SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

14 Januari 2012

WAKIL GURU MINTA DILIBATKAN DALAM PERBINCANGAN SBPA

Utusan Malaysia
15/01/2012 12:17am




SHAH ALAM 14 Jan. – Majlis Permuafakatan Kesatuan Persatuan Guru (MPKPG) yang mewakili kira-kira 430,000 guru di seluruh negara meminta agar dilibatkan secara menyeluruh dalam perbincangan semakan semula skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Pengerusinya, Jemale Paiman berkata, skim itu banyak memberi kesan kepada guru terutama dalam kenaikan gaji dan laluan kerjaya.

Skim itu juga dilihat turut meminggirkan guru senior dalam perjawatan dan tidak mementingkan faktor pengalaman dan kemahiran dalam bidang tugas serta tanggungjawab mereka, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri taklimat mesyuarat mengenai SBPA bagi perkhidmatan pendidikan bersama presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman di sini hari ini.

Majlis itu turut dihadiri pemimpin dari 26 kesatuan dan persatuan guru Kementerian Pelajaran. Pada majlis itu MPKPG turut menyerahkan memorandum kepada Omar berhubung cadangan penambahbaikan pelaksanaan SBPA bagi perkhidmatan pendidikan. – BERNAMA

22 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ingat guru je ke yg penting, ln jawatan pn kena libatkan bersama. pokoknya, jgn ada yg tercicir. jgn kerana kesatuan besar, satu perkhidmatan je yg untung, yg ln pun harus diutamakan.

gan berkata...

Rita bani anaknya pen peg farmasi U29,kementrian kesihatan seremban GH Tuanku Jaafar sedang belajar di MSU tanpa gaji dan cuti belajar. PTPN loan tidak mencukupi dan saya ingin tahu apakah
skim bergaji baru, kelayakan yang berubah untuk memohon bergaji untuk pelajaran tinggi farmasi
1307 J/.TBK 6/5 Tmn Bkt kepayang fase E1 70200 Seremban NSDK

gan berkata...

pastikan noticeboard di hospital adalah dalam bahasa inggris yang betul, jangan nanti jadi macam kementrian pertahanan poke eye. didapati banyak salah di counter screening bersalin. encourage bukan incourage misalnya

Tanpa Nama berkata...

Tiap-Tiap Wakil perlu dipanggil untuk dibincangkan mengenai SBPA terutamanya wakil dari UGAT (Urusan Gaji Angkatan Tentera Malaysia)

ganukite berkata...

cikgu mesti dapat apa yang diinginkan.. maklumla ramai..

takpa la rezeki masing-masing..

tapi skim lain, jangan la dipandang sebelah mata.. isu ketidak-adilan - pengalaman & senioriti perlu diperbetulkan..

Tanpa Nama berkata...

Kpd Y. Bhgia Datuk Farida :

Kpd rakan2 tlg Stop dan sila betulkan aku jika aku salah bro.,
gini, :

1. SBPA ambilkira kelayakan syarat asas sbg kelayakan utk masuk ke skim perkhdmatan berkenaan?
Betulkannn?
2.okey, apa syarat kelayakan asas yang ada dlm skim perkhidmatan skrg dlm SPA ? kita ambil yg spm ke atas bro.,

a. spm shj.
b. spm + sijil
c. stpm
d. stpm + sijil
e. diploma
f. diploma + sijil
g. ijazah
h. ijazah + sijil
i. sarjana
j. sarjana + sijil
k. PhD (macam kita semua ler agaknya)
l. PhD + sijil

LIHAT ada 12 (DUABELAS) kelayakan.

Baik kita pi tngk Kumpulan dlm SBPA

Kumpulan 1-1 : 1-6 :Ijazah - PhD + sijil.
Kumpulan 2-1 : 2-6 : Diploma dan diploma + sijil
Kumpulan 3-1 : 3-5 : spm + sijil, Stpm, stpm + sijil, diploma, diploma + sijil
Kumpulan 4-1 : 4-5 : spm

Amacam bro.? line clear ?

cuba lihat Kumpulan Tuan/Puan /Sdr Sdri.

.... Di mana Kumpulan tuan/puan? betul ke tak betul PEMBAHAGIAN ???

Kalau tak betul kita mintak Y. Bhgia Datuk Farida tengok-tengok ... bantulah kumpulan Pelaksana ini. Kami cuma mencari REZKI yang HALAL utk klrga ... salam. - Ingat namaku Mr. Y - {Kepak}

Tanpa Nama berkata...

