SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

24 Mac 2012

CUEPACS GESA JPA KELUAR PEKELILING

Berita Harian
2012/03/24


NILAI: CUEPACS menggesa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengeluarkan pekeliling berhubung pelarasan gaji baru bagi kakitangan awam mengikut Skim Saraan Malaysia (SSM) selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pekeliling itu perlu diedar segera kepada semua kementerian, jabatan dan agensi kerajaan bagi membolehkan pembayaran gaji baru dengan kenaikan antara tujuh dan 13 peratus dibuat kepada semua kakitangan awam mulai bulan depan.
Beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah mengumumkan pelarasan gaji baru kakitangan awam iaitu kenaikan antara tujuh dan 13 peratus tetapi pihaknya masih menunggu pekeliling itu untuk membolehkan setiap agensi membuat kiraan gaji untuk dibayar pada bulan berikutnya.
“Selagi pekeliling belum keluar, semua agensi tidak boleh membuat kiraan gaji untuk membayar dan kita pekeliling itu mesti selesai hujung bulan ini,” katanya selepas menyampaikan wacana bertajuk ‘Mentransformasikan Skim Perkhidmatan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)’ di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini, semalam.

Pada 8 Mac lalu, Najib mengumumkan pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan mengembalikan SSM yang ditambah baik dengan pelarasan gaji antara tujuh dan 13 peratus.

Omar berkata, jika JPA lewat mengeluarkan pekeliling itu, ia akan menyukarkan jabatan dan agensi kerajaan membuat kiraan gaji baru, selain perlu membayar tunggakan gaji lebih tinggi pada masa depan.

Mengulas penubuhan suruhanjaya bagi mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam negara yang turut diumumkan Perdana Menteri, Omar berkata, ia perlu disegerakan memandangkan pihaknya sudah bersedia dengan kertas kerja daripada 23 kesatuan sekerja bernaung di bawah CUEPACS. –BERNAMA

66 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yeah.. first..

PTD M 44 berkata...

apa benda yg nko dapat setiap kali wat komen pastuh dok kata "FIRST"?

dpt hadiah ker?

stupid!

Tanpa Nama berkata...

encik PTD M44

saya rasa necik yang FIRST tu dapat self satisfaction untuk diri beliau sendiri..

janganlah encik PTD M44 berkata-kata sedemikain rupa.. encik kan pegawai 'cream of the cream', policy maker, tunggak dasar negara dan bagai-bagai lagi..

jagalah tutur bahasa. suka hati jer nak 'stupid' kan encik FIRST di atas..

ikhlas.. saya yang tiada kena mengena dengan encik FIRST

Tanpa Nama berkata...

Bersabarlah....

Tanpa Nama berkata...

apa benda yg nko dapat setiap kali wat komen pastuh dok kata "FIRST"?

dpt hadiah ker?

stupid!
########################
dia tu memang banggang..entah ape-ape macam budak-budak...

PTD Muda tapi gred sudah M 48 berkata...

saya rasa necik yang FIRST tu dapat self satisfaction untuk diri beliau sendiri..

-----------------------

self satisfaction nko kata?

serupa macam masturbation ler ek?

apa benda la cara pemikiran nko nih. masuk blog, pas tuh tgk komen, teruih taip 1st psl blum ada org komen.

ni apa benda nyer pemikiran nih? serupa cam budak skolah standard 1 yg berlari2 kejar line pas tuh dpt ckp "YEYYYYYY! 1st"

low class worker! civil service should rid of this type of worker!

Tanpa Nama berkata...

hal kecik gini pun nak kecoh...pegi buat keja..

