SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

20 Disember 2011

SURAT PEMBACA: MENGAPA SEKARANG CUEPACS BERSUARA?

Berita Harian
2011/12/19




TERKEJUT apabila Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) membantah opsyen yang terkandung dalam Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Perdana Menteri ketika membentangkan bajet juga menyatakan bahawa pelaksanaan SBPA mengandungi 'dasar pemisah.'
Sepatutnya pada waktu itu, CUEPACS mengambil langkah proaktif untuk mengkaji apakah dasar ‘exit policy’ yang akan dilaksanakan dan mengemukakan cadangan balas, bukan mengambil tindakan membantah apabila dasar itu bakal dilaksanakan. Sebelum ini pemimpin CUEPACS sentiasa mengucapkan terima kasih setiap kali perjumpaan diadakan kerana kerajaan sedia berunding dalam apa saja perkara membabitkan penjawat awam.
Tetapi mengapa sekarang CUEPACS menyatakan mereka tidak pernah diajak berbincang?

Sebagai penjawat awam, kita seharusnya memahami kandungan pekeliling yang dikeluarkan, jika faham kita tidak akan membantah sebaliknya mengemukakan cadangan untuk penambahbaikan.

Mengenai pergerakan gaji tahunan mengikut kadar peratus yang dimaklumkan, kita perlu melihat jadual gaji yang diberi kepada kumpulan perkhidmatan yang ditawarkan. Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Kumpulan Pelaksana yang ditetapkan Gaji Sebaris (JGS) mengikut kadar pergerakan gaji tahunan dari RM80 hingga RM320 dan ia lebih tinggi daripada Skim Saraan Malaysia (SSM).
Kadar peratus yang dinyatakan untuk kumpulan Premier yang gajinya ‘single point’ dan Kumpulan Pengurusan Tertinggi yang mempunyai Jadual Gaji Minimum dan Maksimum saja. Kita juga perlu faham dengan kaedah ini kerana bukannya semua jadual gaji dapat melaksanakan kaedah peratusan.

Pemimpin CUEPACS menasihatkan kepada sesiapa yang tidak berkaitan supaya jangan campur tangan dalam hal ini. Tetapi sedarkah bahawa mereka sendiri yang mengeluarkan kenyataan tidak bersetuju sekiranya kerajaan melaksanakan pengambilan ‘orang luar’ untuk mengisi jawatan dalam kumpulan Premier sedangkan kumpulan Premier dan Kumpulan Pengurusan Tertinggi bukan anggota CUEPACS.

Sudah tiba masanya CUEPACS berbincang dalam majlis kongres apa sebenarnya yang terkandung dalam pelaksanaan SBPA.

BAKAL PESARA SETUJU SBPA,
Jitra, Kedah

380 ulasan:

1 – 200 daripada 380   Terbaru›   Baru»
East berkata...

Yang tulis surat ni mesti jusa hahahaha,tak sabar ni pencen besar

b berkata...

org pencen emang setuju.... dah tak de prestasi lagi.....

Tanpa Nama berkata...

..cuepac bersuara lewat sebab omar osman tenguk gaji dia naik tak sampai 13% je,tak sama dengan jusa-jusa yang selalu bermesyuarat dengan dia.Dia ingat bila dapat gelaran datuk,diangkat jadi presiden cuepacs,gaji dia mestilah sama dengan jusa-jusa di tiap kementrian ..tu yang dia terkejut tu....

Tanpa Nama berkata...

komen org yg nk pencen memang kuat merapu..

Tanpa Nama berkata...

Yang tulis suratni.. dah pencen wok..Entah2 pencen umur 55 tahun. Menyesallah tu bila tengok skim gaji berubah. Orang yang dah pencen kan macam-macam boleh cakapnya.Tulis surat rayuan masuk berkhidmat semulalah..wok

Tanpa Nama berkata...

aku setuju kata East..mesti JUSA punya keje...sbb dia yg kencang...bodoh...adakah kenaikkan para jusa juga 7-13%?...

Tanpa Nama berkata...

Bkn cuepacs lewat bersuara bro..pakai otak sikit bila komen. SBPA pun wat cam tergesa2. Nak kena sign opsyen pun sama gak.Bkn semua perbincangan dgn JPA melibatkan Cuepacs. Sebab 2 ar bila SBPA yg kuar baru2 ni xde Jadual gaji baru. Ramai yg x puas hati sbb pelarasan gaji. Senior yg da service lama bole plak gaji dia org hampir sama ngn junior. Bkn gred rendah je..PTD pun cam2 gak..Gred JUSA mmg naik giler2.

Tanpa Nama berkata...

Check gaji sbpa ONLINE LINK di sini WWW.MOHE.GOV.MY/SBPAONLINE/ katalaluan dan password guna ic no, no dash. Check jak ktk org menar he2

Ezzu Raza berkata...

korang semua jgn risau. sign jer. sbb seme orang kerja kat JPA sign. takkan lah mereka berani sign kalo x bg faedah. surat ni sbb dia dah jd pesara sebab tu dia bagi pendapat. pk positif. org lama ni selalu bg pendapat bkn sbb mereka selalunya betul tetapi sbb mereka pernah wat silap. itu jer.

http://ezzuraza.blogspot.com/2011/12/sbpa-sign-or-not-sign.html

Tanpa Nama berkata...

JUSA naik 100%

Tanpa Nama berkata...

gred tukang plak naik RM2.00

baik berkata...

http://ezzuraza.blogspot.com/2011/12/sbpa-sign-or-not-sign.html
----------------------------------

KO PIKIR LA PULAK YG DA SAIN KAT JPA KEBANYAKKAN NYE GRED BERAPAKAN.....TENTULA DIORG SAIN SBB BYK KELEBIHAN UTK MEREKA TERMASUKLA KO KAN...

Tanpa Nama berkata...

yang tulis surat ni adalah jusa yang bakal bersara, spba dibuat oleh puak ni lah, dasar penindas golongan bawahan, ini bukannya pemimpin, tapi penindas, zalim dan kejam.

Tanpa Nama berkata...

cuba bayangkan kalau dalam sbpa menyatakan siapa yang nak pencen, dia tak dapat sain sbpa dan tak dapat apa-apa dalam sbpa, tentu dia ni melenting dan mengamuk di pejabat, blah la, dia ni tali barut jpa.

Tanpa Nama berkata...

korang semua jgn risau. sign jer. sbb seme orang kerja kat JPA sign. takkan lah mereka berani sign kalo x bg faedah. surat ni sbb dia dah jd pesara sebab tu dia bagi pendapat. pk positif. org lama ni selalu bg pendapat bkn sbb mereka selalunya betul tetapi sbb mereka pernah wat silap. itu jer.

sign punya sign... silap² tanah sendiri tergadai...

bak kata n.d lala... ini rumah kiter... hehe

Tanpa Nama berkata...

ceupacs bersuara demi kebajikan kakitangan awam, ko dah nak pencen, ko mana peduli dengan kebajikan orang lain, ko geng ptd, jusa dan turus yang pentingkan temolok sendiri, orang lain ko tindas habis-habisan. sbpa penindas, jpa zalim, ptd, jusa dan turus perampas hak penjawat awam pangkat rendah. teruskan perjuangan ceupacs, jangan dipedulikan talibarut jpa yang zalim ini.

Tanpa Nama berkata...

tanpa nama Selasa, Disember 20, 2011 8:02:00 AM, rumah kita dah nak digadai oleh jpa dan kuncu-kuncunya, ptd, jusa dan turus bukan setakat pelahap isi dengan kuah sekali habis dihirup, penjawat awam rendah tukang basuh pinggan saja. blah la. dasar sbpa penipu, penindas dan zalim.

Tanpa Nama berkata...

era bodek bos,sapa yang kaki bodek mudah naik gaji,kalau tak pandai baru belajar jangan beranganlah,lebih lagi prestasi 70%kebawah.sasaran prestasi 80% keatas kalau kurang daripada 70% siaplah kena tendang,...tengok nasib...

Tanpa Nama berkata...

Pasal ape Dato' Omar asyik menekankan exit policy aje dlm statement dia bila tak setuju dgn SBPA...agaknya Dato' kaji balik markah dia kebelakang semua bawah 70% hehe...sbb ayik sibuk dgn kongres je...keje rasmi tak jalan haha..

Tanpa Nama berkata...

banyak isu yang tak jelas...

JGS sebaris... contoh yang dah naik Kekananan (22) Tertinggi (26) bleh plak gaji sebaris junior...

pastu SPBA create kenaikkan baru iaitu perlu mengambil EXAM semula iaitu PROSPEK (ganti PTK)... cuba rujuk sini:

http://www.jpa.gov.my/umum/lampiranb4.html

baca dulu pekeliling atas ni... kumpulan P&P senior kekal dgn level senior...

tapi kumpulan pelaksana senior akan duduk sebaris dgn junior yang baru masuk...

di mana ketulusan JPA menggubal dasar pekeliling SPBA...

p/s: saya harap tuan-tuan baca pekeliling tersebut supaya NAMPAK di mana kepincangan berlaku...

Tanpa Nama berkata...

Moral nya ialah...Tunggu je pertemuan Tuan Presiden dgn PM...tgk keputusan..yg lain jangan jadi Pak Pandir

Tanpa Nama berkata...

Kami gred 41 sebelum nie gred 32... kawan2 kami yg gred 32 gaji lebih tinggi dari gred 41... so mcm mana... ini tidak adilllllllllllll

pangkat naik.. tapi gaji turun...........
tolong la kami cuepecs

Tanpa Nama berkata...

ssm cukup 15 tahun ada harapan tendang naik pangkat. Aku yg dah keje hampir 15 tahun x pernah naik pangkat tetiba dlm sbpa tempoh 15 tahun x naik pangkat. Rasa mcm celaka

jika umur panjang aku akan service sampai 32 tahun. Tapi dah hampir separuh drp twmpoh berkhidmat aku masih kekal di pangkat lama x d kenaikan n kemajuan karier. Ssb la ssm la ptk la periksa la kursus la suma aku pergi n lulus.

Nampaknya pencen dgn gred sama dgn kemasukan la lepas 32 tahun jika ptd bengong masih kekal berkuasa di jpa. Lain najib cakap dlm bajet lain yg mereka gubal. U r fired la

Tanpa Nama berkata...

Pakcik yang bakal bersarani sepatutnya juga kaji apa yang dato omar cuba perjuangkan. Dia kan kata yang ceupacs tak dipanggil berbincang tentang perlaksanaan spba ni. Bila sekarang dah diumumkan dan dah tahu penipuan kerajaan terhadap PA barulah beliau bersuara. Tindakan Ceupacs dianggap cepat dan sangat proaktif iaitu sebelum sampai 30.12.2011 ni sebelum nasi menjadi bubur. Sebelum PA semua ditipu bulat-bulat oleh pembuat dasar yang menindas.

Tanpa Nama berkata...

Boleh x najib pk cerdik sikit sgn umum kenaikan pangkat secara time based utk semua penjawat awam mcm cikgu 8 tahun.

Apa ko ingat cikgu saja pandai pangkah undi. Najib lupa ka cikgu hanya 300k n jumlah semua 1,4 juta.

Nanti ko

Tanpa Nama berkata...

Actually memang betul SBPA perlu dikaji semula ! Temporary kekalkan SSM dan aktifkan semula PTK ! At least boleh kami untuk naik gaji ke P2 dan seterusnya ! SBPA + PTK is the best ! Saya still setuju SSM dan PTK dengan kenaikan gaji ! Baru betul !

Tanpa Nama berkata...

Kami gred 41 sebelum nie gred 32... kawan2 kami yg gred 32 gaji lebih tinggi dari gred 41... so mcm mana... ini tidak adilllllllllllll

pangkat naik.. tapi gaji turun...........
tolong la kami cuepecs

Selasa, Disember 20, 2011 8:26:00 AM


tuan kena tgk ni... skrg JPA dah klasifikasi kepada beberapa kumpulan...

B4(a) KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL
B4(b) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN DIPLOMA
B4(c) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN STPM
B4(d) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN SPM
B4(e) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN PMR
B4(f) SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU
B4(g) SKIM PERKHIDMATAN DI BAWAH PERKHIDMATAN SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
B4(h) SKIM PERKHIDMATAN DI BAWAH PERKHIDMATAN PENGUATKUASAAN MARITIM

jadi tuan kena tgk grup tuan saja...

Tanpa Nama berkata...

sekarang jpa bersekongkol dengna ketua jabatan untuk paksa kakitangan awam sain sbpa, mereka nak pastikan semua kakitangan awam sain spba sebelum ceupacs jumpa pm, ini taktik kotor dan keji, nanti bila ceupacs jumpa pm, terhegeh-hegeh kppa, turus, jusa dan ptd datang dengan bangganya mendabik dada kononnya semua penjawat awam dah setuju dengan sbpa, dasar penipu, sbpa penindas, jpa zalim, ptd, jusa dan turus kejam, korang main taktik kotor nak halang perjuangan kakitangan awam bawahan, korang dasar pencekik darah, korang kenyangkan perut korang dengan merampas hak kami penjawat awam pangkat rendah.

kasim.

Tanpa Nama berkata...

"MENGAPA SEKARANG CUEPACSS BERSUARA"


SY TOLONG JAWAB BG PIHAK CUEPACS YE:

SEBAB BARU SEKARANG CEUPACS TENGOK LAMPIRAN C YG DISEMBUNYIKAN SANGAT OLEH JPA.

LAMPIRAN C INILAH YG MEMAPARKAN KEBOBROKAN PEGAWAI ATASAN. TAMAK HALOBA PEGAWAI ATASAN YANG MENGGUNAKAN KUASA UNTUK KEBAJIKAN DIRI SENDIRI.

Tanpa Nama berkata...

Rasanya JPA dah mengkaji habis-habis perkara ini. Kalau setakat sorang dua yang tak berpuashati tu CUEPACS tak yah lah nak melenting. Kalau semua nak naik gaji macam JUSA payah lah. Sebelum perlaksanaan SBPA ni bukankah CUEPACS dah berbincang serta TAKLIMAT dah disampaikan kepada CUEPACS mengenai SBPA ni oleh pihak JPA. CUEPACS sendiri telah mengadakan ROAD SHOW ke merata ceruk menerangkan pasal SBPA. Ada video Datuk Omar sendiri yang bagi taklimat cakap pasal gaji2 ni. Contoh juruteknik lepasan Politeknik dinaikkan Gred dari J17 ke J27. Kalau dah buat ROAD SHOW tu maknanya CUEPACS dah setuju secara DASARnya.... Memanglah kalau kira lojiknya apa yang diBentangkan oleh PM dalam belanjawan mengatakan PA akan dapat kenaikan 7 - 13%. Itu kalau dikira dengan kenaikan gaji tahun 2012. Pekeliling dah keluar, jadi apa tunggu lagi. Yang SOKONG SBPA tu sign aje lah dan yang tak SOKONG tu biarlah ia berlalu sampai tahun depan. Yang SOKONG dapatlah nikmat SBPA dan yang tak SOKONG tu ambil lah nikmat SSM tu dan ambil balik PTK tu untuk tujuan kenaikan pangkat.

