SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

21 Disember 2011

ANALISIS: PERCANGGAHAN SBPA PERLU SELESAI DI MEJA RUNDINGAN

Berita Harian
Oleh Azhar Abu Samah
azharaz@bharian.com.my
2011/12/20
Pelbagai penambahbaikan skim baru penjawat awam masih samar, tiada hitam putih

BUDAYA mengugut seperti didakwa Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) supaya 1.4 juta kakitangan awam ‘menandatangani borang kosong’ opsyen penerimaan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam tempoh dua minggu, mulai 16 Disember lalu perlu diselesaikan segera kerana ia bukan perkara mudah seperti dianggap JPA. Kekecewaan diluahkan Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman sehingga mahu mengadu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis ini, khususnya mengenai kelemahan skim baru berkenaan seharusnya membuka mata kepada pelbagai pihak, khususnya Ketua Pengarah JPA, Tan Sri Abu Bakar Abdullah. Mekanisme pelaksanaan skim pemisah atau exit policy dalam SBPA bagi mereka yang menerima markah kurang daripada 70 peratus bagi tiga tahun berturut-turut selepas penilaian dibuat pegawai mereka, sekali gus boleh dibersarakan awal berbanding 50 peratus ketika Skim Saraan Malaysia (SSM) dan kegagalan JPA menyediakan jadual tangga gaji SBPA untuk diteliti kakitangan awam menjadi isu pokok yang dipertikaikan CEUPACS.

Ini belum lagi membabitkan soal kenaikan gaji antara tujuh hingga 13 peratus dan sama ada ia dikira berdasarkan gaji pokok atau gaji hakiki. Paling janggal apabila JPA tidak memanggil langsung wakil CUEPACS ketika merangka SBPA, sedangkan ia membabitkan masa depan 1.4 juta kakitangan awam.

“Saya yakin Perdana Menteri tidak tahu wujud kelemahan dalam pengenalan skim ini kerana tidak diberi penjelasan terperinci oleh pihak yang sepatutnya bertanggungjawab (JPA) menerangkan kepada beliau dan kami yakin beliau akan faham masalah kami.

“Justeru, kami menggesa setiap kakitangan awam supaya tidak menandatangani surat opsyen menerima skim itu sehingga kami selesai pertemuan dengan Perdana Menteri,” kata Omar ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan Dwi Tahunan Kali Ke-11 Kesatuan Sekerja Kakitangan Makmal (KSKM), tiga hari lalu.
SBPA diumumkan Najib ketika membentangkan Bajet 2012 pada Oktober lalu bagi menggantikan SSM mulai awal tahun depan, menawarkan pelbagai faedah dan insentif kepada kakitangan awam melalui skim pencen, pelarasan gaji antara tujuh hingga 13 peratus, elaun serta prospek perjawatan dengan tempoh perkhidmatan dilanjutkan sehingga usia 60 tahun.

Matlamat murni SBPA mahu mewujudkan kakitangan awam berprestasi tinggi pada masa depan pastinya akan menempuh onak dan duri jika pada peringkat mahu dilaksanakan lagi menimbulkan pelbagai persoalan, selain mendapat bantahan kesatuan yang memayungi perkhidmatan awam.

“Ini hanya mewujudkan budaya bodek pegawai dan selepas ini kita akan lihat ramai kakitangan sokongan keluar minum bersama pegawai di kantin pejabat supaya mereka dinilai dengan markah yang baik setiap tahun,” kata Omar.

Sama ada sedar atau tidak, JPA seharusnya memikirkan kesan jangka panjang yang perlu ditanggung kerajaan, terutama ketika kepemimpinan negara di bawah penguasaan Barisan Nasional (BN) sedang rancak menyusun strategi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 tidak lama lagi.

Mahu atau tidak, perlu diakui, Parlimen Putrajaya menempatkan pusat pentadbiran kerajaan amat memerlukan sokongan kakitangan kerajaan yang ketika ini menjadi 90 peratus daripada pengundi di kawasan itu. Paling menarik, 90 peratus daripada pengundi di situ adalah daripada kumpulan sokongan.

Hakikatnya, kakitangan awam adalah penyokong kuat kerajaan dan sewajarnya suara hati mereka didengar dan diberikan perhatian. Mereka bukan meminta di luar kemampuan kerajaan, sebaliknya mengharapkan kerajaan membela hak atau sekurang-kurangnya mendengar dulu masalah mereka. Ini peluang terbaik bagi kerajaan, khususnya JPA mendengar rungutan mereka sebelum PRU-13 datang.

Pilihan raya umum pada 1999 menyaksikan Terengganu di bawah kepemimpinan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad ‘terlepas’ daripada BN ke tangan PAS kerana ‘gelombang hijau’ begitu ketara dalam kalangan kakitangan awam. Pendekatan ‘Acu Ubah Sekali’ berjaya menguasai minda kakitangan awam yang akhirnya mengundi pembangkang, selain faktor ‘cah keting’ dalam kalangan kepemimpinan UMNO negeri ketika itu.

Keprihatinan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S Subramaniam yang menghargai usaha CUEPACS mahu menjelaskan secara terperinci kepada kerajaan berhubung rasa tidak puas hati terhadap SBPA memperlihatkan komitmen beliau yang mahu isu ini diselesaikan segera.

“Tujuan kerajaan ialah membuat penambahbaikan dan peluang tambahan kepada anggota perkhidmatan awam, tetapi jika mendatangkan isu, CUEPACS kena jelaskan supaya perkara itu boleh ditangani,” katanya sekali gus menggambarkan ruang perbincangan antara JPA dan CUEPACS masih terbuka luas.

Kita berharap ‘kata dua’ Abu Bakar sebelum ini hanya penjawat awam yang mempunyai alasan munasabah dibenarkan memulangkan surat tawaran itu selepas tarikh 31 Disember ini seperti sakit atau berada di luar negara dan mereka yang tidak menerima opsyen itu akan kekal kepada skim perkhidmatan lama, sekali gus tidak akan menerima sebarang penambahbaikan dikaji semula demi mendapatkan keadaan ‘sama-sama menang.’

Dasar pemisah atau exit policy yang ketika ini menjadi isu utama SBPA sewajarnya diteliti semula bagi mengelakkan pandangan kononnya dasar itu sama seperti mahu dilaksanakan pembangkang, terutama DAP bagi mengurangkan jumlah kakitangan awam jika berjaya menguasai Putrajaya.

267 ulasan:

1 – 200 daripada 267   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

mohon ceupacs turut memperjuangankan cadangan W17 yang memiliki sijil politeknik diberi kenaikan W3-1..seperti Gred J

Tanpa Nama berkata...

...harap PA semua besabar...dan diharap gaji SBPA lebih seimbang antara senior dengan junior...mohon JPA dan ceupacs dapat membuat meja perbincangan mana-mana elemen yg terdapat dalam sbpa yg kurang memuaskan hati PA perlu diperbaiki.

Tanpa Nama berkata...

Tahniah kpd Kumpulan Gred J menerima

penambahbaikan yg amat baik dan

memuaskan. Namun demikian, Jawatan

Pembantu Penilaian gred w17 yg

menjalankan kerja2 teknikal spt melukis

pelan bgn, lawat tapak, ukur bgn dll

agak terpinggir kerana skim gaji w17

sama dengan gred N17. Walhal gelaran

jawatan Pembantu Penilaian dahului

dikenali Juruteknik Penilaian. Beban

kerja juga tinggi dan setiap kerja yg

dilakukan ada time period nya sendiri

iaitu 5 hari dari tarikh terima (bukan
5 hari bekerja).

Kami juga sering balik lewat dr pejabat

dan dtg ke pejabat pd hari cuti TANPA
sebarang bayaran/tuntutan OT atau claim
mana2 yg berkaitan.

Demi jabatan kami korbankan.

Tanpa Nama berkata...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!

Tanpa Nama berkata...

W17(PEMB.PENILAIAN) JUGA KELAYAKAN SIJIL TP TAK D UPGRED...MALAHAN TURUN GRED GAJI SAMA DENGAN N17..

Tanpa Nama berkata...

perbaiki lagi spba...tak kesah lewat dat...janji adil...

Tanpa Nama berkata...

mohon guna diplomasi untuk menyelesaikan spekulasi tentang SBPA antara ceupacs dengan JPA... sebagai pemimpin tunjukkan cara rundingan dan tindakan yg wajar dan membuka minda mendengar pandangan dan pendapat antara satu sama lain.

"semoga PA terus maju dan membawa kepada pembangunan negara"

Tanpa Nama berkata...

ada lagi senior yg tak puashati.....tak yah sign la kawan...biar pakai ssm...jangan nak dengki pulak ngan junior...terima saja...

Tanpa Nama berkata...

MEMANG MELINGKUPLA PILIHARAYA AKAN DATANG NI....TENGOKLA...

Tanpa Nama berkata...

MEMANG MELINGKUPLA PILIHARAYA AKAN DATANG NI....TENGOKLA...

Tanpa Nama berkata...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!
_________________________________

sabarlah senior...terima lah hakikat junior gaji dah sama....jangan jales...heheheheh....jpa dah beri macam tu..takkan u tak puas hati...hehehehe...bestnya gaji sbpa...yaaahuuuuuooo

East berkata...

kalau dulu penilaian w27 starting gaji p1t6, kalau sbpa ni starting sama dengan skim n, tidak patut rasanya...sepatutnya kurang sedikit dari skim j

Tanpa Nama berkata...

sedih, dunia akhir zaman.. penting kan tembolok sendiri..pastu yang tertindas tambah tertindas.. yang berkeuntungan siap riak dan jadi batu api lagi..provoke sampai yang tertindas kuar kata2 kesat..hmm..

ingat, dah dipesan..

yang kaya bertambah kaya..
yang miskin bertambah kedana..

yang tak kisah..

Tanpa Nama berkata...

pegi jalan da sama u senioriti....haha... sekarang senior tak leh berlagak gaji besar, aku dah dapat kejor...huahuahua

Tanpa Nama berkata...

wey, gua pun sama...cikgu lama2 mesti dengki ngan aku pasal gaji dah sama...best nya...tak sabar nak masuk kerja...n start ngajar...

tq najib.....

Tanpa Nama berkata...

KEPADA PENYOKONG SBPA.JANGAN LA RAMBANG MATA NAIK GAJI BANYAK DAH LUPA PULA DENGAN ORANG YANG KENA TINDAS.TAK BAIK TU.KALO NAIK,SAMA2 NAIK.NAIK SAMA RATA.JANGAN PENTING DIRI SENDIRI.DAH NAIK DAH X PEDULI ORANG TERANIAYA.KALAU ORANG SUSAH KITA KITA BANTU,JANGAN PULAK KITA BIARKAN SAUDARA KITA SEDANGKAN KITA SENANG LENANG.

MACAM TU LAH SBPA.TINDAS ANIAYA,KABURKAN PENINDASAN DENGAN DUIT,KEKUSATAN TAK NAMPAK,YANG NAMPAK ADALAH MATA GAJI YANG TINGGI.

PATUT SUSUN GAJI BIAR ADIL,SAKSAMA,MEMANG KITA KENA BERSYUKUR DAPAT NAIK GAJI SIKIT ATAUPUN BANYAK LAGI BERSYUKUR. TAPI APALAH GUNA NAIK GAJI KALO NASIB SAUDARA SENDIRI TAK TERBELA.

BOLEH RENUNGKAN DAN FIKIRKAN KEPADA PENYOKONG SBPA,BUKAN SEMUA PERKARA YANG JPA BUAT BETUL.KALAU KITA NAK DAKWAH PUN KENA DAHWAH SKIT2.BUKAN SECARA DRASTIK.NAK UBAH KENA KAJI BETUL2,TERIMA ATAU LIHAT DULU PANDANGAN ORANG LAIN JUGA,PANDANGAN KITA X SEMESTINYA BETUL.

SAYA SOKONG CUEPACS

Tanpa Nama berkata...

...kalau nak runding pun isu kenaikan JUSA yang terlalu tinggi..lain-lain dah ok melalui sbpa termasuk exit policy..

Tanpa Nama berkata...

yang bestnya junior guna sijil politeknik dapat gaji lebih besar dari senior yg keja dah puluh tahun...hehehe..keja baru 3 tahun gaji dah mcm keja 15 tahun...hehehe...best sbpa...thank you kerajaan...senior janganlah jales...buat kerja duk diam-diam...ok

Tanpa Nama berkata...

W17(PEMB.PENILAIAN) JUGA KELAYAKAN SIJIL TP TAK D UPGRED...MALAHAN TURUN GRED GAJI SAMA DENGAN N17..

MMG TAK PATUT...
ini bkn penambahbaikan.. tetapi penambahburukan..

Tanpa Nama berkata...

ini spba khas untuk junior....hadiah dari najib sebab najib pun still junior jadi pm....jangan marah ya yang senior...

thanks a lot PM....

Tanpa Nama berkata...

Rabu, Disember 21, 2011 11:11:00 AM
Tanpa Nama berkata...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!
_________________________________

sabarlah senior...terima lah hakikat junior gaji dah sama....jangan jales...heheheheh....jpa dah beri macam tu..takkan u tak puas hati...hehehehe...bestnya gaji sbpa.....apa salahnya terima hakikat dunia...hehehe.....

gua nak g tengok kereta baru...heheheh

Tanpa Nama berkata...

yang bestnya junior guna sijil politeknik dapat gaji lebih besar dari senior yg keja dah puluh tahun...hehehe..keja baru 3 tahun gaji dah mcm keja 15 tahun...hehehe...best sbpa...thank you kerajaan...senior janganlah jales...buat kerja duk diam-diam...ok

Tanpa Nama berkata...

