SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

12 Mac 2012

TUBUH SURUHANJAYA KHAS: CUEPACS

Berita Harian
2012/03/10




OMAR (kanan) ketika majlis taklimat bersama PDRM Melaka di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka, semalam. - Foto BERNAMA
OMAR (kanan) ketika majlis taklimat bersama PDRM Melaka di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka, semalam. - Foto BERNAMA


MELAKA TENGAH: CUEPACS berharap kerajaan dapat mempercepatkan penubuhan suruhanjaya khas bagi melaksanakan penambahbaikkan Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang kini diguna pakai semula bagi menggantikan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, langkah itu bagi membolehkan mereka yang terbabit dalam suruhanjaya berkenaan mengambil perhatian perkara masih belum diperjelaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kelmarin. “Antara perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh suruhanjaya penambahbaikan itu termasuk hal berkaitan isu gaji maksimum kakitangan yang lama berkhidmat. “Ini kerana, selepas menerima kenaikan 13 peratus, gaji mereka akan menjadi maksimum semula,” katanya selepas menyampaikan taklimat kepada kakitangan perkhidmatan awam Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri di Bukit Beruang, dekat sini, semalam.

Turut hadir, Ketua Polis Melaka, Datuk Chuah Ghee Lye.

Program itu antara lain memperjelaskan secara terperinci mengenai pelarasan gaji dan Elaun Sara Hidup (COLA) seperti diumumkan Perdana Menteri di Putrajaya, kelmarin.

Najib yang juga Menteri Kewangan kelmarin mengumumkan pembatalan sistem SBPA dan mengembalikan semula SSM yang ditambah baik.
Beliau juga mengumumkan pelarasan gaji 13 peratus bagi Kumpulan Pengurusan dan Profesional dan Kumpulan Pelaksana dari Gred 1 hingga Gred 54, selain pelarasan gaji sembilan peratus untuk gred Utama dan Khas C, B serta A.

Mengulas lanjut, Omar berkata, CUEPACS akan memohon Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memberi kelonggaran kepada kakitangan yang tidak memilih opsyen saraan 60 tahun, supaya berpeluang menandatanganinya semula.

50 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS-Cadang suruhanjaya khas bagi Doktor berlain dari suruhanjaya khas bagi PA lain.

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS)AKHIRNYA INI YANG JADI.....

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS) AKHIRNYA INI YANG JADI.....

Tanpa Nama berkata...

Biasa le Ceupacs dan Tok Omar...setiap kali sesuatu pengumuman...semua nye bagus, baik, ok dan sebagainya.
Tapi bila dah lepas..baru bising

melayu rempit berkata...

tahniah CUEPACS!!
tahniah Datuk Omar Osman!!
tahniah barisan ajk Cuepacs!!
anda hebat!!!!!!!

moga PA terus hebat.....

Tanpa Nama berkata...

Sila ambil tindakan segera kepada pegawai-pegawai JPA yang mereka SBPA yang menjadikan PA haru biru. Jangan dok senyap JE. Minta PAC siasat berapa kerugian yang kerajaan tanggung hasil kerja gila mereka. Kalau boleh pecat kesemuanya agar jadi pengajaran dimasa depan. Pastikan PA yang dilantik mendahului rakyat bukannya tembolok sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Salam Datuk Osman

Terima kasih segala khidmat datuk selama ini.
Untuk Skim J17(ssm) dan J3-1(SBPA)
minta tolong datuk usulkan pada JPA untuk kekalkan pada skim sekarang.
Bagi yang memiliki Sijil kejuruteraan dari politeknik dinaikkan setaraf STPM iaitu J27.
Ramai antara kami memiliki sijil atau diploma kejuruteraan tapi dibayar pada skim SPM(J17).Sudah berpuluh tahun MTSU usulkan pada kerajaan.Harap datuk faham.
Terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Jawatan FT17 menggunakan spm ...jika mempunya sijil poli dibayar lebih dr spm.

selagi jawatan tu menggunakan SPM + SIJIL maka susah la JPA nk upgred skim tu kecuali apa yg terjadi pada skim J17 yg hanya menggunakan SIJIL KEJURUTERAAN POLI maka sebab tu JPA boleh upgred j17 ke j27

kalau jawatan FT17 juruteknik komputer nk diupgred maka JPA haruslah menukar kelayakan masuk jawatan tu ke SIJIL POLI shj tanpa menggunakan SPM...ok

Tanpa Nama berkata...

