SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

09 Mac 2012

GAJI, COLA NAIK

Berita Harian
Oleh Johari Ibrahim dan Haika Khazi
bhnews@bharian.com.my
2012/03/09
NAJIB memberi ucapan pada Perhimpunan Khas Kakitangan Awam dengan Perdana Menteri di PICC, semalam. - Foto Fariz Iswadi Ismail
NAJIB memberi ucapan pada Perhimpunan Khas Kakitangan Awam dengan
Perdana Menteri di PICC, semalam. - Foto Fariz Iswadi Ismail

PM umum pemansuhan SBPA, Sistem Saraan Malaysia ditambah baik

PUTRAJAYA: Berita gembira buat 1.4 juta kakitangan awam apabila kerajaan semalam mengumumkan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus bagi semua gred penjawat awam, selain kenaikan Elaun Sara Hidup (COLA). Dalam pengumuman yang disiarkan secara langsung melalui TV1 dan TV3, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turut mengumumkan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang diperkenalkan 1 Januari lalu tetapi banyak menimbulkan kontroversi, dibatalkan. Kerajaan memutuskan penggajian kakitangan awam dikekalkan di bawah sistem Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang akan ditambah baik.

Pelarasan gaji berdasarkan Jadual Gaji Matriks (JGM) SSM itu menyaksikan Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Pelaksana Gred 1 hingga 54 menikmati pelarasan sebanyak 13 peratus.

Gred Utama dan Gred Khas C, B dan A akan menikmati pelarasan sembilan peratus, Turus III dan II (lapan peratus) dan Turus I serta Ketua Setiausaha Negara (tujuh peratus).

Selain itu, kadar COLA bagi kawasan B (di antara bandar dan pedalaman) dinaikkan daripada RM200 kepada RM250 sebulan, manakala untuk kawasan C (pedalaman) daripada RM100 kepada RM150.
Pelarasan gaji itu berkuat kuasa 1 Januari lalu yang mana penjawat awam akan menerima gaji tertunggak. Difahamkan, gaji baru akan dibayar sama ada akhir bulan ini atau bulan depan.

Ia antara tujuh keputusan diumumkan Perdana Menteri pada perhimpunan khas Penjawat Awam Bersama Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang dihadiri 15,000 penjawat awam, semalam.

Najib berkata, kerajaan faham SBPA mengundang keresahan, terkilan dan perasaan tidak puas hati dalam kalangan penjawat awam walaupun ia komited untuk mempertimbangkan semakan semula, pelarasan gaji atau satu bentuk saraan baru bagi menggantikan SSM pada tahun ini.

“Sebagai kerajaan yang merasai denyut nadi mereka (penjawat awam), sebagai kerajaan yang mendengar keluh kesah penjawat awam menerusi wakil mereka, CUEPACS, maka kita mengambil keputusan pada 12 Januari lalu supaya struktur saraan baru yang diperkenalkan, dikaji semula,” katanya.

Perdana Menteri berkata, keputusan yang diambil kerajaan itu adalah berdasarkan kepada saranan CUEPACS berkaitan saraan penjawat awam serta implikasi kewangan kerajaan yang mungkin terbabit.

“Anggota perkhidmatan awam adalah tiang seri keramat kerajaan, sebaik mana pun dasar digubal, betapa manfaat pun dasar digubal, ia tidak akan bermakna jika pelaksanaannya tidak berkesan atau tidak cekap (kerana) peranan penjawat awam sebagai pelaksana dasar adalah amat penting,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan peka dan prihatin dengan isu saraan yang dibangkitkan oleh penjawat awam yang menyaksikan semakan semula gaji perkhidmatan awam secara berkala dan yang terakhir dilakukan pada 2007 membabitkan kenaikan gaji antara 7.5 peratus hingga 35 peratus.

Najib berkata, dalam membuat keputusan, kerajaan perlu memikirkan langkah terbaik yang perlu mendahulukan kepentingan rakyat, tetapi pada masa sama faktor lain terutama keupayaan kewangan kerajaan, tidak diketepikan.

“Kerajaan amat mengharapkan kefahaman dan kerjasama penjawat awam untuk bersama-sama mengharungi dan mendepani cabaran ekonomi global yang tidak menentu walaupun kita telah berjaya mengeluarkan negara daripada gelora ekonomi global," katanya.

INFO: Keputusan lain yang diumumkan Perdana Menteri

 • Penubuhan suruhanjaya dianggotai oleh semua pihak berkepentingan mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia yang bukan saja membabitkan saraan, tetapi juga rupa bentuk perkhidmatan awam yang diperlukan negara pada masa depan.

 • Struktur gaji SSM akan diubah suai daripada Jadual Gaji Matriks kepada Jadual Gaji Minimum-Maksimum dengan kadar kenaikan gaji tahunan (KGT) bagi gred 1-54 ditetapkan di antara RM80 hingga RM320 mengikut gred. KGT bagi JUSA dan ke atas kekal menggunakan KGT SSM dengan pelarasan ikut peratus ditetapkan.

 • Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bayaran Insentif Wilayah (BIW), Bayaran Insentif Pedalaman (BIP) dan Bayaran Insentif Subjek Pendidikan (BISP) dikekalkan.

 • Kerajaan mengekalkan keputusan penambahbaikan laluan kerjaya bagi guru berasaskan prinsip ‘time-based’ Pegawai Perkhidmatan Pendidikan seperti diumumkan dalam Bajet 2012.
 • 88 ulasan:

  Tanpa Nama berkata...

  Tak ada harapan golongan ini.Naik RM50 tetapi harga barang barang bukan naik RM50

  Tanpa Nama berkata...

  Gaji naik 13% n cola pun naik.. Terima kasih PM yg disayangi Datuk Seri Najib Tun Razak... Hidup UMNO.. Dulu, Kini n Selamanya...

  Tanpa Nama berkata...

  I am in the well :)

  Tanpa Nama berkata...

  SAYA BERSYUKUR DENGAN PEMBERIAN INI..SEBAB INI YANG KERAJAAN MAMPU BAGI..ADIL DAN SAKSAMA..'REZEKI ALLAH'..

  TINGKATKAN LAGI PRODUKTIVITI DAN KOMITED DALAM MENJALANKAN TUGAS. JANGAN MAKAN GAJI BUTA/MENGULAR SEBAB ORANG YANG MACAM INI WALAU GAJI NAIK BANYAK MANE PON AKAN SENTIASA RASA TAK CUKUP SEBAB TAK BERKAT..

  DISARANKAN AGAR GOLONGAN2 MUDA PENJAWAT AWAM GRED 1 HINGGA 40 SAMBUNGLAH BELAJAR SAMPAI IJAZAH ATAU SARJANA DAN MOHON JADI PEGAWAI. INGATLAH PESAN ORANG2 TUA DULU2, "BELAJARLAH TINGGI2 SAMPAI SEGULUNG IJAZAH..NANTI BOLEH DAPAT KERJA GAJI BOSAR BANTU KELUARGA"..