Tanpa Nama berkata...

apa sistem ko nak buat buat la. Aku dah malas nak layan sama saja bukan aku untung sangat pun. Gaji naik ciput. Pangkat sampai tua mcm tuh aje.

Janji aku puas hati time mengundi . Kat borang tuh aku akan pangkah muka najib

Tanpa Nama berkata...

Kami gred 41 sebelum nie gred 32... kawan2 kami yg gred 32 gaji lebih tinggi dari gred 41... so mcm mana... ini tidak adilllllllllllll

pangkat naik.. tapi gaji turun...........
tolong la kami cuepecs

........................................


Betul tu memang gaji gred 32 lebih tinggi dari gred 41 tapi CEUPECS tidak kisah pada yang ini ! Dia hanya perjuangkan gol sokongan aje ! Patut SBPA kena perbetulkan isu ini ! Gaji kami gred 41 kena lebih tinggi dari gred 32 !

Harap JPA kaji isu ini ! Kami gred 41 tidak puas hati langsung ! Beban kerja kami lebih banyak berbanding gred 32 tapi gaji tidak setimpal ! Ini akan menjatuhkan semangat untuk bekerja keras bila melihat orang bawahan kami gaji lebih banyak dari kami !

Tanpa Nama berkata...

Aku memang akan sign tapi aku sign dengan protes. Memang gaji naik berbanding ssm dulu walaupun kenaikan ciput. Dan walaupun aku bengang kenaikan gaji tak selaras dan tak adil berbanding jusa dan premier yang kenaikan MELAMPAU berbanding kenaikan kumpulan profesional dan pelaksana. Tapi aku tahu apa nak buat. Pakai pensel aje masa PRU13 nanti. Cari kerajaan yang adil dan sensitif nasib rakyat.

Tanpa Nama berkata...

APA PUNTA TERUK JPA BUAT SKIM INI...GRED KANAN TAK ADA PERUBAHAN...MUNGKIN INI YG ORANG PANGGIL MANGKUK...

Tanpa Nama berkata...

bagi taklimat pasal SBPA.....taklimat bagaimana nasib yag nak stay SSM tak bagi.....contohnya kenaikan tahunan SSM kalau tak nak SBPA..............apa der.......................

Tanpa Nama berkata...

kpd 'bakal pesara setuju sbpa' utk makluman kerajaan arab saudi memberi kenaikan 30% kpd semua kakitangan awamnya pd setiap kali sambutan idil fitri. Kenapa kita pulak ada masalah nak laksanakan pemberian mengikut peratus kpd golongan jusa dan premier? Kepada 'bakal pesara setuju spba' kalau x faham isu lebih baik duduk diam2 atau main dgn cucu. Apa yg dicadangkan oleh cuepacs bukanlah perkara yg mustahil utk dilaksanakan oleh kerajaan macam nak mencipta roket ke bulan!!! Janganlah terlalu dangkal dan jahil sangat dlm menilai sesuatu isu. Cuba letakkan diri kita di tempat mereka yg bergaji paling rendah bukan sekadar mendengar sahaja, mungkin kita lebih menghayati apa yg mereka laungkan....bukan sekadar mendengar semata mata.

Tanpa Nama berkata...

AKU SETUJU SBPA INI DIKAJI BALIK YANG MAKAN KENYANG ORANG ATAS ORANG BAWAH NE MAKAN KUAH JE DIAO RANG GAJI JE MENCECAH 50 RIBU ORANG BAWAH NE 2RIBU LEBIH KE BAWAH BUKAN KE ATAS NAIK MACAM TAK NAIK JE GAJI MEMANG LA ADE KELAYAKAN TAPI KALAU DAH NAIK SAMPAI TAK INGAT ITU DIKIRA MELAMPAU LAH ORANG BAWAH PUN NAK JUGAK HIDUP BARANG TAK KIRA PANGKAT TETAP JUGA HARGA SAMA JADI FIKIR FIKIR KAN LAH

Tanpa Nama berkata...

salam kepada semua.....
untuk makluman semua... ptg semalam sy dan beberapa org rakan2 pejabat duk bt semakan kenaikan gaji bg gred pelaksana... memang btol sgt menghampakan.... xsampai langsung dlm 7% pun nie nak 13% hanya bermimpi jer arrrrr..... sy dah tgk jadual gaji pegawai yg gred besar.... memang terbaik.... semuanya naik mendadak...... ini tidak adil kepada kami.

Tanpa Nama berkata...

Jom undi pemabgnkang la. Kita tendang najib n ptd sekali harung kalau sama saja soal gaji n pangkat ciput utk selain geng jusa turus ptd bahlol

Tanpa Nama berkata...

hantar je memorandum bantahan SBPA kepada PM...bagi pandagan aku lah....

Tanpa Nama berkata...

memorandum bantahan

Tanpa Nama berkata...

Rasanya JPA dah mengkaji habis-habis perkara ini. Kalau setakat sorang dua yang tak berpuashati tu CUEPACS tak yah lah nak melenting. Kalau semua nak naik gaji macam JUSA payah lah. Sebelum perlaksanaan SBPA ni bukankah CUEPACS dah berbincang serta TAKLIMAT dah disampaikan kepada CUEPACS mengenai SBPA ni oleh pihak JPA. CUEPACS sendiri telah mengadakan ROAD SHOW ke merata ceruk menerangkan pasal SBPA. Ada video Datuk Omar sendiri yang bagi taklimat cakap pasal gaji2 ni. Contoh juruteknik lepasan Politeknik dinaikkan Gred dari J17 ke J27. Kalau dah buat ROAD SHOW tu maknanya CUEPACS dah setuju secara DASARnya.... Memanglah kalau kira lojiknya apa yang diBentangkan oleh PM dalam belanjawan mengatakan PA akan dapat kenaikan 7 - 13%. Itu kalau dikira dengan kenaikan gaji tahun 2012. Pekeliling dah keluar, jadi apa tunggu lagi. Yang SOKONG SBPA tu sign aje lah dan yang tak SOKONG tu biarlah ia berlalu sampai tahun depan. Yang SOKONG dapatlah nikmat SBPA dan yang tak SOKONG tu ambil lah nikmat SSM tu dan ambil balik PTK tu untuk tujuan kenaikan pangkat.

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

KAMI BUKAN MENAGIH GAJI SAMA TARAF DGN GRED JUSA, KAMI CUMA MAU JPA MELAKSANAKAN APE YG DIUMUM OLEH PM SEMASA PEMBENTANGAN BELANJAWAN TEMPOHARI.

ADIL KE, JIKA SATU GOLONGAN MENDPT KENAIKAN GAJI 120%, SATU GOLONGAN LAGI MENDAPAT KENAIKAN GAJI 50% DAN BEBERAPA GOLONGAN LAGI MENDAPT KENAIKAN GAJI CUMA 3%?

BUDAK TADIKA @ BUDAK TAK SEKOLAH PUN TAU PERBEZAAN ANTARA SEDIKIT DGN BYK.

KAMI TAK KISAH JIKA PM DAH UMUMKAN SEDEMIKIAN. TAPI LAIN YG PM UMUM, LAIN YG JPA BUAT.

Tanpa Nama berkata...

Aku cadangkan semua pa sign spba ni tanpa rasa tehutang budi pd mana pihak. Kita berkuasa menentukan siapa majikan kita yg mampu menjaga kebajikan pa utk di masa hadapan. KITA BERKUASA!!!

Tanpa Nama berkata...

org dah bagi naik gaji lebih byk drp ssm korang byk songeh plak. pastu dok dengki org lain naik gaji lagi tinggi. bodoh punya PA

Tanpa Nama berkata...

Gred 32 mestilah gaji lbh tinggi nak naik pangkat 32 mahu2 mkn 10-15tahun lainla 41 baru bekerja....

adanamatapitidakmahuletak berkata...

Gred 32 mestilah gaji lbh tinggi nak naik pangkat 32 mahu2 mkn 10-15tahun lainla 41 baru bekerja....


----------------

sokong hal ini. mana boleh nak samakan gaji 32 (pegawai kanan) dengan f41 yang baru setahun jagung keje tu.

Tanpa Nama berkata...

aku dah sign,,,cupecas kata biar dulu? kupeks sapa? haha

Tanpa Nama berkata...

staf sokongan gred bawahan mcm kami jgk yg teraniaya....nak naik pangkat susah...kene tunggu belas2 tahun..kalu dpt naik pangkat kene tukar negeri lain plak...mmg teraniaya...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

org dah bagi naik gaji lebih byk drp ssm korang byk songeh plak. pastu dok dengki org lain naik gaji lagi tinggi. bodoh punya PA

Selasa, Disember 20, 2011 9:13:00 AM


bukan dengki bro... tapi ko tak baca pekeliling... sbb tu ko sedap baham org lain...

Tanpa Nama berkata...

staf bawahan akan terus teraniaya...jurang perbezaan gaji makin ketara...yg teruk keje mcm nak mampos staf bawahan la

Tanpa Nama berkata...

Yg sain org2 yg dpt untung, sbb ada rugi dan ada untung dln hal ni sbb kenaikan gaji mmg xslrs.. yg untung cptla2 diaorg sain, yg rugi mmg nk dptkn pembelaan cuepacs. lgpn sbpa ni mmg xadil dlm pmbhgn gaji..klu segelintir je rs mcm tu xpe, ini majoriti...

kesian btl ngn pa Malaysia yg x 1 hati ni... pdhl dh nmpk bnde tu pincang tp bt xtau je, mereka la golongn yg cpt sign sbpa dan tak de bnthn lgsg, untung kn,diam2 je la... hehehe tp dorg tak tolong kira rugi org lain.. klu dh kira@dh tahu pn, depa bt tak tau jer..kn?kn?kn?

Pembahagian yg adil dan dpt puaskn ht sume pihak kn bgs... xde la kecoh mcm ni.... yg gubal tangga gaji ni sekolah jugak ke ape? mereka2 ni lh yg bt kerajaan kecoh skrg...!

klu nk bg gaji tinggi kpd mereka yg dh tgi gaji tu bg la ikut gred dan % msg2, yg nk samekn senior ngn junior tu knpe?ini yg aku prsn tmpt keje aku, senior naik puluh rgt jer yg junior naik ratus2smpai 3 tangga gaji ssm...lps tu thn dpn gaji da same.. alahai kesian pd senior tak de mkne seniority die... sbr la warga snior...

tapi,psl pkck tls srt ni... org2 yg dh nk pencen mmg mcm ni kot, tmpt aku pn mcm tu jugak.. hahahah pntgkn diri sendiri, apelah.. bt malu umat jer! aku yg dpt untung dlm sbpa ni pn rase ade se1 je ngn jpa ni...

Tanpa Nama berkata...

Rasanya JPA dah mengkaji habis-habis perkara ini. Kalau setakat sorang dua yang tak berpuashati tu CUEPACS tak yah lah nak melenting. Kalau semua nak naik gaji macam JUSA payah lah. Sebelum perlaksanaan SBPA ni bukankah CUEPACS dah berbincang serta TAKLIMAT dah disampaikan kepada CUEPACS mengenai SBPA ni oleh pihak JPA. CUEPACS sendiri telah mengadakan ROAD SHOW ke merata ceruk menerangkan pasal SBPA. Ada video Datuk Omar sendiri yang bagi taklimat cakap pasal gaji2 ni. Contoh juruteknik lepasan Politeknik dinaikkan Gred dari J17 ke J27. Kalau dah buat ROAD SHOW tu maknanya CUEPACS dah setuju secara DASARnya.... Memanglah kalau kira lojiknya apa yang diBentangkan oleh PM dalam belanjawan mengatakan PA akan dapat kenaikan 7 - 13%. Itu kalau dikira dengan kenaikan gaji tahun 2012. Pekeliling dah keluar, jadi apa tunggu lagi. Yang SOKONG SBPA tu sign aje lah dan yang tak SOKONG tu biarlah ia berlalu sampai tahun depan. Yang SOKONG dapatlah nikmat SBPA dan yang tak SOKONG tu ambil lah nikmat SSM tu dan ambil balik PTK tu untuk tujuan kenaikan pangkat.

----------

Apalah bodo punya komen.
Ini mesti kaki tali barut penindas

Tanpa Nama berkata...

bodoh n nyanyuk dah ni............bangang la org pencen sorang ni............

Tanpa Nama berkata...

Saya nak jawab bagi soalan kenapa gaji 32 > dari 41.

Mana mungkin gaji 32 > dari 41 ???
Bodohnyer org yg bertanya tu...dia tak fikir ke yg dia nak dpt 32 masa tu dah berkhidmat berapa lama?
Dah jenuh keringat dan idea yg disumbangkan dan pengalaman yg ditimba itu tak akan dikejar oleh gred 41 skrg.

Dan masa dia dpt 41 dulu tu takkn gaji dia kebelakang mesti dpt 1 kenaikan dan cuba tgk elaun dan semua kemudahan yg dapat.

Itu pun x reti nak bersyukur.

Org mcm nilah bila dah naik pangkat sampai ke JUSA jadi tamak dan haloba.

Tanpa Nama berkata...

dia nak pencen memanglah duk komen macam ni.kita lambat lagi nak kerja.hang sign lah.....esok lusa hang tengok kalau pembangkang naik, dia guna sign kau buang kau ambil orang dia.nanti yang kerja swasta jadi kerjaan yang kerajaan jd swasta,baru hang tau.dah nak pencen tak payah bersuara kat sini.dia memanglah happy sebab naik lagi gaji sebelum pencen.kita b incang pasal exit policy...yang duk ikhlas tu pun, tunggulah kau sakit nanti ada nya yang ikhlas bagi ko beras,Yang rajin je bersuara kat sini...sebab takut terlalu rajin hingga sakit dan dibuang,yang malas....ada aku kisah dia kata....yang penting ampu bos

Tanpa Nama berkata...

Kami gred 41 sebelum nie gred 32... kawan2 kami yg gred 32 gaji lebih tinggi dari gred 41... so mcm mana... ini tidak adilllllllllllll

pangkat naik.. tapi gaji turun...........
tolong la kami cuepecs

Selasa, Disember 20, 2011 8:26:00 AM

tuan kena tgk ni... skrg JPA dah klasifikasi kepada beberapa kumpulan...

B4(a) KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL
B4(b) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN DIPLOMA
B4(c) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN STPM
B4(d) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN SPM
B4(e) KUMPULAN PELAKSANA BERKELAYAKAN PMR
B4(f) SKIM PERKHIDMATAN BERSEPADU
B4(g) SKIM PERKHIDMATAN DI BAWAH PERKHIDMATAN SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
B4(h) SKIM PERKHIDMATAN DI BAWAH PERKHIDMATAN PENGUATKUASAAN MARITIM

jadi tuan kena tgk grup tuan saja...

