SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

17 Disember 2011

TAKLIMAT CUEPACS BERHUBUNG SBPA UNTUK ANGGOTANYA DI CIDB

Bernama
17/12/2011



SHAH ALAM, 17 Dis (Bernama) -- CUEPACS akan memberikan taklimat mengenai Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) kepada anggotanya di Pusat Konvensyen Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) di Cheras Ahad.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata taklimat yang akan diadakan pada 3 petang itu adalah bagi menjelaskan isu skim baru tersebut.

Beliau berkata kongres itu juga dijadual bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai SBPA Khamis ini di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.

Omar berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan ke-11 Kesatuan Sekerja Kakitangan Makmal Kementerian Pelajaran Semenanjung Malaysia di sini.

Beliau berkata CUEPACS juga mendapat aduan daripada kakitangan awam di Sabah dan Johor yang mendakwa mereka dipaksa menandatangani surat opsyen SBPA selepas menghadiri taklimat skim itu oleh segelintir pegawai atasan mereka.

Sehubungan itu, kakitangan awam dinasihatkan agar tidak terburu-buru menandatangani surat opsyen tersebut kerana ia tidak disertai maklumat atau skala gaji, dan mereka diberi tempoh hingga 30 Dis ini untuk membuat keputusan.

Omar berkata jika terdapat pegawai atasan yang memaksa penjawat awam menandatangani surat ospyen, mereka boleh melaporkan perkara itu kepada CUEPACS.

Beliau berkata antara faktor CUEPACS tidak bersetuju dengan polisi SBPA yang menyebut kakitangan awam yang memperoleh markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) kurang daripada 70 peratus, boleh dibersarakan awal.

Omar mendakwa peraturan itu boleh disalahgunakan pegawai atasan bagi menindas kakitangan yang tidak disukai dengan memberi markah rendah.

Selain itu, paras 70 peratus dalam LNPT adalah lebih tinggi berbanding markah 50 peratus yang diperlukan di bawah Skim Saraan Malaysia (SSM) bagi kenaikan gaji, katanya.

Omar berkata CUEPACS juga masih tidak begitu jelas mengenai golongan yang menikmati kenaikan gaji antara tujuh hingga 13 peratus dan sama ada ia dikira berdasarkan gaji pokok atau gaji hakiki.

Beliau berkata CUEPACS juga kesal Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tidak memanggil wakil kongres itu untuk merangka SBPA, kerana sebelum ini, ia turut terlibat dalam penggubalan sistem yang menggantikan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) kepada Program Bersepadu Pembangunan Kompetensi (PROSPEK).

-- BERNAMA

115 ulasan:

Syed Mohd Adib berkata...

Dengar dulu taklimat Presiden CUEPACS di UTHM:

http://syadib.blogspot.com/2011/12/taklimat-sbpa-oleh-presiden-cuepacs.html

Tanpa Nama berkata...

"Divide and rule".

Tanpa Nama berkata...

Saya ingin membuat satu pertanyaan. Menurut pekeliling baru-baru ini mengenai SBPA, penjawat awam dikehendaki menandatangani persetujuan penerimaan tawaran sebelum 30 Disember 2011. Masalahnya, bagaimanakah penjawat awam yang berasal dari semenanjung dan berkhidmat di sabah dan sarawak hendak balik ke tempat kerja untuk menandatangani persetujuan tersebut? Ramai guru yang terlibat hanya akan balik ke tempat kerja pada awal januari sebelum bermula sesi persekolahan. Sekiranya penukaran ataupun pembelian tiket penerbangan dibuat sekarang, kosnya akan menjadi sangat mahal. Kos ini akan membebankan. Cadangan saya ialah untuk melanjutkan lagi tempoh ini selama 2 minggu supaya semua penjawat awam dapat kembali ke tempat khidmat masing-masing dan menandatangi penerimaan tersebut. Adalah diharap dapat membuat pertimbangan terhadap isu ini dan menerima cadangan saya secepat mungkin sebelum semua guru terpaksa membeli tiket penerbangan yang baru dengan kos yang tinggi. Sekian terima kasih.

Syed Mohd Adib berkata...

Slide taklimat SBPA:

http://syadib.blogspot.com/2011/12/slide-taklimat-opsyen-sbpa.html

Tanpa Nama berkata...

ape ke jadahnye pegawai atasan nak paksa-paksa org suruh sign sbpa, kau org ingat atok kau bayar gaji kita org..bangkai punya pegawai atasan.. dengar sini beb, agaknya kau org nie nak kena santau kot..!! nanti muntah darah serta darah keluar dari bulu roma kau org.. baru kau tau..ada faham..!!

kaw berkata...

Datuk Omar tolong tengok2 dan bawa isu tentang ada PA yang kekananya hilang,ada yang kena turun pangkat contohnya dalam jwatan pembantu operasi(SPBA)..

Masa SSB dan SSM tak pernah terjadi perkara sedemikian pada Jawatan Penghantar Notis N12, Pembantu Kamera N12 dan Penyelia Jeti N12 yang mana sekarang ini telah berada pada gred kenaikan pangkat(N12). Tetapi macam mana ia boleh diturunkan ke gred N11(N5-1)???..Kalau ye pun letak la sekurang-kurangnya satu gred lapisan gaji lagi bagi kenaikan pangkat gred N5-2 atau N5-3...

Mengharapkan keadilan jangan ada yang tertindas...

kaw berkata...

Datuk Omar tolong tengok2 dan bawa isu tentang ada PA yang kekananya hilang,ada yang kena turun pangkat contohnya dalam jwatan pembantu operasi(SPBA)..

Masa SSB dan SSM tak pernah terjadi perkara sedemikian pada Jawatan Penghantar Notis N12, Pembantu Kamera N12 dan Penyelia Jeti N12 yang mana sekarang ini telah berada pada gred kenaikan pangkat(N12). Tetapi macam mana ia boleh diturunkan ke gred N11(N5-1)???..Kalau ye pun letak la sekurang-kurangnya satu gred lapisan gaji lagi bagi kenaikan pangkat gred N5-2 atau N5-3...

Mengharapkan keadilan jangan ada yang tertindas...

Tanpa Nama berkata...

Minta JPA pamerkan jadual pertukaran gaji lama ke SBPA untuk semua jawatan dalam perkhidmatan awam. Ada berani ka?

Tanpa Nama berkata...

Taklimat apa lagi.. kami dah tau. SBPA tolak terus.

Tanpa Nama berkata...

Harap tuan presiden dpt menerima penjelasan yg sewajarnya dari pihak jpa ttg perbezaan kenaikan yg diterima oleh penjawat awam. Kenapa ianya berat sebelah dan hanya mengutamakan kumpulan yang baru berkhidmat dan kumpulan yang gajinya sudah di tangga maksimum. Habis, kumpulan yg ditengah tengah ni apa Cerita? Dah lulus ptk aras IV sebanyak dua kali pun dah tak ada keistimewaan lagi. Selaraskan penerimaan kenaikan gaji sebab kami pun menerima tempias kenaikan harga barang juga.

Tanpa Nama berkata...

PA era PM Najib bijak buat keputusan. Hormati keputusan 1.4 juta PA di Malaysia. Jangan permainkan emosi, periuk nasi dan maruah kami.

Tanpa Nama berkata...

Tiada apa yang hendak dikata cuma sistem SBPA ini,kalau dilihat pada keseluruhanya benar2 menguntungkan golongan atasan berbanding dengan golongan bawahan, sedangkan tujuan asal CUEPACS memperjuangkan kenaikan gaji adalah khusus untuk golongan bawahan, tapi yang dapat untungnya golongan atasan, ini dah terbalik kot. Apa nak dikata semua kena tipu.

SPY berkata...

Yahoooo.. aku dah ada dah lampiran C, camna aku dapat...rahsia aku.. siapa yang nak Lampiran C tinggalkan no. tel, aku akan call U all (demi keselamatan, no. tel aku tak boleh bagi) tapi aku cas RM30.00 satu salinan, besok di CIDB kalau korang nampak poster tulisan merah tulis SPY, itu adalah pekerja aku, korang juga boleh dapatkan lampiran C dengan pekerja aku, diorang cas RM50.00 saja bro, RM20.00 elaun diaorang... cepat-cepat sebelum terlambat..!! dan selamat berjuang bersama Q-pex..

Pegawai setia berkata...

TAKLIMAT? BUANG MASA SAJA. SAYA MEWAKILI 90% KAKITANGAN AWAM SETUJU DENGAN SBPA. JGN BUANG MASA.

SBPA SATU SKIM YANG MESRA RAKYAT. TERIMA KASIH KERAJAAN MALAYSUA.

SBPA SATU SKIM YG BIJAK ATAS PEMIKIRAN PM YANG CENERLANG DAN LUAR BIASA.

Tanpa Nama berkata...

Tak perlu lagi taklimat,rasanya semua PA dah tau apa isi kandungannya. Kalau 100 kali taklimat pun tak akan merubah apa2 situasi. Suka diingatkan, kalaulah 1/2 daripada 1.4 juta PA dapat 'PENGARUH' (ayah/mak/abg/kakak/adik/saudara/sahabat) merubah angin kepimpinan negara, agak-agaknya berapa juta kerajaan dah hilang sokongan. Plz jangan mainkan emosi golongan sokongan!!!

Tanpa Nama berkata...

Untuk pengetahuan semua, pekeliling SBPA telah dimuatturun dari website JPA. Tapi kenape ye , mengikut analisis ramai yang masih tidak membaca pekeliling tersebut. apabila situasi ini berlaku, ramai yang bising dari yang faham. Saya terus terang faham sangat dengan SBPA.Memang menguntungkan . Tolong semua PA jangan macam anjing suka menyalak tapi tak guna hotak untuk faham SBPA. terima Kasih Kerajaan

Uncle Chan berkata...

Saya rasa sesiapa yang ada kelapangan dan boleh hadir taklimat Ceupacs sila hadir.

Ketepikan Emosi,bincang dengan tenang,sampaikan maksud dengan teratur dan biar difahami bukan meraban meroyan memaki hamun tanpa tahu hujung pangkal.

Kita bincang,buat satu usul,kita wakilkan pada Ceupacs untuk sampaikan pada PM pada Khamis nanti.

Percaya pada kebijaksanaan ceupacs ,saya yakin isu ini boleh selesai.Kita akan naik gaji lagi,...

atau jika tak dapat naik gaji,mungkin boleh dapat faedah lain spt tambahan cuti atau kerja separuh hari pada hari Jumaat.Manfaat tak semestinya dalam bentuk wang semata mata.

kaw berkata...

SBPA bukan ditolak mentah2, cuma perlu ditangguh sketika,setuju dengan cuepac mungkin ada yang perlu disemak masih ada yang tak betul dan boleh bincang lagi dengan kerajaan.bagi yang berada peringkat atas trsenyum sapa ke ketelinga,yang diatas tu ikut lantak kau orang la nak gaji berapa banyak pun, tapi yang bawah ni jangan ada yang merana, kalu gaji bawah tiga ribu nak makan apa sekarang ni..

Tanpa Nama berkata...

Faham+ Mahu= sign SBPA+ UNTUNG

Tak Faham+ Jangan SIGN= Rugi= nanti yang sign besar gaji yang tak sign asyik dengki menyantau tak tentu pasal.......porah

bodoh punya PA. NAK GAJI BESAR TAPI KELUAR PEKELILING 103 MUKA SURAT PUN TAK NAK BACA, BODOH

Tanpa Nama berkata...

betul. jangan biar PA mempolitikkan isu ni. walaupun pekeliling dah keluar.. apa yang kurang/lebih masih sempat diubah dan dirangka semula...its never too late...kalau tak ubah nanti takut pulak PRU13 yang berubah.. hmmmmmmmmm.