Sign bleh, Cap jari pun bleh...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

yang bestnya junior guna sijil politeknik dapat gaji lebih besar dari senior yg keja dah puluh tahun...hehehe..keja baru 3 tahun gaji dah mcm keja 15 tahun...hehehe...best sbpa...thank you kerajaan...senior janganlah jales...buat kerja duk diam-diam...ok

Rabu, Disember 21, 2011 11:17:00 AM
__--------------------------------

jangan riak kawan, jangan nak api2 kan orang..hehehe..kena lak yang lu hina ni doa lu mampus, lumpuh ke apa ke lu baru nak sedar..hahaha..amcam?

dah dapat diam2 la..

Tanpa Nama berkata...

KAT PERODUA ADA BUAT SALE,ADA REBAT RM3500 TUNAI.. INTEREST 1.88% UNTUK 9 TAHUN..KHAS UNTUK K/T KERAJAAN SHJ..

Tanpa Nama berkata...

KPPA Abu Bakar ni pun satu hal jugak, macamlah dia ni bagus sangat dok paksa-paksa orang. Maklumlah tak sabar nak naik gaji 40 K

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

yang bestnya junior guna sijil politeknik dapat gaji lebih besar dari senior yg keja dah puluh tahun...hehehe..keja baru 3 tahun gaji dah mcm keja 15 tahun...hehehe...best sbpa...thank you kerajaan...senior janganlah jales...buat kerja duk diam-diam...ok

Rabu, Disember 21, 2011 11:17:00 AM
__--------------------------------

jangan riak kawan, jangan nak api2 kan orang..hehehe..kena lak yang lu hina ni doa lu mampus, lumpuh ke apa ke lu baru nak sedar..hahaha..amcam?

dah dapat diam2 la..
----------------------------------
tuhan tak perkenan doa macam tu....hehehehehe

Tanpa Nama berkata...

yes...yes...baru sign.....merah padam muka senior...hahahahahaa...aku dah sama gaji ngan dia org...hahaha...memang best giler spba ni...

Tanpa Nama berkata...

KPPA Abu Bakar ni pun satu hal jugak, macamlah dia ni bagus sangat dok paksa-paksa orang. Maklumlah tak sabar nak naik gaji 40 K

___________________________________
Betolah dia ni, La ni orang tengah sibuk problem SBPA yg dibuat. Dia boleh gi cuti lak (Rujuk kat FB dia). Inilah mentaliti pegawai JPA dan PTD nak lari dari problem yg dibuat sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Bertahun-tahun anda boleh bersabar..mengapa tidak sehari dua lagi..jangan terlalu fikirkan kenaikan gaji..Fikirkan akibat di kemudian hari..tahukah kamu...maruah pada zaman ini mudah dibeli dengan wang ringgit secara terang dan gelap..jadilah fikir-fikirkanlah..CUEPACS telah memperjuangkannya selama ini..sabarlah menanti jawapan pasti ..-ahli negeri-

Pemahamanku..... berkata...

skop pembantu penilaian W17 dan juruteknik J17 kan berbeza?
skim J dah lama diperjuangkan,x nak sama ngan gred W dan N,ini adalah kerana gred J lg tinggi dr itu, cuba pikir a,b,c mana yang dulu...lagipun kalau interview sebelum2 ni,mesti dia akan amik yang ada sijil or diploma.spm dipinggirkan.tanyala kebanyakkan gred J,mesti ada sijil or dip. tahun 2012 pengambilan pun still sama akan ambil org yg ada sijil or dip.Patutla kalau gred J dinaikkan. kalau x puas ati mohon balik ke gred J baru tau skop keje dia...

Tanpa Nama berkata...

Cuepecs tolonglah betulkan 'prinsip & kaedah pemindahan gaji' yang salah agar semua PA dapat keadilan. Janganlah tindas senior-senior yang telah lama berjasa, berbakti kerana pengalaman pengetahuan dan 'loyalty' kerana tiada nilai dan gantinya dengan junior-junior yang baru dimasukkan dengan gred yang sama........

Tanpa Nama berkata...

Sangat mengecewakan bagi mereka yang telah lama berkhidmat dalam kerajaan kerana SBPA tidak mengambilkira seniority dalam perkhidmatan. Sebagai contoh bagi perkhidmatan kami sebagai pensyarah dan telah dinaikkan pangkat ke Profesor Madya lebih kurang 7/8 tahun lalu dan telah pun gaji mati T10 di skim lama tapi sekarang ni di bawah SBPA kami diletakkan di bawah T1. Yang menjadi persoalannya ialah orang yang muda yang baru dinaikkan pangkat Profesor Madya bulan lepas pun diletakkan dibawah T1 di bawah SBPA. Bayangkan bagaimana rasanya kami seolah-olah tidak dihargai, pengalaman, sumbangan, usaha kami tidak diambilkira. Seniority ditindas. Taat setia kami pada kerja kami lansung tidak dipedulikan. Kami tak faham siapalah yang buat skim sedemikian. Kami rasa bukan kami sahaja yang berada di dalam situasi ini, semua senior-senior mungkin juga berhadapan dengan ketidakadilan ini. Prinsip & Kaedah Pemindahan Gaji adalah SALAH!!!

Tanpa Nama berkata...

Pemahamanku..... berkata...

skop pembantu penilaian W17 dan juruteknik J17 kan berbeza?
skim J dah lama diperjuangkan,x nak sama ngan gred W dan N,ini adalah kerana gred J lg tinggi dr itu, cuba pikir a,b,c mana yang dulu...lagipun kalau interview sebelum2 ni,mesti dia akan amik yang ada sijil or diploma.spm dipinggirkan.tanyala kebanyakkan gred J,mesti ada sijil or dip. tahun 2012 pengambilan pun still sama akan ambil org yg ada sijil or dip.Patutla kalau gred J dinaikkan. kalau x puas ati mohon balik ke gred J baru tau skop keje dia...

Rabu, Disember 21, 2011 11:31:00 AM

___________________________________

bkn pembantu penilaian menyatakan sama dengan gred J,..tetapi skop kerja penilaian x sama dengan gred N17.. kami deberi turun gred ke N17...

X dpt pindah semenanjung berkata...

Apsal elaun insentif wilayah Dan elaun insentif kritikal ditambat pd gaji disember 2011?gaji basic naik nnt tp elaun tersebut sm je..kami yg berkhidmat d Sabah n Sarawak Teraniaya la klu camtu..

Tanpa Nama berkata...

dah la tu yang senior-senior ni...terima saja bah....kamu sudah lama makan gaji...bagi peluang org muda....

Tanpa Nama berkata...

sabar la senior..bebudak junior zaman sekarang ni kebanyakannya jenis kurang ajar..xreti nak menghormati..

sabar je la dengan riak diorang..kejap je tu seronok nye..hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Mohon disemak semula gaji peringkat w17 yang masa permohonan telah mempunyai stpm, ijazah.... Agar diberi gred gaji setimpal dengan pendidikan. Diberi keutamaan dlm permohonan kenaikan pangkat

Tanpa Nama berkata...

skop pembantu penilaian W17 dan juruteknik J17 kan berbeza?
skim J dah lama diperjuangkan,x nak sama ngan gred W dan N,ini adalah kerana gred J lg tinggi dr itu, cuba pikir a,b,c mana yang dulu...lagipun kalau interview sebelum2 ni,mesti dia akan amik yang ada sijil or diploma.spm dipinggirkan.tanyala kebanyakkan gred J,mesti ada sijil or dip. tahun 2012 pengambilan pun still sama akan ambil org yg ada sijil or dip.Patutla kalau gred J dinaikkan. kalau x puas ati mohon balik ke gred J baru tau skop keje dia...
-----------------------------------
itu mmg tak dinafikan, klu Pembantu penilaian w17 bawah sket dari J17 pun kira dah ok laa. Tp jgn jauh sgt jaraknya. Itu yg dipersolakan. La nie pun gred J17 dah dijumud masuk ke skim j27. Tahniah. W17 pun kerja keras jugak. Kembalikan jawatan asal lg baik kot. Juruteknik Penilaian. Gaji tak sama dgn J17 pun tak apa. Tp klu ditambahbaik kan, dok bwh sket tangga J17 pun ok. Kita mmg sedar kelayakan kita SPM jer.

Tanpa Nama berkata...

hahaha....pa hal pulak tuduh kami junior riak..dah tu terpekik sana sini suruh spba di semak...sapa tak marah...nanti melepas junior nak sama gaji ngan senior...

teruskan spba taun depan...harap pm pun bercuti esok...

Tanpa Nama berkata...

KENAPA SKIM GAJI YANG DIBERI DALAM SBPA ADA PERTINDIHAN ANTARA SENIOR DAN JUNIOR...CONTOH GRED N17 : JIKA DALAM SSM BERADA PADA PIT12 DALAM SBPA AKAN TERIMA T6 BERKONGSI DENGAN P1T11 (SSM). TERIMA KENAIKAN SEBANYAK RM 60.61.KENAPA LA JPA BUAT MACAM NI...NAYA LA ORG SENIOR..KENAPA BUAT PELARASAN SENIOR KONGSI DENGAN JUNIOR ...SUDAH TENTU JUNIOR DAPAT KENAIKAN BANYAK...BUKAN TAK BERSYUKUR...TAPI ORG YANG DAPAT BANYAK AKAN SUKA LA...ABIH..YANG DAPAT SIKIT...TAKKAN NAK DOK DIAM JERRRR...KENAPA TAK SELARASKAN MACAM KENAIKAN SSB OPSYEN SSM. .JIKA TERIMA SBPA BIARLAH SEMUA DAPAT SAMA. ADA JUNIOR SAYA SEMASA SSM P1T5 (RM 1020.02) TERIMA SBPA RM 1145.00 (T3) BERMAKNA DIA AKAN TERIMA KENAIKAN RM 124.98...APA CITER NI, CUEPACS?.. DALAM SBPA NI KALAU TAKNAK SIGN BOLEH BERHENTI!...SEBAB ITU DALAM TAKLIMAT SBPA YANG DIBERI ANTARANYA INTIPATI SBPA ADALAH UNTUK KEJATKAN PERKHIDMATAN AWAM? SENANG CAKAP LA NAK BUANG PA LA TU....INGAT...PRU 13 SEMAKIN HAMPIR....CUEPACS BANTULAH KAMI....

zahar UPM berkata...

memule rase xnak komen...
tapi rase kene komen la plak...pasal rase x senang hati tengok segelintir golongan yg rase pandai tapi bodoh xleh nak di ajar...pandai x bole diikut..kepada golongan yg mempertikaikan kenapa gaji Gred 32,36 lagi tinggi dari Gred 41?
kenapa la korg ni bodo sgt..gred 32 n 36 tu gred naik pangkat..bukan gred lantikan asal..same la mcm 41..nanti naik pangkat 48,52 n 54..
tu pun susah nak paham?
kalu mcm tu..kenapa gred n17 x pertikaikan kenapa gaji dorg lagi kecik dari N4?pasal dorg tow N4 tu gred naik pangkat...

aku tow byk yg x puas hati ngan SBPA ni..pasal kenaikan x cukup 7% (minimum seperti yg diumumkan oleh PM kita)yg tu aku terima kenapa dorg bising..
yg aku xle terima..pasal senior junior la..pasal pangkat J naik 27..W x naik la..tu sume dari perasaan hasad dengki..ok junior ngan senior gaji sama..ape masalah?
yg junior tetap hormat senior..pasal die tow senior tu org lama...tinggi sangat kah ke"senior"an pegawai tu..setahu aku..lebih 3 tahun je baru sama gaji..kalu lebih dari 3 tahun gaji tetap lain..
junior x la bodoh sehingga x hormat senior gara2 gaji same..kita manusia ade adab...
yang pasal J pergi 27..W xpergi 27..so what?tu rezeki pegawai gred J la..ape masalah die?gaji korg kene potong ke?tiada kenaikan gaji ke?kebanyakan yg byk komplen pasal gred2 ni org yg xpernah kerja diluar..selain Gov..
pernah keje kilang? cuci kereta?
sebelum aku ade rezeki keje Gov ni..mcm2 keje aku dah buat..kje kilang..meniaga burger..jadi kerani akaun kat kompeni kontraktor..jadi banquet kat hotel..jadi maintanance..pernah rasa keje 8 jam...8 jam la ko diri..pergi bilik air kene tulis nama..buat kerja cctv keliling pinggang..masuk keje lambat dalam satu bulan 3 hari potong gaji...keje satu tempat 5 tahun..naik gaji HANYA RM40.. alasan bisnes x stabil..atau x mencapai target..nak keluar jap pergi hantar bini g klinik.kene sound "kau ingat ni kompeni bapak kau nak keluar masuk sesuka hati"?

sume tu aku pernah rasa...sangat2 serik..dengan keje seminggu 6 hari..cuti tahunan starting 12 hari..keje 5 taun naik la 4 hari..

bile aku keje Gov ni..aku rase sgt2 bertuah..dalam setahun ade 7 hari pergi seminar,,,mcm2 lagi kelebihan yg x payah aku tulis kat sini...korg sume sebagai pekerja awam tau ape kelebihan die..

akhir sekali..aku x membantah SBPA ni dan juga x menyokong..cume aku paham org marah kenapa naik x sampai 7%..dan gred yg atas2 tu naik lebih 13% ..x sama ngan PM umum...alasan tu je yg bole diterima setakat ni...selain dari tu...cuba la muhasabah diri..kita terima seada nya..

kuli tetap berpencen Fakulti Kejuruteraan UPM serdang

Tanpa Nama berkata...

ceupacs nak jumpa PM, esok (itu pun kalau PM tak sibuk)... lusa hingga isnin dah cuti... naik keja 27 hb... harap2 dapatlah media2 yg ada terutama media2 cetak memaparkan keputusan yang dicapai dengan PM itu nanti, dan perjelaskan secara terperinci di dalam surat khabar hari sabtu atau hari ahad supaya naik kerja dah boleh buat keputusan yang tepat. Sedar tak sedar keputusan itu nantilah penentu masa depan negara.