  Tanpa Nama berkata...

  SAYA BERSYUKUR DENGAN PEMBERIAN INI..SEBAB INI YANG KERAJAAN MAMPU BAGI..ADIL DAN SAKSAMA..'REZEKI ALLAH'..

  TINGKATKAN LAGI PRODUKTIVITI DAN KOMITED DALAM MENJALANKAN TUGAS. JANGAN MAKAN GAJI BUTA/MENGULAR SEBAB ORANG YANG MACAM INI WALAU GAJI NAIK BANYAK MANE PON AKAN SENTIASA RASA TAK CUKUP SEBAB TAK BERKAT..

  DISARANKAN AGAR GOLONGAN2 MUDA PENJAWAT AWAM GRED 1 HINGGA 40 SAMBUNGLAH BELAJAR SAMPAI IJAZAH ATAU SARJANA DAN MOHON JADI PEGAWAI. INGATLAH PESAN ORANG2 TUA DULU2, "BELAJARLAH TINGGI2 SAMPAI SEGULUNG IJAZAH..NANTI BOLEH DAPAT KERJA GAJI BOSAR BANTU KELUARGA"..

  Tanpa Nama berkata...

  kalau semua nak jadi pegawai sape yg nak jd kumpulan pelaksana plak?lu pikirla sendiri.....

  Tanpa Nama berkata...

  saya inginkan penjelasan berhubung kenaikan 13% yang dikatakan diantara RM80 hingga RM320. Sekiranya gaji penjawat grade 44 berjumlah RM3884, tidak kah kenaikan 13% sepatutnya berjumlah RM504.92. Adakah bermakna maksima kenaikannya hanya RM320???

  Tanpa Nama berkata...

  Pegawai-Pegawai Kanan JPA yang melaksanakan SBPA perlu ditukarkan kerana gagal memahami aspirasi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.Keputusan pembatalan SBPA telah memberikan tamnparan hebat kepada JPA yang perlu 'dibersihkan' dari golongan yang mirip kepada parti pembangkang. Mereka hanya mementingkan kelompok tertentu dan mengkayakan golongan yang telah kaya.. harap JPA akan berwajah baru selepas ini dan tidak lagi menimbulkan masalah kepada PM dan barisan kabinetnya.

  Tanpa Nama berkata...

  yang rm80 hingga 320 tu kenaikan gaji tahunan,ikut bulan berapa awk naik gaji setiap thun,,yg 13% tu pelarasan utk semua dr gred 1-54,,,so gaji awk tetap naik rm504.92...

  Tanpa Nama berkata...

  Langsung tak berubah bagi Doktor.Masih 36 jam .Gaji dan elaun elaun on- call tak seimbang dengan private.

  Tanpa Nama berkata...

  padan muka cuepacs mintak kenaikan dari RM700-RM2500 tak dapat....dan berterimakasih kerana SBPA dibatalkan.

  Tanpa Nama berkata...

  Kerajaan BN kalau menganggap dengan pembatalan SBPA akan menyebabkan PA akan 100% akan menyokong BN adalah merupakan andaian dan keputusan yang silap.Setiap rakyat bebas membuat pilihan dan mempunyai pendirian politik masing-masing. Walaupun pun kami profesional dalam menjalan tanggungjawab kami sebagai pegawai kerajaan namun dalam memberi undi kami mempunyai pendirian yang berbeza. Kami naik pangkat dalam perkhidmatan awam bukan kerana membodek dan mengampu menteri tapi berdasar merit dan keupayaan kami menjalankan tugas dengan cemerlang. Motto kami: Kami menyokong kerajaan yang adil dan tidak rasuah. Kalau BN berusaha ke arah zero rasuah. Kami akan menyokong BN tetapi sebaliknya...biarlah kami memberi untuk undi kepada PR.

  Tanpa Nama berkata...

  BN dan rasuah memang tidak dapat dipisahkan. Jika pegawai kerajaan melakukan rasuah dan ambil komissen, dikenakan tindakkan. Namun bagi pemimpin dan pak-pak menteri tu kalau buat....tutup mata saja.

  cuba renung berkata...

  gaji awak RM3884.67 akan jadi RM4389.68. Kalau ikut gred lama SSM akan ke mata terdekat RM4485.79. Bukan RM505 tapi RM601.12, + cola dah jadi RM4535.79

  Klau ikut kenaikan ikut SBPA(RM80-RM320) mungkin anda akan dapat RM4735+cola=RM4785, naik sebanyak RM900.33

  banyak wei

  so bersyukurlah banyak-banyak

  Tanpa Nama berkata...

  Bab rasuah ni jangan dianggap hanya BN sahaja, mana2 kerajaan juga hadapi hal yang serupa. Contohnya Selangor dan Kedah sudah terburai kes2 melibatkan salah guna kuasa sanpai isu KUIN dan JKR muncul secara tidak di sangka2. Itu baharu 4 tahun memerintah. Jika anda rasakan PR akan menjadi kerajaan yang bersih dan tidak korap, itu hanya impian dan persepsi anda sahaja. Kes Selangor lagi teruk, saya tak mahu bangkitkan isu politik ini. Apa yang jelas anda hanya berangan2 sahaja untuk harapkan kerajaan pilihan akan lebih baik dari yang sedia ada.

  Jika belum menjadi kerajaan sudah berura2 membuang Penjawat Awam, bagaimana hendak dianggap sebagai kerajaan yang baik? Sebelum memerintah boleh katakan apa sahaja, janji itu janji ini. Bukan kena keluar modal. Bila sudah berkuasa Yayasan yang kaya raya pun boleh jatuh miskin. Itu belum diambil kira konflik agama.

  Bersyukurlah kita mempunyai kerajaan yang walaupun tidak 100 peratus baik, namun bukan yang seburuk seperti sangkaan setengah pihak. Bersyukurlah dan berikan sokongan untuk menambah baikkan apa yang ada.

  Tanpa Nama berkata...

  SAYA BERSYUKUR DENGAN PEMBERIAN INI..SEBAB INI YANG KERAJAAN MAMPU BAGI..ADIL DAN SAKSAMA..'REZEKI ALLAH'..

  TINGKATKAN LAGI PRODUKTIVITI DAN KOMITED DALAM MENJALANKAN TUGAS. JANGAN MAKAN GAJI BUTA/MENGULAR SEBAB ORANG YANG MACAM INI WALAU GAJI NAIK BANYAK MANE PON AKAN SENTIASA RASA TAK CUKUP SEBAB TAK BERKAT..