---------------

saya group B4(a) KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL Ijazah dah service 14 tahun............

Tanpa Nama berkata...

salam,

tahniah pada mana2 PA yang kenaikan gaji tahunan (kgt) mereka melebihi 100%.
kecuali kami, PA senior , pangkat kekananan. kenaikan gaji tahunan kami tak sampai 10% pun.

saya, penolong jurutera kanan, J36
kenaikan gaji tahunan kami naik hanya rm15 sahaja.

tahniah buat gred2 yang belum kanan, kenaikan gaji tahunan kamu lebih 100%. begitu juga tahniah PA kumpulan P&P, kamu semua sapat kenaikan melebihi 100% dalam semua gred tak kira junior atau kanan, semua merasa kenaikan melebihi 100%.

hanya kumpulan2 sokongan yang senior/kanan sahaja yang tidak mendapat kenaikan gaji tahunan melebihi 100%, malah tak sampai 10% pun.

apa nak buat, saya terima jua apa adanya.

Tanpa Nama berkata...

Begitu lah perangai dan sikap sebenar pegawai-pegawai JUSA kita.

Dah dapat Betis Nakkan PAHA. Dah dapat PAHA apa lagi dia ni nak.

Padahal gaji mereka tuh jauh dari cukup..yg jadi tak cukup tu sbb depa berlagak kuat semua nak yg hebat dan berjenama.

Tak terfikir ke yg saudara dia kat bawah ni terkial2 mencari sesuap nasi.

Kalau kat ofis semua hak org bawah dinafikan. Itu tak boleh dan ini tak boleh walhal memang terang-terang dibenarkan didalam pekeliling perkhidmatan. Tetapi kalau untuk Dia yang tiada didlam pekeliling pun minta diadakan.

Teringat ada satu kisah dimana Bos ni sanggup ketepikan claim org bwh yg buat kerja semata-mata nak dptkan elaun mkn angin yg dibenarkan dan diperuntukkan kepada mereka.

Pada mereka hak mereka jauh lbh penting dari urusan kerajaan yg org bawah dok buat bagi pihak dia jugak.


KLita bkn kisah kalau jusa dpt 7% drp RM8,000++ P&P pula dapat 10% drp RM4,000++ dan sokongan/pelaksana dapat 13% seperti yg dijangkakan opleh semua.

Tetapai yg terjadi kenaikan mereka tak tau nk hitung ..berapa peratus agaknya.
Lain kali masa nak buat budget tu britau siang-siang biar telus. Dan kalau niat tu jujur kenapa harus disembunyikan Lampiran C. Itu dah boleh agak dah..perangai sebnar puak-puak tamak nih.

Tanpa Nama berkata...

Exit policy, tak baik.Kita tak tahu nasib badan kita.Kalau betul tak produktif kena buang tak apa.Kalau sakit, kemalangan dan orang salah nilai kita macam mana. Kesian juga kat bos-bos banyak yang kena jampi mantra nanti. Bomoh-bomoh suka. Susah nak ampu orang. Bagus ada penilaian yang baik. Bukan nak kata, kalau bos Cina, memang tak suka orang Melayu.Jangan tergesa-gesa buat keputusan ni sebab pilihanraya. Rasanya dia nak buang kot siapa tak undi BN.....Fikirkan....Dlam hal ini amat berharap CUEPACS betul betul membela nasib kami. Jangan jadi macam Malayan Union....Betul komen rakan kata jangan paksa paksa macam Malayan Union.Benda baik tak ada orang bantah. Macam 500 ringgit bantuan rakyat dan kedai rakyat 1 Malaysia.Kita ni nak maju bukan hancur....I Love Malaysia

norhidayu binti hassan berkata...

nk mintak kursus bodek membodek la..agak2 ada x kursus 2?klu xde,mintak tolong wujudkan leh x?sebab sbpa nie perlukan staf yang pandai bodek baru leh naik gaji..hehe...

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

Tanpa Nama berkata...

saya group B4(a) KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL Ijazah dah service 14 tahun............

Selasa, Disember 20, 2011 9:57:00 AM


ada apa pada ijazah... sama jer... lagi pun baru kejer setahun... dah demand gaji tinggi melangit...

walaupun gred bawah drpd awak, tapi diaorg faham erti KERJA...

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

Selasa, Disember 20, 2011 10:24:00 AM


ni sorang lagi mentaliti down... mcm la kompany dia punya...

Tanpa Nama berkata...

Gred 32 mestilah gaji lbh tinggi nak naik pangkat 32 mahu2 mkn 10-15tahun lainla 41 baru bekerja....


----------------

sokong hal ini. mana boleh nak samakan gaji 32 (pegawai kanan) dengan f41 yang baru setahun jagung keje tu.

-------------------------
saya gred 41 service gred 29 = 6 thn, gred 32 = 3 tahun, gred 41 = 5 tahun.

jumlah 14 tahun

kawan yg gred 32 service 14 tahun = gaji tinggi

saya gred 41 service 14 thn = gaji rendah

Tanpa Nama berkata...

yang dok tak puas hati pada JUSA tu..kau orangla minta jawatan JUSA..melalui sbpa ,jawatan JUSA terbuka luas untuk semua..kalau kau orang layak la..tenguk sijil akademik ada berapa..tenguk prestasi dapat berapa..yang dok marah kat ptd tu...kau mintala jawatan ptd tu..tiap tahun diiklankan dalam papers..kalau kau orang layaklah..ada masters...lulus temuduga ptd..masuk kursus kat intan..jadilah kauorang ptd..ada harapan naik JUSA nanti..masa paklah bagi kauorang 25 dan 35%..kauorang senyap je..lompat sakan..kauorang tak tengukpun nasib ptd yang naik 5% je..kaoorang tak melalak tak puas hati pun..pengurusan dan pro naik 10% je...kauoramng tak simpati pun..bila JPA selaraskan balik melalui sbpa..kauorang melalak la pulak..kalau gitu kau orang suruhlah omar osman desak kerajaan tu tutup semua umniversiti..biar bila kerja kerajaan...semua gaji sama..semua setuju....pada yang dok melalak perbezaan gaji antara senior dan junior...tak fahamka..sistem yang baru..untungnya pada orang barula..tapi tak bermakna yang lama tak untung langsung..mungkin ada anak-anak pa semua yang akan jadi pa nanti..untungla mereka nanti..yang dok asyik melalak kata dari dg 32 naik 41 naik gaji sikit..syukurla.tenguk dulu result yang digunakan untuk brlajar kat u tu..kerajaan siaan je bagi cikgu-cikgu ni ngaji ikut saluran kedua..kalau ikut sistem dulu..kena ambil stpm dulu..dapat sijil penuh baru dapat masuk U..kira oklah tu dapat tittle guru ijazah...tunggu lapan tahun..naik 44 atau 48..gaji akan tinggilah..tak kan jadi cikgu pun dok bodoh lagi...dapat ijazah oum kot noo..bab gaji ni tak akan habis..ada saja yang tak akan puas hati..kecuali semua berhenti kerja..kerja sendiri..

Tanpa Nama berkata...

saya group B4(a) KUMPULAN PENGURUSAN & PROFESIONAL Ijazah dah service 14 tahun............

Selasa, Disember 20, 2011 9:57:00 AM

ada apa pada ijazah... sama jer... lagi pun baru kejer setahun... dah demand gaji tinggi melangit...

walaupun gred bawah drpd awak, tapi diaorg faham erti KERJA..

-------------------------
dah service 14 tahun...............

dah tersangat faham erti kerja

Tanpa Nama berkata...

PA(DGA29) RM1926 ke RM1995(sbpa)naik RM69.00. peratus kenaikan gaji 3.6%.
Dimana kenaikan antara 7%-13% ...pelawok 10 X

Tanpa Nama berkata...

Penulis surat ni aku heran. Sebab selama ni yang perjuangkan hal gai bukan engkau! Tetapi CUEPACS.
Kalau tak kerana CUEPACS setiap tahun bising pasal bonus dan penyelarasan gaji sampai sudah kerajaan takkan pedulikan gaji pekerja awam.
Pegawai PTD termasuk KSN memang tak peduli langsung sebab kebanyakan yang jawat kedudukan tinggi dah makan free daag kerja pun kereta free. Dia apa peduli. Bila dasar baru diumumkan oleh Pak Menteri maka PTD lah sibuk dulu sebab dia nak pastikan dia akan jadi ketua projek dan agensi baru ni. Itu jer dalam kepala otak mereka.
Skim PTD ni sepatutnya dah lama mansuh. Ini adalah warisan penjajah dan pejabat residen Inggeris dulu.
Sebab tu bila becakap soal gai depa ni konon2 marah orang minta gaji lebih.
Tapi bila diumumkan PTD juga yang paling banyak naik.
Bila bab kerja paling pandai mengelat adalah PTD.

Tanpa Nama berkata...

Hmmm.... agak-agak kerja baru setahun bolehkah dinilai prestasinya... jika nak dibandingkan dengan yang dah kerja 14 tahun? Bagi saya setakat setahun belum memberi gambaran jangka panjang. Pada yang penting prestasi yang konsisten sangat perlu dinilai dan itulah erti SENIORITY yang pelaksana tengah tegakkan sekarang. Kerja 14 tahun dengan Diploma bagi saya sangat setara malah lebih baik ada PA yang ada Ijazah pun. On job training 14 tahun.. proof.
Tq

Tanpa Nama berkata...

Jika anda rasa SSM lebih baik, kekal sahaja di SSM.

Jika anda rasa SBPA lebih baik, terima sahaja SBPA.

Abis cerita

Tanpa Nama berkata...

Rasa sangat tidak dihargai kerana dari T10-tanggagaji lama ke T1-tanggagaji baru. Semua di T1 ke T9-tanggagaji lama sama dengan kami di T1-tanggagaji baru. Penat berusaha sekian lama untuk menikmati kenaikan pangkat tapi akhirnya orang yang bawah kita yang lambat naik pangkat sekarang ni sudah di T1-tanggagaji baru. SBPA tak hiraukan dedikasi dan kerja keras seniority. Sekarang ni nak kena gerak ke atas balik, mula dari bawah balik di T1-tanggagaji baru dan dah tentu tak dapat capai T15-tanggagaji baru kerana dah senior pun....kecewa

Tanpa Nama berkata...

contoh lain : PA(DG48)RM6105.50 naik ke RM6580(SBPA) naik sbyk RM475.00 %kenaikan sebyk 7.78%. Kenapa gred tinggi kenaikan dlm lingkungan 7-13% tp gred rendah tak ikut 7-13%..pelawok 100X

Tanpa Nama berkata...

Hmmm.... agak-agak kerja baru setahun bolehkah dinilai prestasinya... jika nak dibandingkan dengan yang dah kerja 14 tahun? Bagi saya setakat setahun belum memberi gambaran jangka panjang. Pada yang penting prestasi yang konsisten sangat perlu dinilai dan itulah erti SENIORITY yang pelaksana tengah tegakkan sekarang. Kerja 14 tahun dengan Diploma bagi saya sangat setara malah lebih baik ada PA yang ada Ijazah pun. On job training 14 tahun.. proof.
Tq

-----------------------

Saya gred 41 yg dah service 14 thn.... kalau apa yg tuan kata 14 thn 32 adalah lebih baik dari yg gred 41 yg service 14 tahun.. kalau mcm tu dok la 32 sampai bila2........

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa cupeks patut cadang pm mansuhkan ptd ringgalan penjajah. Mereka bukan buat apa punsekadar jaga kewangan yg dibuat kerja oleh skim w. Mereka jaga pentadbiram yg dibuat kerja oleh skim n. Mereka jaga teknologi maklumat yg sibuat kerja oleh skim f. Sebenarnya ptd nih hanya bawa fail n laporan masuk masyuarat yg dibuat oleh pegawai skim lain. Mana ada mereka but kerja cuma kalau yg rajin maka byk la paper proposal etc yg merapu akhirnya yg melaksanakan pwgawai skim lain kerana mereka hanya tahu cakap n cadang. Buat haram jadah mana pernah. Aku kerja p&p belasan tahun bukan aku sorang jea kata begitu .suma skim yg pernah aku jumpa pun cakap kat kementerian kat jabatan etc.

Tanpa Nama berkata...

SBPA mencipta jurang luas antara atasan dan bawahan. Sedangkan apa yang perlu diusahakan ialah menyempitkan jurang itu sesuai dengan ajaran nabi S.A.W. Kurang bijak kerana banyak kemungkinan implikasi. Cth: menghilangkan perasaan ikhlas dan sayang pada pemimpin dan kurangkan 'sense of belonging kepada organisasi yang akan menjurus kepada kemelut yang lebih besar lagi. Apa lagi bagi orang bawahan yang sering ditindas ketua. seolah-olah mereka tambah lagi disempitkan rezekinya dan yang menindas diberi ganjaran besar. Nyata sekali model kepimpinan ideal diajar nabi s.a.w tipinggorkan dalam perancangan sistem ini...fikirkanlah akhirat. Sabarlah bagi yang tertindas, buat tugas kerana Allah. Dan bagi orang yang zalim, takutlah Allah.

Tanpa Nama berkata...

ramainye org bodo banhgang kt sini

lintah bayam berkata...

PENULIS SURAT INI BAKAL NAK PENCEN... MEMANG LA ORANG NAK PENCEN DOK MERAPU BANYAK...DH NAK PENCEN TU, BUAT LA CARA NK PENCEN...TINDAKKAN SEKARANG CEUPACS NI ADALAH UNTUK MASA-MASA KEHADAPAN...AKU INGAT MASA TU PUN BELOM TENTU KO HIDUP LAGI..PERANCANGAN SEKARANG ADALAH UNTUK FUTURE GENERASI KITA.. KLU KITA BUAT SEKARANG, MEREKA YANG AKAN TANGGUNG PADA MASA HADAPAN....(mcm mana nak sain 60 klu sekarang pun penulis dh merapu-rapu )hahahahaha

ShahrulNordin berkata...

tangga gaji pembantu juruaudit/pembantu kewangan (W) sekarang ini sama gaji dengan pembantu tadbir (N)..tiada kelebihan gaji bagi pihak W lagi bila SBPA ni bermula..hmmmmmmmmm

PA bukan JUSA berkata...

Sampai hari ini pun tak terima lagi Lampiran C yang penuh rahsia dan mitos tu....

Sampai hari ini pun Najib mendiamkan diri....

Tanpa Nama berkata...

yang harunya bila gaji SBPA ini dialksanakan... harga barang confirm naik mendadak..

kalo harga tu naik berdasarkan kenaikan gaji golongan pelaksana .. boleh tahan jugak..

tp kalo dibuatnya harga tu naik berdasarkan kenaikan gaji golongan 41 ke atas.. alamatnya golongan pelaksana makan megi jelah.. (ntah2 megi pon naik rega melampau2)

akhirnya..

yang kaya bertambah kaya.. yang miskin bertambah miskin..

