SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI***

28 Januari 2012

ISU SBPA: 5 TUNTUTAN CUEPACS

Berita Harian
Oleh Fazli Abdullah
fazliabdullah@bharian.com.my
2012/01/28



pix_gal0
Presiden CUEPACS beri kata dua tarik diri jika syarat tidak dipenuhi

  • Kaji semula pindaan gaji Gred 54 ke bawah Kaji gaji penjawat awam mencapai gaji maksimum
  • Kaji kekananan dalam SSM sebelum bertukar kepada SBPA
  • Kaji kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus
  • Semak penstrukturan semula semua gred penjawat awam

    GEORGETOWN: Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mengemukakan lima perkara utama untuk dipertimbangkan dalam semakan semula skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dengan tumpuan kepada aspek keadilan dan kesaksamaan, terutama bagi penjawat awam gred 54 dan ke bawah.
  • 90 ulasan:

    N17 berkata...

    pastikan gred 17 dapat kenaikan minimum 300.

    Tanpa Nama berkata...

    Jawatan pembantu penilaian perlu dinaik taraf seperti pelukis pelan kerana telah ada inspen yang mengeluar graduan graduan setanding dengan politeknik,apabila dibawah SBPA JPA terlupa kumpulan ini masih W4-1(W17) tidak W3-1(W27),apa kelemahan kami dengan sijil kami yang diiktiraf oleh JPA dibanding dengan politeknik.

    RAJA A/L PERIASAMYVUDAIYAR berkata...

    kami amat setuju dengan pendapat CUEPACS.

    Tanpa Nama berkata...

    perpindahan sifir gaji ssm ke sbpa perlu ikut seniority... sebagai contoh jika mata gaji pegawai semasa ssm adalah t10 maka mata gaji pegawai tersebut di sbpa perlu juga t10... baru adil dan saksama.. tak payah dok pening2 lg dah...

    Tanpa Nama berkata...

    naikkan gaji guru ... kami ramai .

    Tanpa Nama berkata...

    Minta kerajaan masukkan elaun-elaun dalam kiraan pencen serta merta dlm SBPA, supaya bila kita pencen tak jadi miskin.
    CUEPACS sahaja tempat kakitangan awam berharap.
    Saya harap ramai yg tidak menjadi ahli kesatuan sekerja dibawah naungan CUEPACS patut tindak segera.
    Cabaran akan datang akan lebih sengit lagi.

    Tanpa Nama berkata...

    naikkan gaji kami tentera . kami paling ramai dn taat setia pada kerajaan dan negara . golongan "tu" banyak membangkang, dalam servispun jadi pembangkang .

    MGCM berkata...

    JANGAN LUPA JASA GURU-GURU CEMERLANG...

    Tanpa Nama berkata...

    gaji gred jusa ke atas x yah kaji heh? so , min 12.5k wauuu....
    dah elok bebenor eh..... mr Os.
    Thanks.

    Au kaya.
    Jusa B.

    Tanpa Nama berkata...

    semuanya sudah ada story boad la....
    pelawok......pelawok.......... pelawaok... wayang belaka seme tu.

    alahai pa xyah komen2 lah..... sudah siap semua maaaaaaa..

    jusa b.

    Tanpa Nama berkata...

    semuanya sudah ada story boad la....
    pelawok......pelawok.......... pelawaok... wayang belaka seme tu.

    alahai pa xyah komen2 lah..... sudah siap semua maaaaaaa..

    jusa b.

    -----------------------
    ----------------------
    Gua
    Respek la lu Jusa B....tapi kalu JUSA B kalau ada PhD tak apa la..Kalu SETAKAT modal ijazah kecik dan ala-ala cap ayam tak payah bekokok ler. Lebih baik jadi peniaga mini market mcm aku...belas2 K juga sebulan. Biaq bini aje keja gomen gred 48.

    StorePremier

    Tanpa Nama berkata...

    hihihi ape pulak dibuat peniaga kat cni ? nk naikkan harga brg ka ?pelik peniaga dlm blog cuepacs lak . dunia-dunia mcm2 ragam .

    Tanpa Nama berkata...

    Dah diberi betis nak peha. Dah naik kepala cuepacs ni. Ingat semua kebaikan yang pa dapat tu hasil cuepacs ke? Agak-agaklah bila cakap tu. Jangan emosional.

    Tanpa Nama berkata...

    storemanager aka premier....

    ilmu saya kecik aje setakat menadah kitab di pondok agama sekitar taun 80an di kg. merbau patah, rusila, losong dan durian burung, k.terengganu, diploma dalam edubation, dip in comp science. 1st degree dlm ekonomi-politik, master dalm psiko, phd dlm bidang training n development je....... sekaranb tengah berkira2 nak buat post doctoral, sebab frust dgn sostem dimalaysia baik sukan, ekonomi, skim gaji PA, pendidikan....semuanyalah sampai ke bab2 kecik2 pun ....dah ada story board, grand design, aktor2nya... demi mencapai self interest. i'm de one as a grand theoritist nya...


    apapun the storist n others....

    al ilmu fissudu la fikutub.....
    ijazah berjela, pangkat n jawatan bertaus pun x ada mana kerana ilmu itu di dada bukannya pada kitab/kertas dsb.

    annasufiddunia niam.
    innamalhayataddunia milla mataulwuru'.

    k, boh. from jusa B.

    Tanpa Nama berkata...

    ...lagi satu mywife also Jusa, but jusa C aje........ (she gor dip, degree, master, phd, and ttled with DR. IR. , yesterday she passed her certify public accauntant (CPA, CIMA)....

    okay bye store keeper.

    Tanpa Nama berkata...

    now, we are in uk (madison square) watching a gnomecore/punkster concert after attending and presenting paper in an international conference, tittled 'anamoly and emoulment among public servants in aesan.

    p/s : you wanna a copy of e-proceeding, ok just call me, storekeeper.

    JUsa B n C

    Tanpa Nama berkata...

    last but not least,

    storepremier,

    bofore what we are right now, i was an assistant store manager at 7eleven and my wife was a cashier here too.

    usaha, doa, tawakkal........ insyaallah, cap ayam ke diri kita selama ini boleh kita tukar jadi cap buaya. pehhhhhh, terbaik. well, SELF TRANSFOMATION PROGRAM , ARE YOU READY BOH?

    jusa b n c.

    Tanpa Nama berkata...

    ok, storekeeper aka premier,

    c u there.

    well, just manage and keep your store primierly and properly.

    bye..... da.......

    jusa b.

    Tanpa Nama berkata...

    Minta cuespacs ambil perhatian kakitangan yg kontrak samaada pringkat persekutuan atau negeri.

    Nak merasa jugak naik gaji...

    Tanpa Nama berkata...

    Tanpa Nama berkata...

    naikkan gaji kami tentera . kami paling ramai dn taat setia pada kerajaan dan negara . golongan "tu" banyak membangkang, dalam servispun jadi pembangkang .

    ------------------------------------
    askar banyak ngulor...tu sebab sekrg banyak yang montel2...

    Tanpa Nama berkata...

    Kalau setakat jusa, mengeja tak boleh nak betul sgt, baik gaji x payah naik. Wish you guys could spell PATHETIC correctly? #Justsaying

    Tanpa Nama berkata...

    Perkara asas : Cuepacs 27 Dis.2011,TERIMA sbpa.

    Perkara asas : Yang bagi ARAHAN TANGGUH sbpa PM Najib. PM mintak wakil PEKERJA masuk sbg Panel kajian semula sbpa.

    Sekarang, wakil PEKERJA tak sepatutnya hanya CUEPACS!!

    Cuepacs perlu mintak izin dgn PA utk wakilli PEKERJA.

    Omar Osman SEPATUTNYA tak perlu tersenarai dlm Panel SBPA sebab dia & KPPA perlu BERTANGGONGJAWAB.

    Saya sokong Azih Muda wakil PEKERJA mewakilli Cuepacs.

    Tanpa Nama berkata...

    SSM dulu pun dah bagus. Ada kekakanan. Syabas kepada mereka yang buat SSM dulu. Sekarang kita tahu.
    SBPA ini carca marba. Ada unsur2 tamak.
    Untuk skim baru kalau modify SSM pun bagus seperti :
    1) hidupkan gaji yang langgar dinding
    2) jurang gaji dirapatkan antara PnP dengan pelaksana. Seperti gaji kemasukan diploma dianjakkan ke hadapan
    3) cepatkan kenaikan pangkat untuk pelaksana dan lambatkan kenaikan pangkat untuk PnP yang overdrive

    Tanpa Nama berkata...

    Kami menghargai jasa baik kerajaan kerana menaik taraf sijil kejuruteraan politeknik setaraf STPM. Jawatan Juruteknik J22 & J26 kini adalah JA3-1 sama gred dgn jawatan Juruteknik J17. Dari itu kami Juruteknik J22 & J26(SSM) yang memiliki Sijil Kejuruteraan Politeknik @ yg telah memegang gred tersebut melebihi 10 tahun, mohon dipertimbangkan & dihargai pengalaman serta kekananannya. Sebelum ini kami juga berusaha utk lulus PTK & melalui prosesi temu duga sebelum dapat menjawat jawatan Juruteknik J22 @ J26. Dengan ini kami berharap pihak JPA memberi kami sedikit penghargaan atas usaha kami sebelum ini utk memajukan diri hingga dapat menjawat jawatan kanan dlm skim juruteknik. Harapan kami agar diberi gred berbeza dari gred JA3-1 supaya dpt membezakn kami dr gred J17 SSM. Terima kasih.

    Tanpa Nama berkata...

    Kami menghargai jasa baik kerajaan kerana menaik taraf sijil kejuruteraan politeknik setaraf STPM. Jawatan Juruteknik J22 & J26 kini adalah JA3-1 sama gred dgn jawatan Juruteknik J17. Dari itu kami Juruteknik J22 & J26(SSM) yang memiliki Sijil Kejuruteraan Politeknik @ yg telah memegang gred tersebut melebihi 10 tahun, mohon dipertimbangkan & dihargai pengalaman serta kekananannya. Sebelum ini kami juga berusaha utk lulus PTK & melalui prosesi temu duga sebelum dapat menjawat jawatan Juruteknik J22 @ J26. Dengan ini kami berharap pihak JPA memberi kami sedikit penghargaan atas usaha kami sebelum ini utk memajukan diri hingga dapat menjawat jawatan kanan dlm skim juruteknik. Harapan kami agar diberi gred berbeza dari gred JA3-1 supaya dpt membezakn kami dr gred J17 SSM. Terima kasih.

    Tanpa Nama berkata...

    sebab CUEPACS, kenaikan gaji SBPA x dapat hari ini seperti yang dinyatakan bahawa dapat gaji pada 31hb tp habuk pon xdak.. ke ni sje propaganda sbb goment mmg xder duit nak bagi tu yg buat semakan hgga 4bulan tu.. tapi kenaikan ttp x berubah yang rm50 ttp rm50 shgga bln 4 nanti.. if kenaikan rm50 leh smpi rm100 mmg berbaloi lah tggu semakan smpi 4 bulan.. kalu mcm ni gak.. kita bako.. kita bako jek cuepacs ni.. mnyusahkan pihak yg mahukan knaikan gaji awal.. atleast lepaslah susu anak.. ini x dgn kenaikan tahunan awal tahun pon dah sangkut gara-gara cuepacs nak buat semakan... xder apa yg berubah!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Tanpa Nama berkata...

    PASTIKAN GAJI GRED N17 MINIMUM RM17000

    Tanpa Nama berkata...

    SSM dulu pun dah bagus. Ada kekakanan. Syabas kepada mereka yang buat SSM dulu. Sekarang kita tahu.
    SBPA ini carca marba. Ada unsur2 tamak.
    Untuk skim baru kalau modify SSM pun bagus seperti :
    1) hidupkan gaji yang langgar dinding
    2) jurang gaji dirapatkan antara PnP dengan pelaksana. Seperti gaji kemasukan diploma dianjakkan ke hadapan
    3) cepatkan kenaikan pangkat untuk pelaksana dan lambatkan kenaikan pangkat untuk PnP yang overdrive

    ..........................................

    Ni sorang lg gred pelaksanan yang dengki ! Bilalah nak bertaubat

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?

    Tanpa Nama berkata...

    Tanpa Nama berkata...
    perpindahan sifir gaji ssm ke sbpa perlu ikut seniority... sebagai contoh jika mata gaji pegawai semasa ssm adalah t10 maka mata gaji pegawai tersebut di sbpa perlu juga t10... baru adil dan saksama.. tak payah dok pening2 lg dah...

    Isnin, Januari 30, 2012 7:57:00 PM
    ----------------------------------
    bukan sesuai untuk semua gred. cuba tengok gred 54. T1 SBPA pun dah rm7k, dekat nak sama dengan T8 SSM.

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    MANA ADA LOOO..
    DLM SBPA MAXIMA 41( 1-1) YG PALING LOW 6215
    MAXIMA 38 (2-5) HANYA 5930
    MAXIMA 32 LG RENDAH LE

    Tanpa Nama berkata...

    Perkara asas : Cuepacs 27 Dis.2011,TERIMA sbpa.

    Perkara asas : Yang bagi ARAHAN TANGGUH sbpa PM Najib. PM mintak wakil PEKERJA masuk sbg Panel kajian semula sbpa.

    Sekarang, wakil PEKERJA tak sepatutnya hanya CUEPACS!!

    Cuepacs perlu mintak izin dgn PA utk wakilli PEKERJA.

    Omar Osman SEPATUTNYA tak perlu tersenarai dlm Panel SBPA sebab dia & KPPA perlu BERTANGGONGJAWAB.

    Saya sokong Azih Muda wakil PEKERJA mewakilli Cuepacs.
    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
    sahih kau ni bukan ahli mana2 kesatuan sekerja. Mungkin parasit yg akan menumpang untung perjuangan cuepacs.
    sori bro..mungkin kau hanya lidi bukan penyapu lidi..hehehe

    asal diploma berkata...

    KAJI SEMULA SKIM GAJI DIPLOMA TU..
    YG ASAL GRED 27 DLM SSM..
    DAH BNYAK SKIM TERCICIR..
    DLM SBPA DI BERI 2-1 TAPI GAJI MACAM SIJIL..
    YANG DARI BAWAH DINAIKKAN GAJI JADI HAMPIR SAMA ..YG ASAL DISITU X BEGERAK..
    X ADIL ... MUNGKIN KENA PILIH KEADILAN LAH PULAK NANTI

    nak adil berkata...

    KAJI SEMULA SKIM GAJI DIPLOMA TU..
    YG ASAL GRED 27 DLM SSM..
    DAH BNYAK SKIM TERCICIR..pen.peg.pertanian,akonomi,perikanan, haiwan dsbnya
    DLM SBPA DI BERI 2-1 TAPI GAJI MACAM SIJIL..
    YANG DARI BAWAH DINAIKKAN GAJI JADI HAMPIR SAMA ..YG ASAL DISITU X BEGERAK..
    X ADIL ...

    nak adil

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    .....................................
    PA Gred 41 PnP ni pun bodoh jugak.
    Gaji tertinggi gred 41 bandinglah dengan gred 29, sebab kedua2 nya gred lantikan. Kalau gred 38 kenalah banding dengan 54 atau jusa, sebab kedua2nya gred kenaikan pangkat.
    Dari situ boleh tengok perbezaan gaji yang amat ketara.

    Tanpa Nama berkata...

    SPBA skim paling teruk dalam sejarah perkhidmatan awam...Banyak problem dan isu berbangkit...Sebab tu kabinet suruh kaji balik...Isu kenaikan 7 hingga 13 peratus pun dah cukup menunjukkan porak peranda SPBA...Siapa dapat 7-13%?
    Jusa pulak dapat 100%?...nak gubal kena la adil..tak adil bermakna mungkar...kita ini PA nak berkhidmat untuk rakyat..sumber kewangan kerajaan tu dari rakyat...rakyat tu kita...duit kita sama2..kerajaan tu kita juga...kepada yang berkuasa sebab tu anda kena adil...amanah..dan urus perkara ni dengan baik...jangan pentingkan diri sendiri dengan mengetepikan hak orang lain


    "Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika tidak mampu, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju). Dan itu adalah selemah-lemah Iman". - [Di riwayatkan oleh Imam Muslim #49]

    Tanpa Nama berkata...

    Perkara asas : Cuepacs 27 Dis.2011,TERIMA sbpa.

    Perkara asas : Yang bagi ARAHAN TANGGUH sbpa PM Najib. PM mintak wakil PEKERJA masuk sbg Panel kajian semula sbpa.

    Sekarang, wakil PEKERJA tak sepatutnya hanya CUEPACS!!

    Cuepacs perlu mintak izin dgn PA utk wakilli PEKERJA.

    Omar Osman SEPATUTNYA tak perlu tersenarai dlm Panel SBPA sebab dia & KPPA perlu BERTANGGONGJAWAB.

    Saya sokong Azih Muda wakil PEKERJA mewakilli Cuepacs.

    Selasa, Januari 31, 2012 8:45:00 AM

    ______________ aku stuju dgn ngko. Omar tu dah pencen. skrg kerja kontrak kat upm. dah 3 tahun kontrak. Bagi ler kat Azih Muda pimpin Cuepacs. Tengok PM, dia bagi TPM urus perkara besar, bukan penting diri .. bolot semua.

    Tanpa Nama berkata...

    Skim Kejuruteraan J ada tiga gred kelayakan masuk :

    1-Juruteknik(Sijil Kej. Politeknik)
    2-Pen. Jurutera(Diploma Kej. IPT)
    3-Jurutera(Ijazah Kej. IPT)

    Mohon JPA buat penstrukturan semula gred 3 skim J diatas.

    LelakiBootHijau berkata...

    sijil skm memang useless pada kerajaan?

    Tanpa Nama berkata...

    PERTANIAN ada tiga gred kelayakan masuk :

    1-PEMBANTU PERTANIAN(Sijil IST.PERTANIAN)
    2-PEN.PEG PERTANIAN(Diploma UPM )
    3-PEG PERTANIANIjazah UPM)

    Mohon JPA buat penstrukturan semula gred UTK 3 skim G diatas.

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    .....................................
    PA Gred 41 PnP ni pun bodoh jugak.
    Gaji tertinggi gred 41 bandinglah dengan gred 29, sebab kedua2 nya gred lantikan. Kalau gred 38 kenalah banding dengan 54 atau jusa, sebab kedua2nya gred kenaikan pangkat.
    Dari situ boleh tengok perbezaan gaji yang amat ketara.
    ...........................................

    Manusia tak bermoral akan memberi komen sebegini ! Malu sebagai PA ! Ini mesti gred sokongan yang dengki dengan gaji Pnp ! Hahahahahahaha !
    Gred sokongan org suruh belajar masa sekolah tak mahu , malas la ni nak gaji tinggi ! Macam mana kerajaa nak bagi ! Tak hormat cikgu ! Ni meroyan nak gaji PM !

    Tanpa Nama berkata...

    harap CUEPACS dapat mengkaji gaji Penjawat Awam yang telah lulus peperiksaan PTK..

    Tanpa Nama berkata...

    setuju setuju
    kaji semula gred2 gaji 54 kebawah
    hope dapat selesai dgn aman damai dan semua happy

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    .....................................
    PA Gred 41 PnP ni pun bodoh jugak.
    Gaji tertinggi gred 41 bandinglah dengan gred 29, sebab kedua2 nya gred lantikan. Kalau gred 38 kenalah banding dengan 54 atau jusa, sebab kedua2nya gred kenaikan pangkat.
    Dari situ boleh tengok perbezaan gaji yang amat ketara.

    ________________________________

    aku setuju yg ni.
    aku ni gred 36. bila pegawai2 baru gred 41 masuk, depa duk bising2 perli2 aku kata gaji aku banyak dari dia, suruh aku jer buat kerja, tak payah aku dapat cemerlang sebab gaji dah banyak?
    huwaaaaaaaaaaaaaa...
    gred 41 baru masuk kerja nak banding ngan gred 36/38 yang dah senior dan naik pangkat. pelik kan? naper dia tak banding ngan gred kanan 48/52 tuh.

    41 oh 41, hahahahha....

    aku
    gred 36/38

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    .....................................
    PA Gred 41 PnP ni pun bodoh jugak.
    Gaji tertinggi gred 41 bandinglah dengan gred 29, sebab kedua2 nya gred lantikan. Kalau gred 38 kenalah banding dengan 54 atau jusa, sebab kedua2nya gred kenaikan pangkat.
    Dari situ boleh tengok perbezaan gaji yang amat ketara.
    ...........................................

    Manusia tak bermoral akan memberi komen sebegini ! Malu sebagai PA ! Ini mesti gred sokongan yang dengki dengan gaji Pnp ! Hahahahahahaha !
    Gred sokongan org suruh belajar masa sekolah tak mahu , malas la ni nak gaji tinggi ! Macam mana kerajaa nak bagi ! Tak hormat cikgu ! Ni meroyan

    _______________________________

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.

    saya,
    j36/j38

    Tanpa Nama berkata...

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.

    saya,
    j36/j38

    ..............................................

    Encik yang cerdik tak baca ke komen komen diatas ? Bukan semua gred 41 baru masuk freshies ok ! Aku naik pangkat 41 dari gred 17 ! Aku sambung belajar selama 5 tahun dan berjaya memperoleh degree ! Baru dinaikkan pangkat ! Tapi geng sama batch dengan aku tak sambung belajar dapat gaji lebih dari aku ! Kerana naik pangkat 32 dan 38 ! Itu pun nak argue ! Baca komen sampai habis ok ! Ini tak dia aje betul ! Disebabkan PA sebegini yang menjadikan jentera kerajaan lemah ! Sorry to say !

    Tanpa Nama berkata...

    Berdasarkan komen komen yang diberi oleh gred sokongan sendiri menunjukkan pegawai tak perlu sambung belajar ye ? Cukup sekadar SPM ? Adakah Malaysia mahu menjadi third class country dimana rakyat tidak menyambung pelajaran ke menara gading ! Cukup sekadar O - lEVEL !

    Bukankah Malaysia mahu menjadi hub pendidikan antarabangsa ! Tetapi bila dilihat keadaan there is no importance given to education in Malaysia ! Tidak hairanlah Malaysia mengalami brain drain !

    Tanpa Nama berkata...

    YB Datuk Farida

    I hope we Pnp are given are better salary scale to offset the losses of 2007 salary adjustment !

    We deserve better increment based on our education and work load !

    Its not fair the salary of our stafff is higher than ours !

    Please increase our salary up to 50 % hingher !

    Hoping for a fair result !

    Tanpa Nama berkata...

    I dont get it kenapa perlu rapatkan rapatkan jurang diant Pnp dan gred pelaksana ? No logis explanation coz gaji gred pelaksana 32 dan 38 dah melebihi gaji gred 41 ! Ape lg tak puas hati ?
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    MANA ADA LOOO..
    DLM SBPA MAXIMA 41( 1-1) YG PALING LOW 6215
    MAXIMA 38 (2-5) HANYA 5930
    MAXIMA 32 LG RENDAH LE

    .....................

    u klu xtau jgn buat kenyataan..Gred 41-rm6215 tu bukan minimun boh..yg tu maksimum..minimum rm1900 s'thing jer...

    Tanpa Nama berkata...

    KPD ORG2 YG KATA CUEPACS SEBAB SBPA KENA TANGGUH MEMANG BTOL2 LUPA DARATAN..BUKANKAH KORG YG BUAT BNK SGT KOMEN KT BLOG2 KATA XPUAS ATI N NK KONDEM PRU13...SO SIAPA PNYA SLH..KORG GK YG BNK KOMEN KT BLOG CUEPACS PSL XPUAS ATI..KLU GOV TANGGUHKN KORG PLK SLHKN ORG LAIN..XRETI2 NK BSYUKUR..

    Tanpa Nama berkata...

    tolong singkirkan pegawai2 yang merangka sbpa dari PA . mereka membuat PA berpecah-belah . demi perut sendiri mereka menyalahguna kuasa .PA X perlu sistem yang tonggang-langgang ini . singkirkan firaun-firaun ini .

    Tanpa Nama berkata...

    ermmmm bahasa PA n PnP diatas amat teruk sma jer semua.... bersyukur tidak.. kutuk sana sini wat ape.... wahai rakyat malaysia yg budiman.. BAHASA MENCERMINKAN BAGSA>>> jdilah BAGSA MALAYSIA YG BERBAHASA.... maaf klu saya tersilap bahasa....

    tq
    BAGSA MALAYSIA

    Tanpa Nama berkata...

    sebab CUEPACS, kenaikan gaji SBPA x dapat hari ini seperti yang dinyatakan bahawa dapat gaji pada 31hb tp habuk pon xdak.. ke ni sje propaganda sbb goment mmg xder duit nak bagi tu yg buat semakan hgga 4bulan tu.. tapi kenaikan ttp x berubah yang rm50 ttp rm50 shgga bln 4 nanti.. if kenaikan rm50 leh smpi rm100 mmg berbaloi lah tggu semakan smpi 4 bulan.. kalu mcm ni gak.. kita bako.. kita bako jek cuepacs ni.. mnyusahkan pihak yg mahukan knaikan gaji awal.. atleast lepaslah susu anak.. ini x dgn kenaikan tahunan awal tahun pon dah sangkut gara-gara cuepacs nak buat semakan... xder apa yg berubah!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    -----------------------------------
    Saya setuju dengan anda...beriya-iya je ingatkan hari ni ada masyuk..penantian satu penyeksaan betul..

    Tanpa Nama berkata...

    Kalau setakat jusa, mengeja tak boleh nak betul sgt, baik gaji x payah naik. Wish you guys could spell PATHETIC correctly? #Justsaying

    >>>>>>>>>>>>>>>>
    Setuju juga > dianalisa cara Jusa B kita kat atas tu MELATAH (Au kaya) dan tulis , dia ni mcm Jusa jenis cap ayam ja.
    PURA-PURA ka- Cipta Cerita bro.

    hi hi lawok la

    Tanpa Nama berkata...

    Kepada Datuk tolong semak gred 17, walaupun lulus PTK aras IV kenaikan tak sepadan langsung dengan kesunggguhan pegawai itu berusaha untuk mendapat tahap tersebut, kemudian ged J 17 pula ini yg masalah paling besar sekali,adakah logik pegawai ini naik ke gred 27 @ 3, ketinggalan jauh gaji dari gred 17 yg lain dan semakin hampir dengan gred 29, sedangkan mereka ini ada yang asal dari SRP sahaja.sepatutnya mereka ini tak perlu dinaikkan kerena yg mempunyai sijil telah diberi gaji permulaan T9 semasa lantikan.

    Tanpa Nama berkata...

    pastikan gred 17 dapat kenaikan minimum 300.

    Isnin, Januari 30, 2012 6:13:00 PM
    ------------
    paloi betul sapa yang keluarkan kenyataan ini, aku yg gred 48 pun dapat kenaikan kurang dari 300,

    Tanpa Nama berkata...

    Kalau setakat jusa, mengeja tak boleh nak betul sgt, baik gaji x payah naik. Wish you guys could spell PATHETIC correctly? #Justsaying

    >>>>>>>>>>>>>>>>
    Setuju juga > dianalisa cara Jusa B kita kat atas tu MELATAH (Au kaya) dan tulis , dia ni mcm Jusa jenis cap ayam ja.
    PURA-PURA ka- Cipta Cerita bro.

    --------------------------

    Sorry bro, sorry der.. macha......mapler.......thambi sorri........

    memang banyak salah ejaan sebab anak kami yang standard 2 yg tulis, kami cuma sebut dan dia yg tulis... tapi bila kami check spelling okayah dalam 85% betul.

    terima kasih orang bawah yg boleh menegur orang atas (atas pokok makan pisang..he..he..he..) dan kami sebagai orang atas (pokok) sedia menerima teguran dan keritikan kerana manusia sama di sisi tuhan di alam akirat hanya iman dan amalan sahaja yang memebezakan kita....

    from,
    jusa b dan c serta anak2 dari liverpool, uk. malam lagi kat sini, tidur dulu ye.. sejuuuuuuuuukk nya.

    Tanpa Nama berkata...

    ......satu pesanan hamba kepada semua terutama yang gred 1, 11, 17, 27 dan 29......... utk makluman semua, gred kanan2 seperti 48/54/jusa/turus/premier anda layak mendapatkanya kerana dalam sbpa 'work based perfomance', bermaksud laluan kerjaya yang pantas, sebab itu sikit demi siikit ideologi senioriti/junioriti di kurangkan. we want a high perfomance staff. we are now not talking 'bout 'quality' anymore, but we transform it into 'innovatistics' ma.... even you are older or younger.

    someday somehow, jusa,turus,premier pulak jealous/bisig2 dalam blog cupecs kerana PA dulu gred n17 noleh naik Jusa B atau premier, percayalah, percayalah (Datuk siti)

    jusa b n c serta anak2
    uk.

    Tanpa Nama berkata...

    anda nak tahu........

    kami pun dikalangan jusa/turus pun bercakaran waktu ini ketrana sbpa, cupecs dan jpa sebabnya..... macam ptr, ptpo, juruteknik dll spt n1,n11,n17,j,l,m,n,p,o,q,r dll.... yg sentiasa bercakaran kerana kami cuma pion n1 ada degree, kami pnpo ada master tapi gred 17, kami ptr gred 11 ada phd....INI TAK ADIL, KAMI ENAT BELAJAR, BERHUTAMG DSB.. begitu juga kami yg jusa,turus ni kami jusa c ada phd kenapa jusa A cuma ada degree aje, kenapa turus ada degree oum je tapi kami jusa b ada phd selama 10 tahun dan post doctoral 25 tahun.INI TAK ADIL, INI TAK ADIL... gitula senario di manamana....... asal duit je boleh huru hara, bila diberi mas sebukit, nak lagi sebukit, dah dua bukit emas nak lagi sebukit, tak akan puas dan x akan cukup2... selagi tidak dibaham tanah... aka alfulusufiddunia wal mampussufilakhirah. (pinjam kata2 dato'ismail kamus)


    JUSA B (BARU DAPAT FAKS PULAK NAIK JUSA A, alhamdulillah, sukor, sukor rejeki wak leh)

    Tanpa Nama berkata...

    yang seronok dalam semua percakaran ini adalah tuan Pegawai Tadbir & Diplomatik....sebab mereka adalah antara penggubal SBPA & jelas sekali peningkatan dalam skim PTD amat jauh ke hadapan. Kenapa tiada siapa peduli?

    Tanpa Nama berkata...

    menyesal aku tak mintak kerja PTD dulu, sekarang cuma doktor pakar je kat hospital pantai, berpa je gaji seminggu, dlm 10k aje,

    jom mintak kerja ptd...

    Tanpa Nama berkata...

    from,
    jusa b dan c serta anak2 dari liverpool, uk. malam lagi kat sini, tidur dulu ye.. sejuuuuuuuuukk nya.


    ...............
    Elok tidur awal bang....bahaya. kalu sewa nak murah kat situ tu sewa yg rmh celah paki punya bukan omputih punya mahal. Lagipun kot boleh simpan tenaga jadi part time cleaner sbb nak GBP kot nak beli brg kat Carboot weekend ni. Jgn kedekut letrik tidur dlm sejuk. ha ha ha

    awek-royalmail-Land End.

    Tanpa Nama berkata...

    sila kaji jawatan pembantu am kata d jumudkan tapi masi pakai pmr juga

    Tanpa Nama berkata...

    sila kaji jawatan, pembantu am kata d jumudkan tapi masi pakai pmr juga

    Tanpa Nama berkata...

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.

    saya,
    j36/j38

    ..............................................

    Encik yang cerdik tak baca ke komen komen diatas ? Bukan semua gred 41 baru masuk freshies ok ! Aku naik pangkat 41 dari gred 17 ! Aku sambung belajar selama 5 tahun dan berjaya memperoleh degree ! Baru dinaikkan pangkat ! Tapi geng sama batch dengan aku tak sambung belajar dapat gaji lebih dari aku ! Kerana naik pangkat 32 dan 38 ! Itu pun nak argue ! Baca komen sampai habis ok ! Ini tak dia aje betul ! Disebabkan PA sebegini yang menjadikan jentera kerajaan lemah ! Sorry to say !

    Selasa, Januari 31, 2012 2:18:00

    gred 41 adalah gred lantikan dan bukan kenaikan pangkat..kalau ambik degree dan 41 kira baru gak lantik gred tersebut..takkanlah nak sama ngan gaji 32/36..cuba lah kira bandingkan gaji 17 awak dengan 41..mesti beza banyak kan.. jgn kira 32/36 sebab u masuk 41 dari 17 bukan 32 atau 36...itulah, kalau nak ambik degree ambik diploma dulu..masuk jawatan diploma sampai 36 baru apply 41..baru gaji anda lebih banyak lagi ...ada faham tak...

    Tanpa Nama berkata...

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.
    +++++++++++++++++++++++++++++
    Memang silap pun ... Aku dah kerja 22 tahun ... DG 41 (sambung belajar) .. hilang kekanan .. Junior kerja 20 tahun DG 32 lebih tinggi gaji (RM 2-300.00)... Itu namanya satu keadilan yang diperjuangkan oleh Cuepacs (maaf kalau tersilap)

    Tanpa Nama berkata...

    Boleh tak kaji semula kenaikan pangkat dari 15 tahun bertugas kepada 10 tahun bertugas

    Tanpa Nama berkata...

    tolong semak sekali jawatan JURUAUDIO VISUAL.
    Logik kah jawatan ini dalam kelompok ( N 17, N 22, N 26 ) ini saja jawatan yg ada. sampai mati la tak leh kemana. kerja A to Z Teknikal ????? TOLONG lah gaji SPM jer Walaupun Ada Lain2 Kelulusan. Ni barulah betul betul hamba abdi namanya.

    Tanpa Nama berkata...

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.
    +++++++++++++++++++++++++++++
    Memang silap pun ... Aku dah kerja 22 tahun ... DG 41 (sambung belajar) .. hilang kekanan .. Junior kerja 20 tahun DG 32 lebih tinggi gaji (RM 2-300.00)... Itu namanya satu keadilan yang diperjuangkan oleh Cuepacs (maaf kalau tersilap)

    __________________________________

    ooo ko masuk 41 lepas sambung belajar?
    sama juga kami, kalo dari diploma gred 29/36/38 kalo sambung study dan apply gred 41, kami pun akan jadi mcm ko juga. itu prosedur JPA, diguna pakai bagi semua peringkat, kami kalo aaply gred 41, lepas dah ambil degree pun sama jugak nasibnya.

    perkara pokok yg ko sebut kat atas nun:

    gred kanan 36/38 , ko nak jangan bagi gaji lebih tinggi dari gred 41 yg baru ? mesti lah tak logik.

    gred kami baru masuk, 29
    gred ko baru masuk, 41

    so, bandinglah gaji gred 29 dgn 41
    dan banding gaji gred 36/38 dengan gaji gred 44/48/52

    sah2 lah gaji yg ada degree/PNP lebih tinggi kan.
    memang lah patut gaji ko/degree lebih tinggi, dah sekolah tinggi. kami pun tak pertikai apa2. kami pun nanti akan apply pnp kalo ada rezeki kan. huhuhu...

    so? ada tambahan...

    tq,

    Tanpa Nama berkata...

    Bukannya untuk orang yang sambung belajar ijazah je yang gajinya kena potong dengan gred 32/ 38, yang asal bertahun-tahun duk kat gred 41 pun dah kena potong. Cadangan saya untuk Tuan Presiden, bukan kurangkan gaji 32/38, tapi naikkanlah lagi gaji gred 41 agar setimpal dengan tanggungjawab masing-masing.

    Tanpa Nama berkata...

    maaf cakap, kenapa tak bermoral lak? memang logik lah. ko gred 41 yg baru masuk.
    kami gred 36/38 yang dah lebih 10 tahun kerja. gred 41 yg masuk sekali dengan kami dulu pun dah jadi gred 44/48/52.

    dulu kami masuk gred 29. gaji gred 41 baru dengan gred 29 baru, tentu2 dah gaji gred 41 lagi tinggi setanding dgn ijazah korang, kalu nak banding diploma bodoh kami ni.

    dah lebih 10 tahun kami kerja, dah naik pangkat jadi 36/38, takkan ko nak suruh gaji kami bawah dari gred 41 yg baru masuk?
    logik ker?

    kata ada ijazah, mesti cerdik kan.

    maaf kalu silap.

    saya,
    j36/j38

    ..............................................

    Encik yang cerdik tak baca ke komen komen diatas ? Bukan semua gred 41 baru masuk freshies ok ! Aku naik pangkat 41 dari gred 17 ! Aku sambung belajar selama 5 tahun dan berjaya memperoleh degree ! Baru dinaikkan pangkat ! Tapi geng sama batch dengan aku tak sambung belajar dapat gaji lebih dari aku ! Kerana naik pangkat 32 dan 38 ! Itu pun nak argue ! Baca komen sampai habis ok ! Ini tak dia aje betul ! Disebabkan PA sebegini yang menjadikan jentera kerajaan lemah ! Sorry to say !
    ...............................

    Isu gred 41 yang baru dilantik tetapi sebelum ini dalam gred lantikan 27 atau 17 sepatutnya tidak dibandingkan dengan gred 32 atau 38 atau 22 atau 26. Jika ia dilantik pada gred 27 dan kemudian beliau belajar dan dapat ijazah, selepas itu dilantik ke gred 41 maka isu disini ialah beliau boleh memohon dalam SBPA ini untuk diambil kira tempoh khidmat beliau dalam jawatan digred lantikan sebelum ini. BELIAU JUGA HARUS INGAT bahawa mereka yang digred 22, 26, 32, 36/38 juga ada ijazah tapi tidak berpeluang untuk naik gred 41 bagaimana pula nasibnya?