  DISARANKAN AGAR GOLONGAN2 MUDA PENJAWAT AWAM GRED 1 HINGGA 40 SAMBUNGLAH BELAJAR SAMPAI IJAZAH ATAU SARJANA DAN MOHON JADI PEGAWAI. INGATLAH PESAN ORANG2 TUA DULU2, "BELAJARLAH TINGGI2 SAMPAI SEGULUNG IJAZAH..NANTI BOLEH DAPAT KERJA GAJI BOSAR BANTU KELUARGA"..


  hello... rata2 skg nie kerani2 ada diploma dan ijazah..mintak kerja gaji besaq x dpt..nk wat cam ne tu

  BOS berkata...

  ramai PA kat sini takde kelayakan pun, skill lagi takde , ilmu? Haram.. Tapi diambil jugak bekerja oleh kerajaan. Kalau nak tunggu swasta amik keje mmg la sampai tua tak dapat keje. Tapi bila dapat keje.. Demand seolah2 kalau takde diaorang govt tak boleh function. Ada plak cakap sbb apa gaji govt lagi rendah dari private.. Hello.. Ko duduk dlm gua ke? Dgn kelayakan kebanyakan PA yang tak seberapa ni ko dapat jadi apa je kat swasta? Tukang kebun? ni la sikap kebanyakan PA kat sini menyalak bukan main tapi dalam kosong..

  Tanpa Nama berkata...

  RASUAH, tak boleh nak dipisahkan dari BN...ia merupakan satu ajaran turun menurun....hanya islam yang boleh menghalang semua ini...kalau kita tahu pembalasan dan neraka itu wujud....kita akan takut nak buat perkara2 yang di larang oleh islam.

  Tanpa Nama berkata...

  Kenapa la yg awak ni tak faham sangat...kalau tak tau jangan tulis dalam blog...memalukan aje la...betul la plarasan gaji tuan sebanyak RM504.92 tetapi kenaikan gaji tahunan tuan diantara 80 - 320.... boleh faham ke?

  Tanpa Nama berkata...

  "saya inginkan penjelasan berhubung kenaikan 13% yang dikatakan diantara RM80 hingga RM320. Sekiranya gaji penjawat grade 44 berjumlah RM3884, tidak kah kenaikan 13% sepatutnya berjumlah RM504.92. Adakah bermakna maksima kenaikannya hanya RM320???"

  Saya jawab:

  Seorang PA yg tidak faham langsung apa yg disampaikan oleh PM. Kena sekolah balik lah!!!!!

  PM kata kenaikan 13% drp gaji hakiki sekrg dan KGT terletak dlm julat Rm 80 - RM 320 mengikut gred . Itu pun tak faham ka? Kau gred berapa????? Malu lah..............ini matematik Darjah 3 lah...

  Tanpa Nama berkata...

  Bersyukurlah dapat jugak jawatan dan dapat gaji...yang ada ijazah pon ramai lagi belum dapat kerja....kalau boleh jadi pemandu pon kami bersyukur walaupon ada ijazah...

  Tanpa Nama berkata...

  umno boleh blah

  Tanpa Nama berkata...

  bagi yang inginkan penjelasan 13% adalah kenaikan tangga gaji pokok. bagi kenaikan 80-320 adalah kenaikan tahunan....seperti pekerja gred 1 sebelum ini adalah setahun RM40 tetapi di dalam sistem yang baru ini kenaikan tahunan menjadi RM80.....jika gaji anda RM820.20 bagi kerani kenaikan mata gaji sebanyak 13%...jadi pengiraan gaji RM820.20 x 13%. jumlah kenaikan lebih kurang RM106.60.

  pendalaman berkata...

  Saya x stuju kola pendalaman naik 50, ini kerana jurang perbezaan kawasan a 300 kawasan b 250 hanya beza rm 50, kenapa kawasan c 150 ? Jurang perbezaan b dan c adalah 100. Kenapa tidak rm 200?

  Tanpa Nama berkata...

  Tanpa Nama berkata...

  saya inginkan penjelasan berhubung kenaikan 13% yang dikatakan diantara RM80 hingga RM320. Sekiranya gaji penjawat grade 44 berjumlah RM3884, tidak kah kenaikan 13% sepatutnya berjumlah RM504.92. Adakah bermakna maksima kenaikannya hanya RM320???

  Jumaat, Mac 09, 2012 8:30:00 AM

  **********************************

  Saudara,

  kenaikan 7-13% adalah pelarasan gaji..manakala RM80 - RM320 pula adalah skala gaji baru yang akan dibuat..tu apa yang saya paham....so lepas ni kena lebih belajar pasal perkhidmatan kita...

  TQ

  Tanpa Nama berkata...

  Apa kes dengan J17 sijil poli??
  apa jadi dengan PTK? atauy Prospek?? Siapa tahu boleh jawab.

  Tanpa Nama berkata...

  Saya nak bertanya...PELIK sikit jer..."SEKIRANYA TIADA BANTAHAN DARI PA, APAKAH SBPA AKAN DILAKSANAKAN...???,
  saya bertanya kerana jika mengikut SBPA, berapa bnyak wang kerajaan kena keluar bagi membayar JUSA dan kumpulan PREMIER..??, kenapa , semasa PM umumkan semalam timbul, kemampuan kewangan kerajaan setakat tu, apakah semasa menggubal dasar SBPA, tidak terfikir masalah ni,...ATAU INI HANYA RETORIK POLITIK NAK MERAIH UNDI PILIHINRAYA YANG SEMAKIN DEKAT...kena ingat undi adalah rahsia...KAMI PENJAWAT AWAM HANYA MAHUKAN KERAJAAN YANG BCEKAP MEMBELA GOLONGAN BAWAHAN..BUKAN MEMBELA GOLONGAN ATASAN SAHAJA..FIKIR2KANLAH HAL NI/

  Tanpa Nama berkata...

  terima kasih juga kepada Datuk Omar Osman

  Tanpa Nama berkata...

  BOS berkata...

  ramai PA kat sini takde kelayakan pun, skill lagi takde , ilmu? Haram.. Tapi diambil jugak bekerja oleh kerajaan. Kalau nak tunggu swasta amik keje mmg la sampai tua tak dapat keje. Tapi bila dapat keje.. Demand seolah2 kalau takde diaorang govt tak boleh function. Ada plak cakap sbb apa gaji govt lagi rendah dari private.. Hello.. Ko duduk dlm gua ke? Dgn kelayakan kebanyakan PA yang tak seberapa ni ko dapat jadi apa je kat swasta? Tukang kebun? ni la sikap kebanyakan PA kat sini menyalak bukan main tapi dalam kosong..

  Jumaat, Mac 09, 2012 9:21:00 AM

  **************************

  Bos,

  jangan terlalu emosional...
  kita sama2 dalam perkhidmatan awam...
  x kemana pon kita..mana semangat kerjasama???macam ni bos nak bimbing pekerja untuk jadi cemerlang???terlalu emosional bos...
  kita buat kerja guna kemahiran an pengalaman...kalau ada ijazah tapi xde skill pon x guna bos...
  ok bos..kalau muslim g ambil wuduk..jgn emosional...

  bos mungkin dah dapat kereta Inspira yang kerajaan bagi dengan minyak n toll sekali...jadi bersyukur la dengan apa yang dah dapat....

  Tanpa Nama berkata...