Hmm.. Klau dh jruteknik j17 nk ke gred j27... Abistu xkn nk sama dgn Gred N/E/W27 yg ada diploma? Xkn sijil poli tu staraf dip perakaunan pulak? Skarang pn dh ada prbezaan antara klulusan dip dlm gred iaitu 27&29... Rasanya klau naikkan gred j17 boleh tp jgn smpi gred 27 yg lain terasa diploma dorng xde nilai pulak yer....

Tanpa Nama berkata...

hahahhaa...dulu budak sijil poli kutuk sijil penjaga jentera, la ni dp lk nk sama ngn diploma...berangan tinggi nmpak..hahahaha...

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!

Tanpa Nama berkata...

Jawatan FT17 menggunakan spm ...jika mempunya sijil poli dibayar lebih dr spm.

selagi jawatan tu menggunakan SPM + SIJIL maka susah la JPA nk upgred skim tu kecuali apa yg terjadi pada skim J17 yg hanya menggunakan SIJIL KEJURUTERAAN POLI maka sebab tu JPA boleh upgred j17 ke j27

kalau jawatan FT17 juruteknik komputer nk diupgred maka JPA haruslah menukar kelayakan masuk jawatan tu ke SIJIL POLI shj tanpa menggunakan SPM...ok

Isnin, Mac 12, 2012 10:24:00 AM

++++++++++++++++++++++++++

ko ni,ko ingat J17 tu juruteknik je ker? pelukis pelan kebanyakan masuk SPM je.KENAPA BOLEH UPGRED 27 juga?

jgn pandai cakap semua J17 tu masuk guna sijil poli.kat pejabat aku bersepah budak2 muda masuk J17 guna SPM.

Tanpa Nama berkata...

bnyk yg pkai 17 nie..so klau nk naek bior semua merasa, ni duk perjuang sijil poli ler, per ler..hati busuk punya org...

Tanpa Nama berkata...

Ramai juga yang memilih bersara 60 tahun, sudah tidak komited dengan kerja dan selalu cuti sakit. Cuepacs sepatutnya CADANGKAN GARIS PANDUAN @ SYARAT PERSARAAN 60 tahun DEMI MEMELIHARA KUALITI PERKHIDMATAN AWAM. Saya selalu mendengar rungutan Ketua jabatan yang mana anggota yang bersara 60 tahun menyusahkan kakitangan awam yang lain. CUEPACS KENA KAJI SEMUA ITU supaya perkhidmatan AWAM tidak diperlekehkan oleh sesetengah kakitangan awam yang penting duit dan diri sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Ramai juga yang memilih bersara 60 tahun, sudah tidak komited dengan kerja dan selalu cuti sakit. Cuepacs sepatutnya CADANGKAN GARIS PANDUAN @ SYARAT PERSARAAN 60 tahun DEMI MEMELIHARA KUALITI PERKHIDMATAN AWAM. Saya selalu mendengar rungutan Ketua jabatan yang mana anggota yang bersara 60 tahun menyusahkan kakitangan awam yang lain. CUEPACS KENA KAJI SEMUA ITU supaya perkhidmatan AWAM tidak diperlekehkan oleh sesetengah kakitangan awam yang penting duit dan diri sendiri.

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

selain daripada sibuk menceritakan soal GAJI yang tak sudah, suruhanjaya ini sepatutnya:

