SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

14 Januari 2012

MINDA PENGARANG: JPA, CUEPACS PERLU RUMUS MEKANISME LAKSANA SISTEM SARAAN BARU.

Berita Harian
2012/01/14
MELIHAT pada pelbagai masalah yang dibangkitkan kakitangan awam pada peringkat awal pelaksanaan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), memang wajarlah ia disemak semula bagi membolehkan penambahbaikan dilakukan. Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa hampir keseluruhan kakitangan perkhidmatan awam kurang berpuas hati dengan SBPA, khususnya berhubung kenaikan struktur gaji yang mengandungi banyak kekeliruan. Malah ada kakitangan awam yang mendakwa ketua jabatan tidak faham serta tidak dapat memberikan penjelasan berhubung kemusykilan yang dikemukakan ketika sesi taklimat. Kita berharap semua pihak menerima baik keputusan terbaharu kerajaan ini untuk manfaat 1.4 juta kakitangan awam yang memilih SBPA. Langkah selanjutnya ialah di antara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dengan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) untuk memperincikan butiran mengenai peralihan gaji yang menjadi rungutan kumpulan tertentu, sehingga ada yang mendakwa menerima kenaikan terlalu rendah dalam skim baru itu. Penjawat awam sebelum ini diberi tempoh 15 hari mulai 16 Disember lalu bagi membuat pilihan sama ada memilih SBPA atau kekal dalam skim perkhidmatan lama.

Tempoh singkat itu menyebabkan kakitangan kerajaan yang tidak memahami dengan jelas skim yang ditawarkan itu dikehendaki menandatangani borang opsyen sebelum 30 Disember 2011, tidak dapat membezakan manfaat yang diperoleh di antara skim lama, Sistem Saraan Malaysia (SSM) dan SBPA. Tempoh penerimaan opsyen kemudian dilanjutkan sehingga 15 Januari 2012. Menyedari masalah yang dihadapi kakitangan awam inilah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kelmarin mengumumkan keputusan Kabinet yang mahukan SBPA disemak semula, supaya perbincangan boleh diadakan dengan pihak berkaitan. Mekanisme semakan semula itu yang ditentukan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Sidek Hassan, bertujuan menyelesaikan isu yang dibangkitkan oleh pihak tertentu berkaitan pelaksanaan SBPA. Apapun, kakitangan awam tidak perlu bimbang kerana skim baru itu akan tetap dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2012 selepas semakan semula dimuktamadkan. Apa yang penting ialah JPA dan CUEPACS perlu merumuskan mekanisme terbaik dalam SBPA supaya semua pihak berpuas hati dan skim gaji baru ini dapat dilaksanakan dengan baik serta tidak merugikan mana-mana pihak.

658 ulasan:

1 – 200 daripada 658   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

Kpd Panel Penilai Baru SBPA :
Mohon semua cadangan PA sama ada secara perseorangan, melalui kesatuan / persatuan dilihat secara menyeluruh.
Semua dokumen ini hendaklah dibukukan.
terima kasih .

Tanpa Nama berkata...

kepada farida.sbpa@jpa.gov.my :

1). Mohon ambil perhatian pada PA yang telah lulus PTK.... pohon diberi Anjakan Gaji terlebih dahulu sblm gaji SBPA DIAMBILKIRA.

2). Mohon ambil perhatian kepada skim perkhidmatan yg telah didowngrade seperti Pengawal Keselamatan, Peg. Khidmat Pelanggan , Pen. Peg. Tadbir.

3). Mohon Skim Pembantu Tadbir (P/O) dinaikkan ke N17, 27, 32, 36.

4). Mohon Skim Pen Peg Tadbir di upgrade ke skim baru PnP.

5). Mohon ambil perhatian kepada PA yang memilikki kelayakan akademik yg lebih tinggi SEMASA berkhidmat diberi Hadiah Pergerakan Gaji (HPG).

TERIMA KASIH.

Tanpa Nama berkata...

SBPA SESUAI DITERUSKAN DAN DARI SEGI DASAR SBPA BOLEH DIPERBAIKI DARI SEMASA KE SEMASA UNTUK SELARAS DGN TRANSFORMASI PERKHIDMATAN AWAM.WALAUBAGAIMANAPUN YANG PERLU DISEMAK ADALAH DARI SUDUT JADUAL GAJI YANG NAMPAK TIDAK SEIMBANG ANTARA SEMUA GRED..
SAYA MENCADANGKAN BUAT SEMULA JADUAL GAJI SEPERTI TAHUN 2007 NAMUN PERATUS DIPERBETULKAN

Tanpa Nama berkata...

gred N27 tak boleh terus upgrade PnP.. takdo ijazah.....g belajar dulu baru upgrade..ok

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN ...BAGI N5-1 (PEM.OPERASI) DULU N1 DIUPGRADE KE GRED 17 BAGI YANG ADA SPM

Tanpa Nama berkata...

SBPA = SARAAN BOS-BOS PERKHIDMATAN AWAM

Tanpa Nama berkata...

semoga mekanism tak bersifat ideologi...PA mengharapkan sistem yang diperbetulkan lebih holistik dan construktif....gunakan methodologi yg sesuai dan memenuhi kehendak perkhidmatan awam yang cemerlang.

Apapun masih ada ruang untuk diperbaiki..tak perlu terburu-buru

yang ikhlas

N5-1

Tanpa Nama berkata...

MOHON SEMAKAN DIBUAT , GRED N17 ATAU L17 DIKAJI SEMULA. KAMI YANG BERKHIDMAT HAMPIR 15 TAHUN TIBA-TIBA MELALUI SKIM SBPA INI, PERBEZAAN GAJI HAMPIR SAMA ANTARA MEREKA YANG BAHARU BEKERJA 3 TAHUN. KENAIKAN TAHUNAN PULA SAMA SETARA. TOLONG ATASI KETIDAKADILAN YANG BERLAKU INI. JUNIOR LEBIH UNTUNG DARI SENIOR.

abdul berkata...

komen dari yang berijazah nampaknya terlalu menyindir. Kalau anda tu bijak sangat pergilah kerja di swasta. Atau anda-anda (yang sombong dan bongkak- segelintir sahaja) telah direject oleh swasta.

Kami perjuangkan nasib orang bawahan. Yang dah dapat banyak tu kenapa nak cemburu sekiranya kami minta dikaji conversion/peratus kenaikan. We are not asking for you are getting. Be fair. PRA dapat RM 55. You call this a new scheme or scam.

Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Januari 14, 2012 8:28:00 PM
Tanpa Nama berkata...
MOHON SEMAKAN DIBUAT , GRED N17 ATAU L17 DIKAJI SEMULA. KAMI YANG BERKHIDMAT HAMPIR 15 TAHUN TIBA-TIBA MELALUI SKIM SBPA INI, PERBEZAAN GAJI HAMPIR SAMA ANTARA MEREKA YANG BAHARU BEKERJA 3 TAHUN. KENAIKAN TAHUNAN PULA SAMA SETARA. TOLONG ATASI KETIDAKADILAN YANG BERLAKU INI. JUNIOR LEBIH UNTUNG DARI SENIOR.

================================

betul tu ...selagi tdk diperbetulkan..selagi itu amat sukar meneruskan dasar yg banyak kritikan ini

Tanpa Nama berkata...

Salam, sila pastikan gred-gred diuruskan sama adil dan teratur mengikut akademik yang bersesuaian dengan gred berkenaan. Seperti contoh gred yang telah teraniaya iaitu gred FT dimana kelulusan Politeknik di taraf kan dengan lepasan SPM. diharap ambil perhatian dengan sewajarnya.

Tanpa Nama berkata...

Kemaikkan gaji pada gred yg sama mestilah sama peratus kenaikkanya , barulah adil Dan dapat mengurangkan rasa kurang. Puas Hati ....tq.

Tanpa Nama berkata...

kalau pembantu operasi nk upgrade ke n17, pt po n17 yg sedia ada nk jd apa? Tkkn dari dulu msh ditakuk lama & hanya mengigit jari setiap kali skim baru dibuat. Peg. Khidmat pelanggan memang ptt pun didowngrade sebab tugas cuma angkat telefon. Nama saja ditukar dr operator telefon. Dh lah telefon tak angkat. Rupa2 ring telefon dislowkan. Saya cadangkn PPT diupgrade ke n29 ataupn n31. PT PO diupgradekan ke n27. Diwajibkan menghadiri kursus kemahiran PT ataupn menghadiri kursus diploma pntdbiran awam anjuran intan selepas lantikan sepertimana lantikan guru maktab. Rata2 sekarang ni lantikan baru PT tidak mempunyai kemahiran asas. PT lantikan baru cuma belajar drp senior ataupn melalui pembacaan. Bila PT telah mempunyai kemahiran asas barulah perkhidmatn awam dpt dipertingkatkn krn PTlh merupakan nadi utama dlm menjalankn operasi mana2 jbtn/kementerian. Lgpun PTlh yg brtungkus-lumus menjayakn operasi jbtn trutamanya yg brada di war zone (hq). Mohon juga asingkn jawatn PAP & Pemandu krn kdua-dua jwtn trsbt mempunyai fungsi yg brlainan.

Tanpa Nama berkata...

HARAP DATO CEUPACS DAPAT CADANGKAN SUPAYA GAJI AGENSI PENGUATKUASAAN DI KAJI SEMULA AGAR SESUAI DENGAN RISIKO,JASA DAN MENGELAKKAN MEREKA RASUAH.

BAYANGKAN KALAU GAJI GRED
17 SEKARANG,MUNGKIN TANGGAPAN MASYARAKAT SENANG UNTUK CUBA MERASUAH AGENSI PENGUATKUASA KERANA MEREKA TAHU GAJI PENGUATKUASA KECIL,DAN PENGUATKUASA BOLEH DIBELI.

MEMANG TIDAK DINAFIKAN INTEGRITI JADI AMALAN,TAPI KALAU GAJI KAMI KECIL,SENANG JE MASYARAKAT NAK MAKI KAMI BILA KAMI AMBIL TINDAKAN.PERKATAAN YANG PALING POPULAR ADALAH "buat la kerja kau...gaji kau pun aku boleh bayar la...."BETAPA TAK RESPEKNYA MASYARAKAT YANG MEMANDANG KEBENDAAN KEPADA PENGUATKUASA.

SELAIN DARI KEMPEN INTEGRITI,GAJIPUN BIARLAH LEBIH SIKIT,BARU LAH ORANG RESPEK,TAK ADA LA NANTI BILA KAMI KELUARKAN SAMAN,ADA YANG KOYAK SAMAN DEPAN PENGUATKUASA,

DAH TU PULA ADA JUGA AGENSI PENGUATKUASA YANG KENA PUKUL MASA BERUGAS,BILA KES NAIK MAHKAMAH,ORANG YANG PUKUL PENJAWAT AWAM TU CUMA KENA DENDA RM 1000 ATAU PENJARA SEHARI.BETAPA MURAHNYA NILAI PENGUATKUASA.

BAYANGKAN KALAU PEMBANTU PENGUATKUASA GRED 17 NAK HIDUP DI KAWASAN AIRPORT YANG KEBANYAKANNYA DI BANDAR BESAR,BAYANGKAN BERAPA BETAPA TINGGI KOS HIDUP...PALING SENANG BAYANGKAN KOS SEWA RUMAH.

HARAP PERTIMBANGKAN SKIM GAJI LEBIH BAIK UTK AGENSI YANG TERLIBAT PENGUATKUASAAN KASTAM,IMIGRESEN,JPJ,PENGUATKUASA TEMPATAN.

Tanpa Nama berkata...

1.Tetap dengan pendirian bahawa cuepacs mesti hantar wakil yang educated ...bukan omar osman.
2.Mekanisme gaji sbpa ini agak teknikal dan rumit...perlu wakil yang berbasickan matematik,statistik dan akaun.
3.Atau terlebih dahulu cuepacs mesti berbincang dengan semua kumpulan PA dari N hinggalah bergred 54...atau bincang dengan konsaltan yang mahir untuk menyusun struktur gaji..draf boleh dibawa oleh cuepac semasa penambahbaikan nanti.
4.Omar osman hanya sesuai jika cuepaq perjuangkan soal bonus tahunan..benda senang...tenguk dengan perjumpaan cuepacs yang pertama dengan JPA...last sekali bab exit policy yang gah dikatakan oleh omar osman...bab gaji kena juai saja omar osman ni dengan JPA.

Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Januari 14, 2012 8:36:00 PM
Tanpa Nama berkata...
kalau pembantu operasi nk upgrade ke n17, pt po n17 yg sedia ada nk jd apa? Tkkn dari dulu msh ditakuk lama & hanya mengigit jari setiap kali skim baru dibuat. Peg. Khidmat pelanggan memang ptt pun didowngrade sebab tugas cuma angkat telefon. Nama saja ditukar dr operator telefon. Dh lah telefon tak angkat. Rupa2 ring telefon dislowkan. Saya cadangkn PPT diupgrade ke n29 ataupn n31. PT PO diupgradekan ke n27. Diwajibkan menghadiri kursus kemahiran PT ataupn menghadiri kursus diploma pntdbiran awam anjuran intan selepas lantikan sepertimana lantikan guru maktab. Rata2 sekarang ni lantikan baru PT tidak mempunyai kemahiran asas. PT lantikan baru cuma belajar drp senior ataupn melalui pembacaan. Bila PT telah mempunyai kemahiran asas barulah perkhidmatn awam dpt dipertingkatkn krn PTlh merupakan nadi utama dlm menjalankn operasi mana2 jbtn/kementerian. Lgpun PTlh yg brtungkus-lumus menjayakn operasi jbtn trutamanya yg brada di war zone (hq). Mohon juga asingkn jawatn PAP & Pemandu krn kdua-dua jwtn trsbt mempunyai fungsi yg brlainan.

=================================

kosong pejabat.. takde semua kerani PT PO bcoz g kursus diploma pntdbiran awam Intan..khekhekhe

takle lah upgared 27..takkan kerani nak panggil pen.peg...susahlah nak arah potocopy dan bancu kopi...khekhekeh

yg sesuai, ptpo n17 kekal 17..dan pem.operasi ada spm naik 17...ramailah kawan n17 lepas tu...kehkehekhe

Tanpa Nama berkata...

"komen dari yang berijazah nampaknya terlalu menyindir. Kalau anda tu bijak sangat pergilah kerja di swasta. Atau anda-anda (yang sombong dan bongkak- segelintir sahaja) telah direject oleh swasta.

Kami perjuangkan nasib orang bawahan. Yang dah dapat banyak tu kenapa nak cemburu sekiranya kami minta dikaji conversion/peratus kenaikan. We are not asking for you are getting. Be fair. PRA dapat RM 55. You call this a new scheme or scam."

1.rasanya bukan menyindir...cuma dalam sistem pengurusan dan gaji...mana mungkin gaji lepasan spm hendak disamakan dengan lepasan ijazah...dulu kumpulan sokongan dah dapat 25-35%...kumpulan P&P cuma 5-10% saja..kini melalui sbpa..hendak peratus kenaikan yang tinggi lagi.
2.Untuk pengetahuan...kos ijazah pertama..100,000 +..medic hampir sejuta...masters sains...20-30,000..Phd..30-40,000..itu tak kira kos "intelek" yang diperah lagi...rasanya tak boleh dinilai dengan wang ringgit..last sekali gaji hendak disamakan oleh omar osman cupacs ni.
3.Itu saja..harap kumpulan sokongan faham.
3.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
1.Tetap dengan pendirian bahawa cuepacs mesti hantar wakil yang educated ...bukan omar osman.
2.Mekanisme gaji sbpa ini agak teknikal dan rumit...perlu wakil yang berbasickan matematik,statistik dan akaun.
3.Atau terlebih dahulu cuepacs mesti berbincang dengan semua kumpulan PA dari N hinggalah bergred 54...atau bincang dengan konsaltan yang mahir untuk menyusun struktur gaji..draf boleh dibawa oleh cuepac semasa penambahbaikan nanti.
4.Omar osman hanya sesuai jika cuepaq perjuangkan soal bonus tahunan..benda senang...tenguk dengan perjumpaan cuepacs yang pertama dengan JPA...last sekali bab exit policy yang gah dikatakan oleh omar osman...bab gaji kena juai saja omar osman ni dengan JPA.

============================

kalau educated pun tapi yes bos...ok bos...angguk2 geleng2..sama juga...hehehe

hantar N17 hingga M54..heheh..yg terinaya gred 17 jadi ayam2 nanti oleh gred 54

sesuai hantar yg berpengalaman mcm CC...

Tanpa Nama berkata...

Jgn hantar cc nanti ada guru dg41 jeles yg gred 32 lbh besar drp mereka tetapi ppt n27 tak bisinglh pulak gaji cc lebih besar drp ppt. Hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
"komen dari yang berijazah nampaknya terlalu menyindir. Kalau anda tu bijak sangat pergilah kerja di swasta. Atau anda-anda (yang sombong dan bongkak- segelintir sahaja) telah direject oleh swasta.

Kami perjuangkan nasib orang bawahan. Yang dah dapat banyak tu kenapa nak cemburu sekiranya kami minta dikaji conversion/peratus kenaikan. We are not asking for you are getting. Be fair. PRA dapat RM 55. You call this a new scheme or scam."

1.rasanya bukan menyindir...cuma dalam sistem pengurusan dan gaji...mana mungkin gaji lepasan spm hendak disamakan dengan lepasan ijazah...dulu kumpulan sokongan dah dapat 25-35%...kumpulan P&P cuma 5-10% saja..kini melalui sbpa..hendak peratus kenaikan yang tinggi lagi.
2.Untuk pengetahuan...kos ijazah pertama..100,000 +..medic hampir sejuta...masters sains...20-30,000..Phd..30-40,000..itu tak kira kos "intelek" yang diperah lagi...rasanya tak boleh dinilai dengan wang ringgit..last sekali gaji hendak disamakan oleh omar osman cupacs ni.
3.Itu saja..harap kumpulan sokongan faham.
3.
===============================

heheheh..salah faham PnP ni...gred pelaksana bukannya nak gaji sama macam PnP...cuma nak perbetulkan gaji senior yang dah sama dgn junior dalam sbpa...

tak payahlah jelaskan kos ijazah tu pada pelaksana.. kami pun faham ..kami pun ada ijazah cuma tunggu surat tawaran je lagi...heheheheh..

setakat ijazah tak heran lah...asas je tu...lain le phd ke..heheheheh

Tanpa Nama berkata...

Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?

Tanpa Nama berkata...

1.Ijazah pertama dah lumrah...zaman sekarang mesti ada masters atau Phd.
2.Sebagai renungan je...tak kan nak canang seluruh dunia kita ada masters atau Phd kot.
3.Contoh diatas tu yuran pengajian untuk bidang sains dan teknologi no...bidang arts macam ptd..tak taula pulak.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?
==============================

sebenarnya tak payalah upgrade2 ni mana2 skim pun..kekal je lah dalam tampuk yg ada...

nanti masalahnya... n1 nak up 17... lepas tu 17 nak up 27....lepas tu 27 pulak nak up 41...lepas tu pulak 41 nak up 48...lepas tu 48 nak up 54...last-last semua up ke bulan...kheheheheh...tak selesai dgn masalah up je...hekhekhe

sesuainya up dgn akedemik...ada kemahiran ada pengetahuan lg penting...

Tanpa Nama berkata...

aku ambik degree di uitm murah jer.. Skrg dh jd ptd. Thn ke-4 brkidmat dah naik m44. Hanya perlu lulus exam jer.. Korang gred lain ada??? Hahahaha.. Jgn jeles..

Tanpa Nama berkata...

Kami kumpulan pelaksana bukannya nak mintak gaji sama ngan PnP. Kami cuma nak mintak gaji minimum yang sesuai dengan kos sara hidup zaman sekarang. Seandainya gaji basic tak boleh dinaikkan, tolonglah naikkan ITKA ke...ITP ke...Cola ke...

Yang penting, kami boleh survive sehingga ke tarikh semakan gaji yang berikutnya. Pada masa sekarang, adakah gaji di bawah RM1,500 masih releven untuk berhadapan dengan kenaikan harga barang tahun demi tahun ? Tolonglah fahami sedikit bebanan yang kami tanggung.

*Gaji RM2,000 ke bawah pada masa sekarang adalah layak dikategorikan sebagai miskin tegar.

Tanpa Nama berkata...

PERTEGUHKAN PENGUATKUASAAN UNDANG UNDANG DENGAN MENAMBAHBAIK
SKIM GAJI BAGI AGENSI PENGUATKUASAAN IMEGRESEN,KASTAM,KPDNKK,
DAN PENGUAKUASA TEMPATAN AGAR TIDAK TERUS DPERLEKEH OLEH MASYARAKAT YANG MEMANDANG KEBENDAAN PADA MASA KINI.

penguatkuasa dihormati,undang undang dipatuhi,kerajaan disegani.

Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Januari 14, 2012 9:10:00 PM
Tanpa Nama berkata...
aku ambik degree di uitm murah jer.. Skrg dh jd ptd. Thn ke-4 brkidmat dah naik m44. Hanya perlu lulus exam jer.. Korang gred lain ada??? Hahahaha.. Jgn jeles..
==============================

baguslah dik macam tu...tak yah lah cerita...yg penting dah kat atas tu baik hati...kehkehkeh

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
PERTEGUHKAN PENGUATKUASAAN UNDANG UNDANG DENGAN MENAMBAHBAIK
SKIM GAJI BAGI AGENSI PENGUATKUASAAN IMEGRESEN,KASTAM,KPDNKK,
DAN PENGUAKUASA TEMPATAN AGAR TIDAK TERUS DPERLEKEH OLEH MASYARAKAT YANG MEMANDANG KEBENDAAN PADA MASA KINI.

penguatkuasa dihormati,undang undang dipatuhi,kerajaan disegani.

================================

nampak sangat nilai undang2 tu boleh dibeli dgn nilai gaji....

Tanpa Nama berkata...

Dari kita saling memperlekeh dan menghina sesama sendiri lebih baik tutup saja ruang untuk pembaca blog ini memberi pendapat.

Buat keputusan secara diktator.

itulah cara yang terbaik untuk menangani orang yang banyak sangat songeh.

kalau tak setuju SBPA,kekal SSM.

sofia berkata...

Kepada PM dan Bekas KPPA Tan Sri Ismail. Minta tolong semak kembali SBPA yang dilihat seperti tunggang langgang. Dan seperti direka oleh insan yang tak punya IQ. Kami sungguh tidak berpuashati kenaikan senioriti dan junior tidak manasabah. Gaji dah nak hampir sama. Penat berkerja selama hampir 15 tahun, yang baru masuk 3 tahun dah hampir dengan kami. Kenaikan tahunan dari rm60 ke rm95 sahaja. Patut N11 di upgred ke N17. N17 di upgred ke N19. Kenaikan gaji PA bawahan biarlah dari peratus yang banyak dan semakin sikit peratus kenaikan bila sampai ke pihak atasan. Barulah adil. Kalau gaji pihak atasan RM7000 , jika naik 10%pun betapa dah banyak dah. Ini naik hampir 90%(lebih RM5,000). Yang PA kumpulan Pelaksana ini cuma naik antara berpuluh ringgit hingga Seratus lebih sahaja. Harga barang dan kos semakin meningkat. Kasihan kami PA yang dibawah ni. Terasa ditindas dan teraniaya. Kami taklah minta banyak banyak. Sesuai dengan keadaan ekonomi semasa, bil api naik, bil air naik. Biarlah kajian semula SBPA ini menyedapkan sikit hati kami yang semakin sengsara ini. Harap-harap ianya adil dan tidak menopoli untuk orang-orang atasan sahaja. Hidup PM, Omar dan Tan Sri Ismail... Bantulah kami PA.

Tanpa Nama berkata...

Dari kita saling memperlekeh dan menghina sesama sendiri lebih baik tutup saja ruang untuk pembaca blog ini memberi pendapat.

Buat keputusan secara diktator.

itulah cara yang terbaik untuk menangani orang yang banyak sangat songeh.

kalau tak setuju SBPA,kekal SSM.

Tanpa Nama berkata...

cuepacs tolong usulkan gred H 4-3 yang kenaikanya ketara terjejas berbanding gred H 4-1..

Tanpa Nama berkata...

Kami mahu gaji minimum ditetapkan sesuai dengan kos hidup semasa. Jika gaji basic tak boleh dinaikkan, tolonglah naikkan elaun ITKA, ITP dan COLA. Biarlah munasabah sikit dengan bebanan yang terpaksa kami tanggung.

Tanpa Nama berkata...

aku setuju dengan Sofia

Tanpa Nama berkata...

Dalam menentukan mekanisma bagi menyemak semula SBPA kerajaan perlu menjadiakn premis berikut sebagai dasar iaitu prinsip keadilan,ketelusan dan kekananan.Sekiranya ini dipatuhi INSYAALLAH penyemakan yang akan dilakukan oleh kerajaan akan dapat diterima oleh warga PA sekelian

Tanpa Nama berkata...

mata gaji patut di letakan pada protal jpa supaya senang pa nak semak...bukan di rasiakan macam ini...patut la di rasiakan rupanya tunggang langang...yang kanan kenaikan sedikit,yang kerja dah lama,gaji dah nak sama dengan yang baru kerja...tq cuepacs perihatin dengan nasib kami pa yang terinaya..

BIO_NATURAL VCO berkata...

Saya suka untuk membuat sedikit komen, adakah pengalaman dan senioriti tidak lagi di ambil berat? Saya kakitangan awam yang bertugas 15 tahun, tapi gaji yang ditawarkan sama dgn gaji yang ditawarkan kepada kakitangan yang bertugas 10 tahun, yang bertugas 13 tahun hampir sama dengan kakitangan yang baru bertugas 3,4 tahun. kalau kakitangan yang berpengalaman itu merasakan tidak bersemangat untuk menggunakan pengalamannya sebab gaji sama dengan yang tidak berpengalaman. mungkinkkah itu patut dilakukan?

Tanpa Nama berkata...

syukurlah kalau semaksemula...pastikan ia sesuatu yang adil....apa yang dirisaukan cuepacs hanya membela kumpulan sokongan sahaja....suatu waktu dahulu (tahun 97)sewaktu kumpulan sokongan mendapat 35% semua tersenyum lebar...suara dan keluhan kami dari kumpulan PnP yg mendapat 10% langsung tidak diperjuangkan...sehingga kenaikan tahunan DG 34 lebih tinggi dari DG 41....tapi hari ini apabila kenaikan mengikut peratus mengikut kumpulan bukan main bising lagi....inilah yang dikatakan diberi betis hendak peha....suka membandingkan gaji orang dengan gaji sendiri....sampai bila pun x akan puas hati....cuba bandingkan pulak kelulusan "orang" dengan kelulusan "kita"....cuba bandingkan pulak kerja "orang" dengan kerja "kita"....."kita" hanya bekerja apabila diberi tugas...tapi "orang" terpaksa memikirkan bagaimana nak beri kita kerja......jangan kata RM 1500 hari ini x boleh nak hidup.....dulu saya bekerja dengan gaji SPM RM 435 di KL masih boleh menabung, masih boleh diberi pada orang tua....semuanya atas diri sendiri...kita hidup mengikut kemampuan bukan mengikut orang....
Pastikan semakan ini adil bagi semua pihak....jangan kerana hendak memuaskan hati golongan sokongan ....gaji mereka dinaikan ...danh gaji PnP diturunkan....perjuangkan seadilnya...supaya semua pihak berada dipihak menang-menang

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS....
Kalau dahulu semasa SSM kumpulan sokongan dapat peratus yg tinggi TAPI kini biarlah semua dinaikan antara 7-13 peratus gaji pokok. Cukuplah karang bankrap negara.

Tetap tidak boleh terima peratus kenaikan yg terlalu tinggi contohnya P1T1 gred 54 dari Rm5100 kepada SBPA P1T1 RM7100. Begitu juga JUSA C/VK dari P1T1 RM6595 kepada SBPA P1T1 RM12,000. Tahniah kabinet Malaysia yg prihatin.


TYT

Tanpa Nama berkata...

Salam, sila pastikan gred-
gred diuruskan sama adil
dan teratur mengikut
akademik yang bersesuaian
dengan gred berkenaan.
Seperti contoh gred yang
telah teraniaya iaitu gred FT
dimana kelulusan Politeknik
di taraf kan dengan lepasan
SPM. diharap ambil
perhatian dengan
sewajarnya.
Sabtu, Januari 14, 2012

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

GRED W PUN TERANIAYA JUGA WALAUPUN KERJA ASAS DIPERINGKAT SIJIL..TAPI DI BAYAR SETAFAR SPM..
KENAIKAN GAJI SAMA DENGAN LULUSAN ASAS SPM..
WALAUPUN KEMAHIRAN TARAF SIJIL.. TAPI DIBAYAR SEPERTI HANYA ADA SPM SAHAJA..
DALAM SSM..GRED W LEBIH TNGGI SIKIT DARI GRED N,TAPI DALAM SBPA,GAJI SAMA DGN GRED N17..KENAIKAN GAJI PUN SAMA..

ALAHAI SBPA.. GRED W DAH DI DOWN GRED..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Salam, sila pastikan gred-
gred diuruskan sama adil
dan teratur mengikut
akademik yang bersesuaian
dengan gred berkenaan.
Seperti contoh gred yang
telah teraniaya iaitu gred FT
dimana kelulusan Politeknik
di taraf kan dengan lepasan
SPM. diharap ambil
perhatian dengan
sewajarnya.
Sabtu, Januari 14, 2012

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

GRED W PUN TERANIAYA JUGA WALAUPUN KERJA ASAS DIPERINGKAT SIJIL..TAPI DI BAYAR SETAFAR SPM..
KENAIKAN GAJI SAMA DENGAN LULUSAN ASAS SPM..
WALAUPUN KEMAHIRAN TARAF SIJIL.. TAPI DIBAYAR SEPERTI HANYA ADA SPM SAHAJA..
DALAM SSM..GRED W LEBIH TNGGI SIKIT DARI GRED N,TAPI DALAM SBPA,GAJI SAMA DGN GRED N17..KENAIKAN GAJI PUN SAMA..

ALAHAI SBPA.. GRED W DAH DI DOWN GRED..
----------------------------------

saudara...itu mungkin pembatu penilaian W17...kesian jg ia.....tp bagi PT kewangan w17 gaji sijil mengikut kelayakan sijil..cuma gred masih kekal w4-1 seharusnya ke W3-1 macam gred J..seharusnya ceupacs turit perjuangan pt kewangan w17...

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS......satu saluran atau nadi kakitangan awam.....kalau JPAA dok mandang remeh ngan CUEPACS sama ibarat memandang remeh pada kakitangan awam.....renung-renungkan lah.....


by MENTERA PENGASIH

sekadar pandangan berkata...

assalamualaikum,

maaf cakap, berdasarkan pemerhatian saya yang terbatas, attitude KEBANYAKAN kumpulan pelaksana BELUM (boleh diperbaiki) mencapai tahap yang boleh diangkat ke tahap yang lebih tinggi dari segi komitmen, bekerja tanpa di arah dan yang paling ketara kemahiran analitikal dan mengurus.

saya tak kata semua tapi KEBANYAKAN.

boleh bincang penambah baikan tetapi biarlah berpada dan tidak melampau... munasabah kah mereka yang berprestasi 70% masih ingin dikekalkan dalam perkhidmatan awam? siapa yang sengsara? rakan sejawat, bos dan rakyat yang membayar cukai dan mengharapkan perkhidmatan pa. lagipun prosesnya bukan semudah yang disebut, ada banyak tapisan dan jawatankuasa yang meneliti. tapi kalau dah terbukti berprestasi rendah, kurang disiplin dan tidak melaksanakan tanggungjawab atau arahan dengan baik, janganlah nak salahkan penyelia pula.

sedarkah untuk gred 1-10, walaupun peningkatan gaji hanya sejumlah rm55 tetapi dari segi kadar kenaikan gaji tahunan meningkat 100% (contoh, kalau dulu kenaikan gaji tahunan rm40, di bawah sbpa kenaikan gaji tahunan adalah rm80).

belum sentuh kenaikan 25% yang diterima beberapa tahun yang sudah... takkan tak cukup2 untuk mengurus kehidupan. janganlah gunakan alasan kos sara hidup sewenang-wenangnya untuk menuntut kenaikan gaji. uruslah kewangan dan perbelanjaan dengan berhemah. tapi, memanglah lebih mudah untuk menyalahkan orang lain atas masalah yang dihadapi oleh diri sendiri.

dalam hal ini juga bila gred 1 & 4 dinaik taraf kepada gred 5-1 (bersamaan gred 11 ssm) memanglah mereka berada di jadual gaji yang sama, kerana penjawat kedua-dua gred 1 dan 4 tersebut telah menerima peningkatan gred yang lebih tinggi. dalam hal ini, gred 4 masih tidak hilang senioriti kerana mereka berada di tangga gaji yang lebih tinggi. kalau gred 4 nak tuntut jadual gaji yang lebih tinggi, macamana pula dengan penjawat gred 11 sedia ada, takkan nak langkau mereka pula.

soal gaji pula, bukan berdasarkan kelayakan tetapi berdasarkan apa tugas yang dilaksanakan, takkan kerani ada degree nak di bayar gaji diploma sedangkan kerjanya hanya memerlukan kelulusan spm sahaja untuk dilaksanakan. nak kenaikan gaji tahunan lebih tinggi berbanding kerani yang ada spm sahaja pun tak kena juga kerana tugas yang dilaksanakan sama.

dan sekali lagi diingatkan, ini adalah urusan perubahan sistem saraan yang mempunyai kesan kenaikan gaji yang tidak seragam apabila jadual gaji ssm dipindah ke jadual gaji sbpa (terpakai untuk kumpulan pelaksana dan juga kumpulan pnp termasuk yang dok buat sbpa di jpa tu), bukan pelarasan gaji yang kita boleh bagi secara peratus tertentu across the board.

cuepacs boleh jawab? jangan fikir nak jadi popular sahaja. didiklah diri dan didiklah ahli anda. rundinglah secara berhemah, bukan menuntut sebab yang berhak menuntut adalah rakkyat menuntut perkhidmatan yang baik dari pa. ada faham?

lihatlah perspektif yang lebih luas, kemampuan kewangan kerajaan, tahap produktiviti dan mutu perkhidmatan pa. ADAKAH PA RASA LEBIH BERHAK MENUNTUT KENAIKAN GAJI DAN PELBAGAI PENAMBAHBAIKAN BERBANDING HAK RAKYAT UNTUK MENUNTUT PERKHIDMATAN YANG CEMERLANG DARI PA? TIADA RASA MALUKAH DENGAN RAKYAT MARHAEN?

bersambung...

sekadar pandangan berkata...

... sambungan

berkenaan gaji pengurusan tertinggi, secara relatif berbanding CEO swasta, pandangan saya mereka layak mendapat gaji lebih dari ceo pun. bayangkan seorang KSU yang menjadi pegawai pengawal yang menjaga peruntukan mengurus dan pembangunan sehingga berbilion ringgit, bertanggungjawab kepada orang bawahan yang berjumlah ratusan ribu di seluruh negara, projek yang mencecah ribuan bilangannya, yang tiada masa peribadi and the list goes on and on and on....

walau bagaimanapun, secara moralnya, peningkatan gaji tersebut memang lah boleh didebatkan memandangkan jurang yang terlalu jauh berbanding lain-lain kumpulan perkhidmatan. apatah lagi apabila di dalam sbpa dinyatakan pa dituntut untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan secara radikal sedangkan yang menerima peningkatan radikal hanyalah sebahagian pa sahaja (pengurusan tertinggi).

ada sistem dan ruang telah disediakan untuk peningkatan kerjaya dalam pa, so gunakanlah peluang dengan sebaik-baiknya. kalau tak berjaya, renunglah balik ke dalam diri kenapa pengalaman dalam pa dan kelulusan lebih tinggi yang diperolehi seperti diploma dan ijazah itu benar-benar telah menjadikan kita pa yang terbaik apabila kita gagal untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi kerana gagal bersaing dengan calon berkelayakan diploma mahupun ijazah yang fresh dan baru keluar dari ipt? jangan mengelak sistem dan takut bersaing serta berharap untuk diserap ke jawatan yang lebih tinggi hanya semata-mata kerana ada kelayakan kertas.

banyak lagi nak ditulis, tapi cukuplah sampai di sini dahulu... maaf kalau ada kenyataan yang mengguris hati dan perasaan, sekadar menyuakan fakta. tapi kalau berkias dan orang tak fahampun, payah juga kan... lebih baik berterus terang, kebenaran itu memang pahit.

apapun, semoga jpa dapat menyemak dan membuat keputusan yang terbaik, bukan sekadar untuk pa, tetapi juga untuk negara dan rakyat.

wassalam

mirul berkata...

memang xadil sy dlm ssm kenaikan tahunan bln jan tiba tiba SBPA april dan jurang kenaikan jusa dan sokongan bagaikan bumi dengan langit xadil kata naik 10 peratus tapi sy nail x sampai 10 peratus

p. kesavan berkata...

Dicadangkan skim gaji baru dibuat oleh jawatankuasa bebas dan bukan JPA pada masa akan datang supaya tidak ada elemen bias.

p. kesavan berkata...

Dicadangkan skim gaji baru dibuat oleh jawatankuasa bebas dan bukan JPA pada masa akan datang supaya tidak ada elemen bias.

warga teraniaya.. berkata...

salam, kenyataan dr KSN.
Mohd Sidek berkata kerajaan memberi jaminan bahawa SBPA yang telah disemak semula itu adalah terpakai kepada semua pegawai dan tidak akan menjadi kurang baik daripada terma dan syarat SBPA yang telah ditawarkan terdahulu termasuk kemudahan dan gaji.

Rasanya mcm sama aje...mcm pilem hindustan nampaknya...

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS......satu saluran atau nadi kakitangan awam.....kalau pelaksana-pelaksana dasar dok mandang remeh ngan CUEPACS sama ibarat memandang remeh pada kakitangan awam.....semoga kita semua dapat bersatu memperbaiki yang lemah.

by MENTERA PENGASIH

Tanpa Nama berkata...

Kepada Cuepacs dan JPA diharapkan semoga jawatan PAP dan Pemandu didalam SBPA yg diletakkan dlm satu kumpulan PEMBANTU OPERASI N5-1dpt dipisahkan kembali kerana bidang tugas adalah berbeza.Dan diharapkan juga semoga jawatan PAP dapatlah diupgerd ke N17 bagi yang ada berkelulusan SPM serta memenuhi syarat2x kelayakan seperti Pembantu Tadbir Operasi.Perkara ini perlu dilihat memandangkan cabaran kerja masa kini dan beban tugas yang semakin mencabar.Perlu diingat didalam skim SBPA jawatan Pekerja Am Rendah yg dulu sewaktu skim SSM bersyaratkan kelulusan darjah 6 dan manakala Pembantu Am Pejabat bersyaratkan kelulusan SRP/PMR.Kini mereka sama taraf dgn nama baru dlm skim SBPA iaitu Pembantu Awam H5-1.Bukanlah maksud saya nak memperlekehkan jawatan PRA cuma nak membandingkan antara PAP dan PRA didalam skim SBPA ini.Kalau dapatlah kesatuan Pembantu Am Pejabat bersuara didalam hal ini bagi membolehkan kami sama2x menikmati anjakan gerd dari N1 ke N17 memandang sekarang ni pun kerja makin mencabar.Untuk pengetahuan kerja PAP nie pelbagai kerja yang dibuat didalam Jabatan kerjaan mengikut arahan ketua jabatan masing2x.Tak hiranlah jika ada sesetengah Pembantu Tadbir yang mencemburi kebolehan kami sebagai Pembantu Am Pejabat yang boleh mengendalikan pelbagai kerja dan tugasan yang diberikan oleh ketua unit/jabatan.Akhir kata saya mewakili kawan2x Pembantu Am Pejabat seluruh M'sia mengharapkan agar rintihan kami selama ini diambil kira didalam penambahbaikan SBPA ini...

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn pendapat sofia. Naik rm100, mampu kah nak menanggung kenaikan harga barang yang melambung? Harga ayam,ikan,bawang,cili dan semua keperluan asas meningkat. Tarif air, api, cukai tanah, cukai taksiran..pun naik. Sekarang ni yang nak dibantu siapa? Jusa dan PTD saja ke? Baru saja dapat info, datuk bandar naik gaji sampai rm5000. Pekerja bawahan dapat la rm50-200. Ini dah ada unsur zalim. Harap petugas yg menilai semula skim sbpa ini buka mata ttg nasib golongan pelaksana.

Tanpa Nama berkata...

Perkara-perkara yang,menyebabkan sbpa dibantah:

1. kenaikan gaji yang tidak jelas peratusannya. Dimana nilai 7-13% itu sedangkan pihak atasan menerima hingga 80%.

2. seniority diketepikan akibat sistem bracketing yang menyebabkan pa junior menerima gaji yang sama dgn senior. Seniority mencerminkan pengalaman kerja. Kalau di negara jepun, pekerja yang berpengalaman sudah pasti menjadi aset yang sgt penting.