  Saya akui ramai PA yg hampir nak pencen masih tidak faham byk perkara berkaitan perkhidmatan awam. Puncanya kurang ingin ambil tau dan X belajar drp sumber2 terdekat.............lepas ni bolehlah masuk ke Sekolah Perkhidmatan Awam.

  Tanpa Nama berkata...

  Gaji naik 13% daripada mata gaji awal iaitu P1T1 dan Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) adalah antara rm80-rm320 mengikut gred yang tak pasti lagi berapa?

  Saya rasa pengiraannya adalah seperti berikut:
  Jika kita di gred 41 P1T1 rm1899.00

  Jadi selepas kenaikan 13% ia menjadi rm2145.87

  Dan sekiranya mengikut kekananan, katalah kita di P1T4 terkini dan penetapan KGT adalah rm150 untuk gred 41 maka, pengiraannya adalah seperti berikut:

  rm2145.87+150(T2)+150(T3)+150(T4)=rm2595.87 (Gaji pokok terbaru P1T4 bagi gred 41)

  persoalannya sekarang KGT mengikut gred tidak diketahui lagi. Mengikut logik lagi senior seseorg penjawat awam itu, lagi banyak dia akan dapat berdasarkan KGT(bilangan tahun berkhidmat).

  Sekiranya pengiraan sebegini dibuat, maka kenaikan gaji terbaru ini lebih tinggi berbanding tawaran SBPA sebelum ini.

  p/s: patutnya lepas DS Najib umum semalam jadual gaji juga turut diedar ke jabatan2 bg mengelakkan byk spekulasi dan salah faham.

  Tanpa Nama berkata...

  Kalau ianya menjadi hak tuan untuk membuat pilihan untuk menyokong PR anda silap. anda telah mengkhianti janji tuan yang semasa memulakan perkhidmatan awam dahulu. Cuba berfikiran secara waras. Kalau anda ingin menyokong PR terpulang tetapi jangan sampaijadi seperti negera diseberang tambak. jangan mimpi orang orang melayu hendak menduduki kerusiempok selepas ini.lihat apa dah jadi pada GLC di Selangor dan Penang. fikir fikirkan lah atau lebih baik anda letak jawatan dari terus menjadi duri dalam daging kepada perkhidmatana awam..

  Tanpa Nama berkata...

  Tanpa Nama berkata...

  Kalau ianya menjadi hak tuan untuk membuat pilihan untuk menyokong PR anda silap. anda telah mengkhianti janji tuan yang semasa memulakan perkhidmatan awam dahulu. Cuba berfikiran secara waras. Kalau anda ingin menyokong PR terpulang tetapi jangan sampaijadi seperti negera diseberang tambak. jangan mimpi orang orang melayu hendak menduduki kerusiempok selepas ini.lihat apa dah jadi pada GLC di Selangor dan Penang. fikir fikirkan lah atau lebih baik anda letak jawatan dari terus menjadi duri dalam daging kepada perkhidmatana awam..

  Jumaat, Mac 09, 2012 11:18:00 AM

  ------------------------

  ini contoh pemikiran yang dah penuh kulapuk dan ketinggalan zaman....... kita sebagai penjawat awam wajib patuh kerajaan TETAPI bukan parti politik kerajaan pemerintah... kerajaan dan parti politik dua entiti berbeza... duit kerajaan BUKAN duit BN or PR...

  engko pergi la cerita dengan melayu singapore tu betapa mundurnya mereka tu, tengok apa reaksi diorang... melayu singapore ramai yang berjaya la bodoh...

  Tanpa Nama berkata...

  kenapa kenaikkan gaji 13% untuk gred 1-54????????
  yang untung yg bgred 41 keatas je laaaa...hampehhhhhhhh

  Tanpa Nama berkata...

  Ikut sukalah nak sokong PR ke BN ke...kata Demokrasi..kakitangan awam bukan pengkianat kerajaan,kami cuma nak tukar sahaja..nak try PR bawak kerajaan mcm mana...ada salah ke ??

  Tanpa Nama berkata...

  ooooo...kira gaji aku banyak naik ni....gaji rm1200 pokok naik 13 persen jan,13 persen feb dan 13 persen mac..jadi 39 persen ye la..?

  -tkasih PM !!

  Tanpa Nama berkata...

  Saya akui ramai PA yg hampir nak pencen masih tidak faham byk perkara berkaitan perkhidmatan awam. Puncanya kurang ingin ambil tau dan X belajar drp sumber2 terdekat.............lepas ni bolehlah masuk ke Sekolah Perkhidmatan Awam.
  Jumaat, Mac 09, 2012 9:58:00 AM
  Tanpa Nama berkata...

  Gaji naik 13% daripada mata gaji awal iaitu P1T1 dan Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) adalah antara rm80-rm320 mengikut gred yang tak pasti lagi berapa?

  Saya rasa pengiraannya adalah seperti berikut:
  Jika kita di gred 41 P1T1 rm1899.00

  Jadi selepas kenaikan 13% ia menjadi rm2145.87

  Dan sekiranya mengikut kekananan, katalah kita di P1T4 terkini dan penetapan KGT adalah rm150 untuk gred 41 maka, pengiraannya adalah seperti berikut:

  rm2145.87+150(T2)+150(T3)+150(T4)=rm2595.87 (Gaji pokok terbaru P1T4 bagi gred 41)

  persoalannya sekarang KGT mengikut gred tidak diketahui lagi. Mengikut logik lagi senior seseorg penjawat awam itu, lagi banyak dia akan dapat berdasarkan KGT(bilangan tahun berkhidmat).

  Sekiranya pengiraan sebegini dibuat, maka kenaikan gaji terbaru ini lebih tinggi berbanding tawaran SBPA sebelum ini.

  p/s: patutnya lepas DS Najib umum semalam jadual gaji juga turut diedar ke jabatan2 bg mengelakkan byk spekulasi dan salah faham.

  88888888888888888888888888888
  Sumber dari mana saudara dapat...saya fikir tidak betul la macam tu...Orang yang kerja lama akan dapat sangat banyakk...ini adalah tidak adil sama sekali contoh jika 10 Tahun Gred 44 Sejumlah kenaikan sudah terlalu tinggi KGT RM250 x 10 tahun RM 2500 + 13% belum campur gaji lagi
  Saya fikir dan fahaman saya ...naik lebih daripada RM3000 lebih tak masuk akal la......
  conton 41 RM 2690 + 13% = RM 3039.70 dan dipindahkan ke gaji matrik yang baru mengikut KGT baru iaitu RM150.00.(RM80-RM320) minimum dan maksimum mungkin dalam proses kot. Mungkin gaji baru sekitarRM3100 saja. dan campur satu kenaikan tahun 2012 sebanyak RM150= RM 3250.00 (anggaran sahaja)
  ini pandangan saja jangan marah

  Tanpa Nama berkata...