1. menitikberatkan MODAL INSAN. mereka yang sudah mempunyai kelayakan pra-syarat seharusnya diserap terus ke jawatan yang memerlukan pra-syarat tertentu tanpa perlu melalui proses persaingan dengan mereka yang belum dilantik.
2. kualiti sijil/diploma/ijazah/master yang digunakan. bukan semua bidang yang diambil sama susahnya. sebagai contoh, ijazah perundangan dan sumber manusia tak sama dengan ijazah perubatan. jadi mereka yang menjawat jawatan menggunakan ijazah sumber manusia (walaupun bergelar PTD yang serba-serbi hebat), tidak sama dengan mereka yang menjawat jawatan doktor/pegawai perubatan.
3. JPA sibuk menggalakkan orang sambung belajar untuk kemajuan kerjaya seseorang kakitangan. jadi sila cakap serupa bikin. bila seseorang itu telah tamat pengajian samada diploma/ijazah dan pada waktu itu mereka hanyalah kakitangan menggunakan SRP/SPM, serap saja terus mereka ke jawatan diploma/ijazah. buat apa susahkan mereka suruh bersaing dengan lepasan universiti?
4. suruhanjaya khas ini juga seharusnya mengubah konsep kenaikan pangkat setiap skim. sebagai contoh, skim yang menduduki jabatan pendaftaran (JPN), seharusnya diberi kenaikan pangkat sehingga mengetuai jabatan itu sendiri seperti pengarah, ketua pengarah dan sebagainya. bukannya dibolot oleh PTD. serupa juga dengan jabatan pengangkutan jalan (JPJ).
5. jawatan kumpulan sokongan perlu diberi kenaikan sepertimana yang dibolot oleh kumpulan P&P. sebagai contoh, sekiranya gred 41 boleh naik 44 dalam tempoh 4-5 tahun, begitu juga gred 17 seharusnya boleh naik ke gred 22 dalam tempoh 4-5 tahun, bukan kena tunggu sampai 20 tahun atau sampai mati. gred 22 tak semestinya CC, ianya boleh diubah menjadi jawatan kanan biasa sahaja. jawatan CC boleh dinaiktaraf ke gred 24/26. jadi senang cerita kalau 41 ada 44,48,52,54, seharusnya gred 17 perlu ada 17,20,22,24,26.
6. perkhidmatan awam seharusnya menitikberatkan kebajikan semua pekerja. jangan ikut sistem KAPITALIS.

Tanpa Nama berkata...

umur 60thn dh der yg rabun,pekak n bermacam2 penyakit..der yg dtg kojer pkai tongkat,hehehee...yg duk opis leh ler duk kt kerusi empuk, yg uat kojer cam maintenance cmner lk,hahahaa..duk mati tua dlm workshop je ler...hahhahaaa

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS)AKHIRNYA INI YANG JADI.....

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS) AKHIRNYA INI YANG JADI.....

er berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal naik basic naik la elaun krikal babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik.

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kepada pihak cuepacs yang menjaga golongan bawahan seperti kami.. tapi kami yang berjawatan tukang k3, mohon mengkaji semula elaun kritikal.. tukang k3 dan tukang k2 tugas sama sahaja. tiada perbezaan. tapi tukang k3 tidak di beri elaun kritikal dan tukang k2 menerima elaun kritikal.. terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

Buatlah kajian yang menyeluruh tentang kenaikan Pangkat secara Time Base untuk semua ktagn Awam khususnya kumpulan Perlaksana sehingga mereka mendapat Gred di maksimum .
Jangan hanya memberi kepada beberapa golongan sahaja menampakkan double Standard sebagai Contoh Skim Perguruan .
Ini boleh dilakukan penambahbaikan berkhidmat lebih 10tahun dahulunya 15tahun.

Tanpa Nama berkata...

walaupun nama sijil politeknik,kami belajar 2 tahun.sama gak STPM.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal SSM naik basic so naik la elaun krikal. babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

..................................

sokong sangat .... knp hanya jururawat je ydapat elaun kritikal sedangkan kami juru x-ray pun contact to patient kne angkat pesakit pindah pesakit contact dgn peyakit pesakit lagi ....... adil lah utk semua ...tanpa juru x-ray sape nk angkat pesakit kat dalam bilik pemeriksaan x-ray tu ...nak arapkan staff nurse dengar x-ray semua dah lari sepuluh batu...
lagi satu staff nurse yang berkeje di jabatan x-ray ada dua kelebihan cuti radiasi n eleaun kritikal
mana adil sbb kerja staff nurse di jabatan x-ray hanya sediakan set2 untuk pemeriksaan sahaja dan ambil barang y diperlukan kan je...
sedangkan kaki juru xray x ada eleaun kritikal dan keje kami melabihi staff nurse kne angat pesakit dan sebagai nyer...
dah berape ramai juru x-ray yang mengalami PID disebabkan oleh proses mengangkat pesakit ... tp bila dah sakit kami juru xray di buang seperti sampah sbb dah tak berguna...mana hak kami ....pualang kan semuala hak kami dengan pemberian elaun kritikal dan elaun khas PID......

