SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

15 Disember 2011

SBPA : CUEPACS BANTAH, ARAH STAF KERAJAAN TIDAK TANDATANGAN BORANG OPSYEN

Malaysia Insider
Oleh G Manimaran
December 15, 2011



KUALA LUMPUR, 15 Dis – Cuepacs hari ini mengambil pendirian membantah pelaksanaan opsyen sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan menggesa kakitangan awam jangan menandatangani borang penerimaan skim gaji baru itu sehingga pihaknya mengadakan pertemuan dengan perdana menteri minggu depan.

Timbalan Presiden Cuepacs Azih Muda berkata pihaknya bukan menolak SBPA tetapi membantah pelaksanan opsyen kerana tidak cukup maklumat dan kurang penjelasan khususnya perubahan gaji.

“Kami memutuskan untuk membantah pelaksanaan opsyen SBPA, kita mahu jumpa perdana menteri pada 19 Disember ini,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider di Perlis.

Seramai 1.4 juta kakitangan awam diberi masa dua minggu mulai esok untuk menerima opsyen sistem SBPA.

Azih berkata pihaknya akan menjelaskan kepada perdana menteri alasan-alasan pihaknya membantah pelaksanaan opsyen dan beberapa perkara lain yang berkaitan.

“Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) adakan program jelajah, tetapi tidak memberikan penerangan dan penjelasan terperinci mengenai pelaksanaan SBPA, carta perubahan gaji tidak diberikan, tiada maklumat mengenai dasar pemisah atau exit policy.

“Kakitangan awam yang menghadiri taklimat diberi borang opsyen dan diminta tandatangan terus, walaupun tidak faham dan kurang maklumat,” kata beliau.

Cuepacs mengadakan mesyuarat kongres di Kuala Perlis hari ini bagi membincangkan pelaksanaan SBPA, yang akan dikuatkuasakan mulai 1 Januari ini bagi menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM).

Opsyen menerima SBPA akan dibuka mulai esok. Ia telah menimbulkan rasa tidak puas hati antara lain berkaitan peratusan kenaikan gaji dan dasar pemisah atau ‘exit policy’.

Pekeliling SBPA dikeluarkan 7 Disember lalu.

Semalam, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata, “(mesyuarat) kongres (di Kuala Perlis) khusus membincangkan SBPA kerana taklimat JPA kepada kami hanya menyentuh perkara dasar.”

“Kami juga tiada maklumat tambahan selain pekeliling yang diedarkan,” katanya.

Katanya, tempoh dari 16 hingga 30 Disember ini yang diberi JPA kepada penjawat awam untuk menandatangani surat tawaran SBPA juga terlalu singkat.

“Pada pengetahuan kami tawaran JPA melalui SBPA seolah-olah penjawat awam tiada pilihan. Macam mana kita hendak setuju terima jika kandungan penuh tawaran tersebut tidak jelas,” kata Omar.

Tambah beliau, hasil taklimat Cuepacs dalam jelajahnya ke sembilan buah negeri sehingga hari ini ramai anggota-anggotanya menyatakan mereka tidak memahami dengan jelas SBPA.

Antara perkara utama dibangkitkan mereka ialah prestasi bagi yang mendapat markah tinggi adakah benar akan mendapat apa yang dijanjikan dan kesannya kepada yang mendapat markah kurang dari 70, tambah beliau.

353 ulasan:

«Lebih lama   ‹Lebih lama   201 – 353 daripada 353
Tanpa Nama berkata...

alah benda ni kan OPSYEN.....! tak nak SBPA teruskan je SSM tu... itulah, inilah, tertipulah,, terpedayalah, PRUlah, Politiklah, apalah korang ni, nama je penjawat awam tak da integriti langsung! masa memohon jadi penjawat awam, merayu, konon nak berkhidmat utk negara.. kerajaan beri sikit transformasi dah melalut sana, melalut sini.. tak faham lah korang ni.. nak gaji lebih kerja tidak!!! hempeh!!!

---------------
Apa yg kau mengarut tu s*****n ..Hangpa yg jusa tu nak gaji lebih kerja tidak....Batu

Tanpa Nama berkata...

bengong xabis2 la, buat keputusan tu biarlah pk panjang2, jgan nak ambil ati saja

Tanpa Nama berkata...

aduuhhh, bengong xabes2 la, buat keputussan tu biarla fikir panjang2, jgan saja nak ambil hati ajer

Tanpa Nama berkata...

Kepada Para PA. Kalau tuan2 seorang yang amanah serta memberi komitmen sepenuhnya terhadap tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan, tindak perlu risaukan tentang exit policy.Untuk makluman PA, sebagai PPP dilema seorang PPP ialah bagaimana hendak menaikkan markah prestasi yang munasabah kepada staf bawahan yg tidak menunjukkan prestasi (tak perform / masalah disiplin/ punch kemudian hilang / keluar minum lama2 dan seumpamanya). Org utara cakap, jenuh cari nak tolong tang mana lagi untuk naikkan markah jadi 85% supaya tidak menjejaskan kenaikan pangkat seseorang. Kalau seorang yang prestasinya baik, senang kerja PPP. Senang2 PPP boleh memberikan markah melebihi 90%. Pada pandangan saya masalah SBPA ini adalah kaedah pemindahan gaji yang agak mengelirukan dan double standard antaara JUSA dan gred 54 kebawah.Dan yang menghairankan saya kenapa Lampiran C tidak keluarkan. Dimana2 didunia pun, setiap tawaran kerja akan disekalikan dengan maklumat gaji yang akan dibayar. Hairan ya. Dan para PA yg risaukan tentang exit polisy, baiki Prestasi anda kerana PPP dan PPK yang profesional tidak akan menzalimi staf bawahan.

Tanpa Nama berkata...

pihak JPA dah pun tinggalkan hotline untuk dihubungi..kalau nak kan penjelasan..call je hotline...apa susah

perlaksana berkata...

tunggu..tunggu ..tunggul..last last tamat tempoh..cepat la wat keputusan cuepacs oi..kami pening pala melaksana skim ini untuk 7000 org cikgu dan kakitangan ni dan menunggu jawapan cuepacs ni...tan sri abu bakar kata sempat?sempat ker?sistem nak key in pun tak ketahuan hala lagi hari ni...please la bkn tulis tgn yg nak draf lagi yang nak key in lagi..bkn nyer tuan punya badan wat sendri..kalau mereka wat sendri tentu sempat..ni tak..kami yg gak yg wat...mau kami lambat kami la yg kena kan?

gadis seksi berkata...

yes apa saya nak kisah janji saya dapat apa yang saya mau...duit segalanya..bukan susah nak pikat bos tunjuk lurahku sikit dah cair dah. letak je kat mana mana pun akanku cairkan mata2 atasanku jangan jelous yer kepada makcik2 yang dah tua atau abang2 yg kerja kuat. maaflah sebab itu lah kehidupan kami sebenarnya, so kawan2 ku yg dah sign kita enjoy. tapi takut jugak sebab cuepacs ni ianya dimansuhkan.

Tanpa Nama berkata...

KITA TAK KISAH KALAU REZEKI J17 KE J27 ATAU JUSA DAN PREMIER NAIK GAJI 'GILA-GILA', TAPI JPA JUGA PERLU LIHAT SENARIO SEMASA KAKITANGAN AWAM. ADA RAMAI KAKITANGAN AWAM YG SUDAH PUN MEMPUNYAI KELULUSAN SEMASA LEBIH TINGGI DARI JAWATAN DISANDANG SEKARANG. JADI APA SALAHNYA KALAU JPA UBAH DASAR NAIKKAN SIKIT GAJI MEREKA SAMA ADA BEBERAPA MATA GAJI KE ATAS, ATAU NAIK GRED KE MACAM J17, ATAU APA SAJA YG MELAMBANGKAN PENGIKTIRAFAN KEPADA GOLONGAN INI. SEMUA DASAR JPA YG BUAT. JADI BE STEADYLAH BEB...

Tanpa Nama berkata...

JPA BUKAN BUAT TRANSFORMASI GAJI KAKITANGAN AWAM TAPI TRANSFORMASI GAJI DIRI SENDIRI...HAIYYAAA...INI MACAM KALU BN PUN TUMBANG LOOO PRU13...

Tanpa Nama berkata...

Pada pandangan saya banyak kebaikkannya SBPA berbanding SSM. Kita baca pekelling pun dah boleh nampak bezanya. SBPA lebih kepada untuk meningkatkan produktiviti kerja dan prestasi bekerja penjawat awam. Kita sendiri maklum, kebanyakkan yang kurang menyokong SBPA adalah kakitangan pangkat rendah. Kenapa? takut prestasi anda yang teruk menyebabkan anda dibuang kerja. Lihatlah dulu prestasi anda sebelum ini bagaimana?. Ramai yang hanya duduk melepak di pejabat, melayari internet, dan yang lebih sadis menghuni kedai kopi berjam-jam. Jadi melalui SBPA ini lah kita ingin meningkatkan prestasi kita dan mengubah sikap lama. TAHNIAH kepada kerajaan kerana memperkenalkan SBPA. Kepada yang tidak mahu menandatangani opsyen SBPA, ia bukannya satu paksaan. Yang lantikkan sebelum Jan 2012 masih boleh kekal pada umur saraan pilihan seperti sebelumnya. Umur saraan paksa hanya terpakai pada mereka yang dilantik mula Jan 2012. Jadi tidak timbul soal wajib bersara umur 60 kepada sesiapa yang mahu menerima SBPA. Selain itu, kakitangan awam yang merasakkan SSM lebih baik untuk mereka, boleh terus berada dalam skim lama.

Tanpa Nama berkata...

Apabila kerajaan UMUM bajet 2012, kakitangan awam bersorak gembira. CUEPECS tak henti-henti kuar TV, gembira sebab kononnya banyak perjuangan mereka terlaksana. Tapi bila kerajaan mula kuarkan opsyen SBPA, nak pula pigi MEMBANTAH... ajak penjawat awam jangan tanda-tangani borang... bengung...

Tanpa Nama berkata...

alahh susah-susah kan bole kerja swasta aje..then masuk blik...gji golongn pelaksana kecil so ape perlu buat watlah keje sambilan takpon berniaga ke..utk tmbh pendapatan aslkan tidak menganggu kerja hakiki..takkn nak duk senang lenang kat umah jer...buatlah sesuatu yg boleh tambah pendapatan.sampai bile nak berharap...

Tanpa Nama berkata...

setuju...

hashim alif berkata...

Salam semua,

Apa la yg korang nie selalu sgt tak puas hati itu ini. Suka sgt mengkontrevesikan keadaan. Kalau korang semua tak puas hati resign dr govt dan pi carik kerja lain. Sy dulu berkhidmat dalam govt 3 tahun sbg permanent staff. Sy berhenti sbb kebanyakan org govt nie :-

1) Suka merungut, merungut merungut dan terus merungut dr R1 sampai larr JUSA A. Banyak sgt ion negatif.
2) Kerja nak relax dan sikit tapi gaji nak banyak.
3) Banyak sgt sikap "ini bukan kerja aku, tue kerja dia".
4) Cakap banyak "sepatutnya kena mcm tue, sepatutnya kena mcm nie" tp suruh buat habuk pun takdak.

Haa habis tue berani berenti dr govt dan buat bisnes sendiri? Oh takder pencen, takder gaji tetap, pegi hospital nanti tak free, tak dpt loan rumah interest rendah.

Sepanjang sy jumpa dgn staff kerajaan, amatlah sedikit yg bersyukur dgn apa yg ada. Tidak menggambarkan sikap sbg seorang islam.

Ramai org2 muda melayu yg capable bersaing di arena antarabangsa yg tak perlu kerja dgn govt. Carilah mereka tgk cara mereka mengutarakan pendapat bagaimana...

-Ex J41

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum semua...saya nasihatkan kepada semua penjawat awam kalau dah tak puas hati sgt dgn dasar SBPA dan juga dasar kerajaan dipersilakan letak jawatan secara sukarela dan cari kerja lain yang boleh puaskan hati tuan2 dan puan2. Jangan dok bising2...kerja bukan bagus mana pon..yang uatam tgk jam lps tu tgk kelendar...2 perkara je yg penting bg penjawat awam hari ni dari kajian saya..bila masa nak punch balik dan lagi satu bila nak sampai 25hb nak ambik gaji...saya cabar tuan2 dan puan2 jadi lah org pertama letak jawatan jika tak setuju dengan SBPA dan dasar kerajaan....wakil tak rasmi JPA

Tanpa Nama berkata...

Apa yang perlu Penjawat Awam lakukan??

Tanpa Nama berkata...

Boss senang je jawab. Kalau sorang berenti, berjuta yang nak mohon masuk kerja

Tanpa Nama berkata...