  Apasal JPA nk disalahkan..apasal KPPA nk disalahkan...SBPA ni dibuat bersama..yang arahkan KSN..Exit Policy tu idea KSN, Premier tu Cita-Cita KSN,lagi pun gaji tertinggi dalam premier tu KSN jerrr..semua dok marah ke KPPA..Si KPPA ni masuk JPA dari MINDEF SBPA tu dah hampir siap pun..kenapa nk jadikan dia kambing Hitam..

  Tanpa Nama berkata...

  kasi turun ler Sidek tuuu..

  SEDAR DIRI berkata...

  yang mna sedar diri gred bawah 2 smbung bljar nk gaji tgi..jgn asyik mrngut.. blaja stakat spm nk gaji besar.. puuiii....

  insan bersyukur berkata...

  ada jugak manusia yg ngaji tinggi tapi bodoh nak mampos....bengong samdol haprak...benda mcm 2 pon tak paham

  insan bersyukur berkata...

  mau sedaq la ngaji tinggi mana pon bila mampus nanti...yg bodoh2 ni la yg nk kambuih hg...jgn dok hina sangat org2 bwh ni...

  Tanpa Nama berkata...

  Ramai yang tamak haloba dan pentingkan diri sendiri. betul, ramai yang belajar tinggi tapi bodoh. Kita tengok KSN contohnya, dah tau tua dekat nak mati pun, kenapa masih nak tamak? Rakan2 KSN? atau bukan dia seorang sahaja musibat dalan JPA yang buat tahi? Sanggup makan sedap biar kakitangan bawah gigit tulang, kuah pun tak dapat??? Dahsyat, kita tunggu nanti siapa yang akan terpelanting... Najib bukannya bodoh nak di tipu mentah2.. Apapun syabas CEUPACS... jasamu akan tetap dikenang..

  Tanpa Nama berkata...

  DGA29 Ke DG41.Ini kumpulan paling malang. Susah payah belajar dan menghabiskan wang tetapi gaji pokok kurang daripada DGA32. Pak lah dah buat kesilapan tetapi najib juga sama. Di mana silapnya kami yang melanjutkan pelajaran ini.... sentiasa diketawa oleh rakan..

  Tanpa Nama berkata...

  DGA29 Ke DG41.Ini kumpulan paling malang. Susah payah belajar dan menghabiskan wang tetapi gaji pokok kurang daripada DGA32. Pak lah dah buat kesilapan tetapi najib juga sama. Di mana silapnya kami yang melanjutkan pelajaran ini.... sentiasa diketawa oleh rakan..

  Tanpa Nama berkata...

  Tanpa Nama berkata...

  saya inginkan penjelasan berhubung kenaikan 13% yang dikatakan diantara RM80 hingga RM320. Sekiranya gaji penjawat grade 44 berjumlah RM3884, tidak kah kenaikan 13% sepatutnya berjumlah RM504.92. Adakah bermakna maksima kenaikannya hanya RM320???

  Jumaat, Mac 09, 2012 8:30:00 AM

  -------------------------

  kelakar la dia nie....
  mcm nie ke gred44...hahaha...
  len kali pi tanya w17 dulu....hahaha

  Tanpa Nama berkata...

  puiiiiihhhhhhhh!!! bodoh sombong lah ayat ko! aku pun penjawat awam yg ada degree tp xde rezeki nak dpt jawatan gred 41 ke atas sbb xde kabel dan xde rezeki.so apa2 jawatan yg ditawarkan aku trrima asalkan aku x menganggur!!so kalau nak berakap tu jgn ikut emosi! x semua yg gred 17 ke bawah tu bodoh!

  Tanpa Nama berkata...

  senua tu rezeki Allah bg! rezeki ko baik, ko ada degree dpt kerja kerajaan gred 41.tapi x semua org yg nasib baik mcm ko!!harap je ada degree tp otak ltk kt lutut..ckp ikut sedap je!aku ni ada degree bertahun apply jawatan lain x dpt2! bukan semua gred 17 ke bawah tu xde degree, cuma kami terpaksa gunakan spm utk dptkan keje..x kisah keje apa janji HALAL!!

  Tanpa Nama berkata...

  Tanpa Nama berkata...

  Apasal JPA nk disalahkan..apasal KPPA nk disalahkan...SBPA ni dibuat bersama..yang arahkan KSN..Exit Policy tu idea KSN, Premier tu Cita-Cita KSN,lagi pun gaji tertinggi dalam premier tu KSN jerrr..semua dok marah ke KPPA..Si KPPA ni masuk JPA dari MINDEF SBPA tu dah hampir siap pun..kenapa nk jadikan dia kambing Hitam..

  Jumaat, Mac 09, 2012 2:07:00 PM

  ____ cercita-cercita .. lagi .. lagi ..

  Tanpa Nama berkata...

  Bersyukurlah sbb dapat naik gaji. Klu nak naik ribu ribu, resign pergi kerja ngan private. Ckp pompang meltup kat sini pun buat apa. Klu x suka dgn gomen, pi lah kerja private, itu pun klu ada org nak ambik lah. Jgn belagak sgt nak ugut kerajaan, pasti ke pembangkang tu boleh jaga kebajikan pa semua ni. Dah terang2 dap nak kurangkan penjawat awam, masa tu baru tau. Pekerja yg bagus dia x kisah dimana dia bekerja, semua tempat ia boleh kerja. Yg ckp banyak ni, biasanya kaki lepak habis kan duit kerajaan. Anak bini, mak bapak semua kerja kerajaan, itu pun x sedar diri. Melayu memang mudah lupa...

  Tanpa Nama berkata...

  Dalam hal ni aku salah JPA, entah2 ada org yang niat tak baik. Ni mesti ada agenda tersendiri. Tulah akibatnya, ingat besar sngt kuasa diaorg tu, tak sedar tuhan tu lagi berkuasa....

  urang malaya berkata...

  siap la kamu urang malaya kupeks sama pm kami akan boikot kamu pru nanti. baru kamu tau tinggi rendah ini borneo. kamu fikir pasal cola kamu saja? kami urang sabah mana ada cola? jadi kenapa kami dianaktirikan? jagalah kamu umno dan beend.

  Tanpa Nama berkata...

  Bersyukurlah sbb dapat naik gaji. Klu nak naik ribu ribu, resign pergi kerja ngan private. Ckp pompang meltup kat sini pun buat apa. Klu x suka dgn gomen, pi lah kerja private, itu pun klu ada org nak ambik lah. Jgn belagak sgt nak ugut kerajaan, pasti ke pembangkang tu boleh jaga kebajikan pa semua ni. Dah terang2 dap nak kurangkan penjawat awam, masa tu baru tau. Pekerja yg bagus dia x kisah dimana dia bekerja, semua tempat ia boleh kerja. Yg ckp banyak ni, biasanya kaki lepak habis kan duit kerajaan. Anak bini, mak bapak semua kerja kerajaan, itu pun x sedar diri. Melayu memang mudah lupa...