Tanpa Nama berkata...

YANG TAK NAK SIGN TU SELALUNYA PEMALAS DAN TAKUT KENA BUANG. WOI YANG SUKA ESCAPE KERJA TU TAK PAYAH LAH SIGN SBPA. KORANG MALAS PUN MASIH DAPAT KEJA. TAPI KORAANG JANGAN DENGKI PULAK YANG SIGN NANTI DAPAT GAJI BESO

Tanpa Nama berkata...

Ada lagi yg bahlol..bukan tak baca pkeliling, dah lebih 3 kali baca..ada lagi yang tak kena,cuba tgk lampiran B4(e)bila berada pada gred kenaikan pangkat gred 12 ada ke patut dalam sbpa di turun pangkat ke gred 11...

Tanpa Nama berkata...

betuol3x..bukan senang woo nak buang, nak kasi corot2, pagi2 buta setiap 3 bulan pertama, aku tercongok dah tanye prestasi aku mcm ner...sampai la.... hari markah nak dihantar. sila paparkan di papan kenyataan markah setiap orang. BARU BETUL!!!!! YEAYYYYY


ANDA BERANI? SAYA BERANI...

P/S termasuk la markah Bos. Ada berani? wakakakka....

Tanpa Nama berkata...

Untuk pengetahuan semua, pekeliling SBPA telah dimuatturun dari website JPA. Tapi kenape ye , mengikut analisis ramai yang masih tidak membaca pekeliling tersebut. apabila situasi ini berlaku, ramai yang bising dari yang faham. Saya terus terang faham sangat dengan SBPA.Memang menguntungkan . Tolong semua PA jangan macam anjing suka menyalak tapi tak guna hotak untuk faham SBPA. terima Kasih Kerajaan
================================
mungkin awak berotak tapi kami yang berakal takkan sign terus.. kaji dulu dengan mendalam effect dan affect kalau sign. bukan sign buta.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

YANG TAK NAK SIGN TU SELALUNYA PEMALAS DAN TAKUT KENA BUANG. WOI YANG SUKA ESCAPE KERJA TU TAK PAYAH LAH SIGN SBPA. KORANG MALAS PUN MASIH DAPAT KEJA. TAPI KORAANG JANGAN DENGKI PULAK YANG SIGN NANTI DAPAT GAJI BESO
----------------------------------
ni satu lagi ni. dah baca pekeliling ke belum? faham ke tak? pakai akal ke tak? cuba baca perenggan 93 ni saya bagi awak:

Pemakaian Kepada Pegawai Yang Tidak Bersetuju Menerima SBPA
93. Perkara yang disenaraikan ini akan juga terpakai kepada pegawai yang tidak bersetuju menerima SBPA:
93.1 Penjumudan Skim Perkhidmatan.
93.2 Bayaran Insentif Yang Ditambatkan Kadar.
93.3 Dasar Bekerja Dari Rumah.
93.4 Program Transformasi Minda.
93.5 Penilaian Prestasi.
93.6 Pingat Perkhidmatan Cemerlang.
93.7 Dasar Pemisah.
93.8 Umur Persaraan Paksa 60 Tahun.
93.9 Kebolehalihan.
93.10 Pembayaran Pencen Kepada Pesara Pilihan Diawalkan.
93.11 Pengiraan Faedah Persaraan Bagi Persaraan Atas Kehendak Kerajaan.

masalah besar dasar pemisah ni adalah EXPLOITASI.faham!

Tanpa Nama berkata...

Tiada apa yang hendak dikata cuma sistem SBPA ini,kalau dilihat pada keseluruhanya benar2 menguntungkan golongan atasan berbanding dengan golongan bawahan, sedangkan tujuan asal CUEPACS memperjuangkan kenaikan gaji adalah khusus untuk golongan bawahan, tapi yang dapat untungnya golongan atasan, ini dah terbalik kot. Apa nak dikata semua kena tipu.
------------------------------
Dah jelas sekarang, kupek adalah pejuang golongan bawahan saje, bukan memperjuangkan semua PA. Jadi kupek tak perlu beritahu pada semua PA untuk tidak menyokong SPBA.
Nampaknya mereka masih tak puas dengan kenaikan tahun 2007, masih nak sama dengan golonga atasan. Teruk betul

Tanpa Nama berkata...

Salam...
Saya baru dengar taklimat. Pada dasarnya, saya lihat ada positif dan negatif.

Yang negatif setakat ini:

1. Exit Policy (Tapi x boleh komen sebab x jelas)

2. Permindahan gaji; Daripada SSM ke SBPA.

>> Dalam hal ini saya dapati;
Cth : Gred 41
a) Seniur1 : P1T13 = RM2726 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2635 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2544 (SSM)

Mengikut KAEDAH Pemindahan GAJI SSM ke SBPA adalah seperti berikut:

Apabila dipindahkan 1 tangga
ke hadapan (SSM)di dapati gaji
mereka adalah seperti berikut;

a) Seniur1 : P1T13 = RM2817 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2726 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2635 (SSM)

Nota : SSM ditanda **

Mengikut kata pemberi taklimat, apabila dipindahkan ke SBPA, gaji ini akan naik ke tangga gaji yang terhampir dan tertinggi. Jadi disahkan oleh pemberi taklimat, gaji SBPA mereka adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : P1TX = RM2850 (SBPA)
b)Seniur2 : P1TX = RM2850 (SBPA)
c)Junior : P1TX = RM2850 (SBPA)

Perbezaan kenaikan (SSM** - SBPA)

a)Seniur1 : Naik RM33 (SBPA)
b)Seniur2 : Naik RM124 (SBPA)
c)Junior : Naik RM215 (SBPA)

Pemberi taklimat kata, JPA paham perkara ini. Justeru itu, kenaikan gaji mereka dipisahkan mengikut bulan adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : Naik bln JAN (SBPA)
b)Seniur2 : Naik bln APR (SBPA)
c)Junior : Naik bln JUL (SBPA)

Seniur1 akan naik dahulu. Perjumlahan setahun membezakan mereka.

Tapi, tunggu dulu, gaji mereka akan
naik lagi mengikut KGT, maka gaji mereka sebenar adalah;
(Tahun 2012, dinaikan lagi gaji mengikut KGT SBPA mengikut gred)

Jadi...


a)Seniur1 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JAN
b)Seniur2 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln APR
c)Junior : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JUL

Kita lupakan KGT SBPA & SSM (Sebab semua sama). Mari kita lihat jumlah sebenar mereka dapat pada tahun 2012;

a)Seniur1 : Naik RM33 X 12 bln =
RM396(setahun)
>>Mula JAN

b)Seniur2 : Naik RM124 X 9 bln =
RM1116(setahun)
>>Mula APR

c)Junior : Naik RM215 X 6 bln =
RM1290(setahun)
>>Mula JUL

Di sini, didapati Junior 3 tahun berbanding senior mendapat lebih hampir seribu setiap tahun selagi mereka kekal dalam gred yang sama dan TPG sama.

Saya harap sangat kiraan saya salah. Tapi macam betul sebab pemberi taklimat kata, biasalah ada untung n rugi.

SYOR:

MEREKA perlu dinaikkan dalam amaun yang SAMA. Jangan dikurangkan JUNIOR. Jadikan JUNIOR sebagai benchmark kepada JUMLAH kenaikan SENIOR. Biarlah kita dapat sama2.

Saya percaya, bukan GRED 41 sahaja, tapi ia merangkumi semua GRED dan yang LANGGAR DINDING BESI...

Dipohon, KESATUAN mengambil perhatian dan tindakan.DIdahulukan dengan harapan dan terima kasih.

Semoga PA berpuashati dengan SBPA dan SBPA menjadi titiktolak SEMANGAT KITA seiring dengan SWASTA.

Selamat...

Tanpa Nama berkata...

sokong

Sokong SBPA berkata...

Aku sokong SBPA walau dpt sikit. SSM aku dpt kenaikan 25% banding 15% kakitangan atasan.Kali ini tambah cikit lg dpt juga. Tak nsign hampeh tak dak pa....

Tanpa Nama berkata...

Faham+ Mahu= sign SBPA+ UNTUNG

Tak Faham+ Jangan SIGN= Rugi= nanti yang sign besar gaji yang tak sign asyik dengki menyantau tak tentu pasal.......porah

bodoh punya PA. NAK GAJI BESAR TAPI KELUAR PEKELILING 103 MUKA SURAT PUN TAK NAK BACA, BODOH
----------------------------
siapa yang bodoh? pekeliling mana ada 103 mukasurat. memperbodohkan diri la kau ni.

Tanpa Nama berkata...

mahu tak mahu terpaksa sign. ni opsyen ke paksa?

Tanpa Nama berkata...

Kenaikkan gaji tak seindah yang di sangka....

Tiada kenaikkan tangga gaji lama... menurut JPA.. hanya ikut sahaja anak panah dari gaji lama ke sifir gaji baru..

Gaji aku

W17
P1T12(SSM) RM1370.90 naik ke P1T6(SBPA) RM1430 perbezaan hanya RM59.10

Tanpa Nama berkata...

Jangan ikut pekeliling sangat... dalam pekeliling kata kita akan dapat satu kenaikkan pada gaji lama SSM...

tapi email dari JPA kata tak dapat... email tu keluar selepas pekeliling keluar...

Tanpa Nama berkata...

"Bagi maksud pemindahan gaji ke JGS pada 1 Januari 2012, pegawai diberikan satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal dan kemudiannya dipindahkan kepada JGS berdasarkan matagaji yang sama dan sekiranya tiada matagaji sama, penetapan adalah pada matagaji tertinggi berhampiran."

PEKELILING M/S 10


ayat nie dah tak diterima pakai dah, pejabat saya call JPA kata takder kenaikkan pada peringkat SSM...

gaji skarang terus jer ke sbpa..

sbpa berkata...

Salam...
Saya baru dengar taklimat. Pada dasarnya, saya lihat ada positif dan negatif.

Yang negatif setakat ini:

1. Exit Policy (Tapi x boleh komen sebab x jelas)

2. Permindahan gaji; Daripada SSM ke SBPA.

>> Dalam hal ini saya dapati;
Cth : Gred 41
a) Seniur1 : P1T13 = RM2726 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2635 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2544 (SSM)

Mengikut KAEDAH Pemindahan GAJI SSM ke SBPA adalah seperti berikut:

Apabila dipindahkan 1 tangga
ke hadapan (SSM)di dapati gaji
mereka adalah seperti berikut;

a) Seniur1 : P1T13 = RM2817 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2726 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2635 (SSM)

Nota : SSM ditanda **

Mengikut kata pemberi taklimat, apabila dipindahkan ke SBPA, gaji ini akan naik ke tangga gaji yang terhampir dan tertinggi. Jadi disahkan oleh pemberi taklimat, gaji SBPA mereka adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : P1TX = RM2850 (SBPA)
b)Seniur2 : P1TX = RM2850 (SBPA)
c)Junior : P1TX = RM2850 (SBPA)

Perbezaan kenaikan (SSM** - SBPA)

a)Seniur1 : Naik RM33 (SBPA)
b)Seniur2 : Naik RM124 (SBPA)
c)Junior : Naik RM215 (SBPA)

Pemberi taklimat kata, JPA paham perkara ini. Justeru itu, kenaikan gaji mereka dipisahkan mengikut bulan adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : Naik bln JAN (SBPA)
b)Seniur2 : Naik bln APR (SBPA)
c)Junior : Naik bln JUL (SBPA)

Seniur1 akan naik dahulu. Perjumlahan setahun membezakan mereka.