Tanpa Nama berkata...

junior w17 yang ada sijil polyteknik...kerja 3 tahun dah ke P1 T13..mcm sunior yg keja 13 tahun...and bila gaji dalam sbpa lagi lah besar....hua-hua-hua...

Tanpa Nama berkata...

hahaha....pa hal pulak tuduh kami junior riak..dah tu terpekik sana sini suruh spba di semak...sapa tak marah...nanti melepas junior nak sama gaji ngan senior...

teruskan spba taun depan...harap pm pun bercuti esok...

-----------------------------------
CUEPACS!! TERUSKAN PERJUANGAN UNTUK MEMASTIKAN JPA/PM MENYEMAK SEMULA SKIM SBPA!!
HAHAHAHAHAHA!!!!!

GO CUEPACS!!!

Doc berkata...

Tak perlu berhimpun..
Tak perlu perang..
Tak perlu runding..

Pekerja Perkhidmatan awam disarankan melaksanakan mogok selama tiga hari tidak datang bekerja. Semua mesti sepakat dan semua pekerja awam keseluruhan 1Malaysia lancarkan mogok bersama...

Barulah JPA dan PM mahu dengar apa yang Pekerja Awam ingin luahkan..

Tanpa Nama berkata...

junior w17 yang ada sijil polyteknik...kerja 3 tahun dah ke P1 T13..mcm sunior yg keja 13 tahun...and bila gaji dalam sbpa lagi lah besar....hua-hua-hua...
__________________________

dah diberi betis nak peha...dah lah gaji besar mintak pulak w17 diupgrade w3-1 (w27)...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

skop pembantu penilaian W17 dan juruteknik J17 kan berbeza?
skim J dah lama diperjuangkan,x nak sama ngan gred W dan N,ini adalah kerana gred J lg tinggi dr itu, cuba pikir a,b,c mana yang dulu...lagipun kalau interview sebelum2 ni,mesti dia akan amik yang ada sijil or diploma.spm dipinggirkan.tanyala kebanyakkan gred J,mesti ada sijil or dip. tahun 2012 pengambilan pun still sama akan ambil org yg ada sijil or dip.Patutla kalau gred J dinaikkan. kalau x puas ati mohon balik ke gred J baru tau skop keje dia...
-----------------------------------
itu mmg tak dinafikan, klu Pembantu penilaian w17 bawah sket dari J17 pun kira dah ok laa. Tp jgn jauh sgt jaraknya. Itu yg dipersolakan. La nie pun gred J17 dah dijumud masuk ke skim j27. Tahniah. W17 pun kerja keras jugak. Kembalikan jawatan asal lg baik kot. Juruteknik Penilaian. Gaji tak sama dgn J17 pun tak apa. Tp klu ditambahbaik kan, dok bwh sket tangga J17 pun ok. Kita mmg sedar kelayakan kita SPM jer.

Rabu, Disember 21, 2011 11:52:00 AM

___________________________________

paling TERUK PEMBANTU PENILAIAN W17 DI DOWN GRED JADI SAMA GAJI DENGAN N17(KERANI)

Tanpa Nama berkata...

cuepacs...jgn jumpa PM...biar jer la spba ni seperti asal...kami yang junior ingin gak rasa gaji lebih...
benda baik pun korang kutuk...

Tanpa Nama berkata...

Komen Zahar UPM dirujuk.
yang pasal J pergi 27..W xpergi 27..so what?tu rezeki pegawai gred J la..ape masalah die?gaji korg kene potong ke?tiada kenaikan gaji ke?kebanyakan yg byk komplen pasal gred2 ni org yg xpernah kerja diluar..selain Gov..
pernah keje kilang? cuci kereta?

----------------------------------

Alhamdulillah dgn apa yg berlaku. Sy pun tidak sokong sepenuhnya dan tidak juga membangkang sepenuhnya SBPA ni. Tapi klu kita dah kerja pengalaman lebih 10 tahun dan dh pernah bertukar2 ke cawangan lain sememngnya ada rasa rendah diri laa dgn keadaan yg berlaku. Kerja senior lebih sikit banding dgn kerja junior. Tp gaji masih sama. Persoalannya bukan kita nie nk dihormat sgt tp pengalaman kita seolah2 tidak kemana2 pun berbanding dgn junior yg ada sijil. Gol kami mcm dianaktirikan. Kerja kami yg paling byk pun. Dunia kerja dgn dunia semasa belajar lain. Tk da org lama tk da org baru. Kecekapan org lama dan baru juga ada beza base on pengalaman. Itu hakikat. Kita tk mintak lebih2 tp cuma klu bole bezakan senior n junior. MMgla senior tk la besar sgt tp apa2 hal pihak atasa akan rujuk "komen" senior jugak sebelum buat keptsn. Untk wakil mesyuarat pun panggil senior jugak. Walhal kita org tk da pun sijil. Itu pdgn saya, tkda niat nk berperang pun.. sekadar luahan. TQ

Tanpa Nama berkata...

pembantu tadbir kewangan W17 yang ada sijil polyteknik...kerja 3 tahun dah ke P1 T13..mcm sunior yg keja 13 tahun...and bila gaji dalam sbpa lagi lah besar....tapi bila lagi nak upgrade PT w17 ni ke W3-1?? minta JPA ambil tindakan

Tanpa Nama berkata...

Mohon cuepac mengkaji gred gaji w17 agar dibayar berdasarkan akademik bag yang mempunyai stpm dan ijazah. Diberi keutamaan dalam kenaikan panggkat. Biar adil sebagaimana yang lain ada kelulusan juga.

Tanpa Nama berkata...

elo saudara, mcmne nak:-

Pekerja Perkhidmatan awam disarankan melaksanakan mogok selama tiga hari tidak datang bekerja. Semua mesti sepakat dan semua pekerja awam keseluruhan 1Malaysia lancarkan mogok bersama...

kalu sy buat mcmtu lumpuh 1 airport dan akan jd isu negara!!! haha

Tanpa Nama berkata...

Tak perlu berhimpun..
Tak perlu perang..
Tak perlu runding..

Pekerja Perkhidmatan awam disarankan melaksanakan mogok selama tiga hari tidak datang bekerja. Semua mesti sepakat dan semua pekerja awam keseluruhan 1Malaysia lancarkan mogok bersama...

Barulah JPA dan PM mahu dengar apa yang Pekerja Awam ingin luahkan..

___________________________________

Kita luahkan dlm PRU13 nak?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

elo saudara, mcmne nak:-

Pekerja Perkhidmatan awam disarankan melaksanakan mogok selama tiga hari tidak datang bekerja. Semua mesti sepakat dan semua pekerja awam keseluruhan 1Malaysia lancarkan mogok bersama...

kalu sy buat mcmtu lumpuh 1 airport dan akan jd isu negara!!! haha
_________________________________

nak kena tatatertib ke (EXIT POLICY)

Tanpa Nama berkata...

pembantu tadbir kewangan W17 yang ada sijil polyteknik...kerja 3 tahun dah ke P1 T13..mcm sunior yg keja 13 tahun...and bila gaji dalam sbpa lagi lah besar....tapi bila lagi nak upgrade PT w17 ni ke W3-1?? minta JPA ambil tindakan

Tanpa Nama berkata...

Komen Zahar UPM dirujuk.
yang pasal J pergi 27..W xpergi 27..so what?tu rezeki pegawai gred J la..ape masalah die?gaji korg kene potong ke?tiada kenaikan gaji ke?kebanyakan yg byk komplen pasal gred2 ni org yg xpernah kerja diluar..selain Gov..
pernah keje kilang? cuci kereta?
________________________________________

pembantu penilaian w17 mmg slu kerja luar,lawat tapak... pasal kerja selain gov,aku pernah kerja kontrak,cat sekolah,jadi buruh binaan duduk kat bumbung tukar bumbung makmal sekolah yg ada masah dulu2 tu,dan kerja kilang sebagai technician maintenen..

Tanpa Nama berkata...

wang besar! wang besar! wang besar! (dalam hati PA junior)

Tanpa Nama berkata...

Komen Zahar UPM dirujuk.
yang pasal J pergi 27..W xpergi 27..so what?tu rezeki pegawai gred J la..ape masalah die?gaji korg kene potong ke?tiada kenaikan gaji ke?kebanyakan yg byk komplen pasal gred2 ni org yg xpernah kerja diluar..selain Gov..
pernah keje kilang? cuci kereta?

________________________________

GRED W17 DAN W27 DI DOWN GRED JADI GAJI SAMA DENGAN GRED N(KERANI).. PERNAH TGK KER?

Perbincangan Hangat SBPA berkata...

Bila nak dapat keputusan

Tanpa Nama berkata...

Komen Zahar UPM dirujuk.
yang pasal J pergi 27..W xpergi 27..so what?tu rezeki pegawai gred J la..ape masalah die?gaji korg kene potong ke?tiada kenaikan gaji ke?kebanyakan yg byk komplen pasal gred2 ni org yg xpernah kerja diluar..selain Gov..
pernah keje kilang? cuci kereta?
-----------------------------------
Aku juga pernah jadi buruh am, pekerja am, tukang rumah, kerja kebun sayur, sapu sampah kat kilang, driver, klinden lori. Mcm2 laa kerja sbb nk idup. nk beli sekilo beras.

D

Tanpa Nama berkata...

PM dah kata 7% - 13% laksanakanlah!!!....apa nak dprkenalakan dgn mcm2 syarat!...Exit Policylah!... itulah!!...inilah!!...mcm2 lagi..tambat elaun lah!!...kita ne PA nak kan prubahan pada gaji yg lbh baikk..khidupan yg selesa...apatah lagi dgn kos sara hdup masa kini trlalu tinggi...kalo krajaan bole turun harga brang di pasaran tak apalah kalo gaji tak naikk!!...ne tidak naik gaji ciput pun dah nak prkenal dasar2 baruu...bkan nak menyenangkan PA...nak menyusahkan adalahh!!...tolong lah PM kalo dah kata 1 Malaysia Rakyat didahulukan..biarlah kami ne PA merasa senang dgn apa jua dasar diprkenalkan bkan nak menyusahkan PA...kamii PA ttap sokong PM

Tanpa Nama berkata...

Perbincangan Hangat SBPA berkata...
Bila nak dapat keputusan
___________________________________

Kptsn blm dicapai krn KPPA sdg bercuti.

patunghujan a.k.a cik teruterubozu berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

WAH DAH SERONOK YE ENGKAU JUNIOR,BARU ORANG TABUR DUIT SKIT KAU DAH RIAK,MESTI KAU RAMBANG MATA TENGOK GAJI KAU DAN GAJI MAKSIMUM KAU TU DALAM SKIM YANG TUNGGANG LANGGANG NI (SBPA).KALAU SKIM NI OK TAKKAN JADI MACAM NI.INGATLAH KITA NI DUDUK DALAM SATU KAPAL.KALAU KERAJAAN TENGGELAM KITA PUN TENGGELAM.LANGIT TAK SELALU CERAH.JANGAN GEMBIRA SANGAT SILAP2 KAU JUGA YANG MERANA.BOLEH RENUNGKAN DAN FIKIR FIKIRKAN.

Pemahamanku..... berkata...

teruskan berjuang W17,semoga berjaya.....

Tanpa Nama berkata...

pembantu tadbir kewangan W17 yang ada sijil polyteknik...kerja 3 tahun dah ke P1 T13..mcm sunior yg keja 13 tahun...and bila gaji dalam sbpa lagi lah besar....tapi bila lagi nak upgrade PT w17 ni ke W3-1?? minta JPA ambil tindakan

Tanpa Nama berkata...

ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.

Tanpa Nama berkata...

Saya baru saja menghadiri Taklimat Skim SBPA pejabat kami dan alangkah terkejut apabila kakitangan yang memiliki diploma kesetiausahaaan disamataraf dengan STPM tetapi diploma diiktiraf pada gred naik pangkat seperti 32 ke atas. Anda paham??? saya sendiri tak paham???? STPM ada ambik trengkas, shorthand, menaip...saya rasa tak ada, tetapi kenapa skill/ kemahiran kami yang memilik diploma ini sentiasa disetarafkan dgn STPM sedangkan STPM tak de belajar subjek kemahiran. Makin hari makin kecewa dengan benefit yg diofer oleh kerajaan. Indah kabar dr rupa...selamat tinggal SBPA...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada lagi senior yg tak puashati.....tak yah sign la kawan...biar pakai ssm...jangan nak dengki pulak ngan junior...terima saja...

Rabu, Disember 21, 2011 11:10:00 AM

================================

lu cakap serupa bangkai bla la lu..

Tanpa Nama berkata...

GAJI SENIOR NAIK RM60.00, GAJI ORANG BARU NAIK RM160.00. HEBAT JPA BUAT SISTEM GAJI. RM100 BEZA..DASYAT...MENGAPA TAK NAIK IKUT PERATUS SAJA DARI GAJI POKOK? BIAR SAMA SEMUA. BILA PRU 13 NAK DIADAKAN?

Tanpa Nama berkata...

hahaha....senior ni dengki lebih....padan muka korang gaji dah sama junior...


hahahahahahahahahahaha...lu boleh blah la...

tq PM

Tanpa Nama berkata...

oit dengar sini semua senior tak sedar diri...PM Najib nak ambil hati org junior cam kami sebab PRU 13 tak lama lagi...undi orang muda penentu masa depan negara...aku undi BN.....korang yang senior entah2 tak pernah keluar ngundi...betul tak..

