SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

12 Mac 2012

ANGKAT IMEJ PERKHIDMATAN AWAM

Utusan Malaysia
NORAINI ABD. RAZAK
noraini.razak@utusan.com.my
11/3/2012


TENGAH hari selepas pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) diumumkan Khamis lalu, saya berkesempatan bersembang dengan tiga orang penjawat awam. Riak wajah mereka ceria. Rancak bertukar cerita sesekali disulami gurauan. Kata mereka, peniaga tentunya kumpulan paling gembira. Naik gaji maknanya ada peluang naikkan harga barang. Naik gaji ertinya kuasa membeli kalangan 1.4 juta penjawat awam bertambah. Luahan kata hati mereka seolah-olah memberi gambaran bahawa kenaikan 13 peratus itu adalah milik peniaga di luar sana. Di akhir perbualan, kami menyimpulkan tajuk perbualan - SBPA, baru bermula sudah berakhir.

SBPA memang sempat bermula. Perjalanan pelaksanaannya amat pantas. Akhir Januari lalu, kumpulan yang memilih SBPA telah pun dibayar gaji baru. Ketika Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) membuat bantahan, sebahagian peruntukan kewangan telah pun berlegar kepada para penerimanya. Apabila SBPA dibatalkan, tentunya timbul persoalan perlukah ia dikembalikan. Penerima premier berjanji untuk memulangkan hak sementara itu. Khabarnya mereka sendiri terkejut melihat perubahan gaji yang amat ketara jumlahnya itu dan tidak keberatan mengembalikan kepada kerajaan lantaran memahami kedudukan kewangan negara.

Keterujaan lebih 1.4 juta kakitangan awam berkisar kepada soal imbuhan. SBPA disanggah kerana kenaikan gaji yang amat tidak setara sehingga mewujudkan senario dua darjat antara kumpulan sokongan dengan pengurusan terutamanya Jawatan Utama Sektor Awam dan Turus.

Saya pernah mengajukan perihal perkembangan perkhidmatan awam kepada bekas Ketua Setiausaha Negara, Tun Ahmad Sarji. Biar pun tajuk temuramah ketika itu tertumpu kepada siri syarahan perdana Allahyarham Tan Sri Ahmad Ibrahim, soal peningkatan kualiti perkhidmatan awam tidak dilepaskan begitu sahaja.

Berulang kali Ahmad Sarji menekankan tentang kualiti penjawat awam yang menjadi penentu mutu perkhidmatan kepada rakyat dan negara. Beliau bercakap soal ketegasan dan rasa hormat terhadap perkhidmatan awam yang perlu dipelihara. Sebolehnya jangan ada ruang untuk kegagalan, pada masa yang sama laluan terhadap penambahbaikan mesti sentiasa terbuka.

Perkhidmatan awam bukan semata-mata gaji dan imbuhan. Komitmen, cekap, ikhlas, jujur umpama warna pelangi yang saling melengkapi. Hilang satu warna bukan pelangi namanya. Jaluran pelangi tidak akan sempurna jika satu warna hilang atau tercicir. Begitu juga dalam perkhidmatan awam, apabila ciri-ciri yang menjadi darah daging penjawat awam tercicir maka tanggungjawab tidak akan dapat disempurnakan. Sebab itu apabila bercakap tentang perkhidmatan awam, bukan hanya soal gaji. Bukan berapa peratusan pelarasan, bukan juga siapa dan apa yang mereka peroleh semata-mata. Hakikatnya perkhidmatan awam yang ramai anggotanya amat eksklusif sehinggakan martabatnya perlu dipelihara. Jika ada rungutan atau aduan tentang kecacatan dalam sistem penyampaian perkhidmatan awam maka martabatnya jatuh.

Dalam erti kata lain perkhidmatan awam mesti bernafas seiring dengan arus kemajuan dan pembangunan. Kepesatan negara menuntut pemain-pemain di dalam perkhidmatan awam bergerak pantas, bersifat responsif, peka kepada tuntutan semasa, kreatif, inovatif dan pelbagai lagi. Pembaharuan demi pembaharuan menjadikan sektor awam hidup tanpa ada tarikh luputnya.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah menekankan tentang peri penting penjawat awam beralih dari tradisi birokrasi. Memperkatakan tentang sektor awam maka istilah paling popular atau sinonim adalah birokrasi dan hierarki yang merimaskan.

Perkara itu pernah diakui bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi dalam kesempatan menemui beliau akhir tahun lepas. Beliau melahirkan rasa pelik tentang birokrasi keterlaluan - sekeping surat pekeliling akan turun naik dari ketua jabatan ke pengarah, ketua pengarah, ketua setiausaha yang kemudiannya turun semula mengikut carta aliran sebelum boleh dipanjangkan kepada pihak yang berkenaan.

Prosedur ketat dan lapisan hierarki yang keterlaluan melambatkan proses penyampaian maklumat sehingga tindakan segera tidak dapat dilaksanakan tentunya mematikan keberkesanan penyampaian awam.

Fleksibel

Untuk membolehkan malar segarnya sektor awam sebagaimana pihak korporat dan swasta maka tentunya segala amalan ketat mesti diubah menjadi lebih fleksibel supaya dapat memenuhi tuntutan yang sentiasa berubah terutamanya dalam keadaan di luar jangka. Contoh paling mudah kesesakan jalan raya luar biasa di bandar raya Kuala Lumpur kelmarin. Kejadian itu cukup untuk semua pihak mengukur sejauh mana cekap, responsif dan fleksibelnya perkhidmatan awam di negara ini yang mana kakitangannya baru saja menerima berita gembira 13 peratus pelarasan gaji. Sejauh mana kreatif serta inovatifnya jabatan terlibat dalam menangani kesesakan yang menimbulkan kemarahan orang ramai sehingga ada yang terpaksa mengambil cuti kecemasan. Perkhidmatan awam bukan sekadar melaksanakan kerja-kerja di pejabat. Biar pun perkhidmatan di kaunter awam diakui semakin meningkat namun dalam menangani keadaan di luar jangka yang melibatkan sektor awam, kelemahan masih ketara.

Perubahan sektor awam supaya lebih kreatif, responsif dan pelbagai lagi itu bertujuan mewujudkan sebuah jentera pentadbiran yang lebih kemas dengan saiz anggota yang sesuai. Jangan pula umpama tikus membaiki labu, apabila perubahan yang dibuat hanya mengisi ruang-ruang yang sebenarnya tidak diperlukan dan akhirnya menambah birokrasi dan hierarki. Dalam sektor awam menuju fleksibiliti, mereka kembali kepada tradisi yang akan membunuh kecekapan sektor awam itu sendiri. Seperkara lagi yang sering menimbulkan rajuk kakitangan awam apabila jawatan baru diwujudkan, yang mengisinya adalah orang luar. Kewujudan kategori premier dalam SBPA amat jelas menjurus ke situ apabila jawatan itu turut dibuka kepada orang luar seolah-olah menafikan kebolehan penjawat awam itu sendiri.

Ingatlah kepada piagam pelanggan yang menghiasi dinding-dinding di jabatan awam. Setiap sen yang diperoleh baik menerusi Sistem Saraan Baru, Sistem Saraan Malaysia mahu pun SBPA yang hanya sebulan usianya perlu berlandaskan mutu perkhidmatan kakitangan awam dalam menyampaikan perkhidmatan masing-masing.

Pembatalan SBPA perlu disusuli dengan penambahbaikan mindset penjawat awam sejajar dengan peranan sebenar sektor awam yang hakikatnya sangat penting jika mahu dibandingkan dengan sektor-sektor lain yang agak terhad fungsinya.

Paling penting setiap perubahan yang hendak diperkenalkan mesti benar-benar difahami dan menjalani proses perbincangan berterusan. Sebelum sesuatu dasar dapat dilaksanakan terutama jika melibatkan keseluruhan penjawat awam maka beri penerangan dan buka ruang untuk maklum balas. Jangan nanti terjadi seperti mana pelaksanaan SBPA yang prosesnya berlangsung secara senyap dan sulit tetapi pantas sehingga akhirnya apabila tembelang pecah baunya tidak dapat ditahan. Tentunya ada yang tidak betul dalam perjalanan SBPA sehinggakan bantahan terhadap pelaksanaannya tidak dapat ditahan membawa kepada pembatalan Khamis lalu.

Sememangnya diakui perkhidmatan awam di negara ini sentiasa menjalani proses penambahbaikan. Perjalanan itu tidak sepatutnya berhenti, lantaran masih banyak kelemahan yang perlu diperhalusi dan diperbaiki. Namun perlu diberi perhatian bahawa memperkenalkan pembaharuan bukannya trial and error. Kesannya amat besar sehingga mampu membunuh integriti perkhidmatan awam dan tidak mudah dipulihkan dalam masa yang singkat.

258 ulasan:

1 – 200 daripada 258   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

TENGAH hari selepas pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) diumumkan Khamis lalu, saya berkesempatan bersembang dengan tiga orang penjawat awam. Riak wajah mereka ceria. Rancak bertukar cerita sesekali disulami gurauan

------------------------------
Ceria di dalam gundah sebenornye tuuuuuuuuu

Tanpa Nama berkata...

hampeh dia ceria waakakakaka

Tanpa Nama berkata...

gundah gelana...

Tanpa Nama berkata...

hatiku kelu....tak tahu nak kata....

Tanpa Nama berkata...

pala bana dia ceria....kalo sbpa dulu gaji basic aku naik dlm 400,tapi SSM yang terbaru ni naik 13% dalam 200 je....terbaek la sangattttt

Tanpa Nama berkata...

Sila ambil tindakan segera kepada pegawai-pegawai JPA yang mereka SBPA yang menjadikan PA haru biru. Jangan dok senyap JE. Minta PAC siasat berapa kerugian yang kerajaan tanggung hasil kerja gila mereka. Kalau boleh pecat kesemuanya agar jadi pengajaran dimasa depan. Pastikan PA yang dilantik mendahului rakyat bukannya tembolok sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Sila ambil tindakan segera kepada pegawai-pegawai JPA yang mereka SBPA yang menjadikan PA haru biru. Jangan dok senyap JE. Minta PAC siasat berapa kerugian yang kerajaan tanggung hasil kerja gila mereka. Kalau boleh pecat kesemuanya agar jadi pengajaran dimasa depan. Pastikan PA yang dilantik mendahului rakyat bukannya tembolok sendiri.

Isnin, Mac 12, 2012 9:54:00 AM

===================================
aku setuju sangat2

Tanpa Nama berkata...

aku bengong...dengan pa....

Tanpa Nama berkata...

aku bengang dengan omar...dia cakap sbpa bagus dari ssm, tapi dio terima ssm....tak reti aku...

Tanpa Nama berkata...

masih ada beberapa perkara yang PA rasa pihak kerajaan masih tak lakukan penambahbaikan yang sepatutnya....
1. elaun rumah
2. bayaran perpindahan (patut bayar atas semua kategori permindahan-mohon @ tidak)
3. elaun KA
4. ketetapan terhadapa bayaran tunai atas semua kerja lebih masa.
5. pinjaman perumahan perlu semak lagi dengan keadaan harga rumah yang makin melambung naik.
6. tetapkan pra syarat kepada permohonan bagi PA yang ada tempoh perkhidmatan 5 - 10 tahun lagi untuk bertukar ke tempat asal bagi mereka yang ada pembelian rumah. (membantu mereka untuk menyesuaikan diri dgn komuniti setempat...bukan dah pencen baru balik tinggal di kampung halaman!)
7. tetapkan satu saluran yang berkecuali bagi semua aduan terhadap ketua-ketua jabatan yang bermasalah.
harap pihak atasan cuepacs dapat panjangkan isu ini....

Tanpa Nama berkata...

Aku tak paham apa kaitan PA dgn jalan jem kat KL. Kena spesifik la... Takkan PA di Jabatan Haiwan nak kena turun sekali atasi jalan jem? Jangan 'pukul rata' semua PA kalau melibatkan isu jabatan tertentu.

Bagi yg tak puas hati gaji yg PM umumkan tu kena la pikir hak org lain jugak. Gaji ko masa SBPA naik banyak tu telah menganiaya org lain. Korban la sikit utk bantu sesama PA. Lagipun duit kerajaan bukan byk sgt nak semua org dpt banyak. Gaji byk, belum tentu bayar zakat!

Tanpa Nama berkata...

Jawatan FT17 menggunakan spm ...jika mempunya sijil poli dibayar lebih dr spm.

selagi jawatan tu menggunakan SPM + SIJIL maka susah la JPA nk upgred skim tu kecuali apa yg terjadi pada skim J17 yg hanya menggunakan SIJIL KEJURUTERAAN POLI maka sebab tu JPA boleh upgred j17 ke j27

kalau jawatan FT17 juruteknik komputer nk diupgred maka JPA haruslah menukar kelayakan masuk jawatan tu ke SIJIL POLI shj tanpa menggunakan SPM...ok

Tanpa Nama berkata...

1.yang dok gundah gulana..tak puas hati adalah dikalangan mereka yang tak tahu ukur baju di badan sendiri...lulus ciput setakat spm..nak gaji dan kenaikan gaji seperti lulus sarjana.
2.siannnn...dari dok dengki..gundah gulana..sambung belajar..minta jadi PTD.

Tanpa Nama berkata...

SBPA pada moral lebih baik dari SSM. kerana SSM lah semua kakitangan awam merasakan kesangsaraan dengan barangan. Tup tup SBPA dilaksanakan aku dapat naik 8oo ratus. bila SSM 500 jah apakah ini dinamakan ketidak pandaian CUEPACS? Kita sepatutnya mempejuangkan hak2 kita orang bawahan, jangan dok sibuk dengki orang atasan. Betullah dikatakan orang tamak selalu rugi, hasad dengki memakan pahala dan rezeki. Dah rugiiiiiiii dah aku. Tukar kepimpinan CUEPACS. Biarkan golongan cerdik pandai mentadbir. Jangan ambil yang tahu lawan tanpa usul periksa.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

masih ada beberapa perkara yang PA rasa pihak kerajaan masih tak lakukan penambahbaikan yang sepatutnya....
1. elaun rumah
2. bayaran perpindahan (patut bayar atas semua kategori permindahan-mohon @ tidak)
3. elaun KA
4. ketetapan terhadapa bayaran tunai atas semua kerja lebih masa.
5. pinjaman perumahan perlu semak lagi dengan keadaan harga rumah yang makin melambung naik.
6. tetapkan pra syarat kepada permohonan bagi PA yang ada tempoh perkhidmatan 5 - 10 tahun lagi untuk bertukar ke tempat asal bagi mereka yang ada pembelian rumah. (membantu mereka untuk menyesuaikan diri dgn komuniti setempat...bukan dah pencen baru balik tinggal di kampung halaman!)
7. tetapkan satu saluran yang berkecuali bagi semua aduan terhadap ketua-ketua jabatan yang bermasalah.
harap pihak atasan cuepacs dapat panjangkan isu ini....

Isnin, Mac 12, 2012 10:08:00 AM
________________________________

SAYA SETUJU DENGAN PENDAPAT INI

1. SAYA TELAH LAMA BERTUGAS DI SARAWAK DAN TELAH PUN MEMBELI RUMAH DI BANGI, BILA PERMOHONAN PERTUKARAN BALIK KE SEMENANJUNG TIDAK MENDAPAT PERHATIAN OLEH PIHAK ATASAN, SAYA TERPAKSA MENANGUNG KOS BAYARAN BALIK PINJAMAN PERUMAHAN YANG AGAK TINGGI, DI SARAWAK SAYA TERPAKSA MENYEWA RUMAH DENGAN KADAR YANG AGAK MAHAL, JADI SAYA TERPAKSA MENANGUUNG BEBANAN KOS SARA HIDUP, ADAKAH MEREKA YANG DI ATAS FAHAM MASALAH YANG SAYA HADAPI? MEMANG TIDAK DI NAFIKAN KERAJAAN MEMBERIKAN BANTUAN SEWA RUMAH DAN BAYARAN INSENTIF WILAYAH, TETAPI KOS SARA HIDUP DI SINI LEBIH TINGGI BERBANDING DI KAWASAN PINGGIR LEMBAH KELANG.