Tapi, tunggu dulu, gaji mereka akan
naik lagi mengikut KGT, maka gaji mereka sebenar adalah;
(Tahun 2012, dinaikan lagi gaji mengikut KGT SBPA mengikut gred)

Jadi...


a)Seniur1 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JAN
b)Seniur2 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln APR
c)Junior : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JUL

Kita lupakan KGT SBPA & SSM (Sebab semua sama). Mari kita lihat jumlah sebenar mereka dapat pada tahun 2012;

a)Seniur1 : Naik RM33 X 12 bln =
RM396(setahun)
>>Mula JAN

b)Seniur2 : Naik RM124 X 9 bln =
RM1116(setahun)
>>Mula APR

c)Junior : Naik RM215 X 6 bln =
RM1290(setahun)
>>Mula JUL

Di sini, didapati Junior 3 tahun berbanding senior mendapat lebih hampir seribu setiap tahun selagi mereka kekal dalam gred yang sama dan TPG sama.

Saya harap sangat kiraan saya salah. Tapi macam betul sebab pemberi taklimat kata, biasalah ada untung n rugi.

SYOR:

MEREKA perlu dinaikkan dalam amaun yang SAMA. Jangan dikurangkan JUNIOR. Jadikan JUNIOR sebagai benchmark kepada JUMLAH kenaikan SENIOR. Biarlah kita dapat sama2.

Saya percaya, bukan GRED 41 sahaja, tapi ia merangkumi semua GRED dan yang LANGGAR DINDING BESI...

Dipohon, KESATUAN mengambil perhatian dan tindakan.DIdahulukan dengan harapan dan terima kasih.

Semoga PA berpuashati dengan SBPA dan SBPA menjadi titiktolak SEMANGAT KITA seiring dengan SWASTA.

Selamat...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
nak tambah sikit..
sepatutnya pengiraan mcm ni ya..
senior1(3060x12=jumlah pendapatan setahun)
senior2(3060x9=jumlah pendapatan setahun0
junior(3060x6=jumlah pendapatan setahun)...
dalam kes ini,jumlah pendapatan setahun senior1 lbh tinggi berbanding senior2 & junior..itulah yg jpa cuba sampaikan..tq

Tanpa Nama berkata...

menanti kemunculan ultraman jib..........

Tanpa Nama berkata...

saya tak kisah kenaikan gaji jusa ke atas berlipat ganda dan gaji pelaksana macam saya kecik. yang saya risau janji pak najib pada bajet 2012 ogos lalu yang didengari oleh semua rakyat termasuk peniaga2 yang confirm akan menaikkan harga barang pada masa hadapan sedangkan kenaikan gaji PA2 hanya indah khabar dari rupa...

Tanpa Nama berkata...

Mengikut KAEDAH Pemindahan GAJI SSM ke SBPA adalah seperti berikut:

Apabila dipindahkan 1 tangga
ke hadapan (SSM)di dapati gaji
mereka adalah seperti berikut;

a) Seniur1 : P1T13 = RM2817 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2726 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2635 (SSM)

Nota : SSM ditanda **

Mengikut kata pemberi taklimat, apabila dipindahkan ke SBPA, gaji ini akan naik ke tangga gaji yang terhampir dan tertinggi. Jadi disahkan oleh pemberi taklimat, gaji SBPA mereka adalah seperti berikut:


---------------------------

BRo....realitinya takder kenaikkan gaji SSM ....

call JPA kalau tak caya

Tanpa Nama berkata...

"Bagi maksud pemindahan gaji ke JGS pada 1 Januari 2012, pegawai diberikan satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal dan kemudiannya dipindahkan kepada JGS berdasarkan matagaji yang sama dan sekiranya tiada matagaji sama, penetapan adalah pada matagaji tertinggi berhampiran."

PEKELILING M/S 10


ayat nie dah tak diterima pakai dah, pejabat saya call JPA kata takder kenaikkan pada peringkat SSM...

gaji skarang terus jer ke sbpa..

.................................

mcm mana kaedahnya..ble bg contoh?

tukang yang kena jumud berkata...

"Bagi maksud pemindahan gaji ke JGS pada 1 Januari 2012, pegawai diberikan satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal dan kemudiannya dipindahkan kepada JGS berdasarkan matagaji yang sama dan sekiranya tiada matagaji sama, penetapan adalah pada matagaji tertinggi berhampiran."

PEKELILING M/S 10


ayat nie dah tak diterima pakai dah, pejabat saya call JPA kata takder kenaikkan pada peringkat SSM...

gaji skarang terus jer ke sbpa..

===================================kau ni bior benar yeop,baru semalam aku dengar taklimat,tak kan hari ni dah tukar cerita lain pula.Kalau betul kata kau yeop memang kita ada sebab untuk sokong Ceupacs mendapatkan penjelasan.
Tak kan JPA keluarkan pekeliling, lepas tu nak ubah suka suka hati.

Tenang.....Kita pergi dengar taklimat Ceupacs esok.Dok dengar kata teman dalam blog ni,banyak yang cuba mencetuskan provokasi.

Tanpa Nama berkata...

...copy paste dari FB (Abu Bakar Haji Abdullah, KPPA)

Kump. Premier/Tertinggi - Kenaikan Gaji 100%
Kump. Pelaksana - Kenaikan Gaji 10%

Kump. Premier/Tertinggi - tol, minyak & bil boleh claim
Kump. Pelaksana - kena bayar tol, minyak & bil

Kump. Premier/Tertinggi - kereta disediakan, parking free
Kump. Pelaksana - kereta beli sendiri, parking bayar hari2

Kump. Premier/Tertinggi - 5 tahun skali leh claim rm82k cash ganti tiket flight
Kump. Pelaksana - nak beli tiket airasia pun semput

Kump. Premier/Tertinggi - bonus separuh gaji. gaji berpuluh ribu syok la
Kump. Pelaksana - bonus minima rm500

Kump. Premier/Tertinggi - ade driver bw ke mana2
Kump. Pelaksana - disuruh naik bas sbb kurangkan jln sesak

Kump. Premier/Tertinggi - ade elaun keraian (tapi masuk poket)
Kump. Pelaksana - x de lain keraian (tapi keluar duit poket utk rai)

Kump. Premier/Tertinggi - arah keje sana sini
Kump. Pelaksana - buat keje sana sini

Kump. Premier/Tertinggi - mcm2 elaun yg x spatutnye bribu2 ringgit
Kump. Pelaksana - elaun ciput tp bila minta naik skit dah bising

Kump. Premier/Tertinggi - minoriti
Kump. Pelaksana - majoriti (UNDI ADALAH RAHSIA)

tanpa nama berkata...

===================================kau ni bior benar yeop,baru semalam aku dengar taklimat,tak kan hari ni dah tukar cerita lain pula.Kalau betul kata kau yeop memang kita ada sebab untuk sokong Ceupacs mendapatkan penjelasan.
Tak kan JPA keluarkan pekeliling, lepas tu nak ubah suka suka hati.

Tenang.....Kita pergi dengar taklimat Ceupacs esok.Dok dengar kata teman dalam blog ni,banyak yang cuba mencetuskan provokasi.

..........................

betul bro.... aku buat perkhidmatan bro.... hari nie keje ot.... tadi kami call ... lepas call luluh rasa hati...

rasa kena aniaya... kalau cuepacs nak buat piket.... mmg patut pun....

tgk nie sifir gaji w17... gaji aku T12... naik RM59 jer...

http://2.bp.blogspot.com/-k94iCAbmiBE/Tux3NLqNspI/AAAAAAAAAAY/hEo5AC2C9YY/s1600/ScannedImage-7.jpg

korang tau tak ada satu email yang di emailkan oleh JPA kepada KKM.... nanti aku try cari email tu... dan scan..

Tanpa Nama berkata...

mcm mana kaedahnya..ble bg contoh?


tengok gaji anda sekaran dan terus jer ikut anak panah...itu la gaji baru...

http://2.bp.blogspot.com/-k94iCAbmiBE/Tux3NLqNspI/AAAAAAAAAAY/hEo5AC2C9YY/s1600/ScannedImage-7.jpg

Tanpa Nama berkata...

jpa dah buat bracketting untuk gaji ssm...
gaji n3-2 starting dah 2710....jadi bagi yang memeangku gred 32 dalam ssm dengan gaji 2300 terus lompat ke 2710 pada sbpa...senior yang gaji 2600 pada ssm juga lompat 2710 pada sbpa...cuma beza TPG sahaja..tu pun beza 3 bulan...bayangkan dalam ssm beza senior dengan junior dalam 4 tahun dari segi gaji bila tiba sbpa jadi 3 bulan shj...ini yang ramai xpuas hati..yang herannya geng jusa tak pula buat pergerakan gaji mcm tu..klau ssm diaorang gaji T6 dalam sbpa pun turun T6 tu yang jadi kenaikan beribu-ribu lemon.......bila berlaku mcm ni harga barang tak kenal pelaksana dgn sokongan..klau dah naik ssh nk turun....kat malaysia ni hujan saja yang turun...pas air pun naik.....jpa kata dia sedar perkara ni tp dh puak diaorang dapat naik byk...diaorang proceed gak la...kalau jpa ikut kenaikan mcm jusa rasanya PA duk tunggu hari saja nak sign...ya la gaji banyak naik...dalam hal sbpa ni dua perkara patut ditambahbaik dulu...isu gaji dan isu exit policy....exit policy ni mcm ssb pulak putaran dia...dulu krajaan akui ssb menindas tp skrg pusing balik yang tu....jd PA semua sbpa tu tak memberi opsyen sebab ada perenggan 93 klau nk kekal ssm..yang betul2 opsyen umur bersara saja...jadi mau tak mau kalau cuepacs gagal nmpaknya kita kena sign gak la...tak ade pilihan.....

Tanpa Nama berkata...

Sokong SBPA 100% untuk transformasi keseluruhan jentera kerajaan. Semua pihak kakitangan kerajaan sentiasa di beri semua kemudahan oleh pihak kerajaan seperti bonus tahunan, cuti bersalin 90 hari, perbelanjaan sambung belajar yang di tanggung oleh kerajaan dan pelbagai lagi.
Persoalannya adakah ia setimpal dengan sumbangan yang di berikan oleh sebahagian kakitangan kerajaan. Contoh kerja sambil lewa tidak mengikut SOP yang di tetapkan, berehat di kafetaria semasa waktu kerja dan lain-lain contoh yang berkaitan.
Persoalannya apa MEKANISMA KETELUSAN DAN KEJUJURAN laporan pihak bahagian sumber manusia keatas laporan prestasi semua atau sebahagian kakitangannya sekiranya SBPA dapat di terima sepenuhnya oleh kakitangan kerajaan di harap pihak kerajaan sediada dapat memantau atau merangka sistem LAPORAN PRESTASI yang lebih telus dan bertanggungjawab.
Transformasi minda dan pengenalan SBPA adalah untuk mengubah corak kerja semua kakitangan kerajaan, seperti menghapuskan sebarang kerenah birokrasi, kelewatan, penangguhan dan ketidakcekapan jentera kerajaan untuk sebarang urusan pihak rakyat jelata dengan kerajaan, pihak pelabur dengan kerajaan dengan lebih efisien dan cekap dan untuk membuang semua tanggapan negatif pihak rakyat jelata kepada kakitangan kerajaan sediaada.
SBPA dapat membuka peluang potensi bakat muda (pekerja swasta yang berdaya saing dan siswazah menganggur) yang mempunyai potensi bakat dan idea baru yang lebih baik supaya dapat di gilap untuk kemajuan dan transformasi negara kepada negara berpendapatan tinggi berbanding gaya dan corak pemikiran lama yang merencat pembangunan negara amnya.
Oleh itu di harap semua kakitangan kerajaan sediada dapat menerima perubahan baru ini sekiranya anda amanah dengan kerja dan tanggungjawab yang di galas oleh pihak anda.
FIKIR-FIKIRKAN LAH BERSAMA.............. SUMPAH DAN TAAT SETIA ANDA SEMASA MENERIMA JAWATAN KERAJAAN........
SENTIASA BERFIKIRAN TERBUKA MENERIMA PERUBAHAN DAN KEBAIKAN DEMI TANGGUNGJAWAB ANDA SEBAGAI JENTERA KERAJAAN YANG SENTIASA INOVATIF, KREATIF DAN BERDAYA SAING...
Terimakasih..