Tanpa Nama berkata...

Semua berhak bersuara...yang kata orang lain bodoh bangang tu lagi menampakkan kebangangngan dirinya!!!Dah l tak membantu bagi pendapat, sibuk cari dosa kering kutuk orang.

Tanpa Nama berkata...

Kami gred 41 sebelum nie gred 32... kawan2 kami yg gred 32 gaji lebih tinggi dari gred 41... so mcm mana... ini tidak adilllllllllllll

pangkat naik.. tapi gaji turun...........
tolong la kami cuepecs

........................................


Betul tu memang gaji gred 32 lebih tinggi dari gred 41 tapi CEUPECS tidak kisah pada yang ini ! Dia hanya perjuangkan gol sokongan aje ! Patut SBPA kena perbetulkan isu ini ! Gaji kami gred 41 kena lebih tinggi dari gred 32 !

Harap JPA kaji isu ini ! Kami gred 41 tidak puas hati langsung ! Beban kerja kami lebih banyak berbanding gred 32 tapi gaji tidak setimpal ! Ini akan menjatuhkan semangat untuk bekerja keras bila melihat orang bawahan kami gaji lebih banyak dari kami !

..............................................

Sapa kata nak naik gred 32 dari 27 kena tunggu 10 - 15 tahun ! 3 tahun sudah memadai ! Kawan saya nak gred 32 dari 27 gaji naik lebih banyak dari saya yang naik pangkat dari 27 ke 41 ! Kalau macam ni baik naik 32 tak payah sambung degree macam saya ! Dahlah beban nak bayar PTPTN lagi dgn kenaikan gaji ciput ! Geng 32 tak payah belajar dan naik gaji mendadak !

So better tak payah belajar sampai degree ! Adakah kerajaan menggalakkan PA untuk tidak sambung belajar kerana gaji gred sokongan dah banyak ? So apa guna Open University dan lain -lain ! Saya naik pangkat dengan sambung belajar degree ! Saya amat kecewa dengan kerajaan ! Kerana dasar kenaikan gaji tidak logik zaman Pak Lah !

Tanpa Nama berkata...

"SURAT PEMBACA: MENGAPA SEKARANG CUEPACS BERSUARA?"

yang menulis ni pun gi hantar kat Berita Harian...

Kenapa tak kuar TV nak tgk muka dia...

hehe... dalam FB ker...

rizal j berkata...

Sbpa aku hanya naik rm 48 PM janji 7-13 peratus tapi tak cukup niat 7 pun tak apa ini 7 pun tak cukup sapa tak marah ...

Tanpa Nama berkata...

utk pengetahuan PA semua. Pekeliling SBPA perkara 80, menyatakan tiada lg hadiah kenaikan gaji kepada PPPLD yg dilantik ke PPPS sbgmana terkandung dlm pekeliling perkhidmatan bil 20. 2007.

Tanpa Nama berkata...

rizal j berkata...

Sbpa aku hanya naik rm 48 PM janji 7-13 peratus tapi tak cukup niat 7 pun tak apa ini 7 pun tak cukup sapa tak marah ...

Selasa, Disember 20, 2011 11:42:00 AM


syukurlah rizal... ko tak tgk lagi gred tukang...

patutla buat kejer sampingan nak sara keluarga... anak bersekolah...

Tanpa Nama berkata...

salam, Pak cik blh la cakap SBPA ok, bagi kami ertikata ( semua bab pencen awal ) yg x pasai2 macam kami yg baru servis 7,8 thn kena ikut jejak pak cik gara2 kaki bodek 70% ke bawah slmt tggl. klu pak cik golongan JUSA memang la setuju dgn SBPA sebab gaji naik tggi, cuba tgk golongan yg nak di jumudkan masuk skim P/O bape sen je gaji yg naik, dah la segalanya kena bayar,kumpulan premier ( JUSA ) blh la cakap SBPA bagus, dah gaji besar bill2 semuanya kerajaan tanggung, duit keraian dpt lagi dan mcm2 lagi la, mesyuarat je ada mkn kira duit gaji tu dpt bersih la, cuba gaji org bawahan ni sesekali naik lebih dan JUSA2 x payah naik gaji mau bising mcm murai xde ekor. pikir2 la org bawahpun manusia juga jgn la asyik nak besarkan perut sendiri je...

Tanpa Nama berkata...

ADUYAI...yg gji tinggi mkin tinggi...yg gji rendah mkin terseksa...der ker tangga gaji mula n mati aku sma ngan Tukang K3 lk...ish2...naya2...PENJAGA JENTERA ELEKTRIK la ni dh jd cam ank tiri..xder yg pandang..almaklumlah kmi nie ckit jew..tp klau kmi off main supply langsung angpa xleh uat kojer tau...hahahhaaa...

Tanpa Nama berkata...

kalau dah bagi pon tak tau nak bersyukur baik korang berenti kerja kerajaan sajala.. nasib baik ada kenaikan gaji daripada kena potong gaji macam kat eropah. tu pon tak tau nak bersyukur lagi. bodoh punya PA

Tanpa Nama berkata...

Hakikatnya Cuepacs hanya sokong kump sokongan je.. terbukti tahun 2007 bila kenaikan gaji tahunan tak sepadan gred 32 lebih drp gred 41.. cuepacs tak bising pun..

kenapa takut exit policy? KPPA dah jelaskan kalau penjawat awam prestasi bawah 70 akan ada second penilai.. kriteria dia lihat markah prestasi tahun sebelum itu.. dan peg. penilai kedua akan menilai balik kredibiliti penilaian pertama yg bg markah bawah 70.. peg. penilai pertama pun boleh dikenakan tindakan.. berani ke peg. penilai pertama bg markah rendah tanpa bukti yg kukuh.. itupun PA tadi tu masih diberikan peluang utk meningkatkan markah prestasinya.. logiknya kalau PA tadi bekerja menepati masa, jalankan tugas, tak ponteng kerja, tak langgar peraturan penjawat awam tak kan dpt markah bawah 70..

Tanpa Nama berkata...

harini baru dapat surat opsyen sbpa rugi seniority la:-
Gred w17 gj P1T4 = 921.62 manakala P1T3 = 921.70 tetapi dalam SBPA kedua-dua ini dapat W4-1 T2 = 1050. rugi kpd yg P1T4 tetapi untung kpd P1T3. KENAPA PENGIRAAN BOLEH MCM NIE? PENGIRAAN DARI SEGI MANA?

Tanpa Nama berkata...

HAIRANNYA GAJI KUMPULAN KANAN PELAKSANA TAK ADA PERUBAHAN...CIPUT SANGAT..GAJI ASAS PUN TAK NAIK...KIRA HAMPEH LE..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

ADUYAI...yg gji tinggi mkin tinggi...yg gji rendah mkin terseksa...der ker tangga gaji mula n mati aku sma ngan Tukang K3 lk...ish2...naya2...PENJAGA JENTERA ELEKTRIK la ni dh jd cam ank tiri..xder yg pandang..almaklumlah kmi nie ckit jew..tp klau kmi off main supply langsung angpa xleh uat kojer tau...hahahhaaa...

Selasa, Disember 20, 2011 11:49:00 AM
__________________________________

Kalau setakat nak on/off power supply, kami J41 bleh buat. tu pon nak kecoh

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
harini baru dapat surat opsyen sbpa rugi seniority la:-
Gred w17 gj P1T4 = 971.62 manakala P1T3 = 921.70 tetapi dalam SBPA kedua-dua ini dapat W4-1 T2 = 1050. rugi kpd yg P1T4 tetapi untung kpd P1T3. KENAPA PENGIRAAN BOLEH MCM NIE? PENGIRAAN DARI SEGI MANA?

Os berkata...

Tanpa Nama berkata...

Rasanya JPA dah mengkaji habis-habis perkara ini. Kalau setakat sorang dua yang tak berpuashati tu CUEPACS tak yah lah nak melenting. Kalau semua nak naik gaji macam JUSA payah lah. Sebelum perlaksanaan SBPA ni bukankah CUEPACS dah berbincang serta TAKLIMAT dah disampaikan kepada CUEPACS mengenai SBPA ni oleh pihak JPA. CUEPACS sendiri telah mengadakan ROAD SHOW ke merata ceruk menerangkan pasal SBPA. Ada video Datuk Omar sendiri yang bagi taklimat cakap pasal gaji2 ni. Contoh juruteknik lepasan Politeknik dinaikkan Gred dari J17 ke J27. Kalau dah buat ROAD SHOW tu maknanya CUEPACS dah setuju secara DASARnya.... Memanglah kalau kira lojiknya apa yang diBentangkan oleh PM dalam belanjawan mengatakan PA akan dapat kenaikan 7 - 13%. Itu kalau dikira dengan kenaikan gaji tahun 2012. Pekeliling dah keluar, jadi apa tunggu lagi. Yang SOKONG SBPA tu sign aje lah dan yang tak SOKONG tu biarlah ia berlalu sampai tahun depan. Yang SOKONG dapatlah nikmat SBPA dan yang tak SOKONG tu ambil lah nikmat SSM tu dan ambil balik PTK tu untuk tujuan kenaikan pangkat.


--------------------------------
"Kalau semua nak naik gaji macam JUSA payah lah." BODOH ko ni.. sapa kata nak naik cam JUSA tapi biar ADIL.. JUSA naik 100%!!! KO TAU??
PM bentang dalam budget naik 8-13% je.tapi nape JUSA naik 100%???

Tanpa Nama berkata...

saya setuju saja dengan SBPA ni, sebab saya percaya Datuk Najib takkan menyusahkan rakyat. Lagipun dengan keadaan pilihanraya yg dah dekat sudah tentu datuk tak mau mengambil risiko.

masing2 kena bersyukur dan redho dengan rezeki. Kerajaan tak kan dapat memuaskan seratus orang, apatah lagi 1.4 juta.

apa2 pun, jangan lah kerana hal ini kita berpaling daripada menyokong Datuk PM

Tanpa Nama berkata...

bersyukur la ko dah dapat naik 8-13%, yg ko pi banding ngan org lain yg naik 100% buat apa?!! cuba banding ngan org yg tak naik langsung. bodoh punya PA

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

org dah bagi naik gaji lebih byk drp ssm korang byk songeh plak. pastu dok dengki org lain naik gaji lagi tinggi. bodoh punya PA

Selasa, Disember 20, 2011 9:13:00 AM
---orang ni,memang tak baca pekeliling kut,asal dapat duit,suka memanjang,sedap rasa kata orang dengki...syok sendiri je..

Tanpa Nama berkata...

aku tgok sistem SBPA ni sama cam yang DAP minta..kurangkn penjawat awam..yg beza nye DAP ckp secara open, SBPA secara halus...SBPA = Sistem Bunuh Penjawat Awam...

Tanpa Nama berkata...

Hakikatnya Cuepacs hanya sokong kump sokongan je.. terbukti tahun 2007 bila kenaikan gaji tahunan tak sepadan gred 32 lebih drp gred 41.. cuepacs tak bising pun..

.......................
Ya betul patut kalau SBPA dikaji semula pelarasan gaji untuk gred 41 patut dibuat semula supaya gaji gred 41 lebih dari gred 32 ! Baru adil ! JPA should take this into consideration ! Baru pekeliling SBPA ni perfect !

Tanpa Nama berkata...

elehhhh J41 hk off supply..sijil kompeten pn xder..der hati nk masuk pencawang...sedorlh diri tue xder tauliah dari suruhanjaya tenaga..perasan n berangan jer lh nk off supply wahai en J41...nk off supply ntah2 tkn suis lampu...hahahhaa...bodoh punye statement whai en J41...hahahha

Tanpa Nama berkata...

Allah maha mengetahui dan pasti ada hikmah disebalik kegusaran ini,,, hukum dan dasar manusia cipta memang tidak pernah sempurna melainkan hanya Al-Quran dan As-sunnah.
ciptaan manusia senang dirombak nanti...tunggu dan lihat sahajalah apakah habuan bagi si pemikir para cendekiawan yang menggubal sebuah perkara yang tentunya bukan mudah.. bagi para teraniaya seperti saya, kita doa banyak2 kerana senjata seorang mukmin adalah doa,,,Allah maha mendengar lagi maha mengasihani..

Tanpa Nama berkata...

MENGAPA PELARASAN GAJI TAPI GAJI TAK SELARAS KALAU NAIK RM100 SEMUA LA NAIK RM100 NI TIDAK ADE YG NAIK RM128 ADA YANG NAIK RM78 ADA YANG NAIK RM48 PELIK BETUL LA.

Tanpa Nama berkata...

BG W17 YG SEKARANG P1T12 PUN SAMA RUGI SENIORITY SBB GJ SBPA SAMA DENGAN P1T11.
P1T12 = 1370
P1T11 = 1320
TETAPI SBPA KEDUA-DUA DAPAT SAMA = 1430
DIMANAKAH SENIORITY WALAUPUN PERBEZAAN SETAHUN BEKERJA?
BAGAIMANA PENGIRAAN MATEMATIK DIBUAT?
KAMI BUKAN MARAH PASAL KENAIKAN GAJI SEDIKIT TETAPI KENAPA GJ KAMI DISAMAKAN DENGAN JUNIOR KAMI?

Tanpa Nama berkata...

Bodoh tul la sapa yang kata gred 41 pun boleh ON OFF main switch. Kau yang gred 41 tu tahu tak Jenis-jenis sijil kompeten yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga? Kau tahu tak Akta Bekalan Elektrik? Bodoh tul la Gred 41

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

ADUYAI...yg gji tinggi mkin tinggi...yg gji rendah mkin terseksa...der ker tangga gaji mula n mati aku sma ngan Tukang K3 lk...ish2...naya2...PENJAGA JENTERA ELEKTRIK la ni dh jd cam ank tiri..xder yg pandang..almaklumlah kmi nie ckit jew..tp klau kmi off main supply langsung angpa xleh uat kojer tau...hahahhaaa...

Selasa, Disember 20, 2011 11:49:00 AM
__________________________________

Kalau setakat nak on/off power supply, kami J41 bleh buat. tu pon nak kecoh

punya la eksyen J41 nih....betul ker pandai nak on/off power supply? J41 hanya tahu mengatur perancangan, buat kerja aku jamin tak tahu buat punya...

aduiiii...statement paling eksyen aku baca

Tanpa Nama berkata...

patutlaa tangga gaji di sembunyikan.... aku dah tahu sebabnya...

kerana...

gaji pegawai atasan terlalu tinggi kenaikannya...mmg terlalu tinggi..

mmg patut pun cuepacs bantah..
terima kasih cuepacs perjuangan anda patut di teruskan dan dipuji..

walauapapun perjuangan cuepacs,golongan atasan tetap menerima kebaikan..dan bkn untuk menidakkan golongan atasan..
TERUSKAN CUEPACS...