  -------------------------------

  ni conton melayu dan penjawat awam otak bangang macam LEMBU. muNGKIN HARI2 BACA UTUSAN MELOYA sbb itu otak benak. dap mau kecilkan penjawat awam? ko bodoh kan? mmg sekarang pun spa sedang biuat benda itu. lain kali baca dan ambik tahu. skrg ini kerajaan bekukan pengambilan baru penjaat awam. kalau ada kosong sbb pencen pun jawatan tersebut tidak akan disi melainkan benar2 kritikal.

  dasar yang dilaksanakan ialah kekosongan jawatan asas iaitu gred 17 dan 41 tidak akan disis jika terdapat kekosongan akibat pencen. akalu otak hang masih ok cuna ingat perkataan KEJAT ni. KEJAT ini disebut dalam SBPA. Itulah lain kali jgn jadi melayu bangang asyik baca otusan meloya dan tv3suku. bacalah dari media yg ikhlas menyampaikan maklumat. jangan jadi melayu malas ye. bagus ko pencen dari kerajaan.

  Tanpa Nama berkata...

  Bahasa, mengalahkan budak tak sekolah ..patut lah rugi Kerajaan sbb ambik org yg mcm ko kerja gomen? kurangkan!!! ko tak faham maksud kurangkan ke? mmglah jpa x de pengambilan baru,semua org tau..tapi aku x dgr pulak jpa kurangkan penjawat awam. tak tau lah kot2 ko org pertama kena buang...he..he...

  Tanpa Nama berkata...

  Kalau ianya menjadi hak tuan untuk membuat pilihan untuk menyokong PR anda silap. anda telah mengkhianti janji tuan yang semasa memulakan perkhidmatan awam dahulu. Cuba berfikiran secara waras. Kalau anda ingin menyokong PR terpulang tetapi jangan sampaijadi seperti negera diseberang tambak. jangan mimpi orang orang melayu hendak menduduki kerusiempok selepas ini.lihat apa dah jadi pada GLC di Selangor dan Penang. fikir fikirkan lah atau lebih baik anda letak jawatan dari terus menjadi duri dalam daging kepada perkhidmatana awam.

  -------------------------------

  ni satu lagi melayu bodoh tersesat jadi PA. tak reti nak bezakan kerajaan MALAYSIA dgn kerajaan barisan nasional. hoiii bangang gaji kau bukan dibayar oleh BN. suka hati la orang nak sokong parti mana. bahalol punya melayu. saya cukup meyampah dengan melayu bangang yang tak reti nak bezakan kerajaan MLAYSIA dgn kerajaan barisan nasional.

  Tanpa Nama berkata...

  RZQ berkata...

  Bab rasuah ni jangan dianggap hanya BN sahaja, mana2 kerajaan juga hadapi hal yang serupa. Contohnya Selangor dan Kedah sudah terburai kes2 melibatkan salah guna kuasa sanpai isu KUIN dan JKR muncul secara tidak di sangka2. Itu baharu 4 tahun memerintah. Jika anda rasakan PR akan menjadi kerajaan yang bersih dan tidak korap, itu hanya impian dan persepsi anda sahaja. Kes Selangor lagi teruk, saya tak mahu bangkitkan isu politik ini. Apa yang jelas anda hanya berangan2 sahaja untuk harapkan kerajaan pilihan akan lebih baik dari yang sedia ada.
  -----------------------------

  ni satu juga contoh melayu bangang. makan aje taik yang utusan meloya suap. tu yang otak pun mcmcm tahi. oiii bodoh kalau setakat utusan meloya dan agensi kerajaan disalahkan utk memburuk2 SELANGOR hentikan le. melayu bodoh mcm kau je yg percaya.

  EQUILIBRIUM berkata...
  Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
  EQUILIBRIUM berkata...

  terima kasih ceupacs :)
  terima kasih kerajaan yang perihatin pasal gaji saya :)
  teriam kasih semua hehehe

  Tanpa Nama berkata...

  Assalamualaikum wbr

  Kalau cakap pasal tak puas hati, sampai kiamat pun manusia tidak puas hati...

  Bersyukur pada manusia suatu yang amat berat walaupun sebenarnya bersyukur amat ringan dan mudah...

  Tanpa Nama berkata...

  Bahasa, mengalahkan budak tak sekolah ..patut lah rugi Kerajaan sbb ambik org yg mcm ko kerja gomen? kurangkan!!! ko tak faham maksud kurangkan ke? mmglah jpa x de pengambilan baru,semua org tau..tapi aku x dgr pulak jpa kurangkan penjawat awam. tak tau lah kot2 ko org pertama kena buang...he..he...
  ----------------------------------

  no contoj melayu bengap bodoh dungu. mcm maana boleh keja gomen tak tau le. kurang??? kurang??? kurang??? oiii bodoh kalau jawatan kosong sbb pencen dan tak diganti utk asas 17 dan 41 jumlah penjawat awan akan jadi KEJAT. ko ada otak lembu ke lembu bagal? akhirnya kalau dilaksanakan selama 5 tahun mmg la jumlah penjawat awam mengecil. mmg ko bodoh kan kan kan? ko melayu kan? parti ko umno kana kan kan?

  Tanpa Nama berkata...

  Sesedap mulut jer si polan ni ckp mcm tu. Sombong dan bongkak. Fikir dulu sblm bckp... Rezeki Tuhan yg tentukan.. Hidup ni ibarat roda, skg ni awak sng la ckp mcm tu. Tgk anak2 awak esok..mcm mana percaturannya, ...

  Tanpa Nama berkata...

  harap elaun cola tidak ada diskriminasi antara bandar dan luar bandar.kalau bandar B rm250 harap semua di kawasan pahang contohnya semua dpt sama rata rm250.harap tiada jurang ada yg dpt rm250 dan ada yg dpt rm150.sebagai contoh kakitangan di maran dpt rm250 .dan di bandar tun razak jengka dapat rm150,sedangkan bandar jengka baru di naik taraf dari bandar jengka kepada bandar tun abdul razak.dan bandar tun razak lagi maju daripada bandar maran kalau di ikutkan dari segi pertambahan ekonominya.jadi kami rasakan tidak adillah juga.perbelanjaan di bandar jengka lebih mahal daripada bandar maran.sewa rumah di bandar tun abdul razak kurang2 pun sebuah rumah menjangkau hampir rm500 sebuah.itu rumah papan,jika rumah batu entahlah,.sampai rm700 hingga rm800 pun ada.jadi perbezaaan itu takusahlah di ambil kira dari segi ada majlis daerah atau tidak.kami pun sama saja belanja.sama juga dengan temerloh,kakitangan di bandar temerloh semua dpt rm250(pengumuman baru).jadi diharapkan agar kerajaan beri elaun cola sama rata bg bandar B yakni pahang.biar semua dpt rm250.
  terima kasih

  Tanpa Nama berkata...