Tanpa Nama berkata...

Sokong SBPA 100% untuk transformasi keseluruhan jentera kerajaan. Semua pihak kakitangan kerajaan sentiasa di beri semua kemudahan oleh pihak kerajaan seperti bonus tahunan, cuti bersalin 90 hari, perbelanjaan sambung belajar yang di tanggung oleh kerajaan dan pelbagai lagi.
Persoalannya adakah ia setimpal dengan sumbangan yang di berikan oleh sebahagian kakitangan kerajaan. Contoh kerja sambil lewa tidak mengikut SOP yang di tetapkan, berehat di kafetaria semasa waktu kerja dan lain-lain contoh yang berkaitan.
Persoalannya apa MEKANISMA KETELUSAN DAN KEJUJURAN laporan pihak bahagian sumber manusia keatas laporan prestasi semua atau sebahagian kakitangannya sekiranya SBPA dapat di terima sepenuhnya oleh kakitangan kerajaan di harap pihak kerajaan sediada dapat memantau atau merangka sistem LAPORAN PRESTASI yang lebih telus dan bertanggungjawab.
Transformasi minda dan pengenalan SBPA adalah untuk mengubah corak kerja semua kakitangan kerajaan, seperti menghapuskan sebarang kerenah birokrasi, kelewatan, penangguhan dan ketidakcekapan jentera kerajaan untuk sebarang urusan pihak rakyat jelata dengan kerajaan, pihak pelabur dengan kerajaan dengan lebih efisien dan cekap dan untuk membuang semua tanggapan negatif pihak rakyat jelata kepada kakitangan kerajaan sediaada.
SBPA dapat membuka peluang potensi bakat muda (pekerja swasta yang berdaya saing dan siswazah menganggur) yang mempunyai potensi bakat dan idea baru yang lebih baik supaya dapat di gilap untuk kemajuan dan transformasi negara kepada negara berpendapatan tinggi berbanding gaya dan corak pemikiran lama yang merencat pembangunan negara amnya.
Oleh itu di harap semua kakitangan kerajaan sediada dapat menerima perubahan baru ini sekiranya anda amanah dengan kerja dan tanggungjawab yang di galas oleh pihak anda.
FIKIR-FIKIRKAN LAH BERSAMA.............. SUMPAH DAN TAAT SETIA ANDA SEMASA MENERIMA JAWATAN KERAJAAN........
SENTIASA BERFIKIRAN TERBUKA MENERIMA PERUBAHAN DAN KEBAIKAN DEMI TANGGUNGJAWAB ANDA SEBAGAI JENTERA KERAJAAN YANG SENTIASA INOVATIF, KREATIF DAN BERDAYA SAING...
Terimakasih..

BEnci RETORIK berkata...

betul bro.... aku buat perkhidmatan bro.... hari nie keje ot.... tadi kami call ... lepas call luluh rasa hati...

rasa kena aniaya... kalau cuepacs nak buat piket.... mmg patut pun....

tgk nie sifir gaji w17... gaji aku T12... naik RM59 jer.
===================================

KALAU BETUL KERAJAAN MENIPU, PENJAWAT AWAM MEMANG KENA SEPAKAT TOLAK SBPA.KALAU TAK ADA DUIT JANGAN NAK CAKAP IKUT SUKA....PERGI SANA JANJI NAK BAGI 3 JUTA,PERGI SINI LULUS PERUNTUKAN 4 JUTA,SUKA SUKA DIA JE BUAT JANJI...NTAH BERUNDING DGN SIAPA NAK MINTA KEBENARAN NAK BELANJA DUIT.INGAT RAKYAT SEKARANG BODOH KA...

Tanpa Nama berkata...

Kenaikkan gaji tak seindah yang di sangka....

Tiada kenaikkan tangga gaji lama... menurut JPA.. hanya ikut sahaja anak panah dari gaji lama ke sifir gaji baru..

Gaji aku

W17
P1T12(SSM) RM1370.90 naik ke P1T6(SBPA) RM1430 perbezaan hanya RM59.10

Sabtu, Disember 17, 2011 11:54:00 PM

===================================

Bro, memang lampiran C tulis camtu, sbb belum campur lagi kenaikan tahun 2012, gaji bro (2011) W17 P1T12 (RM 1370)---> 1 kenaikan SSM P1T13 (RM 1420.81)-->gaji terhampir SBPA T6 (RM 1430) TPG: Jan.. Pada Jan. 2012, bro layak utk mendapat kenaikan T7 (SBPA) gaji 1525.00.. Kenaikan utk tahun 2012 berjumlah RM 155, harap maklum

Tanpa Nama berkata...

salam semua...jabatan aku nih lagi la pelik tahap gaban...surat opsyen suruh ambik 19/12/2011..lps tu taklimat SBPA akan dibuat pada 28/12/2011..tak ke pelik tu..kami deberi tempoh 1 hari untuk berfikir..sepatutnya bagi la taklimat 20/12/2011.byk lg masa untuk fikir.(kene fikir beb nie masa depan)..nampak sangat SBPA nie paksaan..lusa aku nak try mintak lampiran C kt admin jab aku..tgk cmner.. dalam gov nih 1 je kuasa besar (persatuan kuat) iaitu GURU...if guru terima kompem SBPA proceed...apa pun aku harap CUEPAC dapat buat sesuatu.... 1juta harapan dibahu CUEPAC...

Tanpa Nama berkata...

SUB kat pejabat aku dh warning soh sign cepat2! Cilakak punya pengurusan tertinggi. Kami yang dh kerja lebih 10 TAHUN ni gaji beza bulan saja dgn Junior baru kerja 5 TAHUN! Mmg tak puas hati... Harap CUEPACS highlight kan tentang kerugian PA senior dalam SBPA!!!

PM tabur janji sana sini, NGO Pertubuhan Belia peringkat pusat dapat peruntukan 1.5 juta, Majlis Belia Daerah 50 ribu... kami PA bawahan naik gaji RM 50! Janji naik gaji 7-13%...tapi JUSA naik 100%!!!! Aku sumpah PM dan keluarga akan dapat kecelakaan...

Tanpa Nama berkata...

Haa...90% pengundi Putrajaya adalah kumpulan pelaksana!!! So, apa lagi?? Jom tumbangkan kerajaan yang tidak adil dan menyusahkan hidup rakyat!

Jom undi pembangkang! Biar Putrajaya jatuh ke tangan PR pada PRU13...

Tanpa Nama berkata...

SBPA ni sebenarnya amat baik, cuma perlu ada penambahbaikan dari segi 'exit policy' kenaikan gaji sama junior dan senior, dan kenaikan keterlaluan Pihak JUSA ke atas....
Harapan semoga akan ada situasi 'menang menang' dan boleh memuaskan hati PA...

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN GAJI MELAMPAU INI (BAGI GRED 54 DAN KE ATAS) SEBENARNYA SALAH SATU CARA UNTUK MENARIK ORANG LUAR (TERUMANYA PAKAR-PAKAR KITA DILUAR NEGARA UNTUK BERKHIDMAT DGN KERAJAAN) TINDAKAN INI ADALAH TINDAKAN BIJAK JPA BAGI MENGGURANGKAN PEGAWAI GRED 54 DAN KE ATAS NAIK PANGKAT.. BIAR PAKAR KITA DARI LUAR NEGARA (ORANG LUAR) BUAT DASAR DAN BUAT KEPUTUSAN..JGN BAGI ORANG DALAM INI KERANA ASYIK MESYUARAT DAN SUKA AMBIL KESEMPTAN DI ATAS KELEMAHAN ORANG BAWAHAN DAN SELALU MEETING DAN BERSEMBANG, MELANCONG( DIKATA ATAS TUGAS RASMI)..

MAK ITAM berkata...

woii semua org gomen...semua kaki rasuah...sialll..kerja malas..gaji nak lebih...sama la pelaksana ka, PNP ka...JUSA ka..JUSI ka..baik mcm aku,kerja swasta..senang...org gomen semua amik rasuah....tambah2 penguatkuasa..babi

James berkata...

FUCK GOVERNMENT SERVANT...all lazy like dongky..like shit...all useless..

Tanpa Nama berkata...

walau apa pun diucapkan jutaaan terima kasih yang tidak terhinnga kepada PM kerana telah membuat tranfomasi perkhimatan awam..

tetapi pihak JPA mengambil kesempatan yang menguntungkan sesetegah pihak atasan.. sedangkan PM membuat pegumunman bajet lebih menyeluruh dan holostik.. tetapi mengapa pihak JPA tidak menghalusi ucapan PM.. adakah JPA lebih power drpd PM..

Tanpa Nama berkata...

Aku runsing jugak sbpa ni..tapi aku lagi runsing pak osman ni. Dulu kenaikan tak sama rata dia diam je. Puak dia naik sampai 40% lebih, org lain ada yg 15% je, knp dia tak komplen mcm ni? Nmpak sngt tak adilnya kenaikan dulu. Bukan soal dengki. Gaji di Msia ni kan berdasarkan kelulusan dan pangkat. Kalau 15% naik, semua naik 15% la. kan praktikal tu. pak Osman pak osman...

Tanpa Nama berkata...

woii semua org gomen...semua kaki rasuah...sialll..kerja malas..gaji nak lebih...sama la pelaksana ka, PNP ka...JUSA ka..JUSI ka..baik mcm aku,kerja swasta..senang...org gomen semua amik rasuah....tambah2 penguatkuasa..babi

------------------------------
kalau tak ada perkhidmatan awam anda mungkin tidak tidak hidup macam anda kecapi hari ini... dengan izin Allah S.W.T

Tanpa Nama berkata...

Hei James! your teacher also once government servant! Your father's teacher also government servant! All donky aaa?? If teacher donky, students also donky laa!!

w 17 (p2T9) berkata...

Kenaikkan gaji tak seindah yang di sangka....

Tiada kenaikkan tangga gaji lama... menurut JPA.. hanya ikut sahaja anak panah dari gaji lama ke sifir gaji baru..

Gaji aku

W17
P1T12(SSM) RM1370.90 naik ke P1T6(SBPA) RM1430 perbezaan hanya RM59.10

---------------------
betul ke ko ni w17? memalukan kaum kita betul la.. risau aku dibuatnya...
ko reti baca lampiran c ke tak?

James berkata...

Tanpa Nama berkata...
Hei James! your teacher also once government servant! Your father's teacher also government servant! All donky aaa?? If teacher donky, students also donky laa!!
-------------------------------------

all of us being donkey by all of goverment servant and the BN goverment..live DAP..

James berkata...

Tanpa Nama berkata...
Hei James! your teacher also once government servant! Your father's teacher also government servant! All donky aaa?? If teacher donky, students also donky laa!!
-------------------------------------

all of us being donkey by all of goverment servant and the BN goverment..live DAP..

Tanpa Nama berkata...

Salam...
Saya baru dengar taklimat. Pada dasarnya, saya lihat ada positif dan negatif.