"Bagi penjawat awam yang menerima opsyen SBPA akan menerima kenaikan gaji tahunan antara RM80 hingga RM320 dan faedah kenaikan gaji antara tujuh hingga 13 peratus". Petikan dalam belanjawan 2012 yang dibentangkan oleh PM. Peliknya bila SBPA keluar yg JUSA-JUSA menerima kenaikan gaji lebih 40%. KPPA sila jawab kemusykilan saya ini..

Tanpa Nama berkata...

knpe la nk bantah tanpa faham apa sbenarnya SBPA ni? Pekeliling kan ada baca dan fahamkan la btl2..sume ada dalam 2, pasal Lampiran C mmg la sulit, kalau dipaparkan utk umum jadi rakyat2 sekalian bersiap sedia la dgn harga barang yang akan naik lebih tinggi dari skim gaji SBPA nnti..itu jugak la tujuan jadual gaji tidak dipaparkan utk umum.kalau x faham jugak pasal SBPA ni rujuk la dgn Bahagian Sumber Manusia bahagian masing2 melalui Admin..Tiap2 jabatan kan dah dipanggil taklimat knpe x dimanfaat kan masa tersebut utk bertanya dengan lebih lanjut jika ada kekeliruan? inilah sikap orang kite lebih suka buat kesimpulan sendiri dan dengar cerita2 dari sumber yang tidak tepat. Kita berkhidmat biarlah ikhlas. Dasar yang dibentuk telah dibincangkan dengan semua pihak. Berdasarkan SBPA ita perlu berlumba untuk menunjukkan kecemerlangan kerjaya setimpal dengan yang diterima. Yang terbaik akan kekal manakala yang tidak memuaskan seharusnya berusaha ke arah lebih cemerlang.Yang terbaik akan kekal manakala yang tidak memuaskan seharusnya berusaha ke arah lebih baik.

Tanpa Nama berkata...

adalah ini ke arah menswastakan perkhidmatan awam? hmmmm lepas ni semua kene kerja bersungguh-sungguh yer.....

Tanpa Nama berkata...

aku dpt berita ni dari sumber2 dipercayai & dr pegawai atasan sebuah kementerian.yg merangka agenda and sume butir2 sbpa ni PM ngan KP JPA je.org lain tokleh campur tgn.diorg berdua ja dok rangka menatang nih.

Dr. Isma berkata...

Saudara/saudari yang bercerita tentang integriti tu...ko faham ke apa itu integriti..ko penjawat awam ke...dan ko tau ke senario yang berlaku didalam perkhidmatan awam...saya bertugas berhampiran dengan kumpulan yang membuat dasar ni...melihat dengan mata secara realiti...kalau ko tak tau jgn bercakap sebarangan...mungkin ko dah senang lenang dok atas ke ko ni dok kat bahagian tu.. bleh la cakap mcm tu...masalah ini pada golongan bawahan...sebagai contoh di sarawak..gred 17 buah kerja sampai ke pendalam, mencari maklumat utk disalurkan gaji tak setimpal dgn apa yg dia buat...


saudara yg berkata berlajar tak tinggi tapi nak gaji besar....saudara mungkin dh duduk dikerusi yg selesa saudara boleh la bercakap mcm tu...bg mereka yang ada lulusan universiti tapi kerje gred 17...apa cerita..jgn la cakap ikut sedap mulut je..saya bercakap bg pihak mereka yg berada dalam golongan bawahan walaupun saya sudah berada di tahap yang selesa...ni untuk bangsa kita sendiri...bukan untuk org lain..

Tanpa Nama berkata...

kalau kenaikan tahunan berdasarkan prestasi, jawabnya yg kroni n kaki bodek jer yg dpt kenaikan..selama ni pon pengiraan prestasi bias..benda begini boleh dipertikai especially organisasi yg terlalu ramai mcm sekolah..yg baik ngan pengetua dpt la kenaikan..yg pengetua anti hbhlah..

Tanpa Nama berkata...

adakah penilai yang dilantik itu benar2 bekelayakan dan tidak mempunyai kecondongan untuk bias dalam memeberi markah dan apakah jenis penilaian yang akan digunapakai dalam SBPA.... dalam bidang keguruan siapakah yang benar2 layak untuk menilai.... jika GPK atau GB sudah mesti mereka senantiasa dapat kenaikan gaji penuh sbb mereka yang menilai diri mereka sendiri... tetapi guru2 biasa....adakah adil corak kenaikan gaji seperti ini terus dipraktikkan ... kerana penilai senantiasa berbeza di antara satu sama lain.... (kerana ada sekolah tertentu meletakan prestasi pentadbir sperti GB, GPK dan guru2 senior diperingkat 90% keatas sedangkan guru2 baru dibawah 90% konon alasannya GB dan GPK dan guru2 senior perlu dapat markah sedemikian kerana berdasarkan maruah dan kekawanan dlm jawatan)... cuma berkongsi....

Tanpa Nama berkata...

memang xpaham.. perlu penjelasan yg lebih jelas mengenai sbpa..paling risau markah prestasi..kalau staf bawahan dianayai disebabkan masalah peribadi atau salah faham menggunakan penilaian prestasi...mcm na?...takut juga membabitkan masa depan dan punca rezeki..

Tanpa Nama berkata...

ARAH STAF KERAJAAN TIDAK TANDATANGAN BORANG OPSYEN- seoalah skrg ni CUEPACS yang berkuasa boleh keluar arahan mcm tu, skrg ni sapa majikan kpd staf kerajaan, kalau ye pun tak setuju janganlah guna perkataan 'arah' gunalah perkataan dinasihatkan..

Tanpa Nama berkata...

Yang banyak bagi komen kat sini semua yang x sabar nak gaji..skarang x bising la sebab dah dikaburi dengan kenaikan gaji januari ni..tp lepas da naik gaji nanti baru tau apa yang kurang semua ngan SBPA ni baru nak melalak dah xde gunanya..

CUEPACS bantah pasti ada sebabnya..diorang bukan wat kajian sikit-sikit je..pasti menyeluruh..jangan lupa CUEPACS tu pejuang bg penjawat awam..jangan sebabkan gaji korang terima bulat2...

Tanpa Nama berkata...

salam ko ni kenapa? orang cerita pasal gaji RM? ko cerita pasal kereje? ko tak boleh bandingkan risiko kerja dengan gaji. gaji kena lihat keperluan hidup sedangkan risiko kerja ko yang pilih.

Tanpa Nama berkata...

Cakap lebih menunjukkan siapa diri kamu sendiri..jangan terlalu tamak wahai sahabat..org2 sedang memerhatikan dan mentertawakankan kita..mana maruah kita wahai sahabat..kenapa tidak pernah bersyukur dgn tezeki Allah..bila tidak bersyukur..bila2 sahaja Allah akan tarik balik wahai sahabat..bangunlah dr ketamakan wahai bangsaku..cakap lebih, Allah boleh sempitkan rezeki kita..Ya Allah, berilah pentunjuk dgn org2 yg tamak ini dan sedarkan mereka bahawa mati tidak akan membawa apa2..SubhanaAllah...

Tanpa Nama berkata...

Kan opsyen..ikut korang la..x suruh pun sign..cuepacs g balik sambung keje la weh..wat kongres nak escape keje opis je tu

Khamis, Disember 15, 2011 8:36:00PM

===================================
Saudara di atas,
Mmg betul la ni opsyen/pilihan..tp kalau nk pilih pun, mestilah tahu akan butir2 perkara yg nk dipilih tuu.. Nmpak sgt saudara ni tak faham apa maksud "opsyen" tuu..!!

Tanpa Nama berkata...

salam dato,

Apa yang dato cakap memang betul.SBPA tidak dapat membezakan penjawat awam yang telah lama berkhidmat dengan orang baru berkhidmat dengan kerajaan.Sebab perbezaan gaji hampir sama.kelakar juga ye...macam adik beradik kembar pulak.

Tanpa Nama berkata...

isu ni yg penting SAPA PILIH SBPA AKAN DINAIKKAN GAJI SO KLU YG X PILIH N MASIH STILL SSM GAJI SAMA JA...BEZANYA DUIT JERRRRRRRRR...IYA DOK...yg pakat duk salah macam2 hal pesal?

fadli berkata...

among others, perhaps things could be different if; pekeliling sbpa tersebut diwar-warkan lebih awal (and not only on 7 dec); tempoh untuk terima atau tidak juga lebih lama (30 hari mungkin lebih wajar); lampiran c (bab gaji) juga diwartakan lebih awal dan telus (sebab, pekerja dan duit memang takleh dipisahkan, itu yang pekerja akan tanya/tengok dulu).

for me personally, sbpa is good, sebab; finally diwujudkan polisi kenaikan gaji (mungkin bonus juga hendaknya nanti) ikut prestasi kerja, penilaian prestasi yang 360 (no longer just top-down); and exit policy (jika memang rasa dah tidak minat jadi hamba rakyat, dan jika menunjukkan prestasi kerja yg rendah untuk sekian lama)

Tanpa Nama berkata...

exit policy haruslah diberikan dahulu kepada pegawai yg memberikan cadangan ini tanpa memikirkan orang dibawahnya....

Tanpa Nama berkata...

su1973

SBPA adalah untuk penambaikan kepada kakitangan awam dan bukan untuk menyusahkan kakitangan awam. Bila wujudnya dasar Exit Policy bermakna ini secara tidak langsung akan menyusahkan kakitangan awam kerana mereka akan bekerja dalam ketidakikhlasan semata-mata nak mengampu untuk dapatkan markah yang tinggi

Tanpa Nama berkata...

xfhm...xfhm...knapa sifir gaji perlu di sembunyikan. Kononnya untuk menjaga PA dari diburu oleh institusi kewangan dan juga untuk mengelakkan kenaikan harga barang. Kenapa sekarang baru nak prihatin ngan PA, nk jaga kebajikan PA? Boleh percayakah pengiraan yg dibuat oleh bahagian pentadbiran itu betul? Selama ini pun xpernah betul pengiraan sehingga bila audit datang, ada ja yg tak kena dan xpasal2 kena bayar balik gaji yg terlebih dapat, apatah lagi sifir gaji disembunyikan...

Tanpa Nama berkata...

Pelaksanaan SBPA keatas Kump. Pelaksana patut DIKAJI SEMULA kerana sebahagian besar PA tidak menyokongnya. Kalau zaman Pak Lah dahulu jurang pendapatan dirapatkan diantara Kump P&P dgn Kump Sokongan, di zaman YAB Dato Sri Najib, saya khatir persepsi PA jurang ini dilebarkan. Khabarnya ramai PA akan gunakan kuasa pensil 2B pd PRU 13 ini jika Skim dan Gaji Kumpulan Pelaksana tidak dikaji semula utk merapatkan jurang pendapatan tersebut. Saya teramat khuatir jika ini berlaku. Ketidak adilan yang ketara sebagai contoh ialah perbezaan gaji Gred 41 - kenaikan tahunan dari RM90 kepada RM230. Kenaikan maksima kumpulan Gred 41 RM2,000 dari gaji sebelum ini. Kenaikan gaji bagi Gred Gred 36 (Gred kenaikan pangkat) dahulu RM167 kini hanya RM180 (beza RM16 sahaja). Sepatutnya ia melebihi Gred 41kerana Gred tersebut adalah Gred kenaikan pangkat. Bagi Gred 54 pula kenaikannya hampir RM5,000. Beza gaji Gred 11 dengan Gred 17 hanyalah RM100 sahaja. Terdapat pelbagai perkara yg tidak kena dengan SBPA ini. Saya khuatir PA Kumpulan Pelaksana akan berasa kecewa kerana ekspetasi mereka terlalu tinggi dengan pendirian kerajaan

Tanpa Nama berkata...

nak tandatangan tu ingat2 sikit.... bukanya pentadbir @ ketua jawatan hang pa semua tu bersama sampai pencen.... ada yg baik ada yg gila, ada yg ikut telunjuk politik umnooo dajal..... hidup ni banyak cabaran... kalau duk kalut ikut telunjuk najib cpt ler kaya pakai duit rakyat..... ingat2 sikit... opsyen ni perlu ada ketelusan biarpon di beri pilihan.... jangan duk angan2 beli banglo ler silap haribuln dapat prestasi 70, kena letak jawatan... opsyen ni sesuai untuk ptd jer....

Tanpa Nama berkata...