Kpd Y. Bhgia Datuk Farida :

Kpd rakan2 tlg Stop dan sila betulkan aku jika aku salah bro.,
gini, :

1. Bajet 2012 YAB PM DS Najib maklum kenaikan gaji 7-13% dlm SBPA.

Kita tngk Gred dlm SSM pulak sblm ke SBPA.
Kita lihat SPM ke atas Bro.,

1. Gred 17
2. Gred 19
3. Gred 22
4. Gred 26
5. Gred 27
6. Gred 29
7. Gred 32
8. Gred 36
9. Gred 38
10 Gred 40
11. Gred 41
12. Gred 42
13. Gred 44
14. Gred 45
15. Gred 48
16. Gred 52
17. Gred 54
18. Jusa C (macam kita semua agaknya ler ..)
19. Jusa B
20. Jusa A
21 Ntah ler aku tak reti daa...

Boleh tunjuk Gred mana yang dapat 7%, 8%, 9%,10%,11%,12%,13% ???

Amacam bro.? line clear ?

cuba lihat Tuan/Puan /Sdr Sdri dlm agehan gaji SBPA !

.... Brape % tuan/puan? betul ke tak betul PEMBAHAGIAN ???

Kalau tak betul kita mintak Y. Bhgia Datuk Farida tengok-tengok ... bantulah kumpulan Pelaksana ini. Kami cuma mencari REZKI yang HALAL utk klrga ... salam. - Ingat namaku Mr. Y - {Kepak}

Tanpa Nama berkata...

Wakil guru pun mestilah melibatka golongan siswazah dan bukan siswazah. Jgn lebihkan bkn siswazah sebab gaji berdasarkan sijil kita..janganlah sijil SPM, STPM nak dapat gaji macam kakitangan ada degree...atau jangan ada yang posting sama-sama, tak sambung belajar tetapi gaji lebih tinggi daripada yang selepas posting sambung belajar...memang kes peliksikit mcm nie

cikgu malang berkata...

mohon agar guru-guru yang yg telah lulus ptk aras 4 diberi peluang dapat anjakan gaji tanpa mengurangkan senioriti gred jawatan dalam SBPA ini, contohnya lulus ptk mac 2009 semasa gred dga32 dan BULAN PERGERAKAN GAJI TAHUNAN BULAN OKT. Setakat ini belum memohon anjakan gaji sebab senioriti dg41 akan ditolak setahun sebagai contohnya lulus ptk aras 4 semasa gred dga32 pada mac 2009 dan mendapat lantikan dg41 pada 2.10.2009, jika memohon anjakan gaji, lantikan dg41 dipindah kepada okt 2010. Ini perlu disemak kerana merugikan orang yg terlibat.

Tanpa Nama berkata...

semua jawatan penting termasuk la pekerja am jgn ingat cikgu je penting ape ape keputusan yang nak dibuat kena ambil kira semua kalau rasa kerja cikgu tu susah mintak kerja pra cuba rasa mcm mana org bawah keje lepas tu kalau susah jugak gi menoreh getah lak baru tahu langit tinggi rendah kelulusan jangan dikira sebab ada ijazah pun org jadi nelayan..

Tanpa Nama berkata...

aik cikgu pon nk komplen ke? igtkn dh puas hati sbb dpt 'time-based' utk kenaikan pangkat.

boi berkata...

Kami golongan guru juga mengalami kenaikan gaji yang tidak seragam. Satu lagi persoalan mengapa penjawat awam yang berkhidmat selama tahun ganjil tangga gajinya dalam SBPA akan sama dengan tangga gaji penjawat awam yang berkhidmat setahun awal daripada mereka? Ini akan membawa banyak keuntungan kepada mereka yang berkhidmat pada tahun ganjil. Malah kenaikan penjawat awam tahun ganjil lebih tinggi daripada kenaikan penjawat awam tahun genap.

Pertukaran pergerakan gaji tahunan juga menimbulkan tidak puas hati kerana ada sesetengah penjawat awam dipercepatkan anjakan tahunan mereka dan ada juga ditangguhkan anjakan ke belakang. Kalau dikaji mengenai SBPA, masih banyak lagi perbezaan ketara.
Apa yang paling adil untuk semua penjawat awam ialah membuat pelarasan gaji berdasarkan peratusan mengikut gred seperti dibuat sebelum ini kerana terlalu sukar untuk memuaskan hati semua 1.4 juta penjawat awam
Moga pihak JPA buka mata akan tu agar tidak berlaku ketidak puas hatia ...nak buat pelarasan pun biarlah adil.Pada pandangan saya kenapa masalah gaji senior sama dgn gaji junior dan sebagainya jadi begitu.

Banyak lagi diskriminasi yang dilakukan oleh JPA dalam SBPA ini.