2. ELAUN KHIDMAT AWAK DAN IMBUHAN TETAP PERUMAHAN BAGI GRED 48 TIDAK PERNAH DI SEMAK, SAYA MEMULAKAN PERKHDIMATAN DENGAN KERAJAAN PADA TAHUN 1997, MASA TU EKA( ELAUN KERAIAN ) BAGI GRED 48/2 BERJUMLAH RM55O DAN ITP BERJUMLAH 700, SEKRANG HAMPIR 15 TAHUN SAYA BERKHIDMAT ELAUN TERSEBUT MASIH SAMA TIDAK ADA PERUBAHAN.

3. JADI KERAJAAN PERLU BANYAK MENGAMBIL KIRA TERHADAP KEBAJIKAN PENJAWAT AWAM

Tanpa Nama berkata...

pala bana dia ceria....kalo sbpa dulu gaji basic aku naik dlm 400,tapi SSM yang terbaru ni naik 13% dalam 200 je....terbaek la sangattttt
_________________________________

bagi aku pula:
sbpa tawarkan kenaikan gaji aku baru2 ni rm270, sedangkan ssm naik 13% ni aku dapat kenaikan rm470.
so, mesti aku suka yg ni lagi,
huhuhu.........lalalaallala
tapi kgt aku tak pasti. rasanya2 sama kot ngan kgt sbpa. kgt sbpa aku pun tak berapa nak best. huks
tapi aku syukur dan suka yg ni dari sbpa tuh.
alhamdulillah....

Tanpa Nama berkata...

1.yang dok merintih punya sIJIL politeknik tu..ko orang sambung belajar la oii..peluang untuk sambung keperingkat diploma dan ijazah terbuka luas kat politeknik primer.
2.sijil-sijil ni dah ketinggalan zaman..guna untuk zaman tok nadung jee..esok-esok semua jawatan PA mula dari kerani ditawarkan pada pemegang diploma keatas..baru ko tahu dunia tinggi atau rendah.
3.ko nenguk kat india tu..drever teksi pun ada ijazah..yang ko dok b ermimpi nak gaji tinggi macam pemegang ijazah..ko merepek kot...ko tak tenguk iklan guru kemas atau pra sekolah..sekarang kelayakkan adalah diploma atau ijazah.
4.atau ko berhenti kerja je...ko jual burger..beribu sebulan.

Tanpa Nama berkata...

SBPA pada moral lebih baik dari SSM. kerana SSM lah semua kakitangan awam merasakan kesangsaraan dengan barangan. Tup tup SBPA dilaksanakan aku dapat naik 8oo ratus. bila SSM 500 jah apakah ini dinamakan ketidak pandaian CUEPACS? Kita sepatutnya mempejuangkan hak2 kita orang bawahan, jangan dok sibuk dengki orang atasan. Betullah dikatakan orang tamak selalu rugi, hasad dengki memakan pahala dan rezeki. Dah rugiiiiiiii dah aku. Tukar kepimpinan CUEPACS. Biarkan golongan cerdik pandai mentadbir. Jangan ambil yang tahu lawan tanpa usul periksa.
________________________________

kau untung sbpa, aku pula untung ssm yg naik 13%.
so, aku suka kekal ssm dan naik 13%

maknanya,
yg gubal sbpa tu pelik. kenapa yg tu kau untung, aku rugi. dan yang ni aku untung kau rugi?

wassalam

cuba renung berkata...

9.37 am komen pertama
9.49am komen kedua
9.49am komen ketiga
9.52am komen keempat
9.53am komen kelima
9.54am komen keenam
10.02am komen ketujuh
10.02am komen kelapan
10.05am komen kesembilan
10.08am komen kesepuluh
10.14am komen kesebelas
10.24am komen kedua belas
10.38am komen ketiga belas
10.42am komen keempat belas
10.42am komen ke lima belas

Bila mase hang bekerja aaaaaa
asyik dok memekak saje kerjanya
Makan gaji haram laaa engkau
pas tuy bagi kat anak bini makan dgn gaji tu
kau pikir la sendiri .....
gaji nak naik tinggi, belajar malas terbawa-bawa sampai alam kerja.....
eishhhhh

baik kau bertobat

Tanpa Nama berkata...

cuba renung berkata...

9.37 am komen pertama
9.49am komen kedua
9.49am komen ketiga
9.52am komen keempat
9.53am komen kelima
9.54am komen keenam
10.02am komen ketujuh
10.02am komen kelapan
10.05am komen kesembilan
10.08am komen kesepuluh
10.14am komen kesebelas
10.24am komen kedua belas
10.38am komen ketiga belas
10.42am komen keempat belas
10.42am komen ke lima belas

Bila mase hang bekerja aaaaaa
asyik dok memekak saje kerjanya
Makan gaji haram laaa engkau
pas tuy bagi kat anak bini makan dgn gaji tu
kau pikir la sendiri .....
gaji nak naik tinggi, belajar malas terbawa-bawa sampai alam kerja.....
eishhhhh

baik kau bertobat

Isnin, Mac 12, 2012 10:55:00 AM
..................................

10:55 Am ko lk komen..ko pn sama..bg ank bini mkn duit haram gk kn..hahaha..bodoh..pikir dulu sebelum nk kata org..semua sme jer..

Tanpa Nama berkata...

anpa Nama berkata...

Jawatan FT17 menggunakan spm ...jika mempunya sijil poli dibayar lebih dr spm.

selagi jawatan tu menggunakan SPM + SIJIL maka susah la JPA nk upgred skim tu kecuali apa yg terjadi pada skim J17 yg hanya menggunakan SIJIL KEJURUTERAAN POLI maka sebab tu JPA boleh upgred j17 ke j27

kalau jawatan FT17 juruteknik komputer nk diupgred maka JPA haruslah menukar kelayakan masuk jawatan tu ke SIJIL POLI shj tanpa menggunakan SPM...ok

Isnin, Mac 12, 2012 10:24:00 AM

++++++++++++++++++++++++++

ko ni,ko ingat J17 tu juruteknik je ker? pelukis pelan kebanyakan masuk SPM je.KENAPA BOLEH UPGRED 27 juga?

jgn pandai cakap semua J17 tu masuk guna sijil poli.kat pejabat aku bersepah budak2 muda masuk J17 guna SPM.

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!

Tanpa Nama berkata...

1.yang dok merintih punya sIJIL politeknik tu..ko orang sambung belajar la oii..peluang untuk sambung keperingkat diploma dan ijazah terbuka luas kat politeknik primer.
2.sijil-sijil ni dah ketinggalan zaman..guna untuk zaman tok nadung jee..esok-esok semua jawatan PA mula dari kerani ditawarkan pada pemegang diploma keatas..baru ko tahu dunia tinggi atau rendah.
3.ko nenguk kat india tu..drever teksi pun ada ijazah..yang ko dok b ermimpi nak gaji tinggi macam pemegang ijazah..ko merepek kot...ko tak tenguk iklan guru kemas atau pra sekolah..sekarang kelayakkan adalah diploma atau ijazah.
4.atau ko berhenti kerja je...ko jual burger..beribu sebulan


------------------------------------------

perh ayat kau mcm bijak je . tak kene kat batang hidung kau boleh la ckp . Sijil ketinggalan zaman kau ckp . Jenis Hati Busuk ! CB . mentang2 keturunan mak bapak kau kaye2 boleh hantar kau belaja tinggi2 . dpt kerja guna kabel BOLEH LAA !!!! SELFISH !

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!


-------------------------------------------

KAU SIBOK PERTIKAI SIJIL ORANG APE HAL ? JGN JD BODOH ! GAJI SELORI HOTAK HANG !

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!


-------------------------------------------

KAU SIBOK PERTIKAI SIJIL ORANG APE HAL ? JGN JD BODOH ! GAJI SELORI HOTAK HANG !

+++++++++++++++++++++++++++++++++

GENG2 DIPLOMA 27 NAK LETAK MANA KALAU SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI TU UPGRED 27?

Tanpa Nama berkata...

yg msuk guna spm tu kira bnasib baik la..tp gaji tahap spm je la
lepas ni JPA akan iklan jawatan juruteknik n jawatan2 yg sewaktu dgnnye kelayakan masuk ialah sijil poli@klayakan yg setaraf saja...
gaji T1-RM 1410.00------T20 RM4185.00...ada fahammmmmm
heheheheheheh

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!

.....................................

bukan selori tetapi tujuh lautan dan segala alam carekawala.

Tanpa Nama berkata...

geng2 dip 27..
letak jwtan la....
xpn bhnti keje je laaaaa

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN ILMU JIWA; jika nak resolusi mu diterima oleh perhimpunan agong bawahlah sepasang kris kayu dan bertindak seperti ada satu YB hingga semua cikgu cikgu juga berfaedah.

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!


-------------------------------------------

KAU SIBOK PERTIKAI SIJIL ORANG APE HAL ? JGN JD BODOH ! GAJI SELORI HOTAK HANG !

+++++++++++++++++++++++++++++++++

GENG2 DIPLOMA 27 NAK LETAK MANA KALAU SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI TU UPGRED 27?

--------------------------------------------

Dip J29 la ngeng ! LAin kot . Kenaikan sampai G27 je . Toksah duk petikai la. Lagipon mende ni dah lame dah mintak .

DLM pekeliling SSM dh sebut STPM/SIJIL KEJURUTERAAN POLI/DIPLOMA dalam kategori 27 -40

Itu pon mau cemburu ka ? Gred lain bnyk yang dah naik hang duk diam awat ? takda TELOQ ? kene kat anak buah hang nak naik pangkat hang bising ! BUSUK HATI ! PUIIII

Tanpa Nama berkata...

yg msuk guna spm tu kira bnasib baik la..tp gaji tahap spm je la
lepas ni JPA akan iklan jawatan juruteknik n jawatan2 yg sewaktu dgnnye kelayakan masuk ialah sijil poli@klayakan yg setaraf saja...
gaji T1-RM 1410.00------T20 RM4185.00...ada fahammmmmm
heheheheheheh

------------------------------

gaji tahap spm? 6 thn pengalaman dapat 27. padahal kerja jurusureh.kerja tanda atas kertas jer. gaji sama dgn EO. kalau juruteknik,aku akui mmg patut la naik jika dah semua guna sijil poli.tapi tak boleh naik lebih dari 27(diploma). patut naik 22 ok lah.

Tanpa Nama berkata...

peduli apa aku naik 27 ke x...
jji gaji aku hampir ngn diploma...
org yg dengki tu biarkn lh mereka...
klu byk sgt dngki mereka ni kompem xnaik gred dh..duk la ctu smpai pencen..

Tanpa Nama berkata...

WOI J17, SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!


-------------------------------------------

KAU SIBOK PERTIKAI SIJIL ORANG APE HAL ? JGN JD BODOH ! GAJI SELORI HOTAK HANG !

+++++++++++++++++++++++++++++++++

GENG2 DIPLOMA 27 NAK LETAK MANA KALAU SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI TU UPGRED 27?

--------------------------------------------

Dip J29 la ngeng ! LAin kot . Kenaikan sampai G27 je . Toksah duk petikai la. Lagipon mende ni dah lame dah mintak .

DLM pekeliling SSM dh sebut STPM/SIJIL KEJURUTERAAN POLI/DIPLOMA dalam kategori 27 -40

Itu pon mau cemburu ka ? Gred lain bnyk yang dah naik hang duk diam awat ? takda TELOQ ? kene kat anak buah hang nak naik pangkat hang bising ! BUSUK HATI ! PUIIII

++++++++++++++++++++++++++++++

gred mana naik tak bising? NT17 ke NT27? tu sebab ketua jabatan diorang setuju nak gabung NT17 dan NT27.. skim ko tu ketua jabatan tak setuju,JPA ikut kesatuan jer. ko tak tgk ke,gred 29 tu ada penolong jurutera dan pembantu teknik lg,atas baru jurutera.diorang taknak bergabung.

satu lg,gred diploma J je yg 29,gred diploma lain 27.contoh W27.takkan nak sama dik oi!!...

satu lagi,dalam pekeliling ssm sijil poli setaraf stpm.. so cuba baca sampai habis pekeliling tu.. gaji sijil tetap tak sama dgn stpm..cuma setaraf jer..

Tanpa Nama berkata...

WOI,SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!!!

Tanpa Nama berkata...

gaji tahap spm? 6 thn pengalaman dapat 27. padahal kerja jurusureh.kerja tanda atas kertas jer. gaji sama dgn EO. kalau juruteknik,aku akui mmg patut la naik jika dah semua guna sijil poli.tapi tak boleh naik lebih dari 27(diploma). patut naik 22 ok lah.
------------------------------------
awat lak xlh naek 27? ang tkt keje2 tu nt xlh dh nk suh 17 wt yer? suda la.... ang stkt keje duk lam aircond lh la.cbe jd cm kteorg yg ari2 duk masuk kuar utan nih... x ckp ngan tu,mcm2 lg keje yg kne wt? keje ang pe? stkt duk kutip mklumat yg yg 17 nie dpt...

Tanpa Nama berkata...

awat lak xlh naek 27? ang tkt keje2 tu nt xlh dh nk suh 17 wt yer? suda la.... ang stkt keje duk lam aircond lh la.cbe jd cm kteorg yg ari2 duk masuk kuar utan nih... x ckp ngan tu,mcm2 lg keje yg kne wt? keje ang pe? stkt duk kutip mklumat yg yg 17 nie dpt...

__________________________________

banyak lg geng2 17 lain2 kerja luaq,guna sijil mcm hang jugak namum tak naik.tu aku kesian kat diorang. bg kerja hang takpa la upgred sb hang guna sijil poli hang yg dibanggakan tu.tapi takkan naik nak sama W27 penolong pegawai kewangan. agak2 ler.. dan takkan nak sama dgn EO.. tp takpa eh naik,tp kene selaras la naik yg lain2 tu.

dulu aku tgk,geng2 hang duk kutuk FT17,W17,Q17 nak naik mcm hang.diorang pun guna sijil poli tu. sekarang hang pulak tak bersyukur? kan gaji dah naik 13% ADIL UNTUK SEMUA TU... HANG NAK LEBIH KA?? mohon ja elaun sijil poli.

Tanpa Nama berkata...

awat lak xlh naek 27? ang tkt keje2 tu nt xlh dh nk suh 17 wt yer? suda la.... ang stkt keje duk lam aircond lh la.cbe jd cm kteorg yg ari2 duk masuk kuar utan nih... x ckp ngan tu,mcm2 lg keje yg kne wt? keje ang pe? stkt duk kutip mklumat yg yg 17 nie dpt...

+++++++++++++++++++++++

MASALAHNYA JPA BUAT TAK ADIL. AKU KERJA LUAR PUN JPA TAK UPGRED,GUNA SIJIL JUGAK.

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

kalau nak ANGKAT IMEJ PERKHIDMATAN AWAM senang je.

1. pra-syarat minimum: SPM dengan pangkat 1 (atau 3-4A, mana yang lebih baik)
2. benarkan kakitangan untuk bertukar-tukar skim (sebagai contoh skim N boleh lompat ke J sekiranya ada kursus/latihan yang telah diambil atau sekiranya kakitangan itu sendiri mempunyai kemahiran yang diperlukan). cara ini boleh mengelakkan seseorang itu menjadi JUMUD.
3. benarkan kakitangan untuk bertukar kumpulan (sebagai contoh gred SPM boleh ke gred ijazah sekiranya mereka telah memiliki pra-syarat.) bukannya suruh mereka mohon jawatan baru, lepastu kena bersaing dengan fresh-grad.
4. kurangkan kakitangan. dengan pengurangan kakitangan boleh meningkatkan kecekapan seseorang kakitangan kerana kerja 2 orang dibuat oleh 1 orang. selain daripada itu benarkan mereka untuk bersara awal dimana wang pencen dibayar sebaik sahaja mereka bersara, BUKANNYA KENA TUNGGU SEHINGGA MEREKA CECAH 56/58/60.
5. tiru amalan GLC/syarikat swasta dalam menguruskan sumber manusia.
6. manfaatkan sumber sehabis baik. bukannya banyak SUB kepada kontraktor swasta. sebagai contoh, projek-projek IT seharusnya dijalankan oleh pegawai IT sedia ada, bukan SUB kepada konsultan IT. begitu juga dengan projek pembangunan awam/mekanikal/elektrik dan kejuruteraan lain. mereka yang dilantik sebagai JURUTERA seharusnya membuat kerja, menganalisa kerja, bukan jadi MANDUR. lihat pada skim perkhidmatan perubatan. mereka merawat pesakit, bukannya SUB kepada konsultan luar untuk membedah pesakit. juga lihat seperti GURU. mereka mengajar murid, bukannya melantik konsultan untuk mengajar murid.

