SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

08 Mac 2013

CUEPACS HARAP BERITA GEMBIRA

Bernama
7/3/2013


SHAH ALAM 7 Mac - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap ada berita gembira yang akan diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk kakitangan awam pada Sesi Amanat Perdana Menteri kepada kakitangan kerajaan di Putrajaya pada 11 Mac ini.
Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pengumuman Perdana Menteri itu diharap akan menceriakan hampir 1.4 juta kakitangan awam termasuk 15,000 kakitangan awam yang dijadual menghadiri pertemuan tersebut.
''Apa sahaja keputusan Perdana Menteri biarlah menjadi penyuntik semangat dan melegakan kakitangan awam.
''Saya percaya mereka juga telah lama menanti khabar selepas pembatalan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) September lalu," katanya kepada Utusan Malaysia pada Persidangan Kebangsaan Anggota Badan Berkanun di sini hari ini.Omar mengulas harapan CUEPACS terhadap pengumuman yang dinanti-nantikan oleh kakitangan awam melibatkan tuntutan yang dikemukakan oleh kesatuan itu sepanjang tahun lalu.
Antaranya membabitkan kadar kenaikan elaun tetap dan elaun perumahan, semakan kenaikan gaji maksimum, kenaikan gred dan penambahbaikan sistem perkhidmatan sekarang berikutan pembatalan SBPA.

''Adalah penting tuntutan-tuntutan itu dipenuhi kerana perkara tersebut merupakan antara pemangkin dalam memastikan kakitangan awam menjalankan tugas secara lebih gigih dan berintegriti," katanya.

123 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ada apa2 khabar x?

Tanpa Nama berkata...

Harap2 pekerja kontrak dapat diberi perhatian yang serius dan dapat diserapkan ke jawatan tetap.Insyaallah...Amin...

kak Ani resah nak tunggu berita gembira berkata...

ada sesiapa ada apa apa maklumat tentang apa yang akan disampaikan oleh PM hari Isnin nanti.

adakah kajian Suruanjaya tu akan dibentangkan...adakah cuti akan di kurangkan atau ditambah....adakah elaun naik...adakah gaji naik...adakah pesanan supaya PA setia dengan kerajaan ...kerja kuat...transformasi...siapa yang ada pendapat sila kongsikan...

minta cop berkata...

asyik minta gaji naik..prestasi kerja tak naik naik.............1134 dan 1140...asyik berinternet...aku nak minta tandatangan pun suruh datang semula isnin ni...tu pun silap silap buat alasan pergi himpunan bersama pm

Tanpa Nama berkata...

harap pekerja kontrak yang telah berkhidmat diserapkan ke jawatan tetap

Tanpa Nama berkata...

Ibarat nya kita PA tggu durian runtuh ekk....Amin

Tanpa Nama berkata...

Jgn2 tragedi tahun 2007 zaman pak lah berulang, gaji naik tapi sebenarnya turun kpd PA senior. Apa2 keputusan hendaklah adil dan saksama. Semoga tiada tindakan songsang akan berlaku agar tsunami politik 2008 berulang dgn teruk pada PRU13 kelak. Sedikit kesilapan SIAP dan sedia menerima akibatnya. Semua PA harus terima hakikat bahawa jika kita buat kerja secara ikhlas dan jujur; maka itulah yg terbaik tanpa menganiaya sesiapa. Saranan supaya jawatan PTD jangan terlalu istimewa dari jawatan yg lebih profesional dan memerlukan pengalaman yg banyak; adalah agak mustahil seorang pegawai PTD yg baru beberapa tahun bekerja lebih hebat dari pegawai2 senior yg sejawatan dgnya.Harap yg terbaik dari PM.

Tanpa Nama berkata...

Sangat setuju. PTD terlampau cepat naik pangkat tetapi sebilangannya tak pandai buat kerja SEBAB tiada pengalaman kerja. Ini kerana terlampau cepat naik pangkat. Ini memalukan skim PTD itu sendiri. Saya tak fahamlah JPA ni. Sebagai contoh antara kesannya ialah pembatalan SBPA oleh Perdana Menteri.

Tanpa Nama berkata...

aku nak kalau 41 naik ke 44 ambik masa 5 tahun, 27 ke 32 pun ambik masa sama juga. gitu gak 17 or 1... mu kena reti la wahai pegawai2 tinggi semua.

Tanpa Nama berkata...

elaun2 kena sama rata la pula...dari gred 1-54.. makan, pakai dll brg semua manusia perlu.. x payah ikut gred, itu budaya yg dibawa oleh british yg sesat dulu. elaun makan, lojing,hotel,harian,rumah dll

Tanpa Nama berkata...

elaun rumah naik 450...elaun tetap naik 350....syukurla

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan biar sama rata.jgn lebihkan gred yg tggi je.gred tggi atau rendah semua manusia.mkn,pkai benda yg sama..kete,api,air sume kne bayar.

Tanpa Nama berkata...

mimpi jer lah nk dpt samer rata... yg pasti pro jugak yang untung besa....

Tanpa Nama berkata...

Kementrian mana yg gunapakai formula 5 tahun di 41 boleh naik 44? Keputusan terbarukah, sapa yg umumkan kerana sblm ni 8 tahn.

Tanpa Nama berkata...

Cuba anda bayangkan pegawai tinggi PA yg 90%adakah pegawai PTD dpt tunggakan hingga rm10000 semasa spba sedangkan kump pelaksana hanya dpt kurang dr rm2000.PTD ni betul2 mengambil kesempatan membuat segala peraturan berhubung gaji yg banyak memberi keuntungan kpd kump mereka saja. Dahlah baru 3 thn dlm gred M41 terus naik ke gred M44, lima tahun kemudian naik pula ke gred M48. Dlm usia pertengahan 30an ada yg sudah naik ke jawatan JUSA atau paling rendah M54. Kita sama2 manusia yg pasti ada kekuatan dan kelemahan. Pengalaman lebih penting dari ijazah kelas 1. Kalau ijazah kelas 1 benar2 hebat hantar mereka berperang di Lahad Datu dan tengok siapa yg kecut perut?

Tanpa Nama berkata...