Amat sangat tidak puas hati berkata...

Apakah kecemerlangan kaum JUSA selama ini sehingga diberikan kenaikan beribu-ribu ringgit??!

Tanpa Nama berkata...

jangan lupa tahun 2012 diramalkan tahun yang penuh dengan bencana.jangan biarkan diri anda diselubungi misteeeeeeeriiiiiiiii

Tanpa Nama berkata...

Saya rasa kumpulan gred kanan dan prinsipal (48-54) yang lagi berat tanggungan. Golongan JUSA hanya tahu hadir mesyuarat dan buat keputusan membabi buta saja.

Lihat sistem HRMIS. Siapa yang guna pasti tahu betapa hebat "keberkesanannya"

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Saya rasa kumpulan gred kanan dan prinsipal (48-54) yang lagi berat tanggungan. Golongan JUSA hanya tahu hadir mesyuarat dan buat keputusan membabi buta saja.

Lihat sistem HRMIS. Siapa yang guna pasti tahu betapa hebat "keberkesanannya"

Selasa, Disember 20, 2011 12:48:00 PM

golongan jusa kan dah bersusah payah untuk naik jadi jusa..ingat senang ke nak jadi jusa???

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

___________

Orang yang tulis ni dok bawah tempurung. cerita pasal gred 32 dengan 41 aje. orang cerita pasal benda yang lebih besar lah.Itu yang ceupacs nak perjuangkan. Dulu naik 35% kumpulan bawahan tak dapat lawan pun dengan boss-boss yang gaji beribu ribu dengan kereta, minyak tol free tu. Skrg lagi teruk, jusa naik 6000 sebulan campur dengan kereta minyak free. Kumpulan pelaksana naik RM80 dengan semua kena bayar sendiri. Ada akai ke orang yang buat dasar kejam dan menindas ni. Tuhan bagi otak, gunakan lah.

Tanpa Nama berkata...

SBPA mencipta jurang luas antara atasan dan bawahan. Sedangkan apa yang perlu diusahakan ialah menyempitkan jurang itu sesuai dengan ajaran nabi S.A.W. Kurang bijak kerana banyak kemungkinan implikasi. Cth: menghilangkan perasaan ikhlas dan sayang pada pemimpin dan kurangkan 'sense of belonging kepada organisasi yang akan menjurus kepada kemelut yang lebih besar lagi. Apa lagi bagi orang bawahan yang sering ditindas ketua. seolah-olah mereka tambah lagi disempitkan rezekinya dan yang menindas diberi ganjaran besar. Nyata sekali model kepimpinan ideal diajar nabi s.a.w tipinggorkan dalam perancangan sistem ini...fikirkanlah akhirat. Sabarlah bagi yang tertindas, buat tugas kerana Allah. Dan bagi orang yang zalim, takutlah Allah.

----------

Setujuuuuu

Tanpa Nama berkata...

jangan biarkan diri anda diselubungi misteriiiiii.mana lampiran c ni.bangang punya jpa

Tanpa Nama berkata...

kena tanya JPA sama... Sistem HRMIS susah sgt nak masuk ni...

boleh tak solve skali dgn masalah ni skali la dgn SPBA...

server mau upgrade kasi laju... mcm UniFi...

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS...TERUSKAN PERJUANGAN ANDA..KAMI SENTIASA MENYOKONG ANDA..HAPUSKAN KEZALIMAN..INSYAALLAH KEBENARAN AKAN TERBUKTI..TAKBIR!!!

Tanpa Nama berkata...

tangga gaji adalah rahsia/terhad/sulit..

siapa yang dedahkan akan dikenakan tindakan tatatertib..

dah boleh agak knp jadi sulit..

Babi hutan berkata...

JUSA bergaji beribu-ribu dengan kernaikan RM 6000 sebulan, tambah dengan kereta, handphone, orang gaji, minyak petrol, tol PERCUMA.

Kumpulan gred 54 ke bawah naik gaji puluhan-ratusan ringgit dengan semua kena bayar sendiri.

Otak babi si pembuat dasar.

Tanpa Nama berkata...

Babi hutan berkata...

JUSA bergaji beribu-ribu dengan kernaikan RM 6000 sebulan, tambah dengan kereta, handphone, orang gaji, minyak petrol, tol PERCUMA.

Kumpulan gred 54 ke bawah naik gaji puluhan-ratusan ringgit dengan semua kena bayar sendiri.

Otak babi si pembuat dasar.

Selasa, Disember 20, 2011 1:06:00 PM


uiksss... berat dah ni...bab1 pun pandai menaip... guna pc... dan internet... hehehe

Tanpa Nama berkata...

Merujuk kepada komen "Surat Pembaca : Mengapa Sekarang CUEPACS BERSUARA? oleh "BAKAL PESARA SETUJU SBPA", ingin saya tanyakan kepada beliau, andainya beliau masih berkhidmat sebagai kaki tangan awam, adakah beliau bersetuju jika diminta tandatangan borang opsyen TANPA mengetahui kedudukan gaji baru. Adakah beliau terfikir bahawa ada sesuatu yang TIDAK KENA dengan sifir gaji SBPA apabila ia tidak diberikan kepada penjawat awam itu sendiri sebagai rujukan! Memang PASTI ada yang tidak kena. Dalam sejarah perkhidmatan awam, ini adalah JULUNG KALI sifir gaji mereka DIRAHSIAKAN daripada penjawat awam. Nak tanda tangan apa benda! Kata tiada paksaan untuk menerima SBPA kenapa nak PAKSA tandatangan!

Seperkara lagi, cuba lihat PERATUSAN KENAIKAN GAJI DALAM TANGGA GAJI ITU SENDIRI, yakni apabila berubah DARI SSM ke SBPA (sebelum pergerakan gaji tahunan 2012), ada yang naik 11.23% dan ada pula yang naik hanya 4.21% dan TIDAK mencapai kenaikan minimum 7% - 13% seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri! Adil ke! Takkan nak kata JPA terlepas pandang! Takkan nak kata, “hah biasalah, kesilapan teknikal, manusia mana yang tak pernah buat kesilapan”! JPA memang tahu perkara=perkara ini dan untuk mengelakkan keributan dan kekecohan, mereka RAHSIAKAN SIFIR GAJI tersebut daripada pengetahuan penjawat awam itu sendiri. Lain pula cerita dengan peratusan kenaikan gred yang lebih tinggi, naik secara mendadak melebihi 70%! Apa cerita ini! Yalah, yang dapat kenaikan yang baik akan bersetuju dengan SBPA, apatah lagi dengan tarikh kenaikan gaji yang diawalkan lagi dari 1 Oktober!

Memang terdapat ASAS YANG KUKUH untuk CUEPACS menyuarakan rasa tidak puas hati dengan tindakan JPA. CUEPACS TIDAK TAHU sifir gaji dibuat sedemikian rupa, yang CUEPACS tahu, kenaikan gaji dari 7% - 13% bagi setiap gred. Terdapat beberapa lagi “klaus” yang tidak munasabah dalam SBPA. Perincian tidak dimaklumkan dengan jelas oleh pihak JPA kepada kakitangan awam dan juga CUEPACS. Adakah SBPA = Sistem Bodohkan Penjawat Awam?

Tanpa Nama berkata...

Babi hutan berkata...

JUSA bergaji beribu-ribu dengan kernaikan RM 6000 sebulan, tambah dengan kereta, handphone, orang gaji, minyak petrol, tol PERCUMA.

Kumpulan gred 54 ke bawah naik gaji puluhan-ratusan ringgit dengan semua kena bayar sendiri.

Otak babi si pembuat dasar.

Selasa, Disember 20, 2011 1:06:00 PM

________________________________

sabar la bro.. jgn buat camtu.. kami pun terpinggir jugak...

matt berkata...

WWW.MOHE.GOV.MY/SBPAONLINE dah tengoh l.web ini tpi tak ada pun skil gaji yg baru??? ada sesiapa tahu tolong bertahu..tq

Tanpa Nama berkata...

katanya SBPA penambaikkan kpd SSM tp nampaknya mbuat PA melenting jer..ni smua keja PTD kat JPA..x gitu kerrr...

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS PERLU PERJUANGKAN PERKARA INI SAHAJA;
1. PASTIKAN % KENAIKAN SERAGAM UNTUK SEMUA PA?
2. HAPUSKAN SKIM PERKHIDMATAN PTD?

SEKIAN?

Tanpa Nama berkata...

orang kata sabar separuh daripada iman.Tapi sabar pun ada batasan. bertindak jangan keterlaluan. Berkata pun perlu berpada-pada. Siapa yang menganiaya tak selamat dunia akhirat. Itu doa kita.

Tanpa Nama berkata...

orang kata sabar separuh daripada iman.Tapi sabar pun ada batasan. bertindak jangan keterlaluan. Berkata pun perlu berpada-pada. Siapa yang menganiaya tak selamat dunia akhirat. Itu doa kita.

Tanpa Nama berkata...

sabar...Allah tidak akan melepaskan orang yang zalim daripada pengadilannya. Kalau rasa teranaiaya pada Allahlah kita mohon pertolongan. Doa orang yang dizalimi dikabul oleh Allah swt.

Tanpa Nama berkata...

yang aku hairan kenapa penolong pegawai tadbir cam aku pakai diploma leh diletakan dalam kategori STPM?
apa kes? sape nyer keputusan tu?
nak aku maki hamun ke?
alahai..pe ni? lain yang dimintak lain pulak yang dibagi?
ada perbezaan ke? leh sesiapa tolong jelaskan? yang berfakta la..aku xperlukan orang melawak..

Tanpa Nama berkata...

Yang dah gemuk bertambah gemuk, yang dah buncit bertambah buncit. Single Point naik 100% tuuu...

Tanpa Nama berkata...

Sebagai orang yang dah bekerja 29 tahun saya rasa terkilan apabila gred gaji saya yang baru sama dengan junior saya yang berbeza tahun perkhidmatan. Terasa seperti seniority tidak diambil kira. Apabila ada keadilan maka adalah keikhlasan. Bagi yang dapat lebih janganlah pejamkan mata dan pekakkan telinga pada masalah orang lain. Allah tidak suka pada sifat macam tu. Kita kena sama-sama untung. Beri yang hak kepada yang berhak.Jangan ada yang rasa tertindas.

Tanpa Nama berkata...

Sebagai orang yang dah bekerja 29 tahun saya rasa terkilan apabila gred gaji saya yang baru sama dengan junior saya yang berbeza tahun perkhidmatan. Terasa seperti seniority tidak diambil kira. Apabila ada keadilan maka adalah keikhlasan. Bagi yang dapat lebih janganlah pejamkan mata dan pekakkan telinga pada masalah orang lain. Allah tidak suka pada sifat macam tu. Kita kena sama-sama untung. Beri yang hak kepada yang berhak.Jangan ada yang rasa tertindas.

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah..gred J17 dah dijumudkan naik gred JA3 bersamaan taraf STPM...20 tahun fight benda ni baru dapat...blaja penat2 tapi gred sama cam spm...nape PPT dulu tak kecoh benda ni..dah naik baru nak kecoh...

gopalan berkata...

terbakar kampung nampak hasap,terbakar hati nye sapa nan tahu...

MOHON SAMPAIKAN PADA PM,KAMI MASYARAKAI INDIA MAHU CUTI DEEPAVALI 2 HARI....

jangan hanya cakap 1 MALAYSAI,jari tunjuk atas tapi selepas 54 tahun merdeke kami nya masih lagi terpinngiran.

KAMI MAHI HAK KAMI,JANGAN SISIHKAN MASYARAKAT INDIA...PA melayu hanya fikir pasal duit saje...sebab tu tak terma SBPA...Kami mahukan kegembiraan hari raya,tak naik gajipun kami tak ada hal.

DI MLAYSIA,KALAU RAJIN KITA BOLEH KAYA,TAPI RAMAI PA MALAS,MAHU MAKAN GAJI SAJA...

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

___________

Orang yang tulis ni dok bawah tempurung. cerita pasal gred 32 dengan 41 aje. orang cerita pasal benda yang lebih besar lah.Itu yang ceupacs nak perjuangkan. Dulu naik 35% kumpulan bawahan tak dapat lawan pun dengan boss-boss yang gaji beribu ribu dengan kereta, minyak tol free tu. Skrg lagi teruk, jusa naik 6000 sebulan campur dengan kereta minyak free. Kumpulan pelaksana naik RM80 dengan semua kena bayar sendiri. Ada akai ke orang yang buat dasar kejam dan menindas ni. Tuhan bagi otak, gunakan lah.

..........................................

Haa tulah mentaliti gred sokongan ! Hanya dia aje yg banyak belanja ! Org lain semua dapat free ! Kalo hal dia riuh satu kampung kalau hal org lain dia suruh kita dok diam ! Gol sokongan memang selfish dan pentingkan diri sendiri ! Walau ape pun I still want gaji gred 41 more than 32 ! Baru adil dan saksama ! Gred sokongan jgn nak menyibuk ! Cukup korang dapat kenaikan 35 % tahun 2007 ! La ni giliran kami pula walaupun hanya 7 % ! Tu pun nak dengki !

Tanpa Nama berkata...

yang aku hairan kenapa penolong pegawai tadbir cam aku pakai diploma leh diletakan dalam kategori STPM?
apa kes? sape nyer keputusan tu?
nak aku maki hamun ke?
alahai..pe ni? lain yang dimintak lain pulak yang dibagi?
ada perbezaan ke? leh sesiapa tolong jelaskan? yang berfakta la..aku xperlukan orang melawak..


_________________________________
kami kumpulan juruteknik dah lama merana, lebih 20 tahun, sijil kejuruteraan kami di letak setaraf SPM gred 3. Ketika tu ade EO kisah?
Rodakan berpusing, ade kalanye kita di atas ade kalanye kita di bawah....

Sebagaimana EO derita sekarang ni, begitulah derita kami lebih 20 tahun lalu..

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

-----------------------------
adoii ni ker mentaliti pegawai,bkn cuepacs bising pasal gaji jer bai dlm SBPA tu tapi mcm2 isu utk kebaikkan smua PA..apala ini org..ni la yg merosakkan imej PA..otak ada..akai xdak..

Tanpa Nama berkata...

yang aku hairan kenapa penolong pegawai tadbir cam aku pakai diploma leh diletakan dalam kategori STPM?
apa kes? sape nyer keputusan tu?
nak aku maki hamun ke?
alahai..pe ni? lain yang dimintak lain pulak yang dibagi?
ada perbezaan ke? leh sesiapa tolong jelaskan? yang berfakta la..aku xperlukan orang melawak..


_________________________________
kami kumpulan juruteknik dah lama merana, lebih 20 tahun, sijil kejuruteraan kami di letak setaraf SPM gred 3. Ketika tu ade EO kisah?
Rodakan berpusing, ade kalanye kita di atas ade kalanye kita di bawah....