Pelaksanaan SBPA keatas Kump. Pelaksana patut DIKAJI SEMULA kerana sebahagian besar PA tidak menyokongnya. Kalau zaman Pak Lah dahulu jurang pendapatan dirapatkan diantara Kump P&P dgn Kump Sokongan, di zaman YAB Dato Sri Najib, saya khatir persepsi PA jurang ini dilebarkan. Khabarnya ramai PA akan gunakan kuasa pensil 2B pd PRU 13 ini jika Skim dan Gaji Kumpulan Pelaksana tidak dikaji semula utk merapatkan jurang pendapatan tersebut. Saya teramat khuatir jika ini berlaku. Ketidak adilan yang ketara sebagai contoh ialah perbezaan gaji Gred 41 - kenaikan tahunan dari RM90 kepada RM230. Kenaikan maksima kumpulan Gred 41 RM2,000 dari gaji sebelum ini. Kenaikan gaji bagi Gred Gred 36 (Gred kenaikan pangkat) dahulu RM167 kini hanya RM180 (beza RM16 sahaja). Sepatutnya ia melebihi Gred 41kerana Gred tersebut adalah Gred kenaikan pangkat. Bagi Gred 54 pula kenaikannya hampir RM5,000. Beza gaji Gred 11 dengan Gred 17 hanyalah RM100 sahaja. Terdapat pelbagai perkara yg tidak kena dengan SBPA ini. Saya khuatir PA Kumpulan Pelaksana akan berasa kecewa kerana ekspetasi mereka terlalu tinggi dengan pendirian kerajaan

Tanpa Nama berkata...

macam mana ni..esok dah kena g kuala lumpur..perbadanan suruh sagn esok jgak..sebab smua kakitangan perbandanan ni wajib g esok..ada pandangan ke..???

Tanpa Nama berkata...

..btol tu bro..dah adat lah skolah tnggi gaji tinggi...dan yg dg32 tu bila masok sbpa akan dikira thn perkhidmatan..bukannya mula tahun pertama...mknt 2013 ttp dpt gred baru dgn syarat LNPT dan perakuan ktua jabatan( mcm syarat lama jgak..)..sekian..

Tanpa Nama berkata...

terima je sbpa ni nanti kerajaan BN jatuh, kerajaan PR wujidkan skim gaji yg lebih efisyen.
Fakta yang mungkin: PM: Dato Osman leh tolong tak? DO: apa dia PM.. PM: tolong saya kiv dulu sbpa ni sbb takde bajet nak PRU la.. DO: cara mcmmana Datuk seri?. PM: buatkah apa pon provokasi ke , bantahan ke, ok? DO: baik! (ini kemungkinan je)

Tanpa Nama berkata...

macm mana nk fhm sekolah tk tinggi gaji nk besr.dengki kt orng yng gji besr...hhhhi

Ada jugak yg gol. cerdik pandai memberi komen spt di atas. Perlakuan sendiri telah MEMPERBODOHKAN diri sendiri tanpa disedari....
Kerana MULUT badan BINASA....

Tanpa Nama berkata...

saya tidak ada apa2 masalah jika pegawai mendapat kenaikan gaji yang tinggi.. tetapi gaji kakitangan bawahan hendaklah dikaji semula.. diberikan kenaikan yang lebih tinggi lagi terutama mereka yang gred 17 ke bawah...Gred 17 cuma naik RM40 shj utk kenaikan tahunan! sedangkan pegawai naik dua tiga ratus!

saya tidak setuju dengan exit polisi kerana manusia macam2 ragam... ada banyak pegawai yang suka menindas pekerja bawahannya dalam perkhidmatan awam sekarang! Ramai pegawai dalam PA yang tidak profesional... mereka ikut kepala mereka sahaja macam ofis kerajaan ni bapak mereka yang punyer!

Tanpa Nama berkata...

SBPA = Sign Borang Paksa Anda

Tanpa Nama berkata...

SBPA = Sign Borang Paksa Anda

Tanpa Nama berkata...

SBPA = Sistem Bahagiakan Pegawai Atasan

Tanpa Nama berkata...

Kump. Premier/Tertinggi - Kenaikan Gaji 100%
Kump. Pelaksana - Kenaikan Gaji 10%

Kump. Premier/Tertinggi - tol, minyak & bil boleh claim
Kump. Pelaksana - kena bayar tol, minyak & bil

Kump. Premier/Tertinggi - kereta disediakan, parking free
Kump. Pelaksana - kereta beli sendiri, parking bayar hari2

Kump. Premier/Tertinggi - 5 tahun skali leh claim rm82k cash ganti tiket flight
Kump. Pelaksana - nak beli tiket airasia pun semput

Kump. Premier/Tertinggi - bonus separuh gaji. gaji berpuluh ribu syok la
Kump. Pelaksana - bonus minima rm500

Kump. Premier/Tertinggi - ade driver bw ke mana2
Kump. Pelaksana - disuruh naik bas sbb kurangkan jln sesak

Kump. Premier/Tertinggi - ade elaun keraian (tapi masuk poket)
Kump. Pelaksana - x de lain keraian (tapi keluar duit poket utk rai)

Kump. Premier/Tertinggi - arah keje sana sini
Kump. Pelaksana - buat keje sana sini

Kump. Premier/Tertinggi - mcm2 elaun yg x spatutnye bribu2 ringgit
Kump. Pelaksana - elaun ciput tp bila minta naik skit dah bising

Kump. Premier/Tertinggi - minoriti
Kump. Pelaksana - majoriti (undi adalah rahsia)

Tanpa Nama berkata...

kerajaan mesti tulus. jangan sambil lewa dengan SBPA. kesannya akan menyebabkan ada kalangan segelintir kakitangan awak menuduh kerajaan hendak menipu. perkara ni boleh menyebabkan pembangkang mengunakan SBPA sebagai isu.

Tanpa Nama berkata...

KITA KENA BYK BERSYUKUR AYAH/IBU KITA DULU KERJA SWASTA GAJI KECIK PUN MAMPU BG MAKAN ANAK2 TANPA KOMEN PADA BOS SENDIRI.TAKDER TEMPAT UNTUK LUAHAN PERASAAN PUN ANAK2 TETAP MAKAN.SEKARANG DAH RAMAI YANG DAH HEBAT2.KALAU SAPER RASA DAH LAYAK JADI PTD LETAK JAWATAN PADA GRED SEKARANG TAK KIRA LAH GRED BWHAN ATAU PERTENGAHAN DAPAT ..APPLY JAWATAN PTD ATAU PREMIER DENGAN KELULUSAN SEKARANG CERITA TENTANG KELEBIHAN DIRI AGAR DAPAT MENJAWAT JAWATAN TERSEBUT..

SEBAB TU KENA INGAT ALLAH SWT JADIKAN SYURGA PASANGAN NERAKA KALAU SEMUA BAIK KITA SEMUA TAKYAH JADI PEKERJA SEKTOR AWAM..BAIK KERAJAAN BG DUIT SURUH HABISKAN DUDUK DI RUMAH AJER..

KIRA SEKALI YANG DOK GI MINUM PAGI BUAT ,BUAT KERJA PART TIME,JADI CAMERAMAN SEMUA TAKYAH BYR CUKAI MASUK DALAM POKET SENDIRI WALAU DAPAT BANYAK MANA PUN TU BELUM KIRA ZAKAT PENDAPATAN TAH TOLAK KER TIDAK KAT SLIP GAJI ...

JADILAH BERSYUKURLAH..BUDAK PENGHANTAR NOTIS @ SURAT PUN JARANG BISING MINYAK NAIK SURAT HANTAR JUGAK HARI2..

PASNI KITA BUKAK SATU KOLAM MINYAK RAMAI2 SEDEKAH UNTUK KESENANGAN ORG LAIN G JENJALAN.

YG SIAPA JADI TOKEY KEDAI AMIK UNTUNG RM 0.10 SAHAJA SEBB TAHU PAHALA DAPAT JUGAK.KITA TENGOK DIA AKAN UNTUNG ATAU RUGI..

arwah bapak aku cakap dapat kerja kerajaan pun dah jadi macam JUSA

WASALAM
AKU YANG SENTIASA TAK KISAH JANJI DAH KERJA KERAJAAN

Tanpa Nama berkata...

apa kata, penilaian tu dibuat 2 hala, bos nilai org bawahan dan org bawahan nilai bos, baru adil mcm ru, jd xdelah istilah ampu bos lagi

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum....
(maaf ini hanya pendapat aku)
Selama ini org(penjawat awam)inginkan kenaikan gaji...Bila dah ada opsyen baru seterusnya ada naik gaji sekali ganda pun bising...........Exit Polisi:jika seseorang itu buat kerja dia dgn betul mustahil ia akan diberi markah bwh 70%....benda ini hanya diberikan kepada mereka yang memang jelas tidak buat kerja....biar padan muka dia..jika seseorang diberi markah bwh 70% siasat akan dijalankan oleh pihak JPA....sekiranya memang layak dia dapat markah itu,so good byelh utk dia.....siasat bermaksud JPA akan menyoal semua pihak dan bukan hanya Ketua jabatan....tentang tandatangan borang tersebut::::memang lh pelu sain borang itu kerana kita perlu tanda samada kita setuju atau tidak bersetuju dengan opsyen tu....tengoklh borang tu......

SBPA mencetuskan huru hara sepertimana SAPS.............benda ini hanya sementara sahaja.esok lusa pasti ada yang menerima...terpulanglh kepada mereka yang tidak menerimanya...kita semua sama besar dan masing2 bleh berfikir..

Apa2pun SBPA::::Saya Berkhidmat Penuh Amanah......

Sekali lagi aku mohon maaf dan tegurlah aku dengan sebaik2nya...bukan dgn cacian dan makian....Allahua'lam...

Tanpa Nama berkata...

sekolah tak tinggi gaji pun tak banyak....jgn la nak dengki pada yg ada mcm2 degree...mmg patut pun mereka dpt gaji tinggi....apapun sbpa ni lebih baik dari ssm....... terima kasih PM ...

Tanpa Nama berkata...

SAYA BERASA HAIRAN APA YANG DIBANTAH. SEMUA KAKITANGAN AWAM BELUM MENDAPAT PENJELASAN YANG JELAS SEBENARNYA. SEBENARNYA SEMUA SISTEM BARU ADALAH PENAMBAHBAIKAN DARIPADA SISTEM LAMA. KALAU SEMUA HENDAK KENAIKAN GAJI YANG SAMA, BERPERANGLAH DUNIA. SETIAP SISTEM BARU SEMUA UNTUNG, CUMA SEDIKIT DAN BANYAK. CUBA INGAT KENAIKAN 15% DAN 25% DULU YANG MENYEBABKAN SISTEM GAJI BERSELERAK. JANGAN DIULANGI. KONTRAK SOSIAL MESTI ADA.

Tanpa Nama berkata...

Saya pun hairan, kenapa kita mesti rasa tidak puas hati dengan kenaikan gaji golongan profesional. Ini memang kontrak sosial dalam masyarakat. Mereka belajar tinggi, korban banyak wang untuk mendapat kelulusan yang tinghgi. Habis beratus ribu ringgit. Kalau kita hendak, sambung belajar. Kita kadang-kadang mesti menilai kedudukan kita di mana. Mana boleh tuntut hak sama rata dalam gaji. Kalau macam tu semua orang tidak mahu belajar tinggi.

Tanpa Nama berkata...

salam 1 m,sia..
rsa nya..Qpac hanya membantah perlaksanaan OPSYEN (sbb kurang maklumat )dan bersetuju dgn SBPA nie.. perjumpaan dgn PM tu pun rsanya nk tau lbh lanjut ttg OPSYEN tu jer...
sya sokong SBPA tpi TIDAK pda OPSYEN..
SEMOGA BERBAHAGIA DATOK.....

saiful berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Che' Zai berkata...

woi.. jangan asyik dok kutuk Presiden CUEPACS...! Yg kutuk Presiden CUEPACS tu sure terdiri daripada Bossy2 yg kejam lagi sadis... orng yg kejam memamg suka opsyen zalim mcm nie.. sbb hampa x takut masuk neraka buat zalim kt orang lain... pii raahh...!

farid berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

tentang prestasi 2 yg aq xbekenan 2. nk keja lg 30thn..ari ni ko leh la ckp ko bagus....esk ko da sakit....kna potong kaki cm ner?kna dialisis lg, darah tinggi,stroke n etc.....lum anak isteri ko sakit lg ko leh komitmen ke ng keja? then da la sakit kena buang kj lak cm ner?lum lg pegawai xsuka ng ko....skrg pegawai suka la...esk tukar pegawai penilai yg lain.....?sendiri mau ingat la.......hahhaaaa........

Tanpa Nama berkata...

banyak yang tersirat..... bunuh dalam senyap...kejam dalam diam...

Penjawat Awam... berkata...