Tanpa Nama berkata...

mohon ceupacs turut memperjuangankan cadangan W17 yang memiliki sijil politeknik diberi kenaikan W3-1..seperti Gred J
----------------------------------
w17 yang ada diploma pun nak jugak mcm tu. Nie ade Diploma dlm W17 tapi gaji ikut SPM. Sijil poli kira untung ape waktu SSM masuk je dh naik P1T9, kami ni P1T1 je.

Tanpa Nama berkata...

yang bestnya junior guna sijil politeknik dapat gaji lebih besar dari senior yg keja dah puluh tahun...hehehe..keja baru 3 tahun gaji dah mcm keja 15 tahun...hehehe...best sbpa...thank you kerajaan...senior janganlah jales...buat kerja duk diam-diam...ok

Rabu, Disember 21, 2011 11:17:00 AM
__--------------------------------

jangan riak kawan, jangan nak api2 kan orang..hehehe..kena lak yang lu hina ni doa lu mampus, lumpuh ke apa ke lu baru nak sedar..hahaha..amcam?

dah dapat diam2 la..
----------------------------------
tuhan tak perkenan doa macam tu....hehehehehe
----------------------------------
Maaf Saudara/i TUHAN lebih kabul dan utamakan doa hamba-hambanya yang betul2 teraniaya tau.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu

Tanpa Nama berkata...

ye ke terinayah..tapi gaji naik jugakkan..mcm mana terinayah....heheheh...terinayah ni besar maksudnya..boleh diumpamakan ditindas...ni gaji naik jugak..tp nak kategorikan terinayah...heheh..itu bukan terinayah tu...tapi sakit hati....heheheh

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... tetapi P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ye ke terinayah..tapi gaji naik jugakkan..mcm mana terinayah....heheheh...terinayah ni besar maksudnya..boleh diumpamakan ditindas...ni gaji naik jugak..tp nak kategorikan terinayah...heheh..itu bukan terinayah tu...tapi sakit hati....heheheh
-----------------------------------
kira teraniya la tak kan tak paham kot. Gaji Junior lagi byk daripada Senior disini berlaku ketidakadilan dlm Islam pun Keadilan adalah tunggak utama.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.

Tanpa Nama berkata...

yes...yes...baru sign.....merah padam muka senior...hahahahahaa...aku dah sama gaji ngan dia org...hahaha...memang best giler spba ni...
...................
okla.. depa untung sikit pula tak gitu,,,, saya pun senior juga tapi adatla...tak apa janji gaji naik..itu yg penting...
dulu saya senior juga untung sikit juga,,,,,,,,,,,,,

Tanpa Nama berkata...

PA ni sebenarnya semua gaji besar..bayangkanlah baru kerja setahun gaji dah dekat seribu lebih... cuma disebabkan hutang berlebihan melalui potongan biro angkasa menyebabkan gaji jadi kecil dan tak cukup....hehehe...betul tak

tengok swasta..mana dapat buat loan..tapi gaji dorang cukup jugak...

Tanpa Nama berkata...

bestnya aku.. Aku baru masuk kerja tahun ni dah sama gaji dgn senior yg dah kerja 3 tahun.. Yeahh! Tq najib! Tq jpa!

Tanpa Nama berkata...

aku tengok sekarang, budak2 junior kerja memang x berdisiplin langsung, kurang ajar dengan yang senior, ponteng kerja x usaha cakap laaa, datang lambat selalu dah pasti,, alih2 serokkk sakan pulak dalam comment ni dapat kenaikan gaji sama pulak dengan senior...NAHH !... bertambah kurang ajar lagi laaa..KAN DAH TERBUKTI CONTOHNYAA DALAM KOMEN NI...:)..KESIAN MAK N AYAH DIA

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.
_________________________________

sebenarnya banyak N17 & W17 yg memiliki ijazah and diploma...bagaimanapun kes macam ni....zaman sekarang susah dah nak kata...diploma dah macam spm..ijazah pulak mcm diploma...so terpulang usaha masing-masing

Tanpa Nama berkata...

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Bangunlah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah di Nusantara

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

aku tengok sekarang, budak2 junior kerja memang x berdisiplin langsung, kurang ajar dengan yang senior, ponteng kerja x usaha cakap laaa, datang lambat selalu dah pasti,, alih2 serokkk sakan pulak dalam comment ni dapat kenaikan gaji sama pulak dengan senior...NAHH !... bertambah kurang ajar lagi laaa..KAN DAH TERBUKTI CONTOHNYAA DALAM KOMEN NI...:)..KESIAN MAK N AYAH DIA
_________________________________

itu yang komen tu sy rasa bukan junior...mungkin org politik yg nak melagah-lagahkan keadaan...

and jgn salah sangkah tak semua junior ni kurang ajara..banyak juga yang beradat sopan...begitu jugak senior tak semua beradat sopan ada juga yg kurang ajar...hehehe...betul tak

Tanpa Nama berkata...

gaji you all nak adil...kerja lepas kat junior buat ....tak patut...dulu ada gred yg teraniaya tak sapa pun bela.....karang giliran aku..esok giliran u untung ..lusa aku rugi lagi ..tak kisahla dah biasa dah...redha...janji aku keluarga sihat sejahtera itu lebih utama dari segala2nya.

Tanpa Nama berkata...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!

SETUJUUUUUUUUUUUUUU..........

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!

SETUJUUUUUUUUUUUUUU..........
___________________________________

kak abang dah lah tu...g lah minta dengan Qpak kalau tak puas hati...

Tanpa Nama berkata...

kalau tukar kerajaan tukarlah SBPA ni kepada SBPU....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.
_________________________________

sebenarnya banyak N17 & W17 yg memiliki ijazah and diploma...bagaimanapun kes macam ni....zaman sekarang susah dah nak kata...diploma dah macam spm..ijazah pulak mcm diploma...so terpulang usaha masing-masing

Tanpa Nama berkata...

sbpa terbaik.. Gua telah berjaya menurunkan keegoan senior gua yg brlagak gajinya lebih besar daripada gua.. Ingin ku cium kppa yg buat sbpa ni walaupun sama spesis.. Hehehe..

Tanpa Nama berkata...

Saya ingin mohon cuepas memperjuangkan jawatan pelukis pelan yang dibayar gaji berdasarkan gaji SPM. Permasaalahan disini adalah kebanyakkan pelukis pelan ini berkelulusan Sijil IKM dan SIjil ILP.Kenapa sijil2 ni tidak Di iktiraf sama dengan sijil politeknik. Memandangkan dalam SBPA skim ini dijumudkan dan dijadikan juruteknik.Harap perkara ini dapat dibincangkan.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan Kajian Semula Terma pada Perenggan 93 Pekeliling Perkhidmatan 11 Tahun 2011 (Pelaksanaan SBPA)

Salam,

Saya ingin mencadangkan agar perenggan 93 dikaji semula kerana sesiapa yang tidak bersetuju untuk menerima SBPA masih tertakluk kepada prinsip SBPA.

Dalam erti kata lain, pihak penggubal dasar tidak memberikan pegawai awam peluang untuk memilih kekal di skim perkhidmatan yang lama.

Terma ini menyebabkan pelaksanaan SBPA dijalankan secara mandatori tanpa memerlukan persetujuan pegawai awam.

Tanpa Nama berkata...

lagi2 ni nak pilihan raya, masa tulah sibuk nak bantu rakyat, RM 100 untuk budak sekolah lah, BRIM RM500 kepada orang berpendapatan dibawah RM3000, baru nak naikkan gaji perkhidmatan awam melalui SBPA... tapi itu pun entah apa2 je/macam2 isu. Ini menunjukkan pihak atasan tak profesional langsung... fikir kepentingan diri sendiri aje. Rasanya budget 2012 aje macam ni-> ini semua untuk menambat hati rakyat, maklumlah nak pilihanraya. <-- Ini adalah POLITIK WANG (salah satu rasuah politik). Sebenarnya banyak lagi...Bila lepas pilihan raya, parti yang memerintah sibuk2 nak naik harga petrol, beraslah, gulalah.. dan macam2 lagi.Dah masak sangat politik sekarang ni!! Pemimpin sekarang rakus tak kiralah sesiapa pemerintahnya. Rakyat juga menjadi mangsa keadaan dimana kos hidup tinggi.

So, kita sebagai rakyat fikirlah secara bijak.. janganlah diperbodohkan oleh kerajaan atau pembangkang…. sama sahaja.
Dan lagi satu… cubalah “Jangan Pentingkan Diri Sendiri”.

Tanpa Nama berkata...

http://helmifaiz.com/video-wanita-dipukul-ditelanjang-dan-diseret-dengan-rambut/

apakah kita tidak bersyukur dengan keamanan negara kita jika dibandingkan negara luar.terimalah apa yang telah dirancang oleh kerajaan..kerana sudah pasti ianya untuk kebaikan semua

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.
_________________________________

untuk pengetahuan N17,pembantu penilaian Gred W17 tidak mendapat elaun kewangan seperti p/o w17.. gaji kami hanya sama dengan gred N17 d bawah sbpa...

PnP berkata...

untuk Maklumat Opsyen SBPA Masing-Masing...sila ikuti link ini

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=291014

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.
_________________________________

untuk pengetahuan N17,pembantu penilaian Gred W17 tidak mendapat elaun kewangan seperti p/o w17.. gaji kami hanya sama dengan gred N17 d bawah sbpa...

__________________________________

dah tentu tak dapat sebab P.penilaian W17 tidak melakukan kerja-kerja kewangan kerajaan...kemungkinan boleh mencadangkan elaun yang sesuai seperti elaun kewangan

kumpulan lain berkata...

mmm..pasal duit semua huru hara dan jadi emosi..dan saling salah menyalah dalam kumpulan sendiri. tp faham gak negara berpendapatan tinggi kos kehidupan juga tinggi. Semoga ceupacs dapat membantu selesaikan masalah kumpulan pelaksana.Bila baca komen saya faham perasaan senior,kepada junior yang mendapat gaji sama denga seniour jangan memanaskan lagi keadaan..lebih baik diam daripada menyakitkan hati senior..kalau tak dapat membantu diam itu lebih baik.

mamak maju berkata...

asalam....

Sebenarnya dari komen komen yang telah ditulis,saya nampak PA terlalu memikirkan tentang duit.Tidak cukupkah duit yang diberi selama ini?
Pada pandangan saya,kebanyakan PA hidup melebihi kemampuan,bayangkan kalau gred 27 boleh pakai Toyota Caldina.....
Saya SETUJU KALAU GRED 11 KE BAWAH NAIK GAJI....KERANA MEMANG GAJI MEREKA KECIL.cuma penjawat awam jangan la nampak sangat yang kita macam tak cukup duit....ashik fikir duit sampai sanggup dengki dan tak puas hati.YANG PENTINGNYA KALAU PANGKAT KECIK,GAJI KECIK,HIDUPLA CARA GAJI KECIK...

saya seorang gred 17,tak kisahpun kalau kerajaan tak nak bagi naik gaji....saya rasa diut saya cukup kerana saya sedar diri,tak de nak bergaya atau nak banding diri saya dengan jusa.

Saya lebih suka kalau kERAJAAN BAGI FAEDAH LAIN,SEPERTI TAMBAH CUTI,ATAU KEMUDAHAN LAIN...SAYA TAK MACAM ANDA SEMUA YANG NAMPAK SPT TAK CUKUP DUIT.KALAU BOLEH...MINTA DIPERIMBANGKAN CUTI DEEPAVALI 2 HARI PUBLIC HOLIDAY,DAN TAMBAH CUTI SEBAB SAYA MAHU KESEJAHTERAAN DAN KEGEMBIRAAN HIDUP SERTA GEMBIRA DIHARI RAYA...

KALAU KERJAAN TAK BAGI NAIK GAJI,PANDAI PANDAILAH CARI INCOME SPT BUKAK KEDAI GUNTING RAMBUT ATAU CARI BARANG LUSUH,BUKAK GERAI SEPERTI KEDAI MAMAK

UBAH CARA BERFIKIR,JANGAN HARAP KERAJAAN SAJA.KENANYAKAN PA MAHU GAYA,DUDUK KEDAI MAMAK BER JAM JAM...ORDER MAMAK BUAT MAMAK MACAM HAMBA DAN DIA MACAM TOKEY,GAYA MACAM ORANG KAYA...KEBANYAKNNA SENGKEK,MAHU HARAP KERJAAN TOLONG,..MAMAK YANG KONONNYA SETIA IKUT PERINTAH LAGI KAYA LA DARI LU KERJA MAKAN GAJI....

KESIMPULAN..KALAU KERAAAJAAN RASA SBPA NI MASALAH SEBAB RAMAI ORANG TAK PUAS HATI SEBAB GAJI TAK ADIL ...BAGI SAJA KAMI CUTI LEBIH SEBAGAI GANTI DUIT.BIAR MEREKA BERUSAHA CARI DUIT SENDIRI SEPERTI KAMI YANG RAJIN USAHA CAKAP SIKIT.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada sesiapa p/o w17,betul tak gaji p/o w17 sama dengan gred n17 dalam sbpa ni?

kerana kami pembantu penilaian gred w17,gaji didapati sama dgn n17..dulu ssm gaji berbeza.
-----------------------------------
yup betul sama w17 sama ngan n17 huhuhu
__________________________________

tengoklah kemasukan ikut kelayakan..cuma P/O W17 lebih seringgit je dengan P/O N17 and P/O W17 ada dapat insentif kewangan rm40-80... serta P/O W17 yg ada sijil Poli gaji dah tentu besar jika dibanding yg hanya spm...

so begitu juga pem.penilaian W17 kalau ada sijil poli mesti gaji lebih besar dan tak sama kedudukan P/O N17 yg spm...
----------------------------------
bagaimana plak w17 yg ade diploma keje dh hampir 5tahun tapi tak dpt gak jawatan diploma tapi gaji tahap SPM je. MOhon dh byk dh tapi tak dpt surat paper pun. Pointer CGPA bukan rendah pun 3pointer lebih ape.
_________________________________

untuk pengetahuan N17,pembantu penilaian Gred W17 tidak mendapat elaun kewangan seperti p/o w17.. gaji kami hanya sama dengan gred N17 d bawah sbpa...