Bersyukurlah! :-)

Tanpa Nama berkata...

rezeki masing-masing....bersyukyurlah...

Tanpa Nama berkata...

lain kali mengaji la pandai2..baru dpt gred tinggi..dulu mak bapak suruh ngaji, duk main-main..pastu nk dengki dgn org gred tinggi..bongok punya PA..

Tanpa Nama berkata...

betul tu.dh tau JPA ikut kelayakan akademik.gaji tu padanla dgn kelulusan.kalau ngaji tak seberapa tp gaji nk tinggi p la keje private..

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju, semasa di bangku sekolah dulu tak nak belajar bersungguh2. Sekarang baru mrreka sedar tapi bawa pemikiran songsang: mana mungkin gaji utk lulusan spm nak disamakan dgn org yg bertungkus lumus belajar dan berbelanja besar utk dpt segulung ijazah. Jangan cuba nak bermimpi kerana skrg bukan lagi zaman batu dimana semua manusia buta huruf dan tak bertamadun.

Tanpa Nama berkata...

isionwinKalau mengaji tinggi2 pun xda kabel xdapat jgk gred tinggi,dok kat 17 jgk la tu pun kalau ada kebel semasa intv gred 17,yang xda kebel kerja swsta la dgn gaji 900, PA semua bersyukur la gaji PA dah lebih tinggi dari perkerja swsta ,yang kerja lak lebih dari kakitangan awam,BERSYUKUR LA APA YANG DAH DAPAT DARI KERAJAAN..

Tanpa Nama berkata...

kump sokongan asyak nak fight supaya semua samarata dengan pnp saja......adoila....kalo tak sama rasa x adil....x faham aku...lumrah la ada perbezaan...alasan memang berbagai2

Tanpa Nama berkata...

Sapa lah cakap ptd ijazah kelas 1 ni? Ni auta..bukan fakta..klu kelas 1 x de lah cakap english pun broken..ni mesti set2 ptd yang mengwar2 yg dia dapat kelas 1..berlambak je yg dpt pointer 2.7 yg dpt masuk..rezeki sajok ..skim yang menjadikan mereka riak..bukan kredibiliti mereka..klu riak sbb mmg berkredibiliti tu boleh terima lagi..ni setakat bersandarkan pada skim saja...

Doktor pun x berlagak mcm ptd...agak2 sapa yg lebih profesional?

Tanpa Nama berkata...

elaun2 kena sama rata la pula...dari gred 1-54.. makan, pakai dll brg semua manusia perlu.. x payah ikut gred, itu budaya yg dibawa oleh british yg sesat dulu. elaun makan, lojing,hotel,harian,rumah dll
___________
KALAU MACAM ITU LEPAS INI PASTIKAN PERBELANJAAN KAMU DAN ANAK2 JUGA SAMA....KALAU NAK SAMA BIAR SAMA SEMUA...BARU U TAU MENGAPA GRED TINGGI DIBAYAR TINGGI...GRED RENDAH DIBAYAR RENDAH...BODOH....

Tanpa Nama berkata...

lain kali mengaji la pandai2..baru dpt gred tinggi..dulu mak bapak suruh ngaji, duk main-main..pastu nk dengki dgn org gred tinggi..bongok punya PA..
___________
BETUL LA TUE...MESTI ADA SEBAB DIA JADI PTD DAN KAMU...HANYA PT.....FIKIR2 KAN LAH...JANGAN HANYA TENGOK POKET ORANG..ADA SEBAB MENGAPA POKET DIA LEBIH TEBAL DR POKET KAMU..ITU HAKIKAT...

Tanpa Nama berkata...

Kene tggu 8thn dr 41 nk ke 44 tu pegawai perkhidmtn pelajaran/cikgu.....PTD 5thn dh 48....thats the fact,the real story of me n my frenz,ok

Tanpa Nama berkata...

Sapa lah cakap ptd ijazah kelas 1 ni? Ni auta..bukan fakta..klu kelas 1 x de lah cakap english pun broken..ni mesti set2 ptd yang mengwar2 yg dia dapat kelas 1..berlambak je yg dpt pointer 2.7 yg dpt masuk..rezeki sajok ..skim yang menjadikan mereka riak..bukan kredibiliti mereka..klu riak sbb mmg berkredibiliti tu boleh terima lagi..ni setakat bersandarkan pada skim saja...

Doktor pun x berlagak mcm ptd...agak2 sapa yg lebih profesional?

-------------------------------------------------

adik den 2.09 yo.... dapek jd PTD jugak...

Tanpa Nama berkata...

semoga N17 ditukarkan ke Gred lain bg pengumuman kali ini. Amin...........

Tanpa Nama berkata...

Harap dapat samakan peratus elaun kritikal bagi Kumpulan P dan Sokongan. Sekarang Kumpulan Sokongan dapat 10% tp Kumpulan P dapat 5% sahaja.

Tanpa Nama berkata...

KKM... HO UD41 ke MO UD44 mengambil masa 2 Tahun... Tp gaji aku masih UD41 walaupun dah nak 2 tahun naik ke UD44 :(

Tanpa Nama berkata...

syukur alhamdulillah... bukan senang nak jadi PA ni. aku grad since 2001 then 2008 baru dapat keja gomen.. syukur sangat2.. aku terima je la apa yg PM bagi nanti, banyak ker sikit aku tak kisah.. yg penting aku bersyukur dapat keje gomen..aminnn..

Tanpa Nama berkata...

KSN ada kata fast lane bagi PA dan perkara ini saya sokong. Tetapi janganlah ramai sangat PA masuk fast lane hingga PA senior terpaksa korban. Bukan semua PA yang fast lane tu boleh buat kerja pun. Tak adil...tak adil ....ada yang tak pass PTK pun naik pangkat dan yang pass tu tak diberi apa-apa.....mana keadilan.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

Sapa lah cakap ptd ijazah kelas 1 ni? Ni auta..bukan fakta..klu kelas 1 x de lah cakap english pun broken..ni mesti set2 ptd yang mengwar2 yg dia dapat kelas 1..berlambak je yg dpt pointer 2.7 yg dpt masuk..rezeki sajok ..skim yang menjadikan mereka riak..bukan kredibiliti mereka..klu riak sbb mmg berkredibiliti tu boleh terima lagi..ni setakat bersandarkan pada skim saja...