Tanpa Nama berkata...

kepada PTD M44..
suka hati lah orang nak tulis apa saja..nama pun blog..bengong punya PTD..nama je PTD, tuturkata mcm orang GILA...
-- dari aku orang biasa-

Tanpa Nama berkata...

adus.. org taip first pun jadi hal.. ntah apa2.. semua mcm budak2

Tanpa Nama berkata...

adeh la... penah saya tanya uncle saya yang keje doktor kat hospital gomen.. kenapa beliau masih setia dan kekal di hospital gomen... beliau kata bukan wang ringgit yang dikejar.. tetapi "Kepuasan" "self satisfaction" emm emmmm

mungkin saya boleh katakan kepada uncle saya yang "PTD Muda tapi gred sudah M 48" anggap "Kepuasan" "self satisfaction" beliau sebagai seorang doktor tu sama dengan "masturbation"

adeh la.. apa la gaduh gaduh... PTD oh PTD...

Tanpa Nama berkata...

'yeah.. first..' dua perkataan yang sedikit pon x menggunakan dakwat or membazirkan duit PTD M 44...

Tanpa Nama berkata...

En. Fisrst ka, PTD 44 sampai PTD444444ka, piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

Tanpa Nama berkata...

PTD M 44 pn bodoh juga.

hamba Allah yang telah ditetapkan rezeki ajal mautnya... berkata...

alhamdulillah...pahala free..Ya Allah, tukarkan pahala kejian mereka kepada keampunan ku ya Allah...

Politik 1Malaysia berkata...

Entahlah labu ! Tahun 2012 ni 1 hampas pun belum keluar lg pekeliling ke surat pekeliling ke. Pembatalan dlm surat khabar saja. Macam orang politik gayanya.

Tanpa Nama berkata...

apapunya bengong..tajuk yang sama balik2 dikeluarkan...

Ezzu Raza berkata...

http://ezzuraza.blogspot.com/2012/03/pengiraan-anggaran-gaji-pencen-kerajaan.html

David Arumugam berkata...

salah satu tanda seseorang itu sedang mengalami tekanan jiwa atau dalam bahasa yg mudah 'sakit jiwa' ialah apabila cepat marah walaupun terhadap perkara yg kecil. Apa guna berambut afro spt david arumugam kalau x pandai berterima kaseyyyyyyyy....

David Arumugam berkata...

salah satu tanda seseorang itu sedang mengalami tekanan jiwa atau dalam bahasa yg mudah 'sakit jiwa' ialah apabila cepat marah walaupun terhadap perkara yg kecil. Apa guna berambut afro spt david arumugam kalau x pandai berterima kaseyyyyyyyy....

Tanpa Nama berkata...

hello...kalau blog tu serupa karangan budak darjah 2, x payahlah nak iklan kat sini..buat menyemak je....kami banyak lagi urusan yg lebih penting dari melawat blog yg setakat 'cut & paste' tu.....

Tanpa Nama berkata...

Senang je, kalau mau cepat kasih release itu pekeliling baru SSM. Ambil pekeliling SSM yg lalu, lepas itu, padam sikit, ubah sikit, tambah sikit, yg lebih itu kasih kurang sikit, ayat kasih panjang sikit baru nampak tebal sikit(PA yg dekat pencen pun malas mau baca). he..he...jadilah....

PTD M 4x+1y berkata...

yeah.. last..

ini adalah last. sapa post lagi lepas ni, dia seorang yang GILA.

sekian salam hormat.

Tanpa Nama berkata...

LAST PALA OTAK HANG.MANGKOK PUNYA PA.BLOG NI BUKAN HANG PUNYA.BAHALOL PUNYA ORANG.

Tanpa Nama berkata...

Tarikh: 26-03-2012 15:12:44
Nama: Zarina Binti Zainal Abidin
Mesej:

Salam,

Tuan,

JPA mengambil maklum akan pandangan pihak tuan berhubung perkara tersebut. Untuk makluman tuan, JPA sedang dalam peringkat akhir penyediaan pekeliling perkhidmatan mengenai pelarasan gaji dan dijangka akan dimuktamadkan selewat-lewatnya pada awal bulan April 2012.

Sekian, terima kasih.

Zarina Binti Zainal Abidin
Penolong Pegawai Tadbir PPT(S)Q
Bahagian Saraan
Jabatan Perkhidmatan Awam

Tanpa Nama berkata...