Tanpa Nama berkata...

tahniah...dok melalak semua kat sini,bkn cuepacs nak baca pun.ambik borang gi jd ahli,bila ada mesyuarat tahunan leh bagi usul.baru betul caranya...gamak tak puas hati lg,berhenti kerja wat berniaga.lg untung...

Tanpa Nama berkata...

walaupun nama sijil politeknik,kami belajar 2 tahun.sama gak STPM.

----------------------------------

ha tahu pun ko!! dulu ko kutuk gred FT17 naik naik FT3-1.WA3-1.kan masing2 guna sijil poli.

Tanpa Nama berkata...

wahai presiden cuepacs...hari tu kata nak bela penjawat awam gred 17 asal yang terdiri daripada pembantu tadbir, bomba, imigresen, kastam, pembantu antidadah dan sebagainya...yg mana semakin terhimpit dan tersepit dek penjumudan jawatan yg lebih rendah(ayat datuk dlm rancangan soaljawab TV3)...tapi selepas pengumuman PM, dah tak ada lagi kenyataan datuk utk nak bela golongan ini kecuali untuk Juruteknik J17, pembantu pertanian G17 dan pembantu veterinar......hmmmm....kami yang dari lain2 skim 17 ni hanya tunggu dan terus menunggu buah yg tak pernah gugur...

Tanpa Nama berkata...

xdela mengutuk FT17.ramai kawan aku yang FT17 yang ada sijil politeknik.semua doa nk bg naik 27.

Tanpa Nama berkata...

wahai presiden cuepacs...hari tu kata nak bela penjawat awam gred 17 asal yang terdiri daripada pembantu tadbir, bomba, imigresen, kastam, pembantu antidadah dan sebagainya...yg mana semakin terhimpit dan tersepit dek penjumudan jawatan yg lebih rendah(ayat datuk dlm rancangan soaljawab TV3)...tapi selepas pengumuman PM, dah tak ada lagi kenyataan datuk utk nak bela golongan ini kecuali untuk Juruteknik J17, pembantu pertanian G17 dan pembantu veterinar......hmmmm....kami yang dari lain2 skim 17 ni hanya tunggu dan terus menunggu buah yg tak pernah gugur...

+++++++++++++++++++++++++++++

HA.. DAH SEDAR SEKARANG?? NAMPAK TAK CUEPACS BUAT APA.

DULU MASA SEMAKAN,SURUH JPA SEMAK JAWATAN 17,TP BILA KEMBALI KE SSM NAK GRED J DAN G JE NAIK 27,GRED2 (SPM+SIJIL) YANG LAIN TERUS HILANG.

KENAPA CUEPACS TAK MENUNTUT SUPAYA SEMUA JAWATAN (SPM+SIJIL) NI NAIK GRED 21 KE APA KE? KNP HANYA NK PERJUANGKAN GRED TERTENTU SAHAJA. PEACE

Liames berkata...

Sila percepatkan urusan penetapan samada mereka yang sudah berada di tangga gaji maksimum akan juga diberi kenaikan gaji tahunan selepas ini?

Tanpa Nama berkata...

KASI JELAS LA YANG KGT TU DARI 80-320 GRED MANA YANG DAPAT?? ADOII SENGAL TOL PEMIMPIN2 SEKARANG NIE...BAGI MCM TAK IKHLAS..TAK MCM ZAMAN PAK LAH...TIMER BAJET DAH CLEAR TTG BAB GAJI...NIE ZAMAN NAJIB, SBPA DAH JADI ARWAH PUN, PENJAWAT AWAM MASIH LAGI TERTANYA2 TENTANG KENAIKAN GAJI DAN KGT...DAH TU, BILA KAMI NIE NAK MERASA KENAIKAN GAJI KAMI?? ADAKAH LEPAS TUBUH SURUHANJAYA?? KE LEPAS PILIHAN RAYA?? JAWABLA PAK OMAR OITTTT....