Sebagaimana EO derita sekarang ni, begitulah derita kami lebih 20 tahun lalu..

___________________________________

abis tu ko ingat kuasa kat tangan eo ke? camni punya orang pun ada ke? aku bukan nak dengar ko merungut!! aku nak tau pasal apa JPA letak diploma sama dengan STPM?
apa bezanya! yang ko ni nak berdendam tak bertempat!!

Tanpa Nama berkata...

Kita tulis macam-macam ni presiden CUEPACS baca ke? Tolonglah perjuangkan hak orang yang teraniaya.Ramai PA yang marah berbanding dengan yang tidak. Yang tak marah sebab dapat laba besar.

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

-----------------------------
adoii ni ker mentaliti pegawai,bkn cuepacs bising pasal gaji jer bai dlm SBPA tu tapi mcm2 isu utk kebaikkan smua PA..apala ini org..ni la yg merosakkan imej PA..otak ada..akai xdak..

......................................

Ni sorang lagi gred sokongan yang iri hati dan dengki ! Tang dia semua dia nak ! Tang org lain dia suruh dok diam diam ! Ini lah mentaliti gred sokongan yang pentingkan diri sendiri !Biar lah kami meluahkan perasaan kami yang tidak puas hati dgn ketidakadilan kenaikan gaji tahun 2007 zaman Pak Lah ! Memang tak adil sehingga gred 32 gajinya melebihi gred 41 ! Ini isu besar jugak ! Ada Ceupecs kisah ? Tidak langsung sebab ini isu PnP!

Tanpa Nama berkata...

ceupacs fight minta naik gaji yang jusa2 ni pun dapat gak kelebihan nye..jusa2 ni lau berani jangan la sign sbpa..pakai skim lama....

Tanpa Nama berkata...

yang aku hairan kenapa penolong pegawai tadbir cam aku pakai diploma leh diletakan dalam kategori STPM?
apa kes? sape nyer keputusan tu?
nak aku maki hamun ke?
alahai..pe ni? lain yang dimintak lain pulak yang dibagi?
ada perbezaan ke? leh sesiapa tolong jelaskan? yang berfakta la..aku xperlukan orang melawak..


_________________________________
kami kumpulan juruteknik dah lama merana, lebih 20 tahun, sijil kejuruteraan kami di letak setaraf SPM gred 3. Ketika tu ade EO kisah?
Rodakan berpusing, ade kalanye kita di atas ade kalanye kita di bawah....

Sebagaimana EO derita sekarang ni, begitulah derita kami lebih 20 tahun lalu..

___________________________________

abis tu ko ingat kuasa kat tangan eo ke? camni punya orang pun ada ke? aku bukan nak dengar ko merungut!! aku nak tau pasal apa JPA letak diploma sama dengan STPM?
apa bezanya! yang ko ni nak berdendam tak bertempat!!

___________________________________
BTW BRO,
AKU PEGANG PRINSIP 'LU PUNYA NASIB LU MAKAN, GUA PUNYA NASIB GUA MAKAN" SO, GUA PUN TUMPANG SYUKUR DENGAN KENAIKAN JURUTEKNIK..TAPI BUANG LA LU PNYE PERANGAI CAM BUDAK2..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.


25% drpd basic berapa dan 10% daripada basic berapa.

Ko belajar jer smpi universiti... tapi minda kelas ketiga. itu pun nak kena maklumkan.

ko pernah rasa gaji kumpulan N1 ke N17... ada keluarga... ada tanggungan...

ko lain... brp tahun khidmat, dah dapat 44, pastu 48, 52 ke 54...

guna akal untuk menulis sesuatu yang manfaat... jangan guna kepala lutut...

Tanpa Nama berkata...

kalau ramai kakitangan awam yang d pecat maknanya pentadbir atasan gagal dalam mengurus sumber manusia.Jadi kalau nak buang pekerja,buang sekali ketuanya.d sekolah pelajar tak pandai,gagal,bermasalah semua salah guru membimbing.sama la ngan ketua pejabat.jadi kalau

Tanpa Nama berkata...

Exit Policy...Dasar JPA yg baru...bukan nya tak baik..tp banyak yng tak baik dr yng baik...kerna apa!!...disinilah akan nmpak belang bos yang tinggi hidung yg akan menggunakan kuasa nyaa utk menganiaya pegawai bahawan beliau...silap2 kalo mrkh tak lepas 70% pencen awal lah ko..jdlah penjenayah...smbah asid..upah kaki pukol....bukan tak prnah trjadi...inilah dilema sorang pegawai atasan d daerah tmpat sayaa brkrjaa yng sukaa brlagak...kalo dh tak pandai bodekk bos..siap2 bngkus tikar bantal...kalo nak SBPA mesti Suka Bodek Pandai Ampu...baru markah tnggi sama jugalah mcm SSB dulu...Kami yng brjwtan rendah nee harap kan perlarasan gaji yang lbh baik yng tlhh diumumkan PM dr 7% - 13% duluu..bukan Dasar Exit Policy JPA tu...kalo nak dikira perlarasan gaji dlm SBPA tak smpai pun 7%...knapa plakk lain yg diumum PM lain plak yg dilaksana JPA..tak ada respek kah dgn PM

Tanpa Nama berkata...

ini tidak adil...,da ade opsyen SPBA, da ade tangga gaji.., gaji tech, JA3-1A, P1T01 adlah 1255- P1T20 3650.., bknnyer yg hangat dikatekan tu..,lgi, stu..,gaji budak bru lg, tggi dari org lame..,xadil..,mane hak kami..minta cuepacs dan pihak ttentu perhatikan perkara nie.,

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Dulu masa tahun 2007, mengapa kumpulan sokongan naik 25% gaji dan kump 41 naik 10% gaji, cuepacs tak bising. masa tu tak timbul pulak kata tak adil. ini lah mentaliti presdiden cuepacs. bila untung kat dia dia senyap. membang aku tak halal apa yang dia telah buat.
Mana taknya semasa aku di gred 32 kanan, aku dah rasa gaji agak besar, bila aku sambung belajar tetiba gaji aku turun daripada org gred 32 yg tak sambung belajar. Adil kah itu.
Oleh itu SBPA telah mengembalikan hak 41 yang telah dirampas dahulu.
Oleh itu utk memuaskan hati semua org memang tak dapat.

25% drpd basic berapa dan 10% daripada basic berapa.

Ko belajar jer smpi universiti... tapi minda kelas ketiga. itu pun nak kena maklumkan.

ko pernah rasa gaji kumpulan N1 ke N17... ada keluarga... ada tanggungan...

ko lain... brp tahun khidmat, dah dapat 44, pastu 48, 52 ke 54...

guna akal untuk menulis sesuatu yang manfaat... jangan guna kepala lutut...

.............................................

Sorang lagi gred sokongan yang dengki dan iri hati ! Tulah org tua suruh belajar tinggi tinggi tak mahu malas ! Laa ni nak gaji tinggi tak puas hati dapat kenaikan gaji 35% tahun 2007 ! One wrong step that made Pak Lah resign as a PM ! Hope our new PM knows the right thing to do !

Gred sokongan jgn iri hati lah ! Kalau boleh hangpa semua nak gaji macam JUSA kot ! Habislah bankrap Malaysia macam Greece kalau dengar cakap Gred Sokongan semua ! Cukuplah sokongan jgn dengki dgn org lain !

Tanpa Nama berkata...

TOLONG DENGAR SAYA PENDAPAT

Saya ada satu permintaan.

Saya harap kalau nak buat SBPA tanpa naik gaji pun tk apa.Ini kerana sejak kahwin dengan isteri saya,saya tak merasapun nikmat kenaikan gaji atau elaun kerana semua wang gaji saya dikawal isteri saya yang sangat kuat cemburu.Bila kerajaan naikkan gaji dia mula mengatakan saya akan ada duit lebih,bimbang saya kan kahwin lagi satu.
saya tak berani melawan kerana isteri saya ni kalau dia naik angin suara dia jiran jiran semua boleh dengar,malu saya nanti dikata gagal kawal isteri.Kalau di pasar raya pun kalau naik angin bukan dia peduli kalau orang sekeliling tengok.
Cuba bayangkan kalau dia naik angin masa saya berada dirumah,teruk saya dikerjakan.Saya tak balas balik sebab dia pernah ugut kalau saya pukul dia,dia akan mengadu kata saya dera dia dan boleh dakwa atas akta keganasan rumah tangga.Lagipun dari segi fizikal badan dia lebih tegap,dulu dia juga yang tackle saya,katanya lelaki yang soft spt saya romantis,dia perlukan kasih sayang.Pandai dia ambil hati,sehingga saya putuskan hubungan dengan perempuan yang lain.Saya yang sebenarnya diganasi pula malu nak buat aduan.Meranalah saya seorang diri.
Saya pun tak tau kenapa dia terlalu cemburu,mungkin kerana kerja saya ramai wanita,dia pula kerja sendirian dalam pejabat kerana pegawai tinggi (isteri saya dulu bos saya).sekarang naik pangkat lagi...hampir nak jadi JUSA.
Nanti kalau pangkat dia naik lagi,gaji naik lagi...saya lagi banyak kena buat kerja rumah kerana dia banyak kerja kat luar.
Nak ambil orang gaji dia kata nanti saya buat bukan bukan dengan orang gaji bila dia tiada kat rumah..Saya juga tak berani melawan kerana isteri saya ni pandai bermuka muka,depan orang lain dia pandai buat baik,semua orang kata dia sopan,dan saya pula yang dituduh mengadakan cerita bila saya katakan apa yang sebenarnya terjadi.Cuma kadang kadang tu dia terlepas juga kemarahan sehingga jiran boleh dengar tu.Dia juga ramai kawan kawan yang hebat seperti peguam dan polis,walaupun kebanyakannya wanita tetapi bila isteri saya petik jari je...saya akan dihubungi oleh kawannya yang hebat tu...nak tangkap saya ,nak dakwa saya,nak ajar saya.(semua kerana isteri saya pandai bermuka muka dan jika saya ternyata pukul isteri sehingga ada kesan mesti saya kena tangkap).
Jangan naikkan lagi gaji saya,nanti isteri saya lagi cemburu dan lagi teruk saya akan di kawal.Saya tak boleh dedahkan identiti saya,saya malu.
tolonglah jangan naikkan gaji saya....tolong jangan naikkan gaji saya...Tolongllah..jangan naik gaji.teruskan lah SBPA ni tapi tak perlu naik gaji

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Sorang lagi gred sokongan yang dengki dan iri hati ! Tulah org tua suruh belajar tinggi tinggi tak mahu malas ! Laa ni nak gaji tinggi tak puas hati dapat kenaikan gaji 35% tahun 2007 ! One wrong step that made Pak Lah resign as a PM ! Hope our new PM knows the right thing to do !

Gred sokongan jgn iri hati lah ! Kalau boleh hangpa semua nak gaji macam JUSA kot ! Habislah bankrap Malaysia macam Greece kalau dengar cakap Gred Sokongan semua ! Cukuplah sokongan jgn dengki dgn org lain !

Selasa, Disember 20, 2011 2:27:00 PM


tak der sapa nak iri hati atau dengki bro... cuma ko ni minda kelas ketiga...

yang 2007 tu lain punya citer... takder nak dengki²...

fair la... basic P&P dah besar... dan basic sokongan pun kecil jer...

bukan tak mau belajar... tapi ada tanggung jawap, asal drpd keluarga susah...

jadi tolong guna akal... bukan kepala lutut yer...

Tanpa Nama berkata...

keadaan sekarang lebih kurang keadaaan seperti lagu pelesit mata sebelah - XPDC.. Jom nyanyi ramai2! Berpelesit hisap darah hingga kering! Tanpa belas kasihan! Gemuk perut buncit .... Sambung2..

Tanpa Nama berkata...

dah menjadi tanggung jawab cuepacs bersuara.
sebagai contoh N22 cuma naik ringgit malaysia 17.
gaji kerani N17 beza RM65 dengan Pembantu Operasi.
Gred 17 sewenang-wenang dinaik ke gred 27.
orang yang pertikai CUEPACS didapati tidak faham perjuangan pekerja.

Tanpa Nama berkata...

Gred sokongan ni nak dia aje menang ! Kalau boleh nak gaji JUSA ! Bukan semua org yang berjaya asal dari keluarga berada ye ! Ramai berasal dari keluarga susah ! Belajar jugak degree ! Kami mahu hak kami iaitu gaji gred 41 mesti melebihi gaji gred 32 ! Dah gred sokongan jgn nak komen ! And more thing guna bahasa yang sopan ye Tuan Tuan dan Puan Puan ! Jgn tunjuk kat semua org yang gred sokongan ini kurang budi bahasa ! Malu kita sebagai PA !

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Gred sokongan ni nak dia aje menang ! Kalau boleh nak gaji JUSA ! Bukan semua org yang berjaya asal dari keluarga berada ye ! Ramai berasal dari keluarga susah ! Belajar jugak degree ! Kami mahu hak kami iaitu gaji gred 41 mesti melebihi gaji gred 32 ! Dah gred sokongan jgn nak komen ! And more thing guna bahasa yang sopan ye Tuan Tuan dan Puan Puan ! Jgn tunjuk kat semua org yang gred sokongan ini kurang budi bahasa ! Malu kita sebagai PA !

Selasa, Disember 20, 2011 2:39:00 PM


lawak la ko ni... bleh masuk maharaja lawak... kuikuikui...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Sorang lagi gred sokongan yang dengki dan iri hati ! Tulah org tua suruh belajar tinggi tinggi tak mahu malas ! Laa ni nak gaji tinggi tak puas hati dapat kenaikan gaji 35% tahun 2007 ! One wrong step that made Pak Lah resign as a PM ! Hope our new PM knows the right thing to do !

Gred sokongan jgn iri hati lah ! Kalau boleh hangpa semua nak gaji macam JUSA kot ! Habislah bankrap Malaysia macam Greece kalau dengar cakap Gred Sokongan semua ! Cukuplah sokongan jgn dengki dgn org lain !

Selasa, Disember 20, 2011 2:27:00 PM

tak der sapa nak iri hati atau dengki bro... cuma ko ni minda kelas ketiga...

yang 2007 tu lain punya citer... takder nak dengki²...

fair la... basic P&P dah besar... dan basic sokongan pun kecil jer...

bukan tak mau belajar... tapi ada tanggung jawap, asal drpd keluarga susah...

jadi tolong guna akal... bukan kepala lutut yer...

-------------------------

sambung belajar............ dapat separuh gaji...... nak bayar rumah kereta.... terpaksa pinjam ptptn....

terpaksa hidup susah utk mendapat lebih pada kemudian hari..

alhamdulilah dgn susah payah nie dapat naik pangkat 41 dengan kesabaran ..interview beberapa kali....