LAST...full stop

UD 44 berkata...

ada 4 orang gila telah dikesan lepas "last" post. termasuk la juga aku


ha ha ha ha

dah dah pegi balik. esok sambung lagi.

PTD M 17 berkata...

sila add Zarina Zainal Abidin beramai-ramai.

tq.

Tanpa Nama berkata...

Lama ke buat jadual gaji matrik ssm yang baru ni ? rasanya senang pun dan sepatutnya dah siap baru umum. Ini terbalik umum dulu baru buat ...lalllllla..Bego

Tanpa Nama berkata...

mangkuk punya mangkuk piring punya piring...u all nak mintak gaji naik yerr...kalo aku KSN kena kutuk ni aku tak nak kasi naik gagji korang sumua...tapi u alll u all tambah kutuk i lagi.. maka i kasi naiik gagji korang 30% gred 1-17, gred 18-41 ku naik 15% dan gred 42 up i naikkan 5% jer..baru u all gumbira tapi gred atas nanti kutuk gred 1-17.....mcm ni huru hara la sistem kewangan sesebuah nagara ommmmm...cuba renungkan

Tanpa Nama berkata...

bila la depa ni nak buat jadual gaji baru ni, aku tunggu bagai nak berkerak dah ni jangan haya omomg kosong dah lah. kasihan lah pada yang berharap terutama nya aku la hahahahahahaha.

Tanpa Nama berkata...

Bro, PM kita sdh biasa umum projek. Umum dulu baru buat. Kalau tak siap namanya terbengkalai, kalau tak jadi namanya dibatalkan. he..he...

Tanpa Nama berkata...

Kalo duit tak cukup, boleh pinjam sama along ma.

Tanpa Nama berkata...

Sempt ke gji d byar pd buln april nii

Tanpa Nama berkata...

Sempt ke gji d byar pd buln april nii

**********************************************
Sempat punya, sabar dulu. Aku pun kering jugak.

Kau sdh check tempat mengundi? nanti kena pindah sudah lagi..peringatan saja.

Tanpa Nama berkata...

M48 berkata...

Bangga jadi PTD sebab PTD akan jadi KSN, KPPA, dan KSU.. skim lain jadi kuli je lah yerr..

-----------------------
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Seorang lagi beruk PTD yg suka orang lain jadi kuli padahal dia ni PTD yg bermodalkan Sarjana Muda Satera mcm geografi, persuratan melayu serta yg juga berasal dari sekolah harian je yg bukan SBP. Dari mengkulikan orang elok kamu tu buat PhD sahaja. Tak kan modal ijazah kecik dpt masaa umur 23 kot.

Ds54

Tanpa Nama berkata...

Jpa dan Spa malaysia, paling lembab dalam dunia, ape nak jadi malaysia, hancurlah jawabnye..

Tanpa Nama berkata...

ptd la bodoh..ska2 je ckp stupid...

Tanpa Nama berkata...

1sttttt!!! 1sttttt!!!!!!! 1sttt April.. April Fool ma!!!!! Korang semua sudah kena April Foll sama Najib lorr!!!

Tanpa Nama berkata...

Ah yorrrr yorr...ito masam kaito woooo...Yer tak yer juga gaman...rupa rupanya 1 april is aprifolllll pulak...he he he kana tipu lagi laini..puiiiiiiiiiiiiiiiiii

Tanpa Nama berkata...

tak membina langsung komen kat sini... low class mentaliti...

Tanpa Nama berkata...

masa Pak Lah dulu mudah aje .. tak banyak songeh

BEN10 berkata...

tak membina langsung komen kat sini... low class mentaliti...

===============================
Yang kau pun turut sama low class tu ape ke hei nye....
Kalau dah world class sgt...pegi le bukak laman world bank ke...wall street ke....

TUKANG K2 R11 B.Sc berkata...

Tanpa Nama berkata...

tak membina langsung komen kat sini... low class mentaliti...

Selasa, Mac 27, 2012 8:23:00 AM


kalau rasa kelas kau tu tinggi, masuk sini: http://forum.ptdportal.com/

ini tempat HIGH CLASS PUNYA.