Saya berpendapat yang SBPA ini SEPATUTNYA DITANGGUHKAN dahulu.naikkan peratus gaji sama...contoh 10% untuk semua gred..jadi kenaikan adalah adil kepada semua gred....sekarang ni bila sbpa gaji junior lebih tinggi dari senior..sapa tak frust...

Naik gaji ikut peratusan dan match ke jadual gaji baru SBPA baru betul dimana kenaikan tidak kurang dari 1 pergerakan gaji tahunan.
Jika cara ini dilaksanakan tiadalah kenaikkan gaji yg tidak seragam dan adil.

Mengapa tak selaraskan saje..T1 SSM ke T1 SBPS, T2 SSM ke T2 SBPA... dan setrusnya

Betul apa yang artikel ini persoalkan....memang tak adil....saya komen ni sebab ini berlaku kepada kawan saya..dia juga adalah senior saya kat tempat kerja...dia dah kerja dah 5 tahun ...bila pelarasan gaji gaji dia sama ngan gaji saya yang baru berkhidmat 3 tahun...mana keadilan...kesian dia....dia dah laa kerja tip top walaupun senior tak pernah berkira apa2 pun....tapi bila jadi keadaan mcm ni mana KEADILAN untuk dia dan penjawat yang senasib dengannya...
Kalau nak kira kenapa perlu saya bising2..sebab hal ini saya yang untung....tapi apa guna gaji mahal tapi keadilan tak de...lagipun sure dalam hati dia atau penjawat awam yang senasib ngan dia ada perasaan tidak puas hati.....saya sendiri pun rasa segan dengan dia....dia banyak ajar saya...
memang tak adil...JANGAN LA SAMPAI ADA YANG TERANIYA....MANA TAK ANIAYANYA KALAU KEJE DAH LAMA TAPI GAJI SAMA NGAN YANG ORG BARU.....ORG TAK RASA MEMANG LAAA TAKKAN BISING TAPI CUBA DUDUK TEMPAT YANG TERANIAYA MEMANG SAKIT HATI GILA.....DAH LAA SESETENGAH TU BUKAN WAT KERJA SANGAT...MAIN TOLAK KEJE JER...TUP..TUP GAJI SAMA NGAN YANG LAMA YANG WAT KERJA MACAM NAK MATI...KAJI SEMUA PIHAK BUKAN SATU KATEGORI JER......

pendapat saya, better kenaikan sesuai mengikut seniority dan perbezaan tidak sebegitu ketara.
mana adil kalo saya yang lapor diri apr 2010, naik gaji hanya rm167 sahaja, padahal peg yang masuk julai 2011, naik sampai rm260 utk sama level gaji dgn saya.
tu x kira lagi dgn pegawai yg msuk Nov 2009 (5 bulan lebih awal dr saya). NAIK SAMPAI RM300!! paling x tahan bila dia berlagak tu la. kalo dia x berlagak, sikit pun saya x tau yg gaji kami naik sgt2 berbeza, ok?

GAJI SBPA Junior setahun 3 bulan n senior 5 bulan naik melampau sbb dorg lapor diri ms tahun gnjil.. dan saya yang malang ni, naik ciput sbb lapor diri ms taun genap..mana keadilan

Kami golongan guru memohon semoga pihak Tan Sri, Dato',Tuan, Puan dapat membuat pertimbangan yang memuaskan semua pihak , yang senio tidak rugi dari gaji yang junior, harap-harap semakan gaji nanti biarlah yang T3 SSM ke gaji T 3 sbpa dan seterusnya. Segala tindakan Tansri, Dato', Tuan , Puan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih

Maimunah Sabran berkata...

anjakan gaji baru guru yang diberikan adalah tidak setara...kenaikkan berbeza-beza. Amat wajar jika kadar kenaikan bulan Januari adalah sama pada semua guru tanpa mengikut gred dan kadar kenaikkan tahunan diberikan mengikut gred.

Tanpa Nama berkata...

Guru senior DG32 1984 mencadangkan..
guru senior terpaksa menunggu usia 59 tahun untuk mencapai gaji maksimum dalam SBPA manakala guru junior akan mendapat gaji maksimum pada usia 51,52,53,54.55,56..ini disebabkan guru senior kehilangan 10 tahun senioriti semasa dimasukkan ke TIME BASED pada tahun 2005. Kembalikan senioriti kami dengan memberi 5 atau 6 kenaikan gaji bagi guru-guru yang telah berkhidmat 25 tahun dan ke atas. Ini akan dapat menampung kembali kerugian yang telah kami alami dari tahun 2005 hingga 2011. Semoga kenaikan ini membolehkan guru yang akan bersara pada usia 56 dapat menikmati pencen yang hampir dengan gaji maksimum.

Tanpa Nama berkata...