Yang negatif setakat ini:

1. Exit Policy (Tapi x boleh komen sebab x jelas)

2. Permindahan gaji; Daripada SSM ke SBPA.

>> Dalam hal ini saya dapati;
Cth : Gred 41
a) Seniur1 : P1T13 = RM2726 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2635 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2544 (SSM)

Mengikut KAEDAH Pemindahan GAJI SSM ke SBPA adalah seperti berikut:

Apabila dipindahkan 1 tangga
ke hadapan (SSM)di dapati gaji
mereka adalah seperti berikut;

a) Seniur1 : P1T13 = RM2817 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2726 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2635 (SSM)

Nota : SSM ditanda **

Mengikut kata pemberi taklimat, apabila dipindahkan ke SBPA, gaji ini akan naik ke tangga gaji yang terhampir dan tertinggi. Jadi disahkan oleh pemberi taklimat, gaji SBPA mereka adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : P1TX = RM2850 (SBPA)
b)Seniur2 : P1TX = RM2850 (SBPA)
c)Junior : P1TX = RM2850 (SBPA)

Perbezaan kenaikan (SSM** - SBPA)

a)Seniur1 : Naik RM33 (SBPA)
b)Seniur2 : Naik RM124 (SBPA)
c)Junior : Naik RM215 (SBPA)

Pemberi taklimat kata, JPA paham perkara ini. Justeru itu, kenaikan gaji mereka dipisahkan mengikut bulan adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : Naik bln JAN (SBPA)
b)Seniur2 : Naik bln APR (SBPA)
c)Junior : Naik bln JUL (SBPA)

Seniur1 akan naik dahulu. Perjumlahan setahun membezakan mereka.

Tapi, tunggu dulu, gaji mereka akan
naik lagi mengikut KGT, maka gaji mereka sebenar adalah;
(Tahun 2012, dinaikan lagi gaji mengikut KGT SBPA mengikut gred)

Jadi...


a)Seniur1 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JAN
b)Seniur2 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln APR
c)Junior : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JUL

Kita lupakan KGT SBPA & SSM (Sebab semua sama). Mari kita lihat jumlah sebenar mereka dapat pada tahun 2012;

a)Seniur1 : Naik RM33 X 12 bln =
RM396(setahun)
>>Mula JAN

b)Seniur2 : Naik RM124 X 9 bln =
RM1116(setahun)
>>Mula APR

c)Junior : Naik RM215 X 6 bln =
RM1290(setahun)
>>Mula JUL

Di sini, didapati Junior 3 tahun berbanding senior mendapat lebih hampir seribu setiap tahun selagi mereka kekal dalam gred yang sama dan TPG sama.

Saya harap sangat kiraan saya salah. Tapi macam betul sebab pemberi taklimat kata, biasalah ada untung n rugi.

SYOR:

MEREKA perlu dinaikkan dalam amaun yang SAMA. Jangan dikurangkan JUNIOR. Jadikan JUNIOR sebagai benchmark kepada JUMLAH kenaikan SENIOR. Biarlah kita dapat sama2.

Saya percaya, bukan GRED 41 sahaja, tapi ia merangkumi semua GRED dan yang LANGGAR DINDING BESI...

Dipohon, KESATUAN mengambil perhatian dan tindakan.DIdahulukan dengan harapan dan terima kasih.

Semoga PA berpuashati dengan SBPA dan SBPA menjadi titiktolak SEMANGAT KITA seiring dengan SWASTA.

Selamat...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
nak tambah sikit..
sepatutnya pengiraan mcm ni ya..
senior1(3060x12=jumlah pendapatan setahun)
senior2(3060x9=jumlah pendapatan setahun0
junior(3060x6=jumlah pendapatan setahun)...
dalam kes ini,jumlah pendapatan setahun senior1 lbh tinggi berbanding senior2 & junior..itulah yg jpa cuba sampaikan..tq

...............
Ada benarnya...kenaikan gaji dah ok la tu nak banyak mana lagi ...
nak banyak tak puas hati kerja sendiri motong getah lagi bagus...
Kerajaan bagi betih nak peha pula....
Semua kakitangan untung cuma ada untung sikit ada untung banyak biasala ikut gre gajila...harap setuju je le ..Kita PA yang menurut perintah..dah sign aku janji.. tapi tak ikut pula..wakaka..

Hamid berkata...

aku ada lampiran c bg semua jawatan..sapa nak aku bg free.x yah nak bayar..sapa nak boleh bgtau..kalau aku tgk ada sambutan nak permintaan, aku akan bg alamat email...dan aku email di situ sahaja..bukan boleh bg byhand..nnti korang perangkap aku, aku plak masuk jail...hahah...

Tanpa Nama berkata...

Salam...
Saya baru dengar taklimat. Pada dasarnya, saya lihat ada positif dan negatif.

Yang negatif setakat ini:

1. Exit Policy (Tapi x boleh komen sebab x jelas)

2. Permindahan gaji; Daripada SSM ke SBPA.

>> Dalam hal ini saya dapati;
Cth : Gred 41
a) Seniur1 : P1T13 = RM2726 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2635 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2544 (SSM)

Mengikut KAEDAH Pemindahan GAJI SSM ke SBPA adalah seperti berikut:

Apabila dipindahkan 1 tangga
ke hadapan (SSM)di dapati gaji
mereka adalah seperti berikut;

a) Seniur1 : P1T13 = RM2817 (SSM)
b) Seniur2 : P1T12 = RM2726 (SSM)
c) Junior : P1T11 = RM2635 (SSM)

Nota : SSM ditanda **

Mengikut kata pemberi taklimat, apabila dipindahkan ke SBPA, gaji ini akan naik ke tangga gaji yang terhampir dan tertinggi. Jadi disahkan oleh pemberi taklimat, gaji SBPA mereka adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : P1TX = RM2850 (SBPA)
b)Seniur2 : P1TX = RM2850 (SBPA)
c)Junior : P1TX = RM2850 (SBPA)

Perbezaan kenaikan (SSM** - SBPA)

a)Seniur1 : Naik RM33 (SBPA)
b)Seniur2 : Naik RM124 (SBPA)
c)Junior : Naik RM215 (SBPA)

Pemberi taklimat kata, JPA paham perkara ini. Justeru itu, kenaikan gaji mereka dipisahkan mengikut bulan adalah seperti berikut:

a)Seniur1 : Naik bln JAN (SBPA)
b)Seniur2 : Naik bln APR (SBPA)
c)Junior : Naik bln JUL (SBPA)

Seniur1 akan naik dahulu. Perjumlahan setahun membezakan mereka.

Tapi, tunggu dulu, gaji mereka akan
naik lagi mengikut KGT, maka gaji mereka sebenar adalah;
(Tahun 2012, dinaikan lagi gaji mengikut KGT SBPA mengikut gred)

Jadi...


a)Seniur1 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JAN
b)Seniur2 : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln APR
c)Junior : P1TX = RM3060 (SBPA)
>> GAJI pada bln JUL

Kita lupakan KGT SBPA & SSM (Sebab semua sama). Mari kita lihat jumlah sebenar mereka dapat pada tahun 2012;

a)Seniur1 : Naik RM33 X 12 bln =
RM396(setahun)
>>Mula JAN

b)Seniur2 : Naik RM124 X 9 bln =
RM1116(setahun)
>>Mula APR

c)Junior : Naik RM215 X 6 bln =
RM1290(setahun)
>>Mula JUL

Di sini, didapati Junior 3 tahun berbanding senior mendapat lebih hampir seribu setiap tahun selagi mereka kekal dalam gred yang sama dan TPG sama.

Saya harap sangat kiraan saya salah. Tapi macam betul sebab pemberi taklimat kata, biasalah ada untung n rugi.

SYOR:

MEREKA perlu dinaikkan dalam amaun yang SAMA. Jangan dikurangkan JUNIOR. Jadikan JUNIOR sebagai benchmark kepada JUMLAH kenaikan SENIOR. Biarlah kita dapat sama2.

Saya percaya, bukan GRED 41 sahaja, tapi ia merangkumi semua GRED dan yang LANGGAR DINDING BESI...

Dipohon, KESATUAN mengambil perhatian dan tindakan.DIdahulukan dengan harapan dan terima kasih.

Semoga PA berpuashati dengan SBPA dan SBPA menjadi titiktolak SEMANGAT KITA seiring dengan SWASTA.

Selamat...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
nak tambah sikit..
sepatutnya pengiraan mcm ni ya..
senior1(3060x12=jumlah pendapatan setahun)
senior2(3060x9=jumlah pendapatan setahun0
junior(3060x6=jumlah pendapatan setahun)...
dalam kes ini,jumlah pendapatan setahun senior1 lbh tinggi berbanding senior2 & junior..itulah yg jpa cuba sampaikan..tq

...............
Ada benarnya...kenaikan gaji dah ok la tu nak banyak mana lagi ...
nak banyak tak puas hati kerja sendiri motong getah lagi bagus...
Kerajaan bagi betih nak peha pula....
Semua kakitangan untung cuma ada untung sikit ada untung banyak biasala ikut gre gajila...harap setuju je le ..Kita PA yang menurut perintah..dah sign aku janji.. tapi tak ikut pula..wakaka.
Jangan asyik nak komplen...
Yang Berhormat Dato Omar bincang elok2 jangan nanti dapat lagi kurang kenaikan kang melepasss....hu..hu..hu..

Tanpa Nama berkata...

live DAP....hell to you..

Tanpa Nama berkata...

Salam 1 Malaysia,
Saya ada perhati banyak sangat kakitangan PA cakap je lebih kerja tak hebat manapun.. maaf cakapla siapa makan cili dia la merasanye...tapi gaji nak besar..yang lebih penting kuat berkira tentang kerja..mengular je banyak...Itu yang saya nampak...yang tak nampak..Allah S.W.T saje yang tahu....
Sendiri fikirla.....
SBPA ni kira bagusla...PM nak bagi tak mau pula...kecohla akhirnya gaji baru yang dijangka terima bulan januari dapat tengah tahun lagi rugi hu..hu..hu............

Tanpa Nama berkata...

Saya berpandangan,
Cupek ni banyak sangat mebela golongan sokongan.....
sepatutnya untuk semua kakitangan PA...itu baru adil dan telus bukannya jerlus........
ramai orang kata macam, tu...
2007 sepatutnya gred 32, 34 dan 38 gaji dah besar sepatutnya naik 15% saja sama macam gred 41.
fikirlah sendiri..
kirala sendiri berapa banyak untung.....
maaf jika terasa..

Tanpa Nama berkata...

Bagi memudahkan kefahaman rakan-rakan yang bertanya berkaitan pemindahan gaji dan kenaikan gaji dalam SBPA maka kami analisa (seperti yang kami faham) sebagaimana satu contoh gaji guru gred DGA38 yang kita namakan A.

* A pada 1.1.2012 pada skim gaji SSM berada pada T10 P1 dengan gaji RM4,333.91

* A pada 1.1.2012 menerima SBPA, gajinya dalam SSM akan bergerak ke T11 P1 dengan gaji RM4,497.26

* A pada 1.1.2012 dengan gaji RM4,497.26 akan ke skim SBPA mata gaji terdekat T8 gaji RM4,565.00

* A pada 1.1.2012 dari gaji RM4,565.00 akan menerima gaji tahunan di SBPA, T9 (RM4,760.00)


Jumlah keseluruhan gaji naik sehingga gaji baru T9 SBPA RM4,760.00 ialah RM426.09

sekian untuk makluman........
Contoh gred 38...
Naik banyak tu............. RM426.09...tak mau lagiiii..Jangan TAMAK LA kawan.......

Skim Baru P&p jusA&premier (SBPA) berkata...