Asalamualaikum...
rata2 kt c'nie x puas ati bab gaji.bnayak kali sgt korang kt ats persoal gaji basic N17 lbh rendah dr haji Guru DG29...korang kena tau cikgu DG29 t lulusan diploma taraf sm nga Penolong Pegawai gred 27..N17 n SPM jer..kl PTD kt ats t, lulusan diorang smpai PhD..sah sah la gaji mesti lg tinggi..kl semua nk gaji mhl, baik mitak JPA buat semua skim kerja min ader Degree..br la gaji boleh dpt tinggi semua...korang smabung la blaja.. jadi, x perlu dengki dgn pegawai atasan..salah JPA kt cnie..dia rahsiakan Lampiran C jer.. mungkin btul gak..dia naikkan gaji JUsa dan ke atas tinggi sgt.. dia takut PA peringkat bwh x puas ati..patutnya.. bgtrus jadual gaji dan brapa naik bln 1 n..lps tue brapa KGT untuk thn dpn..bila ader jadual kenaikan t, PA boleh timbang..mn lebih untung kekal di SSM atau pilih SBPA..abis cerita.. x pyh nk rahsia lg sbb nk suruh sign...secara kasar kl tgk slide JPA psl jadual perubahan gaji (yg dh heboh kt fb dan blog) mmg la untung untuk PA baru..kita PA lm akan pencen dh..kos sara hidup 20 thn dr skang mmg la x sm dh.. ms t, mgkn teh tarik dh jd RM5 satu gelas..40 thn lg mhkn jd RM10.. sbb t kite tgk jadual gaji t gaji mati jd smpai 7 8 ribu...

senag cerita, bc pekeliling slo2, kl rs SBPA lbh baik dr SSM..boleh la sign..
bagi aku, kenaikan gaji SBPA untuk semua Penjawat AwAM lg bsr dr SSM..OK la t..
seabagi manusia, kita mmg x akan puas ati samapi bila2..

Tanpa Nama berkata...

yg nak tandatangan 1 hal.yg nak menyediakan ni pun lagi hal.kompikated gila.smpi skrg password x dpt,tangga gaji x dpt.mintak dgn JPA, JPA kata minta dgn KPM.itu ini begitu begini last2 selasa baru boleh mula key in.tinggal brapa hari.benda rutin pun bagi masa sekurang-kurangnya sebulan.ini benda baru 2 minggu.x masuk akal btl

Tanpa Nama berkata...

xtau nak wat kptusan..cuepacs x bg sign, jbtn PAKSA sign..tp tntang gaji x jelas kenaikannya..nnt kan, yg dah kaya betambah kaya, yg glgan sederhana btambah teruk, sdgkan yg di barisan hdpan berhadapan dgn org awam kami di bawah niii, yg kena maki hamun laaa..huhuhu..
MangsaU29..

Tanpa Nama berkata...

Pemahaman saya dr pembacaan circular, kajian, taklimat dan perbandingan dgn negara yg produktif sy mempunyai kesimpulan dan kekeliruan mengenai SBPA:

(i) SBPA option yg bagus dr segi exit policy ia adalah satu cara untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan penjawat awam yang suka mengular dan datang keje untuk punch in/out. Jika seseorang PA mendapat markah kurang dr 70 anda ada tempoh 6 bulan dalam pemerhatian utk mengubah sikap dan cara kerja yg lebih produktif. Jika anda betul2 x berubah barulah anda akan diexit policykan. Maka anda tidak boleh berkata anda tidak diberi peluang. Kalo kat swasta dah kena buang on that time! so bersyukur lah.. perkhidmatan awam bukan perkhidmatan berteraskan kebajikan semata2.. anda bekerja untuk memberikan khidmat kepada RAKYAT. Jika prestasi teruk mcm mana kerajaan nak berubah?

(ii) Kenaikan gaji adalah perkara yg sentiasa menjadi fokus utama seseorang berbanding prestasi kerja, sbpa menawarkan gaji yang lumayan. Maka ramailah yg akan rasa untung KECUALI golongan yang lebih senior! Kalau dah yg junior pretasi lebih bagus dan memberangsangkan knp harus ada term senioriti? Tak semestinya anda senior anda BAGUS! Mcm ni nak keje sampai 60 tahun?

(iii) Bila dilihat secara menyuluruh, mmg tidak ADIL bagi JPA tdk mewar2kan Lampiran C maka JPA telah mengamanahkan tugas hebahan Lampiran C diberikan kpd PSM Kementerian/Agensi. Maka, adalah menjadi tanggungjawab PSM untuk menerangkan dgn lebih lanjut berkaitan tangga gaji baru. berilah taklimat mengikut gred/jawatan. sekurang2nya berikan lampiran C kepada setiap org dengan tangga gaji masing2. kenapa perlu dirahsiakan sedangkan kami telah mengikuti tapisan keselamatan kasar & halus sama seperti PA di JPA! di manakah keadilan?

(iv) FYI, mulai tahun 2012 selain kenaikan gaji berdasarkan tangga gaji yang lebih relevan, sbpa memperkenalkan kenaikan gaji secara peratus mebikut markah LNPT. Maka, sepatutnya PA harus berfikiran positif dan menunjukkan anda layak diberi markah sewajarnya dgn kenaikan sewajarnya. Kenaikan gaji lebih tinggi dan baik jika mengikut prestasi berbanding kenaikan gaji ssm yg sama setiap tahun. Kenapa perlu takut? Kenapa perlu tidak yakin dgn diri? Yang takut sgt tu adakah kerana anda golongan yg datang kerja hantar surat, lepak kat basement hisap rokok sampai tgh hari, msk balik jam 2 hantar surat and hilang sampai waktu punch out baru nampak? atau pun anda golongan boss bagi keje tp layan facebook dulu dah nak waktu balik baru hantar kat boss? Atau pun anda golongan yang tidak pernah hairan tentang prestasi anda, yg anda tahu kerja dgn kerajaan gaji akan tetap masuk setiap bulan, xkiralah anda MC 10 hari EL 5 hari sekalipun!

(v) Bg gred Turus, mlli sbpa, start 2012, mereka semua akan dibersarakan dan diberikan kontrak 3 tahun dan dinilai secara tahunan prestasi mereka, jika mereka xperform mereka akan dibersarakan terus. anda rasa ini ADIL bg mereka? Sedangkan anda semua, akan tetap di dalam kerajaan walaupun prestasi setakat 71%! Anda juga diberi tempoh percubaan 6 bulan jika markah kurang 70! Dan mereka juga terpaksa bersaing dgn pegawai2 dari GLC/private utk jawatan2 tinggi di kerajaan sedangkan mereka telah berada dalam perkhidmatan dan berkhidmat dgn cemerlang utk menjawat gred tersebuyt. ADIL bg mereka? Mereka diberi gaji setimpal dgn kerja mereka.

samb...

Tanpa Nama berkata...

samb...

(vi) Guru2 yang sering kali membantah apa sahaja pelaksanaan dasar PA, anda perlu sedar anda kerja 5 JAM sehari, dgn SBPA kenaikan gaji anda adalah tinggi dgn pelbagai elaun berbanding skim2 lain. Tapi PA yg lain kerja 8 jam sehari, ada yang 12 jam, ada yang 24 jam ada yang 7hari bekerja, tapi mereka tidak dpt keistimewaan mcm anda! Maka, apa lg yg tidak puas hati? Sedangkan pensyarah universiti tidak menerima keistimewaan spt anda. Cuti lebih banyak, kerja 5 jam, apa lagi? Tidak kah guru2 rasa sbpa sebanarnya KHAS utk anda?

(vii) Option yg diberi tempoh 2 minggu, tempoh ini amat singkat, di manakah keadilan bg yg menjalankan tugas di luar negara? Yang cuti belajar? Yang cuti bersalin? Yang cuti sakit? Apakah kelonggaran diberikan kepada mereka?

(viii) Umur persaraan 60tahun, JPA perlu lebih telus dlm perkara ini. Adakah semua skim layak diberi option 60 tahun? Adakah seorang Pembanu Operasi/ Pemandu layak diberi opsyen 60 tahun? Apa yang mereka boleh buat di umur 60 tahun? Nak hantar surat pun dah tak larat, inikah photostate/ binding/ laminating/ shredding dll. Jika seorang pensyarah/ pengurusan smmgnya mereka layak diberikan opsyen tp bagaimana dgn segelintir kump pelaksana? Ketika dibuat cadangan ini Presiden CUEPACS buat kajian ker? Dato Presiden ni berfikir untuk diri sendiri ker? Dato' Presiden rasa boleh kah seorang polis umur 60 tahun/ penguatkuasa imigresen umur 60 tahun melaksanakan kerja di umur tersebut? berfikir lah secara matang dan rasional!

(ix) kenapa penjawat awam mesti kaitkan perkara ini dengan politik? tak boleh kah berfikir secara rasional dan bertanya kpd diri sendiri apakah pro/cons stp dasar PA yang dijeluarkan JPA?

(x) Betulkah cuepacs mewakili keseluruhan 1.4juta PA atau sekadar syok sendiri? Pernah kah buat undian di kalangan 1.4juta PA? Atau pun CUEPACS mewakili segelintir PA sahaja?

(xi) Setiap tangga gaji sbpa yg baru dimaklumkan adalah mengikut kelayakan akademik, maka jgnlah ada perasaan dengki/ iri hati di antara mereka yg memegang spm kepada stpm kepada diploma kepada ijazah kepada sarjana kepada phd! terimalah kelayakan msg2.

(xii) ini adalah opsyen ATAU PILIHAN. Anda berhak menentukan pilihan sendiri. Ingat, dasar kerajaan senttiasa berubah. Ini bukan masanya mempertikaikan yg baru yg boleh memperbaiki perkhidmatan kerana anda belum tentu tahu apa akan jadi dlm tempoh 2 atau 5 atau 10 atau 20 tahun nanti! Sesiapa yg pernah berpengalaman bekerja dgn swasta mungkin lebih arif dalam membuat opsyen! bersyukur lan anda antara 1.4j dr 27juta rakyat yg menjawat jawatan awam! gaji anda dibayar oleh rakyat dan segelintir penjawat awam yg membayar cukai!

(xiii) SBPA ada menawarkan pelbagai faedah tp penerangan di dalam pekeliling tidak JELAS! JPA perlu mengeluarkan pekeliling/ surat pekeliling untuk beri penjelasan lanjut!

samb..

Tanpa Nama berkata...

samb..

(xiv) Di manakah keadilan bg pegawai kontrak/ sementara/ pinjaman/ pertukaran?

(xv) Bagi gred2 yg dijumudkan dan disama ratakan dgn gred yg lebih tinggi.. anda adalah yg paling bertuah. Maka anda jgnlah melaksanakan kerja rutin yang biasa anda lakukan seharusnya anda sedar bahawa beban kerja anda perlu setaraf dgn gred lebih tinggi yg anda dapat dengan gaji yang banyak. Jika sebelum ini anda PAP/Pemandu, anda disamaratakan dgn PT maka anda perlu pandai dan sedar diri anda perlu melakukan kerja yg setaraf dengan mereka. Buatlah secara ikhlas dan produktif. Ada sebab kenapa gred asal anda dijumudkan.

Nota Kaki
1. Yakin pd diri sendiri, jgn takut utk dinilai, anda berhak mempertikaikan markah yg diberi jika anda rasa anda LAYAK! ingat kalo anda dizalimi, anda juga ada PROSPEK untuk menunjukkan yg anda juga berkuasa utk menilai yg di atas! Jika penilai tidak berbincang urusan pemarkahan anda boleh membuat ADUAN kepada pihak pengurusan atau lebih cepat adu saja pd CUEPACS!

2. Dato' Presiden ni ada keje ke tidak? Asik bersidang, keluar masuk tv siap nak buat perhimpunan bantah sbpa, minggu ni ada msuk office tak? setahun brapa hari punch in/out di office? Tahukah Dato' Presiden di waktu anda bersidang dan nak berhimpun, ada ramai penjawat awam yang sedang bertungkus lumus kerja untuk menggubal dasar/ menjaga keselamatan rakyat/ memberikan perkhidmatan kesihatan dll berbanding dgn mereka2 yg hanya kerja jam 7.30-4.30pm/ 8-5pm/ 8.30-5.30pm setiap hari ontime?

3. JPA perlu tegas dlm perkara berkaitan dgn SBPA teruskan memberikan penerangan dengan adil dan telus. Jgn sampai JPA dibubarkan dan digantikan dengN CUEPACS!

Sekian.

Tanpa Nama berkata...

kami PA nak gaji setaraf JUSA baru kami diam!

Tanpa Nama berkata...

bagi kami markah prestasi tinggi lebih 90% walaupun kami tak buat kerja.

Tanpa Nama berkata...

kalau kami buat keje lebih sikit kene bagi Pingat Cemerlang.

Tanpa Nama berkata...

kami tak nak jadi Pelaksana, kami nak jawatan Premier.