Di beri betis nak peha..Tak cukup lagi ke wakil guru ?..Tu Setiausaha Agong Cuepacs tu bukan wakil Guru ke?..Sudah-sudahlah...bagi orang lain pulak..Banyak lagi Skim & Gred minoriti yang tiada pembelaan sehingga sekarang.Contoh Skim B....

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan tak seimbang JPA

SSM N17(P1T1RM820-RM2151.35(P1T24)
SPBA (T1)RM955.00- 2780(T20)

Syarat lantikan gred N17- kepujian Bahasa Malaysia (SPM)

SSM U17P1T1)RM862.73-RM1711.21(T17)
SBPA (T1)RM980.00-RM2805(T20)

Catatan:
-Jawatan Asal Gred U11 diupgred ke U17 mulai 1.1.2005
-Syarat lantikan Lulus bahasa malaysia SPM

kejangalan yang berlaku:

SBPA N22 (N4-3)(T1)RM1920.00-RM3530(T15)
SBPA U22 (U4-3)(T1)RM1530.00- 3140.00(T15)

-Pada peringkat gred 17 gaji mati gred U lebih tinggi dari gred N

-Kenapa pula terbalik pada peringkat gred 22 gaji mati gred N lebih tinggi dari gred U

Tak telus

Tanpa Nama berkata...

SALAM. MOHON DIKEKALKAN LALUAN DAN JAWATAN GURU CEMERLANG...TQVM

Tanpa Nama berkata...

asyik2 yg berbunyi cikgu je...dah la kuat politik....kuat MLM...kuat mengular...kuat makan duit jabatan...supply projek bekalan alat tulis dari family korang je...imngat skim lain x de perasaan ke...jgn lebih2 bleh tak...kalu dah ngajar, pi la ngajar je...

Tanpa Nama berkata...

cikgu malang berkata...
mohon agar guru-guru yang yg telah lulus ptk aras 4 diberi peluang dapat anjakan gaji tanpa mengurangkan senioriti gred jawatan dalam SBPA ini, contohnya lulus ptk mac 2009 semasa gred dga32 dan BULAN PERGERAKAN GAJI TAHUNAN BULAN OKT. Setakat ini belum memohon anjakan gaji sebab senioriti dg41 akan ditolak setahun sebagai contohnya lulus ptk aras 4 semasa gred dga32 pada mac 2009 dan mendapat lantikan dg41 pada 2.10.2009, jika memohon anjakan gaji, lantikan dg41 dipindah kepada okt 2010. Ini perlu disemak kerana merugikan orang yg terlibat.

---------------------------------

SApe yg duk fight mansuh PTk..omar seman jugak...klu dah mansuh tu, nk anjak apa lagi...

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya cekguni Xpayah dibela/manja lg dah..memadai dh dengan sistem yg terdahulu..KPPA dulu dia cerdik..dia nampak and dia paham..keje setengah hari lagi mau gaji lebihker??setengah haripun belum tentu sepanjang masa ada kelas..setakat ko-ku bukanya ari2!!!semak buku sekolah,time Xde kelas naper Xnak semak??melepak??padanla kalo gaji cekgu murah!!ni nak disamatarafkan gaji dengan PA lain??apa rasionalnya??kami yg keje 8-5.belum +sabtu ahad tanpa gaji lagi tu??cuti tahunanpun terhad...cekgu??Xcukup dengan cuti budak sekolah curi tahunanpun dibagi lagi!!Barua sungguh depa ni!!!
bila dibagi naik gaji dengan syrat kena keje 8-5 udah ngeloh!!Xnak n Xsanggup!!kononya terbeban!!!walhal takut 2nd tembolok/periuk nasi jual MLM/insurans terkantoi!!!!!!celah jari jer sejarah hidup/life cekguni!!!
"WAJARKAH MENDAPAT LAYANAN YG SETIMPAL DENGA PA LAIN???NI BUKAN LAGI SETIMPAL??MALAH MELEBIH2 LG DARI PA YANG LAIN"LEPASTU NAK DEMAND JD CONGRESS SBPA PLAK...MACAM HARAM!!!!XCUKUP BETIS NAK DADA PLAK!!!

Tanpa Nama berkata...

asyik2 yg berbunyi cikgu je...dah la kuat politik....kuat MLM...kuat mengular...kuat makan duit jabatan...supply projek bekalan alat tulis dari family korang je...imngat skim lain x de perasaan ke...jgn lebih2 bleh tak...kalu dah ngajar, pi la ngajar je...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Manisnya budi bahasa tuan. Sila lah pergi buat kerja tuan, jangan buang masa kat sini, boleh? terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

CIKGU NI BAGI BERAPA PON X CUKUP.