Doktor pun x berlagak mcm ptd...agak2 sapa yg lebih profesional?

-------------------------------------------------

adik den 2.09 yo.... dapek jd PTD jugak...

Sabtu, Mac 09, 2013 6:44:00 PG

----------------------------

hanya satu perkataan yang boleh mengungkap situasi sebegini

KABEL

ya, tuan-tuan puan-puan semua. golongan beginilah yang menyebabkan perkhidmatan awam menjadi caca-marba.

masuk guna kabel, lepastu gagal peperiksaan & pac, masih lagi boleh lalu sesi temuduga. bila ujian fitness, pancit, pun masih lagi dilantik.

bila dah dilantik, duduk di sesebuah jabatan, mulalah memandai-mandai buat kerja, menganiaya orang, menzalimi orang dan sebagainya.

golongan sebegini akan selamat dalam perkhidmatan disebabkan mereka akan dikaburi disebalik dengan slogan PTD yang lemak berkrim (creme de la creme my ass), semuanya lantikan bijak pandai super duper pointer 3.5 1st class dan ke atas, best of the best, bla bla bla dan sebagainya.

yaaaa, golongan ini akan terselamat disebabkan ramai hamba-hamba zaman moden mengelilingi mereka dan akan pertahankan habis-habisan skim PTD itu.


memang tidak dinafikan zaman sekarang syarat pengambilan (atas kertas) untuk PTD memang ketat. tapi itu terpakai kepada mereka yang benar-benar masuk menggunakan kelulusan mereka tanpa ada sebarang KABEL ataupun hubungan dengan pegawai kanan dalam kerajaan mahupun ahli politik.

perkhidmatan awam kita sudah korup sekorup korupnya. itulah kenyataannya.

DG44 EX PPPLD berkata...

betol tu..mcm elaun bisp..ada ker patut utk golongan DG41 ke atas hanya 5 % walhal golongan pppld dpt 10%..bukan semua golongan pppld bergaji rendah..ada rakan saya yg dah DGA38..bisp RM4++..yg kita sama usia nie hanya mendapat RM2++ even gaji pokok lebih tggi..harap ada perubahan

Tanpa Nama berkata...

harap2 BITK DAN ELAUN RUMAH naik.......

Tanpa Nama berkata...

saya sokong 100%.....bitk n elaun rumah naik tahun ini

Tanpa Nama berkata...

Yg pa semua dok luah hati ni, rasa2 nye dato omar x amek endah pun..huhu

Najib pun x heran pun..

Ksu pun tak amek port pun..

Sampai pencen pun mcm ni lah juga organisasi dlm kerajaan..satu skim sahaja yg mendominasi nyer..

Setakat bersuara dlm blog ni x akan ke mana..


Knp tidak buat memorandum yg rasa nya lebih formal..

Jelas dgn terperinci apa yg tidak puas hati..

Kita negara demokratik, hak bersuara tu hak semua..negara islam..negara yg adil..

Tanpa Nama berkata...

Saya sokong penuh kenyataan benar dan sahih di atas. Mereka yg menggunakan kabel inilah yg menjadi nila dlm Perkhidmatan awam. Mereka akan menjadikan kaedah kabel ini budaya turun temurun hingga yg langsung tak layak turut menyertai PA. Kata2 atau cakap2 spt berikut sering kita dengar:'saya takde masalah dpt jawatan ni sebab pegawai penemuduga adalah saudara saya/kawan bapa saya/ boss bapa/emak saya/dia kenal saya/ahli keluarga saya/penemuduga jiran saya." Apakah patut pegawai yg diamanahkan oleh JPA/SPA/SPP utk menjadi panel penemuduga berpegang kpd prinsip "tak kenal maka tak cinta?". Pengkhianat besarlah. Kualiti servis perkhidmatan awam harus menjadi keutamaan bukan kuantiti yg menyampah.

Tanpa Nama berkata...

Serapkn pekerja Kontrak,sambilan dan sebagainya yg telah lama bekerja...Utamakan mereka2 ini dahulu dari org2 luar...dah lah mohon spa selama brtahun-tahun x pnh dpt..pastu org luar plak yg dpt...kan dah stu pembaziran nk kne ajar blek dari A sampai ke Z..Serapkn pekerja2 kntrak atau sambilan yg sedia ada yang dah tau selok belok penugasan dalam sektor awam ni..kurang2 pun bg je kursus pemantapan perkhidmatan..m

Tanpa Nama berkata...

Inilah akibatnya apabila pegawai yg diamanahkan menangani isu ini tidak prihatin tapi sekadar membuat kerja asalkan selesai. Pegawai2 yg membuat keputusan ini bukan calang2 org konon kerana mereka pegawai PTD yg ada dpt pointer 4. Tapi tengoklah kelemahan yg mereka lakukan. Membuat sesuatu keputusan tidak semudah yg difikirkan, kajian terperinci dan pengalaman adalah amat penting agar tiada kumpulan yg teraniaya. Dan yg paling penting jika ada berlaku kesilapan harus diperbetulkan segera sblm motivasi pekerja menurun dan menjejaskan matlamat kerajaan.

Tanpa Nama berkata...



Tanpa Nama berkata...
semoga N17 ditukarkan ke Gred lain bg pengumuman kali ini. Amin
--------------------------------
Sokong kenyataan diatas. Gred 17 tak kira skim apa pun J ke G dan lain2 memang patut dinaikkan gred. PA2 kebanyakannya mahir dlm bidang pekerjaan masing2 dgn membereskan kerja dgn aplikasi teknologi IT dan membuat analisa ,mengesan ,dan menyelesaikan masaalah.Sudah tiba masanya gred 17 yang tempoh khidmat lama nya di upgradekan.Ini adalah pengamatan dan pengalaman saya kini bertugas selama 32 th dlm sektor kerajaan.Tidak dapat dinafikan mana mana organasasi pun officer atau junior nya biasanya akan refer pada senior kumpulan sokongan. Without senior sokongan17, kerja tak kan beres bagi organasasi berkenaan.