__________________________________

dah tentu tak dapat sebab P.penilaian W17 tidak melakukan kerja-kerja kewangan kerajaan...kemungkinan boleh mencadangkan elaun yang sesuai seperti elaun kewangan

Rabu, Disember 21, 2011 2:29:00 PM

____________________________________

tidak melakukan kerja kewangan tetapi di letakkan pada skim W..
itu yg menjadikan masalah bagi kami..kerana dahulunya dinama kan juruteknik penilaian..dulu diturun taraf,dan sekarang diturun lagi taraf kepada gaji kerani(n17)..

mamak maju berkata...

asalam....

Sebenarnya dari komen komen yang telah ditulis,saya nampak PA terlalu memikirkan tentang duit.Tidak cukupkah duit yang diberi selama ini?
Pada pandangan saya,kebanyakan PA hidup melebihi kemampuan,bayangkan kalau gred 27 boleh pakai Toyota Caldina.....
Saya SETUJU KALAU GRED 11 KE BAWAH NAIK GAJI....KERANA MEMANG GAJI MEREKA KECIL.cuma penjawat awam jangan la nampak sangat yang kita macam tak cukup duit....ashik fikir duit sampai sanggup dengki dan tak puas hati.YANG PENTINGNYA KALAU PANGKAT KECIK,GAJI KECIK,HIDUPLA CARA GAJI KECIK...

saya seorang gred 17,tak kisahpun kalau kerajaan tak nak bagi naik gaji....saya rasa diut saya cukup kerana saya sedar diri,tak de nak bergaya atau nak banding diri saya dengan jusa.

Saya lebih suka kalau kERAJAAN BAGI FAEDAH LAIN,SEPERTI TAMBAH CUTI,ATAU KEMUDAHAN LAIN...SAYA TAK MACAM ANDA SEMUA YANG NAMPAK SPT TAK CUKUP DUIT.KALAU BOLEH...MINTA DIPERIMBANGKAN CUTI DEEPAVALI 2 HARI PUBLIC HOLIDAY,DAN TAMBAH CUTI SEBAB SAYA MAHU KESEJAHTERAAN DAN KEGEMBIRAAN HIDUP SERTA GEMBIRA DIHARI RAYA...

KALAU KERJAAN TAK BAGI NAIK GAJI,PANDAI PANDAILAH CARI INCOME SPT BUKAK KEDAI GUNTING RAMBUT ATAU CARI BARANG LUSUH,BUKAK GERAI SEPERTI KEDAI MAMAK

UBAH CARA BERFIKIR,JANGAN HARAP KERAJAAN SAJA.KENANYAKAN PA MAHU GAYA,DUDUK KEDAI MAMAK BER JAM JAM...ORDER MAMAK BUAT MAMAK MACAM HAMBA DAN DIA MACAM TOKEY,GAYA MACAM ORANG KAYA...KEBANYAKNNA SENGKEK,MAHU HARAP KERJAAN TOLONG,..MAMAK YANG KONONNYA SETIA IKUT PERINTAH LAGI KAYA LA DARI LU KERJA MAKAN GAJI....

KESIMPULAN..KALAU KERAAAJAAN RASA SBPA NI MASALAH SEBAB RAMAI ORANG TAK PUAS HATI SEBAB GAJI TAK ADIL ...BAGI SAJA KAMI CUTI LEBIH SEBAGAI GANTI DUIT.BIAR MEREKA BERUSAHA CARI DUIT SENDIRI SEPERTI KAMI YANG RAJIN USAHA CAKAP SIKIT.

Tanpa Nama berkata...

biasalah kat mana-mana negara pun duit tu soal penting...sebab tu kalau boleh dalam blog ini kita menggunakan peluang untuk menyatakan pandagan dan pendapat yg sesuai tetapi bukan berunsur propaganda...hehehe

Tanpa Nama berkata...

Diharap gaji SBPA lebih seimbang antara senior dengan junior...

KAMI TAK MAHU GAJI SENIOR SAMA DENGAN JUNIOR WALAU ADA BEZA BEBERAPA BULAN JER! INI SOAL MARUAH! INI SOAL PERASAAN! INI BOLEH GANGGU PRESTASI DAN TIMBULKAN HURU-HARA!

PERJUANGKAN HAK KITA!

shay2k berkata...

Saya lulus Aras 4 PTK terakhir tahun 2010, dan sudah menikmati perbezaan gaji sebanyak lebih RM100.00 dengan PT N17 sama badge dan lapor diri dengan saya. Lepas SBPA, saya dimaklumkan gaji saya dengan gaji mereka (belum Aras 4 PTK) akan sama balik, cuma beza saya dapat kenaikan bulan Januari dan depa April.
Persoalannya, apakah lulus PTK langsung tak de guna dan senioriti sudah hilang dalam SBPA!!!???

Tanpa Nama berkata...

Rabu, Disember 21, 2011 2:39:00 PM
shay2k berkata...

Saya lulus Aras 4 PTK terakhir tahun 2010, dan sudah menikmati perbezaan gaji sebanyak lebih RM100.00 dengan PT N17 sama badge dan lapor diri dengan saya. Lepas SBPA, saya dimaklumkan gaji saya dengan gaji mereka (belum Aras 4 PTK) akan sama balik, cuma beza saya dapat kenaikan bulan Januari dan depa April.
Persoalannya, apakah lulus PTK langsung tak de guna dan senioriti sudah hilang dalam SBPA!!!???

_________________________________

yg lulus PTK bukan ke P2 T...

kan lampiran jadual gaji SBPA tu ada untuk kedudukan N17 tangga gaji P2 kemudian turun le ke sbpa...

ekjoz berkata...

Ape beza senior n junior? sama2 bekerja,kn? Rasanya senior lebih banyak 'lepas tangan'! nak2 bila nk pencen, lagilah sakannya! sumenye junior yg nk kena buatkan! bagi kerja plak, siap bley buat selection lg! "saya nk buat yg ini" "sy nk buat yg itu" "bagi je lah pada budak2 baru" n macam2 lagilah!

Ini yg terjadi di opis sy!

Tanpa Nama berkata...

sabar la senior..bebudak junior zaman sekarang ni kebanyakannya jenis kurang ajar..xreti nak menghormati..

sabar je la dengan riak diorang..kejap je tu seronok nye..hahaha..

-----------------------------------

aku tengok sekarang, budak2 junior kerja memang x berdisiplin langsung, kurang ajar dengan yang senior, ponteng kerja x usaha cakap laaa, datang lambat selalu dah pasti,, alih2 serokkk sakan pulak dalam comment ni dapat kenaikan gaji sama pulak dengan senior...NAHH !... bertambah kurang ajar lagi laaa..KAN DAH TERBUKTI CONTOHNYAA DALAM KOMEN NI...:)..KESIAN MAK N AYAH DIA
_________________________________

itu yang komen tu sy rasa bukan junior...mungkin org politik yg nak melagah-lagahkan keadaan...

and jgn salah sangkah tak semua junior ni kurang ajara..banyak juga yang beradat sopan...begitu jugak senior tak semua beradat sopan ada juga yg kurang ajar...hehehe...betul tak
---------------------
tak ape nya dkt tempat aku ada dah kes budak junior cekak baju senior kes tegur kerja aje bila dah jadi kes macam nie mana perginya rasa hormat junior pada seniornya kalau tak ada senior tahu tak korang buat kerja yg korang tak pernah buat tapi senior aje yg tahu buat

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

sabar la senior..bebudak junior zaman sekarang ni kebanyakannya jenis kurang ajar..xreti nak menghormati..

sabar je la dengan riak diorang..kejap je tu seronok nye..hahaha..

-----------------------------------

aku tengok sekarang, budak2 junior kerja memang x berdisiplin langsung, kurang ajar dengan yang senior, ponteng kerja x usaha cakap laaa, datang lambat selalu dah pasti,, alih2 serokkk sakan pulak dalam comment ni dapat kenaikan gaji sama pulak dengan senior...NAHH !... bertambah kurang ajar lagi laaa..KAN DAH TERBUKTI CONTOHNYAA DALAM KOMEN NI...:)..KESIAN MAK N AYAH DIA
_________________________________

itu yang komen tu sy rasa bukan junior...mungkin org politik yg nak melagah-lagahkan keadaan...

and jgn salah sangkah tak semua junior ni kurang ajara..banyak juga yang beradat sopan...begitu jugak senior tak semua beradat sopan ada juga yg kurang ajar...hehehe...betul tak
---------------------
tak ape nya dkt tempat aku ada dah kes budak junior cekak baju senior kes tegur kerja aje bila dah jadi kes macam nie mana perginya rasa hormat junior pada seniornya kalau tak ada senior tahu tak korang buat kerja yg korang tak pernah buat tapi senior aje yg tahu buat
__________________________________

1/10 yg berlaku..kalau dah mcm tu..napa tak ambik tindakan..ketua jab. kan ade kan ade...tak pun cekak baju balik...hehehe

2bz4money berkata...

Banyak yg "Tanpa Nama" bersuara kat sini. Seeloknya cadangan tu buatlah secara hitam putih kpd Cuepacs utk dipanjangkan kepada JPA. Jgn lupa quote mana2 para Pek.Perkhidmatan yg ingin dipinda bagi penambahbaikkan. Nampaknya rata2 yg komen ni adalah golongan Pelaksana. Seeloknya bawa kepada wakil skim masing2 dlm MBJ/Cuepacs..Kalu mengomel je, ibarat melepaskan batuk ditangga..

Tanpa Nama berkata...

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

....Lagu dinyanyikan atas semangat.

Tapi siapa la punya Bangggang!!! buat SBPA tu..mungkin lepas pru 13 nanti tiada guna untuk dilaungkan lagu ini lagi...

Tanpa Nama berkata...

kalau pm,kppa tak nak dengar bantahan kami mengenai sbpa,di blog cuepacs nie, tunggulah PRU-13 nie.. gelombang kebangkitan 1.4 juta PA akan merubah landskap politik malaysia.. kami juga akan merubah pm,kppa dan orang atasan sekali.. kami memimpin..!!

Tanpa Nama berkata...

saudara saudari sekelian jangan ambik kira siapa junior siapa senior..yang diambik kira sekarang markah 70 tiga kali berturut-turut akan disuruh besara awal..kalau bos suka dengan saudara saudari sekelian alamat lamalah saudara saudari kerja..kalau bos saudara saudara saudari tak suka dengan saudara saudari alamatnya bey bey lah romeo and juliet,bertapa senangnya orang atasan kalau nak main tahi dan nak menginaya orang bawahan...fikir sendirilah saudara saudari yang mana lebih baik untuk diri sendiri..

Tanpa Nama berkata...

ingatkan semakin tinggi pelajaran ketua pengarah JPA tu semakin hebat ideanya untuk penjawat awam. rupa2nya sebiji ngan otak monyet kat kg saya, alaa dia kata bukan senang nak pikiak tentang sbpa , padahal dia susah nak cari helah utk jadi kaya seorang2 termasuk kroni2 n member2 jahanamnya yg berpangkat besar n berpendapatan lumayan... SBPA(SENYUMAN BESAR PEGAWAI ATASAN)... fikir2 n renung2 kanlah... issue org miskin akan tambah miskin kerna secara x lngsung tahun hadapan segala harga akan naik disebabkan monyet2 bertopeng manusia berkenaan...

Tanpa Nama berkata...

ingatkan semakin tinggi pelajaran ketua pengarah JPA tu semakin hebat ideanya untuk penjawat awam. rupa2nya sebiji ngan otak monyet kat kg saya, alaa dia kata bukan senang nak pikiak tentang sbpa , padahal dia susah nak cari helah utk jadi kaya seorang2 termasuk kroni2 n member2 jahanamnya yg berpangkat besar n berpendapatan lumayan... SBPA(SENYUMAN BESAR PEGAWAI ATASAN)... fikir2 n renung2 kanlah... issue org miskin akan tambah miskin kerna secara x lngsung tahun hadapan segala harga akan naik disebabkan monyet2 bertopeng manusia berkenaan

Tanpa Nama berkata...

Penghantar Notis lagi teruk depa kotak katekkan....teruk2 kami amek exam KPSL,kejar SKT 80% ke atas,Temuduga...last2 gaji akhir dan gred sama dengan drebar dengan PRA. Depa ingat macam tak wujud je penghantar notis ni......

Tanpa Nama berkata...

ingatkan semakin tinggi pelajaran ketua pengarah JPA tu semakin hebat ideanya untuk penjawat awam. rupa2nya sebiji ngan otak monyet kat kg saya, alaa dia kata bukan senang nak pikiak tentang sbpa , padahal dia susah nak cari helah utk jadi kaya seorang2 termasuk kroni2 n member2 jahanamnya yg berpangkat besar n berpendapatan lumayan... SBPA(SENYUMAN BESAR PEGAWAI ATASAN)... fikir2 n renung2 kanlah... issue org miskin akan tambah miskin kerna secara x lngsung tahun hadapan segala harga akan naik disebabkan monyet2 bertopeng manusia berkenaan

Tanpa Nama berkata...

Kalo PM, KPPA dlll tak pduli pasai PA jom pakat2 kta protes di PU nnti..