Tanpa Nama berkata...

kalau tak sign .. tak naik gaji ..
jadi apa yang boleh kami buat untuk tanggung anak bini....
kalau minta betul betul dapat tak pa
... takut nanti masuk angin keluar asap...
ni la keja makan gaji... lepas ni balik tanam jagung la senang tak ada sistem dah ...

Tanpa Nama berkata...

Apalah nak takut sangat, kalau kita buat kerja, apa nak takut..lain kalau nama je penjawat awam tapi asyik mengular je itu yang takut dapat markah 70% kebawah tu..rezeki Tuhan dah tetapkan, terima ke tidak kalau dah kena dah Tuhan tetapkan macam mana mengelak la tak kemana..

Tanpa Nama berkata...

Tempoh yang diberikan terlalu singkat, tiada masa untuk faham benda ni. bagaimana dengan rakan2 guru yang tengah bercuti luar dari lokasi kerja pada masa ni? takkan tak diberi peluang untuk fikir kot...tolong faham.

Tanpa Nama berkata...

ada bagusnya SBPA..
tetapi masalah tentang gajinya tukang mengarah tu jauh bezanya gaji dengan anggota yang buat keja..

ganasan berkata...

JPA NI PUN SATU.... NAK SOROK-SOROK LAMPIRAN C ITU PASAI APA.....

Tanpa Nama berkata...

saya sokong tindakan Datok Omar dan perwakilan kongres menentang SBPA. seharusnya kita PA jangan sewenang- wenangnya menandatangani opsyen tanpa memahami dengan sejelas- jelasnya mengenainya. kerana tindakan kita itu boleh mengundang risiko terlalu besar. saya secara peribadi, menentang dasar pemisah. dasar pemisah banyak keburukan dari kebaikan. antaranya kita terdedah kepada penganiayaan pihak atasan yang tidak senang dengan kita walaupun kita menunjukkan prestasi cemerlang, hanya kerana kita tidak pandai "kipas bos". sistem ini juga tidak menjamin PA lebih berprestasi di tempat kerja sebaliknya hanya menggalakkan lagi budaya "bodek" untuk survival di tempat kerja, kerana penilaian ialah subjektif dan terletak 100% di tangan penilai. ini boleh menyumbang juga kepada merebaknya budaya bui di tempat kerja yang tidak terkawal. akhirnya kita bukan menjadi PA yang lebih cemerlang dalam erti kata sebenar, sebaliknya hanya cemerlang dalam budaya tindas- menindas untuk naik dan budaya "kipas bos"... apakah akan terjadi pada nasib PA yang sebenarnya bekerja dengan cemerlang dan berdisiplin tetapi oleh kerana tidak disukai, dia dengan mudahnya boleh disingkirkan dengan cara memberinya markah penilaian yang tidak baik???

Tanpa Nama berkata...

yg korang2 sume nk meroyan ni apasal... dh nama pon opsyen kan... kalo nk sign boleh sign , kalo x nak sign pon boleh aje... sendiri pnya keputusan la kan... x payh la nk suruh cuepacs ni tlg buat kan keputusan.... aku dh baca pekeliling dn paham pon... apa msalahnya... yg korang takut sgt exit policy tu apahal..?? tu utk org yg x buat keje jer... kite buat keje kite dh la nk takot apa... dok meroyan x tentu hala apahal...

akumasihdisini berkata...

kenape tidak bos nilai pekerja, n pekerja nilai bos... baru lebih puas ati... kalo bos je nilai, ramai pekerja yg byk ckp tp org len wat keje.

Tanpa Nama berkata...

Senang je... yang tertuduh tu... siarkan dalam akhbar jadual gaji penuh semua pihak..... yang paling tinggi sampai yang paling rendah... biar semuanya jelas.... main paksa-paksa dengan tempoh masa, macam zaman Malayan union la plak. Kita kan dah Dalam arus pembinaan negara bangsa dah nie...

Tanpa Nama berkata...

?????.....?????

Tanpa Nama berkata...

aku nak berubah jadi kaki bodek pas ni...heh

Tanpa Nama berkata...

apa yg korang agung kan sgt dgn cuepacs ni.. dapat bonus suka bukan main suka.. SBPA ni kenaikan gaji.. punca dari sape sebenarnya, kenapa kita jadi macam ni? nak sign pun was2.. penyudahnya mangsa nya sape? pk2 kan lah...

Tanpa Nama berkata...

tak pasal pasal kita sesame kakitgn awam bergaduh antara satu sama lain..
pasal SBPA..cuba pk sape punca semua ni sebenarnya???

Tanpa Nama berkata...

Guru2 yang sering kali membantah apa sahaja pelaksanaan dasar PA, anda perlu sedar anda kerja 5 JAM sehari, dgn SBPA kenaikan gaji anda adalah tinggi dgn pelbagai elaun berbanding skim2 lain. Tapi PA yg lain kerja 8 jam sehari, ada yang 12 jam, ada yang 24 jam ada yang 7hari bekerja, tapi mereka tidak dpt keistimewaan mcm anda! Maka, apa lg yg tidak puas hati? Sedangkan pensyarah universiti tidak menerima keistimewaan spt anda. Cuti lebih banyak, kerja 5 jam, apa lagi? Tidak kah guru2 rasa sbpa sebanarnya KHAS utk anda?

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Pernah jd guru ke? Minta maaf byk2....Tau tak,kami kerja bukan 5 jam sehari,malah 24 jam sehari,
i) kalau tak bawa blk kerja,ank2 didik jd mangsa,cth buku tak bertanda,kalau 1 buku=20 minit tanda, 100 buku sehari=?,
ii) tau tak nak hias kelas, bilik khas,takpernah ada bajet. Setiap tahun pki duit sdr,bkn sikit..beratus abis...
iii) Cutisekolah pun kena pergi sekolah,kalau tak mcm mana nak uruskan fail2 yang byk, waktu sek.ialah waktu pengajaran, abis fail, masuk data,kemaskini laporan dan sbgnnya bila nak buat, kalau bukan cuti sekolah,sampai suami pun bising,cuti pun pergi sekolah gak....
iv)Kalau buat program sekolah, bajet tak cukup, cth: perkhemahan,biasanya kami akan kutip duit sorang sikit,nak tampung kos
v)Nak sediakan bahan bantu mengajar, kat ofis bahan semua dicatu, jadi guna duit sendiri buat bahan pengajaran, demi untuk anak didik supaya pengajaran menarik dan anak didik seronok + faham

Sebenarnaya byk lg....nak tau jd pendidik dulu,kami menghasilkan modal insan bukan produk...kalau produk salah boleh dibaikki,tp insan?

Apapun,kami tetap bersyukur ats rezeki yang Allah berikan......kalau kata gaji kami sikit pun, kami tetap mendidik ank bangsa seikhlasnya, guru mana yang tak suka tengok kejayaan anak didiknya?

Tanpa Nama berkata...

JPA berjuang untuk JUSA jusa mentang2 yang rangka gaji puak puak lahanat ni yang di bawahni di anaktirikan dan di tindas, lawan DATO

Tanpa Nama berkata...

pendapat saya, kalau penjawat awam berfikir panjang untuk masa depan dan keluarga, jangan tandatangan dulu SBPA. siapa nak bagi makan anak isteri nanti kalau anda kene buang? exit policy boleh membuka ruang kepada kekejaman untuk berlaku. tiada jaminan kepada penjawat awam untuk diberi penilaian yang adil dan tiada jaminan juga mereka akan dinilai dengan baik sekiranya mereka dalam tempoh ujian selama 6 bulan nanti. siapa yang akan menilai mereka nanti? kalau majikan sama yang berat sebelah tu takde gunanya. sepatutnya penjawat awam bukan setakat diberi tempoh 6 bulan itu tetapi pasukan penyiasat mesti dibentuk untuk menyiasat majikan juga, mana tau majikan yang pilih kasih ke, racist ke, muslihat ke, benci ke dengan penjawat awam tu! kes- kes begini ada berlaku kita jangan terlepas pandang!

Tanpa Nama berkata...

Apalah PA ni, asyik komen saja. Aku sekarang dah jusa C. Banyak batch aku adalah senior specilist yang mempunyai kepakaran Dan pengalaman yang tinggi dalam rawatan pesakit, dan diorang ni dah gaji maksima UD54. Senan aku dah JUSA di T3 SSM, maka aku Akan naik gaji Di T3 jugalah di sbpa. Aku dapat kenaikan gaji RM5500 tapi dia orang dari P1T8 skim SSM kena turun jadi P1T1 skim SBPA. Diorang semua yang umur dah rata- rata dah lebih 43 tahun. Kena bersyukurlah pasal jadi level sama dengan junior diorang yang baru setahun jagung pakar, baru umur dalam 34-35 tahun. Gaji senior 54 naik RM250 Dan junior sampai RM1800. Aku untung naik RM5500 Ini rezeki namanya. Kalau sapa yang tak setuju jangan sign, dan kekallah di SSM. Nanti tinggu 6 tahun lagi dapatlah gaji maksima P1T6. Sign sajelah semua PA, jangan banyak komplen.....

Tanpa Nama berkata...

Tindakan cuepec mengarahkan kakitangan awam agar menangguhkan menandatangani opsyenn merupakan tindakan yg baik. SBPA dilihat sebagai satu yg satu ketika nanti akan menjadi racun dallam kakitangan awam. Ianya juga pasti menjadi penyubur kegiatan rasuah.

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS lebih mengetahui ttg skim SBPA.. Memang tugas mereka diamanahkan untuk menjaga kebajikan pekerja sektor awam.. Kalau Datuk Hj Osman n the geng kata bantah, kita tunggu dulu perkembangan seterusnya.. Bagi saya yg membimbangkan ialah bab prestasi 70 % kebawah sebab ini melambangkan keadaan yg subjektif.. Pekerja2 yg mendpt 70% ke bawah memberi kesannya yg sgt buruk.. pekerja tersebut dinasihatkan berhenti n dilucutkan pencen n tidak boleh dicabar di mahkamah..bayangkan dia dah pun membuat loan rumah n kereta.. adalah tidak adil bagi sesorg itu yg kuat bekerja tetapi hubungan dgn Ketuanya @ bosnya tidak baik maka besar kemungkinan prestasinya akan kurang.. lebih derita lagi sekiranya bosnya berdendam dgnnya... Kadang2 ada Bos yg sikapnya ego n tak boleh ditegur.. Begitu juga dgn pekerja yg sakit kronik n pekerja yg tak pandai membodek...Mungkin hari ini kita sihat, esok2 kita jatuh sakit..masa kita sihat, kita disanjung ttpi apbila kita sakit boleh menjejaskan produktiviti kerja n boleh memberi kesan kepada prestasi kerja kita. Konklusinya, Bos mempunyai kuasa yg paling 'power' n kebajikan pekerja dlm sektor awam sudah tidak terjamin lagi... sekadar memberi pandangan..

Tanpa Nama berkata...

hari ni pegawai dari HQ dtg nak suruh ktaorg sain sbpa. apa patut ktorg buat eh.. byk sangat spekulasi pasal sbpa ni.. fening-fening..

Tanpa Nama berkata...

apa pun dasar & perubahan seharusnya realistik.jangan diulangi kesilapan pak lah dulu yang membuat perubahan bodoh dan tak logik ke atas perkhidmatan awam.gaji lulusan spm mana boleh mengatasi dan sama lulusan ijazah.kalau nak bagi gaji sama tak perlu ada le peperiksaan awam & universiti di M'sia.jangan nak hipokrit konon membela rakyat tapi yang diutama adalah perjuangan mengekalkan kuasa politik.orang politik boleh syok sendiri tapi lihatlah keputusan PRU nanti.rakyat kini telah celik dan bosan dengan lakonan politikus yang amat jijik.kakitangan awam seharusnya sedar akan realiti ini.buatlah apa saja tuntutan asalkan lojik & realistik demi kepentingan semua.

Tanpa Nama berkata...

hari ni pegawai dr HQ dah dtg. bagi taklimat & terus sain. kt org nak buat ape ni? sain ke tak? byk sangat spekulasi. fening fening....

Tanpa Nama berkata...

Apa-apa pun...AMAT TAK SETUJU...JUSA dan TURUS mendapat kenaikan yang TERLAMPAU!!

Kepimpinan melalui TELADAN...Apa perlunya kenaikan yang begitu drastik, dan terlebih bermewah2 nii...sedangkan GOLONGAN DI BAWAH tuu yang sebenar2nya AMAT MEMERLUKAN PEMBELAAN!!

Cuba FAHAMI dan RENUNG2kanlah....wahai para pucuk PIMPINAN dan Pegawai2 yang di atas tuu!! Buktikan lah KEIKHLASAN tetuan jika mahu RAKYAT di bawah menilai serta terus MENYOKONG tetuan dan KERAJAAN yang memerintah laa nii!!!