Tanpa Nama berkata...

harap dapat kenaikaan elaun mengikut gred contoh gred dg29.dg32.34.38 elaun samaje berbanding gred41.44.48.52 kenaikan elaun berbeza tolong ambil perhatian dari segi ketidak adilan sedangkan kerja nya sama saja

Tanpa Nama berkata...

time base w17 berbeza dgn n17.....harap w17 time base nya singkat ke 10 tahun yang selama ini 15 tahun

Tanpa Nama berkata...

PA sepatutnya menjadi anak emas kerajaan.tanpa PA siapa yg akan melaksanakan dasar kerajaan.tanpa PA jugak bolehkah YB2 menjawab soalan semasa dewan bersidang?jgn sampai kera d hutan disusukan anak d rumah mati kelaparan...dgn keadaan ekonoki skrg mmg layak PA dibayar gaji yg tinggi...barulah boleh menuju je arah negara maju menjelang 2020...ini tidak..masih ada PA yg bergaji dbawah 1500??cuba buat perbandingan dgn negara2 jiran.mengapa mereka blh membayar harga minyak yg melampau2 tinggi?sebab mereka mempunyai kuasa beli yg amat tinggi...tak rugi kalau rakyat malaysia berpendapatan tinggi.apabila kuasa beli meningkat maka hasil kerajaan juga meningkat.kpd pembuat2 dasar...turun2lah ke padang..cuba tengok kehidupan org bawahan..x pun cuba merasai kehidupan sebenar org bawahan.celik mata ja dah keluar duit berbanding dgn yg bergaji tinggi...celik mata ja masuk duit.kerajaan perlulah menghargai kakitangan awam...nk bg bonus pun amat berat...tapi boleh pulak bg duit utk benda2 yg lain??

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju PTD tak reti buat keje.memang berlaku.mereka ini hanya pandai bercakap shj tetapi bila suruh buat keje..tak tau.keje xsampai 10thn dah dpt gred tinggi.tak patut langsung.lagi satu ptd ni berlagak..xberkawan dgn org bawahan.bila susah cari org bawahan.bila mesyuarat ptd yg dpt nama tapi sikit pun xpenah cakap dlm mesyuarat yg keje2 sume kerani2 yg buat.bila dapat elaun keraian ptd ni mkn sorang2...entahlah xkan tak tau hukum hakam. ....dia ingat elaun keraian tu utk meraikan dia.dia lupa elaun tu utk staf dan tetamu.bodo punya ptd.lagi satu bila nak buat jamuan takpun time org kutip derma..cukup liat nk keluaq duit depa.xdak ptd pun xpa..ada buat menyusah ja.keja tak reti.berlagak

Tanpa Nama berkata...

Sama lah, pakcik pn senasib jugak....luah kt sini je lah....

Tanpa Nama berkata...

kita tak payah nak kata org itu org ini x pndai buat keje. kita sendiri mcmana? usahlah dengki2 tuhan yg lebih mengetahuinya.

Tanpa Nama berkata...

Kementrian mana yg gunapakai formula 5 tahun di 41 boleh naik 44? Keputusan terbarukah, sapa yg umumkan kerana sblm ni 8 tahn...
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
BNYAK BRO..CUBA CEK KAT JABATAN2 EG PERTANIAN, ALAMSKITAR DSBNYA..CIKGU JE GUNA NO 8 TU..
_________________________________lain kali mengaji la pandai2..baru dpt gred tinggi..dulu mak bapak suruh ngaji, duk main-main..pastu nk dengki dgn org gred tinggi..bongok punya PA..
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
BUKAN DGKI LA NGOK...BIAR NAIK KUT GRUP MSG2 LE..
_________________________________
hanya satu perkataan yang boleh mengungkap situasi sebegini

KABEL

ya, tuan-tuan puan-puan semua. golongan beginilah yang menyebabkan perkhidmatan awam menjadi caca-marba.

masuk guna kabel, lepastu gagal peperiksaan & pac, masih lagi boleh lalu sesi temuduga. bila ujian fitness, pancit, pun masih lagi dilantik.

bila dah dilantik, duduk di sesebuah jabatan, mulalah memandai-mandai buat kerja, menganiaya orang, menzalimi orang dan sebagainya.

golongan sebegini akan selamat dalam perkhidmatan disebabkan mereka akan dikaburi disebalik dengan slogan PTD yang lemak berkrim (creme de la creme my ass), semuanya lantikan bijak pandai super duper pointer 3.5 1st class dan ke atas, best of the best, bla bla bla dan sebagainya.

yaaaa, golongan ini akan terselamat disebabkan ramai hamba-hamba zaman moden mengelilingi mereka dan akan pertahankan habis-habisan skim PTD itu.


memang tidak dinafikan zaman sekarang syarat pengambilan (atas kertas) untuk PTD memang ketat. tapi itu terpakai kepada mereka yang benar-benar masuk menggunakan kelulusan mereka tanpa ada sebarang KABEL ataupun hubungan dengan pegawai kanan dalam kerajaan mahupun ahli politik.

perkhidmatan awam kita sudah korup sekorup korupnya. itulah kenyataannya.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
RASUAH SEPANJANG HAYAT...HARAM = NERAKA. TAUBAT LA

Tanpa Nama berkata...

kenaikan gaji yang terlalu tinggi akan menyusahkan rakyat biasa, kalau nak dibanding rakyat yang kerja sendiri dengan kerja kerajaan jauh lebih ramai kerja sendiri, jadi PA jgn nak penuhi poket dan persaan sendiri je, lebih ramai yang masih menderita dari yang senang lenang.. tiap-tiap hari tuntut naik gaji, tak cukup itu tak cukup ini..kalau 1.4 juta tu sbenarnya terlalu kecil bilangannya.

Tanpa Nama berkata...

Setuju....

Tanpa Nama berkata...

Setuju samarata. Elaun Kritikal skrg ni Kumpulan Sokongan dpt 10% dr gaji tp kakitangan Kumpulan A hanya dpt 5% sahaja dr gaji. Harap dpt dsamakan peratusannya.

Tanpa Nama berkata...