Bila pelbagai senario diberikan, maka JPA nampak mengelabah kerana tidak memahami dengan situasi yang diberikan. Terutamanya apabila mereka lebih tertumpu menyemak gaji (kebanyakkannya skim M di JPA) dan kenaikan pangkat sendiri (JUSA/Premier). Hingga meminggirkan situasi golongan pelaksana.

Oleh itu, adalah wajar golongan Pelaksana yang telah menyedari hakikat perbezaan ini membuat bantahan kepada pihak JPA. Pastikan PA yang terbabit memberi maklumbalas bertulis kepada JPA.

Mungkin satu kajian terperinci perbezaan gaji antara golongan Pelaksana dengan P&P/JUSA/Premier dilakukan bagi menjelaskan keadaan.

Tanpa Nama berkata...

James berkata...

FUCK GOVERNMENT SERVANT...all lazy like dongky..like shit...all useless..
--------------------------------
hey james, maybe government servant like dongky. hah!, i dont know what it means.. but you are more stupid than dongky and FYI its D-O-N-K-E-Y, stupid!. go back to primary school and learn good english from your dongky teachers, otherwise do not bark here like a dog with no purpose and make yourself looks like stupid.

Tanpa Nama berkata...

Saya berpandangan,
Cupek ni banyak sangat mebela golongan sokongan.....
sepatutnya untuk semua kakitangan PA...itu baru adil dan telus bukannya jerlus........
ramai orang kata macam, tu...
2007 sepatutnya gred 32, 34 dan 38 gaji dah besar sepatutnya naik 15% saja sama macam gred 41.
fikirlah sendiri..
kirala sendiri berapa banyak untung.....
maaf jika terasa..
---------------------------------
Encik jangan salah faham dengan gred lantikan dengan kenaikan pangkat. kalau encik gred 41 lebik adil bandingkan dengan gred 29, jika encik nak buat perbandingan gred 32 36 38, bandingkan dengan gred 44 48 dan 52..yang 32 36 38 tu dah nak pencen dah, encik baru dilantik. lagipun kenaikan gaji encik dalam masa beberapa tahun pun sudah melangkaui gaji 32 36 38 dan sekiranya naik pangkat lagi tinggilah. tak payahklah buat perbandingan lain cuba encik nyatakan apakah beza elaun2 yang diterima oleh gred 41 dengan 32 36 dan 38 tu.. mestilah gred 41 jauh lebih besar belum lagi cuti tahunan, claim ni claim tu, kadar traveling, kadar perjalanan, kadar hotel, kelas wad, dan lain2.siapa sebenarnya yang lebih untung? harap memahami

Tanpa Nama berkata...

Saya sokong pendapat di atas, yg DG41 buat perbandingan tu sebab dia tak paham naik gaji dengan gred.Yg dia tahu beza gaji aje.Memanglah patut DG32,34.38 dpt gaji lebih tinggi drpd DG41 sebab DG32,34,38 ada yang dah lebih 30 tahun bekerja tau.

Luawi berkata...

Cuba fikirkan pandangan in:

Orang kaya,orang berniaga rasa bangga dengan kekayaannya.
Sebenarnya yang mengayakannya ialah pengguna dan orang bawahan, contohnya: petani, nelayan dan penternak
Kalau tak ada petani,nelayan,pengguna dan penternak orang yg berniaga , orang kaya , orang makan gaji tak dapat makan sebab ada duit banyak pun tak guna.Tapi petani,nelayan dan penternak tak ada duit masih boleh hidup lagi sebab dia orang boleh bertukar makanan/barangan sesama mereka.

Kesimpulannya orang yang pangkat besar ,makan gaji,orang kaya,peniaga janganlahlah nak banggakan dengan duit yang banyak.Kalau berlaku krisis makanan duit banyak pun tak guna.Fikirlah baik-baik ,jangan bangga diri.Itu belum cerita pasal duit banyak tapi tak boleh makan sebab sakit..... tunggu pendapat/pandangan seterusnya.Bersyukurlah dengan apa yang ada.Jadilah orang yang benar-benar beriman dan benar bertakwa seperti mana nasihat khatib setiap kali khutubah Jumaat.

DR james berkata...

woii semua org gomen...semua kaki rasuah...sialll..kerja malas..gaji nak lebih...sama la pelaksana ka, PNP ka...JUSA ka..JUSI ka..baik mcm aku,kerja swasta..senang...org gomen semua amik rasuah....tambah2 penguatkuasa..babi
===================================

SAYA DR JAMES,ANDA NAMPAKNYA SALAH SEORANG GOLONGAN KURANG UPAYA,(MENURUT AKTA KESIHATAN MENTAL,ORANG YANG BERMASALAH SPT ANDA TERGOLONG DALAM OKU).

ANDA ADA PARANOID PADA KERAJAAN ,ANDA JUGA TERLALU MENINGGI DIRI ATAU BANGGA DIRI BERLEBIHAN TERHADAP DIRI SENDIRI GAGAL MENGIMBANGI EMOSI DAN GAGAL MENJELASKAN APA YANG SEBENARNYA ANDA NAK SAMPAIKAN.CARA PENYAMPAIAN ANDA MERABAN.

SAYA CADANGKAN ANDA MENJALANI SESI "CURRENT OTAK" ATAU MENJADI SAMPEL STUDY BAGI UBAT BARU YANG BELUM LAGI SAYA CUBA PADA MANUSIA.SETAKAT INI UBAT INI TELAH TERBUKTI SECARA KLINIKAL TELAH BERJAYA MENJINAKKAN SEEKOR MONYET LIAR DAN AGRESIF DI ZOO DI UGANDA.

Tanpa Nama berkata...

CUEPAC perlu mohon pada JPA lagi agar dilanjutkan masa untuk tandatangan. ... selesai semua masalah agar semua dapat meneliti dan menghayati apa sebenarnya SBPA

Tanpa Nama berkata...

DALAM SITUASI BEGINI ADALAH ELOK PELAKSANAAN SBPA INI DITANGGUHKAN DAHULU SEHINGGA PENELITIAN SEMULA SIAP DILAKUKAN.

PERHALUSAN SEMULA SBPA PERLU SUPAYA KEBAJIKAN PA DARI ATAS KE BAWAH TERJAMIN.

HENTIKAN DULU PROSES PENGEDARAN OPSYEN KEPADA SEMUA PA. WALAUPUN TELAH ADA PA YG TANDATANGAN OPSYEN SBPA, BATALKAN DULU.

PROSES MENANDATANGANI OPSYEN SBPA OLEH PA PERLU DIUBAH KEPADA SATU TARIKH BARU YANG LEBIH REALISTIK SETELAH SEGALA PERKARA YG BERBANGKIT DALAM SBPA INI DISELESAI.

"JANGAN MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI"

Tanpa Nama berkata...

KPPA sudah pergi bercuti enjoy kenaikan gaji beliau yg ribu2, kia menangis tak berlagu, gaji ciput..hehehe...

Tanpa Nama berkata...

Saya ada satu permintaan.

Saya harap kalau nak buat SBPA tanpa naik gaji pun tk apa.Ini kerana sejak kahwin dengan isteri saya,saya tak merasapun nikmat kenaikan gaji atau elaun kerana semua wang gaji saya dikawal isteri saya yang sangat kuat cemburu.Bila kerajaan naikkan gaji dia mula mengatakan saya akan ada duit lebih,bimbang saya kan kahwin lagi satu.
saya tak berani melawan kerana isteri saya ni kalau dia naik angin suara dia jiran jiran semua boleh dengar,malu saya nanti dikata gagal kawal isteri.Kalau di pasar raya pun kalau naik angin bukan dia peduli kalau orang sekeliling tengok.
Cuba bayangkan kalau dia naik angin masa saya berada dirumah,teruk saya dikerjakan.Saya tak balas balik sebab dia pernah ugut kalau saya pukul dia,dia akan mengadu kata saya dera dia dan boleh dakwa atas akta keganasan rumah tangga.Lagipun dari segi fizikal badan dia lebih tegap,dulu dia juga yang tackle saya,katanya lelaki yang soft spt saya romantis,dia perlukan kasih sayang.Pandai dia ambil hati,sehingga saya putuskan hubungan dengan perempuan yang lain.Saya yang sebenarnya diganasi pula malu nak buat aduan.Meranalah saya seorang diri.
Saya pun tak tau kenapa dia terlalu cemburu,mungkin kerana kerja saya ramai wanita,dia pula kerja sendirian dalam pejabat kerana pegawai tinggi (isteri saya dulu bos saya).sekarang naik pangkat lagi...hampir nak jadi JUSA.
Nanti kalau pangkat dia naik lagi,gaji naik lagi...saya lagi banyak kena buat kerja rumah kerana dia banyak kerja kat luar.
Nak ambil orang gaji dia kata nanti saya buat bukan bukan dengan orang gaji bila dia tiada kat rumah..Saya juga tak berani melawan kerana isteri saya ni pandai bermuka muka,depan orang lain dia pandai buat baik,semua orang kata dia sopan,dan saya pula yang dituduh mengadakan cerita bila saya katakan apa yang sebenarnya terjadi.Cuma kadang kadang tu dia terlepas juga kemarahan sehingga jiran boleh dengar tu.Dia juga ramai kawan kawan yang hebat seperti peguam dan polis,walaupun kebanyakannya wanita tetapi bila isteri saya petik jari je...saya akan dihubungi oleh kawannya yang hebat tu...nak tangkap saya ,nak dakwa saya.(semua kerana isteri saya pandai bermuka muka dan jika saya ternyata pukul isteri sehingga ada kesan mesti saya kena tangkap).
Jangan naikkan lagi gaji saya,nanti isteri saya lagi cemburu dan lagi teruk saya akan di kawal.Saya tak boleh dedahkan identiti saya,saya malu.
tolonglah jangan naikkan gaji saya....tolong jangan naikkan gaji saya...

sukri berkata...

Pelik....ada juga orang yang merayu dengan Ceupacs supaya jangan naikkan gaji....

saya rasa encik salah tempat...sekarang kita bincang sbpa,sebab mahu naik gaji.tiba tiba encik pula merayu supaya gaji tak naik.

Tanpa Nama berkata...

Pada saya PA ni tak puas hati tentang SBPA sebab ada orang bawah mereka (Gred lebih kecil tapi pengalaman banyak) yang naik gaji lebih banyak dari mereka. Sebab tu mereka tak puas hati sampai tahap benci membenci antara PA. Padahal semua tu bukan salah orang bawahan mereka. Sama macam orang semenanjung yang tak bersalah kena dengki bila pergi ke Sabah/Sarawak. Orang lain salah, orang lain yang kena.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Saya ada satu permintaan.

