SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2022 : KELESTARIAN PENDIGITALAN MENDEPANI CABARAN

09 Jun 2008

JPA DIMINTA KAJI BALIK BENAR KERJA SAMBILAN

Petikan Dari Akhbar Berita Harian
9 Jun 2008

PUTRAJAYA: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) diminta mengkaji cadangan membenarkan kakitangan awam bekerja sambilan selepas waktu pejabat bagi menambah pendapatan berikutan kenaikan harga api dan barangan baru-baru ini. Menteri Sumber Manusia, Datuk S Subramaniam, berkata kajian itu antara lain bagi mengenal pasti kesan terhadap kualiti kerja kakitangan awam khususnya ketika kerajaan berusaha meningkatkan mutu penyampaian sektor awam. "Perkara ini memerlukan kajian kerana ia membabitkan prestasi dan kualiti kerja. Ia dikhuatiri menjejaskan sistem penyampaian sektor awam. Pada masa yang sama, kerajaan memahami tujuan Cuepacs mengemukakan cadangan itu, kerana ia dapat meringankan beban sara hidup kakitangan awam berikutan kenaikan harga minyak dan barang keperluan," katanya semalam.
Beliau mengulas cadangan Cuepacs meminta kerajaan memberi kelonggaran kepada kira-kira 850,000 kakitangan awam kumpulan sokongan untuk bekerja sambilan selepas waktu pejabat. Presidennya, Omar Osman berkata, langkah itu memberi peluang kepada kakitangan awam terutama dalam kumpulan gaji rendah menambah pendapatan bagi menampung kos sara hidup yang meningkat berikutan kenaikan harga minyak dan tarif elektrik. Katanya, kumpulan itu terdiri daripada mereka yang mempunyai pendapatan bulanan bersih RM647 hingga RM1,600 tidak termasuk elaun sara hidup (Cola), elaun perumahan dan elaun khidmat awam.
Antara kerja sambilan boleh dilakukan ialah sebagai pemandu teksi, pengawal keselamatan, pekerja kilang, atendan pam minyak dan pencuci di kompleks beli-belah. Difahamkan, JPA menetapkan peraturan kerja sambilan hanya boleh dilakukan di luar waktu pejabat selepas mendapat persetujuan ketua jabatan dan tidak menjejaskan prestasi mereka.

Tiada ulasan: