SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

18 Januari 2012

MESYUARAT PERTAMA SEMAK SBPA SELEPAS TAHUN BARU CINA

Utusan Malaysia
18/1/2012PUTRAJAYA 17 Jan. - Mesyuarat pertama pasukan petugas bagi mengkaji semula pelaksanaan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dijangka diadakan selepas Tahun Baru Cina.

Pengerusinya, Tan Sri Ismail Adam berkata, pasukan petugas yang dianggotai pelbagai pihak itu akan mengenal pasti beberapa perkara yang menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan penjawat awam.

''Anggota pasukan petugas akan meneliti isu-isu berbangkit berhubung pelaksanaan SBPA, mereka akan membuat rumusan dan kita akan bertemu untuk berbincang mengenainya,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak minggu lepas mengarahkan SBPA disemak semula untuk menyelesaikan isu-isu yang dibangkitkan pihak-pihak tertentu.

Berikutan itu, satu pasukan petugas ditubuhkan dipengerusikan Ismail yang juga bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam berdasarkan pengalaman luas beliau dalam hal berkaitan perkhidmatan awam.

Pasukan tersebut dianggotai pegawai dari Jabatan Perkhidmatan Awam; Jabatan Peguam Negara; Kementerian Kewangan; dan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman serta pegawai kementerian yang berkaitan.

Mereka diberi tempoh dua bulan iaitu sehingga 16 April untuk mengkaji isu-isu tersebut dan seterusnya mengemukakan cadangan-cadangan kepada kerajaan. Penyerahan surat pelantikan kepada semua anggota pasukan petugas oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan akan berlangsung di sini, esok.

Ditanya gesaan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) supaya wakil kesatuan itu turut dilantik menganggotai pasukan itu, Ismail berpandangan, kehadiran wakil CUEPACS mencukupi untuk mewakili kakitangan awam pelbagai bidang.

Mengenai tempoh dua bulan yang diperuntukkan kepada pasukan untuk menyelesaikan semakan semula, katanya, beliau yakin segala isu berbangkit akan dapat dirungkai mengikut had masa yang ditetapkan.

''Kita kena lihat sama ada isu-isu berbangkit itu mudah atau rumit. Kalau mudah tentunya kita akan dapat menyelesaikannya dengan cepat, namun saya pasti segala-galanya akan selesai mengikut had masa yang ditetapkan,'' katanya.

411 ulasan:

1 – 200 daripada 411   Terbaru›   Baru»
cyborg83 aka swalGYL berkata...

harap² lepas semakan semula ni.. isu kenaikan gaji tidak sama rata dapat di teliti betul² la.. pasal tangga gaji yg jatuh dlm sbpa pun harap diteliti.. jgn golongan atasan jer yg dpt kenaikan yg melampau.. kami golongan bawahan ni pun manusia juga.. harga barang semua dah naik.. majoriti golongan staff bawahan gaji semua bawah RM2000

pegawai JPA yang kecewa berkata...

minta tolong CUEPACS buat teguran pada pegawai-pegawai atasan JPA yg terlibat dgn SBPA dengan ayat begini...jangan buat kerja kurang profesional sbb apa yg sudah berlaku ni telah menunjukkan pegawai-pegawai atasan JPA sangat kurang profesional & ambil mudah apabila membuat sesuatu kerja..ini menyebabkan nama & imej JPA tercalar & sangat memalukan...terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Harap tak lupa berpegang pada janji...mesti bermula dr januari 2012 (backdated yah...) hopefully nasib semua PA dr semua gred terbela dengan adil tanpa bias...

Tanpa Nama berkata...

Diharapkan semua permasalahan yang timbul sebelum ini dapatlah diselesaikan dengan seadilnya..Kami PA menyokong penuh usaha pihak Tuan.(^_^)

Tanpa Nama berkata...

kesian JPA . buat kerja melulu .pastu dapat MALU.besar pulak malu tu. melibatkan satu malaysia. Apeni PTD JPA & KPPA baru....sampaikan tak terpilih utk jadi jwt kuasa semak semula SBPA.kjaan terpaksa pggil Tan Sri Adam! maknanya apa? kewibawaan dia menerajui JPA dulu dihargai. lain kali uat betul2 ! sekarang imej JPA tercalar.

Tanpa Nama berkata...

k Quepacs jgn takut....yg mana ble pancung ..pancung jer.jgn bagi muka ka PTD@ yg buat kerja tak betul.

Tanpa Nama berkata...

Diharap keadilan yg dituntut oleh PA jadi kenyataan dgn kajian baruSBPA ini.

Saya juga berharap CUEPACs dan penyemak semula SBPA ini tidak melupakan PA yg sudah lama berkhidmat mempuyai DIPLOMA atau IJAZAH yg masih tidak dilantikan ke jawatan lantikkan Diploma Gred 27 dan Ijazah Gred 41 diberi peluang dilantikan ke jawatan tersebut berdasarkan pengalaman dan prestasi mereka. Pada pengalaman yg dilihat mereka yg mempunyai pengalaman kerja amat berguna dalam membangunkan sesebuah jabatan dan bagi pegawai baru kita bukan memandang rendah kepada mereka sebab ada segelintir pegawai baru tidak tahu buat kerja apa lagi menilai prestai pegawai dibawah jagaannya.

Sekarang PTK sudah dimansuhkan bagi kenaikan pangkat lebih baik dinilai dari segi kelayakkan akedamik PA mahu naik pangkat belajar lagi dan ambil IPTA yg diiktiraf oleh kerajaan. Itu baru adil tidak ada lagi wujud kipas boss utk naik pangkat. Sekarang kita mempunyai sistem pendidikan yg baik kerajaan juga perlu utk mengiktirafkan diploma atau Ijazah mereka utk diambil bekerja dgn kerajaan.

Tanpa Nama berkata...

Pada pendapat saya PTK harus diteruskan ! Baru adil !

Tanpa Nama berkata...

Jgn dilupa agensi penguatkuasaan seperti KASTAM , IMEGRESEN dan Penjara !
Gaji patut dikaji berdasarkan risiko tugasan dan kutipan cukai berbillion !
Gaji patut diselaraskan dengan polis dan tentera !
Baru berbaloi dgn beban kerja yang dilakukan !

Tanpa Nama berkata...

SBPA dilihat sebagai satu jurang yang terlalu luas perbezaan gaji, khususnya gaji mati antara gred pelaksana dengan gred P&P dan ke atas.Ini dilihat tidak adil kalau dibandingkan skim atau jadual gaji era 70an,80an dan awal 90an.

Rupanya gaji pelaksana jauh ketinggalan.Terlalu melampau,..jika mahu dibandingkan dng gred tinggi termasuklah Guru.

Harus ada pelarasan yang lebih munasabah misyalnya menaikkan sehingga RM 1,000.00 atau lebih, gaji gred pelaksana.Ini diharap akan memuaskan hati ramai pihak.

Tanpa Nama berkata...

Jgn dilupa juga gred Pnp ! Kami juga mendapat kenaikan gaji ciput! Sama seperti gol pelaksana ! Kenaikan gaji kami tak banyak mana jugak ! Especially gred 41 dan 44 ! Harap dikaji semula !

Tanpa Nama berkata...

semak semua skim terutamanya yang kekanan yang kenaikannya sedikit..tq cuepacs

Tanpa Nama berkata...

Pelarasan gaji SBPA harus mengambil kira pangkat dan kelulusan akedemik ! Kenaikan gaji tidak patut dibuat sewenang wenangnya ! Pangkat dan kelulusan akedemik tinggi patut mendapat kenaikan tinggi ! Baru adil namanya dan logik !

Tak bolehlah pangkat rendah dan kelulusan akedemik rendah mendapat gaji tinggi atau hanpir sama dengan pangkat tinggi !


Manakan boleh gaji doktor bezanya hanya beberapa ratus shj dengan gaji kerani ! Skop kerja Pnp luas berbanding pelaksana ! Kerja attenden tak sama dengan kerja doktor !

Tanpa Nama berkata...

Salam Sejahtera

Semua Penjawat Awam(PA)

Marilah kita bersama-sama memberi input kepada Kesatua-Kesatuan/ Pesatuan Sekerja yang mewakili semua gred Perkhidmatan Awam.

Jalan telah dibuka, jangan lepaskan peluang untuk menyalurkan segala perkara-perkara yang difikirkan telepas pandang oleh pihak Kesatua/Persatuan. Perjuangan yang terpuji tidak memikirkan nasib diri sendiri semata-mata tetapi mengutamakan PA secara keseluruhannya.

"BIAR LAMBAT ASAL DAPAT"

Sam

SELAMAT TAHUN BARU CINA

Bandut Merah berkata...

Saya cadangkan PA yg berkhidmat melebihi 15 tahun ke atas mempunyai kelulusan akademik atau Ijazah atau lulus KPSL patut deberi kenaikan gaji serta diberikan peluang dilantikan ke jawatan lantikkan Gred 27 yg Diploma dan 41 yg Ijazah sama seperti kenaikan pangkat dalam jawatan kerajaan tanpa melalui berbagi halangan sudah mencukupi pengalaman kerja ditambah kelayakkan akedamik dan kelulusan lain seperti lulu PTK dan prestasi kerja cermelang PA tersebut

Tanpa Nama berkata...

nampak sangat JPA kurang profesional dalam penggubalan SBPA ni, JPA seharusnya faham bahawa gaji PA dalam kumpulan pelaksana adalah kecil, imbuhan kenaikan tidak setara dan tidak adil bakal mencetus polemik bantahan berterusan! adakah dengan menerima gaji yang besar mereka tidak diberikan subsidi minyak dan sebagainya? ISU SBPA JELAS MENCALAR KREDIBILITI JPA MALAHAN DIPANDANG RENDAH DAN BODOH....

apa yang jelas dalam SBPA ialah imbuhan melimpah ruah buat pegawai atasan, manakala pegawai bawahan semakin ditindas. Pegawai bawahan bukannya meminta dijulang setinggi langit tapi berilah peluang untuk memajukan diri dan berilah sedikit kelebihan diatas usaha yang ditaburkan, bagi PA berprestasi rendah, bukankah telah ada 'Exit Policy' untuk mengeluarkan yang berprestasi rendah dari dalam Perkhidmatan Awam?

Tanpa Nama berkata...

Kaji sekali kemudahan yang telah diberi kepada jusa...elaun keraian, kad tol, minyak, telefon, bil telefon, kereta kerajaan....segalanya mereka terima ...Gaji mereka tak tolak apa pun semua kerajaan tanggung...Fikirkan...

Tanpa Nama berkata...

Mohon Lihat Skim W27 yang tidak menerima elaun kewangan BITK...

Tanpa Nama berkata...

Minta kaji semula anggota tentera LLP yang mempunyai kelulusan Diploma.gaji anggota baru lebih tinggi dari gaji anggota yang lama...telus,adil dan saksama...

Tanpa Nama berkata...

"Mereka diberi tempoh dua bulan iaitu sehingga 16 April."...

err..2 bulan ke tu?? bukan ke kalu dr 16 Feb - 16 April, dah jd 3 bulan.huhuhu..

Anyway, harap dpt dgr kabar baik psl sbpa lps tarikh tu..

-Misz-

Tanpa Nama berkata...

Pastikan gaji kumpulan jusa/premier diturunkan supaya gaji kumpulan pelaksana dapat dinaikkan lebih tinggi!

Tanpa Nama berkata...

err, tsilap..semakan semula dari 16 Jan - 16 April la..

-Misz-

cyborg83 aka swalGYL berkata...

leelaun BITK sebanyak RM40 adalah tidak memadai dengan tugasan yang dibuat.. harap dapat disemak semula... sekurang²nya RM100 dan juga mohon agar Elaun COLA dinaikkan sama rata iaitu sebanyak RM300 atau lebih kerana kos sara hidup sekarang adalah meningkat.. dan juga elaun ITP bg staff bawahan iaitu gred 17 kebawah dikaji semula.. ini kerana./. mana ada sewa rumah sebanyak RM180 skarang nih??? !!!!

Tanpa Nama berkata...

Semasa perbincangan tidak perlu ada istilah org atasan atau org bawahan. cuepacs perlu rasa diri sama taraf dgn yg lain2...baru boleh berbincang! kalau ada sebarang tekanan dari mana2 pihak, cuepacs perlu tinggalkan sesi perbincangan dan maklumkan kepada ahli...jgn risau, ada beribu ahli dibelakang cuepacs dan kalau kita bersatu kita akan berjaya dlm tuntutan kita nanti.

gred 22/26 berkata...

BEZAKAN JAWATAN SENIOR DAN JUNIOR DAN JGN LETAKKAN SEBARIS

Tanpa Nama berkata...

Diharap bukan shj gaji gol pelaksana dinaikkan , gaji Pnp juga perlu diupkan!

Diharap para panel penilai boleh membuat justifikasi yang sewajarnya !

Tanpa Nama berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

----------------------------------
MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

Tanpa Nama berkata...

Ok jgn dilupa agensi penguatkuasaan ye para penilai!

Agensi penguatkuasaan spt Kastam dan Imegresen perlu dikaji struktur gaji ! Tidak boleh disamakan dengan gaji pentadbiran!

Kastam membanteras penyeludupan dan memungut cukai berbillion ! Tidak boleh disamakan gaji dengan pentadbiran !

Lu,usan PMR berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Lulusan PMR berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA PMR SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

lulusan PMR berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA PMR SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Tanpa Nama berkata...

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Tanpa Nama berkata...

Nampak sangat JPA x boleh buat kerja,mantan KPPA Tan Sri Ismail Adam di lantik jd pengerusi.Ingatkan tggi sekolah boleh lah buat kerja ni x hampeh btl.

Tanpa Nama berkata...

Elaun stor & aset bila nak naik? setakat RM80 sekarang tidak memadai dgn volume kerja yg tiada titik noktah, tiap2 bulan kena hantar laporan, kalau salah kena bantai dgn pegawai.

Tanpa Nama berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

----------------------------------
MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

Tanpa Nama berkata...

Harap dapat dibezakan mata gaji di antara pegawai yg dah lama 'langgar dinding' dengan pegawai yang baru nak 'langgar dinding'. Kalau ikut SBPA sedia ada, peg yg dh beberapa tahun ditangga gaji mati akan sama gajinya dgn pegawai yg baru nak masuk tangga gaji mati tahun ni. Ini akan menyebabkan demoralisation dan ketidakadilan kpd peg senior.

Bagi peg senior yg diubah tarikh pergerakan tangga gaji kepada Januari kerana telah berada di tangga gaji mati sebelum ini juga, harap dinyatakan dengan jelas tangga gaji baru supaya tidak timbul kekeliruan sepertimana sebelum ini, di mana mereka dimaklumkan bahawa mereka hanya akan menerima gaji yg ditawarkan pada Januari shj sedangkan peg2 yg tarikh pergerakan tangga gaji pada April, Julai atau Okt akan menerima kenaikan pada Jan dan sekali lagi pada tarikh pergerakan tangga gaji mereka.

Tanpa Nama berkata...

gaji naik 2-3 ratus, barang ttp naik 2-3ratus peratus.. yg gaji 13/14k sebulan xrase pape la.. ckp nk rapatkan jurang pendapatan? keje ttp merepek. buat keje merepek drpd org merepek. ni la govt of malaysia.. create 1 unnecessary issue then try very hard to resolve it. then create another cycle of stupidity. gud luck malaysia!

Tanpa Nama berkata...

Jika dua bulan mengapa sehingga 16 April?

Tanpa Nama berkata...

Mohon cuepac semak jawatan baru bagi DL (Pegawai Latihan Kemahiran):
1) Kenapa tiada kenaikan pangkat secara time based seperti DG / PTD?
2) Bagaimana dengan pegawai PLK yg mempunyai Master or PhD tetapi tiada kenaikan tangga gaji. Sedangkan skim PTD mempunyai kelebihan berkenaan. PLK lebih cenderung kepada bidang pendidikan vokasional dan mengajar pelajar diperingkat Diploma seperti Politeknik.

Tanpa Nama berkata...

Jika dua bulan mengapa sehingga 16 April?

Rabu, Januari 18, 2012 12:49:00 PM

**********************************

tanda awal semakan kali kedua akan ramai lagi PA tak puas hati.

Tanpa Nama berkata...

Jika dua bulan mengapa sehingga 16 April?

Rabu, Januari 18, 2012 12:49:00 PM

;';';,.;';'.',';';'.;';'

Awal-awal lagi kira BULAN UTK SEMAKAN DAH KELENTONG.Kate 2 bulan ni 3 BULAN ( 16JAN - 16 APRIL )

Aku rasa main2 je ngan PA ni....

Tanpa Nama berkata...

1.cuepacs mesti melantik wakil yang terpelajar dan berwibawa untuk wakili suara PA...Omar osman tidak layak wakili cuepacs dalam mesyuarat sbapa ni.
2.Ramai lagi kumpulan pro yang terdapat dalam PA...bab minta bonus tahunan dari PM..baru omar osman layak wakili cuepacs.

PA berkata...

harap pihak cuepacs mengetengahkan perkara PA yang berkhidmat di jawatan gred 27 , 29 yang mempunyai kelayakan ijazah supaya diberi keistimewaan dinaikkn pangkat ke gred 41..golongan ini mempunyai lebih pengalaman dari pegawai lantikan baru..baru lah PA bersemangat untuk menyambung belajar ke peringkat lebih tinggi..

Tanpa Nama berkata...

Patut ada skim gaji U29, U32, U34,U36,U38,U48.
Sekarang ini ada U29,U32,U36,U38 dan U40 aje. Kalau U32 hakiki dan U32 KUP sama gaji tapi berlainan tugas dan tidak melibatkan perpindahan untuk U32 KUP. Dicadangkan untuk U32 hakiki yang sudah berkhidmat 3 tahun dan LPT 85 keatas patut di naikkan ke U34....dan jika ada jawatan kosong untuk U36...menjadi pilih. Kalau tak ada post sekurang-kurangnya pencen dalam U34.

Tanpa Nama berkata...

JPA tolol. Benda simple pun tak nampak!

Tanpa Nama berkata...

I agree with the comments, only professional PTD who really honestly trusty be given the responsible and confidence to make the original study SBPA

if not the review of SBPA, meaningful,and the Jusa will get the benefit and we all the PA still suffering

otherwise pa will change of heart in the pru13

that is sure to be.
a change of heart

Tanpa Nama berkata...

PUNCA UTAMA SBPA:

1.KENAIKAN GRED J17 & G17 YG DIKIRA TERBAIK DLM SKIM ITU NAMUN GRED2 SIJIL LAIN IBARAT DIBERI PENARAFAN SEPERTI SPM SEPERTI GRED W17(pembantu penilaian)dll,FT17(j/komputer)..J29 SETARAF J17..

2.KENAIKAN GAJI JUSA, YG TINGGI.

3.GAJI SENIOR DAN JUNIOR ADALAH HAMPIR SAMA.

DIHARAP IANYA DPT DIATASI..

Tanpa Nama berkata...

KENAPA LEMBAB SANGAT NAK KAJI SBPA NI????????

Tanpa Nama berkata...

La tak mesyuarat lagi.....nampak sangat.....IC pun boleh siap satu hari sekarang.....macam mana GTP nak berjaya lagu ni....eh eh eh lawak je, jangan marah ya!

Tanpa Nama berkata...

wahai presiden CUEPACS yang di kasehi, tengok tengokan jawatan JUMUD kami teraniaya dalam SBPA, kami akan di exit polisi kalau tidak bersetuju dgn SBPA,KEJAM SUNGGUH JPA

Tanpa Nama berkata...

Harap ada KUP 26 juga untuk mana-mana pelaksana pelbagai jabatan & kementerian..yang telah lama berada dalam dalam gred 22.Ada yang telah menjangkau 8-10 tahun tetapi tidak dianjakkan atas pelbagai alasan wpun prestasi cemerlang.Kalau dari servis perkhidmatan,golongan ini telah berkhidmat..30 tahun.Ini penting juga dari segi senioriti atau tugas penyeliaan sbb KUP 22 telah ramai,boleh dikatakan junior atau 15 tahun servis..,tapi gred & pangkat serupa wpun KUP 22.

AJK umno berkata...

HARAP PENGLIBATAN DALAM UMNO DI BERI PERTIMBANGAN UTK KENAIKAN GAJI DAN PANGKAT PERKHIDMATAN AWAM....

ORANG UMNO BANYAK BERJASA KEPADA BANGSA,AGAMA DAN NEGARA.

KAMI BEKERJA,BUKAN HANYA BUAT JANJI.

Tanpa Nama berkata...

tarikh dua bulan start dari 16 feb hingga 16 april...16 januari sampai 15 feb selama 1 bulan dibuka untuk PA atau org ramai hantar isu-isu ttg sbpa atau yang xpuas hati pada datuk farida..timbalan kppa melaui emel...emel dia ada kat laman web jpa...harap dpt membantu..

kerani jumud berkata...

Harap lepas kajian semula ni,gaji naik lebih lagi...lebih kenaikan gaji tahunan dan lebih pelarasan SSM ke SBPA.

Tanpa Nama berkata...

Apa pendapat CUEPACS aku bekerja lebih daripada 20 tahun PTK dapat lulus dpt 4, prestasi cermelang lulus juga KPSL Gred 27 serta ada ada juga Ijazah diiktirafkan oleh kerajaan tapi tidak dinaikkan jawatan hanya yg dpt KUP 22 saja
Kasihan kumpulan orang macam saya ini.

Saya tidak merungut malah saya berterima kasih kepada kerajaa sebab dah beri saya kerja.

Tanpa Nama berkata...

adakah email akn dibaca kalau sekadar penjawat awam biasa...sedangkan cuepacs pun boleh di pandang sebelah mata...sedangkan hantar email pd sbpa pun x terbalas...ish2...ish2...

Tanpa Nama berkata...

Mohon bagi yang tinggal di kuarters tidak dipotong elaun cola kerana elaun cola adalah untuk bantuan menampung sara hidup.
Lampiran C perlu dilampirkan bagi memudahkan PA melihat pergerakan gaji tahunan. Alasan untuk mengelakkan kenaikan harga barang tidak boleh diterima kerana dengan cara itu baru opsyen tersebut dilihat jujur dan tidak berselindung.

Tanpa Nama berkata...

addoiiii lamanye sampai bulan april baru nk settle entah lah.silap hb cancel semua.kerana di jangka bulan mac pru13.misal kata pru13 teruk dan berubah keadaan nescaya semua kakitangan awam nganga mulutnya kerana duit dah habis.harap jgn lah tunggu sampai bulan april ? proses la cepat sikit.harap awal febuari dah settle semua sekali.jadi semua kakitangan awam sudah boleh senyum.borang opsyen dah sain.cuma nk buat semakan semula saja.takkan nk buat semakan mengambil masa terlalu lama ? sekarang ini ingin memperjuangkan kakitangan awam bawahan atau gaji paling rendah di malaysia ni.so senang sikit cerita.kerana kakitangan awam bawahan gaji tidak setimpal buat masa ini di tambah zaman 2012 ini.
harap terus semak dan buat kajian utk semua kakitangan bawahan yg bergred 17 sehingga kebawah.kerana mereka inilah gaji yg paling rendah sekali .kaki tangan bergaji tinggi dan gred yg sudah ok maka ikutlah saja peratusan 1 hingga 13 peratus yg pm umum itu.1 peratus untuk gred paling tertinggi di malaysia.dan seterusnya.dan peratusan 13% khusus untuk kakitangan bawahan dari gred 17 hingga kebawah.mudah .sama rata utk semua gred bawahan.

gred 17 hingga kebawah peratusan kenaikan yg didapati semua peringkat tak kira srp.pmr,spm tetap naik sama kerana gred mereka gaji di bawah kemiskinan.jadi peratusan sama rata adalah rm320 (13%) dari gred 1 hinggalah gred 17.

gred 22 kenaikan sebanyak 10 peratus = rm 260 semua pukul rata sama banyak.

gred 41 keatas = 20% = 180 samarata

gred 54 keatas =15%=120 samarata

gred jusa keatas=10% = 80 samarata

mudah tak payah banyak pikir.hanya nk semakan gaji samarata utk gred.tak payah kira org lama ke org baru ke.janji pembahagian kenaikan itu ada pada semua tetapi kakitangan bawahan paling utama di beri tumpuan kerana gred mulai dari 17 kebawah merupakan gred gaji terendah di abad ini.takkan gaji pokok kerani contohnya 820 ? tak padan dah di zaman ini.sewa rumah sekarang di semua tempat puratanya adalah 500 sebuah rumah.itu rumah yg paling cikai.rumah flat pun sewa dh 400.manakan patut gaji pokok rm820 ? itu sebagai contoh.bagaimana pula dengan kakitangan kebawah lagi ? kesian pada mereka.gred yg tinggi tak mengapa dah kerana kenaikan ,elaun mereka tinggi dan berbeza terlalu banyak.jadi kenaikan mrk patut berada pada peratusan kecil.

harapan kami kakitangan bawahan ini kerajaan dapatlah mempercepatkan proses ini.jgn tunggu sehingga april.

Tanpa Nama berkata...

Batalkan saja SBPA..kekalkan SSM..gaji naikkan ikut peratus dan bertepatan dengan gred.Buang masa saja isu SBPA ni...

Tanpa Nama berkata...

Jika dua bulan mengapa sehingga 16 April?

Rabu, Januari 18, 2012 12:49:00 PM

;';';,.;';'.',';';'.;';'

Awal-awal lagi kira BULAN UTK SEMAKAN DAH KELENTONG.Kate 2 bulan ni 3 BULAN ( 16JAN - 16 APRIL )

Aku rasa main2 je ngan PA ni....

Rabu, Januari 18, 2012 1:13:00 PM

***********************************
Paham perenggan tersebut...

6. Isu-isu berhubung pelaksanaan SBPA hendaklah dialamatkan atau diemelkan dalam tempoh kepada1 bulan dari kenyataan media ini, iaitu sehingga 15 Februari 2012


7. Pasukan Petugas diberi tempoh 2 bulan, iaitu sehingga 16 April 2012 untuk mengkaji isu-isu tersebut dan seterusnya mengemukakan cadangan-cadangan kepada Kerajaan.

Peace no war.....

Tanpa Nama berkata...

Di bawah SPBA yang masih terdapat kakitangan awam yang menerima gaji di bawah RM900. Sebagai contoh:

Tangga Gaji Bagi Skim N(Pentadbiran & Sokongan):

Gred N5-1 (SSM – N11) 850 – 2390 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM80)

Gred N4-1 (SSM – N17) 955 – 2780 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM95)

Bagaimana mereka nak menguruskan kehidupan di Putrajaya , Kuala Lumpur , Ipoh , Shah Alam dengan saraan diatas ?

Cola RM300 , semua gred dapat kan ?

Tanpa Nama berkata...

harap sgt kaji biar betul2...kiter yg senior ni dh same lak ngn gaji junior..pehh....mmg menyakitkn hati tul...mintak tolong amik serius...ke nak tunujk mas PRU nnt...

Tanpa Nama berkata...

Ni dia salah satu cadangan yg paling tak maju dan undur ke belakang... harap kemukakan cadangan yg bernas...

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Tanpa Nama berkata...

Bila kami PA berjawatan rendah nak mintak naik gaji basic sikit, terus cakap yg kitaorg nak gaji sama mcm PnP. Kami tak kesah gaji PnP besar mana sekalipun. Apa yang kami mau sekarang ni ialah soal keadilan dalam penetapan gaji minima. Sekarang ni kita berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020. Oleh itu, amat wajarlah bagi kami menuntut hak kami. Kami jugak mempunyai kehidupan sendiri mcm PA2 yang lain. Kami jugak berbelanja membeli keperluan harian. Kami jugak makan makan nasik. Kami jugak isi minyak petrol. Adakah orang kat kedai tanya kami gred apa bila nak beli barang ? Lainlah kalau harga barang pun mengikut gred. Tak naik gaji pun takpe. Kenaikan harga barang terpaksa kami tanggung setiap tahun. Tapi gaji tetap mcm tu jugak.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan Tangga Gaji Bagi Skim N(Pentadbiran & Sokongan):

Gred N5-1 (SSM – N11)
Gaji Minimum RM1010 KGT RM100

Gred N4-1 (SSM – N17)
Gaji Minimum RM1210 KGT RM120

Sekarang ini negara kita Malaysia berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan Gaji Minimum!

Sekarang ini negara kita Malaysia berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Oleh itu, cadangan saya gaji minimum ialah RM1,500 bagi N17(N4-1).

Kerana dalam SBPA, gaji RM1,500 adalah pada tangga T7.

Maksudnya kena tunggu 7 tahun baru boleh merasa gaji RM1,500.

Begitu jugak kalau nak merasa gaji RM2,000 kena tunggu 20 tahun.

aao lama berkata...

Jangan tinggalkan skim penolong pegawai pertanian G27,32 dan 36. Golongan yang tersepit tu. Dilantik dgn diploma tetapi gaji dah jadi macam sijil.
Ditinggalkan sejak zaman ssb diperkenalkan.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan Tangga Gaji Bagi Skim N(Pentadbiran & Sokongan):

"Gred N5-1 (SSM – N11)
Gaji Minimum RM1010 KGT RM100

Gred N4-1 (SSM – N17)
Gaji Minimum RM1210 KGT RM120

Sekarang ini negara kita Malaysia berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020."
"Cadangan Gaji Minimum!

Sekarang ini negara kita Malaysia berada di tahun 2012 dan akan menuju ke arah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Oleh itu, cadangan saya gaji minimum ialah RM1,500 bagi N17(N4-1).

Kerana dalam SBPA, gaji RM1,500 adalah pada tangga T7.

Maksudnya kena tunggu 7 tahun baru boleh merasa gaji RM1,500.

Begitu jugak kalau nak merasa gaji RM2,000 kena tunggu 20 tahun."

setuju sgt cdgn d atas ni...

Tanpa Nama berkata...

Banyak skim perkhidmatan di Gred 27-40 terabai dlm sbpa. Harap semak kaji betul2

Tanpa Nama berkata...

PROTON ADALAH KERETA RAKYAT MALAYSIA. IBARAT DARAH DAGING SEBUAH JASAD. YANG MENJADIKAN PROTON NAK DIJUAL (SEBAB2NYA) BUKAN KERANA MASALAH LUAR TAPI MASALAH PROTON SENDIRI YANG TAK TAHU JADI LEBIH BAIK DARI FERRARI.

Tanpa Nama berkata...

mohon agar perlaksanaan gaji baru tidak terlalu lamabt...gaji lum tau hujung pangkal nyer tp harga brg dh terang2 naik...huhuhu..kesian pd kami yg ader anak 2-3 org nie..komitment tinggi...masuk sikit kuar byk...

Tanpa Nama berkata...

lembab betul sbpa ni dikaji

Tanpa Nama berkata...

cyborg83 aka swalGYL berkata...

leelaun BITK sebanyak RM40 adalah tidak memadai dengan tugasan yang dibuat.. harap dapat disemak semula... sekurang²nya RM100 dan juga mohon agar Elaun COLA dinaikkan sama rata iaitu sebanyak RM300 atau lebih kerana kos sara hidup sekarang adalah meningkat.. dan juga elaun ITP bg staff bawahan iaitu gred 17 kebawah dikaji semula.. ini kerana./. mana ada sewa rumah sebanyak RM180 skarang nih??? !!!!

Rabu, Januari 18, 2012 12:02:00 PM

-----------------------------------

elaun wilayah dan elaun kritikal pun kena up juga dan bukannya ditambat...

Tanpa Nama berkata...

NEGARA BERPENDAPATAN TINGGI

GAJI SBPA N17 (T1 RM 955.00 +ITP RM180.00 + ITKA RM115.00 + COLA RM100.00

JUMLAH BESAR: RM1350.00

Kenaikan tahunan RM95.00

- Nagara berpendapatan tinggi/maju 2020 hehehehe

Unta di padang Pasir berkata...

saya harap semua gred dapat manfaat hasil semak semula SBPA kenaikan gaji diantara 7-13% yg disebut oleh PM itu digunapakai serta dinaikkan tangga gaji semua Gred 5 tangga

Dari segi kenaikan pangkat atau mengisi kekosongan jawatan lantikkan dalam SBPA nanti PA yg ada KPSL termasuk ada diploma atau Ijazah diutamakan malah PA tak perlu dipanggil temuduga hanya dibuat sama macam jawatan kenaikakan pangkat dalam jawatan kerajaan siapa yg mempunyai cukup syarat jawatan tersebut diberi jawatan yg sesuai dgn kelayakkan akedamik dan masuk pula prestasi mereka cermelang , telah lulus PTK atau KPSL supaya memberi semangat PA untuk memajukan jabatan mereka melalui pengalaman mereka yg telah berkhidmat dalam jabatan melebihi 16 tahun ke atas. PA ini boleh dikatakan matang sebab dlm walaupun kerja mereka dapat pula maju dalam kerjaya dan bidang akedamiknya.

Tanpa Nama berkata...

Semak semula gaji JUSA(Jutawan Sektor Awam)ini terutama Gred Khas di IPTA terlalu besar jurang kenaikan mereka.Skim ini digubal oleh mereka yang syok sendiri tanpa memikirkan implikasi sosial dan politik.Kasihan PM kita pegawai PTD buat hal beliau yang terpaksa menyelesaikannya.Mana maruah KPPA?

Tanpa Nama berkata...

Semak semula gaji JUSA(Jutawan Sektor Awam)ini terutama Gred Khas di IPTA terlalu besar jurang kenaikan mereka.Skim ini digubal oleh mereka yang syok sendiri tanpa memikirkan implikasi sosial dan politik.Kasihan PM kita pegawai PTD buat hal beliau yang terpaksa menyelesaikannya.Mana maruah KPPA?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

Ok jgn dilupa agensi penguatkuasaan ye para penilai!

Agensi penguatkuasaan spt Kastam dan Imegresen perlu dikaji struktur gaji ! Tidak boleh disamakan dengan gaji pentadbiran!

Kastam membanteras penyeludupan dan memungut cukai berbillion ! Tidak boleh disamakan gaji dengan pentadbiran !

Rabu, Januari 18, 2012 12:21:00 PM


-------------------------

buat visa & passport pun dalam kategori tugas pentadbiran jugalah.. :P

unta di padang pasir berkata...

Kalau semak semula SBPA saya harap PA yg ada IJAZH telah berkhidmatan dgn jabatannya melebihi 15 tahun dikecualikan daripada apa jenis peperiksaan mahupun pemeriksaan hanya dipanggil terus temuduga GRED 41 sama dengan lulus KPSL Gred 41 baru adil.

Pengalaman kerja perlu diambil kira dalam mengisi jawatan lantikkan.

Tanpa Nama berkata...

Penghantar Notis
Gred : N3/N12
Kod Skim : 4320
Kumpulan : Sokongan
Kem./Jab. : - Jadual Gaji :
P1T1 RM709.59 – P1T18 RM1543.57
P2T1 RM752.06 – P2T18 RM1617.82
P3T1 RM796.16 – P3T18 RM1702.70

Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Am Rendah, Atendan Kesihatan dan Atendan Haiwan adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan ke Jawatan Penghantar Notis Gred N3, tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan :-
(a)(i)berpelajaran di peringkat sekolah menengah rendah bantuan penuh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; ATAU

(ii)Penilaian Menengah Rendah/Sijil Rendah Pelajaran atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu pada peringkat peperiksaan tersebut atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
[Gaji Permulaan ialah pada Gred N12 : P1T2 RM 750.43 ; ATAU

(iii) Lulus Peperiksaan Khas;

(b) mempunyai lesen menunggang motosikal yang sah; DAN

(c) berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.
----------------------------------
Disini jelas syarat jawatan penghantar notis dikehendaki mempunyai SRP/PMR dari mula2 SSM diperkenalkan tahun 2002.. tetapi mengapa bila nak beralih pada SBPA perlu lagi kelulusan SRP/PMR...
Sepatutnya Penghantar Notis N12 diupgred ke N17 sama dengan pembantu Tadbir Rendah N11..

Apa yang mengecewakan lagi dalam SBPA bila gred N12 SSM diletak sama dalam gred 11(N5-1),kemana hilang senior selama ini dengan lain perkataan TURUN PANGKAT..Adalah wajar jawatan Penghantar Notis N12 diletakan pada N5-3 SBPA....

Pohon Cuepac/JPA melihat perkara ini...

lulusan PMR berkata...

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Tanpa Nama berkata...

diharap perkataan "KEKAL" yang ada pada skim gaji SPBA tu di padamkan...banyak memberi implikasi perbezaan gaji antara senior dan junior !!!kekalkan pada kenaikan gaji dalam SSM. tq

guru lama berkata...

Tempoh 2 bulan kaji semula SBPA? Woh agak lama juga tempoh tersebut ya. Kenapa tak kaji sebulan sahaja ? Sebenarnya Isu yang paling hangat ialah soal pemindahan gaji sahaja yang tidak adil. Itu sahaja yang kena ambil kira. Yang lain tu kira dah ok pun

Apa pun demi keadilan dan mempastikan semua PA diberi hak yang sama rata memberikan komen dan cadangan apa boleh buat ...

Tanpa Nama berkata...

minta tolong CUEPACS buat teguran pada pegawai-pegawai atasan JPA yg terlibat dgn SBPA dengan ayat begini...jangan buat kerja kurang profesional sbb apa yg sudah berlaku ni telah menunjukkan pegawai-pegawai atasan JPA sangat kurang profesional & ambil mudah apabila membuat sesuatu kerja..ini menyebabkan nama & imej JPA tercalar & sangat memalukan...terima kasih

Rabu, Januari 18, 2012 10:20:00 AM

_________________________ saya stuju dan tumpang simpati kpd maruah JPA. Smuga ini diambil iktibar oleh setiap dpd kita sbg PA Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Bandut Merah berkata...
Saya cadangkan PA yg berkhidmat melebihi 15 tahun ke atas mempunyai kelulusan akademik atau Ijazah atau lulus KPSL patut deberi kenaikan gaji serta diberikan peluang dilantikan ke jawatan lantikkan Gred 27 yg Diploma dan 41 yg Ijazah sama seperti kenaikan pangkat dalam jawatan kerajaan tanpa melalui berbagi halangan sudah mencukupi pengalaman kerja ditambah kelayakkan akedamik dan kelulusan lain seperti lulu PTK dan prestasi kerja cermelang PA tersebut

Rabu, Januari 18, 2012 11:25:00 AM

-------------- stuju. Mohon Y. Bhgia Datuk Farida melihat cdgn ini.

Tanpa Nama berkata...

perkataan "BERSARA PAKSA" dalam opsyen tu agak kasar lah JPA, cuba kekalkan bahasa dalam opsyen SSM tu sedap bunyi sikit

Tanpa Nama berkata...

minta tolong CUEPACS buat teguran pada pegawai-pegawai atasan JPA yg terlibat dgn SBPA dengan ayat begini...jangan buat kerja kurang profesional sbb apa yg sudah berlaku ni telah menunjukkan pegawai-pegawai atasan JPA sangat kurang profesional & ambil mudah apabila membuat sesuatu kerja..ini menyebabkan nama & imej JPA tercalar & sangat memalukan...terima kasih

Rabu, Januari 18, 2012 10:20:00 AM

_________________________ saya stuju dan tumpang simpati kpd maruah JPA. Smuga ini diambil iktibar oleh setiap dpd kita sbg PA Malaysia.

Rabu, Januari 18, 2012 4:48:00 PM

KPPA dan koncu2 patut ditegur buat gaji mereka saja..mereka biarkan pa lain makan pasir...

Tanpa Nama berkata...

berita terkini...semakan keatas SBPA.. xjadi lepas Tahun Baru Cina..
yang terbaru lepas Thaipusam katanya

Tanpa Nama berkata...

wahai presiden CUEPACS yang di kasehi, tengok tengokan jawatan JUMUD kami teraniaya dalam SBPA, kami akan di exit polisi kalau tidak bersetuju dgn SBPA,KEJAM SUNGGUH JPA

Rabu, Januari 18, 2012 2:23:00 PM

--------------- stuju. Contoh Peg Khidmat Pelanggan.

Tanpa Nama berkata...

Kepada PM dan Bekas KPPA Tan Sri Ismail. Minta tolong semak kembali SBPA yang dilihat seperti tunggang langgang. Dan seperti direka oleh insan yang tak punya IQ. Kami sungguh tidak berpuashati kenaikan senioriti dan junior tidak manasabah. Gaji dah nak hampir sama. Penat berkerja selama hampir 15 tahun, yang baru masuk 3 tahun dah hampir dengan kami. Kenaikan tahunan dari rm60 ke rm95 sahaja. Patut N11 di upgred ke N17. N17 di upgred ke N19. Kenaikan gaji PA bawahan biarlah dari peratus yang banyak dan semakin sikit peratus kenaikan bila sampai ke pihak atasan. Barulah adil. Kalau gaji pihak atasan RM7000 , jika naik 10%pun betapa dah banyak dah. Ini naik hampir 90%(lebih RM5,000). Yang PA kumpulan Pelaksana ini cuma naik antara berpuluh ringgit hingga Seratus lebih sahaja. Harga barang dan kos semakin meningkat. Kasihan kami PA yang dibawah ni. Terasa ditindas dan teraniaya. Kami taklah minta banyak banyak. Sesuai dengan keadaan ekonomi semasa, bil api naik, bil air naik. Biarlah kajian semula SBPA ini menyedapkan sikit hati kami yang semakin sengsara ini. Harap-harap ianya adil dan tidak menopoli untuk orang-orang atasan sahaja. Bantulah kami PA

Tanpa Nama berkata...

Banyak skim perkhidmatan di Gred 27-40 terabai dlm sbpa. Harap semak kaji betul2

Rabu, Januari 18, 2012 4:01:00 PM

____________________stuju. Mohon y. bhgia datuk farida lihat perkara ini. Tq.

Tanpa Nama berkata...

Bila NUTP nak antar wakil, Kesatuan lain pun nak antar wakil jugak. Boleh?
2 wakil Cuepacs patut masuk. Presden (OmarOsman) dan Timbalan Presden (AzihMuda).

Kalau sorang .. takut kena beli.

Sebab Presden skrg (OO) adalah lantikan JPA (sambung kontrak berkhidmat dgn kerajaan melebehi umur 60 tahun). Dia dah lebih umur 60 tahun.
Kann OO sudah 3 pencen. Dia lantikan kontrak !!.

Wakil Cuepacs sepatutnya PA yang masih berkhidmat BUKAN PA yang sudah PENCEN tetapi sambung khidmat dgn status KONTRAK.

Oleh Itu sdr. Azih Muda (Tim.Presden Cuepacs) patut jadi wakil Cuepacs.

Mohon Tan Sri KSN ambil perhatian perkara ini.

Tanpa Nama berkata...

salam,

saya mewakili gred J36 mohon disemak semula.

kenaikan gaji tahunan kami dari ssm ke sbpa teramat pelik? jika dibanding kenaikan tahunan J29 dan J41 .

mohon semak semula.

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Salah satu sebab utama punca pengaihan syabu dikalangan pelajar adalah disebabkan tekanan perasaan yang di bawa dari rumah. Ini memungkinkan mereka bertindak lebih agresif bila bersama-sama dengan rakan mereka


eh silap page ke aku ni..
sorii PA semua, aku ni penulis sepenuh masa kerja sendiri hehe tersilap masuk blog org gomen plak.
TURUS III.

Tanpa Nama berkata...

SBPA dilihat sebagai satu jurang yang terlalu luas perbezaan gaji, khususnya gaji mati antara gred pelaksana dengan gred P&P dan ke atas.Ini dilihat tidak adil kalau dibandingkan skim atau jadual gaji era 70an,80an dan awal 90an.

Rupanya gaji pelaksana jauh ketinggalan.Terlalu melampau,..jika mahu dibandingkan dng gred tinggi termasuklah Guru.

Harus ada pelarasan yang lebih munasabah misyalnya menaikkan sehingga RM 1,000.00 atau lebih, gaji gred pelaksana.Ini diharap akan memuaskan hati ramai pihak.
........................
Mu ni ingat gaji cikgu tinggi sangat ka...yang tinggi tu 32 34 38 44 dan seangkatan.Cikgu 29 dan 41 rendah sungguh. kalau tinggi pun tinggi pun sesuaila ada ijazah..
la. pelaksana ni manja sangat nak gaji naik sampai RM1000,berlajar tak tinggi ada hati nak gaji tinggi...boleh jalanla.... Beri keadilan untuk semua mengikut kelulusan dan kekanan mereka..itu lebih adil ........

Tanpa Nama berkata...

1.cuepacs mesti melantik wakil yang terpelajar dan berwibawa untuk wakili suara PA...Omar osman tidak layak wakili cuepacs dalam mesyuarat sbapa ni.
2.Ramai lagi kumpulan pro yang terdapat dalam PA...bab minta bonus tahunan dari PM..baru omar osman layak wakili cuepacs
..............................
SETUJUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU..............................................................

Sutera manja berkata...

Tanpa Nama berkata...
SBPA dilihat sebagai satu jurang yang terlalu luas perbezaan gaji, khususnya gaji mati antara gred pelaksana dengan gred P&P dan ke atas.Ini dilihat tidak adil kalau dibandingkan skim atau jadual gaji era 70an,80an dan awal 90an.

Rupanya gaji pelaksana jauh ketinggalan.Terlalu melampau,..jika mahu dibandingkan dng gred tinggi termasuklah Guru.

Harus ada pelarasan yang lebih munasabah misyalnya menaikkan sehingga RM 1,000.00 atau lebih, gaji gred pelaksana.Ini diharap akan memuaskan hati ramai pihak.
........................
Mu ni ingat gaji cikgu tinggi sangat ka...yang tinggi tu 32 34 38 44 dan seangkatan.Cikgu 29 dan 41 rendah sungguh. kalau tinggi pun tinggi pun sesuaila ada ijazah..
la. pelaksana ni manja sangat nak gaji naik sampai RM1000,berlajar tak tinggi ada hati nak gaji tinggi...boleh jalanla.... Beri keadilan untuk semua mengikut kelulusan dan kekanan mereka..itu lebih adil ........

-----------------------
Ada bukti ker perlaksana minta sampai naik RM 1000.00??Yang diminta adalah kenaikan yang janjikan dalam budget 2012 iaitu 7% - 13% itu ajer ngok..yang dapat tak sampai 7% ngok..Adil ker namamyer tu ngok?? tak hingin lah sampai naik RM 1000.00..Tak kebulur pun..MUng tu gaji dah tinggi ape hal plak nak minta lebih ngok?? dah hilang akal ker ngok

Tanpa Nama berkata...

cadangan:- 1.Tiap tiap penjawat awam dan pesara diberi kenaikkan gaji satu matagaji di skala lama dan dua mata gaji di SBPA.2.Gaji lama dan gaji SBPA menpunyai sama banyak mata gaji dalam skala.3.Maximum gaji di skala lama diberi maximum gaji di skala SBPA.4. Full pencen.5.Khimat selama 10 tahun hingga 24 tahun diberi minimum pencen sebanyak RM780.00 sebulan.No body get hurt and do not bergaduh.Gred Jusa dapat satu juta ringgit gaji sebulan itulah hal mereka.Jangan mengadu (complain)

Jerung sakan berkata...

lulusan PMR berkata...
GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

-----------------------------

Yang nie setuju sangat2..berfikir biar positif, ambil yang jernih, nyahkan yang kotor

Jisim berkata...

pegawai JPA yang kecewa berkata...
minta tolong CUEPACS buat teguran pada pegawai-pegawai atasan JPA yg terlibat dgn SBPA dengan ayat begini...jangan buat kerja kurang profesional sbb apa yg sudah berlaku ni telah menunjukkan pegawai-pegawai atasan JPA sangat kurang profesional & ambil mudah apabila membuat sesuatu kerja..ini menyebabkan nama & imej JPA tercalar & sangat memalukan...terima kasih

------------------------------

Setuju, buat kerja biarlah ikhlas dan jujur serta amanah demi kesejahteraan AGAMA BANGSA dan NEGARA.

buangkan sementara atau selamanya sifat - sifat dengki dan tamak haloba.

Pluto berkata...

Tanpa Nama berkata...
kesian JPA . buat kerja melulu .pastu dapat MALU.besar pulak malu tu. melibatkan satu malaysia. Apeni PTD JPA & KPPA baru....sampaikan tak terpilih utk jadi jwt kuasa semak semula SBPA.kjaan terpaksa pggil Tan Sri Adam! maknanya apa? kewibawaan dia menerajui JPA dulu dihargai. lain kali uat betul2 ! sekarang imej JPA tercalar.

-------------------------

Maknanya khidmat orang lama masih boleh diguna pakai lagi. Pengalaman tak boleh beli dengan duit.

Tiada senior maka junior2 akan lingkup dan tenggelam bersama bahtera yang usang.

Tanpa Nama berkata...

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------
ko ni macam2lah.apakata kalau universiti makin banyak gred pelaksana 11-16 pakai degreelah..pelaksana bawah degree pakai gred 1-11. turunkan pangkat dan gaji yang degree2 tu pakai gaji SPM. barulah graduan U yang bersepah tu dapat disapu... budus punya cadangan...

BIO_NATURAL VCO berkata...

Saya adalah lepasan Institut Pertanian, dan bertugas sebagai Pembantu Pertanian. Sehubungan dengan SBPA, jawatan saya akan dinaik taraf dr skim kakitangan kumpulan setaraf SPM ke taraf STPM dan akan di masukkan dalam kumpulan GA3-1.Sehubungan dengan itu saya ingin menarik perhatian Tuan Presiden, sekiranya satu jawatan di naik taraf, adakah lojik jika gaji yang ditawarkan adalah hampir dengan gaji lama semasa dalam taraf SPM? Saya telah bekerja selama 14 tahun dan berada dalam T19 tetapi kenapa gaji yang ditawarkan kepada saya hampir sama dengan gaji kakitangan yang bertugas kurang dr sepuluh tahun iaitu T5. Mcmana pula dengan kakitangan yang bertugas selama 5 tahun, 8 tahun dan sepuluh tahun? ADAKAH PENGALAMAN YANG SAYA CEDUK SELAMA 14 TAHUN TIDAK DIHARGAI?? Terdetik dalam hati saya untuk tidak berperanan seperti kakitangan yang berpengalaman sebab saya seolah2 disamakan seperti kakitangan baru. DIHARAP KOMEN SAYA INI DAPAT TUAN PRESIDEN UTARAKAN DI MESYURAT YANG AKAN DIJALANKAN SELEPAS TBC INI. Semoga ianya diambil perhatian. Insyaallah..

FT SPM/Sijil/Diploma berkata...

Setuju gred2 seperti dibawah. Diharap AJK semak semula mempertimbangkan cadangan ini. Rasanya semua akan berpuas hati. Gred mengikut akademik pengkhidmat sektor awam.

GRED 11-16 GUNA PMR
GRED 17-26 GUNA spm
GRED 27-40 GUNA stpm/sijil POLITEKNIK/Diploma
GRED 41 KEATAS GUNA Degree Master/PHD

Tanpa Nama berkata...

BERITA HARIAN 17 januari 2012 :
27 kesatuan yang mewakili guru-guru bersetuju tidak menerima PTD dalam sistem pendidikan, ini merupakan satu tamparan kepada PTD yang selama ini merasakan mereka lah yan hebat dalam pengurusan. Kecelaruan yang berlaku dlm SB,PA ni pun disebabkan oleh PTD yang bangang. Banyak kekalutan apa bila PTD masuk campur tangan dalam pengurusan pendidikan, ada PTD yan tidak tahu bahawa Pensyarah yang berada di IPG, IAB dan Pusat Matikulasi mempunyai pengalam bertahun-tahun di sekolah yang jangan menganggap mereka tidak berpengalaman. Harap PTD Yang berada Kementerian Pelajaran bersedialah untuk berambus, guru-guru mampu untuk mentadbir sendiri.

Tanpa Nama berkata...

lagi bagus gred 1-11 pakai degree. lagipun banyak pelaksana yang dah ada degree.. gaji pun ikut gred 1-11.. mauka??? Banyak chantek lu?

Tanpa Nama berkata...

BUAT lah pembetulan atas kesilapan zaman 2007 kerana peratus kenaikan yang tidak seimbang. Lain kelulusan mesti ada gap yang SESUAI. Kalau pukul rata sahaja ok ke.
Beza gaji gred tinggi dan rendah disamakan. Doktor pergi hospital pandu Viva dan kerani hospital pun pandu Viva. Sama2 beli dan tinggal rumah flat. Kalau begini jadilah Sijil ciput tapi gaji selori.

Runding, bincangLAH dan pastikan adil untuk pelaksana, profesional juga premier. Jangan jadikan genarasi kita tamat spm terus nak kerja dan tidak mahu sambung belajar alasan pinjaman, masa, bapa tak galakan dll akibat bermodalkan SPM sudah mampu melunaskan hasrat dan keinginan......

Boeng

Tanpa Nama berkata...

Jgn dilupa agensi penguatkuasaan seperti KASTAM , IMEGRESEN, JPJ, KPDNKK, KDN, BOMBA dan Penjara !
Gaji patut dikaji berdasarkan risiko tugasan dan kutipan cukai berbillion !
Gaji patut diselaraskan dengan polis dan tentera !
Baru berbaloi dgn beban kerja yang dilakukan !

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

BUAT lah pembetulan atas kesilapan zaman 2007 kerana peratus kenaikan yang tidak seimbang. Lain kelulusan mesti ada gap yang SESUAI. Kalau pukul rata sahaja ok ke.
Beza gaji gred tinggi dan rendah disamakan. Doktor pergi hospital pandu Viva dan kerani hospital pun pandu Viva. Sama2 beli dan tinggal rumah flat. Kalau begini jadilah Sijil ciput tapi gaji selori.

Runding, bincangLAH dan pastikan adil untuk pelaksana, profesional juga premier. Jangan jadikan genarasi kita tamat spm terus nak kerja dan tidak mahu sambung belajar alasan pinjaman, masa, bapa tak galakan dll akibat bermodalkan SPM sudah mampu melunaskan hasrat dan keinginan......

Boeng
Rabu, Januari 18, 2012 6:42:00 PM

-------------------------------------

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

BUAT lah pembetulan atas kesilapan zaman 2007 kerana peratus kenaikan yang tidak seimbang. Lain kelulusan mesti ada gap yang SESUAI. Kalau pukul rata sahaja ok ke.
Beza gaji gred tinggi dan rendah disamakan. Doktor pergi hospital pandu Viva dan kerani hospital pun pandu Viva. Sama2 beli dan tinggal rumah flat. Kalau begini jadilah Sijil ciput tapi gaji selori.

Runding, bincangLAH dan pastikan adil untuk pelaksana, profesional juga premier. Jangan jadikan genarasi kita tamat spm terus nak kerja dan tidak mahu sambung belajar alasan pinjaman, masa, bapa tak galakan dll akibat bermodalkan SPM sudah mampu melunaskan hasrat dan keinginan......

Boeng
Rabu, Januari 18, 2012 6:42:00 PM

-------------------------------------

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Rabu, Januari 18, 2012 7:15:00 PM

------------------------------------

Minta maaf, bukan sijil kelayakan, tapi ijazah kelayakan palsu kot.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

Berharap presiden cuepacs tidak lupa warga pesara bila menkaji semula SBPA. Pencen pesara dapat diberi satu kenaikkan gaji dalam skala lama dan juga dua kenaikkan gaji dalam skala SBPA.Pesara juga dapat diberi full pension dan yang berkenaan telah berkhimat selama 10 tahun hingga 24 tahun dapat diberi pension minimum Rm800.00 sebulan.Terima Kasih.

Tanpa Nama berkata...

cakap banyak pun tak guna. Orang atasan bukannya nak dengar rintihan org bawahan pun.. Nak menindas lagilah ada..

Tanpa Nama berkata...

cakap banyak pun tak guna. Orang atasan bukannya nak dengar rintihan org bawahan pun.. Nak menindas lagilah ada..

P.A MALANG berkata...

YBHG DATO PRESIDEN, MOHON DI CADANGKAN AGAR PERGERAKAN GAJI TAHUNAN BAGI BUAN OKTOBER DIMANSUHKAN SEBAB TIDAK ADIL BAGI PENJAWAT AWAM YANG TERLIBAT, CONTOHNYA PEMBERIAN BONUS PADA SEPTEMBER 2011 BERDASARKAN GAJI POKOK 2010 SEDANGKAN P.A PERGERAKAN GAJI JAN,APRIL DAN JULAI PEMBERIAN BONUS SEPT 2011 BERDASARKAN GAJI POKOK 2011.BANYAK LAGI KERUGIAN YANG DITERIMA OLEH P.A YANG TERLIBAT PERGERAKAN GAJI BULAN OKTOBER.

Tanpa Nama berkata...

Sbpa gagal kerana PTD... saya merayu dato najib... buat perubahan PA bukan untuk PTD... apa hal sahaja bagus.. apa sudah jadi KPPA PTD dah... baik ganti PA yang bukan PTD jadi KPPA.

Tanpa Nama berkata...

Sbpa gagal kerana PTD... saya merayu dato najib... buat perubahan PA bukan untuk PTD... apa hal sahaja bagus.. apa sudah jadi KPPA PTD dah... baik ganti PA yang bukan PTD jadi KPPA.

Tanpa Nama berkata...

Batalkan saja SBPA..kekalkan SSM..gaji naikkan ikut peratus dan bertepatan dengan gred.Buang masa saja isu SBPA ni...
.....................................
saudara cakap memang mudah....
Ini pandangan saya...Salam, tuan-tuan....ada sebab kenapa tak laksanakan ikut peratus sebab Tok Jib nak Tambah KGT besar dua kali ganda dan gaji sebaris.....jadi tak bolehla laksana prinsip semua ssm T1 ke T1 sbpa dan seterusnya T2 ssm ke T2 sbpa mungkin ok..tapi...bagaimana prinsip semua gred T14 ssm akan ke T14 sbpa atau T lebih tinggi lagi, mereka akan naik lebih berganda
Sebagai contoh gred 41 T15 ssm RM2962 akan ke T15 sbpa gajinya RM 5075.Jumlah kenaikan sebanyak RM 2113 Satu lagi contoh Gred 32 T11 ssm RM3399.16 akan jadi T11 gaji dia naik RM4266. Tengok sendiri la berapa kenaikan...belum tgk lagi gred 44 bertambah la tinggi............check sendiri...itu belum lagi P2... Lepas ni komplen juga pasal apa mereka naik gaji beribu2 kami naik ratus2 saja.
Kesimpulannya mereka pihak atasan buat memang betul dah cuma ada sedikit penambahbaikan yang perlu dibuat....mereka ni pengalaman kelulusan pun tinggi..
Saya dapati yang dok komen macam2 kebanyakan semuanya ikutkan amarah saja. hakikat kamu lihat gred kamu saja...mereka lihat semua gred. fikirla sendirii..Sebenarnya kita bersyukurlah apa yang kita dapat sesuaila dengan kerja kita................tak payah nak banding dengan mereka yang gaji banyak. Cuba kita bandingkan gaji kita dengan orang bawah kita....kan dah ok. Kerja kat swasta tak peluang nak minta gaji naik mendadak...Kita dah sign "Aku janji" kena turut perintahla....
SBPA wajar diteruskan namun penambahbaikan perlu diambil tindakan susulan supaya lebin baik........sekian salam untuk semua PA. hanya satu perkongsian...

Tanpa Nama berkata...

Jgn dilupa juga gred Pnp ! Kami juga mendapat kenaikan gaji ciput! Sama seperti gol pelaksana ! Kenaikan gaji kami tak banyak mana jugak ! Especially gred 41 dan 44 ! Harap dikaji semula !


HAI NAK JUGA..BUKAN SEBELUM NI DAH BERPUAS HATI KE? ITULAH DAH LAMA KATA ORG2 YG BUAT SKIM SBPA NI MESTI GOL PNP..ITU YG SYOK SENDIRI..BARU MASUK KEJA NAK GAJI MACAM ORG DAH 10 TAHUN KEJA..PADAHAL SEMUA TU DAH CUKUP ADIL...TAU TAK?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

BUAT lah pembetulan atas kesilapan zaman 2007 kerana peratus kenaikan yang tidak seimbang. Lain kelulusan mesti ada gap yang SESUAI. Kalau pukul rata sahaja ok ke.
Beza gaji gred tinggi dan rendah disamakan. Doktor pergi hospital pandu Viva dan kerani hospital pun pandu Viva. Sama2 beli dan tinggal rumah flat. Kalau begini jadilah Sijil ciput tapi gaji selori.

Runding, bincangLAH dan pastikan adil untuk pelaksana, profesional juga premier. Jangan jadikan genarasi kita tamat spm terus nak kerja dan tidak mahu sambung belajar alasan pinjaman, masa, bapa tak galakan dll akibat bermodalkan SPM sudah mampu melunaskan hasrat dan keinginan......

Boeng
Rabu, Januari 18, 2012 6:42:00 PM

-------------------------------------

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Rabu, Januari 18, 2012 7:15:00 PM

------------------------------------

Minta maaf, bukan sijil kelayakan, tapi ijazah kelayakan palsu kot.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Rabu, Januari 18, 2012 7:16:00 PM


SOKONG KASIM..BELAJAR2 TINGGI2 TAPI TAK PANDAI..STUDY DULU LAH..ITULAH SAYA TAK FAHAM KNP GOL PNP NI TAK PANDAI FAHAM2...MCM TAK SEKOLAH JAK...

Tanpa Nama berkata...

EN Omar,
kita semua jangan lihat kepada gaji sahaja, lihat kesan exit policy kepada PA bawahan yang kasihan dimana mereka sentiasa ditindas oleh ketua jabatan mereka..Ketua jabatan yang tidak berhati perut maki hamun bawahannya demi untuk kenaikan pangkat diri mereka...

Tanpa Nama berkata...

Di bawah SPBA yang masih terdapat kakitangan awam yang menerima gaji di bawah RM900. Sebagai contoh:

Tangga Gaji Bagi Skim N(Pentadbiran & Sokongan):

Gred N5-1 (SSM – N11) 850 – 2390 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM80)

Gred N4-1 (SSM – N17) 955 – 2780 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM95)

Bagaimana mereka nak menguruskan kehidupan di Putrajaya , Kuala Lumpur , Ipoh , Shah Alam dengan saraan diatas ?
.............................
Minta la kerja lain wat pe pi minta kerja kerajaann...kerja kerajaan hanya cukup makan bukan boleh nak beli yang lain2 kecuali ada kelulusan...tapi gaji minima RM1500.00 dan kenaikan paling minima RM100 dan maksima RM400 adalah wajar dan perlu dipertimbangkan ..jangan mare..........tapi berdasarkan peruntukan sedia ada

GAJI TENTERA DAH MASUK GAJI BARU PALING SIKIT KOT RM 200.00 DAN MAKSIMA DEKAT RM 700.00 BELUM CAMPUR KGT LAGI BULAN DEPANN...MEREKA DAH DAPAT GAJI BARU.................KITA JUGA NGA NGA...........

Tanpa Nama berkata...

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah
............................
kamu kata dekat orang...macam u pandai sangat...dia cakap mesti ada sebabla bro...contoh gred 32/34/38 naik 25% kenaikan merekan mencecah RM1000....gheti tak...sebab mereka ni kekanan sepatutnya mereka hanya dapat naik 15% sahaja baru la kenaikan lebih setara antara rm 250 hingga rm500....gred 29 ke bawah dah sesuai dah ............begapla anda ni.......

Tanpa Nama berkata...

ISU SIJIL+SPM DAPAT DISELESAIKAN JIKA:::

contoh: gred W17 yang masuk asas kelayakan sijil diberi gaji permulaan rm1255 KGT rm120..
tetapi jika gred W17 yang masuk asas SPM diberi gaji rm955 KGT RM95...dan selepas 6tahun berkhidmat adalah layak untuk diberi KGT sijil iaitu RM120..
begitu juga skim2 lain yang berkelayakan asas spm+sijil..kaedah ini perlu dilakukan kerana
tanpa perlu ubah asas kelayakan iaitu (spm+sijil)

Tanpa Nama berkata...

Harap2 isu gaji dpt diselesaikan dgn cara adil. Win-win situation. Jgn menguntungkan sesetengah pihak sahaja. Biar sikit, tapi sama rata peratusannya. 7-13% dah cukup baik, cuma bgaimana pengagihan peratusan itu yg pnting. Dengar pandangan semua pihak..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
SBPA dilihat sebagai satu jurang yang terlalu luas perbezaan gaji, khususnya gaji mati antara gred pelaksana dengan gred P&P dan ke atas.Ini dilihat tidak adil kalau dibandingkan skim atau jadual gaji era 70an,80an dan awal 90an.

Rupanya gaji pelaksana jauh ketinggalan.Terlalu melampau,..jika mahu dibandingkan dng gred tinggi termasuklah Guru.

Harus ada pelarasan yang lebih munasabah misyalnya menaikkan sehingga RM 1,000.00 atau lebih, gaji gred pelaksana.Ini diharap akan memuaskan hati ramai pihak.
........................
Mu ni ingat gaji cikgu tinggi sangat ka...yang tinggi tu 32 34 38 44 dan seangkatan.Cikgu 29 dan 41 rendah sungguh. kalau tinggi pun tinggi pun sesuaila ada ijazah..
la. pelaksana ni manja sangat nak gaji naik sampai RM1000,berlajar tak tinggi ada hati nak gaji tinggi...boleh jalanla.... Beri keadilan untuk semua mengikut kelulusan dan kekanan mereka..itu lebih adil ........