6 perkara di atas sekiranya dapat diaplikasikan, akan menaikkan standard perkhidmatan awam. sekiranya itu tak mampu difikirkan oleh bijak-bijak pandai yang menguruskan perkhidmatan awam, percayalah, perkhidmatan awam tetap JUMUD dulu kini selamanya.

sekian terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Bagi saya, yang mana baik dalam sbpa tu, serapkanlah ke SSM yang ditambahbaik. Bukankah Penambahbaikan SSM ni boleh dipulihkan dengan SBPA. Gunalah sistem baik SBPA (buang yang tak baik) untuk perbaiki SSM?

Tanpa Nama berkata...

cikgu diam ne, sedang kira DUIT?

Tanpa Nama berkata...

Bagi saya, yang mana baik dalam sbpa tu, serapkanlah ke SSM yang ditambahbaik. Bukankah Penambahbaikan SSM ni boleh dipulihkan dengan SBPA. Gunalah sistem baik SBPA (buang yang tak baik) untuk perbaiki SSM?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

aku sokong 100%.. upgred kan semua gred (spm+sijil)kalau tak boleh upgred juga,perlu tambah baik.

Din Beramboi berkata...

kelayakan masuk merupakan syarat utama dalam penetapan gred gaji.Kelayakan masuk SPM dibayar mengikut gaji SPM.Kelayakan masuk STPM , sijil politeknik dan setarafnya perlu dibayar gaji mengikut gred 27

Tanpa Nama berkata...

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

kalau nak ANGKAT IMEJ PERKHIDMATAN AWAM senang je.

1. pra-syarat minimum: SPM dengan pangkat 1 (atau 3-4A, mana yang lebih baik)
2. benarkan kakitangan untuk bertukar-tukar skim (sebagai contoh skim N boleh lompat ke J sekiranya ada kursus/latihan yang telah diambil atau sekiranya kakitangan itu sendiri mempunyai kemahiran yang diperlukan). cara ini boleh mengelakkan seseorang itu menjadi JUMUD.
3. benarkan kakitangan untuk bertukar kumpulan (sebagai contoh gred SPM boleh ke gred ijazah sekiranya mereka telah memiliki pra-syarat.) bukannya suruh mereka mohon jawatan baru, lepastu kena bersaing dengan fresh-grad.
4. kurangkan kakitangan. dengan pengurangan kakitangan boleh meningkatkan kecekapan seseorang kakitangan kerana kerja 2 orang dibuat oleh 1 orang. selain daripada itu benarkan mereka untuk bersara awal dimana wang pencen dibayar sebaik sahaja mereka bersara, BUKANNYA KENA TUNGGU SEHINGGA MEREKA CECAH 56/58/60.
5. tiru amalan GLC/syarikat swasta dalam menguruskan sumber manusia.
6. manfaatkan sumber sehabis baik. bukannya banyak SUB kepada kontraktor swasta. sebagai contoh, projek-projek IT seharusnya dijalankan oleh pegawai IT sedia ada, bukan SUB kepada konsultan IT. begitu juga dengan projek pembangunan awam/mekanikal/elektrik dan kejuruteraan lain. mereka yang dilantik sebagai JURUTERA seharusnya membuat kerja, menganalisa kerja, bukan jadi MANDUR. lihat pada skim perkhidmatan perubatan. mereka merawat pesakit, bukannya SUB kepada konsultan luar untuk membedah pesakit. juga lihat seperti GURU. mereka mengajar murid, bukannya melantik konsultan untuk mengajar murid.

6 perkara di atas sekiranya dapat diaplikasikan, akan menaikkan standard perkhidmatan awam. sekiranya itu tak mampu difikirkan oleh bijak-bijak pandai yang menguruskan perkhidmatan awam, percayalah, perkhidmatan awam tetap JUMUD dulu kini selamanya.

sekian terima kasih.

Isnin, Mac 12, 2012 11:42:00 AM

++++++++++++++++++++++++++++

bagus cadangan tapi jgn lupe,SPM 3-4A tu pastinya golongan yang ada diploma org dgree. lgpun,kerajaan kurang ambik budak2 umor 18 thn.nt diorang takde pengalaman kerja,kerja byk malas.sb diorang tak pernah duduk alam pekerjaan.kerajaan biasa ambik omo dlm 24 dan ke atas.tp diakui ada juga umo 20.

Tanpa Nama berkata...

kelayakan masuk merupakan syarat utama dalam penetapan gred gaji.Kelayakan masuk SPM dibayar mengikut gaji SPM.Kelayakan masuk STPM , sijil politeknik dan setarafnya perlu dibayar gaji mengikut gred 27

___________________________________

maknanya salam SPA,J17 kelayakan masuk asas adalam SPM.maka gaji bayar SPM ke?FT17 juga sama,W17 pun sama. tetapi jawatan2 tersebuat ada syarat tambahan guna sijil poli. kalau nk bagi naik 27,semua tu kena naik 27.

Tanpa Nama berkata...

[[[[[[[[[
terkini:

jawatan kelas 2 akan diupgred memandangkan KGT adalah berdasarkan minimun rm80,bermakna N1-N10 berkemungkinan naik N11.

untuk skim teknikal,kajian telah dilakukan dan akan dilakukan pula oleh suruhanjaya terbaru untuk menentukan justifikasi perkhidmatan dan akan ditetapkan kemudian selepas kajian sepenuhnya berkaitan kesemua jawatan yang memperuntukan sijil.
suruhanjaya ini akan menentukan semua jawatan penjawat awam dan hala tuju penjawat awam dimana satu mekanisma bersesuaian akan di bentuk,untuk mencari sistem saraan yg sesuai untuk kerajaan di masa akan datang.

]]]]]]]]]]]

syukur lah semua,kerajan taknak pisang berbuah dua kali.nak kena kaji betul2 untuk semua.SBPA dah BATAL.so semua yang terkandung dalam SBPA TERBATAL.kecuali APA YANG DIUMUMKAN OLEH PM DLAM BAJET 2012.

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

terlupa nak tekankan, faktor umur juga memainkan peranan.

7. jangan ambil budak baru tamat pengajian. sebagai contoh, tahap SPM, seeloknya umur 20 ke atas. diploma umur 24 ke atas, ijazah 28 dan ke atas. apa yang berlaku sekarang, budak budak baru tamat ijazah berumur 23 dah diambil, sudahnya jadi PTD, jadi pegawai undang-undang, jadi JURUTERA, jadi itu dan ini. mereka ni tak habis lagi zaman hingus meleleh mereka ketika di kampus. sifat kebudak-budakan mereka masih tebal. jadi jangan terkejut sekiranya ramai kumpulan P&P muda yang berumur seawal 22-25 menjadikan pejabat mereka ibarat ASRAMA KOLEJ, atau DEWAN KULIAH. tak payah pergi jauh. tengok saja pejabat di mahkamah yang dipenuhi dengan PKP berumur sekitar 23-26. macam taman asuhan kanak-kanak pun ada.

pepatah inggeris ada mengatakan "with age comes a certain perspective". jadi umur memainkan peranan dalam mematangkan perkhidmatan awam. bukan tak boleh ambil, tapi jangan bubuh ke pos yang melibatkan kepentingan kakitangan bawahan secara khusus dan kepentingan awam secara umum. ambil contoh mudah, apa akan jadi sekiranya doktor gred 41 yang berumur sekitar pertengahan 20an disuruh buat pembedahan laparoskopik?

inilah yang berlaku dalam perkhidmatan awam masakini. ada budak hingus masih meleleh dilantik berkhidmat, diletakkan sebagai jawatan "PENGARAH NEGERI", "KETUA CAWANGAN", malah di mahkamah diberi jawatan penolong kanan pendaftar yang boleh menyumbat orang masuk ke penjara.
seharusnya mereka ini dilatih untuk membuat kerja dan memahirkan diri dengan konsep perkhidmatan awam, bukan dibiarkan untuk MEMANDAI-MANDAI buat kerja.

begitu juga dengan kumpulan sokongan. dengan umur yang masih muda mereka seharusnya dipantau dan dibimbing, bukannya dibiarkan bermaharajalela sehinggakan pejabat tu saling tak tumpah seperti kelas di sekolah menengah.

tapi tak boleh buat apa juga sekiranya yang "senior" mengajar dan menunjuk perangai/contoh yang tak elok. pendek kata amalan turun temurun. memandangkan sifat turun temurun dan menjadi amalan dalam perkhidmatan awam, untuk mengangkat imej adalah dengan bermula dengan sesuatu yang baru. tengok sahaja GLC yang asalnya jabatan kerajaan apabila dikorporatkan, apa yang mereka buat?

mereka strukturkan semula organisasi. mana yang dah JUMUD JUMUD tu diberikan VSS.

sekian terima kasih.

er berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal naik basic naik la elaun krikal babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

er berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal SSM naik basic so naik la elaun krikal. babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

Tanpa Nama berkata...

Elaun sewa rumah setakat byr tandas bulanan je tu!

Tanpa Nama berkata...

SBPA= Sistem Bermula Perpecahan Awam

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Elaun sewa rumah setakat byr tandas bulanan je tu!

Isnin, Mac 12, 2012 12:51:00 PM
Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

SBPA= Sistem Bermula Perpecahan Awam

Isnin, Mac 12, 2012 12:51:00 PM

..................................
KALAU NAK CEKAP DALAM PERKHIDMATAN...BUANG SAJA/TURUNKAN PANGKAT PEGAWAI PTD YANG TAK CEKAP BUAT JADUAL GAJI YANG DIAMANAHKAN OLEH KERAJAAN...SEBAB TAK TULUS KEPADA SEMUA PA

Tanpa Nama berkata...

PA sibuk mengira gaji,orang melayu sibuk mengira undi,orang india sibuk mengira untung dan orang cina sibuk mengira wang menternak buaya(Business ternak buaya).Apa pula mu?

Tanpa Nama berkata...

SSM = Sama Sama Masyuk
OK la tu...semua dpt bahagian masing-masing mengikut gred dan gaji masing-masing, toksah gaduh-gaduh.
Semua berada dikedudukan semasa...tak langkau, tak potong dsb.....

Tanpa Nama berkata...

Kepada: PA yang tak
PUAS hati kenaikan 7-13 peratus adalah bersikap tamak dan pencuri KERANA bajet luluskan angka diatas. Pendapatan kerajaan bukan hak total PA tapi juga hak rakyat malaysia yg bukan PA.
Tak puas hati lagi belah la dan angkat kaki la dari kerja gomen, tak ada siapa halang dan nangis kalu belah pun. Jeling2 kat sijil sendiri cuba mohon swasta atau GLC atau niaga jer kat pasar malam lagi lumayan. ADA BERANI ?????

KijaSelow- shift mlm

Tanpa Nama berkata...

SSM = Sama Sama Masyuk
OK la tu...semua dpt bahagian masing-masing mengikut gred dan gaji masing-masing, toksah gaduh-gaduh.
Semua berada dikedudukan semasa...tak langkau, tak potong dsb.....

===================================

org lain dah bersyukur.. gred J yang tak bersyukur lg ni. nak lebih dari org lain.
SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

cikgu diam ne, sedang kira DUIT?

Isnin, Mac 12, 2012 11:48:00 AM

+++++++++++++++++++++++++

guru?kan cuti sekolah. apalagi duduk rumah tidor la..balik kg ke.

KP 32 perihatin nasib anak buah berkata...

GRED KP11 DAN 14 MASIH LAGI DIKEKALKAN. SEDANGKAN KESEMUA KLASIFIKASI SKIM YANG BERGRED 11 TELAH PUN DIJUMUDKAN DAN DIUPGREDKAN. ANGGOTA BERUNIFORM HANYA SKIM KESELAMATAN DAN PERTAHANAN AWAM ( KP )YANG MASIH ADA GRED 11. BILA NAK UPGREDKAN BUDAK-BUDAK NIE.....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...

cikgu diam ne, sedang kira DUIT?

Isnin, Mac 12, 2012 11:48:00 AM

+++++++++++++++++++++++++

guru?kan cuti sekolah. apalagi duduk rumah tidor la..balik kg ke.

============================
Cikgu Cikgi semua tengah cuti-cuti 1Malaysia hee

Tanpa Nama berkata...

Buatlah kajian yang menyeluruh tentang kenaikan Pangkat secara Time Base untuk semua ktagn Awam khususnya kumpulan Perlaksana sehingga mereka mendapat Gred di maksimum .
Jangan hanya memberi kepada beberapa golongan sahaja menampakkan double Standard sebagai Contoh Skim Perguruan .
Ini boleh dilakukan penambahbaikan berkhidmat lebih 10tahun dahulunya 15tahun.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Sila ambil tindakan segera kepada pegawai-pegawai JPA yang mereka SBPA yang menjadikan PA haru biru. Jangan dok senyap JE. Minta PAC siasat berapa kerugian yang kerajaan tanggung hasil kerja gila mereka. Kalau boleh pecat kesemuanya agar jadi pengajaran dimasa depan. Pastikan PA yang dilantik mendahului rakyat bukannya tembolok sendiri.

Isnin, Mac 12, 2012 9:54:00 AM

===================================
aku setuju sangat2

Isnin, Mac 12, 2012 10:02:00 AM
-----------------------------------

Amat bersetuju....pegawai-pegawai ini didapati cuai dalam melaksanakan tugas-tugasnya...tindakan tatatertib boleh dikenakan...tetapi perlu ingat siapa yang membentangkannya dan siapa pula yang meluluskannya...agaknya penyedia, penyokong dan pelulus semuanya terlibat dikenakan tindakan...so segerakanlah..

KP 32 perihatin nasib anak buah berkata...

roh nyer akan dimasukkan kedalam jasad yang dikekalkan? yang positif ok what..
ekekekekekek..punggah..khe khe khe..
erk.. erk ntahlah..

Tanpa Nama berkata...

KP 32 perihatin nasib anak buah berkata...
roh nyer akan dimasukkan kedalam jasad yang dikekalkan? yang positif ok what..
ekekekekekek..punggah..khe khe khe..
erk.. erk ntahlah..

=========================
Mcm biasa dengor je...
The Red ka ni...????

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS) AKHIRNYA INI YANG JADI.....

KUMPULAN SOKONGAN berkata...