MASIH TIADA KEPUASAN BAGI KEBANYAKKAN PA...YANG DIA ORG NAIK HANYA UTK PA TUA BANGKA...MACAM MANA NI??? ELAUAN PERUMAHAN PUN CKIT JAK NAIK...TAK TAHU APA DAH JADI????

Tanpa Nama berkata...

Jgn ckp cmtu.kalo dlu btl la sokongn dpndg hina. Skang ni dh rmai skngn yg ad dgree cm rzki dye hny dlm kmpln skngn. Ptt glogn yg ad dgre ni kt bsyukur kn bjy mermpas tmpt org yg btrf spm. Kesian kt spm yg xd tmpt dh. Degre menyibuk je kt skngn.

Tanpa Nama berkata...

Bkn ikt akadmik tp ikt gred.kalo ikt akadmik xperlu la cuepacs gese kerajaan tuk bg gji ikt klykn akdmk bg kmpln skngn yg ad dgre.rmai dgre xdpt kj pkai klykn dgre menybuk mnx kj hina spm ni.tlg jgn hina glgn spm ni sbb tmpt yg hina ni la yg cbuk dgre nk apply

Tanpa Nama berkata...

Padanlah muka kau org selam ini duk bercakaran mcm catdog...
dok mengharap sangat itu ini naik.tunggulh 11hb ni kau org taulh sendiri.
kau org ingat kerajaan ni makbapak kau org punya company ke?
nak naikan elaun ko org tinggi2 mimpilah...kau org ni tak kira besar ke kecik ke tetap pencacai kerajaan.
yg ada digree pun bangang bertinggkat tingkat tak habis2 bangga sangat dengan digree bodoh yg tak seberapa.gaji <5k. indun yg kerja kontrek dekat tempat aku ni lebih kurang sama dengan gaji ko org...harapkn tali leher aja.sekarang ni driver bus pun dh pakai tali leher hahaha.

Tanpa Nama berkata...

hangai penjawat awam...ad penjawat awam yang berkerja malam tanpa elaun,tinggal anak bini...hargai...korang pandai bercakap cuba fikir sape jaga mak bapak korang dihospital masa sakit...nurse dan doktorkan...jaga keselamatan ...polis...jgn cakap x berfikir...bercakap memang senang...soal gaji kecil atau besar yang penting barakah nye...gaji aku x sampai 5 ribu...tapi bersyukur..cukup makan pakai...manage salary tu yg penting

Tanpa Nama berkata...

PRU 2008 BN MENGUASAI KERAJAAN BANTUAN PENGUNDI SABAH & SARAWAK, KALAU HAPAP PENGUNDI DI SEMENANJUNG MEMANG DAH JATUH...JADI UNTUK HABUAN BAGI PA D SABAH & SARAWAK JIKA TIADA KENAIKKAN GAJI, MAKA BANTUAN INSENTIF WILAYAH(BIW) PUN TIDAK NAIK..MANAKALA PEMBERIAN COLA TIDAK TERMASUK SABAH & SARAWAK..MACAM MANA NI...TIADA KEADILAN LANGSUNG

Tanpa Nama berkata...

Sakit gapo demo nih.....

Mohd Hafizi berkata...

Setuju bos!!

Tanpa Nama berkata...

macamana kalau gaji kau orang semua kerajaan buat skim bru iaitu biarlah tinggi setelah bekerja stelah umur mencapai 50 tahun dan mendatar sehingga pencen, kalau dah lebih 50 tahun tu kerja pun dah x sama dengan umur 30 tahun dan dah cukup untuk hidup sementara ke liang kubur. kalau dulu kerja bahagian projek dan pengetuakuasa CONTOHNYS sekarang beri orang muda pula, kami yg tak ada gaji ni harap anak-anak je yang hulurkan ckit2.

Putera Bunian berkata...

Aku cadang PM bagi elaun khas kepada PA yang ada diploma/ijazah/sijil dari IPT. Dah penat belajar, just rezeki je x menyebelahi untuk naik pangkat guna degree yang ada.Ramai PA yang belajar tinggi tapi x dapat peluang gaji ikut kelayakan akademik.Mohon PM bagi elaun khas bagi PA yang ada kelulusan tinggi.

Putera Bunian berkata...

Aku cadang PM bagi elaun khas kepada PA yang ada diploma/ijazah/sijil dari IPT. Dah penat belajar, just rezeki je x menyebelahi untuk naik pangkat guna degree yang ada.Ramai PA yang belajar tinggi tapi x dapat peluang gaji ikut kelayakan akademik.Mohon PM bagi elaun khas bagi PA yang ada kelulusan tinggi.

Tanpa Nama berkata...

Sangat setuju. PTD terlampau cepat naik pangkat tetapi sebilangannya tak pandai buat kerja SEBAB tiada pengalaman kerja. Ini kerana terlampau cepat naik pangkat. Ini memalukan skim PTD itu sendiri. Saya tak fahamlah JPA ni. Sebagai contoh antara kesannya ialah pembatalan SBPA oleh Perdana Menteri.

HARAP CUEPACS TERIMA PAKAI IDEA KUMPULAN SOKONGAN.....

KUMPULAN A ptd TERLALU CEPAT NAIK PANGKAT SEHINGGA MENYEBABKAN PERKELILING DAN SERKULAR KERAJAAN TIDAK BOLEH DIGUNA PAKAI BERIKUTAN BANYAK PEGAWAI-PEGAWAI MUDA YANG TIDAK PANDAI MENTADBIR PENGURUSAN NEGARA. KEBANYAKKAN BEKERJA UNTUK KEPENTINGAN INDIVIDU DAN KEPENTINGAN KELUARGA MASING-MASING.
SEBAGAI CONTOH BANYAK PEGAWAI ATASAN YANG TELIBAT DENGAN KES SPRM DISABITKAN DENGAN RASUAH.

Tanpa Nama berkata...

Apa pun Aku mau ada kenaikkan pendapatan . Gaji ka atau elaun ..

Tanpa Nama berkata...