Tanpa Nama berkata...

Salam semua

Jadilah kamu sumber ilmu, lampu petunjuk, penunggu setia rumah, pelita di malan hari, berhati-hatilah yang sentiasa baru, berpakaian buruk, asalkan kamu dikenali kalangan ahli langit dan tidak dikenali oleh kalangan ahli dibumi.

Frm BP

tmp berkata...

PENGALAMAN AKU SBG PESAKIT
.
TENTANG JURURAWAT DAN DOKTOR,MEMAMG KERJA MEREKA TERUK,MEREKA SELALU KENA KOMPLEN DISEBABKAN TAHAP KEPUASAN PESAKIT YANG NAK CEPAT DAN RAWATAN TERBAIK.JANGAN NAFIKAN KERJA MEREKA.
TENTANG JURU X RAY,JIKA ANDA KATAKAN ANDA SAKIT BELAKANG ANGKAT PESAKIT ADAKAH JURURAWAT TAK ANKAT PESAKIT?CUBA JAWAB DENGAN JUJUR ADAKAH ANDA MAMPU MEMBERSIHKAN MUNTAH DAN NAJIS PESAKIT.BANYAKNYA SAYA TENGOK JURU XRAY MELARIKAN DIRI DAN MEMAMGGIL NURSES BILA ADA PESAKIT MUNTAH WALAUPUN DEPAN KAUNTER X RAY.TINGGI SANGATKAH TARAF ANDA DAN RENDAH SANGATKE TARAF NURSES?
ADA JUGA JUR XRAY YANG SELAMBA BADAK TUTUP KAUNTER BILA MASA BUKA PUASA.SIKAP BEGITU TIDAK ADA PADA JURURAWAT,PPP DAN DOKTOR,SETIDAK NYA MEREKA BERGILIR GILIR MAKAN.

HENTIKAN LAH MERENDAHKAN NURSES.JIKA AK PERJUANGKAN KITIKAL,GUNALAH KESATUAN,BERI JUSTIFIKASI KENAPA ANDA LAYAK DAPAT ELAUN KRITIKAL.JANGAN MERENDAHKAN ORANG LAIN DENGAN MENGATAKAN KERJA NURSES REMEH.
--------------------------
Yang awak tengok tu semua barisan hadapan je.. awak tahu ke yang bekerja belakang tabir buat kerja yang lagi susah tapi tak pernah dipandang oleh kerajaan dan awak sebagai rakyat? yang awak tahu nurse PPP dan dokter. asyik2 tu je

Tanpa Nama berkata...

er berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal naik basic naik la elaun krikal babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik.
-----------------------------
sokong bro. tambah jugak elaun tibi kusta, elaun/cuti hazard untuk semua kakitangan perubatan..

Tanpa Nama berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal naik basic naik la elaun krikal babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik.
__________________________________
kalau dah ada babi dan dah ada taik. Silakan letak jawatan pi cari keje goyang kaki n telor pastu gaji tiap2 hari naik. Kalau zaman dulu angkat taik adalah satu pekerjaan. Syukur jelah, zaman dulu gaji kecik, barang pun harga murah. Same je skarang gaji tinggi n barang pun mahal. Tapi diaorang ada harta, anak2 pi universiti n berjaya. Kerja kan ibadah, kalau betul niatnye gaji kecik pun berkat. Kurangkan cakap benda busuk n perkataan kurang baik. Yang penting Lillahitaala... Wassalam

pedang berkata...