    Saya berada digred 38 dan ada rakan saya yang sambung belajar untuk buat ijazah kini ada yang telah berada digred 41 dan gred 32. Gred 41 dilantik kerana ijazahnya dan gred 32 dilantik kerana pengalamannya. semasa saya digred 27 ada ramai mereka yang digred 22 yang berpengalaman mengatasi gaji saya dan tiada siapapun digred 27 ketika itu menunjukkan rasa tidak puas hati. Ada juga mereka yang digred 17 dan sambung belajar buat diploma dan naik ke gred 27 juga mengalami keadaan bergaji rendah dari gred 22. Saya berharap kita rasional menimbangkan perkara ini.

    Gred 38 (32 tahun berkhidmat)

    Tanpa Nama berkata...

    Isu gred 41 yang baru dilantik tetapi sebelum ini dalam gred lantikan 27 atau 17 sepatutnya tidak dibandingkan dengan gred 32 atau 38 atau 22 atau 26. Jika ia dilantik pada gred 27 dan kemudian beliau belajar dan dapat ijazah, selepas itu dilantik ke gred 41 maka isu disini ialah beliau boleh memohon dalam SBPA ini untuk diambil kira tempoh khidmat beliau dalam jawatan digred lantikan sebelum ini. BELIAU JUGA HARUS INGAT bahawa mereka yang digred 22, 26, 32, 36/38 juga ada ijazah tapi tidak berpeluang untuk naik gred 41 bagaimana pula nasibnya?

    Saya berada digred 38 dan ada rakan saya yang sambung belajar untuk buat ijazah kini ada yang telah berada digred 41 dan gred 32. Gred 41 dilantik kerana ijazahnya dan gred 32 dilantik kerana pengalamannya. semasa saya digred 27 ada ramai mereka yang digred 22 yang berpengalaman mengatasi gaji saya dan tiada siapapun digred 27 ketika itu menunjukkan rasa tidak puas hati. Ada juga mereka yang digred 17 dan sambung belajar buat diploma dan naik ke gred 27 juga mengalami keadaan bergaji rendah dari gred 22. Saya berharap kita rasional menimbangkan perkara ini.

    Gred 38 (32 tahun berkhidmat)

    _________________________________

    salam,

    tu la pasal.
    banyak sangat dah gred 41 merungut tak puas hati pasal gaji gred2 kanan sokongan mengatasi gaji mereka.

    takkan mereka tak paham. gred2 kanan tu bukan gred lantikan baru. gred kanan bermakna dah naik pangkat, dah lama bekerja.

    mereka yg gred 41 pun nanti akan naik pangkat jadi 44/48/52 keatas .

    lantikan baru contoh gred 41, baru masuk kerja tapi nak gaji lebih tinggi dari gred sokongan 36/38 yang dah kerja 15-30 tahun?

    adehla, pelik pelik....

    Tanpa Nama berkata...

    Ybgh Dato' Presiden, saya adalah kaktiangan awam menjawat jawatan Pemandu Kenderaan Bermotor dan ingin mencadangkan beberapa perkara yang sangat penting tetang gaji dan jawatan, (1) Cadangan saya kalau boleh jawatan Pemandu Kenderaan Bermotor di ubah kepada (Pemandu/Operasi) bukan Pembantu Operasi. Kerana kalau Pembantu Operasi bererti mana-mana Pegawai tidak mengira jawatan boleh menggunakan kenderaan kerajaan dengan sesuka hati bererti pemandu yang sedia ada dipertikai oleh pegawai kerana pemandu itu bukan sudah pemandu tapi Pembantu Operasi perkara ini boleh menimbulkan masalah, jadi saya mohon agar Dato dapat mengekalkan jawatan tersebut atau nama jawatan Pemandu dijadikan Pemandu Operasi. (2) Kedudukan gaji Pembantu Operasi seharusnya tidak sama dengan gaji pemandu kerana pemandu tanggungjawabnya terlalu besar yang melibatkan nyawa Pegawai, nyawa pemandu dan harta kerajaan (Kenderaan) kalaulah disaman pemandu juga kena bayar, kalau kereta hilang atau kena curi pemandu juga yang dipotong gaji bertapa besarnya tanggungjawab pemandu ini. (3) kedudukan gaji Pemandu, ramai Pemandu tidak puas hati dimana Pemandu yang sudah begitu lama dalam perkhidmatan selama 29 tahun apabila perubahan dari SSM kepada SBPA kami orang lama dan lulus PTK mendapat gred R6 dengan gaji pokok RM1572.01 dan gaji sudah BAR, dan Pemandu yang baru berkhidmat 15 tahun gaji baru SBPA sama dengan gaji yang berkhidmat 29 tahun jadi disini kami sangat tidak berpuas hati dengan gaji SBPA ini bererti pekhidmatan kami selama ini tidak dihargai oleh Kerajaan, jadi kami semua Pemandu memohon kepada Dato Presiden Cuepacs agar dapat mengetengahkan perkara ini dan mempertimbangkan dengan sewajarnya kedudukan Jawatan dan Gaji kami.

    Tanpa Nama berkata...

    Jasa Penghantar Notis di lupa....

    Penat2, penghantar notis, ketuk pintu orang, hantar surat, hantar notis, hantar saman, naik kandang salah di mahkamah, kena ludah, kena maki, kena kejar anjing, kena kejer dengan parang, kena hujan, kena panas, jatuh motor, patah tangan, luka, mati, jadi kaunsing, jadi orang tengah, jadi PRO kerajaan, cari orang, cari syarikat, tingkatkan hasil kerjaan, buat kerja ikut arahan dari kesemasa dan macam2 lagi, tapi JPA tak tahu itu semua. memang tak tau pun, pasal mereka tak turun padang tengok kerja2 kami, hanya duduk dalam bilik hawa dingin dan tau menjumudkan jawatan penghantar notis atau down gredkan penghantar notis dalam golongan gred yang pernah kami sandang dan naik secara KPSL. sedih2... Presiden Penghantar Notis Semenangjung Malaysia.

    Tanpa Nama berkata...

    Saya sangat setuju dengan cadangan yang kemukakan oleh pemandu tersebut, saya juga berharap kepada Presiden Cuepacs agar dapat mempertahankan nama jawatan Pemandu itu diubah ayau ditambah (Pemandu Operasi)bukan Pembantu Operasi. Dan tidak seharusnya sama dengan gred gaji Pembantu Operasi (H5-1) ini seusai dengan gaji Pembantu Operasi, cadangan saya kalau boleh dipertimbagkan Gred gaji Pemandu Operasi (H4-1) bagi R6 KUP kerana gred ini telah lulus dalam PTK dan mempunyai kelayakan kenaikan Pangkat dan tempo berkhidmat melebihi 20 tahun keatas seharusnya Jawatan Pemandu Operasi ini diambil perhatian dengan sewajarnya.

    Tanpa Nama berkata...

    Panel SBPA; utk tindakan Y. BHG. Datuk Farida,

    1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM PENOLONG PEGAWAI PENILAIAN DAN PEMBANTU PENILAIAN,APABILA ADA PERUBAHAN SKIM, NAMA JAWATAN BERUBAH,GRED GAJI TAK BERUBAH,DULU JAWATAN PEMBANTU PENILAIAN DISEBUT JURUTEKNIK PENILAIAN BILA SSB/SSM DIUBAH KE PEMBANTU PENILAIAN KINI GRED GAJI MASIH KEKAL W17(GRED BARU W4-1),PELUKIS PELAN DULU GRED RENDAH DARI PEMBANTU PENILAIAN SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA TENGOK DARI APA?KAMI PEMEGANG SIJIL INSPEN KELUARAN INSTITUT PENILAIAN NEGARA JABATAN PENILAIAN HARTA MALAYSIA BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL OLEH JPA,TETAPI JPA YANG TAK NAMPAK PULA BAGI W3-1 SAMA kpd PELUKIS PELAN.