UPIN berkata...

Jangan lupa, pilihanraya nanti pangkah untuk BN! Gerenti dapat tanah 1 ekar seorang, baja pertanian 3 beg urial dan 2 beg serbuk racun rumpai, lesen tv percuma, yuran sekolah percuma, budak2 sekolah dapat rancangan makanan tambahan makan pagi, gula dan kain pelikat percuma di hari mengundi, duit minyak balik kg untuk mengundi dapat tuntutan, bina masjid banyak-banyak (lepas ini berkonsepkan masjid plastik plak, kristal dan besi dah ada), sekolah-sekolah agama diserap jadi sekolah kebangsaan.

Tanpa Nama berkata...

...dan 1 lagi, dapat jadi PTD.

Tanpa Nama berkata...

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melihat kenyataan bekas Ketua Penerangan Umno Pekan, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz bahawa BN selama ini berkuasa kerana persempadanan kawasan mengundi menunjukkan Umno sememangnya parti yang mengamalkan penipuan bagi memenangi pilihan raya.

“Sebelum ini, bekas pimpinan tertinggi Umno, Tan Sri Kadir Syeikh Fadzir pernah mendakwa Umno membeli undi bagi memenangi pilihan raya,” kata Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar) dalam satu kenyataan.

Bagi DPPM, katanya dakwaan bekas-bekas pemimpin Umno tentang strategi kotor Umno dalam pilihan raya umum terdahulu merupakan suatu dakwaan yang serius.

“Jika yang mendedahkan strategi kejahatan Umno dalam sistem pilihanraya di Malaysia adalah orang awam, ia mungkin boleh dipertikaikan kesahihannya.

“Tetapi jika yang mendedahkan strategi ini adalah bekas pemimpin Umno, ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena pada Umno,” ujarnya.

Baginya, kedua-dua pemimpin itu adalah orang kanan Umno dan mereka tahu malah terlibat secara langsung dalam strategi Umno untuk memenangi pilihan raya umum yang mana sudah tentu dakwaan mereka berasas.

Justeru itu, ujarnya tidak hairanlah Umno mudah memenangi pilihan raya yang terdahulu meskipun rakyat sudah lama menolak Umno.

Menurutnya, mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan survival kuasa mereka dapat dicapai sekalipun terpaksa mencalar nilai demokrasi di negara ini dan memperkudakan apa sahaja agensi yang dibawah pentadbiran mereka.

“Bukan suatu kebetulan semua modus operandi yang dijalankan dalam sistem pilihan raya di negara ini seperti persempadanan semula kawasan pilihan raya, pendaftaran pemilih, undi pos, dan lain-lain melainkan tujuannya adalah untuk memenangkan Umno BN,” katanya lagi.

Justeru, jelasnya DPPM amat berharap, taktik jahat Umno itu dapat dibongkarkan agar ia dipatahkan dan tidak dibuat kembali menjelang PRU13.

Beliau menambah, sudah beberapa kali pilihan raya umum berlangsung dan sudah berpuluh tahun rakyat ditipu dengan sistem pilihan raya yang kotor di negara ini.

“Akhirnya, dengan dakwaan ini membuktikan Umno BN tidak layak memerintah negara,” katanya lagi.

Beliau menambah, mereka berlagak seolah mendapat mandat daripada rakyat terbanyak, hakikatnya mereka menang dengan segala unsur penipuan.

“Rakyat perlu sedar dan bangkit supaya negara ini diselamatkan dari pemimpin dan parti yang menipu dan merompak kepercayaan rakyat,” ujar

Tanpa Nama berkata...

Pasangan ditinggal berdua-duaan dalam pejabat


SAYA sedang menjalankan latihan praktikal di sebuah firma guaman bersama seorang perempuan bukan mahram yang baru saya kenali.