CUEPACS PENIPU....!!!! DALAM "SURAT KHABAR ARUS PERDANA" CAKAP BUKAN MAIN HEBAT LAGI, (TENGOK REKOD KENYATAAN CUEPASC 3(tiga) MINGGU LEPAS) AKHIRNYA INI YANG JADI.....

pemerhati berkata...

harap gaji ssm baru 2012 macam ni...link https://docs.google.com/file/d/0B3DtbxnV2V-9TXNyalYxQ21UZ3FTczgtS3BTNG9BUQ/edit

Tanpa Nama berkata...

salam, mana yang bodoh sombong tu jgn underestimate kepentingan ft 17, pc yang korang dok taip blog nie pun diselenggara diorang, kalau jahanam kau nak repair sendiri ker, network down, lain kali hormat orang lain sikit, cakap main sedap mulut jer...kang geng kitaorang mogok padan muke korang semua, repair la sendiri semua pc kat opis tu, hahahah

Tanpa Nama berkata...

betul ke duit ot (kerja lebih masa) kena tarik nak bayar duit gaji di sesetengah jabatan @ agensi.
apa citer dengan bayaran tunai kerja lebih masa.......???
bila dilihat rakan2 yang buat kerja lebih masa terutama mereka-mereka yang sering terlibat dalam kempen2 dasar2 dan khidmat kepada masyarakat mcm tak semangat je kerja nya...
alih2 tanya kami tak ada OT, kami dihadkan bayaran, ambil cuti ganti je...??
apa PA yang berkhidmat turun padang tu tak layak ke bayran tunai...dahlah kekadang sehari suntuk melaksanakan dan menjayakan program....alih2 bayaran tunai x dapat dilaksanakan, alasan peruntukan x ada @ habis.
apakah dasar yang diamalkan ini membantu PA dari segi pendapatan @ imbuhan???
mungkin ramai PA tak berkira kalu kerja lebih masa setakat sejam @ dua jam..tapi bagaimana yang melebih 5 ke 8 jam keatas...apa tenaga kerja dan masa yang diperuntukan tak layak dibayar upah????
kenapa dalam hal ini kerajaan sering lepas pandang dan isu ini mcm tak serius je...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...


Sila ambil tindakan segera kepada pegawai-pegawai JPA yang mereka SBPA yang menjadikan PA haru biru. Jangan dok senyap JE. Minta PAC siasat berapa kerugian yang kerajaan tanggung hasil kerja gila mereka. Kalau boleh pecat kesemuanya agar jadi pengajaran dimasa depan. Pastikan PA yang dilantik mendahului rakyat bukannya tembolok sendiri.

Isnin, Mac 12, 2012 9:54:00 AM

===================================
aku setuju sangat2

Isnin, Mac 12, 2012 10:02:00 AM
-----------------------------------

Amat bersetuju....pegawai-pegawai ini didapati cuai dalam melaksanakan tugas-tugasnya...tindakan tatatertib boleh dikenakan...tetapi perlu ingat siapa yang membentangkannya dan siapa pula yang meluluskannya...agaknya penyedia, penyokong dan pelulus semuanya terlibat dikenakan tindakan...so segerakanlah..

Isnin, Mac 12, 2012 1:30:00 PM
-----------------------------------

Apa kata mereka yang bukan dari golongan PA........http://bigdogdotcom.wordpress.com/2012/03/08/ksn-and-dg-of-jpa-should-resign/

hamba allah berkata...

Buatlah kajian yang menyeluruh tentang kenaikan Pangkat secara Time Base untuk semua ktagn Awam khususnya kumpulan Perlaksana sehingga mereka mendapat Gred di maksimum .
Jangan hanya memberi kepada beberapa golongan sahaja menampakkan double Standard sebagai Contoh Skim Perguruan .
Ini boleh dilakukan penambahbaikan berkhidmat lebih 10tahun dahulunya 15tahun.
....................................
YA.SAYA BERSETUJU NGAN KENYATAAN DI ATAS.SKIM LAIN DARIPADA SKIM PERGURUAN WAJIB BUKAN HARUS SAYA TEKANKAN DISINI WAJIB DI BERI KENAIKAN PANGKAT MENGIKUT TEMPOH MASA YANG PENDEK KIRA 10 TAHUN PUN OK BERBANDING 15 TAHUN SEBELUM INI.ITUPUN HANYA JAWATAN KUP SAHAJA.PERKARA INI WAJIB DI BAWA KE MESYUARAT SURUHANJAYA YANG AKAN DITUBUHKAN ITU NANTI.INI ADALAH UNTUK MEMBERI KEADILAN KEPADA SKIM LAIN YANG JUGA TELAH MENYUMBANGKAN TENAGA DAN BUAH FIKIRAN DI DALAM PEMBANGUNAN NEGARA.PERKARA INI HARUS DI PANJANGKAN OLEH WAKIL-WAKIL KESATUAN SKIM-SKIM YANG ADA

Tanpa Nama berkata...

salam semua...

TOLONG LA baca artikel ni dan FAHAM betul-betul apa yg hendak disampaikan oleh penulis..
terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal SSM naik basic so naik la elaun krikal. babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

..................................

sokong sangat .... knp hanya jururawat je ydapat elaun kritikal sedangkan kami juru x-ray pun contact to patient kne angkat pesakit pindah pesakit contact dgn peyakit pesakit lagi ....... adil lah utk semua ...tanpa juru x-ray sape nk angkat pesakit kat dalam bilik pemeriksaan x-ray tu ...nak arapkan staff nurse dengar x-ray semua dah lari sepuluh batu...
lagi satu staff nurse yang berkeje di jabatan x-ray ada dua kelebihan cuti radiasi n eleaun kritikal
mana adil sbb kerja staff nurse di jabatan x-ray hanya sediakan set2 untuk pemeriksaan sahaja dan ambil barang y diperlukan kan je...
sedangkan kaki juru xray x ada eleaun kritikal dan keje kami melabihi staff nurse kne angat pesakit dan sebagai nyer...
dah berape ramai juru x-ray yang mengalami PID disebabkan oleh proses mengangkat pesakit ... tp bila dah sakit kami juru xray di buang seperti sampah sbb dah tak berguna...mana hak kami ....pualang kan semuala hak kami dengan pemberian elaun kritikal dan elaun khas PID......

Tanpa Nama berkata...

Cadangan: Tentukan KGT bagi gaji baru akan datang ada value-added kenaikan bagi setiap tahun pengalaman. Setiap KGT adalah lebih besar daripada KGT tahun selepas.

Tanpa Nama berkata...

pemerhati berkata...
harap gaji ssm baru 2012 macam ni...link https://docs.google.com/file/d/0B3DtbxnV2V-9TXNyalYxQ21UZ3FTczgtS3BTNG9BUQ/edit

Isnin, Mac 12, 2012 1:46:00 PM

TERER LA KO...MANA KO BELAJAR BUAT SIFIR NI? KO CIKGU MATEMATIK KE?
KO BAGI NAMA KO, AKU NAK BAGITAU JPA AMBIK KO BUAT GAJI KITORG...
CAYA LA..

Tanpa Nama berkata...

jangan nampak j17 je yg gna spm masok keja....nt27 pown ada guna spm msok keja....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

pemerhati berkata...
harap gaji ssm baru 2012 macam ni...link https://docs.google.com/file/d/0B3DtbxnV2V-9TXNyalYxQ21UZ3FTczgtS3BTNG9BUQ/edit

++++++++++++++++++++++++++++++

hahhahaha sapa yg buat ni?bodoh lah. PM dah umum gaji sistem minima maxsima,buat apa nak kira mcm tu?takde kerja ke sampai boleh buat tu.

kahkahkaha

Tanpa Nama berkata...

jangan nampak j17 je yg gna spm masok keja....nt27 pown ada guna spm msok keja 20 tahun lepas.....hahahha

aku sijil ciput nak gaji selori!!!!!

Tanpa Nama berkata...

SISTEM KUP 15 TAHUN BOLEH BUAT! TAKKAN TAK BOLEH BUAT SISTEM KUP 8 TAHUN???????

ALASAN LAGI KE?

Tanpa Nama berkata...

wahai presiden cuepacs...hari tu kata nak bela penjawat awam gred 17 asal yang terdiri daripada pembantu tadbir, bomba, imigresen, kastam, pembantu antidadah dan sebagainya...yg mana semakin terhimpit dan tersepit dek penjumudan jawatan yg lebih rendah(ayat datuk dlm rancangan soaljawab TV3)...tapi selepas pengumuman PM, dah tak ada lagi kenyataan datuk utk nak bela golongan ini kecuali untuk Juruteknik J17, pembantu pertanian G17 dan pembantu veterinar......hmmmm....kami yang dari lain2 skim 17 ni hanya tunggu dan terus menunggu buah yg tak pernah gugur...

Tanpa Nama berkata...

Semua PA minta cuti balik kampung enjoy tunggakan.

MAN DEGO berkata...

Elaun Kritikal Penjaga Jentera Elektrik Patut dihapuskan. Dulu mereka ni diberi Elaun kritikal sebab kekurangan Penjaga Jentera. ...La ni Penjaga Jentera Elektrik bersepah dipasaran.

Tanpa Nama berkata...

Diary Aku si Sweet seventeen..

Setiap hari aku punch pagi-pagi, kemudian keluar hantar bini pulak, kadang-kadang aku suruh je member punch. nasib baik opis aku takde thumbprint. Bos 41 pun takut aku bising pasai aku otai mulut mak nyah iols.

Masuk opis sebetulnya WP5 macamtu la..kemudian bukak mudah.my tengok barang-barang murah, kadang-kadang update blog. kalau bos bagi kerja, aku lambatkan pasal kalau aku rajin sangat nanti bos selalu suruh aku buat kerja. Untuk membuktikan aku ni rajin, aku buat lukisan Autocad sebagai wallpaper, so, bos 41 lalu pun ingat aku sedang buat kerja.
Pukul 11 pagi aku turun lunch dengan member, turun awal pasal malas berebut bangku. dekat-dekat lunch hour habis aku naik kat opis balik, time bukak facebook pulak pasai opis tak block fesbuk time lunch...
Kalau takde ape nak buat aku gi kacau member kerja, sembang, pau makanan orang dan lain-lain.
Dah pukul 4 petang, standby nak balik dah.. sambil buka lagu dengar dengan riang dan menanti 4.30 petang.. Tepat 4.30 aku terus blah.. dan aku berjaya hasut junior-junior J17 lain balik awal biar 41 je buat kerja.. yela..gaji diorang lagi besar kena buat kerja lagi banyak kan? hehe..

so, macamana aku dapat penilaian hujung tahun tinggi?
dekat-dekat bulan Oktober ke atas aku mula la rajin. Pergi menyibuk mengajar budak baru guna software, pastu buat-buat dengar arahan 41..wakaka

itulah cerita aku..patut la PTD nak jumud skim aku.. terima kasih ceupacs terus bela nasib skim aku..
(cerita ini tiada kaitan dengan yang telah hidup dan masih meninggal dunia)

Tanpa Nama berkata...

Isnin, Mac 12, 2012 10:43:00 AM
Tanpa Nama berkata...

1.yang dok merintih punya sIJIL politeknik tu..ko orang sambung belajar la oii..peluang untuk sambung keperingkat diploma dan ijazah terbuka luas kat politeknik primer.
2.sijil-sijil ni dah ketinggalan zaman..guna untuk zaman tok nadung jee..esok-esok semua jawatan PA mula dari kerani ditawarkan pada pemegang diploma keatas..baru ko tahu dunia tinggi atau rendah.
3.ko nenguk kat india tu..drever teksi pun ada ijazah..yang ko dok b ermimpi nak gaji tinggi macam pemegang ijazah..ko merepek kot...ko tak tenguk iklan guru kemas atau pra sekolah..sekarang kelayakkan adalah diploma atau ijazah.
4.atau ko berhenti kerja je...ko jual burger..beribu sebulan.
==================================

heeei apa yang u cakap ni macam bengong....sepatutnya yang ada SPM lah gaji besar..sebab kos sara hidup zaman kini dah meningkat...yang ada diploma tak perlu naik banyak sebab gaji dah besar.....faham tak...saya ni ada STPM tapi tak pun ditawarkan pen.pegawai...tak adil

Tanpa Nama berkata...

bagi omar jadi presiden cuepacs seumur hidup....baguh...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
[[[[[[[[[
terkini:

jawatan kelas 2 akan diupgred memandangkan KGT adalah berdasarkan minimun rm80,bermakna N1-N10 berkemungkinan naik N11.

untuk skim teknikal,kajian telah dilakukan dan akan dilakukan pula oleh suruhanjaya terbaru untuk menentukan justifikasi perkhidmatan dan akan ditetapkan kemudian selepas kajian sepenuhnya berkaitan kesemua jawatan yang memperuntukan sijil.
suruhanjaya ini akan menentukan semua jawatan penjawat awam dan hala tuju penjawat awam dimana satu mekanisma bersesuaian akan di bentuk,untuk mencari sistem saraan yg sesuai untuk kerajaan di masa akan datang.

----------------------------

Kalau gred 1-10 naik ke gred 11,Dah gred 12,13 dan 14 nak letak mana pulak???..takkan tak naik gred..

Tanpa Nama berkata...

hahahahah . 17 gado dengan 27/29 .

Time based 8 tahun utk cikgu saje , cikgu pulak kene komen + maki2 .

Ape yang kerajaan buat bukan dpt memenuhkan hati semua pihak . Ape yg Cuepacs mintak tu mesti lah ade sebab2 asas yang kukuh . korang yg berdengki2 konon takot same taraff laa , kerja cikgu senangg laaa.. rezeki masing2 . Lek ah . haha . bile dah tak puas ati , sorg2 da mcm menteri . chain of command laa , salah Najib laa , salah ituu laa , salah PAK OMAR laa , salah Kerja senang gaji beso laa .. wakakwkak . NOOB la korang ! ;)
( ORANG MELAYU MMG MCM NI KE ? BILE NAK MAJUU ? )
haha

Tanpa Nama berkata...

Aku gelak je baca komen MANUSIA KELAS KE TIGA

kat sini, manusia lepasan SPM pun boleh reka cerita macam-macam...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
salam, mana yang bodoh sombong tu jgn underestimate kepentingan ft 17, pc yang korang dok taip blog nie pun diselenggara diorang, kalau jahanam kau nak repair sendiri ker, network down, lain kali hormat orang lain sikit, cakap main sedap mulut jer...kang geng kitaorang mogok padan muke korang semua, repair la sendiri semua pc kat opis tu, hahahah

Isnin, Mac 12, 2012 2:24:00 PM
---------------------------

Sdare..jgn la banga sgt ko org punya gred teknikal ft17.aku wlu n12 pun format sendiri berpuloh puloh pc pej.cuma sijil je takde nak dibanggakan...

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan telah membuat keputusan supaya gaji kita PA kembali kepada SSM. Semoga selesai lah kemelut dan pertikaian sesama kita. Sesuatu yang berlaku adalah Qada dan Qadar penentuan ALLAH SWT termasuklah rezeki masing-masing. Wassalam. p/s : dari FB KPPA

.....................................

KORANG SEMUA BACA DIATAS TU.. WAHAI GRED J,G,TERIMALAH DAN ITULAH PENENTUAN ALLAH DAN PERCAYA KEPADA QADA DAN QADAR.

BERSYUKUR DENGAN LIMPAH KURNIANYA..

Tanpa Nama berkata...

jgan bangga la dpt degree...org lain pun degree jgak...jadi jurutera kat ladang sebenar, baru kau tau...

Tanpa Nama berkata...

SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI!! SPM DAPAT GRED-3.

KALAU SPM GRED-1 PASTI ADA DIP/DGREE.

Tanpa Nama berkata...

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...
kalau nak ANGKAT IMEJ PERKHIDMATAN AWAM senang je.

Isnin, Mac 12, 2012 11:42:00 AM

Setuju juga denga cadangan mamat ni. Apa kata kerani ke juruteknik ke pemandu ke atau apa yang kerja di pejabat-pejabat turun padang buat kerja tentera masuk hutan belantara buat kerja Polis Trafik jaga lalulintas buat kerja Misi atau doktor jaga orang sakit, bedah orang buat kerja guru ajar anak-anak 1 Malaysia di sekolah. Dengan cara ini barulah semua orang akan tahu semua kerja. Masa itu pulak tentera, guru, polis, imigresen, kastam boleh rasa pulak duduk dalam pejabat. Masa itu juga baru semua PA di Malaysia ini boleh tuntut gaji yang sama rata pasal semua boleh buat.

Satu aje yang kita tak boleh buat - GALI LUBANG LAHAD SENDIRI.

Jadi LU PIKIRLAH SENDIRI.

Tanpa Nama berkata...

aku ada degree, aku keje kat swasta/glc, gaji mahal, aku tak cemburu pun dengan org diploma/spm, tapi aku tengok kat gorment sektor degree dengki dgn spm/diploma...malu...malu....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...

cikgu diam ne, sedang kira DUIT?