3. PA yang telah lulus ptk aras 4 dinafikan keistimewaannya. Sepatutnya, pegawai yg lulus ptk aras 4 diberi keistimewaan seperti kedudukan P2 atau P3 dlm tangga gaji. Ini merupakan hasil usaha PA yg bersungguh-sungguh menjawab soalan untuk meningkatkan diri. Kini, usaha itu semua tidak dihargai. Malahan, PA yg tkdak lulus ptk menerima kenaikan gaji lebih tinggi.

Tanpa Nama berkata...

aku dari kumpulan PnP, tahun 2007 ada kenaikan gaji, kumpulan pelaksana dapat 30%,PnP 15% je kot. perbezaan gaji sikit sangat antara 41 dan 27. Kalau yang gred 17, campur elaun dah RM2000 lebih. Kalau kerja swasta gaji engineer baru pun tak dapat macam tu.

Tapi ramai sangat dari kumpulan pelaksana kalau tak diarah buat kerja, heheheh...faham-faham je lah kan. Mau diarah saja-saja. Inisiatif nak terajin bekerja payah nak jumpa. Ramailah macam tu.

Orang lama pun janganlah ingat kerja 15 tahun dah berpengalaman sangat-sangat, kerja kerajaan dulu-dulu dengan kerja kerajaan sekarang berbeza. Dulu piagam pelanggan entah ada ke tidak. Naik pangkat tunggu turn saja. Now no more.Tunjukkan prestasi anda.

Apa-apa pun harap SBPA bermanfaat untuk semua level.

Tanpa Nama berkata...

Kami PA berjawatan rendah hanya mahukan gaji minimum ditetapkan. Itu sahaja. Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Apa yang penting ialah JPA dan CUEPACS perlu merumuskan mekanisme terbaik dalam SBPA supaya semua pihak berpuas hati dan skim gaji baru ini dapat dilaksanakan dengan baik serta tidak merugikan mana-mana pihak.

Tanpa Nama berkata...

syukurlah kalau semaksemula...pastikan ia sesuatu yang adil....apa yang dirisaukan cuepacs hanya membela kumpulan sokongan sahaja....suatu waktu dahulu (tahun 97)sewaktu kumpulan sokongan mendapat 35% semua tersenyum lebar...suara dan keluhan kami dari kumpulan PnP yg mendapat 10% langsung tidak diperjuangkan...sehingga kenaikan tahunan DG 34 lebih tinggi dari DG 41....tapi hari ini apabila kenaikan mengikut peratus mengikut kumpulan bukan main bising lagi....inilah yang dikatakan diberi betis hendak peha....suka membandingkan gaji orang dengan gaji sendiri....sampai bila pun x akan puas hati....cuba bandingkan pulak kelulusan "orang" dengan kelulusan "kita"....cuba bandingkan pulak kerja "orang" dengan kerja "kita"....."kita" hanya bekerja apabila diberi tugas...tapi "orang" terpaksa memikirkan bagaimana nak beri kita kerja......jangan kata RM 1500 hari ini x boleh nak hidup.....dulu saya bekerja dengan gaji SPM RM 435 di KL masih boleh menabung, masih boleh diberi pada orang tua....semuanya atas diri sendiri...kita hidup mengikut kemampuan bukan mengikut orang....
Pastikan semakan ini adil bagi semua pihak....jangan kerana hendak memuaskan hati golongan sokongan ....gaji mereka dinaikan ...danh gaji PnP diturunkan....perjuangkan seadilnya...supaya semua pihak berada dipihak menang-menang

Sabtu, Januari 14, 2012 10:02:00 PM

-------------------------

tak baca pekeliling ker..? mana ada kenaikan gaji pada tahun 97.. tahun 2007 adalah... kalau masuk mahkamah confirm kalah ni sebab salah bagi fakta.. hahaha...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kepada Cuepacs dan JPA diharapkan semoga jawatan PAP dan Pemandu didalam SBPA yg diletakkan dlm satu kumpulan PEMBANTU OPERASI N5-1dpt dipisahkan kembali kerana bidang tugas adalah berbeza.Dan diharapkan juga semoga jawatan PAP dapatlah diupgerd ke N17 bagi yang ada berkelulusan SPM serta memenuhi syarat2x kelayakan seperti Pembantu Tadbir Operasi.Perkara ini perlu dilihat memandangkan cabaran kerja masa kini dan beban tugas yang semakin mencabar.Perlu diingat didalam skim SBPA jawatan Pekerja Am Rendah yg dulu sewaktu skim SSM bersyaratkan kelulusan darjah 6 dan manakala Pembantu Am Pejabat bersyaratkan kelulusan SRP/PMR.Kini mereka sama taraf dgn nama baru dlm skim SBPA iaitu Pembantu Awam H5-1.Bukanlah maksud saya nak memperlekehkan jawatan PRA cuma nak membandingkan antara PAP dan PRA didalam skim SBPA ini.Kalau dapatlah kesatuan Pembantu Am Pejabat bersuara didalam hal ini bagi membolehkan kami sama2x menikmati anjakan gerd dari N1 ke N17 memandang sekarang ni pun kerja makin mencabar.Untuk pengetahuan kerja PAP nie pelbagai kerja yang dibuat didalam Jabatan kerjaan mengikut arahan ketua jabatan masing2x.Tak hiranlah jika ada sesetengah Pembantu Tadbir yang mencemburi kebolehan kami sebagai Pembantu Am Pejabat yang boleh mengendalikan pelbagai kerja dan tugasan yang diberikan oleh ketua unit/jabatan.Akhir kata saya mewakili kawan2x Pembantu Am Pejabat seluruh M'sia mengharapkan agar rintihan kami selama ini diambil kira didalam penambahbaikan SBPA ini...

Sabtu, Januari 14, 2012 10:54:00 PM

---------------------------

kalau nak gred N17, applylh jawatan pt po N17.. dah diberi kambing, nak lembu... kerja pap cuma buka ofis, pos surat.. mingtak tolong photostat pun banyak songeh.. kalau pt mintak tolong photostat banyak alasan.. kalau nak tolong pun dengan bersyarat iaitu mintak belanja..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

aku dari kumpulan PnP, tahun 2007 ada kenaikan gaji, kumpulan pelaksana dapat 30%,PnP 15% je kot. perbezaan gaji sikit sangat antara 41 dan 27. Kalau yang gred 17, campur elaun dah RM2000 lebih. Kalau kerja swasta gaji engineer baru pun tak dapat macam tu.

Tapi ramai sangat dari kumpulan pelaksana kalau tak diarah buat kerja, heheheh...faham-faham je lah kan. Mau diarah saja-saja. Inisiatif nak terajin bekerja payah nak jumpa. Ramailah macam tu.

Orang lama pun janganlah ingat kerja 15 tahun dah berpengalaman sangat-sangat, kerja kerajaan dulu-dulu dengan kerja kerajaan sekarang berbeza. Dulu piagam pelanggan entah ada ke tidak. Naik pangkat tunggu turn saja. Now no more.Tunjukkan prestasi anda.

Apa-apa pun harap SBPA bermanfaat untuk semua level.

Sabtu, Januari 14, 2012 11:08:00 PM

------------------------------

tak payahlah berlagak pandai.. aku gred n17 di jabatan perangkaan dah kerja 10 tahun pun belum mencapai gaji rm2000.00... jangan suka hati sebut tanpa fakta... gaji + elaun cuma rm17++.++

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kalau pembantu operasi nk upgrade ke n17, pt po n17 yg sedia ada nk jd apa? Tkkn dari dulu msh ditakuk lama & hanya mengigit jari setiap kali skim baru dibuat. Peg. Khidmat pelanggan memang ptt pun didowngrade sebab tugas cuma angkat telefon. Nama saja ditukar dr operator telefon. Dh lah telefon tak angkat. Rupa2 ring telefon dislowkan. Saya cadangkn PPT diupgrade ke n29 ataupn n31. PT PO diupgradekan ke n27. Diwajibkan menghadiri kursus kemahiran PT ataupn menghadiri kursus diploma pntdbiran awam anjuran intan selepas lantikan sepertimana lantikan guru maktab. Rata2 sekarang ni lantikan baru PT tidak mempunyai kemahiran asas. PT lantikan baru cuma belajar drp senior ataupn melalui pembacaan. Bila PT telah mempunyai kemahiran asas barulah perkhidmatn awam dpt dipertingkatkn krn PTlh merupakan nadi utama dlm menjalankn operasi mana2 jbtn/kementerian. Lgpun PTlh yg brtungkus-lumus menjayakn operasi jbtn trutamanya yg brada di war zone (hq). Mohon juga asingkn jawatn PAP & Pemandu krn kdua-dua jwtn trsbt mempunyai fungsi yg brlainan.

Sabtu, Januari 14, 2012 8:40:00 PM


================================

sangat setuju dengan pendapat saudara.. memang patut pun pt kena ada pengetahuan asas sebelum menjawat jawatan pt.. mcm mana nak buat kerja jika tak tahu buat cuti, gaji, kew. 8, buat perancangan kursus, buat bajet jabatan, buat tindakan tatatertib dan sebagainya... lagipun tugas pt bukanlah seperti zaman 80an ataupn 90an.. tugas pt sekarang makin mencabar... jangan hairan jika pt pun antara yang dilantik sebagai panel tindakan tatatertib kerana kebiasaannya eo akan arahkan pt buat kertas kerja berkenaan tatatertib..

Tanpa Nama berkata...

SBPA? OK SUDAH TU! LAKSANAKAN SAJA, BUANG MASA, BAZIR WANG KERAJAAN SAJA NAK SEMAK-SEMAK LAGI. KEPADA YANG TIDAK PUAS HATI, BERHENTI SAJA DARIPADA JADI PA, SENANG CITE, MENYUSAHKAN SAJA...

Tanpa Nama berkata...

omar osman buat lawak, asyik berdalih x penah dibawa bincang ngn jpa..gile ape ko ni suka tikam kppa..depan baik je setuju, blakang kasi putar satu dunia..niat nak jadi kppa je tok seman..ada udang disebalik mee

Tanpa Nama berkata...

Saya nak sentuh tentang kenaikan gaji dan peluang kenaikan pangkat. Saya kini di gred 38. Mula berkhidmat tahun 80'an. 20 tahun selepas itu baru naik pangkat ke gred N5 dan sejak 2007 nerada di gred 38.

Bayangkan 20 tahun berkhidmat baru naik pangkat, nilai (RM) kenaikan pangkat hanyalah 1-2 mata gaji sahaja, apatah lagi telah beberapa tahun gaji bertemu dinding.

Tapi ada perkhidmatan yang baru 3-4 tahun dah naik gred, 2 tahun kemudian naik lagi, 3 tahun kemudian naik lagi. Ini pada saya bukan juga isu, tapi isu yang nak dibangkitkan, kedudukan kami yang telah berkhidmat lebih dari 30 tahun dan baki tempoh berkhidmat hanya tinggal 3-4 tahun lagi (pilih 60 tahun) dan gaji baru perlukan 10 tahun lagi untuk berkhidmat, maka kami tidaklah dapat nikmat gaji dinding yang diberi.

Berilah peluang untuk kami sama-sama menikmati hasil titik peluh bersama dengan seluruh penjawat awam yang lain. Saya tak tahu kenapa SBPA jadi begini, setahu saya sebelum ini beberapa siri semakan gaji/kenaikan gaji tidak seteruk ini pertikaiannya.

mengharapkan ehsan dan keadilan

Tanpa Nama berkata...

Masa zaman SSM dan masa Pak Lah senang je buat kiraan kenaikan tp skrg bg skim SBPA memeningkan kepala smua PA, tambahan pula PA yg paling bwh mcm kami ni bknnya pandai sgt. Kami hanya mengikut arahan je, klu suruh sain, sain je la buat camne.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Masa zaman SSM dan masa Pak Lah senang je buat kiraan kenaikan tp skrg bg skim SBPA memeningkan kepala smua PA, tambahan pula PA yg paling bwh mcm kami ni bknnya pandai sgt. Kami hanya mengikut arahan je, klu suruh sain, sain je la buat camne.

Ahad, Januari 15, 2012 1:32:00 AM


----------------------------

lepas ni ramailah pt kena surcaj.. hahahahaha...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kpd Panel Penilai Baru SBPA :
Mohon semua cadangan PA sama ada secara perseorangan, melalui kesatuan / persatuan dilihat secara menyeluruh.
Semua dokumen ini hendaklah dibukukan.
terima kasih .

Sabtu, Januari 14, 2012 8:04:00 PM
===================================

Kpd Panel Penilai Baru SBPA :

Sebelum menilai, sila turun padang di pejabat kerajaan dan buat analisa perkara berikut;
1. selepas masuk kerja 7.30 @ 8.00 @ 8.30 pagi...adakah PA terus mula buat kerja ditempatnya...
2. berapa lama masa yang diambil untuk minum pagi...15minit?, 30minit? 1jam atau lebih...
3. keluar rehat pukul 1ptg atau 11.30tgh hari...dan masuk semula 2.30ptg atau 3.00ptg...alasan biasa, ambil dan hantar budak sekolah...
4. lepas tu..pukul 4ptg pegi minum pulak...berapa lama masa yang diambil untuk minum petang...15minit?, 30minit? 1jam atau lebih...
5. siap minum...naik pejabat punch card terus balik nak ambil anak sekolah...

Persoalannya...berapa jam mereka PA ni bekerja...ini belum lagi yang masuk ofis main facebook dan nonton cerita Korea....

Yang bekerja dikaunter...memang on time tapi...yang kerja dibelakang tabir...kebanyakkannya? Panel penilai boleh la datang melawat kalau senang ke mana-mana jabatan dan lihat kebenarannya...cthnya di pejabat-pejabat tanah, pejabat JKR, pejabat JMG dan banyak lagi.

Sebab tu la...claim masuk lambat, buku service tak dikemaskini, pengesahan jawatan lambat dan banyak lagi yang lambat...

Lepas saksikan mereka bekerja...barulah buat penilaian dan kewajaran peratusan kenaikkan...

Rohaidah berkata...

Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Tanpa Nama berkata...

sememangnya betul sbpa perlu disemak semula. dari segi pelarasan gaji, skim gred yang tidak teratur. sesetengah pihak ada yang membantah skim ini ditangguhkan dan sebelah pihak setuju skim ini ditangguhkan kerana ketidakadilan dalam pelarasan gaji. bagi mereka yang mendapat kenaikan yang tinggi mereka tidak setuju dengan penangguhan SBPA ini atas sebab mereka sangat beruntung. tetapi bagi mereka yang berfikiran terbuka dan berfikiran panjang atas sebab kecelaruan dalam SBPA mereka ini masih ada perasaan memperjuangkan nasib keseluruhan P.A secara keseluruhan tidak kira jawatan dari PMR hingga ke ijazah dan bukan hanya diri sendiri. jika perkara seperti ini berlaku kepada diri mereka apa perasaan mereka-mereka yang tidak setuju SBPA ditangguhkan. Tepuk dada tanya selera...belum kene batang hidung sendiri. Syabas kepada mereka yang sama-sama memperjuangkan nasib P.A yang kurang mendapat keadilan.

Tanpa Nama berkata...

Untung la kerja kerajaan...boleh keluar ambil anak sekolah...jimat, takyah guna bas sekolah...Lagi satu, best la lepas ni...boleh tukar kereta sebab dah dapat naik gaji..

Tanpa Nama berkata...

Rohaidah berkata...
Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Ahad, Januari 15, 2012 2:35:00 AM
----------------------------------

Rohaidah,
Macam mana nak lulus PTK kalau yang rajin asyik kena arah buat kerja sahaja...yang malas buat kerja...boleh la study...
Kami ni yang berumur tak secekap dan tak seingat berbanding yang PA yang muda-muda...orang yang lulus PTK tak semestinya tau buat kerja!
...

Tanpa Nama berkata...

ceupacs kata 600 ribu penjawat awam setuju dengan sbpa..? mana lagi yg selebihnya..? maksudnya 800 ribu lagi tak setuju dengan sbpa.. nampaknya lebih daripada separuh pa tak setuju dgn sbpa..

Tanpa Nama berkata...

semoga gaji orang di gred sbpa 5-1 hingga ke 1-5 diberi semakan semula agar lebih adil dari segi kenaikan. Harap-harap agar kerajaan mampu nak tanggung kos setelah diberi semakan semula... berapa billion lagi agaknya. Kaedah pemindahan gaji juga boleh dibuat yang baru kerana rata-rata orang tak berpuas hati kerana dari 3 baris ke 1 baris perlu kepada kaedah yang lebih adil.

Tanpa Nama berkata...

semoga gaji orang di gred sbpa 5-1 hingga ke 1-5 diberi semakan semula agar lebih adil dari segi kenaikan. Harap-harap agar kerajaan mampu nak tanggung kos setelah diberi semakan semula... berapa billion lagi agaknya. Kaedah pemindahan gaji juga boleh dibuat yang baru kerana rata-rata orang tak berpuas hati kerana dari 3 baris ke 1 baris perlu kepada kaedah yang lebih adil.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Rohaidah berkata...
Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Ahad, Januari 15, 2012 2:35:00 AM
----------------------------------

Rohaidah,
Macam mana nak lulus PTK kalau yang rajin asyik kena arah buat kerja sahaja...yang malas buat kerja...boleh la study...
Kami ni yang berumur tak secekap dan tak seingat berbanding yang PA yang muda-muda...orang yang lulus PTK tak semestinya tau buat kerja!
...

Ahad, Januari 15, 2012 2:50:00 AM

---------------------

betul tu.. kan syarat untuk mendapat anjakan gaji ialah markah lnpt kena 85% ke atas baru dapat anjakan gaji.. dan yg last sekali kena ada perakuan drp ketua jabatan.. lulus ptk pun kalau malas, lnpt rendah & pengarah tknk peraku pun tak dapat juga...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

semoga gaji orang di gred sbpa 5-1 hingga ke 1-5 diberi semakan semula agar lebih adil dari segi kenaikan. Harap-harap agar kerajaan mampu nak tanggung kos setelah diberi semakan semula... berapa billion lagi agaknya. Kaedah pemindahan gaji juga boleh dibuat yang baru kerana rata-rata orang tak berpuas hati kerana dari 3 baris ke 1 baris perlu kepada kaedah yang lebih adil.

Ahad, Januari 15, 2012 4:07:00 AM


----------------------------

bajet cukup asalkan jangan kenaikan yang melampau-lampau bagi golongan jusa & premier... gaji premier + elaun dah sama dengan gaji presidan amerika amerika.... kenaikan gaji jusa & premier yg melampau-lampau ni banyak dapat diagih-agihkan kepada pa yg sepatutnya..

lintah bayam..... berkata...

PADAN MUKA KORANG...NAK NAIK BYK KENAIKKAN KAN...TANGGUH TRUS... ITU LA PA DH CKP KT KORANG JGN PENTINGKAN DIRI SENDIRI BILA DPT KENAIKAN GAJI YG BYK2... MMG PADAN MUKA PUAK2 ATASAN....AKU HAPPY DGN PENANGUHAN TU,.......

Rakyat Bebas berkata...

Tahap kepandaian dan kebijaksanaan menentukan bagaimana sesuatu perkara yang pincang di atasi. Oleh kerana terdapat kekurangan dalam SBPA, semua kakitangan telah terlibat secara langsung. Pokok pangkal persoalannya, adakah dengan menangguhkan pelakasanaan SBPA adalah satu langkah penyelesaian terbaik?

Saya Marah SBPA Ditangguh berkata...

Saya dah baca dan dah faham perjanjian SBPA dan dah sain! Siapa suruh tangguh? Ingat PA tak marah kalau tangguh? Datuk Omar kena bertanggungjawab!!!

Tanpa Nama berkata...

Sekarang kita tengah menilai berapa tinggi tahap demand kakitangan awam negara kita. Masa dekat pilihanraya dalah masa paling sesuai buat kajian ini. Bandingkan dengan demand pekerja swasta, pekerja USA, pekerja Singapore. Betapa kadang-kala kehendak yang tidak seimbangpun boleh jadi kenyataan. Kita boleh lihat sejauhmana orang yang berlagak pandai menunjukkan taring menegakkan benang yang basah.

Tanpa Nama berkata...

Kpd Panel Penilai Baru SBPA :

Sebelum menilai, sila turun padang di pejabat kerajaan dan buat analisa perkara berikut;
1. selepas masuk kerja 7.30 @ 8.00 @ 8.30 pagi...adakah PA terus mula buat kerja ditempatnya...
2. berapa lama masa yang diambil untuk minum pagi...15minit?, 30minit? 1jam atau lebih...
3. keluar rehat pukul 1ptg atau 11.30tgh hari...dan masuk semula 2.30ptg atau 3.00ptg...alasan biasa, ambil dan hantar budak sekolah...
4. lepas tu..pukul 4ptg pegi minum pulak...berapa lama masa yang diambil untuk minum petang...15minit?, 30minit? 1jam atau lebih...
5. siap minum...naik pejabat punch card terus balik nak ambil anak sekolah...