Permasalahannya, kami selalu ditinggalkan berdua-duaan di dalam pejabat dan hanya dibenarkan pulang pada jam 5.30 petang sementara majikan pulang pada 5 petang.
Sebaik mereka keluar, pintu ditutup dan pagar dikunci. Tidak ada apa-apa yang berlaku antara kami namun saya berasa kurang selesa.

Saya takut apakah reaksi orang lain terhadap kami. Saya risau akan timbulnya fitnah kepada kami. Apakah hukum kami berdua-duaan di dalam pejabat dan apakah tindakan yang perlu saya ambil dalam situasi sebegini?



Perlukah saya berbincang dengan majikan saya berkenaan hal itu?


TAUFIQ,
Selangor



PERASAAN hati itu memang ada benarnya kerana keadaan boleh menimbulkan fitnah dan tuduhan masyarakat sekeliling.

Ditambah pula sikap masyarakat yang suka menyebarkan khabar angin dan membuat fitnah. Sebab itu segala perbuatan perlu dijaga supaya fitnah tidak timbul.

Perkara ini boleh dibincangkan dengan majikan untuk keselesaan ketika bekerja.
Sebenarnya, anggapan negatif sepatutnya tidak timbul apabila setiap pekerja menjaga akhlak dan etika di tempat kerja.

Khalwat pula adalah perbuatan pasangan yang belum berkahwin dan bukan mahram yang berada di tempat sunyi hingga menimbul fitnah pada pandangan masyarakat awam kerana membabitkan perbuatan sumbang.

Ini termasuk berada bilik yang sama di pejabat padahal ketika itu tiada keperluan untuk berbuat demikian.

Duduk berdua-duaan itu boleh membawa kepada godaan nafsu dan syaitan.

Tanpa Nama berkata...

Bukan sekadar selaras gaji (7 - 13%) saja tapi kami semua PA mau tau juga apa penambahbaikan terhadap SSM yg lalu.

a) PA yg sdh dpt Anugerah Khidmat Cemerlang ?

b) PA yg sdh lulus PTK Aras IV ?

JPA patut menghargai PA2 seperti ini.

Tanpa Nama berkata...

apa apa pun jan lupa undi BN PADA PRU13 sbb BN la yang bagi u all gagji mu sekarang...pangkah BN PASTI KORANG SUMUA GUMBIRA....kalo aku PM KORANG semua kakitangan awam gred 54 ke bawah aku bagi sebuah rumah mesra rakyat sederhana percuma supaya korang sukung i di masa masa akan datang...tapi aku bagi cara berperingkat la juga...he he he he hee so undi lah BN BN BN BN BN BMN BN BN BN BN BN PRU13...tumpaskan pambangkang yg byk barmain filim wayang ja...HIDUP BN BN BN BN BN BN

Tanpa Nama berkata...

tanggapan bahawa ptd mempunyai degree rojak mmg outright salah. kebanyakan ptd baru mempunyai ijazah professional, malah ada juga yg mempunyai ijazah 1st class dlm bidang kejuruteraan dan perakaunan. Saya salah seorang ptd yang mempunyai degree dalam bidang perakaunan (kepujian). Diharap para PA lain jgnlar mencarut dan melabelkan ptd sbg degree rojak. Penyebaran info salah sebegini memberi imej yg buruk kepada semua ptd yg bergraduan professional. TK.

Tanpa Nama berkata...

Saya salah seorang ptd yang mempunyai degree dalam bidang perakaunan (kepujian).

dh tauu ade degree akaun, pi jd ptd wat per? asallak x mintak jd juruaudit (W)? psl x glamer? hah?

sembang jer lebeyyyy. tipikal ptd!