Saya harap kalau nak buat SBPA tanpa naik gaji pun tk apa.Ini kerana sejak kahwin dengan isteri saya,saya tak merasapun nikmat kenaikan gaji atau elaun kerana semua wang gaji saya dikawal isteri saya yang sangat kuat cemburu.Bila kerajaan naikkan gaji dia mula mengatakan saya akan ada duit lebih,bimbang saya kan kahwin lagi satu.
saya tak berani melawan kerana isteri saya ni kalau dia naik angin suara dia jiran jiran semua boleh dengar,malu saya nanti dikata gagal kawal isteri.Kalau di pasar raya pun kalau naik angin bukan dia peduli kalau orang sekeliling tengok.
Cuba bayangkan kalau dia naik angin masa saya berada dirumah,teruk saya dikerjakan.Saya tak balas balik sebab dia pernah ugut kalau saya pukul dia,dia akan mengadu kata saya dera dia dan boleh dakwa atas akta keganasan rumah tangga.Lagipun dari segi fizikal badan dia lebih tegap,dulu dia juga yang tackle saya,katanya lelaki yang soft spt saya romantis,dia perlukan kasih sayang.Pandai dia ambil hati,sehingga saya putuskan hubungan dengan perempuan yang lain.Saya yang sebenarnya diganasi pula malu nak buat aduan.Meranalah saya seorang diri.
Saya pun tak tau kenapa dia terlalu cemburu,mungkin kerana kerja saya ramai wanita,dia pula kerja sendirian dalam pejabat kerana pegawai tinggi (isteri saya dulu bos saya).sekarang naik pangkat lagi...hampir nak jadi JUSA.
Nanti kalau pangkat dia naik lagi,gaji naik lagi...saya lagi banyak kena buat kerja rumah kerana dia banyak kerja kat luar.
Nak ambil orang gaji dia kata nanti saya buat bukan bukan dengan orang gaji bila dia tiada kat rumah..Saya juga tak berani melawan kerana isteri saya ni pandai bermuka muka,depan orang lain dia pandai buat baik,semua orang kata dia sopan,dan saya pula yang dituduh mengadakan cerita bila saya katakan apa yang sebenarnya terjadi.Cuma kadang kadang tu dia terlepas juga kemarahan sehingga jiran boleh dengar tu.Dia juga ramai kawan kawan yang hebat seperti peguam dan polis,walaupun kebanyakannya wanita tetapi bila isteri saya petik jari je...saya akan dihubungi oleh kawannya yang hebat tu...nak tangkap saya ,nak dakwa saya.(semua kerana isteri saya pandai bermuka muka dan jika saya ternyata pukul isteri sehingga ada kesan mesti saya kena tangkap).
Jangan naikkan lagi gaji saya,nanti isteri saya lagi cemburu dan lagi teruk saya akan di kawal.Saya tak boleh dedahkan identiti saya,saya malu.
tolonglah jangan naikkan gaji saya....tolong jangan naikkan gaji saya...

-----------------------------------

woii lelaki dayuss..hang ni gila babi apa?? dah la dayus...nak suruh orang lain masuk campur hal hamg punya masalah...x yah la nak cerita2 pasal bini hang yg naik JUSA ka JUSI ka...x da sapa nak kisah..pi mampus..

Tanpa Nama berkata...

dayus tak cium bau syurga...bini mcm tu pun tak cium bau syurga...jadi 2 2 sama la...

Tanpa Nama berkata...

Harap jangan jadikan blog ini untuk menceritakan perkara yang tidak berfaedah dan tak masuk akal seperti merayu-rayu jangan naikkan gaji kerana takut bini. Rosakkan imej PA.

Tanpa Nama berkata...

PERGILAH COURT..CKAP ISTERI NUSYUZ,,,ISH ADA PLAK CTER ISTREE DIA TIME KITA DISCUSS GAJI2 NI...SALOH PORT NI..MMMM

Tanpa Nama berkata...

Memuaskah hati semua pihak adalah mustahil. Rezeki Allah yang bagi. Fikir dengan tenang.

Tanpa Nama berkata...

Terima Kasih Datuk kerana memperjuangkan masa depan kami sebagai PA golongan sokongan.Saya amat yakin SBPA ini akan menjadi senjata paling tajam kepada majikan untuk mengenakan pekerja bawahan. Siapa yang pandai bodek, selamat la... Sudah terbukti dengan skim lama seperti SSB,siapa yang pandai kipas bos dapatlah imbuhan anugerah cemerlang. Pada masa skrg pun bila ketua buat mesyuarat dgn bangga dia kata ,kerja saya makin senang, kerana boleh buang kerja kakitangannya. Kuasa mutlak sudah ditangannya tanpa memikirkan masa depan, anak bini orang yang perlu disara.

Tanpa Nama berkata...

Setuju Je SBPA, junior saya kenaikan tinggi dan sama dengan saya, tapi tak kisah yg penting naik gaji juga, lepas tu kenaikan ikut jan april dan julai,, senior ekstrala 3 bulan , jadila...rezeki.a..

Tanpa Nama berkata...

Saya sokong pendapat di atas, yg DG41 buat perbandingan tu sebab dia tak paham naik gaji dengan gred.Yg dia tahu beza gaji aje.Memanglah patut DG32,34.38 dpt gaji lebih tinggi drpd DG41 sebab DG32,34,38 ada yang dah lebih 30 tahun bekerja tau.
...........
sakit hati dengan ulasan di atas, kami bicara pun sebab senior la mangkuk, kalu 20 tahun khid mat kat ppld tak senior namanya dan tak dapat gred32... sedangkan junior baru 11 tahun,, gaji dah 3 ribu..bodoh la lu.....

Tanpa Nama berkata...

sbpa ni bagus utk jgka masa panjang..

aku nak sign je..walaupun

junior naik 5++..aku naik 4++..
tangga gaji beza satu tangga je walaupun dia keje 5 thun..aku keje 7 thun..

tpg asal aku dr januari dah tukar jd april...

aku xberkira sangat..aku sign je ..rezeki allah dah bg takat tu..

Tanpa Nama berkata...

harap pihak cuepacs dapat buat kajian untuk gred PT N17 yang memiliki Deg bersama Dip.tq

Tanpa Nama berkata...

Dato' Hj. Omar Osman berkata, menerusi SBPA mereka yang menerima markah kurang daripada 70 selama tiga tahun berturut-turut selepas dibuat penilaian oleh pegawai mereka akan dinasihatkan untuk bersara awal.Ini hanya akan mewujudkan budaya bodek para pegawai...

Please Dato' ini bkn isu utama. Masalah utama adalah kenaikan minimum gaji Kumpulan Pelaksana berbanding golongan atasan. Pastikan benda ni clear bila jumpa PM nanti. Bukan pasal nak backup orang malas je!!

Tanpa Nama berkata...

Saya sambung pulak kenyataan orang kat atas saya ni disamping bersetuju dengan pendapat dia tu. Mohon teliti betul2 masalah2 berbangkit contohnya Gred J senior yang jadi Gred J3-1 sama dengan semua junior2 lepas tu jadi sebaris je (tunggal)...Takde gred kenaikan pangkat! Dh la sebelum ni tangga gred bawahan ni tak sebanyak mcm orang kat atas tu, alih2 jadi mcm ni...Kenaikan skim SBPA ni kalau banyak takpe la jugak...Habis terkorban semuanya!! Perjuangkan yang utama dan major iaitu gaji dan bukannya benda minor...Kami serahkan urusan ini sebaiknya ditangan Dato' Hj. Omar Osman & AJK Cuepacs seluruhnya!!!

Hang Jebat berkata...

KALAU PKR MEMERINTAH...KITA TETAP PENJAWAT AWAM DAN STILL KENA PATUH. MAKNANYA PENJAWAT AWAM TIDAK TERIKAT KEPADA BN DAN KUNCU-KUNCUNYA.

APAKAH PM TIDAK NAMPAK ? KUASANYA SEMAKIN HILANG DITAMBAH DGN SBPA YG PENUH KEKECOHAN.

KPPA DAN KUNCU-KUNCUNYA BERTEPUK TGN..SBB BILA MEREKA BERSARA..PENCEN DIA LBH DR PENCEN MENTERI. GAJI POKOK DIA PUN LBH CUMA KALAH DGN ELAUN JER...

KALAU NAK GAJI BESAR SETANDING KORPORAT..SILA BRENTI DAN JOIN KOPERAT.

Tanpa Nama berkata...

Harapkan tahun 2012 membawa sinar dan kebaikan untuk semua PA. Terima SBPA dan kerja dengan ikhlas.

Tanpa Nama berkata...

aku ada lampiran c bg semua jawatan..sapa nak aku bg free.x yah nak bayar..sapa nak boleh bgtau..kalau aku tgk ada sambutan nak permintaan, aku akan bg alamat email...dan aku email di situ sahaja..bukan boleh bg byhand..nnti korang perangkap aku, aku plak masuk jail...hahah...
_____________________________________tlg email kt sy encik hamid

Tanpa Nama berkata...

Dato Osman, terima hakikat pegawai yg berkelulusan rendah maai gaji lebih rendah dengan kelulusan yg lebih tinggi. Cukuplah zaman pak lah hari tu naik sampai 25% 35%, PM kita hari ini ada wawasan , JPA tak mahu pisang berbuah dua kali. Yg penting setiap penjawat awam gajinya naik dan gaji matinya pun naik dari ssm. Jangan dok kecoh pasal JUSA, JUSA ni tak berapa ekor pun,Janganlah nak jadi diri tu terpopular tapi bangang. Anda mewakili semua kumpulan penjawat awam. Kalau nak perjuangkan satu satu kumpulan, letak jawatan. habis cerita.Kalau tak mahu sbpa, jgn sign kekal saja dgn ssm, habis cerita Dato... jgn le jadi bodoh...

Tanpa Nama berkata...

Setuju Je SBPA, junior saya kenaikan tinggi dan sama dengan saya, tapi tak kisah yg penting naik gaji juga, lepas tu kenaikan ikut jan april dan julai,, senior ekstrala 3 bulan , jadila...rezeki.a..

-------------------------------

xadil tau.. sy pn xksh junior sy setaraf gaji ngn sy.. sy keje Jan 08, junior A keje oct 08, junior B keje July 09...kite yg 3 org ni dah sme gaji dah thn dpn(ikut sbpa).. sy tak kisah sgt sbb syukurla da rezki diaorg.. sy xtragis sgt sbb dpt pgrkn gaji mmg bln jan(sbb masuk jan), msh nmpk senior sikit..tp, nmpk ketidkadilan kat sini bile junior B terima kenaikan/gaji lbih dlu dr junior A sbbnye.. dia keje bln7 biarpn dia masuk keje July09.. so dia akn trima gaji baru start july sdgkn dia masuk lmbt dr junior A td yg masuk kije oct 08 pulak yg tpksa tgu bln 10 utk naik gaji.Junior B lbih dlu dpt gaji??? dah la lambat masuk, same gaji, tu leh trima lg, tp klu da pgrkn gaji d juniorkn ole junior.. apa hal?hahahah tak ke bengong kira2 ni?nmpk tak????!!!!!

Hang Jebat berkata...

SEBENARNYA APA YANG DIPERJUANGKAN OLEH QUEPACS NI SIKIT PUN JPA KHASNYA KPPA DAN KUNCU-KUNCUNYA TAK PANDANG.

SEBENARNAY GROUP JUSA DAN KEATAS DAH TAU LAMA DAH..MEREKA DAH PASANG CITA-CITA DARI BLN OGOS LAGI.

CERITANYA BEGINI....ADALA SATU HARI AKU MEETG SEKALI DGN BOS AKU..DIA JUSA KAT JABATAN KAMI. AKU ADA TERDENGAR PERBUALAN BERKAITAN GAJI JUSA AKAN BERMULA DGN RM12,000. AKU BUAT=BUAT TAK TAU JER MASA TUH.

BILA DGR RAKAN2 DOK BISING AKU MASIH TAK PERCAYA LAGI TAPI BILA DAH LIHAT SENDIRI SEBHG DARI JADUAL TU BARU AKU PERCAYA. RUPANYA KPPA DAN SEANGAKATANNYA MEMANG DAH MERANCANG AWAL-AWAL LAGI..TENTANG HAL NI..MUNGKIN ATAS ARAHAN SESEOARANG YANG LBH BERKUASA DARI DIA. KALAU TIDAK TAKN MEREKA JUSA-JUSA TU DAH BERANGAN DARI BULAN OGOS LAGI.

RENUNG-RENUNGKAN LAH WAHAI SAUDARA SEPERJUANGAN KU.