--------------

Di sekolah, jika seorang guru tiada kelas, selagi itulah berborak di kantin. Talk only but no action. Memalukan!!!!

Tanpa Nama berkata...

Ala ada juga PA yang buat bisnes luar dan keluar semasa bertugas. Kononnya nak hantar barang ke kedai runcitnya. Dekat je katanya. Inilah rupa PA negara kita.

Tanpa Nama berkata...

Kakitangan awam kategori Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) C dijangka menerima kenaikan hampir 45 peratus pada peringkat permulaan gaji berbanding SSM. Meskipun kumpulan pengurusan premier hanya mempunyai 36 orang di negara ini, tetapi Kumpulan Premier 1 mendapat kenaikan sehingga RM60,000 sedangkan gaji mereka sebelum ini hanya sekitar RM30,000. Sementara itu, kakitangan awam biasa hanya menerima kenaikan gaji 7-13 peratus selepas menerima SBPA.

Sebahagian kakitangan juga menuduh SBPA tidak menghargai kakitangan yang bekerja lama atau warga tua. Sebagai contoh, selepas kenaikan tangga gaji skim SSM kepada skim SPBA, kakitangan awam B hanya mendapat separuh daripada kenaikan kakitangan awam A, masalah sama juga berlaku kepada kakitangan awam C gred gaji N1 yang berkhidmat lebih 20 tahun mendapat kenaikan kurang daripada kakitangan awam A. Padahal kakitangan awam C sepatutnya layak menerima lebih kenaikan berbanding kakitangan awam A.

Oleh sebab peningkatan gaji bergantung kepada peratusan daripada pokok gaji, ini menyebabkan peningkatan gaji kakitangan awam yang rendah tidak mendapat peningkatan yang ketara apabila dilakukan kenaikan daripada SSM kepada SBPA. Mengambil gaji guru sebagai contoh, perbezaan peratusan kenaikan gaji bagi guru di bawah SBPA sangat ketara. Guru DG44/DG1-2 cuma mendapat kenaikan gaji sebanyak RM2.01 atau 0.07% iaitu daripada RM2,982.99 kepada RM2,985 selepas menukar daripada SSM kepada SBPA. Nilai ini terlalu rendah jika dibandingkan dengan kenaikan gaji guru DG54/DG1-6 sebanyak RM1,857.46 (bersamaan 35.94%), daripada RM5,167.64 kepada RM7,025.00.

Gaji guru

Penelitian kami menunjukkan bahawa pengiraan SBPA akan menyebabkan berlakunya peningkatan gaji guru yang tidak adil. Tambahan juga, terdapat guru dalam gred berbeza menikmati gaji yang sama. Contohnya, seorang guru P1T10 yang menikmati gaji bulanan RM2509.90 dalam SSM, selepas menerima SBPA, gajinya sama dengan guru P1T9 sebanyak RM2615 sebulan.

Jika dihayati ucapan Perdana Menteri semasa membentangkan Belanjawan Negara 2012, tempoh guru DG41 (DG1-1) dinaik pangkat ke DG44 (DG1-2) adalah tahun ke-8 dan seterusnya tahun ke-16 dikira dari pelantikan DG41 akan dilantik ke DG48 (DG1-4). Tapi mengikut SBPA, pihak yang terlibat harus menunggu tahun ke-9 atau menggenapkan perkhidmatan selama 8 tahun di DG41/DG1-1 sebelum dinaikkan pangkat ke DG44/DG1-2 dan perlu menggenapkan 8 tahun perkhidmatan di DG1-2 sebelum layak dinaikkan pangkat secara ‘time-based’ ke DG1-4.

Pengumuman penangguhan SBPA oleh PM membuktikan terdapat begitu banyaknnya kelemahan dalam skim ini. Soalnya, kenapa kabinet meluluskan pelaksanaannya tanpa benar-benar menelitinya?

Tanpa Nama berkata...

Di bawah SPBA yang dicadangkan, masih terdapat kakitangan awam yang menerima gaji di bawah RM900. Sebagai contoh:

Tangga Gaji Bagi Skim N(Pentadbiran & Sokongan):

Gred N5-1 (SSM – N11) 850 – 2390 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM80)

Gred N4-1 (SSM – N17) 955 – 2780 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM95)

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/7584-tawaran-jingga-perkasa-perkhidmatan-awam-negara

Pakatan Rakyat telah mencapai kemenangan. Semalam Perdana Menteri telah mengumumkan skim SBPA ditangguhkan.

Pengumuman ini dibuat sehari sebelum Konvensyen Pakatan Rakyat di mana Kertas Jingga kita telah mencadangkan bukan sahaja SBPA ditangguhkan tetapi digubal semula!

Nampaknya Kertas Jingga kita telah dapat dikesan oleh PM.

Tanpa Nama berkata...

1. harap yang dapat pencen RM720 dinaikkan kepada sekurang2nya RM1000.. kesian sangat duit pencen macam tu sangat tak sesuai dalam kos yg kian meningkat...
2. senioriti guru yang dah kerja pada DGA29 yg sebelum ini dikatakan 3 tahun = 1 tahun DG41, masih diambilkira utk proses kenaikan pangkat DG41 ke DG48 dlm SSM...

Tanpa Nama berkata...

MALAYSIA NEGARA MAJU TAHUN 2020. MALAYSIA PELRUKAN LEBIH RAMAI GURU CEMERLANG(GC). NAMUN DALAM SBPA JAWATAN GC DAN TERKUBUR...SBPA ZALIM, SSM LEBIH ADIL

Tanpa Nama berkata...

Bilakah urusan kenaikan pangkat DG4dikeluarkan? sekarang SBPA telah
disemak semula, adakah kami masih
dalam skim SSM? kalau begitu, urusan kenaikan pangkat pada tahun ini adalah menurut skim SBPA atau SSM? Jika tarikh naik pangkat adalah pada bulan Januari hingga April, uruan menaik pangkat secara skim SBPA adalah tidak adil. Tolong perhatikan perkara ini.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Rohaidah berkata...
Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Ahad, Januari 15, 2012 2:35:00 AM
----------------------------------

Rohaidah,
Macam mana nak lulus PTK kalau yang rajin asyik kena arah buat kerja sahaja...yang malas buat kerja...boleh la study...
Kami ni yang berumur tak secekap dan tak seingat berbanding yang PA yang muda-muda...orang yang lulus PTK tak semestinya tau buat kerja!

__________________________________

sokong Rohaidah.

Kpd PA yang dengki tu.
jgn buruk sangka pd yg dah lulus PTK. itu mungkin di tempat saudara. bukan di jabatan lain.
jangan salahkan orang lain jika tidak lulus PTK. salahkan diri sendiri kerana tidak mahu berusaha dan jadikan alasan dah tak mampu belajar lagi sebagai kegagalan dalam PTK.

Bkn semua PA yg lulus PTK cam tu.
Ada PA yang betul2 layak anjak gaji lepas lulus PTK. Tapi harapan tinggal kenangan bila SBPA yang dilaksanakan tergesa-gesa telah menafikan hak kami untuk anjak gaji di bawah SSM. dengan rasa tidak puas hati terpaksa melepaskan hasrat untuk anjak gaji terlebih dahulu dan terpaksa pilih SBPA. bukan menentang SBPA tetapi berilah peluang kami anjak gaji dulu. Kan SBPA ambil kira gaji terakhir SSM.
Syukurlah SBPA ditangguhkan.
semoga masih ada harapan untuk kami anjak gaji di bawah SSM walaupun SBPA sudah dikuatkuasakan dan gaji tersebut baru diambilkira dalam SBPA.
Harap masalah kami diberi perhatian dalam semakan semula SBPA.
Terima Kasih.

Tanpa Nama berkata...

Senang cerita untuk memuaskan hati semua PA, tetapkan gaji minimum yang munasabah untuk setiap gred. Gaji minimum hendaklah mengambilkira kos sara hidup pada masa sekarang. Tetapkan jugak tempoh semakan semula gaji dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Contohnya dalam gaji SBPA N17 :

PTPO terpaksa tunggu sehingga T7 baru boleh menikmati gaji RM1,500 dan T20 untuk gaji RM2,000. Saya mencadangkan agar T7 dijadikan sebagaikan T1 dan T20 dijadikan sebagai T10. Oleh itu, diharapkan supaya PTPO tak perlu menunggu sehingga 20 tahun untuk merasa gaji RM2,000.

Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Januari 14, 2012 11:08:00 PM

------------------------------

tak payahlah berlagak pandai.. aku gred n17 di jabatan perangkaan dah kerja 10 tahun pun belum mencapai gaji rm2000.00... jangan suka hati sebut tanpa fakta... gaji + elaun cuma rm17++.++

-----------------------------------

sedar dirilah kawan o tu cuma n17 jer...syukurlah dapat 1700.00...ke ko nak berapa ....

Tanpa Nama berkata...

BERAPA BESAR PUN GAJI YANG DITERIMA, ZAKAT PENDAPATAN DILUPA JANGAN

cikgu besau berkata...

Tanpa Nama berkata...

MALAYSIA NEGARA MAJU TAHUN 2020. MALAYSIA PELRUKAN LEBIH RAMAI GURU CEMERLANG(GC). NAMUN DALAM SBPA JAWATAN GC DAN TERKUBUR...SBPA ZALIM, SSM LEBIH ADIL

-----------------------------------

sabolah cikgu...jangan gelojoh...akan ada nama lain..bijak sikit cikgu...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Rohaidah berkata...
Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Ahad, Januari 15, 2012 2:35:00 AM
----------------------------------

Rohaidah,
Macam mana nak lulus PTK kalau yang rajin asyik kena arah buat kerja sahaja...yang malas buat kerja...boleh la study...
Kami ni yang berumur tak secekap dan tak seingat berbanding yang PA yang muda-muda...orang yang lulus PTK tak semestinya tau buat kerja!

__________________________________

sokong Rohaidah.

Kpd PA yang dengki tu.
jgn buruk sangka pd yg dah lulus PTK. itu mungkin di tempat saudara. bukan di jabatan lain.
jangan salahkan orang lain jika tidak lulus PTK. salahkan diri sendiri kerana tidak mahu berusaha dan jadikan alasan dah tak mampu belajar lagi sebagai kegagalan dalam PTK.

Bkn semua PA yg lulus PTK cam tu.
Ada PA yang betul2 layak anjak gaji lepas lulus PTK. Tapi harapan tinggal kenangan bila SBPA yang dilaksanakan tergesa-gesa telah menafikan hak kami untuk anjak gaji di bawah SSM. dengan rasa tidak puas hati terpaksa melepaskan hasrat untuk anjak gaji terlebih dahulu dan terpaksa pilih SBPA. bukan menentang SBPA tetapi berilah peluang kami anjak gaji dulu. Kan SBPA ambil kira gaji terakhir SSM.
Syukurlah SBPA ditangguhkan.
semoga masih ada harapan untuk kami anjak gaji di bawah SSM walaupun SBPA sudah dikuatkuasakan dan gaji tersebut baru diambilkira dalam SBPA.
Harap masalah kami diberi perhatian dalam semakan semula SBPA.
Terima Kasih.

Ahad, Januari 15, 2012 7:18:00 AM


--------------------------------

kau ingat anjakan gaji diberi secara automatik lepas lulus ptk..? anda silap.. pengurusan sumber manusia kena bersidang terlebih dahulu sama ada yg lulus ptk tersebut akan diberi anjakan gaji ataupun tidak.. takkanlh yg markah prestasi rendah bawah dan mempunyai masalah disiplin pun kena anjakan gaji juga walaupun dah lulus ptk.. baca balik pekeliling... anjakan gaji cuma boleh dibuat jika markah LNPT 85% ke atas dan diperaku oleh ketua jabatan..

Tanpa Nama berkata...

BIO_NATURAL VCO berkata...

Saya suka untuk membuat sedikit komen, adakah pengalaman dan senioriti tidak lagi di ambil berat? Saya kakitangan awam yang bertugas 15 tahun, tapi gaji yang ditawarkan sama dgn gaji yang ditawarkan kepada kakitangan yang bertugas 10 tahun, yang bertugas 13 tahun hampir sama dengan kakitangan yang baru bertugas 3,4 tahun. kalau kakitangan yang berpengalaman itu merasakan tidak bersemangat untuk menggunakan pengalamannya sebab gaji sama dengan yang tidak berpengalaman. mungkinkkah itu patut dilakukan?

Sabtu, Januari 14, 2012 9:57:00 PM


-------------------------------

PA dah seperti ikan yang dilonggok-longgok di pasar borong dan dijual dalam 1 harga.. hahaha...

Tanpa Nama berkata...

Relevankah PTK
---------------------------------
 Tanpa Nama berkata...
Rohaidah berkata... 
Untuk perhatian Datuk Presiden Quepacs..Apa pendapat datuk jika ada orang yang sebelum ini tidak pernah lulus PTK semasa PTK masih berkuatkusa, seseorang itu telah dinaikkan pangkat oleh ketua jabatan sedangkan dia tu tak penah lulus dalam PTK.. manakala orang yang berhak dan layak mendapat kenaikan pangkat dan lulus cemerlang PTK tidak dipedulikan. Adakah ini adil bagi seorang penjawat awam!!!!
Alasan ketua jabatan : PTK telah dimansuhkan sedangkan waktu itu format untuk menggantikan PTK belum dikeluarkan dan dikuatkuasakan..
Adakah tindakan ini betul bagi seorang pegawai untuk orang dibawahnya..

Ahad, Januari 15, 2012 2:35:00 AM
----------------------------------

Rohaidah,
Macam mana nak lulus PTK kalau yang rajin asyik kena arah buat kerja sahaja...yang malas buat kerja...boleh la study...
Kami ni yang berumur tak secekap dan tak seingat berbanding yang PA yang muda-muda...orang yang lulus PTK tak semestinya tau buat kerja!
...

Ahad, Januari 15, 2012 2:50:00 AM

------------------------------------

PTK adalah satu ciptaan Kaum PTD dalam SSM untuk mencipta post2 bahi golingan PTD.

Tidakkah pelik pemberian anjakan gaji seseorang pekerja ditentukan oleh kursus PTK yang hanya mengambil masa beberapa hari sahaja.

Kandungan kursus PRK adalah tidak relevan bagi bidang tugas PA

Keputusan PTK tidak mengambarkan kualiti dan kuantiti kerja seseorang PA

Sepatutnya PTK hanya satu kursus biasa sahaja dan tidak wajar untuk menilai seseorang PA dapt anjakan gaji atau tidak. Berapa ramai PA yg tidak cemerlang dlm PTK, tetapi mendapat anugrah cemerlang di jabatan masing2.

Kesimpulan;
1. PTK adalah salah satu cara menambahkan post PTD termasuk post-post JUSA.

2. PTK adalah cara kumpulan
 PTD menguasai kumpulan lain dimana mereka bertindak sebagai majikan agung menentukan anjakan gaki seseorang

3. PTK adalah cara kumpulan PTD menunjukkkan kehebatan mereka. dgn hanya penilaian beberapa hari shj mereka boleh membuat kesimpulan seseorang PA bagus dan seseorang PA tidak bagus.

4. Keputusan PTK langsung tidak dapat menggambarkan kualiti dan kuanyiti kerja seseorang PA  

5. Ketidakadilan PTK dalam menentukan anjakan gaji Seseorang PA adalah spt ketidakadilan dalam SBPA. ini kerana semua ini dirangka oleh golongan PTD di KPA yang tidak tahu langsung cara kerja jabatan- jabatan kerajaan. Tetapi melalui PTK semuanya dijumuk sekali.

Tanpa Nama berkata...

kalau pembantu operasi nk upgrade ke n17, pt po n17 yg sedia ada nk jd apa? Tkkn dari dulu msh ditakuk lama & hanya mengigit jari setiap kali skim baru dibuat. Peg. Khidmat pelanggan memang ptt pun didowngrade sebab tugas cuma angkat telefon. Nama saja ditukar dr operator telefon. Dh lah telefon tak angkat. Rupa2 ring telefon dislowkan. Saya cadangkn PPT diupgrade ke n29 ataupn n31. PT PO diupgradekan ke n27. Diwajibkan menghadiri kursus kemahiran PT ataupn menghadiri kursus diploma pntdbiran awam anjuran intan selepas lantikan sepertimana lantikan guru maktab. Rata2 sekarang ni lantikan baru PT tidak mempunyai kemahiran asas. PT lantikan baru cuma belajar drp senior ataupn melalui pembacaan. Bila PT telah mempunyai kemahiran asas barulah perkhidmatn awam dpt dipertingkatkn krn PTlh merupakan nadi utama dlm menjalankn operasi mana2 jbtn/kementerian. Lgpun PTlh yg brtungkus-lumus menjayakn operasi jbtn trutamanya yg brada di war zone (hq). Mohon juga asingkn jawatn PAP & Pemandu krn kdua-dua jwtn trsbt mempunyai fungsi yg brlainan.
_______________________________

camno tu nk poii gred 29??syarat asasnyoo masih stpm jang oii..sonang2 joo nak bg naik ptpo n27,adoii,org study diploma siap byr ptptn lg dio sonang2 nk naik cemtu dgn msk kursus kek intan sanun..masuk la belajo kek ipta samo ni ehh,br adil namonyo ehh..apo laii..pikir dulu jang oii sebelum nak taip tu..

Tanpa Nama berkata...

1.rasanya bukan menyindir...cuma dalam sistem pengurusan dan gaji...mana mungkin gaji lepasan spm hendak disamakan dengan lepasan ijazah...dulu kumpulan sokongan dah dapat 25-35%...kumpulan P&P cuma 5-10% saja..kini melalui sbpa..hendak peratus kenaikan yang tinggi lagi.
2.Untuk pengetahuan...kos ijazah pertama..100,000 +..medic hampir sejuta...masters sains...20-30,000..Phd..30-40,000..itu tak kira kos "intelek" yang diperah lagi...rasanya tak boleh dinilai dengan wang ringgit..last sekali gaji hendak disamakan oleh omar osman cupacs ni.
3.Itu saja..harap kumpulan sokongan faham.
______________________________
amboii bersungguh benor menaipnyer yop,panjang lebar,detail siap reganya sekali kihkih,xusahla gelabah,pelaksana xde nak gaji sampai setaraf geng2 bos yg cerdik pandai,belajar smpai atap tu,pelaksana cuma nk biarla berpada2,bkn yg bawah kicik sgt kicik,yg atas bosar lg bosarrr..hihi.peace..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

syukurlah kalau semaksemula...pastikan ia sesuatu yang adil....apa yang dirisaukan cuepacs hanya membela kumpulan sokongan sahaja....suatu waktu dahulu (tahun 97)sewaktu kumpulan sokongan mendapat 35% semua tersenyum lebar...suara dan keluhan kami dari kumpulan PnP yg mendapat 10% langsung tidak diperjuangkan...sehingga kenaikan tahunan DG 34 lebih tinggi dari DG 41....tapi hari ini apabila kenaikan mengikut peratus mengikut kumpulan bukan main bising lagi....inilah yang dikatakan diberi betis hendak peha....suka membandingkan gaji orang dengan gaji sendiri....sampai bila pun x akan puas hati....cuba bandingkan pulak kelulusan "orang" dengan kelulusan "kita"....cuba bandingkan pulak kerja "orang" dengan kerja "kita"....."kita" hanya bekerja apabila diberi tugas...tapi "orang" terpaksa memikirkan bagaimana nak beri kita kerja......jangan kata RM 1500 hari ini x boleh nak hidup.....dulu saya bekerja dengan gaji SPM RM 435 di KL masih boleh menabung, masih boleh diberi pada orang tua....semuanya atas diri sendiri...kita hidup mengikut kemampuan bukan mengikut orang....
Pastikan semakan ini adil bagi semua pihak....jangan kerana hendak memuaskan hati golongan sokongan ....gaji mereka dinaikan ...danh gaji PnP diturunkan....perjuangkan seadilnya...supaya semua pihak berada dipihak menang-menang

Sabtu, Januari 14, 2012 10:02:00 PM

-----------------------------

kalau dalam tahun 90an ataupun 80an, gaji dalam rm435 di KL memanglah cukup.. hehehe.. samalah jugalah kesnya dengan org senior sekarang yg mengatakan gaji mereka mula masuk kerja dulu kecik.. nilai RM dulu tinggi.. dulu harga nescafe besar dlm rm0.80.. sekarang rm2.20.. dulu ari tebu dlm rm0.20.. sekarang rm1.00.. dulu ikan longgok dlm rm1.50.. sekarang dlm rm5.00 - rm10.00.. dulu ikan gembung dlm rm5/kg.. sekarang rm10/kg.. awal tahun 2000 dulu harga sayap ayam dlm rm2.90/kg.. sekarang dlm rm15/kg... dulu beras vietnam dlm rm17/10kg.. sekarang dlm rm29/10kg..