Tanpa Nama berkata...

ingatkan semakin tinggi pelajaran ketua pengarah JPA tu semakin hebat ideanya untuk penjawat awam. rupa2nya sebiji ngan otak monyet kat kg saya, alaa dia kata bukan senang nak pikiak tentang sbpa , padahal dia susah nak cari helah utk jadi kaya seorang2 termasuk kroni2 n member2 jahanamnya yg berpangkat besar n berpendapatan lumayan... SBPA(Senyuman Besar Pegawai Atasan)... fikir2 n renung2 kanlah... issue org miskin akan tambah miskin kerna secara tidak lngsung tahun hadapan segala harga akan naik disebabkan monyet2 bertopeng manusia berkenaan

Tanpa Nama berkata...

pas bersuara sbpa ..tapi umno tak bersuara tentang perlaksanaan sbpa..mcm setujuh je....

Tanpa Nama berkata...

daripada korang penat2 nak fikir berapa jumlah gaji akan dapat tahun depan melalui SBPA ni, baik korang fikirkan berapa jumlah negeri akan ditawan parti pembangkang disebabkan SBPA ni.. saya target 6 negeri... tp BN masih menang lg, menang menderita.. NKRA..Najib Kills Rosmah Ambitions... or Najib Kicks Rosmah's Ass.. hehehe whatever

Tanpa Nama berkata...

KENAPA JPA MEMINGGIRKAN W17....????????

AKU BINGUNG NI HUSSIN TOLONG AKU berkata...

BENAR DAN SAH....JPA TAK IKUT PEKELILING YANG DIA SENDIRI KELUARKAN...DAH BENGONG GAMAKNYA JPA..

BERDASARKAN TAKLIMAT YANG JPA BAGI,,JUGA DALAM PEKELILING KAEDAH KENAIKAN GAJI ...
DIA KATA
1)NAIK SATU TANGGA GAJI DALAM SKIM SSM,

2) LIHAT TANGGA GAJI BARU DALAM JGS SBPA,GAJI YANG SAMA ATAU LEBIH TINGGI DARI SSM DALAM JGS SBPA,ITULAH GAJI SBPA...

TETAPI...BERDASARKAN LAMPIRAN C,SEMUA ITU TAK BETUL,TIADA KENAIKAN DALAM SSM SEBENARNYA....KITA TERUS DIBERI KENAIKAN KE SBPA PALING HAMPIR DARI GAJI KITA SEKARANG.


MINTA PENJELASAN.....ADAKAH JPA MENIPU.

Tanpa Nama berkata...

Rabu, Disember 21, 2011 4:34:00 PM
AKU BINGUNG NI HUSSIN TOLONG AKU berkata...

BENAR DAN SAH....JPA TAK IKUT PEKELILING YANG DIA SENDIRI KELUARKAN...DAH BENGONG GAMAKNYA JPA..

BERDASARKAN TAKLIMAT YANG JPA BAGI,,JUGA DALAM PEKELILING KAEDAH KENAIKAN GAJI ...
DIA KATA
1)NAIK SATU TANGGA GAJI DALAM SKIM SSM,

2) LIHAT TANGGA GAJI BARU DALAM JGS SBPA,GAJI YANG SAMA ATAU LEBIH TINGGI DARI SSM DALAM JGS SBPA,ITULAH GAJI SBPA...

TETAPI...BERDASARKAN LAMPIRAN C,SEMUA ITU TAK BETUL,TIADA KENAIKAN DALAM SSM SEBENARNYA....KITA TERUS DIBERI KENAIKAN KE SBPA PALING HAMPIR DARI GAJI KITA SEKARANG.


MINTA PENJELASAN.....ADAKAH JPA MENIPU.

________________________________

yaaah..betul..sy pun dengar penjelasan dari bos sy begitu....tapi tak lah sy kata JPA menipuh..cuma mengeliruhkan...

Tanpa Nama berkata...

mohon ceupacs turut memperjuangankan cadangan W17 yang memiliki sijil politeknik diberi kenaikan W3-1..seperti Gred J..

kerana jika syarat minimum SPM,kenaikan tahunan kami adalah RM95 sahaja... seperti gred N17..

KENAPA PINGGIRKAN W17?????

Tanpa Nama berkata...

mohon ceupacs turut memperjuangankan cadangan W17 yang memiliki sijil politeknik diberi kenaikan W3-1..seperti Gred J..

kami bkn mahukan tangga gaji seperti J,tetapi mahukan kenaikan tahunan seperti J iaitu,rm145 setahun..

kerana jika syarat minimum SPM,kenaikan tahunan kami adalah RM95 sahaja... seperti gred N17..

KENAPA JPA PINGGIRKAN W17?????

Tanpa Nama berkata...

mohon ceupacs turut memperjuangankan cadangan W17 yang memiliki sijil politeknik diberi kenaikan W3-1..seperti Gred J..

kami bkn mahukan tangga gaji seperti J,tetapi mahukan kenaikan tahunan seperti J iaitu,rm145 setahun..

kerana jika syarat minimum SPM,kenaikan tahunan kami adalah RM95 sahaja... seperti gred N17..

KENAPA JPA PINGGIRKAN W17?????

Tanpa Nama berkata...

setelah membaca pekeliling exit policy dari jpa jelas menunjukkan ketua jabatan mempunyai kuasa penuh untuk mencadangkan exit policy berdsarkan prestasi..Disini PA terdedah kepada sabotaj dari ketua2 mereka yang tidak menyukai meraka, PA boleh tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri sebelum dibuang..memang jelas ini dasar DAP tetapi dibuat secara halus oleh kerajaan..andai kata keraajan menetapkam kuota 2% setahun untuk PA dibuang maka jabatan tiada jalan lain selain menganiayai pegawai bawahannya..
saya amat yakin akan ada kuota untuk pegawai diexit policykan pada setiap tahun untuk menmgurangkan jumlah PA..perancangan yang rapi oleh pihak pemerintah...

Tanpa Nama berkata...

AKU SUKA BERITA HARIAN NI.DIA BERANI.TAK MACAM UTUSAN DAN TV3 LANGSUNG TAK ADA BERITA.MACAM MANA JADI WARTAWAN NI.TERUK BETUL

Tanpa Nama berkata...

Selepas tolak kerugian tarikh pergerakan gaji , kenaikan gaji saya hanya 3.87% sahaja berdasarkan gaji pokok, mana ada 7% hingga 13% seperti yang dinyatakan dalam taklimat SBPA?
Adakah ini penipuan JPA atau kerajaan, siapa boleh jelaskan?

Tanpa Nama berkata...

NUTP....SAYA RASA SANGAT STRESS DENGAN ISU INI.KENAPA JADI MACAM NI?

MACAM MANA NAK SIGN DOKUMEN TANPA MENGETAHUI APA-APA?MACAM NI KE BUDAYA MALAYSIA?DIKETAWAKAN OLEH DUNIA NANTI.

TOLONGLAH JANGAN KITA KEMBALI KE ZAMAN JAHILLIAH.TAK ADA GUNANYA PAKAI MERCDES BENZ, DUDUK RUMAH BANGLO, BELAJAR PHD, DAN GUNA SEMUA TEKNOLOGI BARU JIKA KITA SIGN DOKUMEN SESUKA HATI TANPA PENJELASAN DAN MAKLUMAT YANG CUKUP.

MINTA TOLONG DATUK UMUMKAN APA KATA PM ESOK MALAM JUGA SEBAB KAMI SEDANG MENITI HARI SIGN DOKUMEN NI,NANTI KENA MARAH TERUK-TERUK KALAU LAMBAT.PASTI MARKAH KURANG 70JIKA LAMBAT HANTAR.TERSEPIT ANTARA RASIONAL DAN PAKSAAN.TOLONGLAH KAMI.BAGI KATA PUTUS ESOK....JANGAN TANGGUH-TANGGUH.DAN MINTA TOLONG BAGI KAMI MASA BACA DOKUMEN DAN BERTENANG SEBELUM HANTAR.BIARLAH TEMPOH HANTAR BORANG TU DALAM BULAN JANUARI.BAGI KAMI MASA......

Tanpa Nama berkata...

hahaha....pa hal pulak tuduh kami junior riak..dah tu terpekik sana sini suruh spba di semak...sapa tak marah...nanti melepas junior nak sama gaji ngan senior...

teruskan spba taun depan...harap pm pun bercuti esok...

---------------------------------
atau bercuti selama-lamanya .. hahahaha.... x pnah pnah lagi aku tengok skim gaji gomen macam ni punya orang marah....

Tanpa Nama berkata...

NUTP....SAYA RASA SANGAT STRESS DENGAN ISU INI.KENAPA JADI MACAM NI?

MACAM MANA NAK SIGN DOKUMEN TANPA MENGETAHUI APA-APA?MACAM NI KE BUDAYA MALAYSIA?DIKETAWAKAN OLEH DUNIA NANTI.

TOLONGLAH JANGAN KITA KEMBALI KE ZAMAN JAHILLIAH.TAK ADA GUNANYA PAKAI MERCDES BENZ, DUDUK RUMAH BANGLO, BELAJAR PHD, DAN GUNA SEMUA TEKNOLOGI BARU JIKA KITA SIGN DOKUMEN SESUKA HATI TANPA PENJELASAN DAN MAKLUMAT YANG CUKUP.

MINTA TOLONG DATUK UMUMKAN APA KATA PM ESOK MALAM JUGA SEBAB KAMI SEDANG MENITI HARI SIGN DOKUMEN NI,NANTI KENA MARAH TERUK-TERUK KALAU LAMBAT.PASTI MARKAH KURANG 70JIKA LAMBAT HANTAR.TERSEPIT ANTARA RASIONAL DAN PAKSAAN.TOLONGLAH KAMI.BAGI KATA PUTUS ESOK....JANGAN TANGGUH-TANGGUH.DAN MINTA TOLONG BAGI KAMI MASA BACA DOKUMEN DAN BERTENANG SEBELUM HANTAR.BIARLAH TEMPOH HANTAR BORANG TU DALAM BULAN JANUARI.BAGI KAMI MASA......
-----------------------------------

bro.... program pemutihan pendatang bangla ngan indon pun diorang lanjut.... kalau sain borang orang gomen punya diorang tak lanjut kira low class la bro semua... hahaha

Tanpa Nama berkata...

aku bagi ke tidak tak kisah. sikit ke banyak tak peduli pun. junior kalau lebih dari aku pun jalan je la. Aku cuma suka kerja. kerja bagi aku cam main main je.

tapi itu kan soal peribadi. aku dan korang boleh kata apa saja. yang terbaik bagi kita itulah yg kita rasa.

itulah yg berlaku di sini. sokong ke tidak asasnya aku untung ke tidak. tak ramai yg mewakilkan pendapatnya. Dah begitu keliru dan banyak ketidakadilan yg dibuktikan sepatutnya sahlah sistem ini cacat. ramai yg hampa dan keciwa jelas lah sesuatu perlu dilakukan. Pihak yg terlibat kena dengar ini. Bukan hasrat awalnya begitu....penambah baikan untuk semua ?

disinilah usaha kupek perlu dinilai. peranan kupek itulah dia. kenapa ada yg marah pulak?
bagi aku buck up cuepecs...gd luck!

guru gua musang.

Tanpa Nama berkata...

aku sokong omar osman diganti....

Tanpa Nama berkata...

Kepada semua guru..

Penjelasan Mengenai SBPA

Kepada Semua Ahli KPPK

1. Pelarasan gaji dalam kertas opsyen hanya pindaan gaji dari SSM ke SBPA. Kenaikan Tahunan bagi tahun 2012 akan diberi setelah Panel Pergerakan Gaji bermesyuarat kelak. Sebarang tunggakan akan diberi kemudian.

2. Guru dalam status pemangkuan akan ditawarkan gred hakiki dan terus dibayar elaun memangku sebagai disahkan dalam jawatan hakiki dan akan ditawarkan gred berkenaan.

Harap maklum.

Setiausaha Agung KPPK

Tanpa Nama berkata...

udah-udah la tuuuuu
berSYUKURla kerana kamu masih punya kerja
berSYUKURla kerana kamu bekerja dan berGAJI
berSYUKURla kerana masih MAMPU memberi makan pakai anak, bini/laki, ibu dan ayah
berSYUKURla kerana kamu masih mampu MENYEKOLAHKAN anak-anak kamu
RENUNG-RENUNG kan la...

p/s: kalo tak mo jugak, berenti kerja dari jadi PA.. okay? :D

Tanpa Nama berkata...

BANYAK KOMEN BERITA HARIAN PASAL SBPA NI..ANTARANYA IALAH:

1. KERAJAAN JANGAN BUAT PEKAK BADAK SAJA TERUTAMANYA TAN SRI ABU BAKAR PASAL KELEMAHAN SISTEM INI

2. KENAIKAN GAJI 7% - 13% AMAT TIDAK JELAS..KENAIKAN BERDASARKAN APA? GAJI POKOK KE GAJI HAKIKI?

3. KENAIKAN GAJI BERCELARU ANTARA STAF LAMA DAN BARU HINGGA MENIMBULKAN KESAN TIDAK PUASHATI RAMAI PIHAK.

4. EXIT POLICY YANG MEMERANGKAP KAKITANGAN AWAM. AKAN TIMBUL BODEK BOS KERANA TAKUT DAPAT MARKAH RENDAH DAN DIBUANG KERJA.

5. KUMPULAN PELAKSANA RAMAI DI PURTAJAYA YANG AKAN MENUKAR SELERA MEREKA KEPADA PAKATAN RAKYAT DLM PRU13 NANTI.

6. PERBEZAAN KETARA KENAIKAN GAJI ANTARA KUMPULAN BAWAHAN DAN ATASAN.

KESIMPULANNYA, PIHAK JPA YG MEMBUAT PERUBAHAN SKIM INI 'SYOK SENDIRI' KERANA GAJI SENDIRI AMAT TINGGI SEMENTARA GAJI ORANG BAWAHAN AMAT RENDAH KENAIKANNYA...