Memang korang nampak orang org 'frontliner' je...kami org2 belakang ni mmg org x kenal..ko igt test2 dari taik, air kencing, nanah, daging busuk, sel benign, kanser, darah2 tercemar dengan jangkitan tu, duktur dengan misi ke buat test? Kami ni yang x dibayar seberapa ni yang buat test..risiko kimia, biohazard, fizikal, elektrikal, agen2 jangkitan, keje dengan nanah, taik, air kencing setiap hari, 24 jam sehari, 365 hari setahun yang buat..set2 misi n duktur semua mau cepat..kami yg terlompat2 buat kerja..mesin rosak repair sendiri dulu sb xnak lari lturn around time. Onkol malam x tido..sampai sampai x behenti..mcm di makmal kami, result mau keluar dalam 1 1/2 jam x kira by hook or by crook dan mematuhi amalan iso 15189 dan iso 9001..keje malam sorang2 je kat lab...nak jimat bajet..reagen beli 3rd party (bukan ori) pun nak jimat bajet...kalu mati dalam lab, busuk je mayat kami sb keje sorang..beban tugas tinggi..tahun 2010, lab kami buat 3 juta test, last year lab kami buat 5 juta test..ada orang lain nampak? xde sb kami org belakang tabir...dengan elaun kritikal, elaun tibi or elaun hazard xde, kami dapat ciput je..naik pangkat atas kekosongan..kami ada 300++ di sini..dalam 20+ je U32, 6 org U36 dan 2 org je U38. U40 xde langsung..ramai naik pangkat KUP je baru2 ni...nak minta naik pgkt pun malu sbb senior2 ramai lagi x naik kanan (U32)..perkembangan kerjaya ilek..sb xde gred pegawai..ada degree or master pn xde pe sb kene apply post lain..perkhidmatan terputus...gaji saya cuma RM 10.20 je sejam dan saya dah berkhidmat 10 tahun...so pikir la sendiri ke'frust'san kami...bukan marah...just nak bagi tau realiti...

Tanpa Nama berkata...

Sabar kawan, dengan luahan perasaan sebegini moga2 orang kat atas yang membaca tu faham2 jelah. Same2 kita doakan dan berharap bukan saja anda tetapi rakan2 yang lain yang kerja berisiko ni dapat habuan yang selayak. Terima kasih atas penerangan tadi rasenye rakan2 lain pun terharu.

bekas guru BI berkata...

saya cadangkan elaun BISP yang diberikan kepada guru BI dipanjangkan kepada semua guru sebab semua mengajar mengikut opsyen masing2. Apa bezanya BI.semua adalah sama aje.guru yang nengajar sabjet lain pun teruk juga.sama la juga dengan BI.

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN KEPADA CUEPACS; Tubuh 2 suruhanjaya. Satu sementara untuk PA dan satu secara tetap untuk Doktor untuk perlantikan, pengesahan jawatan, kenaikan pangkat,elaun elaun dan lain lain yang ada kaitan dengan profession.

Tanpa Nama berkata...

salam tok kalu nak tengok gred tengok semua la. jgn dok tengok J17(juruteknik),G17 (pembantu petanian) habis yg Q17,Q22,Q26(pembantu penyelidik)yang ada sijil pertanian dan sijil politeknik apa cerita. Jangan tengok kat tempat tok omar je (UPM)

Tanpa Nama berkata...

salam..sy seorg PT N17, isteri seorg guru..anak xde lg..so, soalan sy, sape yg dpt KGT 80-320 tu?then, ape mksud knaikan gaji minimum-maksimum?klu anda semua boleh tlg jwb, insya'allah, tuhan akan bls dgn rezeki..

Tanpa Nama berkata...

Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal SSM naik basic so naik la elaun krikal. babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

BELAH LA LU. KALU DAH NAK SAMBIL LEWA BERENTI KEJA GOMEN,,,SEJUTA LAGI KAT LUAR SANA NAK KEJA TEMPAT KAU TU,
TAMAK-PENTING DIRI-SIJIL CIPUT- HELLO TAMBI, KALU MAU LEBIH PEGI BERNIAGA LA. KASI MELAYU EKONOMI KUAT.
TAK PUAS HATI SAJA MAU SAMBIL LEWA. RAMAI LA KAT LUAR SANA NAK MOHON KEJA LU TU.BERENTI SEKARANG....PI KEJA LAIN. ADA BERANI...ADA TULUR KA

Tanpa Nama berkata...