Tanpa Nama berkata...

nk komplen jgk psal kerani yg wat gaji nie....mentang2lh dia yg kna wat gaji x blh nk tnya skit pn...nk marah je...kerani tmpat lain dh sibuk wat draf...kerani tempat aku blh lg melepak layan Fb...mcm xde keje nk wat...pastu blh blah awal....alasan tkt jalan jem bl nk balik....tp bl time nk wat gaji bru nk sbuk kejar org tu kejar org nie...msa x sbuk nie sombong sgt...smp nk tnya psal kenaikan gaji tahunan pn kna marah...ada ka patut.... mcm dia pulak yg jd bos....bos plak dh mati kutu...x blh nk marah...kna manderam kot....huhuhuhu.....x salah msa kita lapang kita wat apa yg patut...klu kata nk tunggu pekeliling keluar sekalipn, jgnlh abaikan kerja...org lain sbuk wat keje utk dia..tp dia plak blh buat x reti...ingat org tu kuli dia agaknya...org tolong pn sebab dh kesempitan msa....tkt kna marah dgn staff lain bl gaji x naik...org mcm nie mmg x menghargai masa lapang yg diberikan....hnya tau cari kesalahan org lain padahal salah sndri tu lg byk dn akan menyusahkn org lain...so, kerani yg wat gaji nie jgnlh sombong sgt...bkn guna duit ko pn nk byar gaji kitaorg nie....

Tanpa Nama berkata...

betoi...aku sokong ko....kat tempat aku pun sama....pastu org kewangan ni kena rahsiakan pendapatan staf...ni tidak menjaja gaji org...siap budjet g utk org2 tertentu..mmg tidak aku janji....

Tanpa Nama berkata...

Saya sdh tgk itu 13% * tunggakan gaji hari ini. Tapi penambahbaikan SSM belum timbul2 lagi.

Tanpa Nama berkata...

dalam jpph ramai kakitangan islam pura-pura alim,tetapi ramai suka curi tulang,datang lewat(penipu alasan),jadi batu api kepada kakitangan lain, janji memuaskan hati dia kerana dapat batu api(melaga-lagakan) orang lain.ceramah-ceramah agama yang dibuat dipejabat-pejabat tidak dihayati cuma dengar telinga kiri keluar telinga kanan,bercakap kalah bos bagai pensyarah U dan kaunselor.Ramai kakitangan cari jalan nak pergi kursus untuk claim,harap jpph kaji masalah ini.

Tanpa Nama berkata...

OHOR BAHRU: Cuepacs meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji kaedah pertukaran membabitkan kakitangan awam terutama mereka yang sudah lama berkhidmat bagi mengelak sebarang masalah. Presiden Cuepacs, Omar Osman, berkata isu pertukaran membabitkan antara agensi sejak empat bulan lalu perlu ditangani bagi mengelak pilih kasih terutama membabitkan pegawai atasan.
Beliau berkata, Cuepacs menerima aduan daripada kakitangan awam kanan yang berkhidmat cemerlang di sesuatu tempat tetapi dipindahkan ke tempat lain tanpa sebarang alasan.
“Semalam, saya menerima panggilan daripada kira-kira 30 kakitangan awam di sebuah kementerian yang akan dipindahkan ke kementerian atau agensi lain dengan kebanyakannya membabitkan kalangan kakitangan kanan dan akan bersara. “Kami tidak menentang pertukaran tetapi cara pertukaran berkenaan dibuat. Ingatkan pada awalnya, hanya kakitangan muda saja dipindahkan tapi kini dapati yang senior turut dipindahkan ke tempat lain termasuk ke daerah pedalaman,' katanya. Beliau berkata demikian selepas mesyuarat agung Kesatuan Kakitangan Perkhidmatan Tadbir dan Awam Pasukan Polis Semenanjung Malaysia (Pacsu) Johor ke-54 di sini, hari ini.

Tanpa Nama berkata...