Isnin, Mac 12, 2012 11:48:00 AM

+++++++++++++++++++++++++

guru?kan cuti sekolah. apalagi duduk rumah tidor la..balik kg ke.

============================
Cikgu Cikgi semua tengah cuti-cuti 1Malaysia hee

Isnin, Mac 12, 2012 1:22:00 PM

..................................
HANGPA GADUH DALAM NI...CIKGU CIKGI TAK NAK GADUH MACAM ORG TAKDA IMAN/TAMADUN...jangan lupa anak2 tuan/puan pun tengah bercuti..berehat minda

Tanpa Nama berkata...

SALAM,


adehla korang ni. kenapa nak gaduh2 dan rendah2kan gred2 orang lain dengan sijil kelulusan yang masing2 ada. kembali pada apa yang kita minta dan dapat ketika mula2 kerja dulu. itu lah asal kit. lepas tu bila kita ada sijil lagi tinggi, atau mmg kita ada sijil lagi tinggi tapi time dapat tawaran kerja spm jer, kena faham mana masalahnya, jgn nak salahkan orang lain.
hishhhhhhhhhhh korang ni, haaha

wassalam...

Tanpa Nama berkata...

jom geting kota orang bujang...

Tanpa Nama berkata...

KASI JELAS LA YANG KGT TU DARI 80-320 GRED MANA YANG DAPAT?? ADOII SENGAL TOL PEMIMPIN2 SEKARANG NIE...BAGI MCM TAK IKHLAS..TAK MCM ZAMAN PAK LAH...TIMER BAJET DAH CLEAR TTG BAB GAJI...NIE ZAMAN NAJIB, SBPA DAH JADI ARWAH PUN, PENJAWAT AWAM MASIH LAGI TERTANYA2 TENTANG KENAIKAN GAJI DAN KGT...DAH TU, BILA KAMI NIE NAK MERASA KENAIKAN GAJI KAMI?? ADAKAH LEPAS TUBUH SURUHANJAYA?? KE LEPAS PILIHAN RAYA?? JAWABLA PAK OMAR OITTTT...

paramediks berkata...

Depa cuma ingat Nes dan dok je keja kat hospital tu..yg kelihatan ke hulu hilir Nes je..parameik lain depa tak kira! Ala stakat ambik suhu badan patient, ambik preasure darah attendant pun boleh buat! Depa buta hati! Kalu masuk ward pun bukan depa nampak hampa depa nampak Nes n dok je...yg buat sample darah tu depa x tau! Yg scan depa x tau..Nes je depa tau! Jom kte pakat ramai2 resign join swsta gaji besar lage..ha dah short paramedik kluar sendiri cru sdar!

Tanpa Nama berkata...

jangan dok gaduh. jpa akan kaji semua gred. kalau J17 naik 27akan sama taraf dgn W27 dan N27.mereka ini ada yg lantik guna DIPLOMA..tak kan sijil nak sama taraf dgn diploma....aku cadang semua jawatan gred 17 or 27 or 29 di gabungkan ...kalau awak masuk guna SPM..bagi gaji spm masuk stp or sijil bagi gred 27 ada diploma bagi 29

new hope berkata...

Kalu boleh minta naik lagi tinggi... barang2 naik, penat tiap2 hari datang lepak, YM FB, lepak kantin, YM FB lepak kantin, rehat 2 jam, masuk balik tido di sofa, balik awal... REZEKIIII nak buat camna.

Tanpa Nama berkata...

apalah teruknya PA(tak semua)
mula-mula marah jusa, lepas tu marah maki orag yang gaji bawah sikit dari jusa, lepas tu cikgu kena hentam, lepas tu sekarang nurse dan doktor..PM dan presiden qpack dah tentu le kena hentam..

ingat-ingat tuhan le..

DG44 berkata...

Ye..tgh kira duit...mengajo sepenuh hati pun org duk kutuk...baik kira duit

Tanpa Nama berkata...

Salam semua

Jika kamu boleh membuatkan kamu tidak dikenali, maka lakukanlah. Apa salahnya jika kamu tidak dikenali?. Apa salahnya jika kamu tidak dipuji?. Apa salahnya jika kamu dikeji oleh manusia tetapi dipuji disisi Allah swt?????

From BP

Tanpa Nama berkata...

secara keseluruhan SSM lebih baik daripada SPBA.Semua nya ADIL. Dapat sama rata. Tahniah Cuepacs

Tanpa Nama berkata...

Lepas ni tolong pesan kat anak2 xpyh belajar tinggi...bg dpt spm je..lepas tu mintak kerja gomen dgn spm...gaji tinggi

Tanpa Nama berkata...

yang jawatan tukang menggunakan kelulusan SPM+SIJIL mcm mana lak?dan ada yap DIPLOMA juga.
kot masih nak mengikut lever PMR lg guna SSM..dalam SBPA kira dh ok pun..kelayakan SPM+SIJIL..nama pun dh berubah pembantu kemahiran..kira sedap la..dari tukang ni, kadang2 ada PA sendiri xtau adanya jawatan tukang..
HARAP PIHAK JPA tidak lepas pandang dengan jawatan KAMI..

ADA IJAZAH, TAPI DEMAND NAK GAJI SATU CAKERAWALA berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku gelak je baca komen MANUSIA KELAS KE TIGA

kat sini, manusia lepasan SPM pun boleh reka cerita macam-macam...
Isnin, Mac 12, 2012 4:08:00 PM
-------------------------------------

POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ..........angin akhmar kot sbpa dimansuhkan.

Tanpa Nama berkata...

hatiku kelu....tak tahu nak kata....

Isnin, Mac 12, 2012 9:52:00 AM

TDK MENGHIRAUKAN KEREDHAAN MANUSI JIKA DISEBALIKNYA ADALAH KEMURKAAN ALLAH SWT. SESUNGGUHNYA MANUSI BERBEZA-BEZA DARI SUDUT TABIAT, KECENDERUNGAN, CARA BERFIKIR DAN MATLAMAT MEREKA. JADI PERCUBAAN UNTUK MENDAPAT KEREDHAAN ADALAH SATU MATLAMAT YANG TIDAK TERCAPAI. ORANG YANG IKHLAS TIDAK MENYUSAHKAN DIRINYA DENGAN PERKARA INI. BUDAK DARJAH 6

FROM BP

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
bagi aku la pulak.JPA patut selaraskan pemberian elaun kritikal 15% drp gaji pokok kepada semua staff yang perkhidmatannya kritikal juga di hospital kerajaan. skrg ni hanya bagi kepada jururawat u29 jer. Bagi la juga elaun kritikal tu kepada juru xray, fisioterapi, pembantu farmasi dan juruteknologi makmal. Mereka pun kerja contact dengan pesakit juga. handling biohazard sample lagi. kena sinaran radiasi yang boleh wat penyakit kanser. tapi kami tak dapat aper2. sekurang2nya MA dapat gak 10%. Banyak wo 15% drp gaji pokok tu. Kalo kerja 5 tahun basic RM 1895 elaun krikal dah dapat dlm RM 284. ni depa yg dpt elaun kritikal SSM naik basic so naik la elaun krikal. babi betol. Kalo macam ni ramai la kalangan kami kerja sambil lewa. ingat kesihatan pesakit ditangan kami. Macam sial dah la SSM baru ni pun mcm taik

..................................

sokong sangat .... knp hanya jururawat je ydapat elaun kritikal sedangkan kami juru x-ray pun contact to patient kne angkat pesakit pindah pesakit contact dgn peyakit pesakit lagi ....... adil lah utk semua ...tanpa juru x-ray sape nk angkat pesakit kat dalam bilik pemeriksaan x-ray tu ...nak arapkan staff nurse dengar x-ray semua dah lari sepuluh batu...
lagi satu staff nurse yang berkeje di jabatan x-ray ada dua kelebihan cuti radiasi n eleaun kritikal
mana adil sbb kerja staff nurse di jabatan x-ray hanya sediakan set2 untuk pemeriksaan sahaja dan ambil barang y diperlukan kan je...
sedangkan kaki juru xray x ada eleaun kritikal dan keje kami melabihi staff nurse kne angat pesakit dan sebagai nyer...
dah berape ramai juru x-ray yang mengalami PID disebabkan oleh proses mengangkat pesakit ... tp bila dah sakit kami juru xray di buang seperti sampah sbb dah tak berguna...mana hak kami ....pualang kan semuala hak kami dengan pemberian elaun kritikal dan elaun khas PID......

===================================

PENGALAMAN AKU SBG PESAKIT
.
TENTANG JURURAWAT DAN DOKTOR,MEMAMG KERJA MEREKA TERUK,MEREKA SELALU KENA KOMPLEN DISEBABKAN TAHAP KEPUASAN PESAKIT YANG NAK CEPAT DAN RAWATAN TERBAIK.JANGAN NAFIKAN KERJA MEREKA.
TENTANG JURU X RAY,JIKA ANDA KATAKAN ANDA SAKIT BELAKANG ANGKAT PESAKIT ADAKAH JURURAWAT TAK ANKAT PESAKIT?CUBA JAWAB DENGAN JUJUR ADAKAH ANDA MAMPU MEMBERSIHKAN MUNTAH DAN NAJIS PESAKIT.BANYAKNYA SAYA TENGOK JURU XRAY MELARIKAN DIRI DAN MEMAMGGIL NURSES BILA ADA PESAKIT MUNTAH WALAUPUN DEPAN KAUNTER X RAY.TINGGI SANGATKAH TARAF ANDA DAN RENDAH SANGATKE TARAF NURSES?
ADA JUGA JUR XRAY YANG SELAMBA BADAK TUTUP KAUNTER BILA MASA BUKA PUASA.SIKAP BEGITU TIDAK ADA PADA JURURAWAT,PPP DAN DOKTOR,SETIDAK NYA MEREKA BERGILIR GILIR MAKAN.

HENTIKAN LAH MERENDAHKAN NURSES.JIKA AK PERJUANGKAN KITIKAL,GUNALAH KESATUAN,BERI JUSTIFIKASI KENAPA ANDA LAYAK DAPAT ELAUN KRITIKAL.JANGAN MERENDAHKAN ORANG LAIN DENGAN MENGATAKAN KERJA NURSES REMEH.

Tanpa Nama berkata...

dok dengki kat cikgu cikgi tu psai paa..gi la minta keja cikgu klau rsa cikgu ni keja senang..nak jemput korang gi sekolah dan duduk mengajar sat ..nanti korang akan rasa atau pun pengsan terus..anak di rumah 2/3 orang pun x larat nak jaga..ini 35-40 orang cuba lah bayang sat macamna cikgu2 nak hadapi semua ni..cuti pun kami bukan cuti dok tido saja ada kelas tambahan untuk upsr g la jenguk kat seklah kalau tak percaya..dengki tak habis2..itu rezeki dia orang..

Tanpa Nama berkata...

ADA IJAZAH, TAPI DEMAND NAK GAJI SATU CAKERAWALA berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku gelak je baca komen MANUSIA KELAS KE TIGA

kat sini, manusia lepasan SPM pun boleh reka cerita macam-macam...
Isnin, Mac 12, 2012 4:08:00 PM
-------------------------------------

POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ..........angin akhmar kot sbpa dimansuhkan.

Isnin, Mac 12, 2012 6:52:00 PM
=====================================================
aku lagi gelak baca komen ko, dah ko anggap mereka tu manusia kelas ketiga yang ko baca tu buat apa.
dowh.

Tanpa Nama berkata...

ku lagi gelak baca komen ko, dah ko anggap mereka tu manusia kelas ketiga yang ko baca tu buat apa.
dowh.

Isnin, Mac 12, 2012 6:59:00 PMSalam semua

Jadilah kamu sumber ilmu, lampu petunjuk, penunggu setia rumah, pelita di malan hari, berhati-hatilah yang sentiasa baru, berpakaian buruk, asalkan kamu dikenali kalangan ahli langit dan tidak dikenali oleh kalangan ahli dibumi.

From BP

Tanpa Nama berkata...

ADA IJAZAH, TAPI DEMAND NAK GAJI SATU CAKERAWALA berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku gelak je baca komen MANUSIA KELAS KE TIGA

kat sini, manusia lepasan SPM pun boleh reka cerita macam-macam...
Isnin, Mac 12, 2012 4:08:00 PM
-------------------------------------

POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ POYOWZS JEWSZ..........angin akhmar kot sbpa dimansuhkan.

Isnin, Mac 12, 2012 6:52:00 PM
=====================================================
aku lagi gelak baca komen ko, dah ko anggap mereka tu manusia kelas ketiga yang ko baca tu buat apa.
dowh.
--------------------------------------
Aku gelak je baca komen MANUSIA KELAS KE TIGA

kat sini, manusia lepasan SPM pun boleh reka cerita macam-macam...
Isnin, Mac 12, 2012 4:08:00 PM

mamat atau minah ni, mentaliti zaman PURBAWARA ni, ANGKUH ANGKUH ANGKUH
MINDA DULU KALA
BELAJAR TERIMA KRITIKAN.

minat sbpa berkata...

KEMBALIKAN SBPA.

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN JADUAL GAJI SBPA.

NAIKKAN PELARASAN 13 % DARI GAJI SSM,KEMUDIANPINDAH KE TANGGA GAJI PALING HAMPIR SBPA.

PELARASAN GAJI 13% KEMUDIAN PINDAH KE MATA GAJI TERHAMPIR SBPA YANG DIBATALKAN DULU.

GABUNGKAN SBPA DAN SSM

JADILAH SBSM

"SARAAN BAU SATU MALAYSIA"

Tanpa Nama berkata...

KEMBALIKAN SBPA.

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN JADUAL GAJI SBPA.

NAIKKAN PELARASAN 13 % DARI GAJI SSM,KEMUDIANPINDAH KE TANGGA GAJI PALING HAMPIR SBPA.

PELARASAN GAJI 13% KEMUDIAN PINDAH KE MATA GAJI TERHAMPIR SBPA YANG DIBATALKAN DULU.

GABUNGKAN SBPA DAN SSM

JADILAH SBSM

"SARAAN BARU SATU MALAYSIA"

Tanpa Nama berkata...

KEMBALIKAN SBPA.

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN SBPA

KEMBALIKAN JADUAL GAJI SBPA.

NAIKKAN PELARASAN 13 % DARI GAJI SSM,KEMUDIANPINDAH KE TANGGA GAJI PALING HAMPIR SBPA.

PELARASAN GAJI 13% KEMUDIAN PINDAH KE MATA GAJI TERHAMPIR SBPA YANG DIBATALKAN DULU.

GABUNGKAN SBPA DAN SSM

JADILAH SBSM

"SARAAN BARU SATU MALAYSIA"

sang BP rajunatapa berkata...

next ......
apa next, poyo ko

sang BP rajunatapa berkata...

MACAM LA ORANG TAK TAU NICK NAME SECRET TU SIAPA. MINAH POYO YU LA, SIAPA LAGI.

Tanpa Nama berkata...

hak3..dpt gelak jer la,dlm sbpa gji aku naik tinggi dari 13%ssm..nk bt cmna dh rezki aku cmtu trima jer la.yg pnting smua PA puas hati.

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih buat Ibubapaku dan Guru2ku.
Jangan marah dgn yang komen negatif diatas.
Percayalah yang komen gitu-gitu adalah yang hancuss dan haprak SPM nya dulu-dulu.
Time belajar kaki ponteng, mengayat awek...pelekeh bebudak kelas baik.

Bila dah mula keja, modal spm haprak lagi hancuss keja gomen, dapat gaji ciput APALAGI cikgu ler jadi kambing hitam..kow-kow kasi.

Percayalah : Kami yang kemenara gading di luar dan dalam negara tetap mengucapkan Ribuan Terima Kasih....kamilah jurutera, akauntan, ptd, doktor, pensyarah dan lain2 tetap berterima kasih
kepada ibubapa & guru.