Bila naik pangkat mesti la nak imbuhan yang lebih.. sbb sebelum nie bekerja kearas utk dapatkan yg terbaik...

tapi ape yg jadi sekarang usaha dan pengorbanan yang kami buat....gaji kami makin sikit.............

adakah usaha dan pengorbanan kami berbaloi?

Tanpa Nama berkata...

Budak poli J 17,
J17 JA3- 1
J22 JA3- 1 lojik JA3 - 2
J26 JA3- 1 lojik JA3 - 3
Jadual gaji sebaris, sama dgn junior, penat kerja 25 tahun.

Dlm acebook KPPA
T1 = RM 1410 PGT 145/150

Realiti
T1 = RM 1,255 PGT <RM 125

Dah tak ada senior, minta Datok check balik.....

bingung dgn opsyen berkata...

Macam mana dari segi perundangan jika saya dah sign SBPA,tapi masa saya sign saya tak didedahkan dengan maklumat yang jelas kerana lampiran c tidak disertakan bersama surat opsyen.
ADAKAH SAH PSYEN SAYA,JIKA SAYA SIGN DALAM KEADAAN TAK MENDAPAT MAKLULAMAT LENGKAP,TERTEKAN DAN SAYA SYAK ADA MUSLIHAT SELEPAS SAYA SIGN.

SEASIAPA YANG YAHU UNDANG UNDANG SILA BAGITAU..

Tanpa Nama berkata...

kerajaan peruntukan RM3 billion utk semakan skim gaji sbpa tapi ada yg dapat x sampai RM100!
Kepada kelompok JUSA (jutawan sektor awam) kalau nak merasa menjadi jutawan berambuslah ke bidang usahawan, janganlah jadi penyamun dalam sektor awam dgn merompak hak org lain bagi mengisi tembolok sendiri. Keadilan perlu dilihat oleh majoriti bukan berdasarkan syok sendiri......janganlah terlalu dangkal sangat!!!

Tanpa Nama berkata...

Baca baik2 5 perkara yg dibimbangkan oleh CEUPACS,kita penjawat awam harus sedar,CEUPACS berperanan sebagai apa?CEUPACS bukan membantah,cuma mahu diberikan penjelasan yg jelas supaya kakitangan awam x mengalami masalah yg x diingini belakang hari,CEUPACS minta bonus,siapa yg untung?kakitangan awam merupakan nadi pembanggunan negara,so,buat apa diwujudkan CEUPACS kalau da rasa x perlu khidmat CEUPACS g..perkara ni x perlu dikelam kabutkan..at least JPA patut bersama2 duduk berbincang tang perkara ni bersama2..susahnya kerajaan yg wujud skarang nie..bersuara salah,x bersuara pun salah..

juans berkata...

ni saya nak komen kat jpa, orang jpa ni burok siku lah dah bagi nama jawatan pegawai khidmat pelanggan kat kami tak sampai 10 tahun pas tu tarik balik jawatan tersebut

Tanpa Nama berkata...

hapuskan jusa.perangi mereka hingga ketitisan darah terakhir.perjuangkan hak kita.bangang punya jusa

Tanpa Nama berkata...

sambung belajar............ dapat separuh gaji...... nak bayar rumah kereta.... terpaksa pinjam ptptn....

terpaksa hidup susah utk mendapat lebih pada kemudian hari..

alhamdulilah dgn susah payah nie dapat naik pangkat 41 dengan kesabaran ..interview beberapa kali....

Bila naik pangkat mesti la nak imbuhan yang lebih.. sbb sebelum nie bekerja kearas utk dapatkan yg terbaik...

tapi ape yg jadi sekarang usaha dan pengorbanan yang kami buat....gaji kami makin sikit.............

adakah usaha dan pengorbanan kami berbaloi?

Selasa, Disember 20, 2011 2:44:00 PM


baloi la tu... byk gred ko yg duduk kat padang golf time kejer...

hahahahahahaha

jayasenagareen berkata...

terbakar kampung nampak asap,terbakar hati siapa yang tahu....
aku orang India mahukan kebahagiaan...bukan wang ringgit semata mata...

KENAPA CUTI DEEPAVALI HANYA 1 HARI UNTUK MASYARAT INDIA.KAMI MAHU BALIK KG SPT MELAYU DAN CINA PUNYA RAYA.JANGAN KASI PINGGIRAN KAMI. kami kaum ke 3 terbesar,tapi cuti Deepavali hanya diberi satu hari....kamipun nak balik kg juga...bayangkan kalau saya kerja di putrajaya,dan kg dekat Jitra,mana sempat nak balik raya kalu cuti hanya satu hari?.

kepada siapa saya mahu tanya?Dato Ceupacs nanti masa jumpa PM tolong cerita ini hal.
Selama ini perjuangan kami umpama kambing menanduk bukit,bukit tak runtuh,tanduk yang patah.

Tanpa Nama berkata...

Kita tunggu 22hb ni. Kalau xde perubahan aku dengan Cuepacs nak boikot PRU 13! Mcm tu baru betul... jangan kasi muka. Janji naik 7-13%, realiti cuma 5% tu pun ada yg dapat kurang. Tapi JUSA naik lebih 40%! Bangsat sungguh JPA ni...

Aku dah tengok Lampiran C, sepatutnya pergerakkan gaji adalah naik satu tangga di SSM -- Gaji terhampir di SBPA --- NAIK satu tangga di SBPA! Tetapi yg jadi - TIADA KENAIKKAN SATU TANGGA DI SBPA! Ini semua penipuan JPA terhadap PA!!!

JOM BOIKOT PRU 13...

www.sunankasih.com berkata...

BG W17 YG SEKARANG P1T12 PUN SAMA RUGI SENIORITY SBB GJ SBPA SAMA DENGAN P1T11.
P1T12 = 1370
P1T11 = 1320
TETAPI SBPA KEDUA-DUA DAPAT SAMA = 1430
DIMANAKAH SENIORITY WALAUPUN PERBEZAAN SETAHUN BEKERJA?
BAGAIMANA PENGIRAAN MATEMATIK DIBUAT?
KAMI BUKAN MARAH PASAL KENAIKAN GAJI SEDIKIT TETAPI KENAPA GJ KAMI DISAMAKAN DENGAN JUNIOR KAMI?


Saya ingin merujuk kpd mesej diatas, saya telah bertanya dan lihat sifir gaji di PSM DAN telah merujuk dengan pihak JPA. Sebenarnya ramai PA tak puas hati berkenaan isu senioriti dan JPA telah menjangkakan situasi ni akan jadi.

So, JPA ada formula sendiri utk jaga senioriti semua PA walaupun kenaikan dari SSM ke SBPA senior dan junior dapat tangga gaji yang sama bila di SBPA.

KPD RAKAN W17 NI DAN YANG ADA KES/TIDAK PUAS HATI YANG SAMA, SILA FAHAMKAN APA YANG SAYA NAK TERANGKAN KAT BAWAH.

Saya nak terangkan sebab saya dapatkan sendiri penjelasan JPA dan saya nak mengelakkan lebih ramai keliru.Saya bagi contoh dengan kes rakan W17 kat atas dan LIHAT CONTOH DIBAWAH:

TAHUN 2011
PEGAWAI A P1T12=RM1370.90 (senior)
dan
PEGAWAI B P1T11=RM1320.99. (junior)

APA PERBEZAAN T11 DENGAN T12?
Beza dia ialah orang yang T11 tu naik gaji lambat sikit dari T12.sebab tu dia belum dapat lagi T12.

mungkin T12 naik gaji bulan 4/2011 dan T11 naik gaji bulan 7/2011 (DALAM TAHUN YANG SAMA/LAIN). so bila sampai bulan 7 2011, PEGAWAI B tadi dapat T12 juga dan dalam tahun tu bermula bulan 7, dua-dua pegawai akan dapat T12 (gaji sama je senior dan junior kan?).

2 ORANG kat atas ni kalau pilih SBPA akan dapat T6=RM1430.

Nampak mcm dapat gaji yang sama kan? tetapi TAK SAMA sebenarnya sebabnya,yang SENIOR akan diberikan tarikh kenaikan gaji lebih awal berbanding JUNIOR.

YANG SENIOR : dapat KGT 1 JAN
YANG JUNIOR : dapat KGT 1 APRIL

Bermakna 1 JAN 2012, GAJI PEGAWAI A+KGT2011 ialah T7=RM1525

PEGAWAI B pula masih berada pada T6 sampailah KGT 1 APRIL. Yang SENIOR tetap dapat gaji lebih besar terlebih dahulu berbanding dengan JUNIOR(konsepnya sama seperti ketika SSM). Begitulah serba sikit yang aku faham mengenai pertukaran gaji ke SBPA.

JPA telah buat bracketing pada jadual gaji yang diberikan kpd PSM untuk memudahkan PSM buat kerja dan tak perlu kira banyak mana pegawai tu dapat. Tengok jadual je dah tau dapat banyak mana. Bracketing tu dibuat juga utk menjaga senioriti para PA.

Kalau korang tak faham jangan tanya aku dan jangn buat spekulasi sendiri.col JPA dan tanya utk penjelasan SUPAYA TAK DAPAT DOSA PERCUMA (Nasihat ni.hehe)..

Tanpa Nama berkata...

Kalau yang dah berpangkat tu gaji 7k ke atas pun rasa x cukup inikan kami org2 bawahan lagilah... Kais pagi mkn pagi... Kais petang makan petang.. Terpaksa cari kerja sampingan nak tampung kos sara hidup yg semakin tinggi..SBPA = Skim Bahagiakan Pegawai Atasan... TAHNIAH JPA KERANA MEREALISASIKAN IMPIAN KAMI YANG TAK SEBERAPA NAK TERPELAJAR NI..

Tanpa Nama berkata...

SBPA ni dah seperti lagu XPDC - Pelesit Mata Sebelah.. Jom nyanyi ramai2! Berpelesit hisap darah manusia hingga kering.. Tanpa belas kasihan.. Aku yg kering.. Lari ke sana sini.. Dan berpeluh.. Gemuk perut buncit ...sambung2!

www.sunankasih.com berkata...

Aku dah tengok Lampiran C, sepatutnya pergerakkan gaji adalah naik satu tangga di SSM -- Gaji terhampir di SBPA --- NAIK satu tangga di SBPA! Tetapi yg jadi - TIADA KENAIKKAN SATU TANGGA DI SBPA! Ini semua penipuan JPA terhadap PA!!!

Gaji SSM naik satu tangga = ADA
(Dah dikira dan dibuat bracketing)

Naik ke SBPA = ADA
(Tengok bracketing atau gaji terdekat selepas naik 1 tangga SSM)

Naik 1 Tangga di SBPA = ADA.
(Akan dapat semasa KGT 2012)

Semua tu ada. cuma kenaikan satu tangga semasa di SBPA kena la tunggu KGT 2012. baru dapat.

kaw berkata...

Suka baca petikan kauorg smua..

Saya pun tertarik jugak nk masuk komen dgn u all.. secara khususnya sbpa ini direka bagi kepentingan periok nasi puak2 jusa dan ptd..

mereka buat gaji mcm seolah ada gambaran pru 13 pembakang ambik putrajaya..kalau tewas pun gaji dah besar.klu diberhentikan atau dibesarakan pun tak jadi masalah sb gaji tinggi.tapi pada masa yang sama diaorg tak ingat pa yang dibawah ni,seolah2 yang bawah tu mampus kauorg la yang duk bawah tu...jenis dasar mementing diri jusa dan ptd ni..

Tanpa Nama berkata...

jayasenagareen berkata...

terbakar kampung nampak asap,terbakar hati siapa yang tahu....
aku orang India mahukan kebahagiaan...bukan wang ringgit semata mata...

KENAPA CUTI DEEPAVALI HANYA 1 HARI UNTUK MASYARAT INDIA.KAMI MAHU BALIK KG SPT MELAYU DAN CINA PUNYA RAYA.JANGAN KASI PINGGIRAN KAMI. kami kaum ke 3 terbesar,tapi cuti Deepavali hanya diberi satu hari....kamipun nak balik kg juga...bayangkan kalau saya kerja di putrajaya,dan kg dekat Jitra,mana sempat nak balik raya kalu cuti hanya satu hari?.

kepada siapa saya mahu tanya?Dato Ceupacs nanti masa jumpa PM tolong cerita ini hal.
Selama ini perjuangan kami umpama kambing menanduk bukit,bukit tak runtuh,tanduk yang patah.


gila ker apa dia ni... nak raya plak...

realiti berkata...

setakat hari ni dah lebih 50% PA dah sign.
amacam kupek ? tinggal berapa kerat jer yang tak sign bila lepas 30 hb nie?

Tanpa Nama berkata...

aku dah sign...cuepacs sapa?haha

Tanpa Nama berkata...

takyah goyang cuepacs..! mamat yang kata 50% tu kencing je!!

tak dengar kita piket

Tanpa Nama berkata...

SBPA..

Tedapat unsur ketidakadilan dalam SBPA.Banyak kelemahan dalam SBPA.Salah satunya atau terutamanya dalam pemindahan gaji dari SSM ke SBPA.Beza 1 hingga 3 tahun perkhidmatan atau seumpaman disatukan dalam 1 tangga gaji dan kenaikan adalah berbeza dimana ia hanya menguntungkan staf yang lebih junior.Ia berlaku di sepanjang mata gaji dan hampir setiap gred...

Seharusnya SBPA menumpukan pada gaji minimum PA bawahan sesuai dengan kos sara hidup yang tinggi pada masa sekarang dan bukan menaikan gaji kakitanagan atasan dengan sewenang-wenangya.Jurang perbezaan gaji adalah semakin ketara dan kenaikan gaji yang berat sebelah...

Jika adil adalah sifat dan sikap Fadlilah (utama) maka sebagai lawannya adalah sikap zalim. Zalim bererti menganiaya, tidak adil dalam memutuskan perkara, bererti berat sebelah dalam tindakan, mengambil hak orang lain lebih dari batasnya atau memberikan hak orang lain kurang dari semestinya.
...

Al-quran menekankan prinsip ketulusan,kesaksamaan dan kesederhanaan kerana ia merupakan nilai hakiki...

SBPA indah khabar dari rupa...

Wassalam...

Tanpa Nama berkata...

ceh! geng2 jusa pun ada kat sini? hahahaha..siap la korang..makan duit orang teraniya! siap la..hahaha

apa sal la bongok sangat mamat ni berkata...

JPA telah buat bracketing pada jadual gaji yang diberikan kpd PSM untuk memudahkan PSM buat kerja dan tak perlu kira banyak mana pegawai tu dapat. Tengok jadual je dah tau dapat banyak mana. Bracketing tu dibuat juga utk menjaga senioriti para PA.