Dari AK47 , Aku keja swasta no..,

Awatla hangpa dengki sangat kat PTD. Hangpa jeles kot kat PTD. PTD masuk pakai STPM/SPM kot tu yang hangpa jaki ikut dan. Pasai pa la dah hangpa tau PTD tu cepat naik pangkat gaji besaq, hangpa tak masuk jadi PTD. Aku tengok jiran aku PTD kat Putrajaya tu tak la gah mana. Banyak keja sampai malam baru bulih balik. Pakai keta proton waja jer...bukan BMW atau Ferrari. Dok umah teres cikai jer bukan banglow pun. Gaji ciput jer. Pangkat tak tara mana pun. Baik kawan aku sorang lagi yang jadi Pensyarah Universiti kat Bangi, siap bini 2 lagi, tukaq keta macam tukaq baju ja dok umah banglo dekat rumah Mawi tu. Kawan aku sorang lagi keja gomen juga, Akauntan JANM tapi bukan PTD, gaji besaq lagi dpd PTD dalam gred yang sama. Keja releks jer tak macam jiran aku PTD tu..keja macam nak rak tp besa saja. Tu la kalo hangpa nak kaya nak gaji besaq jangan keja dengan gomen...hangpa kalao baguih hangpa carila keja dengan swasta gaji besaq...dahpun buat bisness...cepat kaya paa..jangan marah nooo. Nanti hangpa kena juai.

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak tahan kerja di "PERINTAH", minta transfer masuk ke swasta. Habis citee........

Tanpa Nama berkata...

pekeliling dah kuar....gaji akan dibayar tungakkan jan-mac pada 25april,2012..berita sah....x tipu punye...untuk kerajaan persekutuan sahaja...state x tau...

Tanpa Nama berkata...

yup pekeliling boleh dapat kat website JPA

Tanpa Nama berkata...

Persatuan Pekip(persatuan islam jabatan Penilaian)masih tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan diperingkat cawangan,kenapa.

Tanpa Nama berkata...

pekeliling biasa shj, tak ada apa2 yg istimewa, kenaikan biasa shj bukan kenaikan luar biasa. tak busylah....yg busy itu PA tak ada kerja lain...ha...ha...

kalo PR masuk Putrajaya, PTPTN dimansuhkan. SOKONG 100% utk kebaikan anak2 kita. Betul DSAI kata, belum kerja pun sdh hutang. Mcm mana nie???? Yg kaya-raya "keluarga" di org shj. Dpt projek berjuta2. Sdh sampai masanya..........

Tanpa Nama berkata...

DI USM INDUK,LAPORAN PRESTASI YANG DITULIS PENILAI PERTAMA/KEDUA BERBAU PERIBADI TERUTAMA DIPUSAT PENGAJIAN USM,HARAPAN KAMI PIHAK-PIHAK YANG BERKAITAN DALAM USM PERIHATIN MASALAH KAKITANGAN KUMPULAN PELAKSANA GRED 22 KEBAWAH.HAIRAN SETIAP TAHUN SAYA DAPAT LPNT YANG TINGGI,2011 RENDAH 85% KEBAWAH.JAWAPAN YANG DIBERI MASALAH PERIBADI,PENILAI PERTAMA/KEDUA TAK TELUS.puak puak atas gred 41 keatas lepas tangan.

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya amalan nilai-menilai PA di agensi Kerajaan perli dimansuhkan SEGERA, Beza markah LNPT di antara PA yg kerja dgn yg tak buat kerja hanyalah 4 - 5 markah saje sebab Penilai Pertama/Ke-2 takut beri markah rendah kpd si 'kayu mati'. Sebabnya mereka takut ditanya oleh Ketua Jabatan. HAPUSKAN LNPT!!!! Yg hidup adalah 'kayu mati'. JPA perlu buka mata & telinga.

Tanpa Nama berkata...

kami guru Malaysia, mengajar anak orang kat Malaysia...ramai dah berjaya...masuk u buat phd..alih alih dapat degree umur 40an ni kena temuduga...takada makna kah kami..??tak berwibawa lagi...kami guru Malaysia dah banyak komekmen dgn kerja guru sekarang yang maca-macam..nak tambah lg ..susah untuk temuduga nak naik dg41...apelahhhh

Tanpa Nama berkata...

betul..betul..sokong...patut dinaikkan tnpa tmuduga...sbb kita guru diploma tua dan lama brkhidmat...KPM taknak t Kasih dgn naik cara tak temuduga ke...???sepatutnya borang masa sbpa ari tu...kira jalan...baru 15000 guru puas hati...