Cuba anda bayangkan pegawai tinggi PA yg 90%adakah pegawai PTD dpt tunggakan hingga rm10000 semasa spba sedangkan kump pelaksana hanya dpt kurang dr rm2000.PTD ni betul2 mengambil kesempatan membuat segala peraturan berhubung gaji yg banyak memberi keuntungan kpd kump mereka saja. Dahlah baru 3 thn dlm gred M41 terus naik ke gred M44, lima tahun kemudian naik pula ke gred M48. Dlm usia pertengahan 30an ada yg sudah naik ke jawatan JUSA atau paling rendah M54. Kita sama2 manusia yg pasti ada kekuatan dan kelemahan. Pengalaman lebih penting dari ijazah kelas 1.

i agree with yr reason bro.....
PM take action with this fact ok..

Tanpa Nama berkata...

Jpa tu ptd kontrol, so korang jerit sampai kuar anak tekak punx ke mana...

Skrang yg nmpak nk bela sket penjawat awam adalah PkR yg nk mansuh kan PTD centric ni.. So undilah pkr..

Perlu ingat, ptd ninaik zaman pak lah..sblm tu x de apa2 pun..

Lagi satu, sbg islam, sokong lah pemimpin yg bercirikan islam..x kisah lah dia wakil bn ke, pas ke, pkr ke, janji calon dia adalah bercirikan islam...yg memang kita nampak secara zahirnya..klu batin tu antara beliau dan Allah..tpi kalau secara zahir nya sudah jelas tidak mengamalkan cara hidup islam spt yg perempuan tidak bertudung, minum arak, rasuah, bercakap bohong, beratcsebelah @ tidak adil dan sebagainya, adalah tidakwajar kita menyokong dan menjadikan dia pemimpin kita.. Adalah di kira bersubahat..sama2 akan menanggung dosa...

Islam itu indah..jgn hanya kerana duit anda semua pejam mata..jgn kerana budi, hati jadi mati..

Tanpa Nama berkata...

Yang aku tau PTD ni satu2 jwtn dlm kerajaan yg pling hampeh..bukan sbb apa, sbb diorang ni terdiri drpd mereka yg kebykan x tahu bidang yg mereka uruskan.kebanyakan mereka dari background dn education yg totaly different dari scope kerja mereka..itu la pasal pengurusan dlm gov kebanykannya x efektif dan ntah apa2..masuk U, belaja benda lain, dah xde keje,mintak PTD..itu je..bila bab gred,org org ini yg naik..apaadaa..

Tanpa Nama berkata...

..dan kebanyakkan mereka yg gagal interview kat private..private ni bagus satu lah pemilihan dia lebih telus dan teliti..mereka amek yg betul2 layak sahaja..

Ada member menganggur beberapa tahun...g inteview private asik gagal...rezki dia dpt masuk jd ptd..sekarang dah 48 kot..so pikir lah sendiri... Pvt reject..gomen amek..naik gred bukn kredibitlit, tp skim tu sendiri yg membantu..keja x pandai tak pe, jnji laluan kerja bagi jaminan..

Skim lain kerja pandai..tp maaf lah skim korang haprak,,cukup lah sampai pencen gred 41 ...paling tak pun 44...cukup lah tu...

Tanpa Nama berkata...

yg klako tgk ptd2 yg diperhamba & diperkuda nih kemain hebat dok defend puak2 derang, walhal derang sendiri tahu bahawa ade ahli derang yg msk keje psl ader kebel & skngan org politik.

sian kt derang nih. taksub xbertempat. dok defend sgt skim derang nih. yg dok msk guna kebel senyum jer psl ader org len yg akan defend derang..


wakakaka. mmg cream of the cream lah!!

Tanpa Nama berkata...

bersyukur la...org kerja kontrak lg kesian..masa depan tanentu lg...kita pa yg permanert asyikk jea... nak me

Tanpa Nama berkata...

APALAH YG KAU MERAPU NI BROOO...
AKU LANGSUNG TAK PAHAM APA YG KAU TULIS....APA YG TANENTU....TANENTU TANENTU
SEKALI AKU SEKOLAHKAN KAU BALIK, BARU KAU TAU HEEE.....

Tanpa Nama berkata...

sokong bos, mcm tak pernah pergi sekolah, apalah PA ni merosakan bahasa.
selolahkan dia bos!!!

Tanpa Nama berkata...

Ya tak Ya
Kau nak me.. apa ni?
memberakkan ke apa?
kalau nak me, kau pergilah dekat jamban nenek aku dekat belakang tu. dekat aja, lama pun tak apa. free of charge.
sampai lebam zuburrr kau pun tak apa.

Tanpa Nama berkata...

aku sokong,
kerjaan sekarang ni terlampau berlebih2an menjaga kebajikan group P%P ni.Mcm anak mas, apa nak semua diutamakan
contoh dekat kem kesihatan
tiga thn aja u41 dh naik u44,Tambah
elaun itu,elaun ini entah apa2 elaun lg. yg sokongan 1&2 ni mampus 15 thn baru nak kasi naik pangkat. bayangkn dlm masa 15 tahun mereka mereka ni dh boleh sampai u48 -u52 gaji 10k>.sokongan tak sampai pun rm 3000.Aku pun tak tau mcm mana SPA buat sistem gaji ni
yg aku nampak hanya nak bagi untung dekat golongan P&P. Bukan Apa pun kita tak cemburu dekat depa,
itu rezeki kau org.... kau org pun dh penat belajar.itu habuan untuk depa lh. yg aku marah ni pasai perbezaan terlalu ketara sangat macam langit dengan bumi.
masih jelas lg kerajaan kita la ni masih ikut cara penjajah dulu2 tapi depa perhambakan kumpulan sokongan ni cara halus.. bukan main.
jadi pikir2kn lah nasib kumpulan sokongan ni wahai kerajaan.
kita ni belajar jugak cuma kurang 1thn dari depa.
* bukan semua group P&P ni sokong kerajaan dan bukan semua group sokongan nak jatuhkan kerajaan.

Tanpa Nama berkata...

Memang rezeki masing2. Tapi mmg dah dasar SPA ni mmg PnP ni yg diberi byk advantage. Aku tgk ramai je sokongan yg dah berjuang utk peningkatan karier.sambung belajar.kerja rajin. Tapi kat situ je..yg PnP dah naik ,naik lagi..even nak sambung belajar pon sokongan dapat pinjaman boleh ubah..tapi PnP dpt biasiswa siap gaji jln lagi..aku ingat kalau aku abes master pon aku ttp keras kematu dlm kump sokongan ni lagi kalau ikut dasar SPA bengong tu.