-----------------------
Ada bukti ker perlaksana minta sampai naik RM 1000.00??Yang diminta adalah kenaikan yang janjikan dalam budget 2012 iaitu 7% - 13% itu ajer ngok..yang dapat tak sampai 7% ngok..Adil ker namamyer tu ngok?? tak hingin lah sampai naik RM 1000.00..Tak kebulur pun..MUng tu gaji dah tinggi ape hal plak nak minta lebih ngok?? dah hilang akal ker ngok

Rabu, Januari 18, 2012 5:53:00 PM
.................................

Kalau naik RM 1,000.00 lagi pun,aku agak gaji mati pelaksana sekitar RM 4,000.00 lebih sikit jer.Padan ler..,kerja 30 th lebih.., mcm2 spesialist mereka ini ada.Kalo aku tulis lebih pun bukn ko org akan faham....sbb ko org terperap kat ofis atau sekolah jer.

ko org dapat gaji langgar dinding RM 8,000.00 lebih..plus-plus elaun lagi..sampai dekat RM 9,000.00,ada aku kisah.Lantak ler ,kalau SBPA JPA ni nak byr gaji paras over the top pun kat JUSA,PTD,P&P,Guru dll..
..aku tak kisah pun.Kalau mata gaji itu sesuai dng ijazah & beban kerja ko org...Lantak ler jugak..buknnya aku yg nak byr..hehe.

Observer prihatin gred 52.

Tanpa Nama berkata...

PERHATIAN Pasukan Petugas Skim SBPA,

1. Prinsip ASAS laras/naik gaji iaitu gaji pegawai junior dengan pegawai senior tidak boleh sama.
2. Cadangan saya, laras gaji ikut peratus tertentu. Contoh 15%-18% untuk gred tertentu. Jadi pegawai senior gembira kerana gaji mereka lebih dari gaji pegawai junior selepas laras gaji.
3. Tangga gaji pula dihapuskan/dijumudkan, iaitu cuma ada gaji permulaan dan gaji maksimum semua gred. Contoh Gred41/1-1, gaji mula RM2000 dan gaji maksima RM8000.
4. Bagi gred jumud, laras gaji ikut peratus juga, janji gaji pegawai senior lebih dari gaji pegawai junior.

Mohon pihak petugas SBPA ambil prinsip yang mudah dan simple ini.

Oleh Pensyarah WNR

Tanpa Nama berkata...

Hai presiden cuepacs yang saya hormati.Sedikit ilmu hisab akan menbantu encik semakan semula SBPA dengan pihak atasan. (satu) penjawat awam ada (satu) isteri/suami,(satu) anak,(satu) bapa/ibu,(satu)menantu,(satu)mentua,(satu) kawan.Jumlah 7 orang.Jika 1.4 juta penjawat awam campur dengan 0.6 juta warga pesara maka jumlah ialah 2 juta orang.Jumlah 2 juta darab dengan 7 orang jadi 14 juta penundi. Pihak siapa tidak mahu 14 juta undi dalam pilihanraya umum.Tangan encik ada 14 juta undi. Pihak siapa tidak mahu mendengar cadangan encik bukan seperti orang tak ada otak berfikir orang atasan tidak akan dengar suara encik.

Tanpa Nama berkata...

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah
............................
kamu kata dekat orang...macam u pandai sangat...dia cakap mesti ada sebabla bro...contoh gred 32/34/38 naik 25% kenaikan merekan mencecah RM1000....gheti tak...sebab mereka ni kekanan sepatutnya mereka hanya dapat naik 15% sahaja baru la kenaikan lebih setara antara rm 250 hingga rm500....gred 29 ke bawah dah sesuai dah ............begapla anda ni.......
..................................

Betul !Ini terjadi masa revive gaji SSM Pak Lah.JPA juga yang asal deraf sifir gaji..Mcm konflik..,tapi masa ni PA takder medium yg luas untuk luaskan rasa tidak puas hati.Ada gred PA yg naik sampai RM 1,000.00.Nasib laa..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

ISU SIJIL+SPM DAPAT DISELESAIKAN JIKA:::

contoh: gred W17 yang masuk asas kelayakan sijil diberi gaji permulaan rm1255 KGT rm120..
tetapi jika gred W17 yang masuk asas SPM diberi gaji rm955 KGT RM95...dan selepas 6tahun berkhidmat adalah layak untuk diberi KGT sijil iaitu RM120..
begitu juga skim2 lain yang berkelayakan asas spm+sijil..kaedah ini perlu dilakukan kerana
tanpa perlu ubah asas kelayakan iaitu (spm+sijil)

Rabu, Januari 18, 2012 9:23:00 PM

----------------------------

tetapi gaji permulaan w17 yg ada sijil masa masuk kerja sangatlah tinggi.. kalau tak silap p1t9..

Ngokngek berkata...

Tanpa Nama berkata...
Sbpa gagal kerana PTD... saya merayu dato najib... buat perubahan PA bukan untuk PTD... apa hal sahaja bagus.. apa sudah jadi KPPA PTD dah... baik ganti PA yang bukan PTD jadi KPPA.

-----------------------

Setuju..singkirkan PTD yang gagal dalam membuat SPBA nie..gantikan yang lain.

Ngankrong berkata...

Tanpa Nama berkata...
PERHATIAN Pasukan Petugas Skim SBPA,

1. Prinsip ASAS laras/naik gaji iaitu gaji pegawai junior dengan pegawai senior tidak boleh sama.
2. Cadangan saya, laras gaji ikut peratus tertentu. Contoh 15%-18% untuk gred tertentu. Jadi pegawai senior gembira kerana gaji mereka lebih dari gaji pegawai junior selepas laras gaji.
3. Tangga gaji pula dihapuskan/dijumudkan, iaitu cuma ada gaji permulaan dan gaji maksimum semua gred. Contoh Gred41/1-1, gaji mula RM2000 dan gaji maksima RM8000.
4. Bagi gred jumud, laras gaji ikut peratus juga, janji gaji pegawai senior lebih dari gaji pegawai junior.

Mohon pihak petugas SBPA ambil prinsip yang mudah dan simple ini.

Oleh Pensyarah WNR

-------------------------

Setuju 10000%

Tanpa Nama berkata...

9:23:00 PM
----------------------------
tetapi gaji permulaan w17
yg ada sijil masa masuk
kerja sangatlah tinggi..
kalau tak silap p1t9..
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
p1t9 ms ssm rm12**..
tetapi sbpa t4 rm12** juga namun diberi KGT SPM iaitu RM95.. lebih baik diberi gaji sijil dan KGT sijil..

Lose control berkata...

Tanpa Nama berkata...
Hai presiden cuepacs yang saya hormati.Sedikit ilmu hisab akan menbantu encik semakan semula SBPA dengan pihak atasan. (satu) penjawat awam ada (satu) isteri/suami,(satu) anak,(satu) bapa/ibu,(satu)menantu,(satu)mentua,(satu) kawan.Jumlah 7 orang.Jika 1.4 juta penjawat awam campur dengan 0.6 juta warga pesara maka jumlah ialah 2 juta orang.Jumlah 2 juta darab dengan 7 orang jadi 14 juta penundi. Pihak siapa tidak mahu 14 juta undi dalam pilihanraya umum.Tangan encik ada 14 juta undi. Pihak siapa tidak mahu mendengar cadangan encik bukan seperti orang tak ada otak berfikir orang atasan tidak akan dengar suara encik.

---------------------------

Ya, PR boleh tawan putrajaya jika perkara ini tidak dapat diatasi dengan bijaksana dan bijaksini.

Tanpa Nama berkata...

harap2 lepas nih, bila dah disemak semula, gaji bagi yg berjawatan kerani (spt tuan presiden) akan sama dgn gaji pengarah. barulah sama taraf. pasnih aku nak suruh anak aku berenti sekolah lepas PMR. mintak jadi kerani...takyah susah2 masuk unibersiti...

Tahniah CUEPACS...

Tanpa Nama berkata...

ada jugak yg komplen gaji masih di bawah rm900 yea...

padanla dengan kelulusan tu bro...dulu lu sekolah, cikgu masuk ikut pintu depan lu lari ikut pintu belakang...belajar tak pandai, keja nak senang pastu gaji nak besar ek...banyak hensem lu punya muka...gi keja lu punya bapak punya kampeni la itu macam...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

9:23:00 PM
----------------------------
tetapi gaji permulaan w17
yg ada sijil masa masuk
kerja sangatlah tinggi..
kalau tak silap p1t9..
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
p1t9 ms ssm rm12**..
tetapi sbpa t4 rm12** juga namun diberi KGT SPM iaitu RM95.. lebih baik diberi gaji sijil dan KGT sijil..

Rabu, Januari 18, 2012 10:12:00 PM

-------------------------------

cukuplah tu.. syarat asas kan spm.. PTPO N17 ada syarat sijil iaitu sijil pertanian, sijil perancangan bandar dan wilayah dan sijil ukur tanah juga boleh memohon dan di tangga gaji p1t8 atau p1t9 mcm tu.. apakah PT PO juga harus naik ke N3-1..? kalau kelayakan STPM semasa memohon PTPO N17 tak dikiralah pulak...? pelik kan... tetapi inilah kebenarannya sedangkan STPM adalah setaraf diploma... yg harus diperjuangkan adalah kenaikan elaun BITK yg dah tak releven lagi...

Tanpa Nama berkata...

zaman semakin berubah.. tugasan pun makin mencabar.. sekarang tugas pt bukanlh seperti tahun 90an lagi yg masih pakai typewriter.. kerja pun banyak secara online sejajar dengan kemajuan teknologi.. memang patut pun gred pt po n17 ni diupgrade.. dah berpuluh-puluh tahun tidak dikaji.. nama saja ditukar tetapi jawatan tak diupgrade..

Tanpa Nama berkata...

mintak gaji minimum sektor awam sebanyak RM1800

rock berkata...

mintak gaji minimum sektor awam sebanyak RM1800

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan bagi sesiapa yang nak gaji banyak tu kahwinlah sama awek yg sama gred.. selain daripada gaji masyukkkk, awek tu pun tak tindas.. jangan pilih awek yg grednya lebih tinggi drp gred kita.. nanti kena buli/sindir.. ambil contoh, kalau si lelaki tu gred n17 dan awek tu n17 juga.. bila kahwin, gaji bulanan yg dapat adalah sama gred N34 (17 + 17 = 34).. kalau sama2 dah naik pangkat, gred 22 x 2 = gred 44.. fuhhhhhhhhh.. kalau yg gred 41 tu kahwin sama awek gred 41 juga, berapa gred/gaji dah dapat....? lu pikirlah sendiri....

Tanpa Nama berkata...

cukuplah tu.. syarat asas kan
spm.. PTPO N17 ada syarat
sijil iaitu sijil pertanian, sijil
perancangan bandar dan
wilayah dan sijil ukur tanah
juga boleh memohon dan di
tangga gaji p1t8 atau p1t9
mcm tu.. apakah PT PO juga
harus naik ke N3-1..? kalau
kelayakan STPM semasa
memohon PTPO N17 tak
dikiralah pulak...? pelik kan...
tetapi inilah kebenarannya
sedangkan STPM adalah
setaraf diploma... yg harus
diperjuangkan adalah
kenaikan elaun BITK yg dah
tak releven lagi...
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ptpo N17 MMG ASAS SPM SAHAJA.. tetapi bg lain2 gred seperti W,Q,FT17 adalah berbeza dgn N17..syarat asasnya adalah spm+sijil.. jika keliru sila rujuk spa.gov.my...
namun gred W bkn sahaja PT..ada juga pembantu penilaian..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

cukuplah tu.. syarat asas kan
spm.. PTPO N17 ada syarat
sijil iaitu sijil pertanian, sijil
perancangan bandar dan
wilayah dan sijil ukur tanah
juga boleh memohon dan di
tangga gaji p1t8 atau p1t9
mcm tu.. apakah PT PO juga
harus naik ke N3-1..? kalau
kelayakan STPM semasa
memohon PTPO N17 tak
dikiralah pulak...? pelik kan...
tetapi inilah kebenarannya
sedangkan STPM adalah
setaraf diploma... yg harus
diperjuangkan adalah
kenaikan elaun BITK yg dah
tak releven lagi...
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ptpo N17 MMG ASAS SPM SAHAJA.. tetapi bg lain2 gred seperti W,Q,FT17 adalah berbeza dgn N17..syarat asasnya adalah spm+sijil.. jika keliru sila rujuk spa.gov.my...
namun gred W bkn sahaja PT..ada juga pembantu penilaian..

Rabu, Januari 18, 2012 10:59:00 PM

---------------------------------

memang pun lepasan spm tanpa sijil yg lain2 boleh mohon gred W.. inilah kenyataannya.. pt w17 tempat aku kerja cuma kelayakannya spm jer...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah
............................
kamu kata dekat orang...macam u pandai sangat...dia cakap mesti ada sebabla bro...contoh gred 32/34/38 naik 25% kenaikan merekan mencecah RM1000....gheti tak...sebab mereka ni kekanan sepatutnya mereka hanya dapat naik 15% sahaja baru la kenaikan lebih setara antara rm 250 hingga rm500....gred 29 ke bawah dah sesuai dah ............begapla anda ni.......
..................................

Betul !Ini terjadi masa revive gaji SSM Pak Lah.JPA juga yang asal deraf sifir gaji..Mcm konflik..,tapi masa ni PA takder medium yg luas untuk luaskan rasa tidak puas hati.Ada gred PA yg naik sampai RM 1,000.00.Nasib laa..
Rabu, Januari 18, 2012 9:46:00 PM

------------------------------------

Pemikiran golongan yang dilanda sindrom penafian memang begini, kalau gred yang naik 25% sampai kenaikan RM 1,000.00, bermakna gajinya sebelum SBPA adalah RM 4,000.00, jangan nak membohonglah, mana ada gred yang lebih bawah dari 41 yang gajinya lebih dari RM 4,000.00 masa sebelum tahun 2007.

Apa yang jelas di sini adalah kumpulan yang kononnya pegawai kumpulan pengurusan dan profesional, gred 41 ke atas yang tak reti mengira, masa SPM meniru dalam matematik kot, malahan ijazah ciplak ke sampai tak reti mengira sebegini rupa. Pergi sekolah tadika dululah, jangan sibuk nak mengarut tak tentu arah di sini.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

cukuplah tu.. syarat asas kan
spm.. PTPO N17 ada syarat
sijil iaitu sijil pertanian, sijil
perancangan bandar dan
wilayah dan sijil ukur tanah
juga boleh memohon dan di
tangga gaji p1t8 atau p1t9
mcm tu.. apakah PT PO juga
harus naik ke N3-1..? kalau
kelayakan STPM semasa
memohon PTPO N17 tak
dikiralah pulak...? pelik kan...
tetapi inilah kebenarannya
sedangkan STPM adalah
setaraf diploma... yg harus
diperjuangkan adalah
kenaikan elaun BITK yg dah
tak releven lagi...
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ptpo N17 MMG ASAS SPM SAHAJA.. tetapi bg lain2 gred seperti W,Q,FT17 adalah berbeza dgn N17..syarat asasnya adalah spm+sijil.. jika keliru sila rujuk spa.gov.my...
namun gred W bkn sahaja PT..ada juga pembantu penilaian..bknnya diminta untuk upgred gred 3-1..namun harap diberi KGT lebih baik kerana berjawatan (spm+sijil)..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah
............................
kamu kata dekat orang...macam u pandai sangat...dia cakap mesti ada sebabla bro...contoh gred 32/34/38 naik 25% kenaikan merekan mencecah RM1000....gheti tak...sebab mereka ni kekanan sepatutnya mereka hanya dapat naik 15% sahaja baru la kenaikan lebih setara antara rm 250 hingga rm500....gred 29 ke bawah dah sesuai dah ............begapla anda ni.......