Land End


;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Saya setuju diatas:
Tapi apalah sangat dengan time base cikgu ni bro... Nak cepat jadi PTD la bro. Dlm 10 tahun dah boleh pergi ke gred 48/52. Atau jadi pensyarah bro. Tamat PhD dlm umur 28 dah boleh dilantik ke gred 51/52 bro...Cikgu ada ijazah sarjana muda saja dan kalau ada Master atau PhD tak dpt pun naik gaji atau gred. Pilihan di tangan anda. Tapi kalau tak ada ijazah TAK Payah la komen lebih-lebih sebab gred maksima 38 jer. Guru ijazah 41-54, bukan ijazah 29-38 Jangan la di banding dgn yg 17 ke, 22 ke atau 27. TERIMA KASIH PM; Sangat2 setuju dgn kenaikan 7-13 peratus. Kalau saya tak setuju dah lama saya angkat kaki tinggalkan keja gomen ni.
PA JANGAN HIPOKRIT.

Drp:
Dulu jadi guru kejap.

Tanpa Nama berkata...

tak semua org mcm kau...ramai yg rajin kerja Ƨontohnya kerosakan jalan, trafic light dpt aduan bergegas turun padang wpun lepas waktu kerja..

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju diatas:
Tapi apalah sangat dengan time base cikgu ni bro... Nak cepat jadi PTD la bro. Dlm 10 tahun dah boleh pergi ke gred 48/52. Atau jadi pensyarah bro. Tamat PhD dlm umur 28 dah boleh dilantik ke gred 51/52 bro...Cikgu ada ijazah sarjana muda saja dan kalau ada Master atau PhD tak dpt pun naik gaji atau gred. Pilihan di tangan anda. Tapi kalau tak ada ijazah TAK Payah la komen lebih-lebih sebab gred maksima 38 jer. Guru ijazah 41-54, bukan ijazah 29-38 Jangan la di banding dgn yg 17 ke, 22 ke atau 27. TERIMA KASIH PM; Sangat2 setuju dgn kenaikan 7-13 peratus. Kalau saya tak setuju dah lama saya angkat kaki tinggalkan keja gomen ni.
PA JANGAN HIPOKRIT.

Drp:
Dulu jadi guru kejap.
Isnin, Mac 12, 2012 8:48:00 PM
-----------------------------------

jadi guru kejap pun nak heboh.
pegiiii da.

Tanpa Nama berkata...

gembira nampaknya CUEPACS dan KPPK yang rata-ratanya DG 29, DG 32 dan DG 38 yg memperbodohkan golongan DG 41, DG 44. Pihak CUEPACS dan KPPK hanya berjuang untuk meningkatkan taraf mereka dan tidak bg golongan berijazah....
a. golongan berijazah masih menerima elaun BISP 5% berbanding 10 % golongan bukan berijazah... MASIH!!!! pergi mana pihak CUEPACS?

b. segala kenaikan pangkat di sekolah-sekolah rendah hanya kepada pihak DG32, DG34 dan DG38...apakah reaksi CUEPACS dan KPPK ? masih menuduh kerajaan? di manakah ketelusan kamu ? Golongan yang baru berijazah yang berada di Tangga 32 diberikan DG34 dan terus dinakkan pangkat ke DG 41...pada masa dulu, kami kena hadiri temuduga dan ada yg gagal. perjuangan KPPK dan CUEPAS untuk diri sendiri dan keluarganya hebat betul...

Tanpa Nama berkata...

masa SSM aku naik RM 82 saje. balik SSM 13% naik aku dapat kenaikan RM280 dan junior aku dapat makin kurang macam kamu jugaklah. Eloklah tu kerana SSM mengambil kira seniority dalam jumlah sebenar kenaikan manakla SBPA tidak ada prinsip keadilan. jangan pulak apa yang telsh kurang dari kamu dalam SBPA kamu tak puas hati kerana apa yg kamu dalam SBPA adalah sebahagiannya hak orang lain yg teraniya. paham!!

PA Setia berkata...

Birokrasi dalam perkhidmatan awam perlu dihapuskan. Pimpinan negara kita dah lama sebut iaitu tingkat sistem penyampaian.Peraturan kuno sewajarnya dah tak da baru imej PA dipandang tinggi. Punca birokrasilah PA masih belum menerima kenaikan gaji. Kepada PA yang naik gaji bulan Januari sepatutnya dah dapat. Kadang-kadang bulan ogos baru dapat kenaikan gaji. Inikan birokrasi dalaman nama nya.

Tanpa Nama berkata...

ni seorang lagi pegawai bodo... jenis peting diri sendiri

Tanpa Nama berkata...

SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI DAN TUJUH LAUTAN!

Tanpa Nama berkata...

Guru DG41
Kita semua dlm perkhidmatan awam, ibarat telur dan ayam.sapa dulu dan sapa kemudian, sapa lebih penting dan sapa kurang penting.hakikatnya, tanpa telur, tiadalah ayamnya, tanpa ayam tiadalah telurnya.berhentilah mencemuh kpd kumpulan tertentu, kerana blum pasti kita sebaik mereka.rezeki kita Allah yg kasi, apabila kita bersyukur, maka dijanjikan rezeki yg lebih lagi.mungkin rezeki Allah bukan dalam bentuk wang ringgit, tetapi dlm pelbagai bentuk yg mungkin kita tidak sedari. redhalah dengan apa yg ada.jgn tambah dosa kering disini, bentuklah satu kesatuan yg kuat yg boleh membela nasib kita.kalu anda rasa cuepacs tak dapat membantu, apa kata anda sertai dan pimpinlah mereka.cerita pasal duit, sampai kiamat pon tak habis!!

secret poyowzs berkata...

sang BP rajunatapa berkata...

MACAM LA ORANG TAK TAU NICK NAME SECRET TU SIAPA. MINAH POYO YU LA, SIAPA LAGI.
Isnin, Mac 12, 2012 8:18:00 PM
-------------------------------------

WOITZS!!!!SECRET, SECRET TUEWZS POYOWZS JEWZS KEWZS, MACAM TAHU JEWZS TUEWZS, MENTALITI PEWZS JADAH. SECRET, MU POYOWZS TERSANGAT OVER ACTING.

Tanpa Nama berkata...

Aku ni komen ke 124. Nak bagitau dah kerja 32 tahun. Tak lama tapi dah masak dengan asam garam PA dari gred 1 - 54 je. Sebenarnya gred 1 - 16 dah banyak diberi insentif. Gred 17 - 40 taklah seberapa mendapatnya. Gred 41 - 54 sampai sendawa 3 kali. Gred 17 - 40 ni adalah kumpulan pelaksana sebenar baik dari segi dasar ataupun prinsip. Gred 1 - 16 bertugas atas arahan. Gred 17 - 40 bertugas atas arahan dan komitmen tugas jawatan. Gred 41 - 54 bertugas atas komited dan komitmen jawatan tapi masih meletakkan pelaksanaan ke bahu gred 17 - 40. Dari segi beban tugas yang paling berat memikul ialah gred 17 - 40. Dari segi naik pangkat gred 41 ke atas biasanya 5 tahun dah jadi 44.
Gred 17 biasanya 15 tahun baru jadi 22. Kalau 41 dalam 15 tahun dah jadi 52. Ini ada kebenarannya.
Aku pikir gred tak jadi soal pokok. Tapi beban tugas. Ok contoh komitmen buat bajet. 52 arah 48 arah 44 arah 41 arah 32 arah 27 arah 22 arah 17. Setelah siap dari 17 beri ke 22 sampailah ke 52.
Si 17 - 40 punyalah buat kerja sampai lupa malam, lupa cuti, lupa ajar mengaji anak dan lupa tengok kerja rumah sekolah anak dan lupa jengok emak bapak yang dah tua, demi tugas. Tapi semuanya ini tak dipandang betul2 dari segi gaji dan imbuhan. Kesian2. Walaupun kerja itu adalah ibadah tapi masa kita hidup ini perlu makan minum, pakaian, kemudahan dan tempat tinggal, timbang rasa dan kasih sayang. Banyak atau sikit semuanya perlu wang lebih. Harap2 ada yang respon catatan ini. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Aku ni komen ke 124. Nak bagitau dah kerja 32 tahun. Tak lama tapi dah masak dengan asam garam PA dari gred 1 - 54 je. Sebenarnya gred 1 - 16 dah banyak diberi insentif. Gred 17 - 40 taklah seberapa mendapatnya. Gred 41 - 54 sampai sendawa 3 kali. Gred 17 - 40 ni adalah kumpulan pelaksana sebenar baik dari segi dasar ataupun prinsip. Gred 1 - 16 bertugas atas arahan. Gred 17 - 40 bertugas atas arahan dan komitmen tugas jawatan. Gred 41 - 54 bertugas atas komited dan komitmen jawatan tapi masih meletakkan pelaksanaan ke bahu gred 17 - 40. Dari segi beban tugas yang paling berat memikul ialah gred 17 - 40. Dari segi naik pangkat gred 41 ke atas biasanya 5 tahun dah jadi 44.
Gred 17 biasanya 15 tahun baru jadi 22. Kalau 41 dalam 15 tahun dah jadi 52. Ini ada kebenarannya.
Aku pikir gred tak jadi soal pokok. Tapi beban tugas. Ok contoh komitmen buat bajet. 52 arah 48 arah 44 arah 41 arah 32 arah 27 arah 22 arah 17. Setelah siap dari 17 beri ke 22 sampailah ke 52.
Si 17 - 40 punyalah buat kerja sampai lupa malam, lupa cuti, lupa ajar mengaji anak dan lupa tengok kerja rumah sekolah anak dan lupa jengok emak bapak yang dah tua, demi tugas. Tapi semuanya ini tak dipandang betul2 dari segi gaji dan imbuhan. Kesian2. Walaupun kerja itu adalah ibadah tapi masa kita hidup ini perlu makan minum, pakaian, kemudahan dan tempat tinggal, timbang rasa dan kasih sayang. Banyak atau sikit semuanya perlu wang lebih. Harap2 ada yang respon catatan ini. Terima kasih.

Isnin, Mac 12, 2012 10:51:00 PM

============================
i sokong...sgt sokong..sy N.17 yg menghadapi perkara yang sama..sekadar bertukar pendapat..Terima Kasih

Tanpa Nama berkata...

AKU TAK SETUJU BIROKRASI DIHAPUSKAN TAPI PERLU DIPERMUDAHKAN. KERAJAAN JUGA BERERTI BIROKRASI. KALAU TAK ADA BIROKRASI KERAJAAN TIADA KUASA.
PENIAGA BUAT SESUKA HATI, PENYAMUN BEBAS MEROMPAK DAN UNDANG-UNDANG DITANGAN SENDIRI. OLEH KERANA ITU BIROKRASI PERLU DI PERKASAKAN DALAM PERKHIDMATAN AWAM. TERIMA KASIH.

Tanpa Nama berkata...

Kat tempat aku sekarang ini kueh seketul 40 sen. Nasi lemak berlauk rm3.00. Dulu sebelum pelarasan gaji kueh 4 ketul rm1.00 nasi lemak berlauk rm2.50. Harap lepas ni harga yang ada ni kekal ye. Kesian anak2 kita yang sedang belajar diluar sana sewa kediaman, makan minumnya dan tambang pergi balik ke tempat belajar tak kiralah swasta atau kerajaan. Yang terbeban mak bapaknya jugak. Ptptn pun kena bayar balik. Biasiswa susah nak dapat kena ada kabel. Kesian2. Sebelum lelapkan mata pikir2 lah perkara2 ni. Masa depan anak2 kita macam mana. Siapa yang nak bela atau membela atau terbelakah nanti. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Aku ni komen ke 124. Nak bagitau dah kerja 32 tahun. Tak lama tapi dah masak dengan asam garam PA dari gred 1 - 54 je. Sebenarnya gred 1 - 16 dah banyak diberi insentif. Gred 17 - 40 taklah seberapa mendapatnya. Gred 41 - 54 sampai sendawa 3 kali. Gred 17 - 40 ni adalah kumpulan pelaksana sebenar baik dari segi dasar ataupun prinsip. Gred 1 - 16 bertugas atas arahan. Gred 17 - 40 bertugas atas arahan dan komitmen tugas jawatan. Gred 41 - 54 bertugas atas komited dan komitmen jawatan tapi masih meletakkan pelaksanaan ke bahu gred 17 - 40. Dari segi beban tugas yang paling berat memikul ialah gred 17 - 40. Dari segi naik pangkat gred 41 ke atas biasanya 5 tahun dah jadi 44.
Gred 17 biasanya 15 tahun baru jadi 22. Kalau 41 dalam 15 tahun dah jadi 52. Ini ada kebenarannya.
Aku pikir gred tak jadi soal pokok. Tapi beban tugas. Ok contoh komitmen buat bajet. 52 arah 48 arah 44 arah 41 arah 32 arah 27 arah 22 arah 17. Setelah siap dari 17 beri ke 22 sampailah ke 52.
Si 17 - 40 punyalah buat kerja sampai lupa malam, lupa cuti, lupa ajar mengaji anak dan lupa tengok kerja rumah sekolah anak dan lupa jengok emak bapak yang dah tua, demi tugas. Tapi semuanya ini tak dipandang betul2 dari segi gaji dan imbuhan. Kesian2. Walaupun kerja itu adalah ibadah tapi masa kita hidup ini perlu makan minum, pakaian, kemudahan dan tempat tinggal, timbang rasa dan kasih sayang. Banyak atau sikit semuanya perlu wang lebih. Harap2 ada yang respon catatan ini. Terima kasih.

============================
i sokong...sgt sokong..sy N.17 yg menghadapi perkara yang sama..sekadar bertukar pendapat..Terima Kasih

=================================
I like 1000X :)

Tanpa Nama berkata...

pepatah inggeris ada mengatakan "with age comes a certain perspective". jadi umur memainkan peranan dalam mematangkan perkhidmatan awam. bukan tak boleh ambil, tapi jangan bubuh ke pos yang melibatkan kepentingan kakitangan bawahan secara khusus dan kepentingan awam secara umum. ambil contoh mudah, apa akan jadi sekiranya doktor gred 41 yang berumur sekitar pertengahan 20an disuruh buat pembedahan laparoskopik?

------------------------

apa masalahnya? kalau dah boleh buat pembedahan apa masalahnya? majukanlah sikit pemikiran ko tu,pakar pun ramai umur pertengahan 20an kat malaysia ni.

nak ambil contoh tu jangan sampai orang fikir ko ni menulis tanpa fakta.

pedang berkata...

Memang korang nampak orang org 'frontliner' je...kami org2 belakang ni mmg org x kenal..ko igt test2 dari taik, air kencing, nanah, daging busuk, sel benign, kanser, darah2 tercemar dengan jangkitan tu, duktur dengan misi ke buat test? Kami ni yang x dibayar seberapa ni yang buat test..risiko kimia, biohazard, fizikal, elektrikal, agen2 jangkitan, keje dengan nanah, taik, air kencing setiap hari, 24 jam sehari, 365 hari setahun yang buat..set2 misi n duktur semua mau cepat..kami yg terlompat2 buat kerja..mesin rosak repair sendiri dulu sb xnak lari lturn around time. Onkol malam x tido..sampai sampai x behenti..mcm di makmal kami, result mau keluar dalam 1 1/2 jam x kira by hook or by crook dan mematuhi amalan iso 15189 dan iso 9001..keje malam sorang2 je kat lab...nak jimat bajet..reagen beli 3rd party (bukan ori) pun nak jimat bajet...kalu mati dalam lab, busuk je mayat kami sb keje sorang..beban tugas tinggi..tahun 2010, lab kami buat 3 juta test, last year lab kami buat 5 juta test..ada orang lain nampak? xde sb kami org belakang tabir...dengan elaun kritikal, elaun tibi or elaun hazard xde, kami dapat ciput je..naik pangkat atas kekosongan..kami ada 300++ di sini..dalam 20+ je U32, 6 org U36 dan 2 org je U38. U40 xde langsung..ramai naik pangkat KUP je baru2 ni...nak minta naik pgkt pun malu sbb senior2 ramai lagi x naik kanan (U32)..perkembangan kerjaya ilek..sb xde gred pegawai..ada degree or master pn xde pe sb kene apply post lain..perkhidmatan terputus...gaji saya cuma RM 10.20 je sejam dan saya dah berkhidmat 10 tahun...so pikir la sendiri ke'frust'san kami...bukan marah...just nak bagi tau realiti...