Wallahua'lam!

Tanpa Nama berkata...

saranan kepada PA terutamanya yang dalam kumpulan pelaksana (sokongan) yang rajin bekerja tapi tak pandai bodek... JANGAN SIGN OPSYEN SBPA! kena tunggu sekurang- kurangnya sehingga perwakilan CUEPACS kita selesai perbincangan dengan PM. jangan jadi mangsa sistem ini hanya kerana tamakkan kenaikan "ciput"! tambahan pula, berapa sangatlah kenaikan gaji kita jika dibandingkan dengan Jusa yang naik gaji sampai mendekati sekali ganda! fikirlah untuk jangka masa panjang, tuan2 sekalian.... hanya kenaikan gaji sedikit adakah berbaloi dengan risiko yang kita ambil??? fikirlah semasak- masaknya.... kepada Haji Omar Osman dan CUEPACS, kami meletakkan harapan tinggi menggunung kepada anda sekalian untuk membela nasib kami.... Terima kasih kerana memperjuangkan nasib kami dengan ikhlas dan telus...

Tanpa Nama berkata...

kami yg geng kontrak cmna plak..cam xda beza ja..dlu janji nak bg tetap..dah brapa tahun nie tgu.

Tanpa Nama berkata...

Guru2 yang sering kali membantah apa sahaja pelaksanaan dasar PA, anda perlu sedar anda kerja 5 JAM sehari, dgn SBPA kenaikan gaji anda adalah tinggi dgn pelbagai elaun berbanding skim2 lain. Tapi PA yg lain kerja 8 jam sehari, ada yang 12 jam, ada yang 24 jam ada yang 7hari bekerja, tapi mereka tidak dpt keistimewaan mcm anda! Maka, apa lg yg tidak puas hati? Sedangkan pensyarah universiti tidak menerima keistimewaan spt anda. Cuti lebih banyak, kerja 5 jam, apa lagi? Tidak kah guru2 rasa sbpa sebanarnya KHAS utk anda?
..................................

Kerja 5 jam sehari? Jom ikut kami ke sekolah untuk melihat apa yang kami buat dalam masa 5 jam tu.Kalau ada anak yang bersekolah ,tolong tanya anak, apa yang cikgu dia buat sepanjang hari persekolahan. Kalau PA lain boleh juga minum di kedai waktu rehat.Kalau guru dilihat ke kedai ke waktu sekolah untuk beli keperluan sekolah, orang dah tanya ,tak sekolah ke cikgu? Ada tak orang tanya macam tu dengan PA yang lain. Guru ada yang sanggup tak sarapan waktu rehat hanya untuk mengawasi murid (tugas mingguan), menyiapkan kerja-kerja menyemak,pengisian data-data online , pengurusan Kokurikulum dan juga Kurikulum dan sampai jadi tukang kayu,tukang kebun, tukang masak hanya untuk menjaga kebajikan anak-anak didik.Balik rumah buat kerja di rumah dan sambung lagi kerja-kerja sekolah. Orang tak dapat lihat semua tu.Yang orang tau guru kerja setengah hari.Dalam kelas bukan seorang dua murid tapi ramai yang kena dijaga ,tapi guru-guru anggap itu sebagai satu tanggungjawab yang perlu digalas. Sedikit keistimewaan yang diberikan kepada guru, sudah bagai nak kiamat dunia...orang pertikaikan. Tidak sedarkah mereka bahawa tanpa guru mereka tak akan jadi apa yang mereka jadi sekarang.Kami para pendidik bukan minta banyak ,tapi kami anggap ia sebagai satu motivasi, galakan dan penghargaan untuk kami menempuh cabaran yang dihadapi setiap hari .Oleh itu JANGANLAH MENGHAKIMI ORANG LAIN KERANA KITA BUKANLAH LAYAK UNTUK MENGHAKIMI MELAINKAN DIA YANG LEBIH LAYAK MENGHAKIMI KITA DAN MENENTUKAN DIMANA KITA NANTI.

Tanpa Nama berkata...

keluarkan lampiran C baru boleh fikirkan.....pada k/tangan awam adakah anda rasa segala titik peluh selama btahun2 mjadi hamba kerajaan berbaloi....kan senang gunakan aje istilah diswastakan....emmmm....fikirkanlah....

Tanpa Nama berkata...

Kalau inilah mentaliti Penjawat awam yang nampaknya terlalu ramai yang mempertikaikan soal gaji SBPA dan terang terang mengutuk Kerajaan sekarang,saya sebagai penyokong kuat Kerajaan BN, saya cadangkan supaya PM tarik balik sahaja SBPA ini biar semua puas hati.Tak perlu dilaksanakan kalau yang mengutuk ini adalah majoritinya dari penyokong tegar Pembangkang.Orang Asal.

Tanpa Nama berkata...

saya dah dengar taklimat di tempat saya (badan berkanun). Dan saya akan TT setuju ambil sbpa, tapi apapun nak tengok perincian pasal exit policy tu dulu sebelum TT setuju.

Tanpa Nama berkata...

kepada PA2 semua khususnya seluruh malaysia.

jika rasa diri anda dinilai 85% ke atas, jangan segan sign je SBPA tu.

bagi yang takut tu mesti yang 70% skt kebawah tu setiap tahun. timbang2 dan nilai diri sendiri.

Nak naik gaji? buat la kerja lebih (komited, amanah, intergriti dan mampu buat inisiatif untuk perkerjaan anda)

CUEPACS sudah buat yang terbaik untuk pa2 seluruh malaysia.

jadi pikir2lah baik jangan nak menilai kerja orang lain, pikir diri sendiri dulu, rakan dapat APC cemburu, Dapat naik PANGKAT cemburu, yang baik cemburu tapi tak nak ikut, yang tidak baik disokong dan di ikuti..

jadi, tanya la diri anda dimana tahap kerja hari ini adakah dilakukan dengan tulus, ikhlas dan amanah?

Tanpa Nama berkata...

Sepanjang saya menjawat jawatan awam selama 20 tahun lebih, saya pernah mendapat anugerah cemerlang,menjawab berbagai2 jawatan bergelar ketua samada di peringkat negeri atau negara..Banyak sejarah saya ukir untuk jabatan saya..Biasanya akhir2 tahun ini saya akan berkampung di Kl yg ada kaitan urusan sulit kerajaan.. Biasnya memakan masa sebulan.. Saya sanggup meningalkan anak walaupun bapa dan isteri yg sakit kronik di rumah.. Bagi saya kerja yg diamanhkan itu adalah penting.. Hari minggu Sabtu dan Ahad pun saya berada di tempat kerja.. Kadang2 waktu mlm pun saya bekerja..Ibaratkan 'Rumahku tempat Kerjaku'.. Saya dipuji dan disanjung melanggit..Ditakdirkan saya jatuh sakit yg agak kronik dan dimasukkan ke CCU.. Yg dtg menemani saya adalah isteri n ibu shj.. Kwan2 yg betul2 rapat shj yg dtg menjenguk, itu pun seminit dua.. Pernah doktor Pakar berkata kpd saya " Sorry to say, U buat kerja rajin2.. PM tahu ke? Jatuh air mata saya.. Sebulan lebih cuti saya tamat.. Saya terpaksa meneruskan kerja saya tetapi tidak selincah dahulu lagi..Saya terpaksa gagahi juga bekerja kerana anak2 saya masih bersekolah n perbelanjaan ubat-ubatan saya mencecah ratusan ringgit sebulan. Pihak Hospital telah memberi surat 'light duty' kpd saya.. Alangkah sedihnya, ada pekerja biasanya pekerja baru tidak senang dgn saya dan mengatakan saya cuba mencuri tulang.. Pernah kawan2 saya berkata " Kalau awak datang kerja hanya menyusahkan orang lain,, eloklah awak pencen shj.. Sedih mendengarnya.. Saya dengan rendah diri memohon Datuk Hj Omar Osman membela n memperjuangkan org yg senasib dengan saya... Moga2 SBPA dpt membela n menjaga kebajikan pekerja senasib dgn saya... terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

sbpa ni sebenarnya memang ada agenda.tak payah nak bising2,yang sekolah tinggi tak semestinya pandai dan yg skolah rendah tk semestinya bodoh yg pastinya sbpa ni memang tidak ada keadilan dan kesamarataan.pergi jahanamlah dengan 7-13% dan lampiran c.Dato omar tolong perjuangkan semua PA dari semua gred.tq.dr zamjb

Tanpa Nama berkata...

memang ada kalangan PA yang mendapat markah rendah kurang dari 70% kerana dianiaya oleh majikan, bukan kerana mereka kaki ponteng, mengular dan sebagainya. jika SBPA tidak ditambahbaik sebelum ianya ditandatangani, golongan yang malang ini akan teraniaya dengan dahsyat sekali.

Tanpa Nama berkata...

bukan x setuju dengan kenaikan ikut prestasi. tapi masalahnya konfem akan banyak kaki bodek utk dapat markah 95 ke atas. kalau sebelum ni pun dah banyak orang yang tak patut dapat cemerlang leh dapat. mesti kat tempat korang pun ada kan benda2 camni jadi. apa rasa korang?

Tanpa Nama berkata...

bukan tak setuju dengan kenaikan ikut markah prestasi. tapi masalah nya sebelum ni pun dah banyak orang yang tak patut dapat cemerlang tapi leh dapat. betul tak? mesti korang pun pernah rasa suasana ni. yang buat keja macam nak mati tup tup orang lain lak leh dapat cemerlang. mana tak sakit hati.

Tanpa Nama berkata...

aku sokong bantahan ni...

kita yang tidak bernasib baik berkata...

aku hairan la...mana depa dpt formula ni..pening kpala aku mikir..nya belajar tinggi..kata nak bantu prkt bawah tapi lain pulak..lepas ni..depa boleh la pi kerja naik motor berkuasa tinggi..kita yg bawah ni naik honda ex5 sudah la..padan muka aku..padan muka hampa..

Tanpa Nama berkata...

kesian kat PM kita..beliau bersungguh2 nak naikan imej PA..tiba2 JPA pulak buat spoi..KPPA dan konco2nya harus bertanggung jwb.ini perkara bukan main2 sudah sampai kemuncaknya..

Tanpa Nama berkata...

PERJUAGAN YANG BELUM SELESAI....TERIMA KASIH CUEPACS.

Tanpa Nama berkata...

kalau sbpa diteruskan dan bnyk kemudahan dan elaun dimansuhkan..jangan terkejut jika baki gaji PA akan kurang dari 40%. bagaimana PA nak byr hutang? nanti akan lebih ramai PA yang bankrup.

Tanpa Nama berkata...

ni semua gara2 tak puas hati para pegawai naik gaji byk....nasib la...dah ada kelulusan tinggi, gaji pun mesti la tinggi...kalau semua nak sama rata, anak2 korang tu pun takyah la hantar sekolah tinggi2...sampai upsr dah...

Tanpa Nama berkata...

aku kesian terbaca luahan geng-geng PA ni.nasib baik aku dah resign join private sector.kau orang dapat bonus 1/2 bulan gaji kecoh satu dunia,aku dapat bonus 8kali gaji tapi cool je.maklum le kau orang mangsa orang poltik.lebih kesian lagi lepas PRU ni minyak akan naik,saman ekor dikutip lagi,harga barang boom lagi.aku cadangkan kau orang semua buatlah part-time kat PLKN & program permata.

Tanpa Nama berkata...

SBPA = SKIM BODEK PEGAWAI ATASAN

Tanpa Nama berkata...

skim bodek pihak atasan

Tanpa Nama berkata...

wahai pa satu M'sia bersyukurlah,sekurang-kurangnya kaurang ada pekerjaan.aku ni njagi takat SRP je. keja aku noreh getah dapat pun rm8000 je sebulan.kakak aku ngaji sampai u jadi cikgu dapat gaji 2ribu lebih .abang aku cikgu maktab tapi dapat 3ribu lebih.aku pun tanya sebab pe gaji cikgu spm lebih mahal dari gaji cikgu u.kakak aku jawab itulah tandanya negara kita dah maju kerana rakyat pilih pemimpin dan penggubal dasar yang bodoh lagi dungu.

Tanpa Nama berkata...

Satu tindakan bodoh...kami bertugas di pedalaman sarawak..takkan nak balik dengar taklimat semata-mata dan sign borang...bukan kami nak ingkar tapi cara perlaksanaan itu bangang!sapa yang sain mmg tak baca pekeling kot...azab akan mula 2013...2012 ni hampa syiok la gaji naik...tunggu la barang naik harga...tahun 2013 andai kata kena pengurusan yang tak suka hang..even hang perform bagus...hang dapat lmpt bawah 70..hang takkan dapat naik gaji..masa tu hang akan tau langit tinggi rendah...barang akan naik,,,dont be stupid...mesti ada sesuatu yangw tersembunyi sebab tu depa nak cepat tak peduli apa kesusahan sesetengah kakitangan

Tanpa Nama berkata...