Tanpa Nama berkata...

Gaji nak byk..keje nak sikit..tak dpt protes tak sokong kerajaan..kerajaan bg mcm2 keistimewaan masih lagi nak lawan kerajaan..tak suka kerajaan jgn keje kerajaan..pi cari kerja lain laa..dasar tak tau diuntung..umpama melepas anjing tersepit..

Tanpa Nama berkata...

ALHAMDULILLAH... YAHOO.. DALAM 3 JAM LAGI KITA AKAN DENGAR BERITA GEMBIRA DARI YAB PM...

Tanpa Nama berkata...

Aku dh 9 thn di jawatan j29..nak naik j36 punyalah payah..laporan prestasi tiap2 tahun 90% keatas..anugerah apc dh dpt..apa lagi kelayakan yg nk lagi..spa x panggil2 utk interbiu j41..dh 8 thn aku dpt ijazah..payah sungguh nk panggil interbiu

Tanpa Nama berkata...

Kalau ada degree pun tapi xde kualiti pun payah jugak sedara...saya lulusan ijazah kelas pertama pun dpt calon simpanan utk jawatan SA...nasib baik 6 bln tunggu lepas tu dipanggil...dah 5 tahun koje...heheh..rezeki dari Allah...

Tanpa Nama berkata...

aku ada diploma...tpi jawat jwatan 17 ja... syukur la apa ada... walaupn ckup2x mkn... tpi xda la smpai melarat... kalau ada perkembangan baru pgi ni syiok la... mana taw gaji diselaras ikot kelayakkan akademik yang ada... hahaha =P

Tanpa Nama berkata...

tak payah nak samakan gaji kumpulan profesional dengan kumpulan sokongan. siapa yang buat kerja?kalau korang belum turun dalam 'arena' pekerjaan awam, jangan membanding-bandingkan. keje PT, PA rileks, datang ofis keje tengok youtube, makan, minum, keluar sesuka hati, setiap kali nak bagi kerja kena call, kena cari!meja berlambak surat tak masuk fail. esok2 hilang salahkan kami yang P&P. kitorg P&P ni lah yang buat keje PT, keje PA...memang tak wajar elaun disamaratakan!

Tanpa Nama berkata...

Aku dh 9 thn di jawatan j29..nak naik j36 punyalah payah..laporan prestasi tiap2 tahun 90% keatas..anugerah apc dh dpt..apa lagi kelayakan yg nk lagi..spa x panggil2 utk interbiu j41..dh 8 thn aku dpt ijazah..payah sungguh nk panggil interbiu
___________________________________
CIKGU YANG ADA MASTER/PHD PUN KENA TUNGGU 8-10 TAHUN UNT NAIK PANGKAT INI KAN PULA U YANG ADA DIPLOMA NAK MENRUNGUT...PUIH....

Tanpa Nama berkata...

Ai ada ke berita gembira tgh sibuk2 perang ni...tak siar kat tv3 pun perhimpunan tu...

1098s berkata...

'bos besar' dah siap kempen tolong suruh undi kerajaan sekarang, mesti laa ada imbuhan dari PM hahaha :)

takkan laa bos besar sesajer nak bodek kot!

rosmah berkata...

mananya berita gembira tuh, dah tak sabar ni,,,

Tanpa Nama berkata...

Ape cer penjawat awam?

Tanpa Nama berkata...

BODOH QUEPACS . KO MINTAK APA ? ASKAR NGAN POLIS YANG DAPAT LEBIH . MANA ELAUN2 YG KATA NK NAIK TU ? KICIWA . KICIWA NAK DINYATAKAN DI KERTAS UNDI

Tanpa Nama berkata...

Akhirnyaaaaaaa.....semua PA kena tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Tanpa Nama berkata...

habuk pun x ada karuttt semua/ptg ni balik keja pi motong getah la

Asliza Mohd Nasir berkata...

xda ape2 ke?

Tanpa Nama berkata...

Kua kua kua...

Tanpa Nama berkata...

Kena tipu........takpe....pangkah pkr

Tanpa Nama berkata...

mcm haram lagi...tentera n polis jer yg buat keje..PA lain x buat keje ker?minta elaun jer yg naik pun bkn minta gaji pokok yg naik.

Tanpa Nama berkata...

gembira kepala hotak kau !

Tanpa Nama berkata...

Bukan semua dpt 1 KGT lagi ke? Syukur laa..patut tahun ni naik rm80..jadik dpt naik rm160 laa

Tanpa Nama berkata...

sebab tu la gaji asik tak cukup asyik x bersyukur dgn apa yg ada. tahun lepas kan dah bg kenaikan pokok 13%.

Kak Ani bingung dah.... berkata...

RUPA RUPANYA PM UMUMKAN "SEDANG KAJI"DAN AKAN SIAP AKHIR TAHUN 2013 PULAK......Kak Ani dah 3malam tak tidur tau...nak harapkan berita baik.

Tanpa Nama berkata...

manusia yg tak tau bersyukur ni bila bg rm10k pun rasa x cukup. nk rm20k plak. bila dah bg rm20k pon rasa x cukup, nak rm40k. bior la gaji rm1k pon tapi kalau bersyukur akan cukup. yg penting nafsu tu kena kawal.

Tanpa Nama berkata...

BETUL NAIK SATU LAGI KGT ( Kenaikan Gaji Tahunan )...TAPI BILA EFEKTIF?? BULAN 7....PRU BILA?? wkaowkoawkoawka...SEMUA KENA KENCING LA....ATM, PDRM LANGGAR DINDING EFEKTIF Bila?? 1 JANUARI 2013....WKAOWKOAWKOA...DORANG YG DAPAT..KITA NEHHH?? ELAUN RUMAH?? Wkaowkaowkoawko..>SEMUA KENA KENCING!!...PAK OMAR KENCING SEMUA TADAH!!