Tanpa Nama berkata...

semua guru adalah menjalankan tugas yang sama.Tapi bagi elaun tak sama .
Guru BI mengajar BI sebab dia opsyen BI. Tapi semua guru BI dapat elaun BISP. Adalah baik sekiranya elaun ini dipanjangkan kepada semua yang bergelar GURU.Lain la kalau guru yang mengajar mat dan sains dalam BI

Tanpa Nama berkata...

Cikgu ni tsk psysh la bagi kenaikan pangkat secara timebased. Elok kekalkan ikut cara sekarang sebab bodoh sombong. Siapa yg campakkan guru bertukar kerja ke tempat yg jauh dpr keluarga...jawabnya cikgu jugak...bila buat rayuan haram dilayannya. Elok jgn dinaikkan pangkat biar cikgu semua mengajar jgn kasi buat pentadbiran sebab bangang sangat dan zalim...lebih zalim dpd KSN. KSN dia kacau pegawai tinggi yg sudah kaya dan stabil. Ini cikgu kacau cikgu yg pangkat rendah dah la susah miskin dianiaya lagi. Memang bodoh sombong cikgu ni bila dah naik pangkat. gila kuasa. Tolonglah kerajaan jgnla naikkan pangkat cikgu secara time. Yg sekarang ni pun dah berlagak sombong dan zalim...kalautime based lagi la.

Tanpa Nama berkata...

semua guru adalah menjalankan tugas yang sama.Tapi bagi elaun tak sama .
Guru BI mengajar BI sebab dia opsyen BI. Tapi semua guru BI dapat elaun BISP. Adalah baik sekiranya elaun ini dipanjangkan kepada semua yang bergelar GURU.Lain la kalau guru yang mengajar mat dan sains dalam BI
################333
BETUL CAKAP SAUDARA DI ATAS....ELAUN APA KE JADAH NYE MEMANG DIA OPSYEN...KEMENTERIAN TERUK...TAK ADIL...

Tanpa Nama berkata...

yang korang x puas hati sgt dengan cikgu kenapa...biar la nk gaji lebih ke ape..cuti byk ke ape..masa korang sek dulu sape ajar bukan cikgu ke..ape2 pun terima kasih atas usaha sikgu yang mengajar saya nie..sy tetap respect cikgu..

hang secret adik hang lekiu berkata...

Tanpa Nama berkata...

SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI DAN TUJUH LAUTAN!
-------------------------------------

ada ijazah, demand lebih. gaji nak satu kapal, satu pulau dan 7 planet.

Tanpa Nama berkata...

Negara kita dimurahkan rezeki.Hasil pendapatan negara banyak.Hasil PETRONAS untung berbilion2.Tapi banyak berlaku penyelewengan ,ketirisan, rasuah, oleh pak/ mak/ kak menteri.Pasai tu lah gaji PA rendah jika dibandingkan dengan negara jiran.Tapi minyak tetap murah jika dibandingkan dengan Thailand.

Tanpa Nama berkata...

Bila JPA nak keluarkan pekeliling ni???

Tanpa Nama berkata...

Yang kau orang semua dok kemen pasai gaji ni , kenape. Tak puas hati ke. Mari kita pakat tukar kerajaan pada PU 13 ni. Kita cuba PR pula .Kita macamana PR memerintah.Kalau tak puas hati juga kita ubah balik pada PU ke 14. Bukan lama 5 thun saja.Kita pakat2 cuba tengok sekali macamana.Marilah sama2 kita UNDI PR pada PU ke 13 ni

Tanpa Nama berkata...

xnk la aku try2....klu xde apa2 prubahan....5th lama tu beb..

Tanpa Nama berkata...

hang secret adik hang lekiu berkata...

Tanpa Nama berkata...

SIJIL CIPUT NAK GAJI SELORI DAN TUJUH LAUTAN!
-------------------------------------

ada ijazah, demand lebih. gaji nak satu kapal, satu pulau dan 7 planet.
Selasa, Mac 13, 2012 6:57:00 AM
-----------------------------------
ini kes ada ijazah nak demand lebih, ye la ada ijazahkan, bukannya cap ayam. owh!!!! paham3X. kita nak habaq mai, ada ijazah kita paham, kita memang nak bagi yang ijazah ni gaji satu alam cakerawala, tunggu.

Tanpa Nama berkata...

MU PELAWOK PELAWOK HAHAHA

Administrator berkata...

Lama2 rasa bosan pulak baca komen yang tidak bernas terutamanya banyak mempertikaikan tugas orang lain dan gaji orang lain.

Yang bawah mempertikaikan tugas orang atas, yang atas mempertikai kerja orang bawah.

Sudah la tu. Mari kita bekerjasama untuk negara kita dan anak cucu kita yang bakal mewarisi negara ni

Tanpa Nama berkata...

Mengangkat Imej Perkhidmatan Awam. Pada pendapat saya imej tersebut memang sudah lama diterapkan dan sudahpun menjadi darah daging walaupun 'orang-orang atasan' tidak mengiktirafnya dengan menyelar peringkat bawahan perkhidmatan awam sebagai penerima 'Anugerah Penyapu'. Berbagai lagi telahan mereka terhadap 'orang bawah'seolah-olah mereka sahajalah yang selama ini bertungkus lumus menaikkan imej perkhidmatan awam hingga ke tahap sekarang. Soalan saya siapakah yang sebenarnya yang Menjatuhkan, Mengaibkan, Menghina Perkhidmatan awam? adakah kami... kaum bawahan? Siapa yang sekarang ini terserlah gunting dalam lipatan? siapa yang menginiaya Perkhidmatan Awam, siapa yang mengambil kesempatan, siapa yang tidak amanah, siapa yang mengaut wang kerajaan berguni-guni.... nasib baiklah adanya Cuepacs, adanya Dato Omar adanya lain-lain AJKJ yang amanah dan ikhlas. Petualang-petualang ini patut di nyahkan dari Perkhidmatan, malu kami.... wahai kaum 'atasan' yang cakap tak serupa bikin, sedarlah... malulah kepada Allah... letaklah jawatan kamu sebelum kamu merasa diaibkan kelak... Allah maha melihat dan mengambil tindakan yang adil.

Tanpa Nama berkata...

Saya rasa dua orang inilah bertanggungjawab merosakkan sbpa... siapa lagi kalau tak KSU dan Pengarah Perkh. Awam TU SENDIRI

tarakmalu punya org berkata...

Membatalkan SBPA seumpama membatalkan taraf Bumiputra kepada masyarakat Siam. Apakah mereka akan bersetuju dgn pembatalan itu. Samalah juga kepada kumpulan yg dinaikkan gred dan tiba2 kembali ke gred asal.

Tanpa Nama berkata...

Kepada yang cakap Orang PA dok Bermesej dalam nie, MMG BETUL dorang bermesej dalam nie termasuk aku!!...Tapi siapa yang patut dipersalahkan bila PA mesej dalam nie time KERJA?? SUdah tentulah Kerajaan di bawah pimpinan najib....Aku cakap begitu kerana, pasal dorang yang menggubal pergerakkan gaji dari SBPA sampai dah arwah SBPA tu tapi gaji still ding dong tak tahu bila nak dapat....KALAU SEMUA NIE DAH CLEAR, COMPEM SEMUA WARGA PA TAK SEBUK2 NAK BUKA BLOG NIE 24 JAM UNTUK MENGETAHUI PERKEMBANGAN TERBARU TTG GAJI......SEKIAN, SAYA KARAM DILAUT MELAPORKAN!!

Tanpa Nama berkata...

Keputusan YAB PM tidak berapa memihak kepada PA Malaysia dengan kenaikan harga barang yang melampau ! Keputusan beliau amat mengecewakan rata rata PA yang patut mendapat kenaikan sebanyak RM 1500 AT LEAST! Tapi we will wait for GE 13 lah !

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

kesimpulan dari kisah-kisah sedih dan pilu di atas:

1. nak buat kesatuan sekerja perlu ada wakil dari SETIAP SKIM/PERJAWATAN dan SETIAP NEGERI. wakil tersebut mendapat input dari setiap warga kerja setiap negeri. pendek kata macam adun/mp la (walaupun realitinya banyak adun/mp yang tak memperjuangkan nasib rakyat). baru bleh nampak masalah yang dihadapi oleh setiap skim/perjawatan. ni tak, yang membuat dasar, balik2 PTD. PTD tau ke masalah doktor, engineer, IT, sosial, sains, siasatan, penguatkuasaan semua tu? tahukah diorang? taktau. jadi diorang buat sistem/akta/skim ikut selera tekak mereka sahaja.

2. JPA itu sendiri perlu dirombak. bukan disumbat dengan PTD sahaja. tapi perlu ada JUSA/senior dari setiap skim. sebab nama jabatan itu sendiri adalah JABATAN PERKHIDMATAN AWAM, bukannya JABATAN PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK. perkhidmatan awam milik semua, bukan sesetengah skim saja.

3. setiap jabatan diteraju oleh skim masing masing. sebagaimana kastam kini diterajui oleh skim mereka (walaupun dulu parasit parasit PTD ni ada buat percubaan meletakkan orang dia jadi KP). senang cerita, JPN diterajui oleh orangnya, JPJ diterajui oleh skim mereka, malah sepatutnya KSU/KP pelajaran pun perlu diterajui oleh golongan pendidik. pegi letak PTD buat apa?

4. sebagaimana orang di luar sana melalak-lalak menyalahkan kerajaan sekiranya sesuatu itu gagal, begitu juga dengan perkhidmatan awam. perkhidmatan awam diterajui oleh PTD sekian lama, malangnya semakin hari semakin mengarut. oleh yang demikian, PTD sudah tidak relevan. mereka seharusnya dikembalikan kepada tugas asal yang sesuai dengan nama jawatan mereka, iaitu menjadi pegawai TADBIR dan pegawai DIPLOMATIK. tugas-tugas teknikal dan strategik yang lain seharusnya diserahkan kepada mereka yang arif dalam bidang strategik dan teknikal, bukan diberi kepada skim rojak yang bernama PTD ni.

sekian terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Satu aje yang buat aku tak puas hati yang lain semua cancel kenapa cikgu time base boleh kekal, kami pun nak juga time base tuu, cuepacs tolong bawa semula kes nii kat JPA, mana adil.....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku ni komen ke 124. Nak bagitau dah kerja 32 tahun. Tak lama tapi dah masak dengan asam garam PA dari gred 1 - 54 je. Sebenarnya gred 1 - 16 dah banyak diberi insentif. Gred 17 - 40 taklah seberapa mendapatnya. Gred 41 - 54 sampai sendawa 3 kali. Gred 17 - 40 ni adalah kumpulan pelaksana sebenar baik dari segi dasar ataupun prinsip. Gred 1 - 16 bertugas atas arahan. Gred 17 - 40 bertugas atas arahan dan komitmen tugas jawatan. Gred 41 - 54 bertugas atas komited dan komitmen jawatan tapi masih meletakkan pelaksanaan ke bahu gred 17 - 40. Dari segi beban tugas yang paling berat memikul ialah gred 17 - 40. Dari segi naik pangkat gred 41 ke atas biasanya 5 tahun dah jadi 44.
Gred 17 biasanya 15 tahun baru jadi 22. Kalau 41 dalam 15 tahun dah jadi 52. Ini ada kebenarannya.
Aku pikir gred tak jadi soal pokok. Tapi beban tugas. Ok contoh komitmen buat bajet. 52 arah 48 arah 44 arah 41 arah 32 arah 27 arah 22 arah 17. Setelah siap dari 17 beri ke 22 sampailah ke 52.
Si 17 - 40 punyalah buat kerja sampai lupa malam, lupa cuti, lupa ajar mengaji anak dan lupa tengok kerja rumah sekolah anak dan lupa jengok emak bapak yang dah tua, demi tugas. Tapi semuanya ini tak dipandang betul2 dari segi gaji dan imbuhan. Kesian2. Walaupun kerja itu adalah ibadah tapi masa kita hidup ini perlu makan minum, pakaian, kemudahan dan tempat tinggal, timbang rasa dan kasih sayang. Banyak atau sikit semuanya perlu wang lebih. Harap2 ada yang respon catatan ini. Terima kasih.

============================
i sokong...sgt sokong..sy N.17 yg menghadapi perkara yang sama..sekadar bertukar pendapat..Terima Kasih

=================================
I like 1000X :)


----------------------------------


siapa keluar kenyataan ni tidak pernah chek dulu daa, aku 41 dah(close service), pernah hantar email kat JPA diorang nasihat tak apa masuk mobiliti sistem dalam SBPA, bila chek baru aku faham diorang suruh kami berhenti dalam perkhidmatan awan, kawan2 ada yang dah hampir 20 tahun masih 41 lagi, kami tidak ada time base, jadi bersyukur la dah ada time base 15 tahun,

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih buat Ibubapaku dan Guru2ku.
Jangan marah dgn yang komen negatif diatas.
Percayalah yang komen gitu-gitu adalah yang hancuss dan haprak SPM nya dulu-dulu.
Time belajar kaki ponteng, mengayat awek...pelekeh bebudak kelas baik.

Bila dah mula keja, modal spm haprak lagi hancuss keja gomen, dapat gaji ciput APALAGI cikgu ler jadi kambing hitam..kow-kow kasi.

Percayalah : Kami yang kemenara gading di luar dan dalam negara tetap mengucapkan Ribuan Terima Kasih....kamilah jurutera, akauntan, ptd, doktor, pensyarah dan lain2 tetap berterima kasih
kepada ibubapa & guru.

Land End
///////////@@@@@@@@@

ADA AKU KESAH KA
SIJIL CIPUT BIAR
GAJI MAU LEBIH MAAA
BARU BEST ME-NGULAR

Tanpa Nama berkata...

next

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Mengangkat Imej Perkhidmatan Awam. Pada pendapat saya imej tersebut memang sudah lama diterapkan dan sudahpun menjadi darah daging walaupun 'orang-orang atasan' tidak mengiktirafnya dengan menyelar peringkat bawahan perkhidmatan awam sebagai penerima 'Anugerah Penyapu'. Berbagai lagi telahan mereka terhadap 'orang bawah'seolah-olah mereka sahajalah yang selama ini bertungkus lumus menaikkan imej perkhidmatan awam hingga ke tahap sekarang. Soalan saya siapakah yang sebenarnya yang Menjatuhkan, Mengaibkan, Menghina Perkhidmatan awam? adakah kami... kaum bawahan? Siapa yang sekarang ini terserlah gunting dalam lipatan? siapa yang menginiaya Perkhidmatan Awam, siapa yang mengambil kesempatan, siapa yang tidak amanah, siapa yang mengaut wang kerajaan berguni-guni.... nasib baiklah adanya Cuepacs, adanya Dato Omar adanya lain-lain AJKJ yang amanah dan ikhlas. Petualang-petualang ini patut di nyahkan dari Perkhidmatan, malu kami.... wahai kaum 'atasan' yang cakap tak serupa bikin, sedarlah... malulah kepada Allah... letaklah jawatan kamu sebelum kamu merasa diaibkan kelak... Allah maha melihat dan mengambil tindakan yang adil.

Selasa, Mac 13, 2012 8:35:00 AM
________________________

Sdra, ini fakta benar ; Apa cuepacs telah buat.

1. 27 Disember 2011, semasa perjumpaan Cuepacs (ahli majlis kongres dan MBK dengan Tan Sri KPPA + PTD's di Aras 3, Kompleks C, JPA, Putrajaya ; CUEPACS telah MENERIMA SBPA.
Boleh rujuk ucapan Presiden Cuepacs semasa temubual dan disirkan dlm TV3, RTM malam itu.

2. Jemaah Menteri kabinet yg bermesyuarat pd 11 Januari 2012 telah membuat keputusan menangguhkan pelaksanaan SBPA atas alasan bagi tujuan semakan semula SBPA.