Rabu, Januari 18, 2012 9:07:00 PM

------------------------------------

Boleh beritahu berapa gajigred 32/36/38 masa sebelum 2007? Ada lebih dari RM 4000.00? Jangan nak membohonglah, anda memang jenis sindrom penafian, tak reti nak mengira. Sila nyatakan sifir gaji gred 32/36/38 dan lihat gred atasan dari 41-54 berapa gred gaji mereka. Jangan nak auta membohong itu dan ini untuk mengelirukan orang, itu jenis manusia tak bertanggunjawab. Malahan kalau gred atas dari 48 gaji lebih dari RM 5000.00, naik 10% pun sudah RM 500.00. Itulah kalau tak reti mengira, sila pergi tadika semula.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

cukuplah tu.. syarat asas kan
spm.. PTPO N17 ada syarat
sijil iaitu sijil pertanian, sijil
perancangan bandar dan
wilayah dan sijil ukur tanah
juga boleh memohon dan di
tangga gaji p1t8 atau p1t9
mcm tu.. apakah PT PO juga
harus naik ke N3-1..? kalau
kelayakan STPM semasa
memohon PTPO N17 tak
dikiralah pulak...? pelik kan...
tetapi inilah kebenarannya
sedangkan STPM adalah
setaraf diploma... yg harus
diperjuangkan adalah
kenaikan elaun BITK yg dah
tak releven lagi...
Rabu, Januari 18, 2012

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ptpo N17 MMG ASAS SPM SAHAJA.. tetapi bg lain2 gred seperti W,Q,FT17 adalah berbeza dgn N17..syarat asasnya adalah spm+sijil.. jika keliru sila rujuk spa.gov.my...
namun gred W bkn sahaja PT..ada juga pembantu penilaian..bknnya diminta untuk upgred gred 3-1..namun harap diberi KGT lebih baik kerana berjawatan (spm+sijil)..

Rabu, Januari 18, 2012 11:07:00 PM

------------------------------------

Gred penolong pegawai S, N, Q dan sebagainya adalah STPM + Diploma, apahal boleh sama dengan gred SPM + sijil saja?

Tanpa Nama berkata...

Kalau sijil nak ambil ijazah kena ambil diploma dulu, tapi kalau STPM tak payah ambil diploma boleh terus buat ijazah, jelas berbeza kelayakan sijil dengan STPM, JPA macam mana menilai ini, tak reti membezakan sijil tinggi dengan sijil biasa saja.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Hai presiden cuepacs yang saya hormati.Sedikit ilmu hisab akan menbantu encik semakan semula SBPA dengan pihak atasan. (satu) penjawat awam ada (satu) isteri/suami,(satu) anak,(satu) bapa/ibu,(satu)menantu,(satu)mentua,(satu) kawan.Jumlah 7 orang.Jika 1.4 juta penjawat awam campur dengan 0.6 juta warga pesara maka jumlah ialah 2 juta orang.Jumlah 2 juta darab dengan 7 orang jadi 14 juta penundi. Pihak siapa tidak mahu 14 juta undi dalam pilihanraya umum.Tangan encik ada 14 juta undi. Pihak siapa tidak mahu mendengar cadangan encik bukan seperti orang tak ada otak berfikir orang atasan tidak akan dengar suara encik.

Rabu, Januari 18, 2012 9:36:00 PM

------------------------------------

Ini bukan golongan kakitangan pangkat rendah, tapi kelompok pegawai serakah yang sibuk nak menghina kepimpinan ceupacs, sedarlah diri, jangan hina presiden ceupacs sebab perjuangan ceupacslah yang banyak membantu penjawat awam, kamu dengki sebab perjuangan ceupacs telah menggagalkan usaha tamak haloba dan serakah golongan kamu untuk mempelahap semuanya dalam SBPA, sekarang kamu iri hati pada ceupacs.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Tanpa Nama berkata...

salam semua,
walaupun aku PT tapi aku bersyukur dapat kerjaya ini,secara tidak langsung aku dapat menguruskan kewangan aku coz melalui pengurusan kewangan sekolah aku melaksanakan pengurusan kewangan aku sendiri, rasa2nya aku lebih baik dr guru yg mengajar dan pling penting aku lebih berduit dari guru2 n guru besar aku.Kepada PT marilah kita urus kewangan kita sendiri/keluarga seperti kita mengurus kewangan sekolah/kerajaan compom kita lebih beduit dari guru n Guru Besar/pengetua>Apalah ada pada pangkat tapi tarak ada duit asik ANGKASA saja dalam slip gaji..renung2kanlah....selamat menjadi orang berada...


walaubagaimanapun disebalik rasa kesyukuran perasaan sedih itu tetap ada kerana hingga ke hari ini nasib PTN17 masih ditakuk lama sedangkan semua Gred bawah lain telah pun di upgrade, namun kami tiada yang pandang.....kalau nak berkira pasal kerja...orang tak nak nampak yang kamilah sebenarnya terpaksa bertungkus lumus.....tapi yang untung siapa???? para Doktor, Jururawat, Pegawai-pegawai atasan....yang sentiasa nampak dimata kerja mereka...sedang kami dianggap tiada kerja....tapi pernahkah pihak2 terbabit menilai kerja kami yang terpaksa uruskan semua pasal mereka....dari gaji, elaun, hal-hal perkhidmatan, pencen. kontrak, nak masuk kuaters, kluar kuaters.......sehinggalah kasut mereka pun kamilah yang uruskan.......tapi apalah yang ada kami dengan gaji yang ciput ini...salahkah kalau kami juga diupgrade.............

semenjak saya kerja dah 17 tahun ni tidak pernah lagi kerajaan upgrade jaw PT, yang terkilannya semua jaw yang rendah dh diupgrade cohtoh tukang masak kelayakan masuk hanya Darjah 6, diupgrade ke SPM N17, kiralah berapa step yg dilangkaui. Tentu tuan/puan sedia maklum bagi jaw2 lain yg telah diupgrade.

Saya bertugas di jabatan persekutuan tapi di negeri lagi la teruk, pejabat tiada cleaner, mahupun PAP (pembantu Am Pejabat),Cuba fikirkan siapa yg nk wat kerja2 cleaner klu semua jaw yang ada disini adalah gred 22 ke atas. Tentulah PT kan??? Dari kerja mencuci toilet, basuh pinggan, sapu sampah hinggalah membuat kertas kerja/laporan/minit mesyuarat semua PT yg buat. Tapi bila tgk ada jawatan2 merungut kena bt kerja PT saya dah rasa terpanggil nk kongsi pglmn saya. mudah-mudahan Kerajaan yang memerintah dapat pertimbangkan kedudukan kami N17...

Tanpa Nama berkata...

Pihak kerajaan perlu ambil serius perkara ini kerana janganlah kerana kecuaian dan sikap tamak haloba pegawai atasan di JPA dan kuncu-kuncunya membuat dasar yang caca marba akan memberikan kesan buruk kepada parti pemerintah pada PRU akan datang. Tindakan tegas perlu dikenakan terhadap golongan pegawai serakah yang tamak haloba menyalahgunakan kuasa untuk buat dasar yang mementingkan diri sendiri tapi menindas kakitangan awam pangkat rendah secara zalim.

Tanpa Nama berkata...

anpa Nama berkata...

Kamu ini jenis tak reti mengira, peratusan dan RM adalah perkara berbeza, walaupun gred 1-16 naik 35%, tapi kenaikkan hanya sekadar RM 200 lebih saja, sedangkan gred 41 ke atas walaupun naik 15%, tapi kenaikan melebihi RM 300.00, sila belajar mengira di tadika dahulu. Ini pegawai gred 41 keatas yang sijil kelayakan palsu kot, sampai tak reti mengira.

Berani kerana benar, takut kerana salah
............................
kamu kata dekat orang...macam u pandai sangat...dia cakap mesti ada sebabla bro...contoh gred 32/34/38 naik 25% kenaikan merekan mencecah RM1000....gheti tak...sebab mereka ni kekanan sepatutnya mereka hanya dapat naik 15% sahaja baru la kenaikan lebih setara antara rm 250 hingga rm500....gred 29 ke bawah dah sesuai dah ............begapla anda ni.......

Rabu, Januari 18, 2012 9:07:00 PM

------------------------------------

Boleh beritahu berapa gajigred 32/36/38 masa sebelum 2007? Ada lebih dari RM 4000.00? Jangan nak membohonglah, anda memang jenis sindrom penafian, tak reti nak mengira. Sila nyatakan sifir gaji gred 32/36/38 dan lihat gred atasan dari 41-54 berapa gred gaji mereka. Jangan nak auta membohong itu dan ini untuk mengelirukan orang, itu jenis manusia tak bertanggunjawab. Malahan kalau gred atas dari 48 gaji lebih dari RM 5000.00, naik 10% pun sudah RM 500.00. Itulah kalau tak reti mengira, sila pergi tadika semula.

Berani kerana benar, takut kerana salah.

Kasim.

Rabu, Januari 18, 2012 11:09:00 PM

------------------------------------

Mana dia pegawai PTD yang kononnya 'terlebih cerdik' hingga tak tahu mengira ini? Jawab jangan tak jawab.

Tanpa Nama berkata...

emang pun lepasan spm
tanpa sijil yg lain2 boleh
mohon gred W.. inilah
kenyataannya.. pt w17
tempat aku kerja cuma
kelayakannya spm jer...
Rabu, Januari 18, 201


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sebab itu gred W adalah asas (spm+sijil)ada yg msk guna spm dan ada guna sijil..hrp faham..

tetapi bg gred N..asasnya adalah SPM sahaja..jika msk gna sijil pun gaji tetap spm kerana tiada syarat asas sijil..harap2 tuan faham knp ada beza..

Tanpa Nama berkata...

Kami PA gred rendah nak mintak gaji minimum berpatutan selaras dengan transformasi kerajaan ke arah negara maju menjelang 2020. Untuk mencapai status negara maju, gaji minimum mesti dinaikkan mengikut paras yang munasabah dengan kos hidup semasa. Ini penting bagi meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara maju. Mana ada negara maju, gaji penduduknya masih RM1,000.00 ke bawah. Kat Korea yang telah mencapai taraf negara maju, pendapatan penduduknya yang paling minimum ialah RM4,000.00.

Oleh itu, cadangan aku bagi gaji minimum T1 SBPA untuk PTPO N17 / N4-1 ialah antara RM1,500.00 - RM2,000.00.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

emang pun lepasan spm
tanpa sijil yg lain2 boleh
mohon gred W.. inilah
kenyataannya.. pt w17
tempat aku kerja cuma
kelayakannya spm jer...
Rabu, Januari 18, 201


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sebab itu gred W adalah asas (spm+sijil)ada yg msk guna spm dan ada guna sijil..hrp faham..

tetapi bg gred N..asasnya adalah SPM sahaja..jika msk gna sijil pun gaji tetap spm kerana tiada syarat asas sijil..harap2 tuan faham knp ada beza..
Rabu, Januari 18, 2012 11:22:00 PM

------------------------------------

Sijil tak boleh terus buat ijazah, kena ambil diploma dulu, tapi STPM boleh terus buat ijazah tanpa ambil diploma dulu, jelas bahawa sijil adalah seperti SPM saja, malahan SPM, sijil pelajaran Malaysia, sedangkan STPM adalah sijil tinggi pelajaran Malaysia, beza benar STPM dengan sijil biasa, kalau gred sijil nak setaraf dengan diploma, apa pula taraf diploma itu pula, setaraf sijil ke? Jadi jangan tak tentu arah memberikan taraf yang bukan-bukan pada kelayakan tertentu, malahan dalam blog SPA sendiri, apahal mengasingkan kelayakan bagi jawatan penolong pegawai berkelulusan STPM atau diploma sama dengan kelompok penolong pegawai kelayakan diploma saja? Apahal tak dikelompokkan jawatan penolong pegawai yang berkelayakan STPM atau diploma sekali dengan kelayakan SPM, apahal nak asing-asing kalau jawatan penolong pegawai kelayakan STPM dan diploma hanya setaraf dengan kelayakan sijil saja? Sila jawab perkara ini.

Tanpa Nama berkata...

SBPA memang jelas paling tunggang langgang dan hanya menyusahkan dan memburukkan perkhidmatan awam saja.

Tanpa Nama berkata...

Jangan balik ke sekolah tadika minta naikkan gaji sebanyak RM300 setiap penjawat awam dan juga setiap warga pesara.Terima Kasih.

Tanpa Nama berkata...

sbpa telah membuatkan perkhidmatan awam bercelaru.. bila skim J dh diupgrade, timbullh perasaan iri hati penjawat awam yg lain.. mohon supaya skim J diturunkan balik kepada dr J27 ke J17 (J4-1).. kalau nak upgrade juga, semua skim lain yg sedia ada upgrade juga ke gred 27 (3-1).. baru adil..

Tanpa Nama berkata...

Dah dapat dah gaji sbpa. cuma kenaikan 5% jer. mana yang dijanjikan 7-13%? konpius betul....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Dah dapat dah gaji sbpa. cuma kenaikan 5% jer. mana yang dijanjikan 7-13%? konpius betul....

Rabu, Januari 18, 2012 11:54:00 PM


-----------------------------------

kata jpa, tahun 2013 gaji akan diselaraskan.. tahun 2014, elaun2 akan dikaji semula.. <--- strategi jpa yg tak menjadi... hehehehe.. totally fail..

Tanpa Nama berkata...

Sijil tak boleh terus buat ijazah, kena ambil diploma dulu, tapi STPM boleh terus buat ijazah tanpa ambil diploma dulu, jelas bahawa sijil adalah seperti SPM saja, malahan SPM, sijil pelajaran Malaysia, sedangkan STPM adalah sijil tinggi pelajaran Malaysia, beza benar STPM dengan sijil biasa, kalau gred sijil nak setaraf dengan diploma, apa pula taraf diploma itu pula, setaraf sijil ke? Jadi jangan tak tentu arah memberikan taraf yang bukan-bukan pada kelayakan tertentu, malahan dalam blog SPA sendiri, apahal mengasingkan kelayakan bagi jawatan penolong pegawai berkelulusan STPM atau diploma sama dengan kelompok penolong pegawai kelayakan diploma saja? Apahal tak dikelompokkan jawatan penolong pegawai yang berkelayakan STPM atau diploma sekali dengan kelayakan SPM, apahal nak asing-asing kalau jawatan penolong pegawai kelayakan STPM dan diploma hanya setaraf dengan kelayakan sijil saja? Sila jawab perkara ini.

Rabu, Januari 18, 2012 11:29:00 PM

--------------------------------

tetapi mengapa semasa apply jawatan PT PO N17 dengan mengemukakan kelayakan STPM, sijil STPM tidak diambilkira untuk starting tangga gaji yg lebih baik seperti mereka yg mengemukakan sijil ukur tanah, sijil perancangn bandar dan wilayah mahupun sijil pertanian dimana starting gaji permulaan masuk kerja adalah p1t8 - p1t9...???? apakah nilai STPM adalah lebih rendah daripada sijil2 yang saya sebutkan tadi sehinggakan tidak diambilkira didalam penetapan tangga gaji permulaan PTPO N17 bagi lantikan baru???

Tanpa Nama berkata...

salam jangan jalankan spba dulu, selraskan skim gaji yang ssm dulu yang tahun 2007 yang tidak selras...kerana kenaikan gaji yang tidak sama atar
golongan sokongan 30%
golongan dg 29,32 naik 25%
Dg 41,44-15%

.........di sini menunjukkan perbezaan antara golongan yang menerima kenaikan 25% naik lebih banyak berbanding mereka yang hanya 15%...dan ramai guru yang ada diploma sambung belajar ke peringkat ijzah kerana mereka merima kenaikan lagi di DG 41 selpas tamat belajar dan byk merima keistimewaan daripada golongan Dg 41

Tanpa Nama berkata...

osalam jangan jalankan spba dulu, selraskan skim gaji yang ssm dulu yang tahun 2007 yang tidak selras...kerana kenaikan gaji yang tidak sama atar
golongan sokongan 30%
golongan dg 29,32 naik 25%
Dg 41,44-15%

.........di sini menunjukkan perbezaan antara golongan yang menerima kenaikan 25% naik lebih banyak berbanding mereka yang hanya 15%...dan ramai guru yang ada diploma sambung belajar ke peringkat ijzah kerana mereka merima kenaikan lagi di DG 41 selpas tamat belajar dan byk merima keistimewaan daripada golongan Dg 41

Tanpa Nama berkata...

yang korang nak salahkan skim pTD apasal? Masing2 ada tugas masing masing, yang duk kalut tak puas hati pasal skim pTD yang segelintir, apatah lagi bila Omar OSman kasi bikin panas pulak..Kesian aku tgk PTD yang korang duk bahan, keje diorg OK je aku tgk kat opis aku ni...Kalau sorang dua je PTD buat hal, x payah la nak heboh sedunia plak. MAcam la skim lain ni perfect...wallahualam

Penjawat Awam Bijak berkata...

Korang yang duk bincang pasal ada STPM masa mohon jawatan PT PO jangan la duk jadi bodoh...dah jawatan tu kan PT PO, nak kelayakan SPM...yang korang mohon pakai SPM, pastu dah dapat kerje nak ikut gaji STPM pulak..tak ke bodoh lagi bangang namanya...kalu dah mohon jawatan PT PO tu...ikut la syarat nya...

Anti NUTP bodoh berkata...