  BN itu PARTI POLITIK....KERAJAAN adalah KERAJAAN...BN pemegang amanah sahaja..so amanah itu patut kita bagi pada PAKATAN RAKYAT PRU13 supaya dosa2 yg dibuat dapat dicuci..so soal mengatakan PA sokong PR xkenang budi adalah kenyataan BODOH dan BANGANG..ingat balik TIADA KERAJAAN YG KEKAL MELAINKAN KERAJAAN ALLAH !!

  kita cuma nak dapat keselesaan sedikit sahaja..bkn soal gaji shj...gaji naik pun xguna kalau harga barang2 duk naik 13% atau lebih..berpada2 tu..sistem ekonomi KAPATALIS ni xkenal pangkat dan GRED last2 semua merana..tgk Zaman PAKLAH..selang sebulan gaji naik semua naik..last2 jadi mcm gini lah..kerajaan kena kawal barang2,bg naik gaji pun xguna kalau nilai je besar tapi harga barang2 pun besar..akhirnya kecil juga pendapatan itu ??

  Tanpa Nama berkata...

  alhamdulillah....naik jugak gaji.

  Tanpa Nama berkata...

  Ala keciannya dienieee . .tak pepaham lagik . .

  Tanpa Nama berkata...

  TQ PM . PM memang ikhlas tapi di kelilingi orang yang tak guna . Contohnya JPA yang buat tahi . Pentingkan diri, akhirnya makan diri sendiri. Ibarat perosak bangsa sendiri.Tahniah kpd Dato Omar kerana batalkan SBPA. Bersyukur dengan kenaikan ini.

  Tanpa Nama berkata...

  rm 80 - 320 tu kenaikan tahunan . yang 13% tu kenaikan pelarasan gaji.. kedua duanya tu beza. dapat pelarasan gaji dulu dan seterusnya kenaikan tahunan ..

  Tanpa Nama berkata...

  Kalau mcm ni laa punya kecoh, baik PM umum bagi bonus 3 bulan masa bajet thn lepas...tak pyh bgi kenaikan gaji....kerajaan tak abih duit, org pun senyum sbb dpt bonus...... BELAJAR LAAA BERSYUKUR dan hidup tu ukur laa baju di badan sendiri

  Tanpa Nama berkata...

  Ciannya dgn dia ni...camna lh leh jd cikgu

  n17 n22 w17 w22 berkata...

  gred tinggi bukan tau pun wat gaji yang dok wat gaji gred n17 an w17 w 22 n22, kau gred tinggi belajr pandai time gaji tanya kami juga bodoh tul kalu x de kami sape nak buat gaji tanya la jabatan mana pun gred mana yang dok wat gaji jangan dok hina sangat gred kami ni bodoh lah,time gaji serbu pentadbiran gaji pandai akal bodok piq

  Tanpa Nama berkata...

  Setuju. . .

  Tanpa Nama berkata...

  saya inginkan penjelasan berhubung kenaikan 13% yang dikatakan diantara RM80 hingga RM320. Sekiranya gaji penjawat grade 44 berjumlah RM3884, tidak kah kenaikan 13% sepatutnya berjumlah RM504.92. Adakah bermakna maksima kenaikannya hanya RM320???
  ----------------------------------
  saudara,80-320 ialah kadar KGT(kenaikan gaji tahunan)pelarasan 7-13%merujuk kepada pelarasan gaji pokok terkini..ada paham ka??

  jika 13% ialah 504.92+KGT(lingkungan 80-320)=504.92++ plus tunggakan dari bulan jan..

  44 gred apa mike nie??nampak sangat bebainya??cekgu ke admint??

  Tanpa Nama berkata...

  Bersyukurlah dapat jugak jawatan dan dapat gaji...yang ada ijazah pon ramai lagi belum dapat kerja....kalau boleh jadi pemandu pon kami bersyukur walaupon ada ijazah...
  ------------------------------------
  dulu,aku kje gaji dlm 2k lebihjer..alangkah terkejutnya aku bila aku tengok payslip driver around 4-5k sebulan..outstaion kuar kena payung..jika boleh,akupun nak jdi driver..bukanya susah!!!kita kadang outstaion drive sndri+attend wt keje or meeting..depa??bwk kete jer..

  Tanpa Nama berkata...

  Saya nak bertanya...PELIK sikit jer..."SEKIRANYA TIADA BANTAHAN DARI PA, APAKAH SBPA AKAN DILAKSANAKAN...???,
  saya bertanya kerana jika mengikut SBPA, berapa bnyak wang kerajaan kena keluar bagi membayar JUSA dan kumpulan PREMIER..??, kenapa , semasa PM umumkan semalam timbul, kemampuan kewangan kerajaan setakat tu, apakah semasa menggubal dasar SBPA, tidak terfikir masalah ni,...ATAU INI HANYA RETORIK POLITIK NAK MERAIH UNDI PILIHINRAYA YANG SEMAKIN DEKAT...kena ingat undi adalah rahsia...KAMI PENJAWAT AWAM HANYA MAHUKAN KERAJAAN YANG BCEKAP MEMBELA GOLONGAN BAWAHAN..BUKAN MEMBELA GOLONGAN ATASAN SAHAJA..FIKIR2KANLAH HAL NI/
  ------------------------------
  yer!!!amat benar saudara..saya amat bersetuju dengan pendapat saudara!!!memang benarlah perkhabarn sebelum ini yg mengatakan sbpa adalah sebahagian dr permainan politik!!diorang dah baca,jika SBPA dilaksanakan mesti ramai yang akan bangkang!!!sedangkan sbpa adalah gimik kerajaan utk rolling duet setelah banyak dibelanjakan utk BR1M dan sebagainya..takkan perkara sebegini yg org kita tak nampak dan celik ati lg??besenya golongan yg tak berapa ngaji tinggini memang ati dia benak!!!mudah ditipu!!!pak haji yg tak ngaji tinggi tapi rajin solat dpt petunjuk!!ni yang dahla xngaji tinggi,solat ntah kemana hala..dengan pelarasan gaji tsbt dan pemansuhan sbpa,berapa banyak yg kerajaan dah save dr kenaikkan jusa,primier,turus keatas tu??sepatutnya lagi jimat!!!ni boleh kata peruntukkan tambahan 6bilion diperlukan??time bentang bajet dulu acidan men cakap nak bg penaik jeker??takde bajet/dana yg disediakan??JANGAN HARAPLAH KONAK MENANG BESAR PILIHAN RAYA KALIni..konon bagi timebased kat cekgu pasaihasil kajian depa dah identified yg cekgu ramai menjurus kearah pembangkang..tu yag konon nak jaga hati cekgu tu..dia xtau duk jaga yg satu tu buat yg lain tak terjaga n terlepas..ni sumer mindset org lamalah..pemimpin UMNO/BN kini sudah lg tidak RELEVAN!!!pemikiran/dakyah yg KUNO..sangat KUNO..duk buat bicara rakyat,jmput YB2 pembangkang berbahas..walhal bila time pembangkang nak berhujah dia duk potong2 n mencelah..apa rakyat yg menonton rancangan tsbt tak mampu menilai yg mana emas dan yg maa permata ker???dasar otak YAHUDI!!!!!

  Tanpa Nama berkata...