Tanpa Nama berkata...

hahaha..PA semua kene klepet jer..mana itka dgn etp?mana?ingatkan ye ye dpt naik itka dgn etp dlm 350 dan 450 tu..ceh..

kak Ros isteri mejar askar berkata...

Ya....sekali lagi golongan 41 ke atas dapat kenaikan yang lebih....pelarasan perpindahan ke SST antara 225 hingga 320.dan gred 41 ke bawah antara 80 hingga 225.

Harap kumpulan sokongan jangan bising lagi kerana PM dah umum antara tahun 2007 hingga 2012 kenaikan gaji kumpulan sokongan 48%,tetapi hanya 28% bagi profesional.

Tanpa Nama berkata...

kakitgn awam..haus..

Tanpa Nama berkata...

Mna ada naik atm polis naik la

Tanpa Nama berkata...

Mantan Tan Sri Abu Bakar Abdullah beritau dalam facebooknya berkata pada 1 januari 2012 nak mula SBPA dan juruteknik akan dinaik gred j27/j29. Lepas tu tak jadi, PM Batalkan SBPA dan Tan Sri Abu Bakar sekarang entah dimana. Lepas tu pula PM kata nak tubuh suruhanjaya nak buat kajian hingga hujung tahun 2012 dan pelaksanaannya pada januari 2013. 11 mac 2013 tadi PM umum bagi kenaikan gred juruteknik JPA masih kaji dengan ketua jabatan dan keputusan sebelum hujung tahun 2013... Ni, apa cerita ni.. hampeh!!! Kenaikan gred juruteknik yang sepatutnya bermula januari 2012 tapi???? OLEH ITU JIKA LULUS NANTI MESTI BACKDATE MULA JANUARI 2012 TAU... INGATTT TU!!!!

Tanpa Nama berkata...

aku tetap undi pembangkang,,,,,,,,,baliklah,,,,,,,BN

Tanpa Nama berkata...

Berita gembira untuk ATM & PDRM..Kakitangan awam yg lain blh melopong ajer la sbb kte x jg kedaulatan negara cam dorg..lau nk habuan ner g la kt lahad datu..jaga kedaulatan negara..br dapat sumer kenaikan..Tahniah bt P.M & JPA krn pengumuman yg disampaikan..

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan Gaji Tahunan yang DIAWALKAN. maknanya tahun depan xda kenaikan gaji la

Tanpa Nama berkata...

syukrannnnnnnn......masih ada gaji nak sara anak isteri..

Tanpa Nama berkata...

Kumpulan pelaksana di Kementrian Kesihatan dapat apa...Malang laa sapa yg keje under KKM.
Bukan x bersyukur cuma berharap JPA. @ Kerajaan hargai sumbangan kami di Kementrian Kesihatan.

Tanpa Nama berkata...

Hmmmphhh........penipuuuuuuuu......... kalo.harapkan KGT jer awal baik x pyh.... buang masa.... harapan menjadi habuk..... semua PA anak tiri..... PDRM dan TENTERA anak emas

Tanpa Nama berkata...

kecewa aku...keesilapan ini akn membawa padah pd kerajaan..pasti tumbang pru kali nie..

Tanpa Nama berkata...

Yang pentg skrg elaun rumah nek pon da ckup or lau ad rezeki lebih nek elaun tetap.. itu je la yg harap di dinaikkan

Tanpa Nama berkata...

Ini seme poyo....

Tanpa Nama berkata...



Cuepacs telah gagal melaksanakan hasrat PA .Mana skim baru yg mngantikan SBPA tu.....

Tanpa Nama berkata...

bagus tidooo Zzzzzzzz...... kecewaa.....

PA bakal berpencen 2 Penggal PRU lagi berkata...

KENAIKAN SATU TANGGA KGT SEBENAR LEBIHBAIK DRP NAIK ELAUN YANG TIDAK MENAMBAH GAJI POKOK.MANFAATNYA SETELAH PA PENCEN NANTI,

PA bakal berpencen 2 Penggal PRU lagi berkata...

SYUKURLAH, DAPAT TAMBAHAN SATU TANGGA UNTUK KGT...SEBENARNYA LEBIHBAIK DRP DAPAT TAMBAHAN ELAUN SEBAB MANFAATNYA PA AKAN NIKMATI SETELAH PENCEN...SEKURANG-KURANG KALAU DAH PENCEN HASIL TAMBAHAN INI NANTI DAPAT JUGA COVER BIL LETRIK ATAU AIR KALAU DAH PENCEN...KALAU HANYA TAMBAHAN ELAUN DAH PENCEN DAH TAK ADA APE2 DAH.

Tanpa Nama berkata...

Ceupacs tolong terangkan maksud sebenar kenaikan 1kgt bln 7 tu.mengelirukan.

Tanpa Nama berkata...

Kalau semua nak jadi atm,pdrm,cikgu,doktor dan gred atasan siapa lagi nak jadi kerani,pap,pra dan sebagai nya yg gred bwhan...asyik2 yg untung anak emas kerajaan,kita yang gred bwhan ni telan air liur ajelh...kita tunggu ITP yg naik ni suruh kita beli rmh yg di bina oleh kerajaan bukannya harga 20k, lagi lh membebankn kita..apa boleh buat dh mmg nasib kita lh ni sentiasa d pinggirkn...

Tanpa Nama berkata...

apo ni....bilo atm dan pdrm minta dinaikkan gred........

Tanpa Nama berkata...

bukan senyum dan doa yang panjang harus dipanjatkan tapi monyok yang panjang harus dizahirkan.....apakah ini satu berita untuk kakitangan awam?........

mat berkata...

Cuepac je gembira PA lain x gembira pun

Tanpa Nama berkata...

SALAM BERSYUKUR R..
PENAH KORANG TAHU.PEKERJA PEGAWAI PEMANATAU HARGA(PPH) GAJI HANYA 1500...TOLAK KWSP TGGL 1350....XDE ELAUN PON...BESYUKUR R...KAMI PUN DA KAWIN TP KERJA DA 3-4THN STILL GAJI BYK NI SEBULAN...
OHHH CUEPACS CUBA LAH BERI KAMI ELAUN...HANYA ELAUN BKN KENAIKAN GAJI...