Tanpa Nama berkata...
k Quepacs jgn takut....yg mana ble pancung ..pancung jer.jgn bagi muka ka PTD@ yg buat kerja tak betul.

Rabu, Januari 18, 2012 10:41:00 AM
----------------------------

PAncung jugak cikgu2 yang duk mengular, nak buat kerja pentadbiran...last2 budak2 skolah jadi bodoh macam cikgu sekarang...tukar sllybus berkali2...bangang bertingkat2...ouiiii cikgu sekalian, udah2 la, kerja hakiki mengajar, pi la ngajar..jgn duk claim korang ni bagus...dah la cikgu sekarang ramai kaki MLM...puiiiii

Omar Seman berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kami PA gred rendah nak mintak gaji minimum berpatutan selaras dengan transformasi kerajaan ke arah negara maju menjelang 2020. Untuk mencapai status negara maju, gaji minimum mesti dinaikkan mengikut paras yang munasabah dengan kos hidup semasa. Ini penting bagi meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara maju. Mana ada negara maju, gaji penduduknya masih RM1,000.00 ke bawah. Kat Korea yang telah mencapai taraf negara maju, pendapatan penduduknya yang paling minimum ialah RM4,000.00.

Oleh itu, cadangan aku bagi gaji minimum T1 SBPA untuk PTPO N17 / N4-1 ialah antara RM1,500.00 - RM2,000.00.

Rabu, Januari 18, 2012 11:23:00 PM
-------------------------------

HA ah, aku setuju cdgn ko ni..tp sebelum ko buat cadangan bodoh mcm ni, pikir plak...gaji minimum gred 27, 41 dll....jgn duk pikir gaji minimum kump sokongan aja..mcm tu kami yg gred 41 ni, nak gaji minimum 6000....klu gaji JUSA minimum 20000, jgn plak korang nak menghanjingkan diorg plak. kalau PA sokongan memekak sbb gaji minimum kami tinggi, baik mansuh je jawatan sokongan ni...asyik pikir mcm Omar Seman je...

Tanpa Nama berkata...

gaji minumum pelaksana rm3k...
pelakasana 41 rm5k, 44 rm5.5k, 45 rm6k, 48 rm6.5k, 52 rm 7.5k, 54 rm 8k, jusa c 10k...etc

setuju x kasim?
info terkini dari SBTPA (SKIM BARU TERKINI PERKD. AWAM)

Tanpa Nama berkata...

Kalau tambat elaun BIPK pasti yg junior bila pencen dapat skit untuk bayaran bersara. Contoh mula gaji RM1400 x 10% =140. Gaji akhir 4000+140=4140. Manakala senior yang BIPK tinggi nanti mesti dapat lebih. Contoh 4000+300=4300. Sebab masa tambat bulan 12 2011 dia punya BIPK 300...So, JPA ambil perhatian...BIPK tak boleh tambat...

Tanpa Nama berkata...

bagus. elaun jgn tambat ikut tahun dan senioriti,,,,,,,gaji pokok kita tambat, tambat kat pokok, agak2 dalam 5k sorang sampai pencen, bereh boh!

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya, apabila diberi peluang keomen dlm ruangan langit terbuka seperti ini..... lagi banyak yg x puashati, serba x kena dan mcm2 lah candangan.... memang bagus tapi kebanyakannya bagus utk diri sendiri. cadngan saya, pelarasan skim di mana kekal dan laksana sbpa pada 31 januari ini dgn syarat gaji Jusa c mesti bermula dgn 10k sahaja bukan 12k...dan seterusnya lah. bulan april buat pulak pelarsan gajibaru. bulan 9 nanti waktu bajet buat semakan elaun, setuju boh?

Tanpa Nama berkata...

TIDUR JOM SAYANG, ESOK ABANG KERJA. NANTI LEWAT, NAK BAGI REASON APA.LUSA KARANG LEWAT LAGI, MALAM JEMAAT GITU.. GITU-GITU.

BEREH BOH.

Tanpa Nama berkata...

fakta sbpa dari jpa.

1. KEKAL : yg memilih sbpa "kekal" bermaksud gaji barU mengikut sbpa akan dibayar pada 31 januari ini.(baca 'perbezaan gaji spba - gaji ssm 16 januari 2102).

2. NO LESS FAVOURABLE : bermaksud skim gaji baru sbpa yg akan diperbaiki selePas tarikh 16 april INI akan menjanjikan kenaikan lagi (sedikit/banyak) tanpa dikurangkan DARI ASAL sepertimana yg ditawarkan utk januari 2012.

faham dok?
BEREH BOH.

Tanpa Nama berkata...

tunggu je 31 januari......
masyuk lagi gaji (perbezaan spba - gaji ssm). ke guane?
tungguuuuuuuu..............

bereh boh
TUKANG R1 (pah ni kawang naik jusa c sebab ada phd coz work based perfomance no more senioriy - sbpa).

Tanpa Nama berkata...

cyborg83 aka swalGYL berkata...
leelaun BITK sebanyak RM40 adalah tidak memadai dengan tugasan yang dibuat.. harap dapat disemak semula... sekurang²nya RM100 dan juga mohon agar Elaun COLA dinaikkan sama rata iaitu sebanyak RM300 atau lebih kerana kos sara hidup sekarang adalah meningkat.. dan juga elaun ITP bg staff bawahan iaitu gred 17 kebawah dikaji semula.. ini kerana./. mana ada sewa rumah sebanyak RM180 skarang nih??? !!!!
-----------------------------------
SETUJUUUUUUUU..

CADANGAN DAN PANDANGAN :

1. ELAUN BITK patut dikaji semula...kerja byk byr xsberapa....kalau pass exam pun naiknya xseberapa...

2. COLA - minta yg duk kuarters pun dpt penuh COLA...ape rasionalnye potong separuh, sbb duk kuarters??barang2 ttap jugk naik....

3. ITP - JPA tolong jwb knape PA SPM (kerani) dpt rm180 je....ttpi konstebel polis dpt rm275??? konstebel pun gune SPM jgk kan????jgn kate la polis spesel sbb jge keamanan, sewa umh tetap same kn,xkire la keje ape pun....ke tuan umah sewa caj mahal bile dpt th penyewenye adlh POLIS???? kerani pun sewa umh jgk mlh lebh mahal sbb lokasi tmpat bekeje....JPA tolong lebih prihatin....

4. mohon sekiranya JPA pertimbangkan PA yg mempunyai STPM,DIPLOMA ATAU DIGREE diberikan satu penilaian khas bagi kenaikan pangkat, sbb zaman skrg hampir 70% dlm ssbuah jabatan yg memiliki PA berjawatan kerani tetapi memiliki STPM,DIPLOMA DAN DIGREE...bukan meminta kerje berpangkat SPM tetapi begaji mengikut kelulusan....tetapi seeloknya dikaji, kelulusan mereka ini bukan dapat dengan mudah.. sebagai contoh, buat kenaikan pangkat mengikut time based (bagi yg berkelulusan STPM,DIPLOMA,DIGREE,MASTER) ke...

ITU SAJE.....TQ JPA...

Tanpa Nama berkata...

takdoksorangjawabkomenghambeketidordohbelakesemeokaylahkawangnoktidoetekbohjupesmulejsenyungsokmo.

okay 4 those top n down..... nomore therotical framework 0r conceptual, just plan ur work, work ur plan. do use multipleregression to all wages schemes, all PAs gonna happy.

BEREH BOH.
TUKANG R1 AKA JUSA C.

Tanpa Nama berkata...

dalam kelayakan, STPM DAN DIPLOMA adalah setaraf....

tetapi kenapa bile tetapkan gaji, xsame???DIPLOMA lebih tinggi dr STPM???

kalau tak setaraf,jgn disebut...bubarkan je STPM disekolah2...sbb tnyate STPM xdipandang lg berbanding DIPLOMA...padahal kite ni pecah kepale duk belajar STPM...

taraf STPM ni antara SPM dan DIPLOMA,STPM ditengah2...

tolongla...hargai la skit org yg ade STPM...bukan kite nk condem DIPLOMA,tp mestila ade keadilan disini....

JPA TOLONG JWB....CUEPACS,ambik note...

Tanpa Nama berkata...

ada lagi hok dok tido? ya saya akang naikkan elauan bitk dalam 50 riyal lagi dang jugok itp, mana ada doh sewa rumah 100++ lening dok. komang2 400 kat kl dan sewaktu dengangnya. pagi nanti kawang kabor ah ke kppa, sebelah bilik kawang je tu. se lagi nok tanya, betul ke nok gaji min pa dalm 2k ni belake2 ning, bukang 2500 deh, bereh. ning pung kawang masuk sekali dalang meeting esok.

bereh boh.

tukang r1 aka jusa A.

Tanpa Nama berkata...

ya saya akan selaraskan gaji stpm dang diploma, sama belake seme, jangang baloh lagi lah. kawang sms doh ke bos tadi, bos terus minit sms saya tadi. tq

bereh boh.


tukang r1 aka jusa a.

Tanpa Nama berkata...

layak masuk ting 6 sastera (stpm) ...kredit 3 subjek tmsk bm dll, agam ke , lukisan ke dll.

diploma (biasanya x dok kot diploma sejarah, p.am, geog, ekon, sastera) syarat min masuk diploma dan kebykan kursus based on sains, teknikal, engineering, syarat masuk kredit maths, bm, 1 subjek sains (fizik, kimi1a, bio dan subjek teknik).

boleh dok eh nok selaras gaji stpm art stream dgn diploma (esp engineering), jap nanti kawabbg tanya boh esok, macang dok releveng je, no kovenjeng je, dakpa2 esok kawang tanya bos besot smula?

bereh boh
tukang r1 aka jusa a.

Tanpa Nama berkata...

fakta sbpa dari jpa.

1. KEKAL : yg memilih sbpa "kekal" bermaksud gaji barU mengikut sbpa akan dibayar pada 31 januari ini.(baca 'perbezaan gaji spba - gaji ssm 16 januari 2102).

2. NO LESS FAVOURABLE : bermaksud skim gaji baru sbpa yg akan diperbaiki selePas tarikh 16 april INI akan menjanjikan kenaikan lagi (sedikit/banyak) tanpa dikurangkan DARI ASAL sepertimana yg ditawarkan utk januari 2012.

faham dok?
BEREH BOH.

Tanpa Nama berkata...

fakta sbpa dari jpa.

1. KEKAL : yg memilih sbpa "kekal" bermaksud gaji barU mengikut sbpa akan dibayar pada 31 januari ini.(baca 'perbezaan gaji spba - gaji ssm 16 januari 2102).

2. NO LESS FAVOURABLE : bermaksud skim gaji baru sbpa yg akan diperbaiki selePas tarikh 16 april INI akan menjanjikan kenaikan lagi (sedikit/banyak) tanpa dikurangkan DARI ASAL sepertimana yg ditawarkan utk januari 2012.

faham dok?
BEREH BOH.

Tanpa Nama berkata...

fakta sbpa dari jpa.

1. KEKAL : yg memilih sbpa "kekal" bermaksud gaji barU mengikut sbpa akan dibayar pada 31 januari ini.(baca 'perbezaan gaji spba - gaji ssm 16 januari 2102).

2. NO LESS FAVOURABLE : bermaksud skim gaji baru sbpa yg akan diperbaiki selePas tarikh 16 april INI akan menjanjikan kenaikan lagi (sedikit/banyak) tanpa dikurangkan DARI ASAL sepertimana yg ditawarkan utk januari 2012.

faham dok?
BEREH BOH.

Tanpa Nama berkata...

fakta sbpa dari jpa.

1. KEKAL : yg memilih sbpa "kekal" bermaksud gaji barU mengikut sbpa akan dibayar pada 31 januari ini.(baca 'perbezaan gaji spba - gaji ssm 16 januari 2102).

2. NO LESS FAVOURABLE : bermaksud skim gaji baru sbpa yg akan diperbaiki selePas tarikh 16 april INI akan menjanjikan kenaikan lagi (sedikit/banyak) tanpa dikurangkan DARI ASAL sepertimana yg ditawarkan utk januari 2012.

faham dok?
BEREH BOH.

otai berkata...

Kami golongan guru juga mengalami kenaikan gaji yang tidak seragam. Satu lagi persoalan mengapa penjawat awam yang berkhidmat selama tahun ganjil tangga gajinya dalam SBPA akan sama dengan tangga gaji penjawat awam yang berkhidmat setahun awal daripada mereka? Ini akan membawa banyak keuntungan kepada mereka yang berkhidmat pada tahun ganjil. Malah kenaikan penjawat awam tahun ganjil lebih tinggi daripada kenaikan penjawat awam tahun genap.

Pertukaran pergerakan gaji tahunan juga menimbulkan tidak puas hati kerana ada sesetengah penjawat awam dipercepatkan anjakan tahunan mereka dan ada juga ditangguhkan anjakan ke belakang. Kalau dikaji mengenai SBPA, masih banyak lagi perbezaan ketara.
Apa yang paling adil untuk semua penjawat awam ialah membuat pelarasan gaji berdasarkan peratusan mengikut gred seperti dibuat sebelum ini kerana terlalu sukar untuk memuaskan hati semua 1.4 juta penjawat awam
Moga pihak JPA buka mata akan tu agar tidak berlaku ketidak puas hatia ...nak buat pelarasan pun biarlah adil.Pada pandangan saya kenapa masalah gaji senior sama dgn gaji junior dan sebagainya jadi begitu.

Banyak lagi diskriminasi yang dilakukan oleh JPA dalam SBPA ini.

Saya berpendapat yang SBPA ini SEPATUTNYA DITANGGUHKAN dahulu.naikkan peratus gaji sama...contoh 10% untuk semua gred..jadi kenaikan adalah adil kepada semua gred....sekarang ni bila sbpa gaji junior lebih tinggi dari senior..sapa tak frust...

Naik gaji ikut peratusan dan match ke jadual gaji baru SBPA baru betul dimana kenaikan tidak kurang dari 1 pergerakan gaji tahunan.
Jika cara ini dilaksanakan tiadalah kenaikkan gaji yg tidak seragam dan adil.

Mengapa tak selaraskan saje..T1 SSM ke T1 SBPS, T2 SSM ke T2 SBPA... dan setrusnya

Betul apa yang artikel ini persoalkan....memang tak adil....saya komen ni sebab ini berlaku kepada kawan saya..dia juga adalah senior saya kat tempat kerja...dia dah kerja dah 5 tahun ...bila pelarasan gaji gaji dia sama ngan gaji saya yang baru berkhidmat 3 tahun...mana keadilan...kesian dia....dia dah laa kerja tip top walaupun senior tak pernah berkira apa2 pun....tapi bila jadi keadaan mcm ni mana KEADILAN untuk dia dan penjawat yang senasib dengannya...
Kalau nak kira kenapa perlu saya bising2..sebab hal ini saya yang untung....tapi apa guna gaji mahal tapi keadilan tak de...lagipun sure dalam hati dia atau penjawat awam yang senasib ngan dia ada perasaan tidak puas hati.....saya sendiri pun rasa segan dengan dia....dia banyak ajar saya...
memang tak adil...JANGAN LA SAMPAI ADA YANG TERANIYA....MANA TAK ANIAYANYA KALAU KEJE DAH LAMA TAPI GAJI SAMA NGAN YANG ORG BARU.....ORG TAK RASA MEMANG LAAA TAKKAN BISING TAPI CUBA DUDUK TEMPAT YANG TERANIAYA MEMANG SAKIT HATI GILA.....DAH LAA SESETENGAH TU BUKAN WAT KERJA SANGAT...MAIN TOLAK KEJE JER...TUP..TUP GAJI SAMA NGAN YANG LAMA YANG WAT KERJA MACAM NAK MATI...KAJI SEMUA PIHAK BUKAN SATU KATEGORI JER......

pendapat saya, better kenaikan sesuai mengikut seniority dan perbezaan tidak sebegitu ketara.
mana adil kalo saya yang lapor diri apr 2010, naik gaji hanya rm167 sahaja, padahal peg yang masuk julai 2011, naik sampai rm260 utk sama level gaji dgn saya.
tu x kira lagi dgn pegawai yg msuk Nov 2009 (5 bulan lebih awal dr saya). NAIK SAMPAI RM300!! paling x tahan bila dia berlagak tu la. kalo dia x berlagak, sikit pun saya x tau yg gaji kami naik sgt2 berbeza, ok?