  Assalammualaikum...
  Salam sejahtera.. saya tak nak banyak komen tenteng SBPA di mansuhkan tapi yang saya nak komen MENGAPA saudara terlalu menghantam KERAJAAN? saya adalah kakitangan yang bertugas menjalankan tanggungjawap. Saudara kena faham erti KERAJAAN itu adalah seorang rakyat yang dilantik untuk memberi bantuan kepada rakyat dalam sesuatu organisasi. Saya pelik sangat mana-mana komen dibuat dalam blog ini, dalam kerajaan pun ada juga sesetengah pihak tidak menyokong parti memerintah dan ada yang menyokong tapi peratusan menyokong adalah tinggi, saya adalah satu daripadanya yang tidak menyokong parti memerintah, tapi lihat sendiri parti tidak memilih siapa undi dia dan tidak, semua dia bagi rata kerana itu adalah rezeki yang diterima. Saya melihat sekiranya kita sebagai pengundi pembangkang bersikap sedemikian kita tidak akan maju dan memenangi hati rakyat. Sebelum saya mengundurkan diri saya memohon saudara-saudara janganlah kita memberi komen komen yang tak munasabah kerana ia tak mendatangkan kebaikan.

  Tanpa Nama berkata...

  Ni bukan sbb salah profesyen cikgu,tp belajar tinggi2 masih kurang mmbca dn kurg faham.ni ms ats dsr individu itu ygt ada perasan kurang rasa syukur dgn apa yg dh dberikn.

  Tanpa Nama berkata...

  Saya sokong statement anda!

  Tanpa Nama berkata...

  Apakata cdgkn jawatan pengkeranian gred yg berijazah.saya rasa ramai yg setuju.dn bidang tugasnya setimpal dgn kelayakkannya.

  Tanpa Nama berkata...

  bersyukur la gaji dah naik.jgn tamak haloba,xpuas ati ape lg,pasal cola pon nak ungkit,kerajaan dah byk berkorban utk rakyat ngan pa,ingat kerajaan byak duit ke...

  Tanpa Nama berkata...

  YANG MANSUHKAH SBPA ADALAH HASIL BUAH FIKIRAN PTD..NAJIB TUKANG BACA SAJA TEKS YANG DISEDIAKAN. SEKARANG SEMUA SENYAP SEBAB DAPAT 13 PERATUS..DULU BUKAN KEMAIN HEBAT MELALAK SANA SINI SALAHKAN PTD..SEKARANG AKU DAH TAHU PENJAWAT AWAM INI ADA SEGELINTIRNYA HATI BUSUK DAN DENGKI DENGAN KELEBIHAN YANG ADA PADA PTD? SEKARANG JAWAB YANG MAJUKAN DAN MUNDURKAN SESUATU NEGARA INI DASAR PEMERINTAH ATAU BUAH FIKIRAN PTD??? AKU NAK DENGAR KOMEN BERNAS DARIPADA KORANG YANG MENULIS KAT SINI DENGAR CERITA SEMUA HEBAT2...HAAA TULIS JANGAN TAK TULIS AKU NAK TENGOK..KORANG KATA KORANG HEBAT...TULIS LAH SAMPAI LEBAM KEPALA OTAK KORANG AKU NAK TAU SETAKAT MANA BIJAKNYA KORANG

  Tanpa Nama berkata...

  ANG MANSUHKAH SBPA ADALAH HASIL BUAH FIKIRAN PTD..NAJIB TUKANG BACA SAJA TEKS YANG DISEDIAKAN. SEKARANG SEMUA SENYAP SEBAB DAPAT 13 PERATUS..DULU BUKAN KEMAIN HEBAT MELALAK SANA SINI SALAHKAN PTD..SEKARANG AKU DAH TAHU PENJAWAT AWAM INI ADA SEGELINTIRNYA HATI BUSUK DAN DENGKI DENGAN KELEBIHAN YANG ADA PADA PTD
  -----------------------------------------------------------
  maaf, kami xda masa nak melayan org dangkal seperti kau!

  Tanpa Nama berkata...

  Patutnya kite bersyukur..dapat gak naik gaji..buat pelarasan...yang tak puas hati lagi tu nape?? yng gred 41 ke bawah tu..kalo nak gaji beso..g la blajar tinggi..dulu suh blajar tinggi taknak..skang da kerajaan bagi naikm gaji pun bising...keje nak senang..gaji nak beso...agak2 la....mengarut betul la...

  Tanpa Nama berkata...

  apelah nk gaduh..kan sendiri dh ckp undi ditgn masing2..tpulanglh nk undi sp..at least ada penambahbaikan dlm sistem gj k/tgn awm..sbrlh bwk istifar bnyk2..wt malu sendiri jek..hmm

  Tanpa Nama berkata...

  Maaf. nak tanya sikit... PR - langsung tiada rasuah ke? Woowwwww..............

  Tanpa Nama berkata...

  equiHahaha.... Korang semua silap......aku belajar sikology ...... Ini laaaa tektik namanya......saje mereka buat silap supaya apabila diperbetulkan akan mendapat kesukaan ramai..... Mcm niaga.... Mula bukak kedai mmg murah lepas 3 bulan mahal.... Mcm tu gak sbpa nie....mula bukak ramai x sokong. Lepas tukar bg terbaik mesti ramai sokong + rasa ingin balas budi,..... Ini sikology semua......

  Tanpa Nama berkata...

  kenapa west saja yang dapat elaun COLA ya?tidak semua negeri di malaysia ini dapat kemudahan yang sama..tapi sering melaungkan 1 malaysia..fuh!!

  Tanpa Nama berkata...

  1 lagi..untuk semua kakitangan awam khasnya jururawat,sangatla susah nak claim elaun baju..tak tau la kerajaan letak mana tu duit khas untuk elaun baju..kita tengok la sepa pemimpin yang akan datang selepas pilihanraya ni..yang penting pucuk pimpinan skrg ni akan jatuh!!!

  Tanpa Nama berkata...

  SALAM,TAKYAH LAH GADUH2 dan TAK PAYAHLAH MERUSUH.MALAYSIA NI KECIK JE.PRU ADALAH PLATFORM YANG TERBAIK DALAM PEMBAHARUAN SISTEM PEMERINTAHAN DEMOKRASI YANG DI LAKSANAKAN DI MALAYSIA.5 TAHUN BUKAN JANGKA MASA YANG LAMA SAUDARA2 KU.ORANG AWAM LAH YANG MAMPU MENGUBAH SEGALA KECELARUAN INI.PEMBAHARUAN ITU TAK KAN DATANG KALAU KITA SENDIRI TIDAK BERANI MELAKUKAN PENGHIJRAHAN.HIJRAH ITU SATU JIHAD PADA MANUSIA YANG SENTIASA MAHUKAN PERUBAHAN DALAM MENAMBAH PEMBAIKAN DALAM KEHIDUPAN DI DUNIA DAN AKHIRAT KHUSUSNYA.WALLAHUALAM..