Tanpa Nama berkata...

Ahad, Januari 15, 2012 8:48:00 AM
Tanpa Nama berkata...
BIO_NATURAL VCO berkata...

Saya suka untuk membuat sedikit komen, adakah pengalaman dan senioriti tidak lagi di ambil berat? Saya kakitangan awam yang bertugas 15 tahun, tapi gaji yang ditawarkan sama dgn gaji yang ditawarkan kepada kakitangan yang bertugas 10 tahun, yang bertugas 13 tahun hampir sama dengan kakitangan yang baru bertugas 3,4 tahun. kalau kakitangan yang berpengalaman itu merasakan tidak bersemangat untuk menggunakan pengalamannya sebab gaji sama dengan yang tidak berpengalaman. mungkinkkah itu patut dilakukan?

Sabtu, Januari 14, 2012 9:57:00 PM


-------------------------------

PA dah seperti ikan yang dilonggok-longgok di pasar borong dan dijual dalam 1 harga.. hahaha...


=================================

biasalah dik....tungguh saje apa yg diperbetulkan..selagi tak betul selagi tu dikritik...khekhhekhekhe

Tanpa Nama berkata...

Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?
__________________________________
xmungkin upgrade lg kot,pasai kerajaan dlm proses nk mentranformasikan perkhidmatan awam,maknanya taraf pendidikan ditingkatkan,cthnya syarat kelayakkan masuk ditingkatkan,dulu darjah 6,skrg paling low pun ting 3,jdnya n17 tu kelayakan asas masih lg revelen utk gred 17 buat ms skrg cuma gred 11/9 or yg bwh diupgrade ke gred 17,selari dgn penjumudan sesutu skim n syarat kelayakan masuk asas.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?
==============================

sebenarnya tak payalah upgrade2 ni mana2 skim pun..kekal je lah dalam tampuk yg ada...

nanti masalahnya... n1 nak up 17... lepas tu 17 nak up 27....lepas tu 27 pulak nak up 41...lepas tu pulak 41 nak up 48...lepas tu 48 nak up 54...last-last semua up ke bulan...kheheheheh...tak selesai dgn masalah up je...hekhekhe

sesuainya up dgn akedemik...ada kemahiran ada pengetahuan lg penting...
______________________

setuju 100% brot thumb up...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...

syukurlah kalau semaksemula...pastikan ia sesuatu yang adil....apa yang dirisaukan cuepacs hanya membela kumpulan sokongan sahaja....suatu waktu dahulu (tahun 97)sewaktu kumpulan sokongan mendapat 35% semua tersenyum lebar...suara dan keluhan kami dari kumpulan PnP yg mendapat 10% langsung tidak diperjuangkan...sehingga kenaikan tahunan DG 34 lebih tinggi dari DG 41....tapi hari ini apabila kenaikan mengikut peratus mengikut kumpulan bukan main bising lagi....inilah yang dikatakan diberi betis hendak peha....suka membandingkan gaji orang dengan gaji sendiri....sampai bila pun x akan puas hati....cuba bandingkan pulak kelulusan "orang" dengan kelulusan "kita"....cuba bandingkan pulak kerja "orang" dengan kerja "kita"....."kita" hanya bekerja apabila diberi tugas...tapi "orang" terpaksa memikirkan bagaimana nak beri kita kerja......jangan kata RM 1500 hari ini x boleh nak hidup.....dulu saya bekerja dengan gaji SPM RM 435 di KL masih boleh menabung, masih boleh diberi pada orang tua....semuanya atas diri sendiri...kita hidup mengikut kemampuan bukan mengikut orang....
Pastikan semakan ini adil bagi semua pihak....jangan kerana hendak memuaskan hati golongan sokongan ....gaji mereka dinaikan ...danh gaji PnP diturunkan....perjuangkan seadilnya...supaya semua pihak berada dipihak menang-menang

Sabtu, Januari 14, 2012 10:02:00 PM

-----------------------------

kalau dalam tahun 90an ataupun 80an, gaji dalam rm435 di KL memanglah cukup.. hehehe.. samalah jugalah kesnya dengan org senior sekarang yg mengatakan gaji mereka mula masuk kerja dulu kecik.. nilai RM dulu tinggi.. dulu harga nescafe besar dlm rm0.80.. sekarang rm2.20.. dulu ari tebu dlm rm0.20.. sekarang rm1.00.. dulu ikan longgok dlm rm1.50.. sekarang dlm rm5.00 - rm10.00.. dulu ikan gembung dlm rm5/kg.. sekarang rm10/kg.. awal tahun 2000 dulu harga sayap ayam dlm rm2.90/kg.. sekarang dlm rm15/kg... dulu beras vietnam dlm rm17/10kg.. sekarang dlm rm29/10kg..

==================================kakak PnP..kalau cerita panjang pun tak guna, kalau hanya cerita periuk nasi sendiri...khekhekhekhe

gaji RM 435 tu klu zaman sekarang ni sewa rumah dan bil elektrik je tu...khekhekhe..

Tanpa Nama berkata...

Percayalah..sebenarnya ptd jusa ngok yang rangka SBPA ni tak nampak benda lain, yang dia nampak nanti dia akan nikmati gaji semasa bila dia pencen tak berapa lama lagi..dan pa pa pulak dapak gaji 20 tahun lepas bila bersara....memang busuk dan hitam legam hati PTD JUSA tersebut
memang patut sangat SBPA di tangguh atau hapuskan terus kita buat skim lain pulak yang tak menguntungkan JUSA semata2

sekian pengundi atas pagar.

Tanpa Nama berkata...

kau ingat anjakan gaji diberi secara automatik lepas lulus ptk..? anda silap.. pengurusan sumber manusia kena bersidang terlebih dahulu sama ada yg lulus ptk tersebut akan diberi anjakan gaji ataupun tidak.. takkanlh yg markah prestasi rendah bawah dan mempunyai masalah disiplin pun kena anjakan gaji juga walaupun dah lulus ptk.. baca balik pekeliling... anjakan gaji cuma boleh dibuat jika markah LNPT 85% ke atas dan diperaku oleh ketua jabatan..

.................................

helo bro...
aku takda apa2 masalah dgn disiplin
malahan LNPT aku setiap tahun 90% ke atas.
masalah aku cuma tahun perkhidmatan yg belum genap 3 tahun.
tahun 2012 baru genap 3 tahun perkhidmataan dan kalau ikut syarat aku boleh anjak gaji. tapi yang kacaunya SBPA ni yg dikuatkuasakan tahun 2012. secara automatik SSM tak boleh pakai n aku terlepas anjak gaji.
Jgan irikan PA yang tlh lulus PTK. mungkin rezeki. Salahkan JPA jika PTK tidak relevan. Kita sbg PA hanya ikut dasar JPA saja. mrk buat PTK, kita ikut saja. dah rezeki jika lulus.
siapalah kita nak menentang dasar JPA.

Harap PA yg lulus PTK juga diberi perhatian dalam semakan SBPA.
Jgn dengki dan iri hati bagi PA yg tidak berkenaan. Kami hanya nak hak kami selepas lulus PTK. tu je. K. Bro.
Peace yo..

kaw berkata...

kepada cuepac atau farida jpa..

Pohoh disemak gred,ada yang tak kena tentang gred antara lama dan yang baru, sedia maklum semua gred 1 hingga 10 dalam jawatan tertentu dijumudkan dan dinaikan menjadi Pembantu Operasi gred N11(N5-1)atau Pembantu Awam (H5-1).

Dalam SSM ketogeri diatas Jawatan Penghantar Notis N3/N12, Pembantu Kamera N3/N12, Penyelia Jeti N3/N12 Penyelamat N1/N12 dan Pemandu Enjin(Keretapi Bkt Bendera) R9/R12.

Apa yang mengelirukan bagi yang telah berada pada gred 12 SSM diturun gred 11 SBPA,ternyata DITURUNKAN PANGKAT..Bagi yang berada dalam gred 1 hingga 10 mungkin tiada masalah sebab dinaikan ke gred 11.

Disini saya mencadangkan bagi yang telah berada pada gred KPSL atau KUP gred N12/R12 di letakan dalam gred N5-2/H5-2..Takkan kena tunggu PSL atau KUP 15 tahun lagi baru nak dapat N5-2/H5-2...

Harap Cuepac/Jpa melihat perkara ini...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kau ingat anjakan gaji diberi secara automatik lepas lulus ptk..? anda silap.. pengurusan sumber manusia kena bersidang terlebih dahulu sama ada yg lulus ptk tersebut akan diberi anjakan gaji ataupun tidak.. takkanlh yg markah prestasi rendah bawah dan mempunyai masalah disiplin pun kena anjakan gaji juga walaupun dah lulus ptk.. baca balik pekeliling... anjakan gaji cuma boleh dibuat jika markah LNPT 85% ke atas dan diperaku oleh ketua jabatan..

.................................

helo bro...
aku takda apa2 masalah dgn disiplin
malahan LNPT aku setiap tahun 90% ke atas.
masalah aku cuma tahun perkhidmatan yg belum genap 3 tahun.
tahun 2012 baru genap 3 tahun perkhidmataan dan kalau ikut syarat aku boleh anjak gaji. tapi yang kacaunya SBPA ni yg dikuatkuasakan tahun 2012. secara automatik SSM tak boleh pakai n aku terlepas anjak gaji.
Jgan irikan PA yang tlh lulus PTK. mungkin rezeki. Salahkan JPA jika PTK tidak relevan. Kita sbg PA hanya ikut dasar JPA saja. mrk buat PTK, kita ikut saja. dah rezeki jika lulus.
siapalah kita nak menentang dasar JPA.

Harap PA yg lulus PTK juga diberi perhatian dalam semakan SBPA.
Jgn dengki dan iri hati bagi PA yg tidak berkenaan. Kami hanya nak hak kami selepas lulus PTK. tu je. K. Bro.
Peace yo..

Ahad, Januari 15, 2012 9:33:00 AM

---------------------------

syarat mohon PTK ialah kena sah dalam jawatan dulu.. siapa suruh gatal tangan mohon PTK.. kan dah tak cukup syarat.. lepas tu nak salahkan orang lain pulak.. bila dah buat anjakan gaji kena tunggu 1 tahun baru boleh mohon PTK ke aras yg seterusnya.. markah 90 ke atas pun kalau tak diperakukan oleh ketua jabatan pun tak boleh dapat anjakan juga.. ketua jabatan kena tengok bajet dulu... kalau bajet tak cukup sebab tu mereka yg dh cukup syarat pun tak dapat anjakan gaji.. sebab tu anjakan gaji mereka yg lulus PTK akan dibuat setahun sekali selepas PPSM bersidang.. itupun kena tunggu bulan kenaikan gaji & tiada tunggakan.. tetapi kami yg P & P ni cuma perlu hadir KURSUS PTK jer.. itu memang confirm LULUS.. tak mainlah exam2 ni.. hehehehe..

Tanpa Nama berkata...

Mohon Ambil Perhatian Terhadap Penjawat Awam Yang Berjawatan Sementara..Mohon Di Serapkan Tetap..Perhatian Daripada Pihak Tuan Sangat Dihargai...Terima Kasih

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Mohon Ambil Perhatian Terhadap Penjawat Awam Yang Berjawatan Sementara..Mohon Di Serapkan Tetap..Perhatian Daripada Pihak Tuan Sangat Dihargai...Terima Kasih

Ahad, Januari 15, 2012 10:09:00 AM


--------------------------

harap maaf.. permohonan anda tidak dapat dipenuhi kerana pengambilan penjawat awam yg baru dibekukan buat masa ini..

Tanpa Nama berkata...

pohon swastakan semua jabatan kerajaan..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Mohon Ambil Perhatian Terhadap Penjawat Awam Yang Berjawatan Sementara..Mohon Di Serapkan Tetap..Perhatian Daripada Pihak Tuan Sangat Dihargai...Terima Kasih

Ahad, Januari 15, 2012 10:09:00 AM


--------------------------

harap maaf.. permohonan anda tidak dapat dipenuhi kerana pengambilan penjawat awam yg baru dibekukan buat masa ini..

Ahad, Januari 15, 2012 10:53:00 AM

____________________________________

kesian bagi jawatan yg sementara,aku dulu pernah pegang jawatan sementara..mmg tekanan..
tp sekarang pula dalam perkhidmatan awam yang kejat.bermakna tiada pengambilan baru,yang ada pun diberi tugas bermacam2 supaya sesuai dibayar gaji tinggi..

sabar la ye penjawat awam sementara.. nt ada la rezeki,takpun pergi ke swasta lagi baik..tiada yang nak gaduh pasal gaji mcm ni..
masuk la syarikat oil n gas ke.. mmg best.. fresh gradued dibayar rm4000,belum campur elaun lg..kalau ada rezeki tu ada..

Tanpa Nama berkata...

kaw berkata...

kepada cuepac atau farida jpa..

Pohoh disemak gred,ada yang tak kena tentang gred antara lama dan yang baru, sedia maklum semua gred 1 hingga 10 dalam jawatan tertentu dijumudkan dan dinaikan menjadi Pembantu Operasi gred N11(N5-1)atau Pembantu Awam (H5-1).

Dalam SSM ketogeri diatas Jawatan Penghantar Notis N3/N12, Pembantu Kamera N3/N12, Penyelia Jeti N3/N12 Penyelamat N1/N12 dan Pemandu Enjin(Keretapi Bkt Bendera) R9/R12.

Apa yang mengelirukan bagi yang telah berada pada gred 12 SSM diturun gred 11 SBPA,ternyata DITURUNKAN PANGKAT..Bagi yang berada dalam gred 1 hingga 10 mungkin tiada masalah sebab dinaikan ke gred 11.

Disini saya mencadangkan bagi yang telah berada pada gred KPSL atau KUP gred N12/R12 di letakan dalam gred N5-2/H5-2..Takkan kena tunggu PSL atau KUP 15 tahun lagi baru nak dapat N5-2/H5-2...

Harap Cuepac/Jpa melihat perkara ini...

Ahad, Januari 15, 2012 9:41:00 AM

------------------------------

o.klh itu dah diupgrade daripada gred N17 & N27 yang tak diupgrade dari dulu sampailah sekarang... lagipun gaji N11 (N5-1) dah menghampiri gaji N17 (N4-1)...

Tanpa Nama berkata...

Untung la kerja kerajaan...boleh keluar ambil anak sekolah...jimat, takyah guna bas sekolah...Lagi satu, best la lepas ni...boleh tukar kereta sebab dah dapat naik gaji..

=====================================
Kawan aku kerja bank, GLC tiap 3 tahun revise gaji, bonus paling sikit 2 bulan, OT bila2 je walaupun boleh siap waktu pejabat. Tiap tahun renovate rumah. Teringin nk pakai honda,tukar, nk camry tukar. Suratkhabar tak cerita pun apa dia dapat. OK je PA tak jeles pun

Tanpa Nama berkata...

sabar la ye penjawat awam sementara.. nt ada la rezeki,takpun pergi ke swasta lagi baik..tiada yang nak gaduh pasal gaji mcm ni..
masuk la syarikat oil n gas ke.. mmg best.. fresh gradued dibayar rm4000,belum campur elaun lg..kalau ada rezeki tu ada..

=====================================
Kenapa tak pencenkan orang2 yg dh patut pencen. Duit pun dah tak pakai tanggungjawab tiada, anak2 dh kerja saje tamak haloba nk gaji lagi. Org muda ni baru nk hidup, bina rumahtangga, nak ada anaklah pulak.Ni asyik tak ada peluang je sebab tungu tua masuk kubur baru boleh kosong jawatan

Tanpa Nama berkata...

syarat mohon PTK ialah kena sah dalam jawatan dulu.. siapa suruh gatal tangan mohon PTK.. kan dah tak cukup syarat.. lepas tu nak salahkan orang lain pulak.. bila dah buat anjakan gaji kena tunggu 1 tahun baru boleh mohon PTK ke aras yg seterusnya.. markah 90 ke atas pun kalau tak diperakukan oleh ketua jabatan pun tak boleh dapat anjakan juga.. ketua jabatan kena tengok bajet dulu... kalau bajet tak cukup sebab tu mereka yg dh cukup syarat pun tak dapat anjakan gaji.. sebab tu anjakan gaji mereka yg lulus PTK akan dibuat setahun sekali selepas PPSM bersidang.. itupun kena tunggu bulan kenaikan gaji & tiada tunggakan.. tetapi kami yg P & P ni cuma perlu hadir KURSUS PTK jer.. itu memang confirm LULUS.. tak mainlah exam2 ni.. hehehehe..

.......................

Apa ke bebal sangat ko ni kata aku gatal tangan nak ambik PTK..
Aku dah sah jawatan la bro..tapi belum genap 3 tahun perkhidmatan. tahun 2012 baru genap. tak tau beza sah jawatan dgn tempoh perkhidmatan ke?
sebab tu lah boleh ambik PTK.
mana ada PA yang boleh ambik PTK kalau betul belum sah jawatan.
kalau tak faham tak yah komen la..ngabis boras je n tambah dosa ko ja nyakit hati orang. tak pa. yg penting ko bahagia dgn labu2mu. ha3
ini lah kesan sampingan SBPA.
boleh menyebabkan PA dengki kat orang lain . ha3

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

gred N27 tak boleh terus upgrade PnP.. takdo ijazah.....g belajar dulu baru upgrade..ok
Sabtu, Januari 14, 2012 8:14:00 PM

--------------------------------------

Gred 27 boleh upgred lagi, naik gred 32, gred 32 pula naik gred 36, gred 36 naik 40, tak samapi P&P lagi pun sebab P&P gred 41 ke atas.

Gred 22 pula naik gred 29, gred 26 naik gred 31. ok apa.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Jgn hantar cc nanti ada guru dg41 jeles yg gred 32 lbh besar drp mereka tetapi ppt n27 tak bisinglh pulak gaji cc lebih besar drp ppt. Hahaha..

Sabtu, Januari 14, 2012 8:59:00 PM
---------------------------------------

N27 tahu sumber manusia, tapi kumpulan gred 41 tak reti sumber manusia, tak tahu yang gred 32 itu sudah berapa belas dan mungkin telah lebih 20 tahun kerja sedangkan dia baru saja kerja. gred 27 pula tahu yang dia baru kerja, maka gaji permulaan CC 22 atau 26 lebih tinggi dari gred 27 adalah biasa kerana pada hujungnya gred 27 lebih banyak tangga gaji berbanding 22 dan 26 di mana akhirnya gaji akhir 27 lebih tinggi, gred 41 tak nampak benda ini bila hujung gaji mereka lebih tinggi dari gred 32.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Mohon Ambil Perhatian Terhadap Penjawat Awam Yang Berjawatan Sementara..Mohon Di Serapkan Tetap..Perhatian Daripada Pihak Tuan Sangat Dihargai...Terima Kasih

Ahad, Januari 15, 2012 10:09:00 AM


--------------------------

harap maaf.. permohonan anda tidak dapat dipenuhi kerana pengambilan penjawat awam yg baru dibekukan buat masa ini..

Ahad, Januari 15, 2012 10:53:00 AM

------------------------------------

Patutnya pihak kerajaan mengutamakan penjawat awam kontrak ini dahulu dalam pengambilan penjawat awam baru kerana mereka ini telah lama bekerja, mereka ada pengalaman. Saya menyokong penjawat awam kontrak untuk diambil bekerja secara tetap, orang baru kadang-kadang kelulusan saja tinggi, tapi tak reti buat kerja, lepas itu besar kepala kononnya dia ada ijazah, diploma dan sebagainya.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...
Diharap perkara ini tidak akan bersikap menganiaya mana-mana pihak dan perlulah adil. Dari segi pemberian gaji pula, ia sepatutnya bersesuaian dengan kelayakan akademik seseorang. Tidak adil bagi mereka yg telah membelanjakan ribuan ringgit untuk melanjutkan pelajaran ke univerisiti tempatan, apatah lagi luar negara, tiba-tiba gaji yang diperolehi hampir sama dengan mereka yang baru lepas SPM...kalau inilah senario yg bakal diperjuangkan, maka makin ramai dalam kalangan pelajar yang tidak akan melanjutkan pelajaran ke menara gading kerana gaji lepasan SPM pun hampir-hampir sama dengan mereka yang lulusan ijazah...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?
__________________________________
xmungkin upgrade lg kot,pasai kerajaan dlm proses nk mentranformasikan perkhidmatan awam,maknanya taraf pendidikan ditingkatkan,cthnya syarat kelayakkan masuk ditingkatkan,dulu darjah 6,skrg paling low pun ting 3,jdnya n17 tu kelayakan asas masih lg revelen utk gred 17 buat ms skrg cuma gred 11/9 or yg bwh diupgrade ke gred 17,selari dgn penjumudan sesutu skim n syarat kelayakan masuk asas.