Setelah merujuk tawaran opsyen dan jadual gaji secara rasmi, saya baru menyedari memang ada kelemahan didalam tawaran SBPA tersebut khususnya pada kaedah/jadual pemindahan gaji.. terutama bagi kedudukan tangga gaji pegawai yang berada di "bracketing". Antara kelemahan yang dikenalpasti;
1. Ditangga gaji "bracketing", pegawai junior B yang berada disatu tangga gaji di bawah pegawai A mendapat faedah kenaikan gaji hampir 2 X lebih tinggi berbanding dengan kenaikan gaji pegawai senior A.
2. PGT 2012 pegawai B ditetapkan pada 1 April, bermakna kedua-duanya akan berada pada tangga gaji yang sama pada April. Maka seniority pegawai A dan faedah perbezaan gaji pegawai A berbanding pegawai B hanya untuk 3 bulan sahaja. Keadaan menjadi lebih tidak adil apabila pegawai A telah lama (bertahun2) berada pada tangga gaji maksimum SSM.

Bila ditanyakan kepada JPA, mereka tidak mempunyai jawapan penyelesaian kepada perkara ini kecuali apa yang ditawarkan melalui SBPA ini. Barangkali disebabkan kelemahan2 inilah yang menyebabkan PA berbelah bahagi untuk menandatangani "opsyen" paksa rela SBPA ini.

Apatah lagi bagi bagi pegawai2 dimana skim mereka akan dijumudkan pada 1.1.2012. Dimana faedah-faedah dan kemanakah halatujunya skim baru ini. Banyak perkara masih lagi kurang jelas.

Kita sedar kelebihan SBPA, dimana ianya merupakan satu sistem saraan terbaik setakat ini berbanding dengan sistem sebelumnya. Tambahan pula ia mempunyai PISA yang terancang. Kaizen.

Namun bagi skim kami yang dijumudkan dan kemudiannya digantikan dengan skim baru, tanpa sebarang penerangan dan pemakluman kepada semua/wakil-wakil pegawai yang terlibat terlebih dahulu adalah sesuatu yang autokratik dan diktaktorship. Tambahan pula secara tiba-tiba dalam tempoh 2 minggu PA diminta untuk bersetuju menandatangani opsyen secara paksarela. Itulah yang menjadi persoalannya dari kebanyakan PA, khususnya kepada skim yang dijumudkan.... Dimanakah keadilan yang telah JPA lakukan kepada PA skim yang sebegini. PP 11/2011 baru dikeluarkan pada minggu lalu dan maklumat mengenai skim ini hanya dapat kami ketahui melaluinya, namun ianya tidak menjawab banyak persoalan yang memerlukan penjelasan?

Percayalah, nyata dari kebanyakan... yang baik dalam SBPA tetap PA sokong dan persetujui.... apa yang ditaggih adalah penjelasan & keadilan.... wallahua'lam!

Tanpa Nama berkata...

kami setuju sangat dengan SBPA...selama ni ceupacs hanya mempertahankan staf sokongan ja..tp kerja mcm hampeh..banyak relax ja..pegawai suruh buat keja tp asyik layan facebook hari2.mcm mana nak maju..

kami pegawai atasan tetap sokong SBPA.biar ada jurang gaji antara pegawai dan staf sokongan mengikut tahap pendidikan..baru adillllll..

Tanpa Nama berkata...

kami pelaksana tak setuju dengan SBPA! kami bukan mintak gaji naik gile2 tapi sekurang2nya biar mencukupi untuk menampung kos hidup zaman sekarang ni untuk kami dan keluarga yang ditanggung, selaras dengan apa yang kami perjuangkan bersama CUEPACS selama ni.

kami tak kisah P&P dan JUSA dapat gaji lebih tapi biarlah pada kadar yang sesuai dan berpatutan dengan kenaikan yang diberi pada kami, barulah sama sama dapat merasai keadilan dan kesaksamaan dalam PA. kami juga berjasa dalam sektor awam, kami lebih penat lagi setiap hari membuat pelbagai kerja yang diarah.

kami juga tak setuju dengan exit polisi yang mendedahkan kami kepada penganiayaan pihak atasan yang menilai sekiranya mereka tak suka pada kami walaupun kami dah buat kerja dengan sehabis baik.

Tanpa Nama berkata...

SBPA bagus sebenarnya. ia menggalakan sektor awam lebih maju dan effisen.

Tp kena lah adil dlm pemberian gaji tue. ader yang naik sampai 100 lebih tp ader yang naik cuma 80 ringgit sahaja. mana adil tue. orang yang tahun bekerja lebih sedikit daripada orang lama boleh potong gj orang lama. camner tue. macam saya n27 tahap kemasukan diploma tp gaji saya cuma di tahap 3-1(stpm) mana adil. ini yang ramai PA tidak berpuas hati. sepatutnya diselaraskan lah.

Tanpa Nama berkata...

kami d p[erak kena sign esok...cmne ni..

Tanpa Nama berkata...

President Cuepacs BODOH...

Tanpa Nama berkata...

Kami sokong Dato’ Cuepacs. TQ CUEPACS

Tanpa Nama berkata...

---Inilah masing-masing fikir pasal gaji-duit2… inilah orang zaman sekarang. Tangga gaji perlulah mengikut kelulusan dan kelayakkan jawatan dahulu baru penggalaman tetapi janganlah jadikan jurang gaji terlalu berbeza di antara orang atasan dan bawahan ( tak adil). Bila jurang perbezaan diantara pihak atas dan bawah terlalu jauh, maka akan bertambahlah jenayah. Disebabkan gaji tak selari dengan kos hidup tinggi. Masyarakat Malaysia tidak akan berasa selamat hidup di negara sendiri. Fikir2kan lah.

--Ingat .. majority golongan atasan tu bukan bagus sangat, kerana dia orang golongan atas tak professional, kita orang bawah jadi mangsa. Bukan setakat orang bawah sahaja jadi mangsa malah masyarakat setempat dimana penjawatan awam berurus dengan orang awam. Ini tidak, semuanya materialistic (duit2)… pengetahuan kurang macam mana nak mentranfomasikan negara. Malaysia tidak layak dipanggil negara maju kerana majoriti orang-orang Malaysia tak professional menjalankan tugas. Ada agensi2 yang mana sistem-sistemnya tidak diperbaiki, masih diguna pakai 30 tahun kebelakang. Banyak lagi agensi-agensi lain masih ketinggalan kebelakang jika dibandingkan negara maju. Malaysia maju atas tiket materialistic (kebendaan), bukan maju dari segi pengisian dalaman (sasiah). Malah masing-masing mempunyai kepentingan diri sendiri.

--- Jika nak nilai orang pun, tengoklah usaha / perform yang menunjukkan profesionalnya bukannya berdasarkan senioriti. Jika ikut senioriti … macam mana negara nak maju. Tidak semua orang bawah tidak mempunyai ilmu … malah mereka lebih baik daripada orang yang di atas. JPA patut ambil kira beberapa perkara dlm menggubal dasar gaji ini. Perkara utama:

1. Kelulusan tertinggi dan pengalaman professional yang diperolehi
2. Bidang tugas seseorang..
3. Kursus-kursus profesional seseorang..
4. Dan banyak lagi yang berkaitan

Untuk naik gred/pangkat/skala gaji biarlah faktor di atas menjadi ukuran penting bukan main hentam saja..

--Diharap PM jadilah perdana menteri yang bijak membawa Malaysia, jangan sekadar laungan sahaja “ RAKYAT DIDAHULUKAN , PENCAPAIAN DIUTAMAKAN” Salah satunya cetusan ketidakpuas hati PA (perkhidmatan awam) tentang SBPA di mana pihak penggubal SBPA memikirkan kepentingan mereka sahaja.

---Pasal bersara dinaikan/wajib ke 60tahun … majoritinya tak setuju. Salah satu sebab akan mengurangan kekosongan jawatan. Dah lah di Malaysia peluang perkerjaan terhad. Berilah peluang kepada anak-anak muda meneraju Negara. Dan banyak lagi sebab2 lain. Fikir2lah … yang penting JANGAN PENTINGKAN DIRI SENDIRI.

--- Apapun… MAAFlah kepada yang terasa .. ini adalah reality mentaliti rakyat Malaysia.

**Kami sokong Dato’ Cuepacs. TQ CUEPACS **

Tanpa Nama berkata...

salam 1 malaysia

Nak tanya kepada Datok Omar,jawatan JURUTEKNIK J17 nak naik ke J27 perlu ada syarat dia ke?pasal ada di kalangn kwan sy yg tak naik...

cth..

J17 ke J27 kena lebih 6 tahun berkhimad atau ada diploma.(JA 3-1)

kalau tak ckup syrat 2,kena berada di gred J4-1 yg asal...sedangkan dlm perkeliling hanyalah jawatan JA 3-1 kelayakan adalah SIJIL ATAU STPM...tq

Tanpa Nama berkata...

SBPA..Skim Bodek Pegawai Atasan

Tanpa Nama berkata...

JADUAL GAJI SEBARIS BAGI KLASIFIKASI PERKHIDMATAN KEWANGAN
KUMPULAN PENGURUSAN DAN PROFESIONAL MULAI 1 JANUARI 2012
(RM SEBULAN)
GRED GAJI SBPA : W1-6
GRED GAJI SBPA : W1-5
1 /3
TERHAD
TERHAD
82/91
GRED GAJI SBPA : W2-5
KOD GAJI BERKOMPUTER : SBPA301 W020500
T1 T2 T3 T4 T5 T6 T7 T8 T9 T10 T11 T12 T13 T14 T15
MATAGAJI 3200 3395 3590 3785 3980 4175 4370 4565 4760 4955 5150 5345 5540 5735 5930
GRED GAJI SBPA : W2-2
KOD GAJI BERKOMPUTER : SBPA301 W020200
T1 T2 T3 T4 T5 T6 T7 T8 T9 T10 T11 T12 T13 T14 T15
MATAGAJI 2710 2865 3020 3175 3330 3485 3640 3795 3950 4105 4260 4415 4570 4725 4880
GRED GAJI SBPA : W2-1
KOD GAJI BERKOMPUTER : SBPA301 W020100
T1 T2 T3 T4 T5 T6 T7 T8 T9 T10 T11 T12 T13 T14 T15 T16 T17 T18 T19 T20
MATAGAJI 1555 1700 1845 1990 2135 2280 2425 2570 2715 2860 3005 3150 3295 3440 3585 3730 3880 4030 4180 4330

Tanpa Nama berkata...

Dgr cite yang beria g kongres wat bantahan ade yang sah sign pun..apala korg ni, cakap je lbey..meh cni jpa, tunjuk cket sape ajk cuepacs dah sign..nak seligi kepala diorg nih..hahaha

Tanpa Nama berkata...

MOHON PIHAK CUEPACS BUAT SEMAKAN DAN KAJIAN SEMULA PERKARA-PERKARA BERIKUT:

1.Semakan gaji kepada anggota semua perkhidmatan yang telah "Mati Skim" 6 tahun ke 8 tahun. hampir sama dengan anggota yang baru dinaikan pangkat.

2.Kajian serta semakan semula kepada anggota semua perkhidmatan yang mana telah lama berkhidmat serta mempunyai pengalaman serta telah memegang jawatan-jawatan penting tidak disamakan gaji dengan anggota yang baru masuk berkhidmat.

3.Buat semakan semula dimana gaji pegawai-pegawai atasan boleh mencecah sampai kenaikan hampir RM 700.00

4.Sedangkan penjawatan yang lain ada yang kenaikan RM 40.00 sahaja.

Saya bersetuju ianya dibuat semakan dimana banyak kakitangan perkhidmatan tidak berpuashati dengan SPBA 2012.

Untuk kenaikan gaji tidaklah perlu anggota mennandatangani borang Opsyen.

Perkara tersebut adalah diatas keperihatinan kerajaan dan komitmen kerajaan terhadap pekerja Kerajaan. Saya rasa ianya tidak perlu menandatangani borang opsyen.

Pada zaman-zaman dulu pun tiada sebarang opsyen pun tapi gaji naik juga.

Tandatangan borang opsyen terlampau pandai sangat sampai nak bunuh penjawat yang lain yang tak pandai bodek.

Tanpa Nama berkata...

exit policy patut dimansuhkan..kalau x, dalam jangka masa panjang, pengangguran akan berlaku...bilangan pelajar universiti makin bertambah. Tp peluang pekerjaan terhad plak..ciannn diorang...