GAJI SBPA Junior setahun 3 bulan n senior 5 bulan naik melampau sbb dorg lapor diri ms tahun gnjil.. dan saya yang malang ni, naik ciput sbb lapor diri ms taun genap..mana keadilan

Kami golongan guru memohon semoga pihak Tan Sri, Dato',Tuan, Puan dapat membuat pertimbangan yang memuaskan semua pihak , yang senio tidak rugi dari gaji yang junior, harap-harap semakan gaji nanti biarlah yang T3 SSM ke gaji T 3 sbpa dan seterusnya. Segala tindakan Tansri, Dato', Tuan , Puan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih

Tanpa Nama berkata...

minta jasa baik CUEPACS untuk tolong menyemak kenaikan gaji kami pensyarah kolej komuniti dan politeknik yang sering terpinggir.bagi sesetengah tangga gaji SBPA didapati tiada perbezaan gaji bagi pensyarah yang baru berkhidmat dgn pensyarah yang telah lama berkhidmat serta tiada perbezaan gaji untuk pensyarah2 yang mempunyai master dan juga PHD sedangkan kami mempunyai banyak hutang pinjaman pelajaran yang perlu dijelaskan.terima kasih CUEPACS

Tanpa Nama berkata...

Syabas Cuepacs kerana berjaya menyemak semula SBPA. Saya minta pihak Cuepacs menyemak dimana pegawai yang dinaikan pangkat KUP Contohnya gred SSB N1 dinaikan pangkat N4 dan diberikan gred gaji berasingan. Untuk dinilaikan kenaikan pangkat 3 tahun berturut2 prestasi yang cemerlang dan telah berkhidmat lebih 15 tahun. Dalam SPBA kenaikan pangkat tersebut hilang dan tidak dinilai. Dalam SPBA dimanakah taraf kenaikan pangkat yang disandang dalam SSB.

Tanpa Nama berkata...

ightMEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

----------------------------------
MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.
---------------------------------

MEMANG PATUT PUN KELAYAKAN MINIMUM PENJAWAT AWAM GUNA SPM SEBAB PMR TU PENILAIAN BAGI MENENGAH RENDAH BUKAN NYE SIJIL.MCM SPM ADALAH SIJIL PELAJARAN MALAYSIA MCM GAK STPM.GRED 11 SEPATUT NYA GUNA SPM SBB MEREKA ADALAH PEMBANTU OPERASI YANG AKAN MENJLNKAN TUGAS PENTADBIRAN JUGAK.SY CADANGKAN:-

GRED 11-16 GUNA SPM
GRED 17-26 GUNA STPM/DIP
GRED 27-40 GUNA IJAZAH
GRED 41 KEATAS GUNA MASTER/PHD

BUKAN APA,UNIVERSITI SEMAKIN BNYK,GRADUAN MENGANGGUR PUN DA BERSEPAH.INILAH CARA UNTUK MENGHASILKAN PENJAWAT AWAM YANG BERILMU.

Tanpa Nama berkata...

bodoh tahap lembu kena tambat sepertimana elaun yg kena tambat mereka yg menafikan stpm ni.. Maksdnya mengapa individu yg memiliki stpm dan memohon ptpo n17 dgn kelayakn stpm tetapi tidak diberi starting gaji permulaan yg lebih baik spt mana yg memiliki sijil ukur tnh, sjl perancangn bndr & wilayah dan sjl pertanian? Apakah stpm taraf sijilnya lbh rendah drp sijil2 yg saya sebutkn td.? Sdgkn dlm sbpa stpm disamakn dpn sjl2 trsbt? Mengapa yg mmiliki sjl2 trmsk dlm syrt memohon ptpo n17? Kelayakn utk memohon stpm sama dgn diploma itu 5 kredit. Bg yg krg drp 5 krdt kena membuat rayuan baru boleh melanjutkn pelajarn ke tingkatn 6. Kalau mcm ni gayanya lebih baik stpm dimansuhkn.. Stpm sekejap ditendang ke atas,sekejap ditendang ke bwh sdgkn nak sambung degree, stpm diambilkira sama tarafnya dgn diploma. Cara menjawab stpm pun dlm btk esei (kecuali paper 1 pengajian am)..

Tanpa Nama berkata...

gaji minumum pelaksana rm3k...
pelakasana 41 rm5k, 44 rm5.5k, 45 rm6k, 48 rm6.5k, 52 rm 7.5k, 54 rm 8k, jusa c 10k...etc

setuju x kasim?
info terkini dari SBTPA (SKIM BARU TERKINI PERKD. AWAM)

...........................................

I likeeeeeeee

Tanpa Nama berkata...

SBPA ini yang rugi PA kemasukan diploma.
Juruteknik yang masuk kelulusan SPM gaji dah nak sama, sedangkan dia orang tu tak masuk universiti. Yang PA kelulusan diploma ini kena masuk universiti 3 tahun, belanja pun banyak. Belajar pun susah, dulu-dulu kuliah ada dalam bahasa inggeris sepenuhnya. Presiden CUEPACS yang ada MCE/SPM janganlah terlalu cenderong kepada kumpulan sendiri sahaja (J). PA kemasukan diploma ini hendaklah diberi imbuhan yang sewajarnya

Tanpa Nama berkata...

salam,

saya mewakili gred J36 mohon disemak semula.

kenaikan gaji tahunan kami dari ssm ke sbpa teramat pelik? jika dibanding kenaikan tahunan J29 dan J41 .

mohon semak semula.

terima kasih

Rabu, Januari 18, 2012 5:23:00 PM

*********************************

alo kawan kalau nak bandingkan tolong asingkan gred lantikan dgn gred kenaikan pangkat, kalau tuan nak tahu dlm ssm gred ganjil adalah gred lantikan manakala gred genap adalah gred kenaikan pangkat.
Kalau tuan tak puas hati cuba tuan bandingkan J36 dgn U36 dan seangkatan dengannya, kes tuan ni samalah macam puak diploma tak puas hati dgn puak sijil yg sama taraf walhal ada ka patut aliran yg sama misalnya diploma kejuruteraan disamakan dgn sijil kejuruteraan, lepas ni ada puak sijil kata mana sama kami disamakan dgn stpm la bukan diploma, bukan ka stpm tu dalam ssm gred gajinya sama dgn kebanyakan diploma.

Tanpa Nama berkata...

J29 Doploma jgn dok dengki sgt kat j27 Sijil Poli yg sepatutnya dah 20 tahun yg lalu dinaiktarafkan

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

BUAT lah pembetulan atas kesilapan zaman 2007 kerana peratus kenaikan yang tidak seimbang. Lain kelulusan mesti ada gap yang SESUAI. Kalau pukul rata sahaja ok ke.
Beza gaji gred tinggi dan rendah disamakan. Doktor pergi hospital pandu Viva dan kerani hospital pun pandu Viva. Sama2 beli dan tinggal rumah flat. Kalau begini jadilah Sijil ciput tapi gaji selori.

Runding, bincangLAH dan pastikan adil untuk pelaksana, profesional juga premier. Jangan jadikan genarasi kita tamat spm terus nak kerja dan tidak mahu sambung belajar alasan pinjaman, masa, bapa tak galakan dll akibat bermodalkan SPM sudah mampu melunaskan hasrat dan keinginan......

.........................................

Actually memang betul ! Sy kurang faham di sini ! Yg dok kata gaji Pnp tinggi sangat ! Saya gred 41 sudah berkerja 18 tahun ! Sy dinaikkan pangkat dari gred 17 ke 41 kerana sambung ijazah !
Gaji sy tak banyak mana pun ! Kereta saya pun wira ! Family car ! Sebiji aje kereta ! Gred 32 pun boleh pakai Vios ! Disebabkan kesalahan pemberian % gaji tahun 2007 oleh Pak Lah jurang diantara gred bawahan dan atasan hampir sama atau lebih ! Gaji gred 32 lebih dari gaji gred 41 iaitu walaupun sudah berkhidmat lebih dari 10 tahun !

Adakah ini sesuatu yang adil ? Gaji mesti berdasarkan beban kerja dan kelulusan ! Bukan semua pukul rata ! Adakah patut gaji doktor bezanya hanya RM 100 dari gaji kerani ?

Kalau begini anak anak tidak perlu belajar hingga ke universiti ! Hanya cukup setakat SPM aje kan ?

Saya menyeru kerajaan Malaysia agar membuat pertimbangan yang sewajarnya di masa pilihanraya akan datang ni !

Kesalahan tahun 2007 tidak patut diulangi kerana kesalahan itu menjadikan kerajaan hampir tumbang !

Diharap kami gol Pnp tidak termasuk JUSA dan Premier mendapat pembelaan yang sewajarnya dari pihak kerjaan ! Kerugian tahun 2007untuk gol Pnp harus dibetulkan dengan menyelaraskan gaji Pnp !
Diharap gaji gred 32 tidak akan lebih dari gaji gred 41 selepas pelarasan SBPA dibuat !

Arowana Bukit Merah berkata...

Selamat pagi kepada warga PA seluruh Malaysia.

Isu dan situasi SBPA pada masa kini menjadi buah mulut semua PA seluruh malaysia.Tidak kira dimana sahaja baik pun doktor di hostipal semasa di wad pun masih bercakap sesama mereka tentang SBPA.So,isu ini akan digunakan sebaiknya mungkin dengan PRU13.kepimpinan YAB PM yang prihatin dan mendengar semua isu yang menjadi kambing hitam kepada pentadbiran segera dicantas dan disemak semula bagi mengukuhkan jentera pentadbirannya sebaik mungkin.

Kepada kepimpinan JPA satu tamparan hebat kepada Profesinal dan krealibiliti warga JPA yang selama ini sebagai ketua kepada perkhidmatan Awam diragui kejujuran,ketulusan dan kepimpinan.

Senario penubuhan j/kuasa yang diketuai KSN,bekas KP JPA adalah satu lembaran baru kpd pentadbiran Negara semakan ini tidak melibatkan KPPA dan PTD.

Senaroi ini berlaku kerana ketidakadilan dalam
i)Kenaikan gaji
ii)Perubahan gred
iii)Kekanan (seniority)
iv)Perkhidmatan

Saya cadangkan supaya prubahan spt yang berlaku dalam SBPA contohnya kelayakan sijil Pertanian,Politeknik,SKM dll disamakan kenaikan gred.Tidak spt yg berlaku sblm ini yg mana ada Jabatan tertentu yang ada kenaikan gred.Disamping itu juga dicadangkan supaya kelayakan akedemik yang dimiliki oleh seseorang indidividu diambil kira dalam gaji.Contohnya Pembantu Tadbir kelayakan kerja menggunakan SPM tetapi memiliki Sijil lain contonya STPM,Politeknik,SKM,Diploma diambil kira.Tetapi bagi skim ijazah pula dicadangkan untuk gred yang setaraf kerana telah terkeluar dari kump pelaksana ke kump. profesional yang perlu tapisan keselamatan.Priority dalam perubahan gaji dan gred perlu mengikut kump.
i)Pentadbiran
ii)Kewangan
iii)Pertanian & IAT
iv)Penguatkuasaan
v)dll

Saya berharap cadangan ini diambil kira oleh jawatankuasa yg dilantik bagi memantapkan lagi skim SBPA dan insallah jentera pentadbiran Kerjaan tidak dapat diganggu gugat lagi.

Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

kalau mcm tu kami n27 juga memohon supaya n22 ataupn n26 jgn lebih drp kami sepertimana tuntutan gred 41. Letih2 kami belajar diploma 3 tahun tetapi gaji mereka lbh drp kami.

Tanpa Nama berkata...

kalau mcm tu kami n27 juga memohon supaya n22 ataupn n26 jgn lebih drp kami sepertimana tuntutan gred 41. Letih2 kami belajar diploma 3 tahun tetapi gaji mereka lbh drp kami.

............................................
Dapat kenaikan gaji 25 % tahun 2007 tak puas lagi ke ?

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan nama gred yg lama dikekalkn. Kumpulan sokongn haru kekal kpd 2 saja iaitu sokongn 1 & 2. Pecahan kpd trlalu byk ni umpama sistem british dulu dimana yg india disuruh kerja ladang getah, yg melayu sbg nelayan & cina sbg peniaga.. Sistem bracket sbg penetapn perpindahn gaji dihapuskn krn ia umpama 3 jenis ikan yg dilonggok dan dijual secara borong. Kami bukan barang.. Kami bukan diperdagangkan.. <-- ambil cth iklan pemerdagangan org..

Tanpa Nama berkata...

sila kaji gaji,laluan kerjaya gred dan dlm kluster kump apa yg patut diletakkan untuk pemegang diploma!!!

Gred ini merupakan gred tersepit dan terhimpit..

dan sila semak peranan tugas/tanggungjawabnya kembali..
(memandangkan bebanan kerja adalah sama dengan PnP namun dari segi gaji/elaun adalah sama dengan gred bawahan)

bila isu kenaikkan gaji/gred dibangkitkan,maka golongan inilah yg makin tersepit/dihimpit..alasanya,kami org atas..atas mana sangatla!!!jurang gajinya antara 41 dan 29 dilihat sangat jauh..manakala jurang gaji antara 29-17 sangat hampir..

Pohon dikemaskini,serta ditelitikan..

selain dari laluan kerjaya utk gred ini boleh dikatakan sebagai penghujung karier..diploma dari gred 29 jika bernasib abik boleh naik 2 gred lagi..tetapi utk lepasan SPM,mereka boleh bertukar2 gred melalui alternatif kpsl..Xkisahla kpsl tu senang/susah..namun kpsl tersebut boleh didapati semasa dlm berkhidmat dan mendapat gaji serta dikira servisnya...buat diploma Xdikira dh servis..

pohon kaji semula..

saya amat pasti bahawa gred ini adalah gred yg paling tertindas..

cth:gred 41 & 29 jurang gaji sangat jauh..gred 29-17 dan kebawah Xjauhpun bezanya..namun,bila situasi pemberian insentif bonus & penambahbaikkan gaji gred bawahan,gred kami dipinggirkan..hanya gred bawahan yg dibantu..jesteru jurang gaji yg sedikit td menjadi terlalu nipis..namun jurang kami dgn PNP masih kekal begitu..wujudnya jurang gaji yg besar didalam setiap kump yg ada dan bukanya diantara gred!!!

Tanpa Nama berkata...

Di sini saya mencadangkan supaya kenaikan gaji untuk semua kakitangan awam sepatutnya dibuat setara sebagai cth, jika kenaikan gaji untuk gred 54 ke atas adalah hampir 2 kali ganda (e.g.: drpd RM4,000 (skim SSM) kepada RM8,000 (skim SPBA)), sepatutnya untuk kakitangan awam yg bergred <54 pun akan dapat kenaikan yg sama iaitu sebanyak 2 kali ganda (e.g: RM1,200 (skim SSM) kepada RM2,400 (skim SPBA)). Ini baru lebih adil dan boleh mengelakkan daripada berlakunya jurang yang besar di antara lapisan pegawai dengan pelaksana. Jika skim gaji SPBA ini tidak ditambah baik, dikhuatiri negara kita akan jadi seperti negara India atau Indonesia di mana jurang antara org miskin dan org kaya amat ketara dan ini bakal menyebabkan ketidakpuasan hati dr semua pihak. Disebabkan ini, matlamat untuk menjadi negara yg berpendapatan tinggi mungkin tidak akan dapat dicapai.

Tanpa Nama berkata...

Pelarasan gaji SBPA harus mengambil kira pangkat dan kelulusan akedemik ! Kenaikan gaji tidak patut dibuat sewenang wenangnya ! Pangkat dan kelulusan akedemik tinggi patut mendapat kenaikan tinggi ! Baru adil namanya dan logik !

Tak bolehlah pangkat rendah dan kelulusan akedemik rendah mendapat gaji tinggi atau hanpir sama dengan pangkat tinggi !


Manakan boleh gaji doktor bezanya hanya beberapa ratus shj dengan gaji kerani ! Skop kerja Pnp luas berbanding pelaksana ! Kerja attenden tak sama dengan kerja doktor !
-----------------------------------

saya setuju!!!
tapi bukan kump pelaksana yg bawah tuan...jika kump A dan kump B,pembahagian tugas dan tanggungjawab Xjauh beza..kenapa kami dicampakkan ke kump pelaksana??lihat sahaja pegawai2 yg berada didaerah2,dimukim2,distesen2,PTJ2..rasanya ramai lagi kump B..jika Tuan bandingkan kump A dgn kump C/D..memang jauhla bidang tugas dan kerjanya..
tetapi diploma/ijazah Xjauh beza..
sedangkan kita sama2 1 universiti!!

janganlah samakan pemegang ijazah dan SPM pula...
seharusnya diploma juga harus ditempatkan dalam kump yg sama cuma dipisahkan dengan perbezaan gaji yg kurang ketaranya..

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 411   Terbaru› Baru»