3. Tengok ... Cuepacs bersetuju dgn SBPA !
4. Siapa sebenarnya penyelamat PA ???? jawabannya ialah kita semua PA yg sentiasa memekak di dalam Cuepacs Blogspot !!!

Tanpa Nama berkata...

Guru Vs Penjawat Awam (bukan guru).

sampai bila mau slesai ..

bodoh, bangang, tolol, bahalul !!

BUKAN KAMU bro., tetapi SISTEM dan DASAR yang ada !!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Korang jangan seronok sgt dgn kenaikkan 13% ni. Aku dapat info lepas je PRU 13 GST 5% akan diperkenalkan! So mmg tak berbaloi kenaikkan 13% ni...

Tanpa Nama berkata...

siapa keluar kenyataan ni tidak pernah chek dulu daa, aku 41 dah(close service), pernah hantar email kat JPA diorang nasihat tak apa masuk mobiliti sistem dalam SBPA, bila chek baru aku faham diorang suruh kami berhenti dalam perkhidmatan awan, kawan2 ada yang dah hampir 20 tahun masih 41 lagi, kami tidak ada time base, jadi bersyukur la dah ada time base 15 tahun,

Selasa, Mac 13, 2012 9:22:00 AM

---------------------------------
itu mungkin kesilapan awak kerana memilih kerjaya yang tidak mempunyai laluan kerjaya yang baik..so janganlah halang orang lain untuk memohon untuk kebaikan gred masing2..ok bos?..

Tanpa Nama berkata...

Lampiran C untuk SSM bagaimana?

Tanpa Nama berkata...

Permainan terancang yg sgt hebat.keadaan mendesak kerana nak pru13.buat keputusan memansuhkan dgn tergesa2 juga. Whatever. Yg penting gaji ada

Kiske_Vescera berkata...

Sepatutnya gred 41 close service mcm pegawai agama, pegawai kebajikan masyarakat, pegawai arkib, pustakawan, kaunselor etc perlu diberi peluang time based jugak.. Tak pernah aku tengok diorang ni merungut dalam akhbar atau forum2.. Rasanya banyak yang masih gred 41 walaupun dah berkhidmat lebih 20 tahun..

Diorang juga mampu utk pikul tanggungjawab gred lebih tinggi bila diarahkan.

Tanpa Nama berkata...

gaji bln ni lama ker baru

gaji bln ni lama ker baru

gaji bln ni lama ker baru

gaji bln ni lama ker baru

gaji bln ni lama ker baru

gaji bln ni lama ker baru

Tanpa Nama berkata...

PENGALAMAN AKU SBG PESAKIT
.
TENTANG JURURAWAT DAN DOKTOR,MEMAMG KERJA MEREKA TERUK,MEREKA SELALU KENA KOMPLEN DISEBABKAN TAHAP KEPUASAN PESAKIT YANG NAK CEPAT DAN RAWATAN TERBAIK.JANGAN NAFIKAN KERJA MEREKA.
TENTANG JURU X RAY,JIKA ANDA KATAKAN ANDA SAKIT BELAKANG ANGKAT PESAKIT ADAKAH JURURAWAT TAK ANKAT PESAKIT?CUBA JAWAB DENGAN JUJUR ADAKAH ANDA MAMPU MEMBERSIHKAN MUNTAH DAN NAJIS PESAKIT.BANYAKNYA SAYA TENGOK JURU XRAY MELARIKAN DIRI DAN MEMAMGGIL NURSES BILA ADA PESAKIT MUNTAH WALAUPUN DEPAN KAUNTER X RAY.TINGGI SANGATKAH TARAF ANDA DAN RENDAH SANGATKE TARAF NURSES?
ADA JUGA JUR XRAY YANG SELAMBA BADAK TUTUP KAUNTER BILA MASA BUKA PUASA.SIKAP BEGITU TIDAK ADA PADA JURURAWAT,PPP DAN DOKTOR,SETIDAK NYA MEREKA BERGILIR GILIR MAKAN.

HENTIKAN LAH MERENDAHKAN NURSES.JIKA AK PERJUANGKAN KITIKAL,GUNALAH KESATUAN,BERI JUSTIFIKASI KENAPA ANDA LAYAK DAPAT ELAUN KRITIKAL.JANGAN MERENDAHKAN ORANG LAIN DENGAN MENGATAKAN KERJA NURSES REMEH.

.....BAGI KENYATAAN DI ATAS...JURU X-RAY KHUSUSNYA X DAK MAKNANYA NAK MERENDAHKAN SAPA2 KHUSUSNYA NURSE..JURU X-RAY JUST NAK HAK KEADILAN UNTUK ELAUN KRITIKAL..SO APA KAITAN DENGAN MERENDAHKAN NURSE..APA KAMI DPT KLU KAMI MERENDAHKAN NURSE???...UNTUK SKOP KERJA JURU X-RAY...JGN PAKAI TIBAI SAJA KLU X TAHU APA2 BAB SKOP KERJA JURU X-RAY..JGN INGAT JURU X-RAY HNYA ADA KAT KKM HOSPITAL SAJA..

Tanpa Nama berkata...

Syukur la budak2 SPM...klu kat luar sana bkn senang budak lulusan SPM nk dpt gaji mcm dlm Gomen ni...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Terima kasih buat Ibubapaku dan Guru2ku.
Jangan marah dgn yang komen negatif diatas.
Percayalah yang komen gitu-gitu adalah yang hancuss dan haprak SPM nya dulu-dulu.
Time belajar kaki ponteng, mengayat awek...pelekeh bebudak kelas baik.

Bila dah mula keja, modal spm haprak lagi hancuss keja gomen, dapat gaji ciput APALAGI cikgu ler jadi kambing hitam..kow-kow kasi.

Percayalah : Kami yang kemenara gading di luar dan dalam negara tetap mengucapkan Ribuan Terima Kasih....kamilah jurutera, akauntan, ptd, doktor, pensyarah dan lain2 tetap berterima kasih
kepada ibubapa & guru.

-------
Aku berjaya bkn kerana guru...
guru a sruh tanda bku kelas b dll..
berjaya aku kerana kelas tusyen dan buku nota aku...dan terima kasih juga pada cikgu kelas aku yg kelas dia mmg best masa tusyen berbeza dengan masa kat sekolah..
pepun cikgu skang lg sibuk wat loan,kejar gaji dan wat harta dpd mengajar..
END

Tanpa Nama berkata...

guru-guru buat harta dgn kelas tuisyen xbdaftar...RM5/1jam
bayaran kena cash...ank org miskin xmampu nk bayar...kelas kt sekolah mgajar lebih kurang..
apa la cikgu duk kumpul hartaje kejenyeeee...
kete smpai 3 biji...bini surirumah spenuh masa...pndapatan dari kelas tuisyen leh la wtbayar insuran kete..dh la rumah mcm istana,,,
klau pa lain nk naik pngkat drendahkan..dikutuk,dihina,.....aku x respect la guru-guru mcmni.....

Tanpa Nama berkata...

sap telo toi...
_______________
Pemandu Lori R3

Tanpa Nama berkata...

semakin dikutuk semakin dikeji...MARTABAT GURU semakin diangkat....

Tanpa Nama berkata...

------------------------------
diangkat ddunia....
dakhirat blum tntu....
wasalammmmm

Tanpa Nama berkata...

Aku guru dah dua kali dapat time-based. Ni dah layak kali ke 3. Aku masuk perguruan dengan Ijazah Perakaunan. Gaji permulaan aku tinggi. Lulus PTK 4/4 tiga kali. Aku tak pernah demand apa pun dengan kerajaan. Dapat time-based promotion aku syukur. Yang tak puashati tu apa barang bro? Cuba imbas kembali zaman sekolah kamu dan tenguk balik sijil kamu.....kamu susah, ada aku kesah?

Tanpa Nama berkata...

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

Tanpa Nama berkata...

@@@@@@@@@@@@@@@
takbur dan riaknye guru yg mnulis ni ye...
bagus2...mcmni la guru yg patut kita hormati dan sanjungi..
smoga guru ni terus takbur dan riak
ingatlah smentara je smua2 tu....
aminnnn

Tanpa Nama berkata...

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

Tanpa Nama berkata...

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI GULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

usssooong!!! berkata...

http://usssooong.blogspot.com/2012/03/sbpa-aftermath-day-4.html

Cer baca sikit yang ni. Rasanya bab gaji ja yang overrated. yang lain ok.

Tanpa Nama berkata...

Aku tak perlu kamu sanjungi....aku cakap nak bagi orang-orang yang busuk hati dan irihati macam kamu tu sedar. Caranyanya ialah komunikasi berkesan iaitu guna cara kamu berfikir dan minda kamu bekerja. Aku nak ingatkan kamu bukan senang nak senang....berusaha dan berdoa, jangan tahu mengutuk cikgu jer. Sedar diri tu sikit, jangan nak senang dengan meminta, kena berusaha juga. Macam ler kamu tu bagus sangat, nak nasihat orang!

Tanpa Nama berkata...

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

Tanpa Nama berkata...

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

Tanpa Nama berkata...

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

GAJI BULAN 3 MASIH LG SSM LAMA..

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MASIH LG BELUM MENERIMA APA2 SURAT/PEKELILING BERKAITAN DENGAN GAJI BARU..

SO BETUL KE SEMUA NI LEH SELESAI BULAN DEPAN....?

APA2 KITA TUNGGU BULAN 4 PULA...

Tanpa Nama berkata...

SAPE SAPE KAT SINI TAU BILA GAJI BARU KENA BAYAR?????? BULAN NI KE????

Tanpa Nama berkata...

SAPE SAPE KAT SINI TAU BILA GAJI BARU KENA BAYAR?????? BULAN NI KE????


NAK BAYAR BULAN NI APANYE...DI JABATAN AKAUNTAN NEGARA PUN BELUM DAPAT APA2 MAKLUMAT PASAL GAJI BARU LG.....

Tanpa Nama berkata...

SAPE SAPE KAT SINI TAU BILA GAJI BARU KENA BAYAR?????? BULAN NI KE????


NAK BAYAR BULAN NI APANYE...DI JABATAN AKAUNTAN NEGARA PUN BELUM DAPAT APA2 MAKLUMAT PASAL GAJI BARU LG.....

Tanpa Nama berkata...

SAPE SAPE KAT SINI TAU BILA GAJI BARU KENA BAYAR?????? BULAN NI KE????


NAK BAYAR BULAN NI APANYE...DI JABATAN AKAUNTAN NEGARA PUN BELUM DAPAT APA2 MAKLUMAT PASAL GAJI BARU LG.....

Tanpa Nama berkata...

seterusnya...

Tanpa Nama berkata...

mmg dh lama org xsnjung guru2 yg mcm taik bila bbicara
PTUIIIIIIIIIIIIIhhhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

Berbicara macam taik sebab yang mengutuk guru secara borong tu makan taik...

Tanpa Nama berkata...

Masih ada pilihan lain lagi............

Tanpa Nama berkata...

guru2 dh marah f
dh tu sb dia pn mkn taik mcm org yg duk kutuk depa gak...
heheheheh

Tanpa Nama berkata...

UDAH LE KUTUK MGUTUK..
BUAT KOJE LA BROOOO

Tanpa Nama berkata...

k

Tanpa Nama berkata...

aku setuju dengan TIME BASE yg diberikan kpd guru2 ..cume

Kami skim lain selain guru ingin TIME BASE juga...jangan hanya bilangan guru ramai dlm gov kerajaan lepas pandang skim lain...

apakah motif hanya skim tertentu sahaja yg menikmati nikmat ini...

adakah ini ADIL untuk semua PA..
adakah PA lain tidak membangunkan modal insan?tidak membangunkan negara?

"MARI SEMUA PA KITA MINTA KERAJAAN LAKSANAKAN TIME BASE KEPADA SEMUA SKIM"

Tanpa Nama berkata...

Mestilah marah....aku tak pernah kutuk profesyen lain. N17 minta time-based 8 tahun macam guru, aku sokong. J17 minta N27, aku sokong tapi bezakan sikit dengan J29. PAP naik dari N1 ke N11, aku sokong. Semua sijil poli patut disamatarafkan dengan STPM...tak ada hal.
Yang fitnah guru tak pasal-pasal tu yang aku tak suka...( Siap berdoa lagi ....mengata guru ni riak)

Tanpa Nama berkata...

WAHAI PA2 YG BUDIMAN,BIJAK LAGI BBUDI BAHASA...
XKIRA LA GURU KE,BKN GURU KE..
GUNAKAN BAHASA YG BAIK OK...JGN LA SUMPAH SERANAH KTSINI MALU LA ORG LAIN BACA..
BAHASA JIWA BANGSA....
........................

Tanpa Nama berkata...

lama2 jadi gila main dengan tarikh..mula2 tunggu budget 2012,pas tu tunggu kabinet bersidang..LULUS,pas tu tunggu SBPA,pas tu tunggu detail SBPA,Tunggu lampiran C,tunggu gaji baru...ehh tak jadi pulak,tunggu dema bermesyuarat lagi....tunggu..tunggu 12 hb...ishh 19hb la...tak mau la...8hb la...
Hah tunggu lagi..tak tau jugak macam mana lagi.main kira2 sendiri ja..
SALAH KIRA PULAK TU...
ehh SALAH KIRA..MANA TAK SALAH KIRA...KIRA BANYAK2 KAT DIRI SENDIRI...ORG LAIN KIRA SIKIT2..
EHH BOLEH GADUH PULAK..ENKO SEMUA TAK BETUL..AKU SORANG JA BETUL..
HA HA HA RILEKS BRO.SYUKUR

Tanpa Nama berkata...

AKU PN SETUJU GURU DBERIKAN TIME BASE
TP KENA ADIL LA KEPADA PA YG LAIN..
GURU PULAK BILA DH DPT TIME BASE JGN LA PULAK DKUTUK DAN DHINA PA YG XDPT TIME BASE...
NI X....DKUTUKNYA HABIS2..KATA MALAS BLAJAR LA...MSA SKOLAH DLU PONTENG KELAS LA DLL.....
SPATUTNYA GURU2 TLONG DOAKAN PA YG LAIN DPT TIME BASE MCM GURU GAK...
BTUL X GURU2 YG KAMI HORMATI SEKELIAN...

Tanpa Nama berkata...

Buatlah kajian yang menyeluruh tentang kenaikan Pangkat secara Time Base untuk semua ktagn Awam khususnya kumpulan Perlaksana sehingga mereka mendapat Gred di maksimum .
Jangan hanya memberi kepada beberapa golongan sahaja menampakkan double Standard sebagai Contoh Skim Perguruan .
Ini boleh dilakukan penambahbaikan berkhidmat lebih 10tahun dahulunya 15tahun.

----------------

aku setuju dengan hang...tapi hang lupa..hang tinggal golongan P&P..
PnP pun nak time base juga..kerja 5 tahun boleh naik pangkat gred...

Tanpa Nama berkata...

SBPA pada moral lebih baik dari SSM. kerana SSM lah semua kakitangan awam merasakan kesangsaraan dengan barangan. Tup tup SBPA dilaksanakan aku dapat naik 8oo ratus. bila SSM 500 jah apakah ini dinamakan ketidak pandaian CUEPACS? Kita sepatutnya mempejuangkan hak2 kita orang bawahan, jangan dok sibuk dengki orang atasan. Betullah dikatakan orang tamak selalu rugi, hasad dengki memakan pahala dan rezeki. Dah rugiiiiiiii dah aku. Tukar kepimpinan CUEPACS. Biarkan golongan cerdik pandai mentadbir. Jangan ambil yang tahu lawan tanpa usul periksa.

Isnin, Mac 12, 2012 10:42:00 AM

......................

menang sorak kampung tergadai........satu pejabat aku dan pakat pru 13 nanti kami akan tunjuk kuasa kami pula...harap pa yang nasib malang seperti kami marilah kita berubah kearah yang lebih baik...sudah terlalu lama hidup terhimpit...

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 258   Terbaru› Baru»