LEPAS NI DISARANKAN TAK PAYAHLAH BEKERJA LEBIH MASA..DAH LAH OVERTIME DAH LAMA TAK DIBERI. BIAR BOS-BOS NI MERASA BAHANGNYA AKIBAT PERMAINAN KOTOR MEREKA. KERJA SEMAKIN MENINGKAT..KAKITANGAN TDAK BERTAMBAH..HARGA BARANGAN SENTIASA MENINGKAT..MEREKA SENANG-SENANG MENINDAS KITA...AYUH..KAWAN-KAWN KITA BANGKIT DAN GUNAKAN HAK KITA...!!!!

Tanpa Nama berkata...

sudah lama kita kena kencing dengan puak2 ini cuma kita tak perasan.

Tanpa Nama berkata...

Aku dh baca pekeliling sbpa tp memang mcm tergantung jer pekeliling tersebut. Disenaraikn jenis2 elaun tetapi jumlahnya tidak dinyatakan..

Tanpa Nama berkata...

Kongres Kesatuan Pekerja Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam patut ditukar kepada KONGRES KESATUAN PEKERJA PELAKSANA DI DALAM PERKHIDMATAN AWAM...kerana presiden nya lebih memihak kepada golongan pelaksana sahaja...lihat sahaja apa yg terjadi pada tahun 2007...CUEPACS senyap sahaja....P&P yg berada dlm gred 41 teraniya...

Tanpa Nama berkata...

terkini.....taklimat Ceupacs di JALAN cHAN sOW Lin.saya cerita seba saya pergi,bukan dengar cakap orang.
SEBENARNYA...
PM dah peruntukkan 3 billion kpd JPA untuk buat pelarasn SBPA.
JPA telah rangka SBPA tanpa beruding dengan CEUPACS,rupanya ada benda yang tersembunyi...gaji JUSA naik hampir 80%,
cth kalau dulu gaji JUSA C katakan 6500,dalam SBPA,mencecah 12500.
ceupacs rasa JPA tak adil dalam pengagihan tersebut,kerna ada kumpulan sokongan yang naik ada yang tak sampai 7%,tak spt janji PM dalam Belanjawan.
JPA seakan angkuh dan tak mahu berunding dengan Ceupacs,jadi Ceupacs tak mahu lagi berunding dgn JPA,tetapi mahu ters jumpa PM pada 22 hb nanti
Ceupacs harap PA jangan sign dulu SBPA,sebab jika berjaya,mungkin gaji kumpulan pelaksana akan naik lebih lagi.
PERCAYA PADA PERJUANGAN KUPEK,LAGIPUN JPA TAK BOLEH BAGI KITA SIGNOPSYEN DALAM KEADAAAN YANG TAK JELAS...LAMPIRAN C MASIH BELUM UJUD,YANG DITUNJUKKAN PADA KITA CUMA BAYANGAN.

Tanpa Nama berkata...

KAMI benci SBPA..SBPA tutup periuk nasi kami...kami sokong CEUPACS..HIDUP ANWAR...

Tanpa Nama berkata...

janganla kita risau pasal rezeki.allah yang bagi.sekarang ni pon kita dapat duit bulan2 rezeki allah s.w.t yang bagi.kuasa bukan di tangan manusia.pangkat macam mana pon di dunia ni tetap hamba allah jugak.ingat.yakin pada allah.yakin yang rezeki kita semua datang daripada allah.s.w.t.

suria berkata...

khamis lepas sy g taklimat SBPA, pegawai yg bagi taklimat ckp dgn SBPA penilaian prestasi ikut 360, tp kawan sy g pulak dgr taklimat kat JKM, penilain 360 tu melibatkan pegawai gred 54 ke atas je... kakitangan yg bawah ni dinilai oleh pegawai atasan mcm biasa (ssm). mcm mana ni, yg bagi penerangan pun sbnrnya mcm tak tau apa2...lagi satu kenaikan gaji ikut perestasi antara 7% hingga 13% tu mcm mana....??? mcm SSB jeeee.....kena bodek bossss....

Tanpa Nama berkata...

yang merepek pasal bini JUSA tu knp....??? semak jer....lepas tu boleh ckplak tak nak naik gaji..."kepala hotak kau"!!!!....kau tak nak naik gaji, berhenti jelah keje.....jgnlah sebab takut bini ko nak tulis kat ruang ni pulak....ke kau nak bagitau sume orang yg bini kau tu JUSA....!!!

Warga FT berkata...

Salam Dato dan Exco Cuepacs yang dihormati,
Saya berharap Dato dan rakan2 dapat menyatakan kepada PM berhubung kekecewaan Juruteknik FT yang di pinggirkan kerana di tarafkan sebagai lepasan SPM padahal FT sekarang ini kebanyakkan lulusan sijil dan diploma politeknik seperti rakan2 kita di skim J. Menaiktaraf sewajarnya perlu memandangkan era teknologi IT kian berkembang di negara kita ini. Itulah harapan warga FT pada Dato dan rakan2 dan kirim salam 1Malaysia dari kami kepada PM. Sekian

Tanpa Nama berkata...

C27- tangga gaji org yg kerja lama (4-5 tahun)dgn org yang baru berkerja(1-2 thn) turun paras tangga gaji yang sama, T1. Dan semasa taklimat diberi, pergerakan gaji yg lama bekerja juga dianjak (cth bln 10 kenaikan pergi ke bulan Jan)..Tapi bila tgk pekeliling...hanya diberi pada orang yg langgar dinding(gaji mati) je..mana satu yg betul..? pada siapa harus saya tanya...? sape2 yg boleh tolong jwb?

Tanpa Nama berkata...

NASIHAT KEPADA MURID-MURIDKU, PELAJAR-PELAJARKU DAN ANAK-ANAK BANGSAKU:

1. Belajarlah bersungguh-sungguh supaya dapat kerja yang baik dan gaji lebih besar. Kalau malas belajar, nanti dapat kerja rendah, gaji pun rendah. Bila gaji rendah, nanti kita bising sebab kenaikan gaji kita sikit.

2. Masa belajar jangan main-main, nanti periksa tak lulus. Kalau tak lulus macam mana nak dapat kerja bagus. Kalau kerja tak bagus, macam mana nak naik banyak? Cuba kalau belajar baik-baik, dapat kerja baik, dapat gaji tinggi, tentulah gaji lebih tinggi, kan!

3. Belajar tu jangan hanya takat setengah jalan. Belajar kena sampai peringkat paling tinggi. Jangan mati beragan, jangan setengah tiang. Jangan sampai setakat PMR berhenti. Setakat SPM berhenti. Setakat diploma berhenti. Mana nak dapat kerja baik kalau sijil pun takat setengah tiang. Belajar kena sampai paling tinggi, ada ijazah, ada master, ada phd, barulah kerja bagus, gaji tinggi, kenaikan tinggi. Bila gaji tinggi, barulah kita tak iri hati dengan kenaikan gaji orang lain. Kalau lulus ciput, memanglah gaji dan kenaikan pun ciput. Tak kan lulus ciput, gaji ciput, lepas tu nak kenaikan sama macam jusa?

4. Rajinlah solat. Biasanya kalau kita rajin solat, rajin doa, Tuhan bagi kita kejayaan. Berjaya dalam peperiksaan, berjaya belajar ke universiti, berjaya dapat kerja tinggi kat opis kerajaan, berjaya dapat gaji tinggi, berjaya dapat jawatan tinggi, kenaikan gaji pun tinggi. Biasanya begitulah...tapi jangan sesekali tinggal solat, kalau boleh setiap masa solat berjemaah. Insyaallah doa kita dimakbulkan. Orang yang berjaya ni biasanya orang yang tidak tinggal solat. Kalau solat pun jarang buat, kalau masjid pun jarang jenguk, kalau doa pun jarang buat, macamana nak dapat ijazah, macamana nak dapat jawatan tinggi, macamana nak dapat kenaikan gaji tinggi.

Wahai murid-muridku, anak bangsaku...
Solatlah dan minta dari Yang Maha Kuasa

gred U... berkata...

skim sbpa ni paling x adil..org yang junior bertahun tahun sama gaji..kenaikan pun tidak sama rata..adam skim yang beza beratus ratus..paling ketara skim U...
JPA Buta mata dan membunuh kakitangan awwam...

apa dosa kami..jangan anak tirikan kami.. berkata...

Saya sangat terkilan dengan kaedah SBPA ini.kenaikan gaji adalah sangat TIDAK ADIL DAN SAKSAMA..sebagai contoh..bagi golongan yang bergred U..
CTH 1(SSM)..GAJI DECEMBER 2011 RM1511
JANUARI 2011=RM1578
PILIH OPSEN SBPA
INCREMENT BLN 4/2012
DAPAT RM1840
JUMLAH KENAIKAN RM331

CTH 2 (SSM) GAJI BULAN 12 = RM1578
AMBIL SBPA OPSEN
JANUARI 2012 DPT RM1775
INCREMENT BULAN JANUARI
KENAIKAN RM197 SAHAJA

SENIOR KERJA LEBIH 3 TAHUN..
APAKAH JPA NI BODOH ATAU BUTA MATA..SBPA NI SKIM PILIH KASIH DAN TIDAK ADIL
MENAGANAIYA KAMI TERUTAMA GRED U
CUEPACS..AMBIL PERHATIAN DAN BANTU KAMI ..

TENUNG YANG MUSYKIL..SBPA berkata...

assalamuailaikum dan salam sejahtera kepada semua ahli cuepacs dan semua penjawat awam...
"""Keempat: Kenaikan Gaji Tahunan tidak pernah disemak sejak 1991. Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara 80 hingga 320 ringgit mengikut gred. Di samping itu, bagi penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji, di antara 7 hingga 13 peratus.""""

ungakap di atas adalah ucapan PM semasa membentangkan bajet 2012.
Kemusyikalan yang menjadi tanda tanya disini adalah..

1) KENAIKAN SEBANYAK RM80 - RM320 SETIAP PENJAWAT AWAM..TETAPI ADA PENJAWAT AWAM YANG DAPAT KURANG & LEBIH DARIPADA AMOUN TERSEBUT..KENAPA INI BOLEH TERJADI?????????

2) PM MEMBERITAHU PA YANG MEMILIH SKIM SBPA AKAN MENERIMA KENAIKAN GAJI 7% - 13%...TETAPI DIMANAKAH NILAI TERSEBUT????
SEBAB ADA PA YANG MEMILIH SBPA IN NAIK GAJI TAK SAMPAI 7% PUN..

2 KEMUSYKILAN DI ATAS MENUNJUKAN KELEMAH SBPA INI DAN KETIDAADILAN jPA YANG MENGANAIYA PA..

MOHON PIHAK CUEPACS MENELITI PERKARA INI..
JANGAN BIARKAN PM BERCAKAP BOHONG DENGAN JANJI YANG DIBERI..
INDAH KHABAR DARI RUPA..

SEKIAN TERIMA KASIH..

Tanpa Nama berkata...

sbpa ni ok..kenaikan gaji bg gred 54 kebawah ok,cuma kaji kenaikan JuSA..lebih sangat..kalu yg dpt lebih alhamdulillah,yg naik sikit pun alhamdulillah..rezki allah tentukan..x kira senior ke junior,yg penting sama2 jalankan tugas..exit policy ok jika tiada penganiyaan dr pihak atasan

Tanpa Nama berkata...

Kecewa..

Sy dan rakan-rakan dah ader MA n PhD..makin belajar gaji makin rendah..nak buat mcm mana nasib..budak baru pun gaji sama n lebih dr org lama..fikir-fikirkan lah..itu la sandiwara dunia..

Apa salahnya naikkan gaji ikut gred baru semua dpt merasa..ini tidak SPBA menggalakkan kakitangan kerajaan menjadi pekerja yg tidak efisian dlm tempoh j/masa panjang..nasib la..belajar tinggi gaji makin rendah..