GRED KEWANGAN & SISTEM MAKLUMAT
NAIB PRESIDEN
Sdra. Ramli bin Kalil
PENOLONG SETIAUSAHA
Sdra. Mohd Arpandi Said
TUAN KAT ATAS NIE TOLONG BUAT KEJE SKIT BELA NASIB KUMP W DGN FT …TGK APE DAH JADI SKRG….TERUTAMA YANG ADE SIJIL NIE..

HARAP SEMUA PEMEGANG SIJIL POLI DIBERI PEYELARASAN YANG SAMA TARAF BUKAN SETEGEHAN JAWATAN MCM SKIM J SHJ...BUKAN NAK DENGKI TAPI BIAR LAH ADIL..KLU NAK UPGRADE KAN...SKIM J SHJ JE MANA BOLEH!!! SKIM LAIN DIANAK TIRIKAN!!!!

Tanpa Nama berkata...

sudah sampai masa nya jumudkan semula jawatan pegawai khidmat pelanggan kepada pembantu tadbir ... baru ada peningkatan dalam tugasan kerana tidak jemu melakukan tugas yang sama sepanjang masa..

Mr Bean berkata...

shut up all of you, losers. i have master degree in electrical engineering, yet still become a comedian. grow up, kids. doesn't mean what you learn, what kind of certificate you have can give what you want.

Tanpa Nama berkata...

J27 = sijil poli/STPM

J29 = Diploma

ada perbezaan tukan...mana boleh j27 lebih tinggi dari j29 kan..kan..kan...

kalau SPM dikata dh hampir dgn Diploma maka mmg patutla puak2 j29 mengamuk...ini sijil Poli dah nk dekat dgn Diploma mmg logikla sebab Sijil Poli hanya beza 9 bulan jer belajar dgn Diploma...

Sepatuynya dh lebih 20 tahun dulu dh dpt j27

Dan sejak 15 tahun dulu pengambilan juruteknik menggunakan sijil poli ....... SPM dh tak pakai lagi dh

Tanpa Nama berkata...

PENJAWAT AWAM IAITU KAKITANGAN AWAM SELURUH NEGERI DIUTARA TANAH AIR ADALAH DIJEMPUT HADIR MENDENGAR TAKLIMAT DARI PRESIDEN CUEPACS ISU PEMBATALAN SBPA/KEKAL SSM,APAKAH KESUDAHANNYA,APA MAKSUD GAJI MINIMUM/MAKSIMUM,ADAKAH HAD GAJI INI KEKAL?BILA BERMULA GAJI BARU.

tarikh: 19 .3.2012(ISNIN)
tempat:dewan budaya usm.
Jam :8.30 pagi

Datanglah beramai-ramai ke USM untuk mendengar/menanya soalan kepada Presiden Cuepacs Malaysia( Dato Omar )disesi Dialog yang aakan ke Udara.Penuhilah dewan budaya dengan semangat Malaysia Boleh untuk menunjukan sokongan kepada Ybhg Dato Omar Selaku Presiden Cuepacs yang bersusah payah menyelesaikan isu gaji kepada penjawat awam.sebarang masalah hubungi 0164701519( Mat Yusof)s/u Cuepacs cawangan Pulau Pinang)

Tanpa Nama berkata...

STATUS PEKERJA KONTRAK
=======================

CUEPACS TELAH BANGKITKAN ISU PEKERJA KONTRAK KEPADA PM DAN PM TELAH MEMINTA CUEPACS MENYENARAIKAN NAMA NAMA PEKERJA KONTRAK YANG BERKHIDMAT DALAM PERKHIDMATAN AWAM SAMA BADAN BERKANUN/NEGERI/PERSEKUTUAN.DIHARAPKAN SAUDARA/SAUDARI/TUAN/PUAN BEKERJASAAMA DENGAN CUEPACS DEMI MASA DEPAN SDRA/SDRI/TUAN/PUAN DALAM ARENA PEKERJAAN ANDA.

HUBUNGI S/U CUEPACS NEGERI P.P
EN. MOHAMMAD BIN YUSOF (HP 0164701519)UNTUK FAX BORANG TERSEBUT DAN KEMBALIKAN BORANG DISI KEEPAADA S/U CUEPACS NEGERI PULAU PINANG.DENGAN KADAR SEGERA.