Tanpa Nama berkata...

Tulah lain kali pihak pelaksana buatlah analisis dulu. dulu masa kat sekolah salah ejaan dah kena marah. Ni gubal dasar negara pun tak betul.Bukan 1, dah banyak dah kita lihat tak jadi. Tak buat analisis swot ke? Kata ada PTD, JUCA C dan lain-lain di mahligai Putrajaya tu. Tidur ke? Malaysia ni negara maju, orang dia taklah bodoh sangat.....so tak payahlah buat cara rasuah untuk paksa-paksa sign pula. MALU ORANG SWASTA DENGAR, MEREKA TU PEMBAYAR CUKAI TERBESAR. ORANG KERJA PAR KAT KL KATAKAN, MANA TAK KENA JADI PEMANDU TEKSI, KALAU TAK MACAM MANA NAK HIDUP?ELAUN RUMAH 180, MANA SEWA SEKARANG 180? ....KAJILAH.KENAPA NAK EXIT POLICY? MACAM SIAPA TAK UNDI BN NAK DIKAJI DAN DIBUANG KE... SAYA SAYANG BN, SAYANG UMNO,SAYANG KERAJAAN, SAYANG BANGSA, SAYANG MALAYSIA.TULAH SAYA DUK KOMEN KAT SINI, SUPAYA KITA MAJU SELAMA-LAMANYA.KITA JANGAN DIJAJAH LAGI.NAIK JE ELAUN RUMAH, DAH SYUKUR

Tanpa Nama berkata...

Kita jangan ingat golongan atasan(group A) ni bagus sangat terutama JPA, kementerian dan kuncu2nya.Dia orang ni terlalu banyak melakukan rasuah.. Kerana dialah... kroni2 dia juga lakukan rasuah.. Kata pepatah "Nak ajar anak ketam berjalan tetapi ibunya jalan pun tak betul" .. peribahasa yang baik untuk digunakan untuk orang suka melakukan rasuah -> tak berintegeriti langsung. Orang atasan ni perlu disekolahkan lagi .. Selagi rasuah masih berleluasa selagi tu lah negara tak akan maju.Rakyat pun tak dapat faedah daripada kerajaan yg sedia ada.

---> lagi2 ni nak pilihan raya, masa tulah sibuk nak bantu rakyat, RM 100 untuk budak sekolah lah, BRIM RM500 kepada orang berpendapatan dibawah RM3000, baru nak naikkan gaji perkhidmatan awam melalui SBPA... tapi itu pun entah apa2 je/macam2 isu. Ini menunjukkan pihak atasan tak profesional langsung... fikir kepentingan diri sendiri aje. Rasanya budget 2012 aje macam ni-> ini semua untuk menambat hati rakyat, maklumlah nak pilihanraya. <-- Ini adalah POLITIK WANG (salah satu rasuah politik). Sebenarnya banyak lagi...Bila lepas pilihan raya, parti yang memerintah sibuk2 nak naik harga petrol, beraslah, gulalah.. dan macam2 lagi.Dah masak sangat politik sekarang ni!! Pemimpin sekarang rakus tak kiralah sesiapa pemerintahnya.

So, kita sebagai rakyat fikirlah secara bijak.. janganlah diperbodohkan oleh kerajaan.

Tanpa Nama berkata...

Salam kepada semua pemimpin CUEPACS dan semua penjawat awam. Pandangan saya, SBPA adalah pakej kerjaya yang menarik untuk kita jika dibandingkan dengan SSM mahupun SSB ataupun sistem sebelumnya.Namun, hanya 2 perkara yang menjadi masalah iaitu markah Exit Policy yang tinggi perlu dikekalkan markah lama iaitu 50% sahaja. Manakala JPA perlu mengeluarkan skala gaji dengan telus.Tidak timbul isu penangguhan SBPA cuma perlukan penambah baikan 2 perkara tersebut.Saya berharap SBPA diterima dan kakitangan awam perlu buat semakan dengan sistem lama.Inilah sistem terbaik termasuk gaji sekali.
TQ. Penjawat awam (Bakal PHD)

ingin tahu berkata...

Kedudukan gaji saya sekarang.

SSM T18 T19
1859.55 1929.13
Kenaikan ke
SBPA T12 Rm2000
Perbezaan Rm71

Mane % nya bagi jawatan gred c17.
Banyak juga kawan kawan seangkatan dalam gred yg sama mendapat kenaikan berbeza beza.dimana dikatakan 7%___13% tu?

Tanpa Nama berkata...

sign saja borang opsyen. dalam borang boleh pilih untuk kekal SSM atau tukar kpd SBPA.

Lintah Bayam berkata...

J-JAGA
P-PIHAK
A-ATASAN

S-SKIM
B-BODEK
P-PIHAK
A-ATASAN

Tanpa Nama berkata...

SALAM SEMUA...AKU BARU JE SIGN SEBAB TELAH DIWAJIBKAN OLEH BOS,WLPUN DLM HATI AKU TAK JELAS SEBENARNYA...BILA MTK DITERANGKAN ITU INI,TAK DILAYAN WAT XDENGAR...TAPI AKU RASA ORANG2 YG SUKA SGT DGN SBPA ADALAH ORG YG SGT2 PENTINGKAN DIRI SENDIRI JE TANPA FIKIR MASA DPN DAN ORG LAIN...MEMANG UOL PENTING DIRI SNDIRI..JAHANAM LAH KORANG YG TAK KISAH PD ORG LAIN.

Tanpa Nama berkata...

bile cuepacs akan jumpe pm?....tak suke sbpa....makin byklah politik kat ofis ku nanti!!! maknanye skrg kakitangan kerajaan senang kene buang....! klu sakit pun kene berenti maa (exit policy applicable to masalah kesihatan)!! hidup dalam ketakutan lah mulai tahun depan!! pada Tuhanlah saya bergantung....

Tanpa Nama berkata...

tidak selesa dengan markah 70% itu.....saya rasa markah 70% adalah terlalu tinggi untuk exit policy...kenapa tak dikurangkan kepada 50% ke utk exit policy?its also not fair sebab penilaian markah adalah berbeza atas bebanan tugas yg digalas atas setiap org..

Tanpa Nama berkata...

70% ke bawah-kene disyorkan berenti
70-75%-TIADA pergerakan gaji
76-100%-ade pergerakan gaji namun berbeza ikut peratusan markah

Rasa macam kejam sgt!!!dan rase mcm akan ade byk konflik yg akan timbul nanti...huhu...

Tanpa Nama berkata...

exit polcy hnya utk pengurusan trtggi shaja bukan pelaksana...sbpa dilihat dpt mngubat hati golongan siswazah yang semacam teraniaya pada pelarasan gaji yg lepas.. knp masa tu cuepacs bediam diri..x mau bela siswazah??? hinggakan gaji diploma beza puluh rm shj dari siswazah..n then dasar kerajaan selalunya akan berubah2..lihat shj umur bersara..55,55,58 n skrng 60...

UTARA berkata...

SBPA- SKIM BODEK PUNGKOK ATASAN- mmg sahler yg buat skimni terdiri drpd PTD2 yang bangang x tahu kesungguhan pekerja bawahan.yg bising cuma gred 41 kebawahjer..yg gred diatas diam pasal kenaikkan gaji sampai 50%...yg bawahan x sampai 15%...lepas tu org atasan ada kuasa buang kerja org bawahan kalau mereka x suka....iniler kesan PTD yg bangang hanyan pentingkn tengkorak depaje...

azzalea berkata...

Wahai makhluk Allah semua,bukankah namanyapun "OPSYEN".buka kamus,tengok balik,apa maknanya?xde orang nk paksa2.kalau x setuju,teruskan dgn SSM,xde sampai kena buang keja pon.kena gantung pon x...so,x perlulah smpai nk sumpah seranah,tambahkan dosa.

Tanpa Nama berkata...

saya tak faham dalam SSM ada perbezaan dgn tahap kelulusan profesional seseorang perbezaan jelas dalam tangga gaji tapi dlm sbpa jadi sama org yg ambik sastera dgn injineer. pelik.. pelik..

Tanpa Nama berkata...

DAH KENA PAKSA SAIN... BILA TAK FAHAM, NK TANYA PN TK BLH SBB ORG YG DITANYA PN SAMA2 TK TAU.. TK TAULA NK HRPKN SAPA..

Tanpa Nama berkata...

BENGANG BTUL PEGAWAI ATASAN GAJI MELAMBUNG2 DIORG SENYAP JE, BLIK UMAH SUKELA TUU..AKU MMG MRH GILA ORG YG WAT SKIM GAJI CMNI, MCM ADE TINDASAN.. GAJI KAKITGAN BAWAHAN NAIK CIPUT, BRG NAIK HARGE....PTUTNYE ADILLA....APA SALAHNYA SMUE ORG PADA SMUE GRED NAIKKN DGN SATU ANGKA....CTHNYE..KERAJAAN NAIKKN SBNYK RM500 SORG...JD XDE LA ORG MENGAMUK DAN BISING...XDE LA JURANG PERBEZAAN DAN XMRHLA KAKITANGAN AWAM....

Tanpa Nama berkata...

AKU PUN BENGANG...PTUTNYA ORG BAWAHAN PUN DIBERI KUASA MENILAI PRESTASI BAGI ORG ATASAN...JD DIORG XLEH MENINDAS KITE SEWENANG2NYE...AKU DAH LAME NK KEMUKEKAN PERKARA NI..XADIL..DUNIA NK KIAMAT....HRP DATUK NAJIB DPT MENYELESAIKAN MASALAH HIERARKI INI...

Tanpa Nama berkata...

Politik punnya pasal,BRIM rm500 seisi rumah...sedangkan bantuan budak sekolah rm100 sakit nk kasi ini pulak rm500 apatah lagi gaji yg GRED H5-1,asal nk mintak gaji naik dia org kata ekonomi tak menentu...dh selalu kita dgr,tahun lepas2 mcmtu jugak dia org cakap...sampai bilalh ekonomi betul2 ok..

Tanpa Nama berkata...

apakah nasib guru cemerlang dlm skim baru ini?

Tanpa Nama berkata...

alah benda ni kan OPSYEN.....! tak nak SBPA teruskan je SSM tu... itulah, inilah, tertipulah,, terpedayalah, PRUlah, Politiklah, apalah korang ni, nama je penjawat awam tak da integriti langsung! masa memohon jadi penjawat awam, merayu, konon nak berkhidmat utk negara.. kerajaan beri sikit transformasi dah melalut sana, melalut sini.. tak faham lah korang ni.. nak gaji lebih kerja tidak!!! hempeh!!!

kepala ***%% hang kata penjawat awam xwat kerja yer...meh ler sini...suke ati jer... ni...org yg cakap mcm kat atas ni...umpama mcm kes tanah runtuh kat bkt a/bangsa dlu...si dato' nih asik maki hamun askar, penguatkuasa, polis ngan JPA jer...marah2 penjawat awam yg bkerja siang malam. memunggah barang2 penduduk, buatkn jalan, lorong, pantau, dokong owg sakit...bwk pindah barang...smpai tertonggeng2... ko kata xwat keja? pastu dah ler dat' tu ckp mcm dia sowg yg byr cukai...abis penjawat awam ni xbyar cukai ker... haprakkkk...

Tanpa Nama berkata...

tak puas hati bila gaji sama dengan staf yang baru..padahal kita orang da nak masuk perkhidmatan 3 tahun..gaji staf yng baru belum sampai perkhidmatan 1 tahun da sama dengan kita orang..tak adil lah bagi kita orang..terima kasi kepada cuepacs yang nak semak balik SBPA..semestinya perlu di semak balik

Tanpa Nama berkata...

Presiden CUEPACS minta tengokkan Pembantu Tadbir N17 yg bekerja di sekolah. Kerja bercabang2, dr hal pentadbiran hgg kewangan siap dgn urusan Guru & murid pun terbeban atas bahu PT. Kami tergolong dlm sokongan 1 semasa SSM, kenaikan yg Pak Lah bagi 25% berbanding 35% bagi sokongan 2, sudahnya PTR yg dijumudkan gaji melebihi 5 tangga dr gaji kami. Sedangkan PTR tidak perlu peperiksaan PTK, yg kami 5-6 kali periksa pun tak lulus2. PTR hanya lulus ujian menaip dah dpt 2 kenaikan gaji. Sokongan 2 dpt byk kenaikan kami dpt sikit, sokongan 1 Diploma naik byk pun kami dpt sikit, sudahnya kami atas pagar je... tolong la kesiankan kami ni.

«Lebih lama ‹Lebih lama   201 – 353 daripada 353   Terbaru› Baru»