    2)Penolong Pegawai Penilaian dulu sama dengan Penolong Jurutera,Penolong Pegawai Perancang,apabila SSB dan SSM,kami jadi gred rendah sama taraf dengan penolong pegawai tadbir,penolong pegawai tanah,penghulu dan lain-lain,sedangkan belajar di Universiti spt Uitm,UTM amat pecah kepala nak mengingatkan KTN,Akta Perancang,Akta Kerajaan Tempatan,Akta Parit dan jalan dan lain-lain merupakan pembelajaran secara teknikal,namun kini gaji W2-1,W2-2,W2-4.Penolong Pegawai Perancang J2-1,J2-4 dan J2-5.Tanggungjawab berat dijpph kerja mesti cepat,buat masa ini tempoh kerja disingkat,kerja lebih,jpa tak tengok dan pandang masalah yang dihadapi oleh Penolong pegawai penilaian dijpph.Kumpulan atasan cepat naik macam 41 untuk ke 44,44 ke 48, 48 ke 52 dan 52 ke 54,ada kosong terus naik.

    Tanpa Nama berkata...

    gred 41 ni sombong.. dah la baru.. cop jari tak kering lagi... lagi mau gaji beso.. 36/38 ni dah lama... pikir la... dah lka tu 41 kejenye cuma tulis minit kat surat UTS (untuk tindakan segera).. yg membuatnye 38/36/29/17.... budak baru.. adap pun takde.....

    Tanpa Nama berkata...

    untuk 41... dlm masa 5 tahun dah naik 44.. nie nak dpt 36 pun.. paling kurang 10thn (untuk yg bernasib baik).. ada tu sampai pencen dok kat 29.....sian untuk 41 yg berlagak... keje hampeh.. tau nak nyuruh org aje.. ckp buleh la...

    Tanpa Nama berkata...

    Panel SBPA; utk tindakan Y. BHG. Datuk Farida,

    1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM PENOLONG PEGAWAI PENILAIAN DAN PEMBANTU PENILAIAN,APABILA ADA PERUBAHAN SKIM, NAMA JAWATAN BERUBAH,GRED GAJI TAK BERUBAH,DULU JAWATAN PEMBANTU PENILAIAN DISEBUT JURUTEKNIK PENILAIAN BILA SSB/SSM DIUBAH KE PEMBANTU PENILAIAN KINI GRED GAJI MASIH KEKAL W17(GRED BARU W4-1),PELUKIS PELAN DULU GRED RENDAH DARI PEMBANTU PENILAIAN SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA TENGOK DARI APA?KAMI PEMEGANG SIJIL INSPEN KELUARAN INSTITUT PENILAIAN NEGARA JABATAN PENILAIAN HARTA MALAYSIA BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL OLEH JPA,TETAPI JPA YANG TAK NAMPAK PULA kepada kami BAGI W3-1 kpd PELUKIS PELAN yang tiada sijil kemahiran.

    2)Penolong Pegawai Penilaian dulu sama dengan Penolong Jurutera,Penolong Pegawai Perancang,apabila SSB dan SSM,kami jadi gred rendah sama taraf dengan penolong pegawai tadbir,penolong pegawai tanah,penghulu dan lain-lain,sedangkan belajar di Universiti spt Uitm,UTM amat pecah kepala nak mengingatkan KTN,Akta Perancang,Akta Kerajaan Tempatan,Akta Parit dan jalan dan lain-lain merupakan pembelajaran secara teknikal,namun kini gaji W2-1,W2-2,W2-4.Penolong Pegawai Perancang J2-1,J2-4 dan J2-5.Tanggungjawab berat dijpph kerja mesti cepat,buat masa ini tempoh kerja disingkat,kerja lebih,jpa tak tengok dan pandang masalah yang dihadapi oleh Penolong pegawai penilaian dijpph.Kumpulan atasan cepat naik macam 41 untuk ke 44,44 ke 48, 48 ke 52 dan 52 ke 54,ada kosong terus naik.

    Dato' Seri berkata...

    Bagi pihak CUEPACS masa dan berbincang elok-elok dengan pihak JPA. Biar aman dan tenteram baru dapat keputusan yang baik. Pandangan saya bukan berapa banyak gaji yang patut diterima oleh penjawat awam, tetapi jurang-jurang diantara satu gred ke satu gred harus tidak terlalu banyak berbeza. Walaupun kelulusan PMR, SPM, STPM Diploma, Siwazah dan sebagainya. Pada saya pengalaman dalam bidang masing-masing lebih penting.Apa maknanya seorang pengarah kalau tiada orang bawahannya. Tidak wujud yang tinggi kalau tidak ada yang rendah tetapi tetap wujud yang rendah walaupun tanpa yang tinggi. Ingatlah jangan ego dengan yang rendah sebab orang bawahan buat kerja untuk orang atasannya.Kebanyakkan orang bawahan lebih banyak tanggungjawab, anak ramai dan keperluan keluarga tidak mencukupi. Jauh nak beli kereta mahal proton saga baru pun tak mampu hendak beli. Mahu tak mahu kereta terpakai yang dibeli. Kesianlah sikit.

    Tanpa Nama berkata...

    Mohon kepada Cuepacs agar dapat mengambil perhatian tantang perbincangan, saya tengok sejak beberapa tahun yang lalau terlalu banyak kenaikan gaji kepada PDRM, ATM, KEMENTERIAN KESEIHATAN DAN GURU, saya nak tahu apa kelebihan pada 4 Jabatan ini..? kalau mereka buat kerja kami juga buat keraja untuk kerajaan yang menghairankan guru sangat kurang kerja kerana terlalu banyak cuti tapi gaji mereka dinaikan begitu tinggi dari jabatan-jabatan yang lain dan PDRM saya tengok kerja mereka pun buka juga terlalu mencabar tapi mereka juga dinaikan gaji setiap tahun ATM sekarang ini buka suda musim perang Malaysia sekarang sudah aman tapi gaji mereka juga dinaikan setiap tahun begitu juga dengan Kementerian Kesihatan tiap-tiap tahun dinaikan gaji apa juga yang mereka buat kalau ada pesakit yang memerlukan rawatan kecemasan mereka utamakan lagi orang yang mati dalam kemalangan, pasakit yang memerlukan rawatan tidak diutamakan tapi gaji besar tiap tahun ada kenaikan, saya harap pihak Cuepacs mengambil perhatian dalam perkara ini jangan terlalu mengikut kata PM saja nilai juga perkhidmatan kami dengan sewajarnya tanpa kami yang berkhidmat untuk kerajaan pada hari ini mungkin kerajaan tidak mencapai matlamatnya..ingatlah kami sebagai kakitangan bawahan ini.

    Tanpa Nama berkata...

    Untuk makluman Cuepacs dan JPA kami adalah Penjawat Awam yang sudah berkarak dalam jabatan sebagai Pemandu Kenderaan Bermotor kami minta pihak Cuepacs dan JPA tentang perpindahan sifir gaji ssm ke sbpa perlu ikut seniority... sebagai contoh jika mata gaji kami semasa ssm adalah T15 maka mata gaji kami juga di sbpa perlu juga ikut di T15... barulah adil dan saksama.. tak payah pening2kan kerana kami sudah lulus PTK setidak-tidaknya perkhidmatan kami juga harus mendapat keistimewaan dimana gaji kami sudah langgar dinding (Bar) lagi pun gaji pemandu sudah laman tidak dinaikan...

    Tanpa Nama berkata...