Tanpa Nama berkata...

PULAU PINANG, 19 MAC 2012 – Kira-kira 2,000 warga Universiti Sains Malaysia (USM) dan kakitangan awam persekutuan dan negeri mendengar taklimat khas berkenaan pembatalan Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) oleh Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Sektor Awam (CUEPACS), Dato’ Omar Osman di sini hari ini.

Naib Canselor USM, Prof. Dato. Dr. Omar Osman berkata, majlis khas anjuran Kesatuan Kakitangan Am USM (KKAUSM) itu disifatkan sebagai satu agenda penting dalam memberi penjelasan dan pemahaman kepada penjawat awam berhubung pembatalan SBPA baru-baru ini.

Katanya, penjawat awam juga perlu diberikan pemahaman sewajarnya berkaitan penggunaan semula Sistem Saraan Malaysia (SSM) sebagai langkah sementara sebelum satu penambahbaikan yang holistik dperkenalkan kerajaan untuk 1.4 penjawat awam di seluruh negara.

``Kita difahamkan akan ada satu suruhanjaya khas dibentuk bagi membincangkan perkara-perkara berbangkit berhubung perkhidmatan awam di negara dan diharap melalui suruhanjya itu semua pihak diberi pengiktirafan sewajarnya.

``Penjawat awam memainkan pernanan penting dalam menggerakkan pembangunan negara dan apa juga skim yang diperkenalkan kelak diharap turut mengambil kira produktiviti penjawat awam dan keupayaan negara untuk terus membangun,’’ katanya.

Tambah beliau, kebijaksanaan Omar (CUEPACS) dalam membantu kerajaan memastikan keutuhan penjawat awam diteruskan dari masa ke semasa tidak dapat dinafikan dan berharap sesi penjelajahan beliau untuk tujuan penambahbaikan mencapai matlamat yang diinginkan semua pihak.

Sementara itu, Omar (CUEPACS) pula menegaskan, pihaknya akan turut serta dengan menghantar sembilan pegawai dalam senarai ahli suruhanjaya yang akan bersidang dalam tempoh terdekat.

Katanya, buat masa sekarang pihaknya masih menunggu draf pekeliling dari Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengenai kenaikan gaji sehingga 13 peratus seperti yang diumumkan kerajaan baru-baru ini sebelum mula bersidang melalui suruhanjaya tersebut.

``Kita mahu isu penambahbaikan SSM ini dapat diselesaikan dalam tahun ini juga dan berharap rundingan di antara kerajaan dengan CUEPACS melalui suruhanjaya tersebut berjalan lancar.

``CUEPACS sudah bersedia dengan perkara-perkara yang akan dibentangkan meliputi pelbagai agensi dan kesatuan seperti tentera, Polis Diraja Malaysia (PDRM), akademik dan sebagainya serta berharap satu skim baru yang bersifat menyeluruh dapat diperkenalkan kelak,’’ ujarnya.

Beliau terdahulu dalam ucapannya menyifatkan SBPA dibatalkan atas tujuh sebab utama yang dirasakan perlu diberi penelitian semula termasuk isu kedudukan gaji maksimum, kekananan, perubahan gred tidak menyeluruh, penjumudan jawatan dan sebagainya.

juruxray bengang berkata...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

BELAH LA LU. KALU DAH NAK SAMBIL LEWA BERENTI KEJA GOMEN,,,SEJUTA LAGI KAT LUAR SANA NAK KEJA TEMPAT KAU TU,
TAMAK-PENTING DIRI-SIJIL CIPUT- HELLO TAMBI, KALU MAU LEBIH PEGI BERNIAGA LA. KASI MELAYU EKONOMI KUAT.
TAK PUAS HATI SAJA MAU SAMBIL LEWA. RAMAI LA KAT LUAR SANA NAK MOHON KEJA LU TU.BERENTI SEKARANG....PI KEJA LAIN. ADA BERANI...ADA TULUR KA

==============================

Lu ingat lu majikan wa ker..lu g isap jubor nurse la..lu baik berenti kerja kalo dah malas sgt kerja..babi susah kan orang..kerja menyalak jer..pergi isap lu punya tulur busuk 2bijik tu