Ahad, Januari 15, 2012 9:14:00 AM

---------------------------

nak kata n17 sesuai asas spm pada masa sekarang tak juga.. sebab lantikan baru n17 ni kebanyakannya tak pandai buat kerja terutamanya yang berkaitan dengan kewangan. bagi n17 yg bertugas di cawangan, segala tugasan berkaitan pentadbiran dan kewangan serta pengurusan stor akan dibuat oleh seorang pt n17.. yg menjadi masalahnya bila tiada pengetahuan asas, pt n17 tak pandai buat kerja.. tak dapat senggara buku vot, tak tahu bezakan debit ataupun kredit, cara pembayaran dan sebagainya.. tetapi jurutaip n11 dan diupgrade ke n17 dapat buat tugas setiausaha pejabat n27 apabila setiausaha pejabat n27 bercuti.. hehe....

Tanpa Nama berkata...

Saya sependapat dgn saudara Kaw...dilema saya dgn saudara Kaw pun sama..semasa nak sain SBPA kerani Pkidmatan telah menunjukkan sifir gaji bagi N12 ssm bila masuk SBPA disamakan dgn N11 ssm(N5-1)mmg rasa di turunkan pangkat pada hal PTK dah lulus..hampeh betul puak2 yg merangka SBPA ni

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kalau N11 dijumudkan ke N17. Begitu jugak dengan N1 pun dijumudkan ke N17 (dengan menggunakan spm). Apakah tak mungkin bahawa N17 sedia ada jugak patut diupgrade ke gred yang lebih tinggi ?
__________________________________
xmungkin upgrade lg kot,pasai kerajaan dlm proses nk mentranformasikan perkhidmatan awam,maknanya taraf pendidikan ditingkatkan,cthnya syarat kelayakkan masuk ditingkatkan,dulu darjah 6,skrg paling low pun ting 3,jdnya n17 tu kelayakan asas masih lg revelen utk gred 17 buat ms skrg cuma gred 11/9 or yg bwh diupgrade ke gred 17,selari dgn penjumudan sesutu skim n syarat kelayakan masuk asas.

Ahad, Januari 15, 2012 9:14:00 AM

---------------------------

nak kata n17 sesuai asas spm pada masa sekarang tak juga.. sebab lantikan baru n17 ni kebanyakannya tak pandai buat kerja terutamanya yang berkaitan dengan kewangan. bagi n17 yg bertugas di cawangan, segala tugasan berkaitan pentadbiran dan kewangan serta pengurusan stor akan dibuat oleh seorang pt n17.. yg menjadi masalahnya bila tiada pengetahuan asas, pt n17 tak pandai buat kerja.. tak dapat senggara buku vot, tak tahu bezakan debit ataupun kredit, cara pembayaran dan sebagainya.. tetapi jurutaip n11 dan diupgrade ke n17 dapat buat tugas setiausaha pejabat n27 apabila setiausaha pejabat n27 bercuti.. hehe....
Ahad, Januari 15, 2012 12:02:00 PM

------------------------------------

Ini menjadi tanggunjawab ketua unit dan ketua jabatan untuk beri latihan kepada kakitangan di bawah seliaan mereka, kalau dah tahu kakitangan itu tak reti buat kerja sebab dia tak tahu, kalau hari-hari dimarahi, dituduh itu dan ini sedangkan kursus dan latihan tidak diusahakan untuk mantapkan kakitangan baru itu, apa cerita ini semua?

Kepada kakitangan baru pula, jangan keras kepala kononnya anda ada ijazah dan diploma itu dan ini kerana anda sudahlah tak tahu buat kerja, kalau berlagak bodoh sombong sampai ke mati pun anda tak akan tahu buat kerja, jangan nak tunjuk besar kepala bila diberi tunjuk ajar oleh penyelia anda.

Kalau masing-masing bagi komitmen untuk baik pulih keadaan, maka keadaan akan menjadi makin baik dan seterusnya cemerlang. Jangan lepas tangan atau bersikap keras kepala tak mahu belajar kerana anda bukan saja tak buat kerja sendiri, malahan akan menyusahkan orang lain yang kerja anda berkaitan dengannya.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

omar osman buat lawak, asyik berdalih x penah dibawa bincang ngn jpa..gile ape ko ni suka tikam kppa..depan baik je setuju, blakang kasi putar satu dunia..niat nak jadi kppa je tok seman..ada udang disebalik mee

Ahad, Januari 15, 2012 12:24:00 AM

************
oooohh senator .. pengerusi glc dah kena bungkus ... kesian.
kreta bmw hancus ..

surat sambung kontrak perkhidmatan perlu dikaji semula ..

Tanpa Nama berkata...

Saya lihat dengan mata sendiri betapa ramainya guru ditindas dan dipaksa kerja lebih masa oleh pihak pentabdir teruatamanya pengetua dan guru besar. Kalau dilaksanakan exi policy yang boleh buang pekerja, ramai lagi mangsa penidasan akan timbul..Guru terpaksa bawa balik kerja ke rumah dan kerja samapai lewat malam, kalau setakat periksa kerja rumah pelajar kita rela korban, yang guru sibuk ialah segala kerja-kerja failing yang tidak emmbantu pengajaran.

Cuepacs dan NUTP, tolong tetapkan skop kerja guru dengan jelas...

Ada guru yang pukul 7.00 pagi sudah kena sampai sekolah tetapi pukul 5 petang masih tak boleh balik kerja lagi...Kasihan guru yang bertungkus lumus untuk kenaikan pangkatan khas untuk pihak pentabdir sekolah sahaja...


Guru ....

Tanpa Nama berkata...

gred N27 tak boleh terus upgrade PnP.. takdo ijazah.....g belajar dulu baru upgrade..ok
Sabtu, Januari 14, 2012 8:14:00 PM

--------------------------------------

Gred 27 boleh upgred lagi, naik gred 32, gred 32 pula naik gred 36, gred 36 naik 40, tak samapi P&P lagi pun sebab P&P gred 41 ke atas.

Gred 22 pula naik gred 29, gred 26 naik gred 31. ok apa.

Ahad, Januari 15, 2012 11:38:00 AM

--------------- yg ada ijazah ramai. lulus kpsl, etc.
Angka Ganjil utk Jawatan Baru, Angka Genap utk Kenaikan Pangkat (SSM). Dlm SBPA entahlah ...

Tanpa Nama berkata...

GRED W PUN TERANIAYA JUGA WALAUPUN KERJA ASAS DIPERINGKAT SIJIL..TAPI DI BAYAR SETARAF SPM..
KENAIKAN GAJI SAMA DENGAN LULUSAN ASAS SPM..
WALAUPUN KEMAHIRAN TARAF SIJIL.. TAPI DIBAYAR SEPERTI HANYA ADA SPM SAHAJA..
DALAM SSM..GRED W LEBIH TNGGI SIKIT DARI GRED N,TAPI DALAM SBPA,GAJI SAMA DGN GRED N17..KENAIKAN GAJI PUN SAMA..

ALAHAI SBPA.. GRED W DAH DI DOWN GRED..
----------------------------------

saudara...itu mungkin pembatu penilaian W17...kesian jg ia.....tp bagi PT kewangan w17 gaji sijil mengikut kelayakan sijil..cuma gred masih kekal w4-1 seharusnya ke W3-1 macam gred J..seharusnya ceupacs turit perjuangan pt kewangan w17...

Tanpa Nama berkata...

GRED W PUN TERANIAYA JUGA WALAUPUN KERJA ASAS DIPERINGKAT SIJIL..TAPI DI BAYAR SETARAF SPM..
KENAIKAN GAJI SAMA DENGAN LULUSAN ASAS SPM..
WALAUPUN KEMAHIRAN TARAF SIJIL.. TAPI DIBAYAR SEPERTI HANYA ADA SPM SAHAJA..
DALAM SSM..GRED W LEBIH TNGGI SIKIT DARI GRED N,TAPI DALAM SBPA,GAJI SAMA DGN GRED N17..KENAIKAN GAJI PUN SAMA..

ALAHAI SBPA.. GRED W DAH DI DOWN GRED..
----------------------------------

saudara...itu mungkin pembatu penilaian W17...kesian jg ia.....tp bagi PT kewangan w17 gaji sijil mengikut kelayakan sijil..cuma gred masih kekal w4-1 seharusnya ke W3-1 macam gred J..seharusnya ceupacs turut perjuangan pt kewangan w17...

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya, apabila tempoh timebase dipendekkan daripada 10 tahun je 8 tahun, guru yang dulu time base 10 tahun sepatutnya diverikan satu kenaikan...Kalau tidak mana adil ...Orang belakang 8 tahun sudah sama gaji dengan mereka...

Tanpa Nama berkata...

Dari kita saling memperlekeh dan menghina sesama sendiri lebih baik tutup saja ruang untuk pembaca blog ini memberi pendapat.

Buat keputusan secara diktator.

itulah cara yang terbaik untuk menangani orang yang banyak sangat songeh.

kalau tak setuju SBPA,kekal SSM.

Sabtu, Januari 14, 2012 9:39:00 PM
--------------------------

Komen anon diatas juga bukan komen membina. Puncanya ialah sbpa terlalu banyak pincang makanya perlu diubah. Mudahan selepas ini, skimini membahagiakan semua. Yang layak dapat lebih akan dapat lebih bukan melebih. Yang tak patut dapat kurang akan dinaikkan.

Tanpa Nama berkata...

kurang asam, ada jg mangkuk kata Dato omar tidak educated? kalu beliau tidak wujud kamu semua akan msh di bwh tok moyang lg dgn gaji 400 shj..atas usaha beliau kita dpt 30-40% kenaikkan gaji dulu.. jgn lupa jasa beliau!

Tanpa Nama berkata...

MOHON AGAR GURU YANG MEMPUNYAI KELAYAKAN AKADEMIK YANG LEBIH TINGGI SEPERTI SARJANA/PHD DIBERI SESUATU KELEBIHAN ATAU SEKURANG-KURANGNYA HADIAH PERGERAKAN GAJI.

Tanpa Nama berkata...

tolong ambil perhatian dengan mereka yang lulus PTK.....yang TK2 jangan samakan dengan TK1....Buat analisis betul-betul.Naikkan dulu gaji baru ikut SBPA. Yang saya lihat dalam gred gaji 41 ada yang naik 100 lebih, ada yang 200 lebih ada yang 300 lebih.....Logik ke?apa istimewa mereka sampai boleh naik lebih. Memang tak adil.Gaji pokok walaupun 10 ringgit penting untuk pencen dan membuat pinjaman contohnya pinjaman perumahan.Yang gred sama tolonglah naikkan gaji yang sama bukan berbeza-beza.CUEPACS tolonglah fight untuk keadilan. Mangsa lulus PTK

Tanpa Nama berkata...

Haouskan gaji minum dan maksimum untuk Jusa, semua PA mesti mempunyai tangga gaji ...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kurang asam, ada jg mangkuk kata Dato omar tidak educated? kalu beliau tidak wujud kamu semua akan msh di bwh tok moyang lg dgn gaji 400 shj..atas usaha beliau kita dpt 30-40% kenaikkan gaji dulu.. jgn lupa jasa beliau!

Ahad, Januari 15, 2012 12:51:00 PM

---------------------------------

setuju.. mangkok hayon betul pada sape2 yang kutuk dato omar..

kamu dapat byk dan x sabar nak tunggu gaji baru pastu kutuk dato omar pulak.. tak sedar ke kalu dato omar perjuangkan sesuatu,kamu pun dapat jugak..

agak2 org yang marah kan SBPA ditangguh ni hanya pentingkan diri sendiri..

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs minta tolong JPA pertimbangkan mereka yang ada master dan PHD dalam bidang perguruan.sekurang-kurangnya naik 100 ringgit pun jadilah. Lepas tu, minta Cuepacs print komen-komen kat sini dan buat analisis.

Tanpa Nama berkata...

GRED W PUN TERANIAYA JUGA WALAUPUN KERJA ASAS DIPERINGKAT SIJIL..TAPI DI BAYAR SETARAF SPM..
KENAIKAN GAJI SAMA DENGAN LULUSAN ASAS SPM..
WALAUPUN KEMAHIRAN TARAF SIJIL.. TAPI DIBAYAR SEPERTI HANYA ADA SPM SAHAJA..
DALAM SSM..GRED W LEBIH TNGGI SIKIT DARI GRED N,TAPI DALAM SBPA,GAJI SAMA DGN GRED N17..KENAIKAN GAJI PUN SAMA..

ALAHAI SBPA.. GRED W DAH DI DOWN GRED..
----------------------------------

saudara...itu mungkin pembatu penilaian W17...kesian jg ia.....tp bagi PT kewangan w17 gaji sijil mengikut kelayakan sijil..cuma gred masih kekal w4-1 seharusnya ke W3-1 macam gred J..seharusnya ceupacs turut perjuangan pt kewangan w17...

_______________________________

SETUJU.. PEMBANTU PENILAIAN W17 SEPERTI DI DOWN GRED... TIADA SIAPA YANG MAHU PERJUANGKAN..

Tanpa Nama berkata...

nak bagi pendapat mcmne, mangkok2 JPA kata hanya mereka je pandai sgt dlm bab2 urus pendatbiran dan kewgn kerajaan. kalu saudara semua bagi idea yg bernas pun tak guna.

Tanpa Nama berkata...

selain daripada kelayakkan JPA kena ambil kira pengalaman. jawatan dijumud dinaikkan gred dan gaji pun naik. bagaimana kakitangan yang tak dijumudkan. maka mereka ditakuk lama seperti dianiaya dan tertekan.
JPA ghairah pada kelayakkan dan melupakan kakitangan yg berpengalaman. sedangkan swasta memberi nilai tinggi kepada pengalaman.
dengan sistem jumud ikut budibicara JPA maka imbuhan yg diberi tidak keseluruhan dan adil.

Tanpa Nama berkata...

gred N27 tak boleh terus upgrade PnP.. takdo ijazah.....g belajar dulu baru upgrade..ok
Sabtu, Januari 14, 2012 8:14:00 PM

--------------------------------------

Gred 27 boleh upgred lagi, naik gred 32, gred 32 pula naik gred 36, gred 36 naik 40, tak samapi P&P lagi pun sebab P&P gred 41 ke atas.

Gred 22 pula naik gred 29, gred 26 naik gred 31. ok apa.

_______________________________

brott nk ckp,nak tulis mmg senang,blh tulis,ckp apa saja tp nk buat&implemenkan tu yg susah,ingt nk naik cmtu jer,perlu kajian,perlu justifikasi yg detail,kalo nk bg cadangan pun biarlah berasas

Tanpa Nama berkata...

Kami penganggur-penganggur yang mempunyai kerja tidak menentu akan memberi sokongan padu kepada PM dan kerajaan BN.

Kami mencadangkan agar bayaran pencen di bagi pekerja awam diber pada usia 45 tahun bagi menggalakkan pekerja awam bersara awal walaupun bersara wajib dinaikkan pada usia 60 tahun.

Kami akan menyokong kerajaan dalam PRU 13 nanti.

Berikan peluang pekerjaan kepada kami dalam sektor awam.

Tanpa Nama berkata...

nak kata n17 sesuai asas spm pada masa sekarang tak juga.. sebab lantikan baru n17 ni kebanyakannya tak pandai buat kerja terutamanya yang berkaitan dengan kewangan. bagi n17 yg bertugas di cawangan, segala tugasan berkaitan pentadbiran dan kewangan serta pengurusan stor akan dibuat oleh seorang pt n17.. yg menjadi masalahnya bila tiada pengetahuan asas, pt n17 tak pandai buat kerja.. tak dapat senggara buku vot, tak tahu bezakan debit ataupun kredit, cara pembayaran dan sebagainya.. tetapi jurutaip n11 dan diupgrade ke n17 dapat buat tugas setiausaha pejabat n27 apabila setiausaha pejabat n27 bercuti.. hehe....
_____________________________

adik,jpa tuh sebenarnya buat sesuatu tu ada asasnya bkn hentam keromo jer,dia dh kaji siap2 skim apa yg sesuai dgn kelayakan masuk,cuba pk skim n17 tu dh berapa puluh thn diwujudkn,kalo ada mslsh besar dh lama diubah,jgn sbb hanya ada mslh terpencil terus dilabel spm xreleven,sedangkan juruteknik komputer ft17 tu pun masih releven kemasukkan asasnya spm,ini ptpo membuat kerja perkeranian,pentadbiran tp sy fhm sumtimes nk rs gak duk di gred lebih tggi kan hehehe,smbung la belajar dik,amik sijil,diploma,degree,kalo dh ada apply la dgn saluran yg btl bersaing dgn calon2 di luar sana yg fresh graduate.jgn pk nk mudah dr 17 naik 19 ke naik 27 ke..bersaingla dgn cara yg sihat.insyallah nanti apabila dh pencen kita puas apa yg kita kecapi sepanjang kita berkhidmat dgn kerajaan

Tanpa Nama berkata...

hantar je yang gred N1 ramai2 buat semakan SBPA ni..

Tanpa Nama berkata...

kesian kat Gred pembantu penilaian..

nanti ada penambahbaikan ada la rezeki tu kalau cuepacs nak tolong..

kamu harap kat MTSU,baik tak payah sb dia hanya perjuangkan gred2 lain..

tapi yang penting J17 dah dapat upgred ke 27..hehehhe

Tanpa Nama berkata...

Gaji Minimum, T1 = RM2,000.00

# mesti semua PA yang berjawatan rendah puas hati punye......btol tak

Tanpa Nama berkata...

salam
pohon lihat gred 22 hakiki. Apa bezanya 22 kup ngan hakiki.? Naik gred xpayah temuduga dan tugas seperti tugas yang lama. Mana keadilannye.

Tanpa Nama berkata...

Tak payah nak naik gred-gred tu naik gaji tu dah le.Buat apa N berbelas belas kalau gaji tak seberapa.

Tanpa Nama berkata...

salam
pohon lihat gred 22 hakiki. Apa bezanya 22 kup ngan hakiki.? Naik gred xpayah temuduga dan tugas seperti tugas yang lama. Mana keadilannye.

Ahad, Januari 15, 2012 3:12:00 PM

________________________________

bezanya... ko tu hakiki.. org lain kup...
tu jer.. takkan nak naik lagi kot.. kalu naik lagi,kup pun naik jugak ler..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tak payah nak naik gred-gred tu naik gaji tu dah le.Buat apa N berbelas belas kalau gaji tak seberapa.

Ahad, Januari 15, 2012 3:17:00 PM

________________________________

setuju.. x kira berapa gred..asal gaji naik jer..hahaha

Tanpa Nama berkata...

kurang asam, ada jg mangkuk kata Dato omar tidak educated? kalu beliau tidak wujud kamu semua akan msh di bwh tok moyang lg dgn gaji 400 shj..atas usaha beliau kita dpt 30-40% kenaikkan gaji dulu.. jgn lupa jasa beliau!

Ahad, Januari 15, 2012 12:51:00 PM

______________ harap SEJARAH CUEPACS diketahui. Izinkan saya menceritakan bagaimana Ahli Mjlis Kongres serta perwakilan dpd kesatuan2 yg bergabung tlh berbengkel selama 4 hari 3 malam di Langkasuka Hotel, Langkawi (Disember 2006) bagi membincangkan model gaji baru PA.

Pd masa itu, Presden Cuepacs ialah Dato Nordin Kastam (beliau pencen slepas itu).
Omar Osman ketika itu ialah Tim Presden l.
Slepas dato Nordin pencen. Kerja2 diambilalih oleh Omar Osman bersama Hj. Harun (Tim. Presden ll).
Perbincangan demi perbincangan antara anggota Mjlis Tertinggi dan jkuasa khas gaji tlh brlangsung.

Akhirnya pd Mei 2007 (5 BULAN slepas Persidangan di langkawi), Pak lah umumkan KENAIKAN GAJI 35-25-15-7.5

INGAT BUKAN omar osman yg berjuang sorang2 .. ramai ahli cuepacs yg berjuang !!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

syarat mohon PTK ialah kena sah dalam jawatan dulu.. siapa suruh gatal tangan mohon PTK.. kan dah tak cukup syarat.. lepas tu nak salahkan orang lain pulak.. bila dah buat anjakan gaji kena tunggu 1 tahun baru boleh mohon PTK ke aras yg seterusnya.. markah 90 ke atas pun kalau tak diperakukan oleh ketua jabatan pun tak boleh dapat anjakan juga.. ketua jabatan kena tengok bajet dulu... kalau bajet tak cukup sebab tu mereka yg dh cukup syarat pun tak dapat anjakan gaji.. sebab tu anjakan gaji mereka yg lulus PTK akan dibuat setahun sekali selepas PPSM bersidang.. itupun kena tunggu bulan kenaikan gaji & tiada tunggakan.. tetapi kami yg P & P ni cuma perlu hadir KURSUS PTK jer.. itu memang confirm LULUS.. tak mainlah exam2 ni.. hehehehe..