    Panel SBPA; utk tindakan Y. BHG. Datuk Farida,

    1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM PENOLONG PEGAWAI PENILAIAN DAN PEMBANTU PENILAIAN,APABILA ADA PERUBAHAN SKIM, NAMA JAWATAN BERUBAH,GRED GAJI TAK BERUBAH,DULU JAWATAN PEMBANTU PENILAIAN DISEBUT JURUTEKNIK PENILAIAN BILA SSB/SSM DIUBAH KE PEMBANTU PENILAIAN KINI GRED GAJI MASIH KEKAL W17(GRED BARU W4-1),PELUKIS PELAN DULU GRED RENDAH DARI PEMBANTU PENILAIAN SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA TENGOK DARI APA?KAMI PEMEGANG SIJIL INSPEN KELUARAN INSTITUT PENILAIAN NEGARA JABATAN PENILAIAN HARTA MALAYSIA BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL OLEH JPA,TETAPI JPA YANG TAK NAMPAK PULA kepada kami BAGI W3-1 kpd PELUKIS PELAN yang tiada sijil kemahiran.

    ===================================
    KEPALA HOTAK HANG, PELUKIS PELAN LANTIKAN TAHUN BILA XDE SIJIL KEMAHIRAN? KALU SETAKAT PELUKIS PELAN CHARTING TOPO SHEET, BOLEH LA HANG CAKAP XDE KEMAHIRAN, MAI SNI, LUKIS PELAN BANGUNAN 14 TINGKAT NI, ATAU PUN HANG MAI SNI, TOLONG LUKIS STRUKTUR TANDAS AWAM, @ SIMBUL LUBANG TANDAS CANGKUNG JE, KANG BERPELUH SAMPE KE KAKI.

    JGN NK HINA2 KLULUSAN ORANG, KALO HANG BAGUIH SGT, KNAPE X DPT2 KEJE GRED W-1?

    DRPD:
    PELUKIS PELAN
    DIPLOMA SENIBINA UiTM

    Tanpa Nama berkata...

    Panel SBPA; utk tindakan Y. BHG. Datuk Farida,

    1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM PENOLONG PEGAWAI PENILAIAN DAN PEMBANTU PENILAIAN,APABILA ADA PERUBAHAN SKIM, NAMA JAWATAN BERUBAH,GRED GAJI TAK BERUBAH,DULU JAWATAN PEMBANTU PENILAIAN DISEBUT JURUTEKNIK PENILAIAN BILA SSB/SSM DIUBAH KE PEMBANTU PENILAIAN KINI GRED GAJI MASIH KEKAL W17(GRED BARU W4-1),PELUKIS PELAN DULU GRED RENDAH DARI PEMBANTU PENILAIAN SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA TENGOK DARI APA?KAMI PEMEGANG SIJIL INSPEN KELUARAN INSTITUT PENILAIAN NEGARA JABATAN PENILAIAN HARTA MALAYSIA BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL OLEH JPA,TETAPI JPA YANG TAK NAMPAK PULA kepada kami BAGI W3-1 kpd PELUKIS PELAN yang tiada sijil kemahiran.

    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

    "PELUKIS PELAN DULU GRED RENDAH DARI PEMBANTU PENILAIAN SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA TENGOK DARI APA?"

    JPA tengok dari bancian seluruh terutamanya Jabatan Teknikal spt JKR, JPS, JPBD, Majlis Daerah di seluruh Malaysia,tidak tertakluk kepada JPPH shj, 90% Pelukis Pelan di jabatan lain dilantik dari yg berkelulusan sekurang2nya Sijil senibina dan 85% dari pelukis Pelan berkelulusan Diploma Senibina dari UiTM. Rupanya JPPH ketinggalan zaman...Kiranya Pelukis Pelan di JPPH tumpang tuah la, tuah ayam nampak di kaki, tuah Pelukis Pelan JA3-1....

    Tanpa Nama berkata...

    naik kan pangkat kami ikut timebase mcm cikgu. kami golongan f41 rasa maca teranaya. kalau cikgu ada timebase, kalau group yg lain x ada timebase

    Tanpa Nama berkata...

    setuju, tidak adil sekiranya bg cikgu kenaikan pangkat ikut time base, bg golongan pengurusan kenapa x ada time based. n41, j41, f41, w41.
    Harap pertimbangkan perkara ini

    Tanpa Nama berkata...

    kaji semula gred w17 yg memiliki sijil politeknik ke w3-1...walaupun bukan semua memiliki sijil poli,tetapi berilah gaji mati yang memiliki sijil seperti yg dibuat pada gred j..kami juga memiliki sijil..

    Dato' Seri berkata...

    Minta CUEPACS tidak pandang sebelah mata kepada mana-mana penjawat awam. Bagi saya semua penjawat awam sama penting kepada sesebuah kerajaan. Jika tidak penting maka masa inilah menjumudkan jawatan yang tidak lagi relevan, dan gantikan dengan jawatan dan gred baru. Jangan ada keistimewaan kepada mana-mana penjawat awam, khasnya elaun-elaun tak masuk akal. Jangan ada yang terima elaun melebihi gaji pokok. Biarlah elaun seragam seperti ITP,EW, EKA dan sebaginya.Jika sesuatu bidang tugas itu berat seperti di hospital, kerajaan perlu tambah kuota jawatan tersebut. Penjawat awam umpama satu badan, siapa kata hati tak penting, jantung tak penting, gigi, telingga, rambut, mata dan sebagainya. Bayangkan jika satu diantaranya tiada, memang tidak lengkap. Begitu juga perkhidmatan awam, semuanya penting, jadi jangan membeza-bezakan tiap-tiap kementerian seperti polis, tentera, doktor, guru dan sebagainya. Memang masing-masing ada peranannya. Kalau dia gred N17, W17, F17 yang 17 ini sama saja. Begitu juga DG41, U41, M41 biar sama 41. Tempoh naik pangkat kalau 15 tahun, biar semua 15 tahun kecuali dalam kes istimewa. Keadilan dalam perkhidmatan awam biarlah sama dirasai. Polis 5 tahun dah naik pangkat, tentera 5 tahun dah naik pangkat, guru 8 tahun dah naik pangkat tapi perkhidmatan lain 15 tahun baru naik pangkat, nak makan apa, makan garam... Mintalah CUEPACS seragamkan gred gaji bagi kelulusan yang setaraf. Kalau PMR taraf PMR, Kalau SPM taraf SPM, begitu juga SKM tahap 1 dan setaraf dengannya. Kalau dia masuk tentera dengan SPM biarlah gaji dia setaraf dengan perkhidmatan lain yang spm juga. Biarlah ianya sama rata.Suami tentera SPM tapi Isteri Polis juga kelulusan SPM tetapi gaji suami jauh rendah dari isteri, ini yang kita tidak mahu. Tempoh naik pangkat sama, gred gaji sama. Baru adil kan... Terima Kasih.

    Tanpa Nama berkata...

    Peringatan kepada Cuepacs kami adalah penjawat awam yang begitu lama berkhidmat sebagai Pemandu Kenderaan Bermotor, kami mohon kepada Presedin Cuepacs gaji pemandu dalam SBPA mestilah mengikut tangga SSM kalau SSM T15 RM1572.01 SBPA juga T15 RM1970
    itu baru adil, kerana Cuepacs juga harus menilai perkhidmatan kakitang yang sudah begitu lama berkhidmat, tanpa pemandu mana ada pegawai terlaksana tugasnya begitu juga dengan mana-mana menteri termasuk PM tanpa pemandu mereka tidak akan sampai ditempat yang dituju. Jadi kami berharap dapat menyelesaikan perkara ini dengan bijaksana.

    Tanpa Nama berkata...

    aku yg keja swasta ni pun paham masalah dg41 la dg36/38 la.
    standard la yg br masuk mesti la sket dr yg da lama bertugas. walau pun ikut gred. nape la bebal sgt2 diaorg ni...