SELAMAT BERTUKAR KERAJAAN DALAM PILIHANRAYA UMUM AKAN DATANG...KEHKEHKEH...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada lagi senior yg tak puashati.....tak yah sign la kawan...biar pakai ssm...jangan nak dengki pulak ngan junior...terima saja...

.......................
nampaknya junior ni x sabar2 nak sign @ dah sign sbb junior lebih banyak untung kerana dapat gaji hmpir sama dgn senior, senior pula kurang untung.

Tanpa Nama berkata...

pada sy mcm sengaja diwujudkan sistem gaji yang memeningkan..entah gaji bergerak di mana PA pun tak tahu..

bila PA pening kira gaji akhirnya terlupa kumpulan atasan kenaikan mereka besar...

nampaknya macam sengaja dikaburkan mata dan fikiran kita tentang cara pergerakan gaji baru...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ada lagi senior yg tak puashati.....tak yah sign la kawan...biar pakai ssm...jangan nak dengki pulak ngan junior...terima saja...

.......................
nampaknya junior ni x sabar2 nak sign @ dah sign sbb junior lebih banyak untung kerana dapat gaji hmpir sama dgn senior, senior pula kurang untung. Bukan dengki, cuma tuntut keadilan.

Tanpa Nama berkata...

Isu ketidakpuasan brhubung SBPA ini bukan pasal tidak brsyukur dgn apa yg kerajaan akan bagi kpd PA tetapi kerana apa yg dbentang dlm bajet 2012 tidak ditunaikan...kate nak bagi 7-13% tetapi bila saya tanya bhg prkhidmatan kenaikan saya tak sampai 3% dari gaji pokok skrg..Minta PM prjelaskan kpd semua PA apa yg beliau maksudkan dengan kenaikan 7-13% tu tetapi hakikatnya hanya indah khabar dari rupa.Lulus PTK aras 4 pun lebur begitu saja...yg tak ambil PTK semyum lebar kerana tak payah susah2 ambil PTK tapi tetap sama dgn mereka yg telah lulus PTK...

Tanpa Nama berkata...

kata nak tolong rakyat tp menyusahkn lg ada,,SBPA klu dbandingkan dgn SSM elok lagi SSM,,slh 1 keburukan, klu 3 thn berturut2 dpt markah LNPT 70% kebwah akan diberhentikan,,yg unfit mcm OKU cuma blh buat keja pjbt tp tk blh buat keja luar atau berat pn akan dibuang,,itukh yg dikatakan hendak menolong rakyat,,jgn lh kita merosakkn periuk nasi org,,klu nak tlg buat cara tlg,,

Tanpa Nama berkata...

Aku SETUJU kalau JPA cadangkan SBPA ni melakukan pemindahan gaji seperti berikut :

1. Sokongan I 10%
2. Sokongan II 25%
3. P & P 35%
4. JUSA 75%

Tanpa Nama berkata...

banyak perasan kenaikan mereka sama...hehehe...sy dah tahu..tanya mamber kat jpaa..and sebenarnya walau gaji kongsi tangga sama kat sbpa..tetapi sesape yang kena bulan jan..maka cepatlah rasa kenaikan..and yang april tunggu april tahun depan...hahahahha

Tanpa Nama berkata...

spatut nya gaji senior dgn junior tak blh sama kerana senior lbh lama bekerja dan lbh tau cara nak bkerja n pengalaman pn lbh,,jd senior lyk dpt gaji besar dari junior,,yg junior mmglh suka gaji sama besar dgn yg senior tp tk adil bg yg senior,,JPA kena ambil kira perasan yg dh lama bekerja,,dari gaji kecil sampai gaji besar last2 yg br masuk kj dpt gaji sama mcm org lama sdgkan yg br lm lagi kenal erti bkerja keras

Tanpa Nama berkata...

pembetulan:-

banyak perasan kenaikan mereka sama...hehehe...sy dah tahu..tanya mamber kat jpaa..and sebenarnya walau gaji kongsi tangga sama kat sbpa..tetapi sesape yang kena bulan jan..maka cepatlah rasa kenaikan..and yang april dapat april, tak yah tunggu april tahun depan...hahahahha

Tanpa Nama berkata...

sptut nya kenaikan gaji yg sokongan biarlh besar peratus nya dari JUSA kerana gaji JUSA dh besar klu naik lglah besar,,kita kena ingat bukan semua org blh blajar tinggi2,,bkn semua org dilahirkan terus hdp senang,,kena ingat hidup kita ni mcm roda kejap kat bwh kejap kt atas,,jd yg kt atas tu kenalh bersyukur jgn sampai suatu hari nanti tiba2 kt bwh pula

Tanpa Nama berkata...

boy friend i masuk keja N17 tahun 2008...and i masuk keje N17 tahun 2009...bestnyee..gaji kami dah setarah....tq jpa

Tanpa Nama berkata...

boy friend i masuk keja N17 tahun 2008...and i masuk keje N17 tahun 2009...bestnyee..gaji kami dah setarah....tq jpa

Apa baranggg u cari boyfren N17. Pilih i la...i dh gred 44 ni. Gaji mati dah dekat RM8k.. untung u tau!

Tanpa Nama berkata...

dahlah janji mereka bahagia..hehehe..

Tanpa Nama berkata...

KENAPA TAK ADA LANGSUNG KEISTIMEWAAN BAGI PA YANG BERTUNGKUS LUMUS BELAJAR TAPI TIADA KENAIKAN GAJI YG 'ISTIMEWA'? MENGAPA KEDEKUT SANGAT? NAIKKANLAH BEBERAPA LOMPATAN MATA GAJI...INI AKAN MEMBERI PERANGSANG PADA PA LAIN UNTUK SAMBUNG BELAJAR..KAMI PUN DAPAT DIPLOMA, IJAZAH, MASTER DARI UNIVERSITI MALAYSIA JUGA, BUKAN UNIVERSITI PAPUA NEW GUINEA KE, NEPAL KE...HEHEHEE...JPA PERLU BUKA MINDA...JANGAN JUMUDKAN FIKIRAN...JANGAN INGAT NAK NAIKKAN GAJI SENDIRI SAJA...

Tanpa Nama berkata...

HARAPAN KAMI AGAR CUEPACS TAHU APA YG NAK DIBANTAH DAN DICADANG PADA PM! PAK OMAQ...HANG JANGAN DOK TERGAGAP2. CAKAP BIAQ TERANNGGGG... BAGITAU BETUL2 KAT PM MASALAH KAMI NI. JENGUK DALAM KOMEN NI DAN LUAHKAN KAT PM... MAJORITI TAK PUAS ATI SEBAB GAJI SENIOR DAN JUNIOR DAH LEBIH KURANG SAMA...CARI FORMULA WIN-WIN SITUATION UNTUK BETULKAN KEADAAN. KAMI TAK KISAH JUSA NAK NAIK BERIBU2 TAPI HAK KAMI SELAKU PA SENIOR KENA DIPERBETULKAN! KAMI TAK DENGAN KAT KUMP P&P SEBAB KITA SAMA2 CARI REZEKI... CUMA TOLONG LAH BERI GANJARAN YG SETIMPAL DAN SEADIL BOLEH...JANGAN BUAT KAMI KUMP SOKONGAN NI MCM PECACAI / BALACI...PENDATANG TANPA IZIN PUN DAPAT LAYANAN ISTIMEWA, GAJI MAID INDON PUN NAIK...NI KAMI PA SOKONGAN HANGPA BUAT SUKA ATI MAK PAK HANGPA...

Tanpa Nama berkata...

ijazah sekarang ibarat sekeping kertas...dari nenek sampai ke cucu kebanyakan berijazah....yang penting sentiasa cuba dan jangan malas...sampai masanya jenazah tinggalkan ijazah.......

Tanpa Nama berkata...

PM NAJIB JANGAN LAYAN ORANG FELDA SAJA..KAKITANGAN AWAM PUN PANDAI JUGA MENGUNDI DLM PRU 13 NANTI...KEHKEHKEHKEH...JUSA ADA BERAPA ORANG SANGAT...36 SAJA..TAPI GUNA RM200 JUTA UNTUK SUPPORT 36 ORANG INI...ISHHH...ADA NAK MENANG DLM PRU 13 NANTI KALAU HARAP 36 ORANG INI SAJA?? KEHKEHKEHKEH...

Tanpa Nama berkata...

hmmm...ramai yang buat provokasi kat sini...

Angkara berkata...

Kita tunggu keputusan esok utk periuk nasi kitaa..

Tanpa Nama berkata...

SEPATUTNYA ASAS KEPADA KENAIKAN GAJI INI IALAH:

1. SENIORITI
2. KELULUSAN SEMASA TERTINGGI
3. KEPAYAHAN/KESENGSARAAN TUGAS
4. KEMAHIRAN PROFESIONAL
5. SUMBANGAN PROFESIONAL

BUKAN CIPTA GAJI KUMPULAN ATASAN AMAT TINGGI PERATUSNYA, KUMPULAN BAWAHAN CIPUT PERSENNYA...

CUBA BELAJAR JADI BIJAK SIKIT...

Tanpa Nama berkata...

SEPATUTNYA ASAS KEPADA KENAIKAN GAJI INI IALAH:

1. SENIORITI
2. KELULUSAN SEMASA TERTINGGI
3. KEPAYAHAN/KESENGSARAAN TUGAS
4. KEMAHIRAN PROFESIONAL
5. SUMBANGAN PROFESIONAL

BUKAN CIPTA GAJI KUMPULAN ATASAN AMAT TINGGI PERATUSNYA, KUMPULAN BAWAHAN CIPUT PERSENNYA...

CUBA BELAJAR JADI BIJAK SIKIT...

Tanpa Nama berkata...

SBPA adalah SSB telah dilaksanakan kembali dengan sedikit perubahan, Mahathir dah mula tunjuk belang....

Tanpa Nama berkata...

BN cuba tipu rakyat dengan SBPA digunakan senjata untuk ugut kakitangan awam.

Tanpa Nama berkata...

senag je cerita sepatutnya SSM tak yah diubah..hanya perlu buat penambah baikan..and elemen2 yang ada dalam sbpa masukkan je kat ssm..gaji pulak naikkan seperti jadual biasa yang mudah dikira dan difahami...so tak buang masa..tak pening2 nak buat dasar...dan tak lah mengelirukan

Tanpa Nama berkata...

wife i mapuh gaji 9 ribu ...and i mapuh 3 ribu ...bestnyee..naik gaji mahal....tq jpa

Tanpa Nama berkata...

SBPA OK..UBAHLAH..TAPI ORANG YG MEMBUAT PERUBAHAN NI KENA CERDIK SIKIT BUKAN PENTING TEMBOLOK SENDIRI..AMBILLAH KIRA SEMUA SEGI..BUKAN HENTAM SAJA..KALAU MENGAKU SUDAH RANGKA SBPA NI CUKUP LAMA, MENGAPA HASILNYA AMAT NAIF? MENGAPA TIDAK MEMENUHI KEHENDAK RAMAI? MENGAPA DILIHAT BERCELARU DAN HURU HARA? SAMPAI BILA KITA NAK BODEK JPA MENGATAKAN SISTEM INI BAIK JIKA TIDAK MEMENUHI SELERA RAMAI? HHEEEEEHEHEHEE...INI PERBINCANGAN TAU BUKAN MARAH...

Tanpa Nama berkata...

JANGAN FOKUS PADA GAJI MATI YANG TINGGI, TAPI FOKUSLAH PADA GAJI SEMASA YANG TINGGI..INI BARU CERDIK BEB...

Tanpa Nama berkata...

bengongnya yang fokus gaji mati yang tinggi..tak sempat gaji mati dah pergi...hehheheh

Tanpa Nama berkata...

mana ada bgong....nak fokus sekarang ciput....tulah nak hilang tegang ni.

Tanpa Nama berkata...

Sekadar bercerita:

Pagi tadi ada taklimat SBPA diofis. Taklimat diberi oleh PT N17. Staf terdiri dari pelbagai gred dan majoriti adalah R & J dan beberapa orang N & W.

PT N17 sendiri setuju dengan SBPA, hairan jugak kenapa ramai N17 dlm komen2 diatas marah2 dan tak setuju.

Setelah diberi penerangan, feedback yang boleh didapati, majoriti nampak berpuas hati dengan SBPA ni.

Dan ramai yang berpendapat daripada tak naik langsung (bagi yg dah maximum), ada baiknya SBPA, ada jugak kenaikan.

Tak ada kedengaran rungutan gaji senior /junior sama dll.

Dan tak ada sesiapa pun takutkan exit policy.

Apakah kerana PA dipejabat saya ini adalah dari golongan yang banyak bersyukur dan tidak ada sikap dengki sesama sendiri.

Saya yakin apa-apa tindakan ada kaitannya dengan hati kita.

Bersih hati, eloklah luarannya.

Sekadar renungan...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
bengongnya yang fokus gaji mati yang tinggi..tak sempat gaji mati dah pergi...hehheheh

Rabu, Disember 21, 2011 9:20:00 PM

____________________________________


Sangat sokong...ape guna ltk gaji mati tgi2...tkut tahun dpn je merasa gj br..thun lg 1 dh kna exit policy..hahaha..

Tanpa Nama berkata...

takde yang betul kat dunia ni selagi namanya ciptaan manusia....

Tanpa Nama berkata...

yg senior ni suka buli yang junior.. Memang patut pun kena gaji sama supaya sama taraf.. Lepas ni jangan harap aku nak tolong kau buat kerja senior.. Lgpun gaji dah sama.. Tq kppa yg genius..

Angkara berkata...