.......................

Apa ke bebal sangat ko ni kata aku gatal tangan nak ambik PTK..
Aku dah sah jawatan la bro..tapi belum genap 3 tahun perkhidmatan. tahun 2012 baru genap. tak tau beza sah jawatan dgn tempoh perkhidmatan ke?
sebab tu lah boleh ambik PTK.
mana ada PA yang boleh ambik PTK kalau betul belum sah jawatan.
kalau tak faham tak yah komen la..ngabis boras je n tambah dosa ko ja nyakit hati orang. tak pa. yg penting ko bahagia dgn labu2mu. ha3
ini lah kesan sampingan SBPA.
boleh menyebabkan PA dengki kat orang lain . ha3

Ahad, Januari 15, 2012 11:26:00 AM

-------------------------------

wekekekeke... o.klah tu gaji kau budak baru belajar dah sama pun dengan senior... dah lebih daripada anjakan gaji pun dah tu... saya faham budak baru belajar ni memang rambang mata nak beli itu ini.. kalau nak lebih lagi tunggulah dah kerja 3 tahun.. lepas dah dimasukkan dalam skim berpencen bolehlah submit borang ke KWSP.. masa tu kantau bayak masuk lorrr... massyyyuukkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kurang asam, ada jg mangkuk kata Dato omar tidak educated? kalu beliau tidak wujud kamu semua akan msh di bwh tok moyang lg dgn gaji 400 shj..atas usaha beliau kita dpt 30-40% kenaikkan gaji dulu.. jgn lupa jasa beliau!

Ahad, Januari 15, 2012 12:51:00 PM

______________ harap SEJARAH CUEPACS diketahui. Izinkan saya menceritakan bagaimana Ahli Mjlis Kongres serta perwakilan dpd kesatuan2 yg bergabung tlh berbengkel selama 4 hari 3 malam di Langkasuka Hotel, Langkawi (Disember 2006) bagi membincangkan model gaji baru PA.

Pd masa itu, Presden Cuepacs ialah Dato Nordin Kastam (beliau pencen slepas itu).
Omar Osman ketika itu ialah Tim Presden l.
Slepas dato Nordin pencen. Kerja2 diambilalih oleh Omar Osman bersama Hj. Harun (Tim. Presden ll).
Perbincangan demi perbincangan antara anggota Mjlis Tertinggi dan jkuasa khas gaji tlh brlangsung.

Akhirnya pd Mei 2007 (5 BULAN slepas Persidangan di langkawi), Pak lah umumkan KENAIKAN GAJI 35-25-15-7.5

INGAT BUKAN omar osman yg berjuang sorang2 .. ramai ahli cuepacs yg berjuang !!!!!!!!!

Ahad, Januari 15, 2012 3:59:00 PM

_________________________________

betul semua yang terlibat dalam cuepacs..
tapi kalu kutuk dato omar maknanya kutuk cuepacs jugak tu.. sb cuepacs perjuangkan untuk semua PA,bkn seperti MTSU dll yg hanya perjuangkan yg tertentu sahaja..

Hamba ALLAH PA IPTA berkata...

Hamba2 Allah Pensyarah/ PA IPTA berkata...
PA IPTA mohon jasa baik Kementerian PT dan Kerajaan Malaysia agar:

1. samakan kembali SEMESTER PENGAJIAN IJAZAH DAN DIPLOMA krana:
1.1 Mengakibatkan urusan Pengajian IPTA tanpa henti, menekan PA tanpa rehat.
1.2 Menambahkan Kos Pengurusan Universiti:
1.2.1 Cthnya: Minggu Haluan Siswa berulang kali, Pperiksaan, kemudahan beroperasi tanpa henti
1.2.2 "Wear & tear"- Manusia & mesin (peralatan dan kemudahan IPTA) kerana beroperasi setahun tanpa "break"

2. Mohon SBPA laksanakan sedikit penambaikan dan sedikit perhargaan kpada SKIM PENSYARAH:
2.1 Nilai skim gaji, kekananan PENSYARAH
2.2 Laksanakan kenaikan Pensyrah ke Pensyarah KANAN melalui KAEDAH TIME BASED (3 Tahun) & untuk ke PM dan ke atas barulah POINT BASED.

HARAP MENDAPAT PERTIMBANGAN YANG POSITIF DARI KPT & KRJAAN, bersesuaian dengan BEBAN TUGASAN MENGGUNUNG, menekan dan mencabar jawatan PENSYARAH IPTA.

Laksanakan slogan RAKYAT DIDAHULUKAN....

Tanpa Nama berkata...

Bila aku ckp orang melayu banyak yg ada PhD ko orang marah....jgn begitu...kita tgu dan lihat je dulu...yg dapat lebih namanya rezeki...yg dapat sikit pun namanya rezeki...bersyukurlah di atas niknatNya...syarat penting ialah mekanisma yang adil untuk semua...

Aboi berkata...

Betul tu. Kita sama-sama berkhidmat untuk negara yg tercinta ini...

Tanpa Nama berkata...

kami gred 27 kebawah nk gaji basic sama macam M41 atau M44, sebab kami dh tempah myvi baru (1.5),beli rumah,beli baju dan aksesori yg up to date( sbb nk bg nmpk kaya skit bila upload dlm FB,duit kami bt MLM pun bln untung selalu,bila blik kg nk bergaya jugak tunjuk kt org kg.Mekap kami lgi xkan nk pkai simply siti ja,nk beli iphone lgi mana cukupppp.
Saya yg Benar.
Gred 27 kebawah.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kurang asam, ada jg mangkuk kata Dato omar tidak educated? kalu beliau tidak wujud kamu semua akan msh di bwh tok moyang lg dgn gaji 400 shj..atas usaha beliau kita dpt 30-40% kenaikkan gaji dulu.. jgn lupa jasa beliau!

Ahad, Januari 15, 2012 12:51:00 PM

______________ harap SEJARAH CUEPACS diketahui. Izinkan saya menceritakan bagaimana Ahli Mjlis Kongres serta perwakilan dpd kesatuan2 yg bergabung tlh berbengkel selama 4 hari 3 malam di Langkasuka Hotel, Langkawi (Disember 2006) bagi membincangkan model gaji baru PA.

Pd masa itu, Presden Cuepacs ialah Dato Nordin Kastam (beliau pencen slepas itu).
Omar Osman ketika itu ialah Tim Presden l.
Slepas dato Nordin pencen. Kerja2 diambilalih oleh Omar Osman bersama Hj. Harun (Tim. Presden ll).
Perbincangan demi perbincangan antara anggota Mjlis Tertinggi dan jkuasa khas gaji tlh brlangsung.

Akhirnya pd Mei 2007 (5 BULAN slepas Persidangan di langkawi), Pak lah umumkan KENAIKAN GAJI 35-25-15-7.5

INGAT BUKAN omar osman yg berjuang sorang2 .. ramai ahli cuepacs yg berjuang !!!!!!!!!

Ahad, Januari 15, 2012 3:59:00 PM

_________________________________

betul semua yang terlibat dalam cuepacs..
tapi kalu kutuk dato omar maknanya kutuk cuepacs jugak
tu.. sb cuepacs perjuangkan untuk semua PA,bkn seperti MTSU dll yg hanya perjuangkan yg tertentu sahaja..

Ahad, Januari 15, 2012 4:37:00 PM
...............................

betul la tu cuepacs banyak memperjuangkan hak-hak kumpulan sokongan/pelaksana tapi,,,,,,tidak untuk kumpulan p n p. Lihatlah senario pelarasan gaji 2007....ramai yang kecewa terutama PA yang baru naik ke skim siswazah setelah berpuluh tahun dalam kumpulan sokongan....gaji tika tu bukanlah tinggi sangat dlm lingkungan RM 2000 saje...dpt 15% berapa la sangat berbanding kumpulan sokongan gred 32 hingga 40 yang dapat 25%. Adilkah ini untuk semua PA

Tanpa Nama berkata...

kami gred 27 kebawah nk gaji basic sama macam M41 atau M44, sebab kami dh tempah myvi baru (1.5),beli rumah,beli baju dan aksesori yg up to date( sbb nk bg nmpk kaya skit bila upload dlm FB,duit kami bt MLM pun bln untung selalu,bila blik kg nk bergaya jugak tunjuk kt org kg.Mekap kami lgi xkan nk pkai simply siti ja,nk beli iphone lgi mana cukupppp.
Saya yg Benar.
Gred 27 kebawah.

__________________________

g gali lubang pastu masuk dlm lubang suh org kambus,xpun g cr lombong terjun dlm lombong xyah timbul2..settle masalah pergi dgn aman..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
kami gred 27 kebawah nk gaji basic sama macam M41 atau M44, sebab kami dh tempah myvi baru (1.5),beli rumah,beli baju dan aksesori yg up to date( sbb nk bg nmpk kaya skit bila upload dlm FB,duit kami bt MLM pun bln untung selalu,bila blik kg nk bergaya jugak tunjuk kt org kg.Mekap kami lgi xkan nk pkai simply siti ja,nk beli iphone lgi mana cukupppp.
Saya yg Benar.
Gred 27 kebawah.


btuiiii,aku plak kerani sekolah nk pakai hebat2 gak, ni asyik cikgu ja kuakua

Tanpa Nama berkata...

Jom perjuangkan gaji minima untuk PT N17.

Tanpa Nama berkata...

Sana sini org bercakap pasal SBPA.... Apa2 pun diharap dengan penangguhan ini SBPA akan menjadi lebih baik dan tiada lagi kekeliruan berkenaan gaji yang tidak adil....yand dpt byk tak ada masaalah... yang dpt sikit mestilah tak puashati....diharapkan JPA ambil sikit perhatian pasal PA yang lulus PTK. TK2 boleh sama dengan PA yang gaji TK1.

Tanpa Nama berkata...

Nilah masalahnya, bila kami PA berjawatan rendah nak mintak naik gaji basic sikit, terus cakap yg kitaorg nak gaji sama mcm PnP. Kami tak kesah gaji PnP besar mana sekalipun. Apa yang kami mau sekarang ni ialah soal keadilan dalam penetapan gaji minima. Sekarang ni kita berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Oleh itu, amat wajarlah bagi kami menuntut hak kami. Kami jugak mempunyai kehidupan sendiri mcm PA2 yang lain. Kami jugak berbelanja membeli keperluan harian. Kami jugak makan makan nasik. Kami jugak isi minyak petrol. Adakah orang kat kedai tanya kami gred apa bila nak beli barang ? Lainlah kalau harga barang pun mengikut gred. Tak naik gaji pun takpe. Kenaikan harga barang terpaksa kami tanggung setiap tahun. Tapi gaji tetap mcm tu jugak.

Tanpa Nama berkata...

Nilah masalahnya, bila kami PA berjawatan rendah nak mintak naik gaji basic sikit, terus cakap yg kitaorg nak gaji sama mcm PnP. Kami tak kesah gaji PnP besar mana sekalipun. Apa yang kami mau sekarang ni ialah soal keadilan dalam penetapan gaji minima. Sekarang ni kita berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Oleh itu, amat wajarlah bagi kami menuntut hak kami. Kami jugak mempunyai kehidupan sendiri mcm PA2 yang lain. Kami jugak berbelanja membeli keperluan harian. Kami jugak makan makan nasik. Kami jugak isi minyak petrol. Adakah orang kat kedai tanya kami gred apa bila nak beli barang ? Lainlah kalau harga barang pun mengikut gred. Tak naik gaji pun takpe. Kenaikan harga barang terpaksa kami tanggung setiap tahun. Tapi gaji tetap mcm tu jugak.

Ahad, Januari 15, 2012 6:09:00 PM

-----------------------------------

Aku setuju sgt2 cakap engko. Lepas ni kita mintak KPNDKK mensyaratkan setiap kedai runcit menetapkan harga barang mengikut gred jawatan.

Contohnya harga Sardin Setin :

Harga utk gred 41 ke atas : RM5.00
Harga utk gred 27 - 40 : RM4.50
Harga utk gred 26 ke bawah : RM3.00

Pendek kata semua jenis barangan kita letak label mcm tu. Amacam setuju tak ?

Tanpa Nama berkata...

Pada setiap kali pelarasan gaji atau skim gaji yg selalunya beruntung adalah golongan paling atas mcm premier/jusa atau kumpulan pelaksana. Sebab kedua2 kumpulan ni mempunyai pengaruh baik dari segi kuasa atau pun suara. Golongan P&P selalunya akan menerima apa sahaja keputusan kerajaan sama ada adil atau tidak. Selain dari skim M dan DG xda apa2 keistimewaan utk P&P yg lain, begitu jugalah dengan SBPA. Sekadar kenaikan yg tinggi sedikit rm50-rm100 dari kumpulan pelaksana tetapi 30 kali ganda lebih rendah dari kumpulan premier dan jusa. Walau bagaimana pun gambaran yg diberikan seolah2 kumpulan P&P ni selalu bernasib baik dan beruntung dalam sebarang pelarasan gaji.

Tanpa Nama berkata...

Saya memohon kpd cuepacs supaya memohon kpd JPA untuk mempertimbangkan pembayaran pencen kepada penjawat awam seawal usia 45 tahun bagi membolehkan kami yang menganggur ini dapat memasuki sektor awam apabila penjawat awam bersara. Ini adalah berikutan dengan persaraan wajib dilanjutkan ke usia 60 tahun.

Kalau pembayaran pencen awal usia 45 tahun mungkin ada penjawat awam yg bersara awal. Dgn ini membolehkan kami memasuki sektor awam.

Golongan yg mengaggur seperti kami sekarang adalah ramai. Kami akan sokong kerajaan dalam PRU 13 nanti kalau pembayaran pencen diawalkan ke 45 tahun.

Tanpa Nama berkata...

Saya memohon kpd cuepacs supaya memohon kpd JPA untuk mempertimbangkan pembayaran pencen kepada penjawat awam seawal usia 45 tahun bagi membolehkan kami yang menganggur ini dapat memasuki sektor awam apabila penjawat awam bersara. Ini adalah berikutan dengan persaraan wajib dilanjutkan ke usia 60 tahun.

Kalau pembayaran pencen awal usia 45 tahun mungkin ada penjawat awam yg bersara awal. Dgn ini membolehkan kami memasuki sektor awam.

Golongan yg mengaggur seperti kami sekarang adalah ramai. Kami akan sokong kerajaan dalam PRU 13 nanti kalau pembayaran pencen diawalkan ke 45 tahun.

Tunggu dan lihat berkata...

Kalau Nak dibincangkan atau mak diambil kira apa yang kauorang nyatakan dalam blok ini,,, tak akan selesai sampai bila-bila, banyak sangat cadangan yang merapu. pokoknya sekarang, kenaikan gaji saja yang kita mahu, kalau kerajaan buat peratus macam tahun 2007 dulu, tak adalah rungutan. kalu pap nak diserapkan ke gred 17, tak adapula yang nak buat kerja-kerja membantu pejabat, kalau pt.po jadi n32/36/ kalau gaji tangtuu buat apa, gred berubah , nama berubah, hasilnya macam biasa, bagi saya, berilah nama pak katak purupun, kalau gaji tu mahal tak menjadi masaalah. kita bukan pentingkan nama,- terimalah apa kesudahannya, kan kajaan dah nak kaji semula. 13 peratus dari gaji sekarang, dan sebaliknya.baru adil. yang sekarang dah mahal, dapat lebih sikit, yang baru kija dapat juga dengan berpadanan dia, barulah aman tak ada dengki, tak ada rasa tak puas hati. wallahuatlaan

Tanpa Nama berkata...

Kalau Nak dibincangkan atau mak diambil kira apa yang kauorang nyatakan dalam blok ini,,, tak akan selesai sampai bila-bila, banyak sangat cadangan yang merapu. pokoknya sekarang, kenaikan gaji saja yang kita mahu, kalau kerajaan buat peratus macam tahun 2007 dulu, tak adalah rungutan. kalu pap nak diserapkan ke gred 17, tak adapula yang nak buat kerja-kerja membantu pejabat, kalau pt.po jadi n32/36/ kalau gaji tangtuu buat apa, gred berubah , nama berubah, hasilnya macam biasa, bagi saya, berilah nama pak katak purupun, kalau gaji tu mahal tak menjadi masaalah. kita bukan pentingkan nama,- terimalah apa kesudahannya, kan kajaan dah nak kaji semula. 13 peratus dari gaji sekarang, dan sebaliknya.baru adil. yang sekarang dah mahal, dapat lebih sikit, yang baru kija dapat juga dengan berpadanan dia, barulah aman tak ada dengki, tak ada rasa tak puas hati. wallahuatlaan

Ahad, Januari 15, 2012 7:15:00 PM

__________________ bijak-bijak. skim pak katak puru (spkp)

Tanpa Nama berkata...

skim ibrahim ali pak katak pun o.k.. hahahahahaha....

Tanpa Nama berkata...

jom layan.. http://www.youtube.com/watch?v=7rvYOXNnHGA

Tanpa Nama berkata...

inilah sbpa, yg senang primier dan tertinggi, mmakin senang
yang susah pnp dan pelaksana tek terbela. kalaulah ini satu cara utk meraih undi, memanglah tidak berkesan. apa sangatlah membela golongan yang bilangannya sedikit, bukannya mempengaruhi sangat bilangan undi. sepatutnyalah golongan bawahan yang ramai yang harus dibela. dah lama susah, takkan buat perubahan pun hasilnya sama juga. biarlah buat sesuatu nampak hasilnya, buat sekadar melepas batuk di tangga

Tanpa Nama berkata...

Semua PA berhak untuk menikmati hidup seperti orang lain. Malah, ada sesetengah PA yang terpaksa ikat perut semata2 nak teruskan hidup dalam keadaan himpitan kenaikan barang2 keperluan harian. Semuanya perlu dijimatkan. Pada masa yang sama bil2 tetap kena bayar. Atas sebab itulah, jika nak buat skim gaji yang baru, pandang-pandanglah jugak PA di peringkat bawahan.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

PERTEGUHKAN PENGUATKUASAAN UNDANG UNDANG DENGAN MENAMBAHBAIK
SKIM GAJI BAGI AGENSI PENGUATKUASAAN IMEGRESEN,KASTAM,KPDNKK,
DAN PENGUAKUASA TEMPATAN AGAR TIDAK TERUS DPERLEKEH OLEH MASYARAKAT YANG MEMANDANG KEBENDAAN PADA MASA KINI.

penguatkuasa dihormati,undang undang dipatuhi,kerajaan disegani.
Sabtu, Januari 14, 2012 9:20:00 PM

-----------------------------------

Sokong kenyataan di atas, macam lencana PDRM 'Integriti Amalan Kita', kerajaan perlu kuatkuasakan undang-undang untuk mengelakkan orang ramai besar kepala mengganggu penjawat awam buat tugas, kesian polis trafik bila saya lihat dimarahi ditepi jalan kerana nak kuatkuasakan undang-undang, malahan ada lagi kurang ajar lempar duit kepada petugas samada polis trafik, dan di kaunter kononnya dia banyak duit, buat undang-undang untuk penjarakan dan beri 10 sebatan sebagai pengajaran kepada golongan kurang ajar seperti itu.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

Kepada panel penilai baru,
Mohon yang lupa kepada semua skim di Gred 17 yang telah lulus KPSL, kenaikan gred tidak pada Skim Sains sahaja.
Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Bila kita berusaha mendapatkan sesuatu yg lebih baik utk diri sendiri x bermakna x bersyukur!! Kalau tidak, kita semua hari ini masih bertelanjang bulat seperti mana hari pertama kita dilahirkan. So, jgn anggap PA yg meminta sesuatu yg lebih baik utk diri mereka sebagai tidak pandai bersyukur melainkan org tu sendiri menyerahkan segala apa yg dimiliki dan jadi seperti mana ketika dia dilahirkan kedunia.......

Tanpa Nama berkata...

PERTEGUHKAN PENGUATKUASAAN UNDANG UNDANG DENGAN MENAMBAHBAIK
SKIM GAJI BAGI AGENSI PENGUATKUASAAN IMEGRESEN,KASTAM,KPDNKK,
DAN PENGUAKUASA TEMPATAN AGAR TIDAK TERUS DPERLEKEH OLEH MASYARAKAT YANG MEMANDANG KEBENDAAN PADA MASA KINI.

penguatkuasa dihormati,undang undang dipatuhi,kerajaan disegani.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

APA AWAK INGAT PAKAI UNIFORM NI SAYA TAKUT KA?....
AWAK PUNYA BERAPA?

SAYA RASA GAJI KAU PUN AKU BOLEH BAYAR LA.....

itulah kata kata biasa yang diterima oleh agensi pengauakuasa.