Kalau korang tak faham jangan tanya aku dan jangn buat spekulasi sendiri.col JPA dan tanya utk penjelasan SUPAYA TAK DAPAT DOSA PERCUMA (Nasihat
===================================

KAU NI APA HAL,KAU FAHAM KE TIDAK APA YANG ORANG TAK PUAS HATI?
YANG KAU BAGI CONTOH BEZA SENIOR DENGAN JUNIOR CUMA 6 BULAN TU KENAPA /
ORANG DOK CAKAP SENIOR HILANG SENIORITI SAMPAI BERTAHUN TAHUN,BUKAN BEZA 6 BULAN....
CUBA KAU BUAT CONTOH BEZA SENIOR DGN JUNIOR TU 5 TAHUN AKU NAK TENGOK...
MUDAH SANGAT KENA TIPI DENGAN JPA TU KENAPA?
kalau tak ada isu ,ceupacs pun tak ada la nak mengamuk sampai tolak SBPA ni.ORANG MACAM KAU NI LA YANG SELALU KENA DIBODOHKAN....KAU UMNO YE...

Tanpa Nama berkata...

AKU SOKONG..CUEPAC TAK GOYANG DI GERTAK PUAK2 PTD DAN JUSA.......

Tanpa Nama berkata...

Rasanya kerajaan tak akan berganjak daripada keputusan melaksanakan SPBA...agaknya jaga air muka...

pekeliling EXIT POLICY pun dah keluar..
awal tahun ni terpaksa lah buat pinjaman peribadi..
duit guna duit pakai belanja pegawai atasan makan/minum kalau terserempak di cafe..
beli pakaian make up cantik2,supaya pegawai atasan tak jemu memandang ...

bangkrap...bangkrap

Tanpa Nama berkata...

aku cuma nak dengar kenyataan dari PM pd 22hb. nanti bahawa beliau memang bersetuju dgn sbpa ni 100% supaya hati aku x berbelah bagi masa PRU13 nanti. Kpd kelompok PTD (kePala oTak Dangkal) akan sampai masa kami akan mengajar korang semua dan tunggulah saat itu nanti!!!!

Tanpa Nama berkata...

aku pin dah sain....kepala pun tak pening..

Tanpa Nama berkata...

tak apa saudara dan saudari sekelian singe je..jika mereka main tahi dengan kita nanti suatu hari nanti, time pilihan raya suatu hari nati baru mereka tahu langit tinggi atau rendah..biar mereka buat peraturan-peraturan ini tetapi mereka tidak tahu kesannya nanti...jika sakit biar sama-sama sakit jika kita senang biar kita sama-sama senang..

Tanpa Nama berkata...

ini adalah penindasan secara halus akan tetapi mereka lupa kesannya nanti..sedangkan pokok yang besar boleh tumbang di makan anai-anai yg kecil apatah lagi pentadbiran sekarang...penjawat awam bawahan ramai berbanding dgn gred atasan..kalau semua berpaling tadah maknanya kerajaan boleh tumbang..

Tanpa Nama berkata...

kauorag sedap la sign.terutama jwatn yg dijumud gred spm ke stpm..tapi bagi yang terkena memang terasa.telah baca dan faham pkeliling dah 3 kali tamat..

Dato lihat sikit pada jawatan yng dijumudkan(Penghantar Notis N12, Penyelia Jeti N12,Pembantu Kamera N12 bila masuk dalam SBPA kenapa disamakan dalam gred N11(N5-1)..Dimana kekananan seseorang itu?..dalam SBPA ini dinamakan turun pangkat..

Celaka la org yang buat dasar ni....
MAMPUS...

Tanpa Nama berkata...

wahai sahabat -sahabatku sekalian tidak guna kita kelahi sesama -sendiri.malu kita sebagai orang melayu yang penting cuepac telah memperjuangkan suara kita dan selebih nyer kita beserah kepada allah.... kalau ada diantara sahabat-sahabatku tidak berpuas hati kita sabar dan gunakanlah kuasa yang diberikan kepada kita di pru13 nanti kerana kita mengamalkan sistem demokarasi

Tanpa Nama berkata...

huh kenaikan aku tengok dalam tu hanya 50 hengget aje... Bos besor kenaikan 400 - 1000 gile... sistem perlu dirombak. Buat macam beberapa negara sistem nye. MESTI MULA DARI BAWAH then berdasarkan rekomen baru boleh meniti ke pangkat lebih tinggi. Baru dapat rasa macam mana setiap level kehidupan sebagai penjawat awam dirasai dan baru lah boleh merasa jurang antara yang atas dan bawah. So sistem pegawai atas hendaklah bermula dari tahap terbawah. nak naik pangkat.. ada kelulusan dan lengkap segala syarat baru boleh naik satu tangga lagi. Ini tidak masuk pun terus duk atas so takda siapa boleh rasa apa yang kita lalu di bawah.

Tanpa Nama berkata...

Semalam ada taklimat di Jabatan, kelibat Lampiran C pun tidak nampak, macam mana hendak buat pilihan.

orang timur berkata...

Aku kerja dh hampir 22 tahun dan dh lalui 3 skim..masuk SBPA ni jadi 4 skim. Aku dh berada di bawah 8 orang ketua. Semua kepala x sama...aku pernah dapat markah 80,85,84,90 dan pernah dapat 96 di bawah ketua berbeza.Jadi aku rasakan CUEPACS adalah betul....EXIT POLICY mmg untuk ketua ugut kita dan wujud skim bodek.HIDUP CUEPACS..

harjit sing pillai berkata...

BERKENAAN....

Macam mana dari segi perundangan jika saya dah sign SBPA,tapi masa saya sign saya tak didedahkan dengan maklumat yang jelas kerana lampiran c tidak disertakan bersama surat opsyen.
ADAKAH SAH OPSYEN SAYA,JIKA SAYA SIGN DALAM KEADAAN TAK MENDAPAT MAKLUMAT LENGKAP,TERTEKAN DAN SAYA SYAK ADA MUSLIHAT SELEPAS SAYA SIGN.

SESIAPA YANG TAHU UNDANG UNDANG SILA BAGITAU..

================================

jawapan...
Terlebih dahulu saya adalah seorang lulusan undang undang.
Suatu kontrak mestilah jelas....tiada maklumat yang sepatutnya disembunyikan atau diragui ada disembunyikan bila sesuatu kontrak ditandatangani.(Dalam kes ini dan selepas dari ini disebut opsyen).Selepas opsyen tersebut telah ditandatangani....sepatutnya sebelum opsyen itu menjadi sah...sepatutnya tuan/puan diberikan tempoh bertenang,Dalam kes ini tiada,jadi opyen menjadi tidak sah,dan anda berhak untuk batal opsen.

Tanpa Nama berkata...

SBPA dlm versi Bahasa Iban - Sistem Budu Paloi Amat.. Hahaha..

sign jugak lu bro.. berkata...

kami semua 103 staff MRSM dah sign !
staff yang bising2 sangat menentang hari tu pun sign jugak hari nie.. apa kes bro?
poooorah ! bising jer lebih. wa tengok ngan mata wa bro... apasal lu sign bro ?!

Tanpa Nama berkata...

sign jugak lu bro.. berkata...

kami semua 103 staff MRSM dah sign !
staff yang bising2 sangat menentang hari tu pun sign jugak hari nie.. apa kes bro?
poooorah ! bising jer lebih. wa tengok ngan mata wa bro... apasal lu sign bro ?!

Selasa, Disember 20, 2011 4:03:00 PM

DIPAKSA MMG LAA SIGN.. CUMA DGN BANTAHAN JER..

Tanpa Nama berkata...

Kalau sign tapi ada menda lagi yang main sorok2 dah tentu SBPA tipu PA...saman terus je.ramai yang nak jadi peguambela..yang penting saman atas nama jusa dan ptd pembuat dasar sbpa...abis cerita....

Tanpa Nama berkata...

sign jugak lu bro.. berkata...

kami semua 103 staff MRSM dah sign !
staff yang bising2 sangat menentang hari tu pun sign jugak hari nie.. apa kes bro?
poooorah ! bising jer lebih. wa tengok ngan mata wa bro... apasal lu sign bro ?!

Selasa, Disember 20, 2011 4:03:00 PM
______________________________________

KALU TAK SIGN JAWABNYA KENA DI BERSARAKAN.. JAWATAN DAH JUMUD..MMG LA TERPAKSA...TAKKAN NK BERHENTI DULU..

Tanpa Nama berkata...

Gaji SSM naik satu tangga = ADA
(Dah dikira dan dibuat bracketing)

Naik ke SBPA = ADA
(Tengok bracketing atau gaji terdekat selepas naik 1 tangga SSM)

Naik 1 Tangga di SBPA = ADA.
(Akan dapat semasa KGT 2012)

Semua tu ada. cuma kenaikan satu tangga semasa di SBPA kena la tunggu KGT 2012. baru dapat.

Salah tu...yg KGT 2012 tu tak termasuk dalam sistem perubahan gaji SSM ke SBPA! KGT tu mmg tetap dapat...

Oleh sebab tak tunai janji, majoriti tak tergolong dlm kenaikkan 7-13% seperti dalam bajet 2012!

Tanpa Nama berkata...

setiap apa kemanisan yg mereka beri disebaliknya ada racun..

Tanpa Nama berkata...

Exit Policy bukan kena pada PA bawahan saja! Sehinnga gred 54 pun kena. Kalau ada KSU yg tiga suku, malang laa nasib bos tu...terutama yg tak sekepala dengan KSU!

Tanpa Nama berkata...

.cuepac bersuara lewat sebab omar osman tenguk gaji dia naik tak sampai 13% je,tak sama dengan jusa-jusa yang selalu bermesyuarat dengan dia.Dia ingat bila dapat gelaran datuk,diangkat jadi presiden cuepacs,gaji dia mestilah sama dengan jusa-jusa di tiap kementrian ..tu yang dia terkejut tu....
-------------------------
Kenaikan 7-13% memang ada tapi anda tidak tahu kira kot..

Tanpa Nama berkata...

korang semua jgn risau. sign jer. sbb seme orang kerja kat JPA sign. takkan lah mereka berani sign kalo x bg faedah. surat ni sbb dia dah jd pesara sebab tu dia bagi pendapat. pk positif. org lama ni selalu bg pendapat bkn sbb mereka selalunya betul tetapi sbb mereka pernah wat silap. itu jer
................
sokong...biar pi kat depa tak mau sign

www.sunankasih.com berkata...

KEPADA apa sal la bongok sangat mamat ni

JPA telah buat bracketing pada jadual gaji yang diberikan kpd PSM untuk memudahkan PSM buat kerja dan tak perlu kira banyak mana pegawai tu dapat. Tengok jadual je dah tau dapat banyak mana. Bracketing tu dibuat juga utk menjaga senioriti para PA.

Kalau korang tak faham jangan tanya aku dan jangn buat spekulasi sendiri.col JPA dan tanya utk penjelasan SUPAYA TAK DAPAT DOSA PERCUMA (Nasihat
===================================

KAU NI APA HAL,KAU FAHAM KE TIDAK APA YANG ORANG TAK PUAS HATI?
YANG KAU BAGI CONTOH BEZA SENIOR DENGAN JUNIOR CUMA 6 BULAN TU KENAPA /
ORANG DOK CAKAP SENIOR HILANG SENIORITI SAMPAI BERTAHUN TAHUN,BUKAN BEZA 6 BULAN....
CUBA KAU BUAT CONTOH BEZA SENIOR DGN JUNIOR TU 5 TAHUN AKU NAK TENGOK...
MUDAH SANGAT KENA TIPI DENGAN JPA TU KENAPA?
kalau tak ada isu ,ceupacs pun tak ada la nak mengamuk sampai tolak SBPA ni.ORANG MACAM KAU NI LA YANG SELALU KENA DIBODOHKAN....KAU UMNO YE...
==================================

Bro, guna la bahasa yang elok sikit, baru la melambangkan pemikiran kau matang dalam nak menuntut keadilan. kau baca habis ke komen aku? AKU BUKAN KOMEN UNTUK SEMUA KETIDAKPUAS HATI SEMUA KOMEN2 KAT SINI. KOMEN AKU TADI TU UNTUK BERI PENJELASAN kpd sahabat W17 yang mata gaji P1T12 dan kawan dia junior mata gaji P1T11.

KOMEN tu berdasarkan permasaalahan sahabat W17 tu. yang kau marah sangat apesal? kau marah2 sangat ni kau boleh ubah SBPA ke?

SATU LAGI, yang kau kecoh tanya aku UMNO ke tak tu apehal? kau tanya aku UMNO? mesti kau pulak PAS/PKR atau lain2 kan? mase aku komen tadi ade sebut pasal politik ke? aku komen secara baik pun kena hantam jugak. Aku tak faham betul dengan mentaliti orang mcm kau ni.

KAU tak payah komen2 aku la lepas ni. aku malas nak layan orang mcm kau.Komen dengan membuta tuli dengan emosi tak ada manfaatnya. Kalau kau orang yang bijak, kau akan terima nasihat aku

bakal jusa... berkata...

kepada mereka yg xpuas hati tentang gaji rendah tuh...k0rang isi la b0rang sambung belajar lg cam yg gaji tinggi tuh...mana la tau leh naik pangkat sampai jd jusa...dulu masa sek0lah xnak belajar sungguh2...time keje n dpt gaji rendah baru bising2...pe p0n gred 41 mesti tinggi dr gred 32....nie terbalik plak...

Tanpa Nama berkata...

Sekarang saya di gaji T5 (SSM) bila bertukar ke SBPA, saya termasuk dalam T3 di mana saya digabungkan dengan Junior T3 danT4. Selepas pelarasan saya hanya menerima kenaikan gaji RM119 manakala T3 menerima RM303 dan T4 mernerima RM170. PGT asal saya pada bulan Julai (SSM) dan ditukarkan kepada Januari (SBPA).

Jika di kira secara kasar, nampak seperti saya untung kerana saya diberikan PGT pada bulan Januari (mengikut senioriti) dan menerima RM300 pada kenaikan T4. Jadi,jumlah kenaikan saya hanya RM 119 + RM300= RM419. Padahal, junior T3 saya merasa RM300 daripada Januari sehingga Jun dan mendapat pertambahan gaji pada Julai, menjadikan jumlah kenaikan Junior menjadi RM303+ RM300=RM603. Boleh ke bezakan kenaikan Junior saya????? Sebanyak RM 184. Dimanakah keadilan perkiraan gaji ni? Selaras untuk siapa?

Tanpa Nama berkata...

pencen buat cara pencen beb..!! tak kira kau sape, jusa kea, jusi kea, kerajaan tak nak dah org nie.. begitu juga dgn pak Menteri, YB, Exco yang dah tua bangka sila blaahh..!! kami rasa yang buat sbpa mesti jenis yg nyanyuk nie..mcm tak tau-tau pulak, biar tinggal yg muda-muda mnerajui negara.. ada faham..!!

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 380   Terbaru› Baru»