Now 10mlm tv alhijrah "kontroversi sbpa"

Tanpa Nama berkata...

sarankan bg turun markah budak ni tak reti nak bagi kerjasama....tak reti buat keja ...exit policy

Tanpa Nama berkata...

Tq angkara live nih

Tanpa Nama berkata...

Kepada pembantu penilaian yang kecewa itu adalah dicadangkan buat kerja pada waktu bekerja sahaja.
Kegagalan mendapat grp STPM adalah disebabkan bos kamu lembab dan hanya memikirkan golongan P&P sahaja. Mereka berpolitik didalam jabatan agar hiraki dan gred mereka akan meningkat dgn cepat.

Kumpulan sokonganlah yg selalunya jadi tonggak didalam mana-mana jabatan. Justeru ityu disarankan kamu mengetahui hak-hak kamu.

Jgn biarkan bos-bos kamu yg tamak itu membuli kamu..kerana dalam hati dan fikiran mereka hanya akhirnya untuk kepentingan mereka.

jabatn kamu memang teruk...kebanyakan jabatan bosnya mash mengambil berat kebajikan kumpulan sokongan .. imbuhan dan OT tidak disekat ..Disarankan kamu buat aduan kepada Biro Pengaduan Awam jika haK KAmu dirampas. Hari minggu kamu sepatutnya berada bersama keluarga kamu yg telah dikhaskan cuti sabtu untuk kamu dn keluarga.

Tanpa Nama berkata...

Mari kita renung sejenak senario ini.

Jikalau gaji Gred Premier (KSN/KSU) dinaikkan sehingga mencecah RM 30-50k (gaji+elaun),maka secara tidak langsung ianya akan setara atau lebih dr gaji menteri2. Oleh itu,tidak hairanlah agenda seterusnya adalah akan diusulkan di Parlimen meminta gaji YB2 ini dinaikkan. Oleh itu, apa yang kita lihat sekarang adalah JPA dijadikan kambing hitam pihak tertentu bagi merealisasikan hasrat mereka. Manakala KPPA pula ialah boneka mereka. Mereka ni cuba menarik rambut dalam tepung,rambut tak putus tepung tak selerak

Tuan2 fikirlah sendiri..

Tanpa Nama berkata...

Pembantu Penilaian tak dpt naik W-3 setaraf Sijil dan STPM disebabkan bos kamu yg lembab dan tak reti.

Sepatutnya dlm iklan kemasukan ke jawatan Pembantu Penilaian perlu dibuang lulusan SPM. Kelayakan masuk adalah dari Sijil Penilaian sahaja. Sebab itu lah JPA tdak groupkan kamu setaraf STPM. Begitu juga dgn jabata-jabatan lain. Perlu dibuang kelayakan masuk dgn SPM barulah dpt else mmg takn dapat

Kamu kena ajarlah bos-bos kamu yg bodoh dn lembab tu.

Tanpa Nama berkata...

Elaun B.I Wilayah & Elaun kritikal tak patut ditambat pada kadar gaji bulan disember. Elaun ini telah dipersetujui dahulu dan tidak sepatutnya diganggu gugat.

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan Gaji semasa Paklah dahulu 40,30 dan 20 adalah lebih tepat, kita semua tertipu, tertipu, hanya 100 ringgit naik tak sampaipun 7 peratus, kami yang kerja 10 tahun, sama dengan budak baru lepas spm masuk pada januari 2012- - kalau ikut peratus dari gajisekarang itu baru betul, nama jawatan tak perlu ditukar, hanya nak menyedapkan dengar sahaja, dan nak mengecilkan jawatan,sahaja umpamanya Jawatan Pemandu, dinamakan dengan Pembantu operasi, sama seperti PAP, jadi kalau pemandu tak ada PAP boleh bawa kenderaan, maknanya jikalau pemandu pencen, tak payah ganti.sebab PAP boleh ganti.sekian, Terima kasih ceupacs, Perjuangan anda untuk kesejahtraan kami semua, terima kasih

ahli kppk yg di tipu berkata...

kami guru2 DG29,DG32 KE DG41 yg padamasa paklah,yg mengalami kerugiankerana mendapat kenaikan 15%,sedangkan guru2 DG29,32,34,38 mendapat kenaikan 25%,inimengakibatkan guru2 yg DG32 yg bekerja 18 tahun mengarasi guru2 DG41 yg bekerja 26 tahun.adakah cuepacs bertanya kebapada kami ahli2 yg membayar yuran tentang cadanganbodoh ini.kenaikan tahunan guru2 DG32 RM98 SEDANGKAN DG41 RM92,SEDANGKAN INI TIDAK PERNAH BERLAKU.

Tanpa Nama berkata...

PM NAJIB JANGAN LAYAN ORANG FELDA SAJA..KAKITANGAN AWAM PUN PANDAI JUGA MENGUNDI DLM PRU 13 NANTI...KEHKEHKEHKEH...JUSA ADA BERAPA ORANG SANGAT...36 SAJA..TAPI GUNA RM200 JUTA UNTUK SUPPORT 36 ORANG INI...ISHHH...ADA NAK MENANG DLM PRU 13 NANTI KALAU HARAP 36 ORANG INI SAJA?? KEHKEHKEHKEH...

...............................

pembetulan; golongan premier yg ada 36 orang tu yg gajinya single point 40-50 ribu sebulan fixed, maksudnya tetap 40-50 ribu sebulan tak termasuk elaun; antaranya yg sekarang ni dalam skim ssm bertaraf TURUS berapa entah seperti KPPA, KSN, KPN dll.KPI nya akan dinilai berdasarkan pencapaian organisasi dibawahnya.

yang JUSA pulak ada seramai 2+++, antaranya Prof Universiti, Sebahagian pengetua dan sebahagian pengarah-pengarah di kementerian seperti hospital ke dan sebagainya; mereka inilah yg dikhabarkan akan menerima kenaikan 5 ribu.


Moral of story; rezeki masing-masing

Tanpa Nama berkata...

Awas, PRU 13, Cuba ubah sekali, 5 tahun haaaa, haaa, bagaimana polisinya
mungkin lebih baikspe

Tanpa Nama berkata...

Kenapa ramai sangat yg menyebut kerugian. Kita PA bukan berniaga pun.

Kita berkhidmat. Kalau surat tu tulis " Berkhidmat Untuk Negara"

Jadi kita dibayar upah diatas perkhidmatan yang diberikan.

Modal kita bukan berbentuk material (RM), modal kita adalah ilmu, kompetensi, tenaga dan keikhlasan dan lain-lain nilai baik yang dikurniakan/dipinjamkan oleh Allah kpd kita.

Jadi saya rasa penggunaan perkataan kerugian/rugi/untung disini kurang tepat.

Betul tak cikgu2. Tolong betulkan kalau silap.

Dari saya yang bukan cikgu sekolah tapi BM SPM A1.

Tanpa Nama berkata...

jusa- 50 ribu?. mapuhlaaa kita gulungan kasta bawahanniiiiii

Tanpa Nama berkata...

kami guru2 DG29,DG32 KE DG41 yg padamasa paklah,yg mengalami kerugiankerana mendapat kenaikan 15%,sedangkan guru2 DG29,32,34,38 mendapat kenaikan 25%,inimengakibatkan guru2 yg DG32 yg bekerja 18 tahun mengarasi guru2 DG41 yg bekerja 26 tahun.adakah cuepacs bertanya kebapada kami ahli2 yg membayar yuran tentang cadanganbodoh ini.kenaikan tahunan guru2 DG32 RM98 SEDANGKAN DG41 RM92,SEDANGKAN INI TIDAK PERNAH BERLAKU.

_________________________________

Kenapa ramai sangat yg menyebut kerugian. Kita PA bukan berniaga pun.

Kita berkhidmat. Kalau surat tu tulis " Berkhidmat Untuk Negara"

Jadi kita dibayar upah diatas perkhidmatan yang diberikan.

Modal kita bukan berbentuk material (RM), modal kita adalah ilmu, kompetensi, tenaga dan keikhlasan dan lain-lain nilai baik yang dikurniakan/dipinjamkan oleh Allah kpd kita.

Jadi saya rasa penggunaan perkataan kerugian/rugi/untung disini kurang tepat.

Betul tak cikgu2. Tolong betulkan kalau silap.

Dari saya yang bukan cikgu sekolah tapi BM SPM A1.

Tanpa Nama berkata...

“Ini hanya mewujudkan budaya bodek pegawai dan selepas ini kita akan lihat ramai kakitangan sokongan keluar minum bersama pegawai di kantin pejabat supaya mereka dinilai dengan markah yang baik setiap tahun,” kata Omar...

Bagi saya bukan setakat minum air sahaja malah akan berlaku malah bos mungkin akan mangambil kesampatan kepada anak buahnya dgn membelanja air setiap kali kuar minum. ini adalah budaya yang sedikit mendidik kita kepada amalan rasuah. banyak sangat keburukan masalah bodek nie salah satu nya akan membuat perpecahan kesatuan terhadap kawan satu kerja.orng yang berada diatas ini tidak nampak keseksaan n rintihan kami yang berada di kelas bawahan ini.ada yang gaji yang tidak mencukup untuk tnggung keluarga n ibubapa mereka sendiri dengan gaji yg rendah. sikap yang akan berlaku nanti jika ini dilaksaan kan akan mencorok budaya kerja yang tidak ikhlas ini kerana mereka bekerja kerana ingin dilihat oleh bos mereka terbaik untuk markah yang tinggi.kerja sebegini akan membuat kerja yang tidak bermutu.apa pun allah maha kaya.jika kamu buat kami macam ini allah akan membalas keatas kamu .

Tanpa Nama berkata...

jusa- 50 ribu?. mapuhlaaa kita gulungan kasta bawahanniiiiii

..............................

PREMEIR 36 orang gaji antara 40-50 ribu.

JUSA 2+++ orang, naik tak kira JUSA A, B ke C,naik 5 ribu. Jadi gaji belas ribu x masuk elaun.

men berkata...

esok jumpa pm... cuepacs buat yg terbaik sebab bnyak kepala. Kita otak 1 je... Aku sokong cuepacs sebab aku kakitangan awam yg masuk kesatuan. Hidup cuepacs...pejuang hak2 kakitangan awam

Tanpa Nama berkata...

jangan berfalsafah sangat..tak betul untung..tak betul rugi ni...kita bincang soal JPA buat kaedah naik gaji yg tidak betul/tak tepat/tak memberi kepusan merata...kalau nak falsafah pegilah cari RAis Yatim...heheheeeeeee.....

Tanpa Nama berkata...

KITA HARAP CUEPACS TAK KENA KENCING UNTUK KEDUA KALINYA OLEH JPA ESOK...

Tanpa Nama berkata...

Anda semua boleh ubah gaji dengan sistem PRU 13, - masih ada peluang, jangan bimbang?

Tanpa Nama berkata...

jangan berfalsafah sangat..tak betul untung..tak betul rugi ni...kita bincang soal JPA buat kaedah naik gaji yg tidak betul/tak tepat/tak memberi kepusan merata...kalau nak falsafah pegilah cari RAis Yatim...heheheeeeeee.....
_____________________________________

Janganla marah.. Nampak panas sangat, falsafah la sikit2 bagi sejuk sikit. Sori......

Tanpa Nama berkata...

aku dan rakan2 nak pastikan putrajaya akan tumbang

Tanpa Nama berkata...

ya kami juga driver2 dan pap2 sedunia akan memastikan putrajaya hancur

Tanpa Nama berkata...

Menarik sungguh Muatiara kata berita dunia RTM TV1 iaitu berbunyi " Jika tidak sayangkan akan seseorang itu, jangan pula menambah kesengsaraanya" saya rasa penyumbang mutiara kata itu adalah PA berkaitan SPBA.

Tanpa Nama berkata...

Salam.Kerajaan ugut kakitangan awam ke ATAU Cuepacs yg ugut kerajaan???Ni apa bongok sgt Cuepacs nak citer psl undi pilihanraya ni.Ingat kakitangan sokongan (pelaksana) saja ke yg mengundi?Kakitangan P&P pun mengundi juga.Malah bertambah ramai kakitangan P&P sekrg ni sebab dah ramai yg sambung belajar.Lagi pun masyarakat kat luar tu nak percaya ke cakap kakitangan pelaksana ni.Hehehe..jgn berpura2 lah org2 Cuepacs yg kat atas tu.Kami tahu apa yg tersirat sebenarnya.Syukurlah dulu korang semua dah dpt 25% tu kan..Melompat2 mcm monyet mabuk.Gaji naik sikit ye.Kami naik byk ye.Hahaha...Adil la tu.Kerajaan bukannya bongok mcm korang.Marah JUSA dpt gaji tinggi.Pirahhh...Korang pegi la tempat JUSA tu kalau boleh.Korang ingat nak dapat JUSA tu mcm pakai kasut aja ye.Hahaha...Lawak la korang.Jadi,mcm ni la aku nak nasihat korang2 yg tenging ni.SBPA ni bukannya wajib.Kalau korang tak nak termasuk la presiden Cuepacs tu (geli hati tgk presiden ni) tak payahlah sain.Korang terus la dengan SSM tu.Nak berjaya mcm org yg dah di atas tu berusahalah dgn ikhlas dan berhemah.Jgn guna unsur ugut-mengugut dan ada kepentingan peribadi.Tkasih pada kerajaan kerana SBPA memang ada penambahbaikan.

Tanpa Nama berkata...

sila sokong sbpa, sign je sbpa, senior jangan marah gaji kita setanding dah tak ada la penyapu baru penyapu lama, hehhe, yehaaa, bestla macam ni, duduk diam kerja ye penyapu lama nanti patah lidi penyapu lama nyalak kuat kuat kat sini hehehe, 1000000% sokong kepimpinan najib hidup junior hidup sbpa

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 267   Terbaru› Baru»