HARAP DAPAT KAJI SKIM GAJI LEBIH BAIK UTK AGENSI PENGUATKUASAAN

Tanpa Nama berkata...

APA AWAK INGAT PAKAI UNIFORM NI SAYA TAKUT KA?....
AWAK PUNYA BERAPA?

SAYA RASA GAJI KAU PUN AKU BOLEH BAYAR LA.....

itulah kata kata biasa yang diterima oleh agensi pengauakuasa.

HARAP DAPAT KAJI SKIM GAJI LEBIH BAIK UTK AGENSI PENGUATKUASAAN

_______________________________

hahaha lawak la dik ni,kalo nk ikutkan org ckp pasal gaji tu,naikkan la smpai 10k pun xcukup,kalo dh ada niat ke arah benda xelok tu berapa penyelarasan pun ttp xcukup,yg penting ikhlas dik dlm menjalankan amanah,adik tahu x apa makna intergriti?kalo xtahu adik buka kamus cr maksud intergriti tu..

Tanpa Nama berkata...

adik,jpa tuh sebenarnya buat sesuatu tu ada asasnya bkn hentam keromo jer,dia dh kaji siap2 skim apa yg sesuai dgn kelayakan masuk,cuba pk skim n17 tu dh berapa puluh thn diwujudkn,kalo ada mslsh besar dh lama diubah,jgn sbb hanya ada mslh terpencil terus dilabel spm xreleven,sedangkan juruteknik komputer ft17 tu pun masih releven kemasukkan asasnya spm,ini ptpo membuat kerja perkeranian,pentadbiran tp sy fhm sumtimes nk rs gak duk di gred lebih tggi kan hehehe,smbung la belajar dik,amik sijil,diploma,degree,kalo dh ada apply la dgn saluran yg btl bersaing dgn calon2 di luar sana yg fresh graduate.jgn pk nk mudah dr 17 naik 19 ke naik 27 ke..bersaingla dgn cara yg sihat.insyallah nanti apabila dh pencen kita puas apa yg kita kecapi sepanjang kita berkhidmat dgn kerajaan
...................................

Apa skim FT relevan kemasukkan SPM? Kalu bagi saya baik skin P&P yang masuk kelayakan SPM. Tau napa.. cuba ke semua jab dan lihat sapa paling kurang keje.. sapa yang asyik hilang layan meeting dan kursus.. Semuanya kump P&P..
Walaupun skim FT nampak tak penting , cuba fikir kalau mereka tiada. Ataupun yang dtg repair PC kamu taktahu apaX2. Ingkat boleh repair ke PC tu. Ramai kemasukkan FT SPM tak tahu buat keje.. bukan salah dia tapi mmg dia taktahu buat keje teknikal.... cuba ke syarikat multinasional dan bagi tau mereka ambik budak SPM buat keje teknikal. Sanggup ker mereka.. U akan kena gelak tau tak....

Tanpa Nama berkata...

Kebajikan PA2 peringkat bawahan perlu dibela. Ini bagi memastikan tiada PA yang terpinggir dalam menikmati % kenaikan gaji baru nanti. Biarlah skim gaji baru nanti dilihat lebih baik dari ssm sama ada dari segi pelarasan gaji, KGT dan peluang kenaikan pangkat yang lebih flexible.

Tanpa Nama berkata...

1. Adakah semua kelayakan sijil dari Politeknik berbeza-beza kerana saya dapati rakan saya gred J 17 lulusan Politeknik telah dinaikan ke gred J 3-1 manakala saya tidak dinaikan ke W 3-1
2. Kenaikan gaji tahunan juga berbeza-beza J 3-1 sebanyak RM 145.00 manakala W 4-1 RM 95.00
3. Kenapa dibezakan hanya mengikut kelayakan minimum sesuatu jawatan sedangan kelayakan masuk adalah sama dari lulusan Politeknik juga dan adakah ini adil.
4. Melalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA.
5. Tidak kisah jika gred W 4-1 tidak dinaikan ke Gred 3-1 tetapi kenaikan mestilah selaras dengan semua sijil Politeknik.
6. Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17

Tanpa Nama berkata...

Diharapkan selepas semakan gaji nanti, semua PA akan berpuashati sama ada dari gred bawah sehingga ke gred tertinggi. Pastikan tiada lagi PA yang berasa terpinggir atau haknya dinafikan.

Tanpa Nama berkata...

Apa skim FT relevan kemasukkan SPM? Kalu bagi saya baik skin P&P yang masuk kelayakan SPM. Tau napa.. cuba ke semua jab dan lihat sapa paling kurang keje.. sapa yang asyik hilang layan meeting dan kursus.. Semuanya kump P&P..
Walaupun skim FT nampak tak penting , cuba fikir kalau mereka tiada. Ataupun yang dtg repair PC kamu taktahu apaX2. Ingkat boleh repair ke PC tu. Ramai kemasukkan FT SPM tak tahu buat keje.. bukan salah dia tapi mmg dia taktahu buat keje teknikal.... cuba ke syarikat multinasional dan bagi tau mereka ambik budak SPM buat keje teknikal. Sanggup ker mereka.. U akan kena gelak tau tak....

__________________________

brot kalo skim ft tu xreleven kemasukkan asasnya SPM,dh lama digugurkan syarat SPM tu,brot ofis aku dulu ms aku keje ofis,skrg kt site,ikhlas ckp la rata2 keje BTM(bahagian teknologi maklumat)mmg kontrak yg buat,biasa keje2 yg dorang buat sndiri tu mcm format,install trus trang ckp mmg kontrak yg buat keje2 yg agak kritikal siap ada wakil kontraktor stanby kt ofis BTM tu,mmg keje2 mcmtu lepasan SPM still revelen n percayalah akan trus digunakan pakai lg.

Tanpa Nama berkata...

1. Adakah semua kelayakan sijil dari Politeknik berbeza-beza kerana saya dapati rakan saya gred J 17 lulusan Politeknik telah dinaikan ke gred J 3-1 manakala saya tidak dinaikan ke W 3-1
2. Kenaikan gaji tahunan juga berbeza-beza J 3-1 sebanyak RM 145.00 manakala W 4-1 RM 95.00
3. Kenapa dibezakan hanya mengikut kelayakan minimum sesuatu jawatan sedangan kelayakan masuk adalah sama dari lulusan Politeknik juga dan adakah ini adil.
4. Melalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA.
5. Tidak kisah jika gred W 4-1 tidak dinaikan ke Gred 3-1 tetapi kenaikan mestilah selaras dengan semua sijil Politeknik.
6. Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17
_____________________________
xtahu la u buat2 xfhm ke mmg btl2 xfhm,w17 syarat minimum spm,j17 syarat minimum sijil poli or setaraf,syarat minimun spm dh lama digugurkan,skim w17 lulusan spm pun still blh buat keje2 w17,xkan la akak xbc langsung ms apply keje dulu,nk keje apa.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

1. Adakah semua kelayakan sijil dari Politeknik berbeza-beza kerana saya dapati rakan saya gred J 17 lulusan Politeknik telah dinaikan ke gred J 3-1 manakala saya tidak dinaikan ke W 3-1
2. Kenaikan gaji tahunan juga berbeza-beza J 3-1 sebanyak RM 145.00 manakala W 4-1 RM 95.00
3. Kenapa dibezakan hanya mengikut kelayakan minimum sesuatu jawatan sedangan kelayakan masuk adalah sama dari lulusan Politeknik juga dan adakah ini adil.
4. Melalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA.
5. Tidak kisah jika gred W 4-1 tidak dinaikan ke Gred 3-1 tetapi kenaikan mestilah selaras dengan semua sijil Politeknik.
6. Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17

Ahad, Januari 15, 2012 9:41:00 PM

------------------------------

bezanya gred w ada elaun BITK.. kalau mau gaji yg kaw2 punya, applylh kerja di LHDN.. confirm gred W naik iaitu W31... tetapi dengan syarat cgpa 3.0 ke ataslh.. hehehehe...

Tanpa Nama berkata...

1. Adakah semua kelayakan sijil dari Politeknik berbeza-beza kerana saya dapati rakan saya gred J 17 lulusan Politeknik telah dinaikan ke gred J 3-1 manakala saya tidak dinaikan ke W 3-1
2. Kenaikan gaji tahunan juga berbeza-beza J 3-1 sebanyak RM 145.00 manakala W 4-1 RM 95.00
3. Kenapa dibezakan hanya mengikut kelayakan minimum sesuatu jawatan sedangan kelayakan masuk adalah sama dari lulusan Politeknik juga dan adakah ini adil.
4. Melalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA.
5. Tidak kisah jika gred W 4-1 tidak dinaikan ke Gred 3-1 tetapi kenaikan mestilah selaras dengan semua sijil Politeknik.
6. Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17

**********************************
1.Kelayakan dr politeknik berbeza2 mengikut bidang/jurusan.
2.Kenaikkan gaji tahunan berbeza2 kerana JA3-syarat kemasukan asas/minimun sijil poli.sijil poli setaraf stpm.
3.Dibezakan mengikut syarat masuk minimun kerana skim W17 lulusan spm pun mampu menjalankan kerja dgn baik,skim J17 syarat kemasukkan asas adalah sijil poli.
4.elalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA kerana kebetulan penyelarasan gred j17 ke j27SSM/JA3(SBPA)dibuat bersekali dgn ms penukaran skim saraan SSM ke SBPA.Sedngkan nt27/n27 kesetiusahaan dh hampir 3thn merasai gred yg lebih baik.
5.Kenaikkan tidak blh selaras kerana syarat kemasukkan asas berbeza diantara spm dgn sijil.
6.Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17
.perbezaan gred kerana syarat kemasukkan asas berbeza antara spm dgn sijil.spm j17 & sijil setaraf stpm 27/ja3.

sekian,wabillahitaufiqwalhidayah,assalamualaikum

Tanpa Nama berkata...

bezanya gred w ada elaun BITK.. kalau mau gaji yg kaw2 punya, applylh kerja di LHDN.. confirm gred W naik iaitu W31... tetapi dengan syarat cgpa 3.0 ke ataslh.. hehehehe...

_____________________

btl tu.lhdn masyukkk,gred gaji n skim jauh beza dgn goverment,tp keje sebijik mcm swasta..ada brannn..hihih

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

bezanya gred w ada elaun BITK.. kalau mau gaji yg kaw2 punya, applylh kerja di LHDN.. confirm gred W naik iaitu W31... tetapi dengan syarat cgpa 3.0 ke ataslh.. hehehehe...

_____________________

btl tu.lhdn masyukkk,gred gaji n skim jauh beza dgn goverment,tp keje sebijik mcm swasta..ada brannn..hihih

Ahad, Januari 15, 2012 10:22:00 PM

------------------------------

gua beranilah... yang penting tiap hujung bulan dapat bonus 6 bulan gaji.. yeahhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

1. Adakah semua kelayakan sijil dari Politeknik berbeza-beza kerana saya dapati rakan saya gred J 17 lulusan Politeknik telah dinaikan ke gred J 3-1 manakala saya tidak dinaikan ke W 3-1
2. Kenaikan gaji tahunan juga berbeza-beza J 3-1 sebanyak RM 145.00 manakala W 4-1 RM 95.00
3. Kenapa dibezakan hanya mengikut kelayakan minimum sesuatu jawatan sedangan kelayakan masuk adalah sama dari lulusan Politeknik juga dan adakah ini adil.
4. Melalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA.
5. Tidak kisah jika gred W 4-1 tidak dinaikan ke Gred 3-1 tetapi kenaikan mestilah selaras dengan semua sijil Politeknik.
6. Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17

**********************************
1.Kelayakan dr politeknik berbeza2 mengikut bidang/jurusan.
2.Kenaikkan gaji tahunan berbeza2 kerana JA3-syarat kemasukan asas/minimun sijil poli.sijil poli setaraf stpm.
3.Dibezakan mengikut syarat masuk minimun kerana skim W17 lulusan spm pun mampu menjalankan kerja dgn baik,skim J17 syarat kemasukkan asas adalah sijil poli.
4.elalui SSM lulusan politeknik adalah sama tetapi tidak bagi SBPA kerana kebetulan penyelarasan gred j17 ke j27SSM/JA3(SBPA)dibuat bersekali dgn ms penukaran skim saraan SSM ke SBPA.Sedngkan nt27/n27 kesetiusahaan dh hampir 3thn merasai gred yg lebih baik.
5.Kenaikkan tidak blh selaras kerana syarat kemasukkan asas berbeza diantara spm dgn sijil.
6.Sekiranya sijil Politeknik semua setaraf Stpm kenapa berlaku perbezaan gred antara J17 dan W17
.perbezaan gred kerana syarat kemasukkan asas berbeza antara spm dgn sijil.spm j17 & sijil setaraf stpm 27/ja3.

sekian,wabillahitaufiqwalhidayah,assalamualaikum

-----------------------------

mohonlah kerja setiausaha pejabat.... hari2 kena kipas boss.... gedik2 sikit confirm akan dapat APC & cepat naik pangkat/gred..

Tanpa Nama berkata...

mohonlah kerja setiausaha pejabat.... hari2 kena kipas boss.... gedik2 sikit confirm akan dapat APC & cepat naik pangkat/gred..
______________________

yup aku keje bertahun bos xpandang sbb byk buat keje luar,pameran xbition,si pa br masuk xsmpai setahun dpt APC..huhuhu..sbb apa ari2 ngadap bos..

Tanpa Nama berkata...

gua beranilah... yang penting tiap hujung bulan dapat bonus 6 bulan gaji.. yeahhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!
______________________

ckp saja xguna brot,g la isi borang.tp xtahu la berapa bonusnya,kot2 sama dgn goment hahaha..tp gaji mmg ada lebih byk la..keje2 pun fhm2 la nk tafsir cukai org,nk kemaskini fail org..

Tanpa Nama berkata...

dulu punya sistem ramai amik kesempatan inikan pula skim yg sekarang ini
saya sendiri pernah kena dulu 4 tahun kerje x pernah dapat markah 85 dok main 70-80 je, padahal time tu saya dah kerje betol2..maklumlah darah muda. berkobar2 nak buat yang terbaik
tapi apa yang jadik kat tempat kerja saya,
yang dapat tinggi ialah yg slalu dok kipas bos dan jenis x buat kerje.

bile pindah tempat lain, rilex jer bos baru saya bagi 85 ke atas setakat 3 tahun ni padahal prestasi saya dah menurun kesan tindakah bos lama yang hampeh tu. kalau dulu punya sistem teruk, kalau skim terbaru mcm inilah gayanya, saya jamin makin ramai kaki bodek dalam sektor awam. Adooii!!

J3-1 POLI berkata...

OO.. NAK REVISE BALIK SBPA YER, INI SKIM J17(J3-1) POLI NAK TAMBAH SIKIT. BAIKLAH DISEBABKAN ADA PEMBANTU TEKNIK SKIM J2-1 YANG DENGKI PADA J17 POLI KERANA KGT SAMA KATA MEREKA MAKA KAMI JUGA NAK POHON PADA JPA SUPAYA NAIKKAN GRED KAMI KEPADA J2-1 SECARA 'OTOMATIK' SELEPAS 6 TAHUN PERKHIDMATAN SEPERTI YANG DINIKMATI LEPASAN SPM KETIKA INI (LANTIK J4-1, LEPAS 6 TAHUN OTOMATIK NAIK GRED J3-1).

SEKIAN TERIMA KASIH

Tanpa Nama berkata...

gua beranilah... yang penting tiap hujung bulan dapat bonus 6 bulan gaji.. yeahhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!
______________________

ckp saja xguna brot,g la isi borang.tp xtahu la berapa bonusnya,kot2 sama dgn goment hahaha..tp gaji mmg ada lebih byk la..keje2 pun fhm2 la nk tafsir cukai org,nk kemaskini fail org..

Ahad, Januari 15, 2012 10:37:00 PM


-------------------------------

aku sekarang gred 48 bro.. lagipun tak berminat sangat dgn tugas2 kewangan ni... tetapi aku ada kwn yang bertugas di LHDN.. mereka ada target kutipan utk satu2 tahun.. jika target tercapai memang sampai 6 bulan pun mereka dapat bonus.. LHDN 1/2 gov bro..

Tanpa Nama berkata...

J3-1 POLI berkata...

OO.. NAK REVISE BALIK SBPA YER, INI SKIM J17(J3-1) POLI NAK TAMBAH SIKIT. BAIKLAH DISEBABKAN ADA PEMBANTU TEKNIK SKIM J2-1 YANG DENGKI PADA J17 POLI KERANA KGT SAMA KATA MEREKA MAKA KAMI JUGA NAK POHON PADA JPA SUPAYA NAIKKAN GRED KAMI KEPADA J2-1 SECARA 'OTOMATIK' SELEPAS 6 TAHUN PERKHIDMATAN SEPERTI YANG DINIKMATI LEPASAN SPM KETIKA INI (LANTIK J4-1, LEPAS 6 TAHUN OTOMATIK NAIK GRED J3-1).

SEKIAN TERIMA KASIH

Ahad, Januari 15, 2012 10:45:00 PM


------------------------

patutlah masih juruteknik & tak naik2.. update sikitlah pemikiran tu.. peka sikit dengan perkembangan semasa.. nama pembantu teknik dah lama pun tukar ke pembantu juruukur (tahun 2009) takkanlh masih pakai nama pembantu teknik...

Tanpa Nama berkata...

berdasarkan pengamatan saya, akan timbul balik “politik pejabat”, tikam-menikam macam dulu sebelum ptk diperkenalkan

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan semua PA terus diberi tangga gaji maksimum..sebab kalau kena exit policy atau dipersarakan hati pun tak susah ada pencen beso...kakakah...

Tanpa Nama berkata...

mohon di kaji semula kenapa j17 yg naik j27 KGT sama level dgn yg dah ade diploma(pangkat penyelia)...kekeliruan tersebut sepatutnya tidak terjadi.

Tanpa Nama berkata...

bodoo.. dia yg tya..dia sendiri jawab... tak ke bodo diri sendiri..ni lah perangai org gred j17.. lain kali bljrla smpai dgree buleh jd pnp mcm aku ni..
yg gred w tu cuma banding dgn j ms ssm..bkn sbpa ni..sb ms tu setaraf je w dgn j ni..

Tanpa Nama berkata...

aku nak tanya sikit.. kalau sesebuah jabatan tu telah mencapai target KPI sepertimana yang ditetapkan, adakah pa2 di sesuatu jabatan tersebut akan mendapat insentif seperti mana cikgu2 di sekolah yang mendapat insentif jika sekolah tersebut mencapai target sepertimana yg ditetapkan...

Tanpa Nama berkata...

haa yang tu lah aku pelik napa j3-1 kenaikan gaji tahunan sama dgn j2-1? rm145 dan gred setaraf diploma.apa ni....?

lin berkata...

Untuk pengetahuan PA FT17, kelayakan utk jawatan ft17 adalah spm/spvm, jadi kenapa pemegang sijil poli memohon?, pohonlah jawatan yg syaratnya poli shj. Jika diikutkn juruteknik komputer ni syaratnya hanya PMR sahaja, sebab di LOW YAT jurtekniknya hanya lulus darjah 6 SRJK (C) sahaja. Mereka ni lg pakar sebut jer m/board jenis ape, semua mrk tahu processor ape yang boleh masuk, kalau stakat assamble Pc, tak sampai 1 jam siap. Tapi j/teknik komputer kerajaan, IC pun tak tahu, bila tanya and gate, or gate semua ternganga, belum tanya la pasal bahasa perhimpunan, mahu pengsan agaknya. Yang mereka tahu format pc, instal sftware.SEDARLAAAA

aku je bijak berkata...

cuepacs jgn nampak sgt nak bela org yang malas study masa kecik. nak anjakan kena sambung belajar la sekurang2 ijazah pertama. tak kan gaji orang stpm beza lima ratus je ngan doktor atau engineer baru nak puas hati. mengarut

Tanpa Nama berkata...

info terbaru : masalah utama sbpa ialah disebabkan oleh gred J17..kemungkinan gred j17 akan turun KGT..

lgpun..mana boleh KGT sama dgn j29..setakat sijil jer..

Tanpa Nama berkata...

Saya dulu boss saya bagi tak pernah atas pada 85% kerja bagai nak rak. Dia tulis pakai rasa je. Kena boss macam ni lagi teruk la. Boss pun ramai tak tahu nak buat prestasi. Kena buat rubrik la baru boss reti. Kalau perkara macam SSB berulang teruk le. Ramai dah boss duk berbunyi, Ha Tunggu 01.01.12. Budaya ugut akan makin menjadi, last sekali kalau boss macam ni dibiarkan orang akan marah kerajaan. Patutnya kalau boss tak reti buat prestasi patut dikenakan tindakan tatatertib.

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 658   Terbaru› Baru»